Intel chce nadále spoléhat na vlastní výrobu. Slibuje 7nm a že letos začne vyrábět ALDER LAKE. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 22 leden 2021
altNový šéf Intelu taktéž láká do firmy zpět starou gardu vývojářů Intel procesorů.

 

 

 

 

Společnost Intel oznámila solidní, leč nikoliv rekordní hospodářské výsledky. Nicméně vše v souladu s očekáváním, kdy Intel má obrovské štěstí, že ačkoliv produktově nestačí na AMD prakticky nikde, poptávka po PC a všem kolem nich, je abnormálně extrémně vysoká, takže se prodá všechno. Intel tedy není v žádném finančním srabu a kvalita jeho produktů stále nemají žádný zásadní efekt na firmu jako takovou, jak by si snad někteří mohli přát. To je voda na mlýn stávajícímu vedení, které je tak chráněno a nemusí dělat zdaleka takové změny, které by firma potřebovala.

Nicméně nový šéf Pat Gelsinger, které stávající vedení Intelu přetáhlo zpět do Intelu, se ukázal být přesně tím přínosem, ve který v Intelu doufali. Vzhledem ke své minulosti a pověsti kvalitního inženýra, investoři jsou opatrně optimističtí. Nový šéf také začíná lákat zpět některé ze svých starých spolupracovníků a klíčových lidí Intelu z minulosti. Do firmy se nyní vrací z důchodu Glenn Hinton, zkušený vývojář procesorů, který u Intelu dělal 35 let a podílel se na mnoha klíčových technologií a procesorových architektur, včetně NEHALEM apod. Nyní se vrací a říká, že se nadšeně zapojuje do projektu vývoje nového výkonného procesoru. Což samozřejmě bude několik let trvat, než se projeví. Podobně jako trvalo u AMD mnoho let, než ZEN spatřil světlo světa po nástupu současného vedení v čele s Lisa Sue.

Každopádně nás hlavně zajímá, co bude dělat Intel letos a příští rok. Tady jsou věci prakticky mimo kontrolu a možnosti ovlivnění novým šéfem. Věci jsou jasně dané, a to platí i o problémech. Každopádně v rámci hovorů s investory společnost Intel oznamuje následující:

Serverové 10nm procesory XEON architektury ICE LAKE jsou prý na cestě. Nicméně to už Intel říká rok a měly být na trhu už v Q3 2020. Jenže protože 10nm výroba je stále rozbitá a sama architektura má tuny problémů, Intel jejich vydání odkládá. Procesory jsou nicméně ve vzorcích k dispozici partnerům a ti na ně chválu rozhodně nepějí. Nedokáží konkurovat AMD a jeho EPYC procesorům, výkonem ani efektivitou natož výbavou platformy. Kromě toho, už teď je ICE LAKE serverová platforma mrtvá, protože následující generace SAPPHIRE RAPIDS je už také vzorkována a je samozřejmě úplně nová a tedy nekompatibilní. ICE LAKE procesory XEON jsou ve své podstatě v tuto chvíli ztráta času a peněz pro všechny zúčastněné.

Totéž platí o procesorech ROCKET LAKE pro desktop. Již oznámené, prakticky vydané čipy pro Z590 LGA 1200 platformu dorazí do prodeje na přelomu března/dubna. 10nm architektura ICE LAKE která byla ale zpětně portována na 14nm výrobu. Výsledkem jsou ale jen maximálně 8jádrové/16vláknové procesory, které tak tak stačí výkonem na 8jádrovou ZEN konkurenci, jenže ta existuje i v 16jádrových verzích, proti kterým nemá Intel vůbec nic. ROCKET LAKE je navíc zoufale neefektivní, žere jako tank a cena to nevyváží. Jedná se o snahu Intelu udělat z nouze ctnost. A i tohle je prostě mrtvá platforma a ztráta času pro všechny zúčastněné.

  • Výraznější novinky už letos?

Intel ale plánuje na letošní rok i výraznější novinky. Nicméně vzhledem k tomu, jak o tom mluví, je prakticky vyloučeno, že se jich dočkáme letos ve významném objemu na trhu. Intel tvrdí, že má SAPPHIRE RAPIDS (servery) a ALDER LAKE (10nm desktopová CPU) v prvních vzorcích a plánuje dokončit design a začít výrobu v druhé polovině roku. Ani slovo o jejich dostupnosti, což obvykle znamená, že bude zpoždění, přinejlepším se obojí začne možná letos vyrábět, ale na trh spíše dorazí až v průběhu roku 2022.

