Apple chystá high end 32jádrový procesor a 128jádrové GPU – nepotřebuje univerzální řešení. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 07 prosinec 2020
altVýhoda klasických x86 procesorů a Radeon/NVIDIA GPU je univerzalita ale tu Apple nepotřebuje.

 

 

 

 

Zdá se, že Intel to má na platformě Apple definitivně spočítané. A ani s výkonnými AMD Radeon grafikami to nevypadá úplně růžově, ačkoliv jejich postupný konec na rozdíl od Intel procesorů, Apple formálně neohlásil. První procesor Apple M1 ale rozhodně zanechal velký dojem, protože dokazuje, že Apple se skutečně na své platformě a pro své aplikace obejde bez x86 procesorů Intel. No a nejnovější zprávy hovoří o tom, že Apple připravuje výkonnější 16 a dokonce 32jádrovou verzi svého „M1“, která by tak měla směřovat i do nejvýkonnější Apple Mac Pro počítačů. Vedle toho údajně Apple chystá i výkonnější desktopová vlastní GPU řešení a to se 64 a 128 GPU jádry. S představením se ale počítá spíše až v roce 2022, do té doby pojede Apple na Radeon grafikách.

Možná někteří tápou, proč to Apple dělá, a jak to, že se mu může podařit uspět tam, kde prakticky nikdo kromě Intelu, AMD a NVIDIA neuspěl. Odpověď je prostá. Apple nekonkuruje Intelu, AMD či NVIDIA v pravém slova smyslu, nedělá univerzální řešení zatížené nejméně dvěma dekádami technologií a zpětné kompatibility. Výhoda x86-64 procesorů Intel a AMD, stejně jako výhoda NVIDIA a AMD GPU pro PC platformy, je právě v univerzalitě a široké i zpětné kompatibilitě. Jenže z hlediska konstrukce čipu je to vlastně i velká nevýhoda. Každá nová generace procesorů a grafik těchto firem je automaticky zatížena tím, že musí podporovat funkce staré technologie a věci, musí fungovat pod různými OS s různými aplikacemi atd. A k tomu ještě přichází s novými. X86 procesory nebo moderní NV/AMD GPU jsou tak neuvěřitelně složitá a komplexní řešení, která neustále musí balancovat mezi bezvadnou podporou starších věcí a přístupem k novým technologiím.

No a s ničím takovým se Apple nezatěžuje. Jeho nové procesory/grafiky začínají prakticky na zelené louce, univerzalita u nich nehraje roli a mohou být tak udělány na míru konkrétním současným potřebám Apple platformy. Současně se Apple nemusí ohlížet na širokou kompatibilitu s různými OS či aplikacemi. Své procesory a GPU dělá Apple jen a pouze pro svou platformu, svůj jeden operační systém a jasně daný okruh schválených aplikací, které na něj pustí. Nic víc.

Srovnání Apple procesorů a grafik s Intel/AMD/NVIDIA řešením tedy vždycky bude složité. Nejsou a nebudou na stejné úrovni široké univerzální podpory a už vlastní srovnávání systémů běžících na Mac OS a Windows OS je dost nepřesné, protože už ten systém může dělat rozdíl. Jako uzavřený ekosystém, kde máte, co by uživatel nesrovnatelně méně možností toho, co můžete používat, jak používat a kam zasahovat, má Apple obrovskou výhodu. Je prostě jednodušší, lépe a přesněji zaměřený a optimalizovaný a Apple si ještě teď pro něj přesně na míru postaví vlastní CPU a GPU řešení, které nic jiného, než Apple věci umět nemusí – to sebou nese obrovské zjednodušení vývoje architektury a čipů samotných.

Je otázkou, zda by nestálo za úvahu AMD, Intelu nebo NVIDIA, odstřihnout se od minulosti a udělat architekturu CPU a GPU jen a čistě pro moderní OS a SW a standardy, bez zátěže minulosti, která nutně snižuje efektivitu designu nových CPU a GPU. Samozřejmě tohle by ale znamenalo konec tak široce univerzálního HW a PC platformy, jak je známe teď. Každopádně je to jedna z cest, kam se může PC Hardware nadále ubírat, speciálně pokud se přístup Apple ukáže být natolik zásadně výhodnější, tak jej výrobci nebudou moct ignorovat a jde teď spíše o to, kdo se trhne jako první.

