Intel oficiálně potvrdil vydání ROCKET LAKE (Core 11000) na 30.3. a zrušil záruku pro taktování Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 02 březen 2021
altNěkteří obchodníci už přitom prodali a dodali úvodní dodávku nových procesorů Intel.

 

 

 

 

Že u Intelu dnes nefunguje dobře skoro nic, vidí i slepý. Oddělení vývoje je ve zmatcích a vyžívá se v osobních soubojích, oddělení testování a technického marketingu je vtip, kde se neštítí lhaní, podvádění a fabulování. Ostatně marketing Intelu chce po zákaznících, aby ignorovali benchmarky a testy a dali prý na „pocity z technologie“. Nicméně asi nejviditelnější je ztráta jakéhokoliv respektu všech vůči Intelu.

Ale ono se tomu nedá divit. Jak máte respektovat firmu, která vám tvrdí, že máte ignorovat benchmarky a dávat na pocity z procesoru, ale která vám přesto předkládá zjevně vadné, nesmyslné výsledky benchmarků, které se jí zrovna hodí? Jak máte respektovat firmu, která není schopna splnit jediný svůj slib a neustále má všechny za pitomce, že si nebudou pamatovat těch 9 předchozích stejných prohlášení o tom, že tentokrát ten a ten produkt už určitě vyjde. Většina lidí dokáže odpustit to, že se prostě nedaří, že prostě plány nebyly z technických důvodů splněny. Co ale nedokáže odpustit a odpouštět by neměla, to je lhaní a tváření se, že ty předchozí sliby a termíny vlastně vůbec neslíbila apod. Je nepřijatelné, že když Intel vydá a představí procesory v lednu tohoto roku, kdy je ovšem partnerům původně sliboval už v říjnu/listopadu předchozího roku, že do prodeje dorazí v závěru března. Něco takového si firma velikosti a významu Intelu prostě nemůže dovolit. Za ztrátu respektu vůči Intelu, totální nedodržování NDA a dohod, si může Intel sám. Sám své slovo nedrží, jeho PR a marketing lže a manipuluje ve svých benchmarcích a srovnávání (což dříve nedělal). Takže nemůže žádný respekt vůči sobě po nikom vyžadovat.

A tak mnozí obchodníci šli a prodali své již naskladněné úvodní dodávky procesorů ROCKET LAKE (Core 11 000), ačkoliv oficiálně Intel oznámil, že prodeje začnou až 30.3.2021 (což je zase nedodržení původního slibu a termínu). Takže teď jsme v situaci, kdy stovky nových ROCKET LAKE procesorů už byly prodány a dodány běžným zákazníkům, ti tak vesele zveřejňují testy a čísla, ale jako novináři, abychom nedělali problémy parterům, nesmíme žádný svůj test a benchmark vlastně ukázat ani kdybychom ty CPU měli. Prostě celá tahle situace názorně ukazuje stav věcí v Intelu a kolem Intelu a naprostou a zcela pochopitelnou a zaslouženou ztrátu jakéhokoliv respektu vůči Intelu ze strany partnerů i zákazníků.

A místo toho, aby Intel pracoval na nápravě a získání respektu, dělá pravý opak. ROCKET LAKE procesory jsou mizerný produkt. A každý, kdo tvrdí něco jiného je buď zaplacený, nebo tomu nerozumí. Kdyby to bylo AMD, které by vydalo ROCKET LAKE vůči „Intel“ RYZEN 5000, řekneme že je to dobrý pokus a alespoň v něčem konkurenceschopné, což s ohledem na nesrovnatelné pozice a možnosti obou firem, by bylo slušný výsledek malého AMD se zlomkem možností a financí velkého Intelu. Jenže ono je to ve skutečnosti malé AMD, které má RYZEN 5000 procesory a téměř po půl roce přichází několikrát větší Intel s téměř monopolním postavením na trhu s nesrovnatelně většími možnostmi a financemi a vydává ROCKET LAKE procesory. To není konkurenceschopná nabídka a není to to, co by Intel ve své pozici měl nabízet. ROCKET LAKE je plýtvání křemíkem. A způsob uvádění této generace procesorů to jen zvýrazňuje. Intel tedy nehodlá svou reputaci napravit v dohledné době. Naopak ještě přisadí, kdy bude podle všeho letos údajně od září ukazovat, představovat 10nm procesory ALDER LAKE, ačkoliv ty podle všech dostupných možností reálně nemají šanci vyjít do prodeje dříve, než na konci prosince, či spíše v lednu 2022.

