Intel vydal konečně 10nm XEON „ICE LAKE“ procesory aneb kolosální plýtvání pískem! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 07 duben 2021
alt10nm procesory v čele se 40jádrem jsou slabé, žravé a ukazují v praxi, proč AMD předběhlo Intel.

 

 

 

 

Společnost Intel konečně po letech odkladů a problémů vydává 10nm ICE LAKE architekturu ve formě velkých výkonných procesorů XEON. A jakkoliv se to snažil i za cenu lhaní a podvádění marketingově namalovat na růžovo, nedokázal zcela zakrýt fakt, že nové 10nm XEON jen názorně v praxi ukazují, proč je tohle dávno překonaná konstrukce a produkt, a co všechno u Intelu nedomysleli.

Intel se chlubí velkým zlepšením proti předchozí 14nm generaci XEON. Jenže je tu vůbec co k chlubení? Stará maximálně 28jádrová generace procesorů nedokázala dávno konkurovat AMD naprosto v ničem. Intel nedokázal výkonově porazit 1 procesor AMD ani se dvěma svými procesory a serverem za dvojnásobnou cenu s téměř trojnásobnou spotřebou. Takže prezentovat, že nově až 40jádrový 10nm procesor má o 20% vyšší IPC a je 1,46x v průměru výkonnější než 14nm 28jádro, není zrovna světoborné. Tím spíše, že 14nm 28jádrový XEON je prakticky 4 roky stará záležitost a 10nm XEON Intel sliboval uvést už před 2 lety.

Srovnání s AMD, které prezentuje přímo Intel jsou směsicí lží a fabulací a speciálně zvolených konfigurací a extrémních případů, kdy Intel záměrně ignoruje některé výkonnější modely EPYC prodávané za podobné ceny jako čipy Intelu, protože prostě nedokáže zakrýt fakt, že AMD je všude na čem u serverového procesoru dnes záleží, stále výrazně lepší, efektivnější, výkonnější na jádro, na celek a prakticky 2x cenově výhodnější řešení.

A to potvrzují i první testy novinek. V nich testeři konstatují, že Intel rozhodně udělal s 10nm procesory značný posun proti opravdu zastaralým, neefektivním, slabým a předraženým 14nm XEON procesorům, které do dnes prodává. Jenže na AMD to prostě nestačí. Za stejnou cenu nabízí AMD podstatně lepší výkon všude kde na tom v 99% případech a typických použití záleží, někde i o desítky %. V absolutním celkovém výkonu není schopen Intel vlastně porazit ani první generaci EPYC procesorů. V nejlepším případě dokáže někde soupeřit s tou druhou, ale se současnou ZEN 3 architekturou v aktuálních EPYC procesorech, nedokáže držet krok v ničem. Speciálně ne v efektivitě a už vůbec ne cenově, kdy AMD stále nabízí 2x lepší efektivitu i poměr cena/výkon, což u průměrně velké serverové farmy znamená miliony a miliony korun rozdílu v praxi. Nebo za stejné peníze poloviční rozdíl výkonu.

(Anandtech.com)

Nové 10nm XEON ale především ukazují, proč měly problémy a proč jsou překonanou zastaralou technologií, která pro všechny zúčastněné je jen ztrátou času a kolosálním „plýtváním pískem“.

  • Intel názorně ukazuje,

              proč jsou monolity mrtvé a čiplety AMD jediná cesta v před

Na rozdíl od AMD, které lepí své dnes „zatím“ až 64jádrové/128 vláknové procesory z osmi malých 7nm čipů (cca 80mm2 každý) a k tomu používá velké ale výrobně a provozně nenáročné 12nm I/O s výbavou uprostřed, tak Intel celý ten až 40 jádrový procesor vyrábí jako monolit. Jak příšerná musí být výtěžnost, radši ani nechceme vědět.

(na wafer se moc čipů nejvede a ty co budou plně použitelné tak možná 3 z 10?)

