AMD ZEN 3 procesory – testovací kusy s až 4,9GHz a spoustou vylepšení. RYZEN 4000 nebo 5000? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Friday, 21 August 2020
altAktuálně to vypadá, že AMD míří na listopad s uvedením a oznámením nových RYZEN procesorů.

 

 

 

Ačkoliv se letošní rok chýlí ke konci, mohu vám s absolutní jistotou říci, že to nejlepší nás teprve čeká a bude toho hodně. Nová generace grafik, kterou odstartuje NVIDIA „AMPERE“ RTX 3000 série představením v září, dostane konkurenci v podobě prvních RDNA 2 RADEON grafik, kde to vypadá na přelom října a listopadu. A k tomu nás čeká zbrusu nová generace procesorů RYZEN.

  • AMD ZEN 3 pro nové RYZEN je zcela nová architektura

V zákulisí již samozřejmě obíhají finální testovací vzorky procesorů, takže AMD se nedaří úplně vše utajit, doposud však nikdo nebyl tak drzí, aby leaknul praktický aplikační výkon :). A ten je rozhodně velmi zajímavý. Posun IPC, posun taktů ale především významné změny v architektuře znamenají znatelná zlepšení na všech frontách.

Už dříve bylo řečeno, že ZEN 3 je vlastně zcela nová architektura a je to bez přehánění největší změna vlastní ZEN architektury od jejího prvního uvedení v roce 2017 u 14nm RYZEN 1000 procesorů. Já jsem měl možnost se nedávno podívat na pár zajímavých dat ohledně novinek a musím říci, že AMD se rozhodně neflákalo. V rámci ZEN 3 přepracovalo a vylepšilo doslova každý dílčí prvek architektury a procesoru samotného. Přidalo pár zajímavých prvků a pro AMD úplných novinek, které dosud měly jen některé procesory Intel. Samozřejmě bez negativních jevů ;). A ještě je vylepšilo.

O tom, že AMD sáhlo i na vlastní uspořádání ZEN čipu, jsem vás již informoval dříve. Až doposud měly všechny generace, tedy ZEN, ZEN+ a ZEN 2 vždy čip složený ze dvou CCX modulů po 4jádrech se sdílenou pamětí. Nový ZEN 3 má ale jen jeden modul, a to s 8jádry/16vlákny a novým uspořádáním paměti. To umožňuje spoustu zajímavých věcí, které doposud RYZEN procesory nedokázaly.

Všechny architektonické změny a funkční vylepšení procesorů však brala maximální ohled na efektivitu návrhu z hlediska výroby a čipletového designu. AMD ví, jak mocnou zbraní je jeho současný design, kdy vyrábí těmi nejpokročilejšími výrobními procesy na světě jen tu malou zásadní část čipu s vlastními jádry, cache a případně řadičem paměti. V případě ZEN 3 tento designový směr ještě víc dotáhla, kdy maximalizovala úsilí o zmenšení čipu a oddělení všeho co není nutné do samostatného I/O, který je vyráběn levnějšími mnohem méně vyspělejšími procesy, protože na tom z hlediska výkonu či provozu vůbec nezáleží.

ZEN 3 je tedy nejzásadnější změnou ZEN architektury od jejího uvedení, kdy jde prakticky o takový velký úklid. Odstranění zásadních a známých omezení stávajících procesorů a vylepšení všech klíčových prvků v kombinaci s na míru upravenou 7nm+ EUV výrobou od TSMC. A slouží také co by příprava na revoluční ZEN 4, na kterém v současnosti AMD pracuje, co by hlavním procesorovém projektu, protože samozřejmě ZEN 3 architektura je už dávno hotová. Nyní se ladí už jen výroba a podpora. Následující ZEN 4 bude o přechodu na nové patice, DDR5 paměti, PCIe 5.0 řadič a téměř určitě i 5nm+ výrobu, kterou TSMC pro AMD udělalo na míru. V současném stavu věcí, a hlavně načasování vydání letošních ZEN 3 procesorů, očekávám že ZEN4 uvidíme až nejdříve v Q1 2022. Před námi je tedy minimálně celý jeden rok se ZEN 3. A rozhodně se nudit nebudeme.

