Čekáte cenově výhodné nové grafické karty nebo procesory? Proč se hned tak nedočkáme? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 30 březen 2021
altNástupce extrémně výhodných produktů Radeon RX 580 nebo Ryzen 5 2600 nevyhlížejte. Zatím.

 

 

 

 

Ačkoliv máme rádi ty parádní výkonné grafiky a procesory za desítky tisíc, ještě radši máme produkty s opravdu výborným poměrem cena/výkon. V minulosti to byly například Radeon RX 570/580 dlouhou dobu (byly by i dnes) nebo Ryzen 5 2600 či Ryzen 5 3600 (u toho už je to horší). Bohužel pokud čekáte nové generace podobný cenově dostupných, a přitom velmi výkonných produktů, tak se nejspíše hned tak nedočkáme.

  • Problém jsou náklady – levné produkty vlastně nelze moderně  vyrobit?

Nejde o to, že by nám třeba právě AMD nechtělo nabídnout skvělou mainstreamovou grafiku za dostupnou cenu. Ostatně to měly být RX 6700/6700XT, kde původně plánovaná cenová hladina byla nějakých 279 – 329 dolarů pro tyhle karty. To samé platí o RYZEN 5 5600 bez X, co by nástupce výhodných Ryzen 5 3600 a speciálně 2600 … AMD nemá problém tyhle produkty technicky udělat, ale má problém s jejich výrobou, konkrétní tím, co takový produkt dnes vyrobit stojí.

7nm výroba TSMC je naprosto beznadějně vyprodaná, je téměř 2x dražší než 14/12nm výroba a ještě zdraží. Navíc obecně zdražil křemík za poslední 2 roky o desítky %. Do toho zdražily všechny suroviny, všechny komponenty, doprava atd. A ještě je tu vysoká inflace.

Asi jste si všimli, že prakticky neexistují 7nm procesory RYZEN v nižších cenových hladinách. S výjimkou sporadicky dostupného RYZEN 3 3100/3300X, AMD ani po půl roce nevydalo levnější než RYZEN 5 5600X model v nové aktuální generaci. Proč? Protože dost dobře nemůže. Dokonce starší RYZEN 5 3600 je zpátky prakticky na ceně, na které začínal. A všechno proto, že zdražila 7nm výroba a že je naprosto plně využitá, takže není šance na rozšíření a zlevnění. AMD prostě nemůže uvést levnější 7nm procesory, protože nemá, kde by takové procesory vlastně dnes vyrobilo.

Záda mu tak hlídají jen levné 12nm RYZEN 2000 modely, které zjevně na trhu ještě dlouho vydrží. Ale abychom se v dohledné době dočkali 7nm RYZEN 5 5600 za cenu toho, co stával 12nm RYZEN 5 2600? V současnosti prakticky nemožné. Pokud se objeví, jako že je to pravděpodobné, tak bude stát nejméně 6 tisíc. Za méně to prostě dnes nejde. Problém je totiž i tak s dostupností mnohem dražších modelů, kterých přes rekordně vysoké dodávky a prodeje, pořád není dost. Doba tak vůbec nepřeje levnějším a poměrem cena/výkon atraktivním novým produktům na nových technologiích.

Ještě horší je situace na poli grafických karet. AMD mělo v plánu uvést Radeon RX 6700/6700XT skutečně s agresivními cenami, takže by šlo o nástupce RX 570/580 se vším všudy. Jenže plány vzaly za své už na konci minulého roku. Současná situace sice umožňuje AMD stále nabízet svůj referenční RX 6700 XT za relativně slušnou cenu, ale nikdo jiný vám ji za tu cenu neprodá, všichni si přisadí desítky % marží, a i tak to prodají. A prodali by víc, kdyby ty karty byly. Takže pokud vyhlížíte levnější Radeon RX 6700, pravděpodobně se v dohledné době ani nedočkáte. To platí i o dalších levných kartách. AMD nebude za současné situace stíhat zásobovat mobilní a OEM segment novými menšími NAVI 22 a NAVI 23, takže uvedení do desktopu bude maximálně čistě papírová záležitost a spíše ani to ne.