Ale to pořád není vše …

  • Intel končí se záruční podporou pro taktování

Intel byl vždy nepřítelem taktování. V jeho očích prostě zákazníci, kteří přetaktovali svůj procesor, získali navíc výkon, za který mu nezaplatili. To je hlavní důvod, proč Intel taktování maximálně omezuje. Vyřešil to jednoduše, prostě u levnějších procesorů, u kterých by mělo taktování smysl, není tato možnost vůbec přístupná. Procesory jsou zamčeny. To je naprostý opak AMD, které taktování s několika výjimkami, podporuje bez omezení na všech procesorech. Speciálně na těch, které to má smysl, tedy těch levnějších. Intel vás za možnost taktovat nechá obrovsky připlatit na nejdražší verze jednotlivých modelových řad, u kterých ale paradoxně nedává další taktování vlastně vůbec žádný smysl. Ty procesory už jedou na maximální výkon z hlediska ještě rozumné efektivity apod. Dalším taktováním jen výrazně zvýšíte spotřebu a zahřívání, nárůst výkonu už ale vyloženě nestojí za řeč (a tedy ani za příplatek).

Taktovat v domácích podmínkách má přeci smysl jen levnější procesory. Typickým příkladem je třeba AMD RYZEN 5 3600 bez X. Stojí výrazně méně než verze s vyšším taktem X, kdy AMD vám ale nebrání si z 3600 ten dražší X model taktováním klidně udělat. RYZEN 5 3600 má díky nižší základní frekvenci také mnohem větší OC potenciál než dražší model. Intel vám ale něco takového neumožní. Z Core i5-10400 prostě 10600K neuděláte. Ne proto, že by to technicky nešlo, kdyby to bylo odemčeno, ale proto, že Intel prostě nechce. Přeci nepřijde o těch několik tisíc korun, který musí zákazník za ten frekvenčně rychlejší model zaplatit. Navíc si musí koupit dražší platformu (Z490), protože na nižších (H470/B460) čipsetech taktování není možné vůbec (ani pamětí). Naproti tomu AMD podporuje taktování procesorů i pamětí nejen na špičkové X570, ale také na nižší B550 a omezeně (alespoň oficiálně a jen paměti) i na A520 (výrobci desek ale většinou podporují alespoň PBO na A520).

Intel prostě taktování rozumně nepodporuje dlouhá léta. Nehodí se mu do business plánu. Nicméně alespoň omezenou podporu s možností rozšíření záruky v rámci příplatkové služby Performance Tuning Protection Plan (PTPP) nabízel. Ovšem nyní před nástupem ROCKET LAKE s touto službou končí. Program fungoval 9 let, jenže v poslední době sám Intel taktuje už z výroby své procesory hodně vysoko, protože nejsou jinak konkurenceschopné vůči AMD RYZEN. U generací COMET LAKE a ROCKET LAKE už došly věci do takové absurdity, že Intel není schopen ani vyrábět některé modely s těmi parametry, se kterými je představil. Třeba Core i9-10900K prakticky zmizelo z prodeje, protože jen velmi málo vyrobených čipů je schopno dosahovat stabilně taktů 5,0 - 5,3GHz. Intel místo něj uvedl za stejnou cenu Core i9-10850K, který má frekvence o 100MHz nižší. Intel ví, že své čipy žene na absolutní meze, a tak u současných generacích samozřejmě nedává smysl, aby ještě podporovat záruku na taktování, byť za příplatek. Protože těch 20-40 dolarů navíc, co ta záruka extra stojí, mu nevyváží fakt, že už jen mírné zvýšení taktů znamená u současných procesorů Intel odemčených k dalšímu OC, masivní nárůst tepla a zahřívání, které doslova degeneruje procesor před očima a Intel by je v rámci záruky musel měnit za nové. Takže PTPP prostě končí.