  • AMD ZEN 3 procesory jsou hotové a ladí se detaily

Jednou z výhod nových procesorů je, že pokud máte slušnou základní desku od slušného výrobce, budete do ní moci nové RYZEN ZEN 3 procesory osadit a užít si tedy poslední hurá v rámci stávající AM4 (a příští rok i TRX40) platformy. Jistá a 100% podpora je v rámci dnes již kompletní řady čipsetů X570, B550 a A520, kde bylo počítáno s podporou ZEN 3 od samého počátku. Jak ale víte, AMD nakonec couvlo a byť neoficiálně umožní podporu ZEN 3 i na rozšířených X470 a B450 deskách, jakkoliv to zde budou jen v rukou výrobců jednotlivých základních desek. Oni vám musí dodat potřebné BIOS a budou ručit za funkčnost. AMD ze své pozice ručí a garantuje 100% funkčnost ZEN 3 procesorů pouze na X570, B550 a A520.

  • 100-000000065-04_46/36_Y
  • 100-000000061-06_49/37_Y

Co se mě docela líbí, že ačkoliv skutečný výkon nových procesorů zná v tuto chvíli už opravdu mnoho lidí, zatím nikdo neleaknul žádné relevantní benchmarky apod. Ale očekávám, že ve velmi brzké době se tak stane, protože sample zamíří k mnohem většímu okruhu lidí. V současnosti se jen objevují informace o vzorcích procesorů, které obíhají. Ty nejnovější mluví o dvou 16jádrových modelech, kdy jeden má 3,6GHz v základu a 4,6GHz v Turbo. Ten zajímavější má ovšem 3,7GHz základu a 4,9GHz v Turbo.

  • Bude se AMD o 5GHz snažit za každou cenu?

To tedy oživuje spekulace o tom, zda se AMD pokusí o 5GHz takt, či zda ho jsou ZEN 3 na 7nm+ EUV reálně schopny alespoň v tom TURBO režimu dosáhnout na těch 1-2 jádrech. Čistě prakticky vzato, AMD nepotřebuje honit 5GHz takt za každou cenu. Je to dnes jen hezké číslo, marketingově samozřejmě užitečné, ale funkčně je 5GHz doslova osina v zadku, jak jistě potvrdí Intel. Asi jste si všimli, že jeho Core i9-10900K procesory nejsou k sehnání, a to jednoduše proto, že Intel poněkud přehnal ty takty a není schopen tak kvalitní čipy jaké by potřeboval vyrábět. A ty co vyrobil, tak rychle degradují. Proto nedávno oznámil 10850K, který má o 100MHz nižší takty, ale ani v jeho případě to není žádná hitparáda. Intel sice se svými 14nm „SKYLAKE“ procesory dokáže dosáhnout 5GHz, ale stabilně to zvládne jen velmi malá část vyrobených čipů. A je to za cenu neefektivního provozu, ohromné spotřeby, a především znatelné a poměrně rychlé degradace čipů. Spousta uživatelů hlásí, že své 14nm procesory Intel procesory od sérií 6000/7000 a dál provozovala kolem těch 5GHz, ale v poslední době musí snížit ty takty, protože postupem času to přestalo být stabilní. V redakci máme pár kousků starších 14nm Intelů, které těch 5GHz dokázaly, ale po několika letech se stejným nastavením a klidně ještě lepším chlazením, už je tam stabilně udržet nedokážeme. Ta degradace čipů je prostě znát.

Intel sám před nějakou dobou řekl, že vysoké takty vypadají hezky na papíře, ale jejich přínos je značně limitovaný. Asi všem je jasné, že Intel by se k 5GHz netlačil, pokud by v současné době nemusel, protože ten takt je jediné, co mu zbylo. Mohu potvrdit, že v tuto chvíli 10nm nové procesory nedokáží 5GHz tak jako 14nm. AMD samozřejmě ví, že těch 5GHz je to poslední, co Intelu zbývá, ale prostě vyšší takty jsou velmi neefektivní z hlediska provozu. 1jádro na 5GHz bude v současném světě mnohem horší, než 2jádra na 4GHz. Přesto si myslím, že se AMD o těch 5GHz minimálně pokouší z marketingových důvodů.