Výroba starších Radeon RX 5000 grafik je ze stejných důvodů jako výroba RYZEN 3000 série vlastně nesmysl, protože nové RX 6000 GPU a RYZEN 5000 procesory jsou vyráběny na stejném 7nm procesu. Takže stejné výrobní náklady a vlastně by tak starší modely ubíraly svou výrobou kapacity novým. A nemohou být ani o nic výhodnější a levnější, jako jsme jinak u starší generace zvyklí. Jejich výrobní proces je totiž procesem i nové generace.

Objevily se spekulace, zda AMD nechystá třeba nějaký RDNA čip ovšem vyráběný starším 12nm u Globalfoundries, což by bylo mnohem levnější, pravděpodobně se slušnou dostupností, i když by takový čip měl o desítky % horší efektivitu než 7nm verze. Nicméně stálo by to za to? Určitě ano, potíž je, že pokud AMD takový produkt nenaplánovalo a nevyvíjelo poslední 2 roky, tak i kdyby teď začalo, dříve než za 1,5 roku se ho na trhu nedočkáme. A před 2 lety bohužel nebyl důvod něco takového plánovat. Ceny všeho, poptávka a vše bylo „normální“. Žádný problém s výrobou na obzoru nebyl …

  • Doba cenově dostupným novinkám nepřeje

Takže bohužel tohle je odpověď na otázky, které od mnoha z vás dostávám. Kdy dorazí cenově dostupnější RX 6000 karty nebo RYZEN 5000 procesory? Doba jim nepřeje. Ne proto, že by nebyl zájem takové udělat, plánované normálně byly. Návrhy a vše je hotové, ale výrobní a cenová realita jednoduše neumožňuje dnes takové produkty rozumně na trh uvést. Za současné situace, kdy výrobci nejsou schopni přes rekordní výrobu a dodávky dodat na trh ani dostatek procesorů za těch jindy okrajových 15-20 tisíc anebo dostatek grafik za 20-30 tisíc, je pochopitelně o důvod víc situaci ještě nezhoršit tím, že část té cenné výroby a materiálů obětují pro produkty za zlomek ceny a nižší marží, kterých by už tuplem nebylo dost. Jediné, čeho by tím docílili, že by se ještě zhoršila dostupnost těch výkonných a drahých a firmám by klesly příjmy.

Teoreticky tak jediným možným řešením by bylo obnovit výrobu a dodávky starších generací produktů na starších výrobních procesech. Ale i pro tyhle věci jsou potřeba některé dnes značně nedostatkové a dražší materiály a komponenty, potřebné pro výrobu těch novinek. NVIDIA ale například znovu omezeně dodává některé starší RTX 2000 karty vyráběné 12nm u TSMC. Zda AMD chystá obnovit dodávky 12nm RX 570/580, nevím. Ale určitě se nechystá ukončit 12nm RYZEN 2000 vyráběné u GF, což jsou jediné procesory, které dnes může AMD za opravdu nízké ceny vyrábět a skutečně prodávat. Intel má v této chvíli štěstí v neštěstí, že o jeho procesory je nižší zájem, má starou výrobu a velké kapacita, a tak se nepotýká s nedostatkem výroby, jako jiní, kteří mají skutečně zajímavé produkty … ale to je asi chabá útěcha. Osobně mám totiž obavy o PC platformu, protože spousta lidí ztrácí v současné situaci jednoduše zájem. Z dlouhodobého pohledu tohle může být zásadní problém … a nemusí to dlouho trvat a výrobci budou řešit závažnější problémy opačného rázu, než řeší teď …

I když, dokud neskončí těžební mánie, nepropadnou digitální měny, nedostane se pod kontrolo Koronavirová situace, tak se věci prostě nezlepší.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
lukeDD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-31 00:15:31

Vzhľadom na situáciu, to vidím tak, že skúsim splašiť nejaké výkonné Gen 4 SSD 2TB a s aktuálnou zostavou vydržím ešte dlho. Skladal som ju v najlepší možný čas a to chvíľu pred Vianocami 2019, takže môj Ryzen 9 3950X, 16 GB RAM, Radeon VII pôjdu dúfam dlho.