Ostatně NVIDIA chce ARM, chce vlastní celou platformu, stejně tak Intel narychlo buduje vlastní GPU a komplexní platformu, tedy něco, co doposud mělo jen AMD, které ale dává najevo, že právě v soubojích architektur vidí největší budoucnost v dalších letech. Apple tak jen tento trend zviditelňuje, ale je pravda, že jeho situace je unikátnější, protože se prostě na nic a nikoho nemusí ohlížet, dělá si své čipy pro svůj SW a své „standardy“. Samozřejmě pokud by to začali dělat všichni, nebylo by to úplně ideální z hlediska konkurenčního prostředí a speciálně výběru komponent, tak jako tomu bylo do současnosti … ostatně pokud Apple kompletně přejde na své M procesory a GPU, tak si už nebudete moci postavit počítač s Apple OS s Intelem a Radeon GPU prostě s klasickými komponenty. A teď si představte, že by každý výrobce zaujal stejnou strategii ….

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
eufigenie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-12-08 13:39:43
avatar
Intelu by to opravdu hodně pomohlo, pokud by se oproštění od kompatibility se starými technologiemi ukázalo jako správná cesta. Už teď musí vyvíjet něco úplně nového, pokud se chce vrátit do hry, protože malinko zvyšovat frekvence a přidávat jádra jeho problém s tím šrotem, který nyní prodává, prostě nevyřeší.
Na druhou stranu AMD je teď technologicky na výši, tak by si mohlo zkusit bokem udělat procesor pouze pro aktuální systémy a vidělo by se.
petrM78 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-12-08 14:11:43

ja v tomhle applu fandim. vykon m1 je super a to ma jen 4 cpu jadra a 8 gpu. v tomb raideru je jen o 30% pomalejsi nez notebook s ryzenem 4600h a gtx1650. a her tam zda se par funguje i pres emulaci x86 - https://www.youtube.com/watch?v=erGZNjimTfg&feature=emb_rel_pause&ab_channel=MrMacRight
s 16-32cpu 128gpu jadry to bude uplnej masakr. a za me jen dobre ze amd/intel a potazmo microsoft dostavaji novou konkurenci v segmentech kde spoustu let dominovali a meli prakticky monopol. qualcomm, samsung, nvidia a dalsi budou urcite apple s vykonymi cipy nasledovat a sem hodne zvedavej jak si budou navzajem s x86 za par let konkurovat.

a treba takle jede metro exodus na macbook air s m1 s pasivnim chlazenim
https://www.youtube.com/watch?v=GUG8SbrFj-A&list=PLFbqxkNlqrHNK0i4WN99Jc8g-qSbKoZEy&index=19&ab_channel=AndrewTsai

Citace:
A k tomu ještě přichází s novými. X86 procesory nebo moderní NV/AMD GPU jsou tak neuvěřitelně složitá a komplexní řešení, která neustále musí balancovat mezi bezvadnou podporou starších věcí a přístupem k novým technologiím.

rozjet na modernich pc 15+ let stare veci (jak hry, SW natoz HW) je casto hodne velkej problem...
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-12-08 14:29:42
avatar
No. Já už chvilku říkám, že AMD netlačí ten výkon dopředu kvůli Intelu, ale hlavně kvůli Apple.
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-12-08 17:17:49
avatar
Tak toto je brutal, to metro tuším ide v emuláciii x86 kódu co uberá tak 30%. Inak oni majú aj vlastne low level Api Metal podobne Vulkán a dx12. Už čakám kedy príde Apple so svojou konzolou
petrM78 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-12-08 17:51:30

metro tu jede pres crossover, to emuluje klasickou windows verzi na macu. 30% zere rosetta (mac verze her, treba tomb raider) tohle bude zrat vykonu jeste vic a optimalizace vubec zadna. k tomu to hraje jen na 8GB verzi air, s 16GB pameti je to ve hrach lepsi.
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-12-08 18:37:24
avatar
Aha, myslel som, že to ide priamo cez rosetu. Keď cez crossover, tak to je este ďalšia vrstva emulácie. To potom bude určite viac ako 30% dopad na výkon.
daret [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-12-08 19:23:37
avatar
Ono to v podstate je taka vlastna konzola. Co ine je konzola, nez na mieru postaveny pocitac (vlastne cpu/gpu).
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-12-09 06:22:34
avatar
Hardverovo sa to na konzolu podoba, keďže ide o SOC, ale predsa chyba ovládač, krabica a hlavne hry
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-12-09 06:29:26
avatar
Emulace DOSu funguje dobře, ale staré 16 bitové hry na staré Windows jsou problém, 64 bit systém na ně nemyslí a v emulaci se jim emulovaný počítač nelíbil, nevím, zda se to dnes nejde dělat lépe.
hor410 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-12-09 08:42:53