Nicméně reálně z hlediska provozu a použitelnosti je to jedno. Ostatně Intel má také reálně vlastně jen pár procesorů, které se vůbec blíží 5GHz, většina se běžně takty pohybuje mezi 3,0 – 4,5GHz, protože tohle je reálný provozně efektivní takt, kde mají dnešní procesory smysl. Takže očekávám, že AMD možná skončí u 4,9GHz v turbo. Pokud by ale nějaký čip měl těch 5GHz, byl by to právě 16jádrový RYZEN, který bude kvůli snaze o maximální efektivitu, používat ty nejkvalitnější čipy, které je AMD/TSMC schopno vyrobit. Z hlediska reality 7nm+ EUV procesu, reálně se počítá s + 100 až 200MHz navrch proti současné 7nm výrobě. Pro nás zatím neznámou je samotná architektura a její úpravy, které to mohou posunout výše, nicméně pro AMD je podle mě maximální prioritou efektivita. Vyšší takty tu budou, ale honit je nepotřebuje, pro drtivou většinu uživatelů a vlastně většinu praktického nasazení kam čipy směřují (mobilní PC a servery), je efektivita a výkon na nižších taktech mnohem důležitější, než jestli se to vyškrábe na 5GHz.

  • Jak se budou procesory jmenovat?

AMD se mimochodem baví diskusemi na téma pojmenování nových procesorů, kdy si spousta lidí myslí, že AMD přeskočí RYZEN 4000 (zůstane vyhrazeno RENOIR APU) a pojmenuje ZEN 3 novinky jako RYZEN 5000. Smysl by to z určitého pohledu samozřejmě mělo. Musím říci, že v současnosti nevím, jaký finální název AMD zvolí. Nicméně většina se přiklání k pokračování stávajícího systému, takže spíše očekáváme RYZEN 5 4600, RYZEN 7 4700X, RYZEN 9 4900X a RYZEN 9 4950X. Ale není to tesáno do kamene :).

Ať už se budou jmenovat jakkoliv, bude to největší procesorová událost letošního roku a dost možná poslední hřebík do rakve Intelu v rámci DIY desktopu na nějakou dobu. Neexistuje nic, co by Intel v současnosti mohl postavit AMD z hlediska maximálního výkonu a efektivity, Intel se zoufale drží toho „krále herního výkonu“, ale prakticky všichni si myslí, že o tohle poslední stéblo přijde. Nejen díky vylepšení ZEN 3 architektury, ale díky PCIe 4.0 podpoře v rámci celé AMD platformy (což Intel stále nemá) a faktu, že AMD procesory jsou prostě výkonnější, jsou v konzolích nové generace atd.

  • Skvělý upgrade pro všechny?

Každopádně bude to velmi zajímavý konec roku. AMD stále mlčí, pokud jde o oficiální termín vydání novinek. Nicméně v zákulisí se mluví o přelomu října/listopadu s dostupností produktů v listopadu, kdy AMD bude chtít maximálně propagovat spojení RDNA 2 a RYZEN ZEN 3 a slíbilo, že RDNA 2 představí před uvedením nové generace konzolí, o které víme že proběhne v první polovině listopadu. Nutno říci, že AMD nikam spěchat nemusí. RYZEN 3000 procesory jsou extrémně populární a prodávající se skvěle, Intel a jeho Core 10000 série neudělala na zákazníky žádný dojem, dokonce spíše zájem o AMD zvedla. Nicméně AMD jede podle svého plánu a hodlá se ho držet bez ohledu na konkurenci a situaci na trhu. A to je správný přístup.

Osobně si myslím, že RYZEN 4000 bude velmi zajímavý jako upgrade pro majitele RYZEN 2000. Nejen proto, že pokud máte solidní X470/B450 desku, tak tam nové ZEN 3 budete moci osadit. Ale také proto, že část nadšenců s RYZEN 3000 se jich bude zbavovat, takže v bazarech se objeví za zajímavé ceny, AMD samo určitě sníží ceny RYZEN 3000 atd. Takže ve výsledku velmi levný upgrade. Obecně si myslím, že i kdyby většina z vás měla vyměnit s procesorem i desku, tak je to pořád atraktivní, třeba B550 má plnou podporu ZEN 3 a k tomu PCIe 4.0 pro novou generaci grafik a SSD, kdy třeba ale můžete použít vaše stávající paměti, zdroj i chlazení které máte teď u starších AM4 věcí.