Za aktuálnej situácie sa prechod na chystanú AM5 neoplatí a začínam mať pochybnosti, že zhruba 2 roky po vydaní, kedy by som oficiálne prešiel, tak ani vtedy sa to určite neoplatí.
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-31 09:15:49

AM 5 bude na 5nm procesu. Můžou nastat 2 scénáře:
1) současná šílená poptávka potrvá a ceny budou ještě o parník horší, protože náklady na 5nm.
2) mnohem pravděpodebněji ale dojde k nasycení poptávky a upřímně - současné počítače jsou dost výkonné na to, abys nemusel za rok kupovat 2x výkonnější. TAkže pravděpodobně dojde k situaci, kdy 5nm CPU budou mnohem levnjěsí než 7nm dnes. A to i přesto, že TSMC narve do 5nm výroby balík. Ale cenu vždy tvoří poptávka/nabídka. NAvíc se dá očekávat, že přijde opravdu velká ekonomická krize. V podstatě se opakuje přesně 100 let stará historie. PAndemie, nesmyslně kapitalizované akcie, bitcoiny, nemovitosti,.... Jestli máte šanci se zbavit peněz, tak to uělejte co nejdříve, osobně očekávám, že ty brutální dluhy, které vlády po celém světě za poslední rok udělaly roztočí krásnou inflační spirálku. Takže hardware může sice brutálně zlevnit vzheldem k hodnotě zlata nebo čehokoliv, ale nominální ceny můžou být klidně vyšší. Kdoví, jak tohle dobrodružství skončí.
nenazranej [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-31 10:05:40
avatar
Tak já mám první R5 1600, RX 5500 XT, SB AE 5, 16 GB 3200 MHZ Predátor a parkuji to na Asus R Strix B450 GII a nemám nejmenší obavu, že příští dva roky nevydržel a to hrají něco v 4K a něco 2K, takže vaše sestava je total v klidu. A jak budete starší a starší, zjistíte, že totální TOP PC je skoro až nesmysl. Zejména na hry.
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-01 08:06:09

Já mám sestavy 3:
1) intel i7 4790 s RX 580 4GB
2) RYZEN 9 3900X s RX580 8GB
3) RYZEN 7 5800X s RX 5700XT 8GB


Vydržet vydržím určitě. Ta nová sestava nahradí ten Intel. Chtěl jsem tam narvat i pořádnou grafiku, ale prostě tam dám tu z toho Intelu. Stejně na této sestavě hraji hlavně FIFU. Ale ne že bych si na ni nechtěl zahrát i něco jiného,a le prostě s tou grafikou nic lepšího ve 4K moc hrát nejde. Akce hraji na sestavě s RX5700XT, ale ta je zase na místě, kde ruší děcka ze spaní. Hlavním cílem toho RYZENU 5950 je ale enkodování videa. U her se dá na detailech ubrat vždycky. JEn mě vždycky štve zjišťovat 2 hodiny co má vliv na výkon, když třeba tu hru po hodině odložím, protože mě nebaví.

A nemít TOP PC (nebo alespoň top v poměru cena/výkon) - to si říkám už od dob Celeronu 266 (tehdy běhajícího na 450MHz). Pak přišli Durony, Athlony (1200MHZ, 64 bit, 2 jádro), pak jsem si dal pár let oraz, chvíli přežíval s Nehalem i5 notebookem, než jsem zjistil, že je to pro mě totální kravina a s Haswell generací se vrátil k desktopu. Cca 20 let je hardware mým koníčkem - stavěl jsme desítky sestav i svým kamarádům. Uznávám, mnohem lepší koníček by byl chodit za prostitutkama, vyšlo by to levněji a měl bych z toho větší užitek. HW mi ale toleruje manželka jen s občasnou blbou poznámkou. Ten alternativní koníček by asi nedala
GeoTech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-31 01:57:17

Akonahle by sa objavilo nieco s lepsim pomerom cena/vykon miner-i by to okamzite rozobrali, takze to nema ziadny zmysel. Nech si pekne kupuju tie grafiky za niekolko tisic a cakaju rok aj viac na navratnost a ked crypto za ten cas padne tak 90% z miningu zmizne ako smrad a na bazosoch zrazu aj taka RTX3080 bude mat uzasny pomer cena/vykon .
Iperitas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-31 07:44:36
avatar
Tiez dufam ze sa bude dat kupit na bazosi nieco za rozumnu cenu, ale neverim ze to bude v dohladnej dobe. Aj tak planujem v najblizsich 2 rokoch namiesto nejakeho survival farming simulatoru realne zahradkarcenie a uz na eshopoch pozeram skor na naradie a stavebny material, ako na pc komponenty.
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-01 08:06:53