Nás jako běžné PC uživatele zajímá hlavně ALDER LAKE. Vůbec první generace 10nm procesorů Intel pro desktop. Také první generace desktopových procesorů Intel pro novou LGA 1700 platformu s DDR5 a PCIe 5.0. Jde o hybridní architekturu složenou z menších a větších CPU jader. Nejvýkonnější mainstreamová verze by jich měla mít 16 dohromady. Tedy konkrétně z 8velkých jader se 16vlákny a 8 malých jader. Výsledkem tedy bude 16jádrový procesory se 24vlákny. Jestli to bude stačit na 16jádrový RYZEN 5000 a novější verzi, je ovšem velká otázka. Současně má Intel nevýhodu 10nm výroby a designu čipů, které technicky zaostávají za čipletovým designem 7nm AMD. A hlavně zaostávat budou nepochybně v mnoha směrech za 5nm ZEN4, což je a bude přímá konkurence ALDER LAKE.

ZEN4 na 5nm výrobě bude výraznou inovací aktuální ZEN3, půjde o novou architekturu a nové procesory do zcela nové patice (asi AM5) s DDR5 a PCIe 5.0 podporou. ZEN4 se očekává v první polovině roku 2022. Intel se snaží stihnout uvedení před AMD, protože samozřejmě souboj 10nm Intelu s 5nm AMD nebude asi úplně vyrovnaný. Na druhou stranu AMD kutí ještě něco se ZEN 3 generací, platformu WARHOL, o které se předpokládá, že by mohlo jít o vylepšené ZEN3 procesory upravené ale pro novou AM5 patici s DDR5 podporou a dorazit by měly v druhé polovině roku.

Intel také oznamuje, že začíná dodává neintegrované IRIS XE MAX grafiky a připravuje další karty série Xe. Včetně modelů pro serverové HPC využití a desktopové herní použití.

  • Intel bude nadále spoléhat na vlastní výrobu!

S napětím se očekávalo oznámení spolupráce s TSMC nebo SAMSUNG, které by pro Intel vyráběly nějaké produkty, protože Intel nemá vlastní vhodné pokročilé výrobní procesy připraveny. Jenže k oznámení nedošlo. Naopak to vypadá, že Intel odsouvá nějaké další oznámení v této otázce. Nový šéf Intelu přímo uvedl, že společnost bude nadále v drtivé většině produktů spoléhat na vlastní kapacity. Mluví přitom o 7nm procesu. Nicméně část produktů bude muset vyrábět i u TSMC nebo SAMSUNG, protože prostě technologicky to jinak nepůjde. Nutno ale říci, že TSMC se ke spolupráci s Intelem staví extrémně rezervovaně. TSMC preferuje stávající partnery a na nezájem o své výrobní kapacity si stěžovat nemůže. TSMC vlastně nemá co spoluprací s Intelem získat. Aktuálně se tak hovoří o tom, že Intel pro výrobu velkých Xe GPU použije prý SAMSUNG kapacity. Ale stále to zůstává vše u spekulací, jednání zjevně stále běží. Intel sice tvrdí, že stále bude spoléhat na své kapacity, ale nechává si zjevně zadní vrátka.

Ono nikdo mu nevěří, že problémy 10nm vyřešil, protože nic tomu nenasvědčuje. Navíc ta 10nm výroba, kterou teď Intel má, není zdaleka tou, kterou Intel chtěl mít a technologicky jde spíše o 12nm ve srovnání s tou 10nm, kterou Intel plánoval. Současně stav jeho 7nm výroby je neznámý. Intel opakovaně tvrdí, že všechno běží dobře, ale totéž roky tvrdil o 10nm i o 14nm atd. A každá z jeho nových generací výroby měla větší a větší zpoždění. Nikdo v zákulisí tedy nevěří, že by 7nm výroba Intelu šla skutečně dobře. A hlavně v dohledné době skutečně byla připravena k nasazení. A SAMSUNG i TSMC Intelu stále více technologicky utíkají … nicméně kapacita 14 i 10nm výroby Intelu je nenahraditelná, a to je tedy zásadní zbraň Intelu pro dalších několik let na PC trhu. To a novější architektury. Ovšem konkurence se rozhodně nefláká. Intel tak nevstupuje do dalšího souboje z pozice technologického a výkonového leadera, ačkoliv se za něj stále sám označuje …

Kdy se projeví nový potenciálně vliv nového šéfa a obnoveného starého vývojového teamu je otázka. Obvykle se bavíme o minimálně 3 spíše 4 letech, než se dnes vyvíjené věci dostanou na trh a to jen pokud všechno půjde bez potíží … například AMD začalo vyvíjet ZEN architekturu na přelomu let 2012/2013 a teprve začátkem roku 2017 vyrazily první procesory na trh. Intel má sice více peněz i lidí, a není nijak omezen jako je a bylo AMD, ale některé věci se prostě neuspěchají. 3-4 roky je zkrátka minimum na vývoj nové generace čipů. Takže i když se teď nové šéf Intelu a jeho staronový team pustí do práce, uvidíme výsledky nejdříve na přelomu let 2024/2025. Kde v té době ale budou věci u AMD případně u TSMC, SAMSUNG a dalších, to dnes nikdo neví … každopádně je dobře, že Intel zjevně začal konečně něco zase vyvíjet.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Maran [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-24 11:10:32