Samozřejmě se tedy budeme věnovat novinkám v maximální možné míře. A i když byl zatím rok 2020 hodně zvláštní, jeho konec vypadá o poznání zajímavěji :).

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Richelieu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Jako pěkné 2020-08-21 13:08:11
avatar
Přecházet z Ryzen 2000 na Ryzen 4000/5000 je jen pro nadšence nebo kdo to opravdu potřebuje. Nemyslím si že by postrádaly výkon. Reálně to nebudou ani lidé co mají Ryzen 1000 spíš starší, nebo alternativy u Intelu. Spíš bych čekal upgrady grafik pro monitory s více FPS nebo rozlišením, ale i to nebude nějaká nutnost, hlavně když se bude potřeba koupit i ten monitor. Zvlášť v covid apokalipse to nevidím jako dobu upgradovou, ale nutnou dosluhující hardware vyměnit.
martin.666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-21 20:13:06
avatar
Citace:
Přecházet z Ryzen 2000 na Ryzen 4000/5000 je jen pro nadšence

Citace:
Spíš bych čekal upgrady grafik pro monitory s více FPS

pokud tím bylo myšleno monitory s více Hz jako např. 144Hz, tak u monitoru s takto vysokou frekvencí nebo vyšší jen přejít na nějakou novou výkonnou grafiku ( jako bude RX 6900 nebo RTX 3080/90) nebude stačit když bude ve spojení s nějakým Ryzen 2000 procesorem, tedy Zen +, možná že na 4K 60 Hz monitor by stačil nějaký Zen + a nebyly by tam tak velké propady FPS ale jak někdo bude mít 144Hz+ monitor s 1440/1080 rozlišením tak tam ty propady FPS budou celkem velké, což je opravdu na 144Hz monitoru nepříjemná podívaná, je dobré aby nejen průměrné FPS byly pokud možno na alespoň stejné úrovni jako je frekvence ale i minimální FPS ( 1%) aby byly na stejné úrovni jako je frekvence monitoru nebo pokud možno co nejblíže té hodnotě, což je dost často ovlivněno tím jak vysoký výkon na jádro má procesor - je to vidět např. tady v tom testu kde má 6ti jádrový Zen+ procesor ( 1600AF) mnimální - 1% FPS o 16 FPS nižší než 6ti jádrový Zen 2 procesor (3600) v GTA V s 2080ti a v dalších hrách je rozdíl podobný: Odkaz a mezi Zen+ a Zen 3 ten rozdíl bude ještě minimálně o 10% vyšší
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-27 22:42:57
avatar
Ono je to hlavně o tom, že to co dělá Intel ve hrách ještě pořád rychlejší jsou latence při přístupu k paměti RAM.
Na zdejším webu se uvádí, že je Intel mírně lepší, když má odezvu kolem 45ns zatímco AMD má 65ns. Já bych se takové tvrzení skoro nebál nazvat demagogigí, páč pokud zvládám matematiku základní školy, vychází mi, že Intel je v této disciplíně o 45% lepší. To mi se slovem "mírně" tak nějak nekoresponduje;-)
Takže pokud AMD dokáže u Zen 3, díky přepracování I/O čipu a zvětšení CCX na 8 jader, dosáhnout snížení latencí alespoň někam k 50ns, má vyhráno.
Vzhledem k tomu, že jsem koupil 1600AF čistě jako dočasné řešení než vyjde Zen 3, tak se na letošní podzim/vánoce docela těším.
Objednal jsem v předprodeji Reverb G2 a je mi celkem jasné, že 1600AF bude brzdou. Otázkou je, jestli na to bude stačit RX 5700XT, nebo jestli spolu s upgradem ze Zen+ na Zen 3 nebudu muset udělat i upgrade z RDNA1 na RDNA2:-)
Mano [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-21 14:07:17
avatar
Takže bude natívne 8jadro. A čo zen4 a 5nm?. To by mohli postaviť natívne 10jadro a v "maintreame" by bolo 20 jadro.
Icik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-21 14:40:08