Celý čip má šílených cca 660 mm2 na nevyladěné 10nm výrobě (není to prý ani ten 10nm+++++ proces „SupermegaultraFET“). TDP je prý 270W, i když u Intelu dnes bude realita asi o poznání horší. Nicméně takt procesoru je jen mizerných 2,3GHz v základu a maximálně 3,0GHz v Turbo všech jader. To je tristní výsledek a ukazuje to jednak problém 10nm výroby, která prostě není tam, co 14nm z hlediska schopnosti dosahovat vysokých taktů při podobném TDP, ale také to ukazuje problém toho monolitického designu. Pro srovnání, AMD dokáže s 280W TDP nabídnou 64jader na 3,5GHz a to má násobně větší cache a dvojnásobek PCIe 4.0 linek. I když ano, konečně i Intel nabízí PCIe 4.0, i když jen poloviční počet proti AMD na socket a trvalo mu to o 2 roky déle.

Intel zkrátka názorně demonstruje, proč monolitický design je mrtvý a jak moc vývojově zaspal. Fakt že je jeho 10nm ICE LAKE procesor díky 40jádrům výkonnější než starý 14nm s 28jádry, je tak opravdu jedinou dobrou zprávou, nicméně rozdíl není velký. A ve srovnání s tím, co dnes nabízí konkurence, to není ani náhodou konkurenceschopné. Ale je tu jiný důvod, proč by nikdo neměl nový 10nm XEON kupovat …

  • 10nm „ICE LAKE“ XEON 83xx série jsou vyhozené peníze a ztráta času!

Nákup této novinky totiž nedává žádný smysl. Do současných patic a desek pro 14nm XEON procesory Intel totiž nové 10nm procesory nestrčíte. Přichází s novou paticí a novými deskami. To by samo o sobě nebylo takovým překvapením, ani problémem, kdyby už teď tahle platforma nebyla mrtvá a překonaná už v tuto chvíli a Intel s ní vůbec nepočítá dál. Že má AMD lepší platformu, není to hlavní. To hlavní je, že Intel nadcházející novou generaci XEON procesorů, které budou už slepence více čipů na 10nm, míří zase do zcela nové patice a platformy, protože stejně jako AMD u příští generace ZEN4, přejde i Intel na PCIe 5.0 a DDR5. A obojí by se mělo představit už v průběhu příštího roku.

Takže vzhledem k tomu, kolik serverové procesory, desky a všechno kolem stojí, že jde o investici v milionech korun, opravdu nechápu, jaký smysl by mělo tuhle platformu kupovat. Je to vlastně nevyzkoušená architektura, která už je ale stejně zastaralá a překonaná. Je to platforma, která nepůjde nijak upgradovat a nejde ani použít pro stávající DDR4 desky a platformy, (což nový AMD EPYC ZEN 3 jde).

Takže všechno co kolem procesorů Intel XEON „ICE LAKE“ za ty těžké peníze nakoupíte, tak než to všechno sestavíte a odladíte, bude to zastaralé (ono to už je zastaralé a nekonkurenceschopné) a můžete to zase vyhodit, protože novinky příštího roku už tam neosadíte.

Prostě nelze zakrýt fakt, že Intel měl původně v plánu tohle vydat nejpozději před 2 lety. Ale prostě jeho monolitický design byl a je neefektivní prakticky ve všech směrech a spolu s nezvládnutou stále rozbitou 10nm výrobou, prostě vychází až teď a jen aby se neřeklo. Určitě to nedělá Intelu dobrou reklamu.

Ekonomicky ani technicky ale nedává prostě smysl. AMD má na trhu dávno mnohem lepší platformu a pokud teprve celou novou farmu plánujete a budujete, tak nákup téhle 10nm platformy nedává tuplem žádný smysl, když o pár měsíců později začnou AMD i Intel prezentovat zcela novou generaci platforem s DDR5 a PCIe 5.0, což bude masivní přínos. Nemluvě o tom, že AMD chystá 5nm ZEN4 procesory, které pravděpodobně nabídnou už 96 jader v jediném procesoru, kdy bude míst současně o 20% vyšší IPC než ty současné a k tomu ten DDR5 a PCIe 5.0.