Osobně mám totiž obavy o PC platformu, protože spousta lidí ztrácí v současné situaci jednoduše zájem. Z dlouhodobého pohledu tohle může být zásadní problém … a nemusí to dlouho trvat a výrobci budou řešit závažnější problémy opačného rázu, než řeší teď …

ZAčátkem dubna by snad mělo CZC dodat můj RYZEN 5950, který jsem objednal a zaplatil 5. ledna. K němu mám i 64GB pamětí, které tehdy stáli 6390Kč, dnes už je tam mají za 8190. Ale to čekání na grafiku už mě sr.lo. Místo čekání na grafiku za raketovou cenu jsem objednal XBOX, ve kterém mám Radeon RX6700 a měli by mi ho dodat taky v dubnu. Mezitím jsem obhlídl pár obchodů: 6700XT bylo skladem v Softcomu přes víkend za 27 500, včera na TS Bohemia za 30 990. Univerzální stroj, na kterém hraju hry během toho, co na pozadí stahuje filmy a enkoduje je v Handbraku je celekm fajn věc. Ale za cenový rozdíl mezi cenou Xboxu a grafikou do PC mám zaplacený XBOX pass do konce životnosti te konzole. TAkže k Ryzenu narvu starou RX580 a hrát hry budu na XBOXU. Jen škoda, těch asi 270 her, co mám po různých Epicích, Steamech, GOGách apod.
secho [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-31 09:40:02

Já to zatím vzdal, prováhal jsem upgrade a teď to je scifi. Snad přístí rok...a třeba ten další Viděl bych to špatně i k výrobcům her na PC. Trh se může zmenšovat, když lidi nerozjednou nové AAA hry, tak je kupovat nebudou.
nenazranej [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - XBOX 2021-03-31 10:19:11
avatar
Já jsem si také místo nových komponent raději zakoupil Xbox One X, abych aspoň trochu využil 4K televizi. A musím říct, že jsem se hodně dobře zabavil. Na Game Pass byl Sniper 4 Itálie, což bych si normálně ani nezahrál a hru jsem dohrál skoro v tahu. Na PC bych o ní nezavadila, takže konzole mají své místo zcela oprávněně. Ale TOP je prostě FIFA a Forza, to jsou hry, které na konzoli patří. Mám i Steamlink v TV, takže bych nemusel konzoli mít, ale to je zase nastavit apku, TV, PC atd. Takže nesmysl. A Game Pass je asi bezkonkurenční pro konzolové hraní, koupil jsem si ho na rok asi za 1200 Kč a mám dohrané hry asi za 14 tis. (Prey, Sniper 4, Forza 7, FIFA 20, Star Wars, Gear off War atd.), tohle nemá konkurenci. Na PC jsem mezi tím zkusil CoD Warzone, ale takovou kempárnu jsem neviděl ani nepamatuji a vzhledem k tomu, že za dob mého hraní byl campers něco jako odpad herní komunity mi ta hra přijde totálně trapná. A to jsem nebyl nejhorší hráč v poli.
Zpátky k věci, při současném vývoji mi nákup konzole přijde jako nejlepší investice pro lidi, kteří mají herní duši. A nový Xko vypadá fakt zle dobře za ty peníze, je to skoro zadarmo proti tomu co se děje v PC segmentu.
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-31 17:04:08