Osobně si myslím, že nárůst výkonu bude oproti Ryzen 3000 tak do 10% a to ještě jen tam, kde bude zátěž vyloženě vyhovovat novým Ryzenům. Ve hrách to bude jen pár ušmudlaných fps a to jen pod 1080p. Smysl tedy budou mít upgrady ze starých Core i5 a možná i Ryzenů 1000 řady 3 a 5. Docela by mě AMD naštvalo, kdyby jejich 4950X byl proti mému 3950X výrazně rychlejší. Vždyť je tu Ryzen 3000 docela krátce, aby mohl být zcela deklasován.
martin.666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-21 16:00:51
avatar
Já bych čekal že bude mít tak minimálně o 10% vyšší výkon na jádro při stejné frekvenci, ta ale bude u Zen 3 vyšší takže může jít i o nějakých 15% a ten vyšší výkon bude znát i ve hrách nejen ve 1080 ale i v 1440 a 4K, hlavně pokud k tomu bude mít někdo výkonnou grafickou kartu jako např. nějakou RTX 2080ti nebo novější a výkonnější alternativu z těch co přijdou na podzim od AMD a Nvidia a monitor se 144Hz nebo více, na takovém monitoru je pak vidět že je ta hra plynulejší, i když se třeba o tolik nezvýší průměrné FPS ale díky vyššímu IPC procesoru budou vyšší minimální hodnoty FPS
nobloch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-21 14:40:47
avatar
Uvažuji o upgradu z 1000 na 4000, jen mám pocit, že nárůst výkonu bude ve 4k minimální.

Dle tohoto článku:
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/cfdog5/realworld_3700x_analysis_and_other_ramblings/
je nárůst výkonu Ryzenu 3600 oproti 1600, až na vyjímky, od 2 do 10 procent.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-21 15:24:17
avatar
no ve 4K bude omezením ještě dlouho hlavně GPU ;)

nicméně jsou hry které budou využívat 16jader+
nobloch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-21 16:27:27
avatar
To se mě dlouho týkat nebude. Nejnovější hry, které hraji je WH: Total war 2 a No Man Sky a ty mi vydrží hodně dlouho. Navíc čím dál víc si myslím, že Cyberpunk nebude ten typ RPG, které bych si přál.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-21 18:02:30

Pri upgrade celeho kompu to zmysel ma, lebo už tam možeš použiť rychlejšie pamate 3600-4400Mhz čo zopar % prida.
Novy M2 disk PCI-e4 tam už lietaju rychlosti kolo 5GB/s Nove GPU už si tiež polepšia o par percent pri PCI-e4 a samozrejme novy ZEN3 je na tom istom takte, vykonejši o cca 40% a + takty 4,9GHz. Možno sa to až tak nezda ale 1000, 2000, 3000, 4000 kazda priniesla zo 10-15% navyšenie vykonu pri rovnakej frekvencii.
Druha vec je že keď ti to teraz beži bez problemov a mysliš že ešte to 1,5 roka da, tak oplati sa počkať na 5nm CPU GPU a DDR5
nobloch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-21 19:16:09
avatar
Novou GPU bych rád koupil co nejdřív. CPU někdy později, hlavně podle tako, jaka bude stabili FPS.

Nárůst výkonu se projeví, jen když program není bržděn grafickou kartou. To se mě ale netýká a ani nebude, ledaže bych koupil RTX3900, což nekoupím.

Při přechodu z SATA SSD na M.2 SSD se mi nezrychlilo načítání savu ve Skyrimu ani o 1s.

DDR5 budou jako novinka zase drahé.
fotoba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ufff,,, 2020-08-21 14:50:21

Citace:
A slouží také co by příprava na revoluční ZEN 4, na kterém v současnosti AMD pracuje, co by hlavním procesorovém projektu, protože samozřejmě ZEN 3 architektura je už dávno hotová



už musí byť hotová aj Zen4


Citace:
Návrh Zen 3 byl dokončen, pracuje se na Zen 4
13. 8. 2019
Odkaz


a rozhodne už nie je prioritou, Vývoj CPU trvá 4-4,5 roka a najmenej 6 mesiacov a v priemere 1 rok trvá ladenie výroby...