??? Na čemkoliv co se dneska prodává se dá v poho nainstalovat DOS (pokud to tedy umí legacy boot). A nebo staré widle 3.11. Nejsou sice ovladače, ale DOS a programy pro něj pojedou normálně... A když chce někdo retro, pořídí si i retro PC - já tu mám HP Vectra VL s P54C Pentiem 90MHz, 48MB RAM a myslím 8GB HDD, 3,5" FDD a nějakou CD-ROMkou co jsem někde vyhrabal (původně tam nebyla).
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-12-09 09:26:56
avatar
Jsem chtěl říct, že není třeba DOS instalovat, když jde dobře emulovat. Naopak je emulace lepší, protože staré hry, co k časování používají počty cyklů procesoru jsou na moderním HW nehratelné. A přepínat mezi systémy, nebo dokonce počítači je otrava. Emulace je lepší, režim kompatibility komfort uživateli ještě zlepší. Jen ne vždy je emulace dostatečně vyřešená, s “herním” PC z konce devadesátých let je problém, ještě horší situace je u moderních konzolí, zatímco emulátor NES si pustím v emulátoru DOSu, emulátor PS2 jsem nikde neviděl.
petrM78 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-12-09 10:08:13

DOS je 25+ let zrovna dosbox jeste funguje ok. nejakej pulrok zpatky jsem ale zkousel par random her, co byli jako plny pribalovany k levelu, kterej sem mel 2001-2005 predplacenej a neslo spustit skoro nic, pokud to slo vubecteda nainstalovat. na steamu snad vetsina i starych her funguje na win10, ale treba prvniho max payna se mi take nejakou dobu zpatky nepovedlo rozjet.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-12-09 16:05:28
avatar
Na staré Windowsovské hry mi před pár lety dobře fungoval Linux s Wine. Hry co už nešly rozjet ve Win 7 mi v tom běhaly krásně.
petrM78 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-12-09 16:26:59

az vyjde wsl2 co ma mit i akceleraci gpu, tak to mozna zkusim..bylo by dost vtipny kdybych na win10 na wsl s wine rozjel windows hru, ktera normalne nejede
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-12-08 14:52:52

"zda by nestálo za úvahu AMD, Intelu nebo NVIDIA, odstřihnout se od minulosti a udělat architekturu CPU a GPU jen a čistě pro moderní OS a SW a standardy, bez zátěže minulosti" Toto neni ani tak otazka o HW ako o software. Najnovsie CPU/GPU chipy vela starych funkcii uz priamo nepodporuju ale iba emuluju softwarovo. Samozrejme potom bobtna velkost a komplikovanost ovladacov a rozneho midlleware,rozne API atd .
Johnbodlis [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-12-09 00:16:05
avatar
Jsem velmi zvědavý, jak si tyto procesory povedou např. v Distributed Computing?
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-12-09 06:25:20
avatar
Podle mě je čas na novou architekturu, bylo by ale fajn, kdyby se myslelo i na emulaci starších technologií. Výkon na to v budoucnu bude, spíš je problém imho v licencích a omezenosti SW. Pamatuji si, jak jsem nemohl spustit některé starší hry, protože pokud detekovaly méně než 16 MB RAM, hodily chybovou hlášku, jenže tvůrce ani nenapadlo, že jednou budou mít lidé více jak 1GB RAM, a jak měl člověk moc RAM, objevila se chybová hláška o nedostatku RAM...
Imho by bylo fajn každých pár let představit “univerzální” počítač, který by v budoucnu mohl být emulován a SW by byl na něj optimalizován... A člověk by klikl na starý program pravým tlačítkem a zaškrtl kompatibilní s PC 2015
flash666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - AMD ARM 2020-12-09 20:33:03
avatar
DD: nedavno vysel leak ze AMD oprasilo K12

https://www.techspot.com/news/87851-amd-rumored-working-arm-based-apple-m1-rival.html

AMD has an M1 competitor in prototype stages, one version with integrated RAM, and one without it
he said "almost ready"
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 402x
Komentářů: 0
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 334x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 670x
Komentářů: 1
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1546x
Komentářů: 6
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydání
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydáníÚterý, 09 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1721x
Komentářů: 1
MATRIX dostane pátý film, i když ten poslední zklamal
MATRIX dostane pátý film, i když ten poslední zklamalPondělí, 08 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1540x
Komentářů: 5