Taktování u Intelu tak nově nelze krýt žádnou zárukou a Intel moc dobře ví proč. Faktem je, že taktování u Intel procesorů a platformy obecně v současné podobě se současnými omezeními prostě nemá žádný smysl. Ty modely, které jsou pro něj odemčené, už nemají žádný smysluplný OC potenciál a jedou na hraně (za hranou) už v základu. Ty modely, kde by to smysl mělo, tak jsou zamčené, protože Intel vám nechce prodat ten stejný čip třeba za 5000 abyste si z něj udělali ten za 8000 „zadarmo“. Podporovat taktování smysluplně se mu prostě nevyplatí.

Ještě se někdo diví, proč je kolem Intelu dnes to, co je? Intel dnes nerespektuje nic. Nerespektuje zákazníky, partnery, efektivitu, životní prostředí apod. ROCKET LAKE je ztráta času a peněz pro všechny zúčastněné a plýtvání materiálem. Kdyby měl Intel aspoň trochu respektu vůči sobě samému, tak tohle na trh ani nepouští, natož způsobem, jakým to probíhá. Nový šéf Intelu má opravdu hodně hodně práce. Ale že jde věci ve firmě otočit o 180°, to ostatně dokázalo AMD a jeho současné vedení v čele s Lisou Sue. Takže Intel šanci má a já se těším na to, až se konečně dá dohromady. Podobně zpackaná vydání, nedodržování termínů, vydávání produktů, které nemá či jen lhaní a překrucování benchmarků, to ještě nedávno u Intelu vůbec neexistovalo … dnes jako by nic jiného neznal.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-03 08:59:20
avatar
Jenže ono to může být intelu uplně u prdele, ať si o něm myslí kdo chce co chce, stejně má rekordní kvartály a i když my se můžem vysmát intelu v recenzích, tak on se může dál vesele vysmívat AMD, protože jeho příjmy i když má mnohem horší produkty jsou astronomické, dokonce rekordní. Takže to že vyrábí žravé neefektivní přímotopy, že se tím spotřebovává zbytečně energie navíc a tím se zase drancují zdroje mu může být uplně jedno, ... ono nakonec AMD taky vyrábí grafiky na kterých se těží nesmysly a dělá s tím něco ? Snaží se to vyřešit ? Proč alespoň neudělá internetové shopy s referencemi a neprodává po jednom na občanku hráčům ? Intel je prostě v pohodě a ten dnešní světový absurdistán mu jen přímo nahrává do karet.
yetty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-03 10:53:30
avatar
Ámen
Kontiola [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - asdf 2021-03-03 11:23:43

V Enterprise business je situace ještě horší.
99,9% serverů co se prodají mají Intel procesor, občas někdo už nějaké AMD nabízí, jako třeba HPE nebo EMC, ale nikdo to moc nebere, protože infrastruktura zákazníků, protože školení techniků, protože bla bla bla.
fotoba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Už nie 2021-03-03 10:56:16

kvôli pokute v hodnote 10% ročného zisku

Odkaz
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-03 14:23:55
avatar
A přesto možná budou mít opět rekordní rok.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-03 11:54:34
avatar
Jenom opět opravím, že se šéfka AMD jmenuje Lisa Su a ne Lisa Sue.
Ganimoth [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-06 06:49:30
avatar
tak na Anandtechu je uz recenze a .. minimalne herni vykon je vtipnej
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 663x
Komentářů: 0
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 812x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 998x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3553x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1405x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1244x
Komentářů: 5