Citace:
Architekt Zenu zmínil vývoj Zen 5
11. 4. 2018

Mike T. Clark, šéfarchitekt Zenu, v rozhovoru uvedl, že již pracuje na Zen 5. Jde vůbec o první zmínku o architektuře páté generace, která od AMD přišla…

Odkaz
fotoba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Revoluční ZEN 4 2020-08-21 15:06:03

Citace:
Revoluční ZEN 4


To dúfam nemyslíte ako 20h family? Ale skôr ako "Zen2 pre 19h family"

Citace:

Family codenames
15h Bulldozer / Piledriver / Steamroller / Excavator
16h Jaguar / Puma
17h Zen / Zen+ / Zen 2
18h Hygon Dhyana
19h Zen 3
Odkaz



Citace:
Čína zahajuje výrobu licencovaných Zenů
12. 7. 2018

Situace byla vyřešena prostřednictvím společného podniku mezi AMD a investiční společností čínské akademie věd, Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co., Ltd neboli THATIC. AMD s THATIC provozují dvě firmy. První je HMC (Haiguang Microelectronics Co. Ltd.), kterou vlastní AMD z 51 %, čímž si v procesu drží kontrolu a THATIC ze 49 %. HMC má přístup k x86 licenci AMD a tu poskytuje společnosti Hygon, která je druhou ze jmenovaných. Hygon vlastní ze 30 % AMD a ze 70 % THATIC. Hygon na základě licence připraví návrh produktu a ten předá (prodá) HMC, která jej (s využitím libovolných továren) zrealizuje. Poté hotové čipy prodá (zpět) Hygonu. Hygon pošle procesory na trh pod označením Dhyana. Tato škatulata jsou potřebná pro zajištění kompatibility s licenčními vztahy kolem x86 architektury a zároveň pro zachování kontroly AMD na celém procesu, která prostřednictím HMC zajišťuje licenci i výrobu.
Odkaz


Citace:

AMD: Zen 3 přinese nárůst výkonu, jaký byste čekali od nové architektury
25. 11. 2019


Forrest právě na nárůst IPC u Zen 2 navázal. Konstatoval, že byl vyšší než by se dalo očekávat u mezigeneračního evolučního kroku. Důvodem mělo být, že AMD do jádra Zen neimplementovala všechny prvky, které původně měla v plánu implementovat, takže jejich zahrnutí u Zen 2 způsobilo vyšší než původně zamýšlený nárůst IPC.
Odkaz
fotoba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Arch je skoro nepodstatná glib 2020-08-21 15:34:13

Citace:
AMD se nedaří úplně vše utajit, doposud však nikdo nebyl tak drzí, aby leaknul praktický aplikační výkon . A ten je rozhodně velmi zajímavý. Posun IPC, posun taktů ale především významné změny v architektuře znamenají znatelná zlepšení na všech frontách.


Pretože to nikto ani nemôže vedieť... Ono totiž s novou glibc sa zdvihne výkon Zen,Zen+, Zen2 a iste aj Zen3 o 20-300% oproti dnešnému stavu vo väčšine typov úloh.
A toto bude reálne známe do prelomu januára/februára =ledn/února 2021. Reálny optimálny výkon Zen 3 nebude známy ani v čase uvedenia Zen3.

Ideálny je totiž desivý

15% IPC
min 20% knižnice

1.15*1.2=1.38 teda +38% výkonu oproti dnešnému výkonu Zen2 pre Zen3 bez nárastu frekvencie

dajme +100 MHz teda viac ako 5%
1.15*1.2*1.05=1.449
1.15*1.2=1.38 teda +44,9% výkonu oproti dnešnému výkonu Zen2(17h family) pre Zen3(19h family) bez nárastu frekvencie

Citace:
22. 2. 2017
AMD připravila velké překvapení: IPC procesorových jader Zen není zvýšené o „až 40 %“, ale o „více než 52 %“
Odkaz

To je 17h family oproti 15h family.





1
Citace:
Stemming from Glibc semantics that effectively "cripple AMD"

in just checking or Intel CPUs while AMD CPUs with Glibc are not even taking advantage of Haswell era CPU features,
Odkaz


Kód pre AMD v GNU/Linux a väčšine open source pre MS Windows bežali na kóde bez podpory technológií a inštukcií Hasewellu a novších. Aj Zen2 bežal dodnes na kóde pre Sandy Bridge.