Alder lake zatím vypadá dobře, tak uvidíme. Jistě ale nebude lepší, než ZEN4, otázka ale je, kdy přijde ten.
fotoba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-24 13:54:51

Citace:
například AMD začalo vyvíjet ZEN architekturu na přelomu let 2012/2013 a teprve začátkem roku 2017


Zen sa začal vyvíjať na prelome rokov 2011/2012 nie až 2012/2013.
Maran [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-24 15:36:43

Já zas četl 2014 s příchodem Lisy Su. Nevím, kde berete výše napsaná data.
fotoba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Oficálne info AMD 2021-01-24 19:21:19

štandardne trvá výjoj CPU architektúry xá6 4-4,5 roka + cca rok na výrobu


Citace:
SUNNYVALE, CA -- (Marketwired) -- 03/02/17 -- After four years and thousands of hours of development, AMD (NASDAQ: AMD) today released the first three models of its highly anticipated, high-performance AMD Ryzen™ desktop processor.

Odkaz

A od ukončenia vývoja je tam
40 dní výroby, 90 dní testovania- predvýrobnej série
40 dní výroby, 90 dní testovania- opravnej série, ktorá je nutná pri veľkej zmene vždy
40 dní výroby, 90 dní testovania- výrobnej série

a 30 dní pred uvedením majú CPU z výrobnej série OEM partneri

T.j. 3*130+30= 390+30=420 dní pred uvedením je CPU už hotové


Citace:
Návrh Zen 3 byl dokončen, pracuje se na Zen 4
13. 8. 2019

Odkaz


Citace:
9. 10. 2020
Čtveřice ohlášených Ryzenů 5000 bude v obchodech dostupná 5. listopadu.

Odkaz


A o najemnej 4 mesiacoch t.j. 122 dňoch výroby a testovania hovorí aj Danilák

Citace:

21. 1. 2021
Připravovaný slovenský procesor Prodigy od společnosti Tachyum by se měl začít vyrábět letos. Na druhé čtvrtletí se chystá odeslání finálního návrhu výrobci k produkci. „Od jejich výrobního cyklu pak bude záviset dodání na trh. Záleží, kolik tomuto výrobci zaplatíte za zrychlenou výrobu, pod čtyři měsíce se ale nejde dostat,“ popisuje pro Lupu zakladatel a šéf Tachya Radoslav Danilák.

Odkaz


A tak isto AMD pre Zen5

Citace:
Architekt Zenu zmínil vývoj Zen 5
11. 4. 2018
Mike T. Clark, šéfarchitekt Zenu, v rozhovoru uvedl, že již pracuje na Zen 5. Jde vůbec o první zmínku o architektuře páté generace, která od AMD přišla…

Odkaz


medzi Zen a Zen+ (Zen1.5) je 13 mesiacov
medzi Zen+ a Zen2 je 15 mesiacov
medzi Zen2 a Zen3 (potvrdené na Q4 2020) teda max 17 mesiacov (ale prvý realistický termín 6.10.2020 je 15 mesiacov)
A pri 13 alebo 14 mesiacoch medzi Zen3 a Zen4 by sa AMD dostalo ešte do roku 2021 ale Zen5 už v roku 2023 (so začiatkomvývoja pred začiatkom Q2 201 a pri 15+15 mesiacoch to bude v Q2 2023 pre Zen5 a to je viac ako 5 rokov od začiatku vývoja.

Medzi vydaním Bulldozer a Zen je bez 5 dní 5,5 roka.
Maran [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-24 21:17:05

To sis dal hezky záležet.
fotoba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Hlavne, že sa vypláca výsum pr 2021-01-26 15:24:26

Citace:
GPU Fiji: 596 mm^2, interposer: 1011 mm^2 a 8,5 roku práce navrch
18. 6. 2015

Odkaz


Keď AMD umieralo

Ale AMD je na tom lepšie ako na konci v roku 2016, keď bolo v stave, že ak by Vega aj Zen komerčne neuspel, tak by v Q3 2017 dosiahli dlhy po splatnosti hodnotu majetky firmy a teda by musela firma vyhlásiť ochranu pred veriteľmi a požiadať reštrukturalizácia (čo je forma bankrotu). Ak by neprešla žiadosť o reštruklturalizáciu, tak by prišlo k lividácii. Aj keď v Q4 sa to zlepšilo. Ale po Q3 2016 to vyzeralo tak, že AMD má na prežitie počas dvoch kvartálov, nie viac

Citace:
AMD Reports Fourth Quarter and Annual 2016 Financial Results

January 31, 2017
Q4 2016 Q3 2016
Net loss $(51)M $(406)M

Additional paid-in capital 8,334
Accumulated deficit 7,803

Odkaz
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 417x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1497x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1204x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1888x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1143x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1903x
Komentářů: 3