Intel a jeho „nové“ 10nm XEON „ICE LAKE“ je totální ztráta času pro všechny zúčastněné. Předražené zastaralé a neefektivní řešení a plýtvání pískem. A fakt že o kousek překonává 14nm několik let starou generaci, tomu jako máme tleskat? Jediné, co se změnilo, že AMD už jediným 64jádrovým procesorem nedokáže překonat hned 2 procesory Intelu najednou se jeho současně dvojnásobnou cenou a spotřebou. Nicméně stále má AMD o desítky % výkonnější procesory, současně je o desítky % efektivnější a má cca 2x lepší poměr cena/výkon …. Intel tak maximálně porazil sám sebe, AMD a jeho EPYC procesory nemá ani na dohled. Jediné, co Intel s 10nm XEON ukazuje, jak fatálně selhal ve všech ohledech na poli vývoje procesorových technologií, a jak je monolitický design skutečně mrtvý a překonaný. A Intel to moc dobře ví.

Servírovat tuhle páchnoucí mrtvolu a v současných těžkých časech nedostatku křemíku, by mělo být trestné ;).

 

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
free.dll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-08 08:52:07

I špatná reklama je reklama. Myslím, že Intel si z toho ve své pozici moc nedělá
Don_F3K3T3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-08 10:12:52
avatar
to je jasné, Intelu stačí aj toto aby zarobil ťažké miliardy
Nexon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-08 11:09:29

K tomu Intel přidá pobídky (rozuměj úplatky) a to jak pro výrobce serverů, tak pro odběratele, k tomu známá lenost adminů něco měnit (proč měnit něco co funguje, byť na hovno, mám za to přece jedny peníze) a další historický kvartál Intelu je na světě. Svět už se dávno neřídí rozumem.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-08 19:23:15
avatar
Hmm, to nevypadá moc povedeně.
Nicméně srovnání Epyc 2 vs poslední generace 14nm Intel teda rozhodně nevycházely vždy ve prospěch AMD.
Nám to třeba pro potřeby virtualizace a běhu databází vyšlo tak, že proti běžným Epyc modelům byl Intel i o 30% výkonnější na celý server a jediné co se dokázalo Intelu přiblížit, byla ta narychlo uvedená nová Epyc série se zvýšeným taktem.

Prostě je velká spousta aplikací a situací, kde je pořád nejdůležitejší výkon na jedno jádro (i když jich máte ve výsledku v serveru desítky) a ty staré Xeony tikali na vyšších frekvencích než Epyc. Jediné co bylo výkonově podobné byl ten "ultrarychlý" Epyc, s max 32 jádry.

Pak prostě narazíš na to, že jakmile si vybereš ten 64 jádrový procák, který tiká hodně pomalu, tak když zatížíš všechna vlákna, tak spadne takt tak nízko, že nám třeba vycházelo, že 2x 18 core Intel z roku 2017 se 72 vlákny je rychlejší než ten pomalu se plazící Epyc 2 se 128 vlákny.

Takže když ještě vezmeš v úvahu to, že cena procesoru bývá tak 10% ceny serveru a výkon pro datově náročné věci je často omezen diskovým subsystémem a sítí, tak dojde k tomu, že víc jader je vlastně na škodu a vůbec nevadí že Intel jich tolik neumí.

No a pak je to taky o tom, že na Epyc 2 byl velký problém s výkonem díky té nesdílené L3, kdy u některých kousků jsi měl L3 sdílenou jen dvěma jádry, ač jich měl celkem procesor 16. Takže z pohledu aplikací to bylo jako bys měl osmu dvoujader. To se fakt využívá špatně, když většina vícejádrově optimalizovaných aplikací komunikuje přes sdílenou paměť...

Koukám, že Epyc 3 má v průměru podobné takty jako ten nejrychlejší Epyc 2, což spolu s lepším IPC a sdílenou L3 nejspíš znamená, že už Intel porazí, ale těžko říct o kolik...
GaGy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - He 2021-04-09 17:37:58

Probud se
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-09 16:00:36
avatar
písek v klasické formě lze narozdíl od tohoto odpadu použít ve stavebnictví
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 571x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 861x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3222x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1357x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1222x
Komentářů: 5
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1898x
Komentářů: 1