Citace:
[b]Haswell
Launched June 4, 2013; 7 years ago[/b]

Predecessor Sandy Bridge (Tock)
Successor Haswell (Tock/Architecture)
Odkaz


Citace:
[b]Sandy Bridge
Launched January 9, 2011; 9 years ago[/b]
https://en.wikipedia.org/wiki/Sandy_Bridge


Áno aj AMD Zen2 vykonávali kód s ištrukciami pre 9 rokov starý Sandy Bridge a od vtedy pridané inštrukcie nie sú na AMD využité

2. Náhrada sa len vyvíja

Citace:
Glibc-HWCAPS To Help With AMD Zen Optimizations, Other Per-CPU Performance Bits
on 7 July 2020

This glibc-hwcaps work sent out under a "request for comments" flag at the end of June was carried out by Red Hat's Florian Weimer. He began this patch series stemming from the work on the bug/issue around providing better optimized AMD Zen support by potentially following Haswell optimizations rather than a more generic target. Prior to this glibc-hwcaps patch series, it was a few months back that AMD was said to be engaged on this matter as well.
Odkaz



3.

Citace:
V tohto mesačnioom glibc to ešte nie je
GNU C Library 2.32 Released
Written by Michael Larabel in GNU on 6 August 2020 at 0 7 : 0 7 AM EDT (1 3 : 0 7 CEST)
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Glibc-2.32-Released


Ale malo by byť v 3.3 začiatkom roku 2021

Citace:
2020-08-05: glibc 2.32 released.
2020-02-01: glibc 2.31 released.
2019-08-01: glibc 2.30 released.
2019-01-31: glibc 2.29 released.
Odkaz/

4.
V článku od Portland group (dnes vlastnmeného nVidia-ou)
z roku 2006
Citace:
AMD vs. Intel The Compiler as Referee
Odkaz


sa porovnával výkon intelu Pentium 4 Woocrest a Opteron K8 v kóde optimálnom pre to na čo bežali, pre opačný CPU a na nič neoptimalizovaný kód

a napr. na priesvitkách 5 a 7 je,
že
A)na Opteron bol kód pre Intel o 11% pomalší ako kód pre AMD, teda optimalizácia na AMD pridala 12,4% výkonu

B) na Woocreste je kód pre AMD o 50% pomalší ako kód pre Intel, teada optimalizácia na Intel pridala 100% výkonu.

Samorejme iode o tie najhoršie prípady. Ale aj tak tá optimalizácia, ktoru Intel má a AMD nie poriadne "zatrasie" benchmarkami Zen-ov vs Intel-ov.

5.

Otázka je, či Zen3 je takl citlivý na optimálnosť kódu, ako bolio Pentium 4 a Bulldozer, alebo si AMD necháva čas, aby bol rozdiel Zen3 vs Zen2 väčší ako bez optimalizácie.


Citace:

MATLAB po 3 letech stížností opravil 10 řádků kódu, které snižovaly výkon Zenů
3. 4. 2020

Odkaz




Citace:
Nov 18th, 2019 10:53
MATLAB is a popular math computing environment in use by engineering firms, universities, and other research institutes. Some of its operations can be made to leverage Intel MKL (Math Kernel Library), which is poorly optimized for, and notoriously slow on AMD Ryzen processors. Reddit user Nedflanders1976 devised a way to restore anywhere between 20 to 300 percent performance on Ryzen and Ryzen Threadripper processors, by forcing MATLAB to use advanced instruction-sets such as AVX2. By default, MKL queries your processor's vendor ID string, and if it sees anything other than "GenuineIntel...," it falls back to SSE, posing a significant performance disadvantage to "AuthenticAMD" Ryzen processors that have a full IA SSE4, AVX, and AVX2 implementation
Odkaz
hor410 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-24 14:01:33

To mi připomnělo, že už by konečně chtělo aby se Linux distra a (cokoliv)BSD optimalizovalo/kompilovalo na "nové" CPU. Teď je to všechno "amd64" takže to "poběží" i na prehistorickém Athlonu64 z roku 2003. 32-bitové distra taky potom už nebyly "i386" aĺe "i686" takže člověk potřeboval min. Pentium Pro (P6) a to kdo ví jestli.
Vím že to je práce navíc, ale většina už se vykašlala i na "i686", tak by snad mohli udělat dvě varianty - "amd64" a co já vím "x86_64_haswell" (a nebo rovnou "amd64-zen")
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCWednesday, 17 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 570x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Tuesday, 16 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 687x
Komentářů: 1
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíMonday, 15 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1266x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Friday, 12 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1102x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciThursday, 11 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1091x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Wednesday, 10 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1750x
Komentářů: 6