Hry na PC mají jednu velkou výhodu - často bývají ve velkých slevách. Já za FIFU 20 na PC dával asi 270Kč a mám odehraných online asi 1500 zápasů. tedy cca 6 zápasů za 1Kč. ALe k XBOX passu by snad FIFA 20 měla být zdarma a FIFA 21 je stejně totální hovadina. Ta mě stála asi 900Kč a zahrál jsme tak do 50 zápasů, protože to prostě neprogramovali jako fotbal, ale házenou. Na poslední chvíli si to rozmysleli a dali tam fotbalisty. Ale zápasy které končí 8:6 pro mě moc o fotbale nejsou. Ve FIFě 20 není problém výsledek 0 : 0.
Dino [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-31 11:54:41
avatar
Nepotřeboval bych ani tak ceny z období RX 580, jako spíš tu dostupnost... Je to zajímavá situace, kdy se velké IT shopy "těší" a mezitím soukromníci prodávají RX 6700 XT po desítkách na bazoši
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-31 11:55:57
avatar
ti soukromníci jsou ve skutečnosti zaměstnanci (či jejich známí a příbuzní) distributorů nebo obchodníků, protože nikdo jiný se k těm kartám prostě nedostane ...
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-31 17:17:47
avatar
DD netušíš, proč se ještě pořád vyrábí R5 3600 a R7 3700? Vždyť stejně jako se ukončila výroba RX 5700XT, tak ani tady to smysl nedává.
Já pořád čekám, kdy už je AMD ukončí a na stejných linkách začne vyrábět právě 5600/5700.
Je mi jasné, že budou o trochu dražší než Zen 2, ale čekal bych ceny tak 6k/9k, což by sice v roce 2019 znělo špatně, ale za současné situace by to spousta lidí akceptovala.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-31 17:32:27
avatar
určitý generační přesah mít musíš, tím spíše, že je AMD ještě přímo nenahradilo ....
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-31 20:50:21
avatar
Obávám se, že tvé odpovědi úplně nerozumím. Já se právě ptám, proč je už nenahradilo, když ty píšeš, že už ty Zen 3 modely má připravené a používají kompletně tu samou výrobu.
Přece pokud je nahradí a budou mít z toho samého křemíku a výrobní linky procesory, které prodají dráž, tak na tom jedině vydělají.
Jediný důvod, který mě napadá je, že teoreticky můžou mít na výrobu Zen 2 čipů dohodnutou nejakou cenu garantovanou na dobu neurčitou, která je výrazně nižší, než jakou mají dohodnutou na výrobu Zen 3 čipů, ač je to na stejných linkách...

A k tomu přesahu bych asi dodal jen to, že RX 5700XT se přestala vyrábět ještě dřív, než vůbec představili RX 6700XT...
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-01 22:08:08

Je možné, že Zen2 je méně náročný na výrobu. Je to méně komplexní čip na nižších taktech, tak má třeba lepší výtěžnost a ty čipy jsou výrobně jednodušší. Proto mají své místo v produkci a dokáží s ním lépe zásobovat trh. Je to spekulace jako hrom, ale něco na tom být může.
Kryptortor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-31 20:39:57
avatar
No je to dneska hukot něco kupovat. Ještě štěstí, že moje žena není žádnej gejmer, ale potřebuje komp spíš na práci (účto) a občas na nějaký nenáročný hry a filmy. Tak jsem jí vybral R5 4650G, 16GB RAM a mám po starostech. Ještě, že Mironet tyhle APU normálně prodává.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-01 19:28:41
avatar
Na tom si zahraje i většinu strategií a spoustu RPG, takže rozhodně dobrá volba.
majky14 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-01 09:33:56
avatar
Ja som zohnal 290e 5600x. 3600 som predal 175e a kupil 176.Po druhe 5700 som preda 650e taziarovi a kupi 6800xt s bazosu od chlapa gigabite geming 1020e + 50e jeho priplatok aj tak sa to oplatilo som velmi spokojny.
hor410 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-01 14:27:42

Osobně nechápu, že AMD nevezme zen2 a nepředělá ho zpátky na 12+nm nebo co má teď GF k dispozici. Jasně, chtělo by to prachy navíc, ale zase by trh zaplavili levnými CPU. Označit by se to dalo, třeba R7 3700L, R5 3600L, ... , boost by nastavili o 100MHz níž a TDP by dali na 95/105W. A stejně by se to kupovalo...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-01 14:35:40
avatar
Protože to trvá několik let a pokud to nezačalo dělat přes 2 lety, tak to teď už nemá smysl .... Intelu trvalo 3 roky předělal 10nm Rocket lake zpět na 14nm ....
Nexon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ta totální závislost západu 2021-04-01 15:28:47

na Asiatech je prostě šílená, šílená. Až si to Čína rozdá s Taiwanem (a že jí s HK ji narostla chuť), tak se půjdeme všichni klouzat.
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-02 14:52:59
avatar
Bohužel jsem už zoufalce, který v naštvání na AMD a nV se upíral k tom, že je zachrání Intel a jak bude grafika od Intelu super.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 516x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1522x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1221x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1900x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1151x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1907x
Komentářů: 3