Nástupce mainstreamového RYZEN 9 5950X může mít 24jader. AMD míří se ZEN 4 vysoko! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 27 květen 2021
altAMD testuje 24jádrový mainstreamový procesor pro AM5. 5nm ZEN 4 má o 20%+ vyšší IPC.

 

 

 

 

Vzhledem k tomu, že již existují rané vzorky nových ZEN 4 procesorů od AMD, unikají tak informace o tom, jak bude zbrusu nová generace a architektura AMD vypadat. Většina zdrojů říká, že věci se pro AMD zpožďují vinnou současné situace na trhu a omezených výrobních kapacitu TSMC. Kapacity 5nm výroby, kterou budou nové ZEN 4 čipy vyráběny, jsou v současnosti u TSMC plně obsazeny společnostmi APPLE a QUALCOMM a další linky se teprve budují, a i to má problémy, kdy TSMC na Taiwanu bojuje se suchem atd. AMD má sice nějaké 5nm kapacity již rezervované, protože TSMC má pro ni i jednu verzi 5nm výroby na míru, ale ty kapacity nejsou tak velké, jak by si AMD přálo a potřebovalo, i když to odpovídalo původním plánům. Proti těm roste ale AMD rychleji a víc, jednoduše proto, že má nejlepší produkty na trhu a Intel jim nedokáže konkurovat. Kvůli tomu všemu tak prý došlo ke zpoždění vydání ZEN 4, které mělo proběhnout o 1-2 kvartály dříve, než na přelomu Q3/Q4 2022, na který je plánováno vše nyní. To vysvětluje i onen nezvyklý 2letý odstup od současné RYZEN 5000 (ZEN 3) série.

Nicméně čekání by mělo stát za to. Spolehlivé zdroje se shodují, že nová architektura přináší opět více než 20% mezigenerační nárůst IPC. A to nikoliv ve smyslu toho, jak tyhle věci uvádí Intel, který sice říká také 20%, což ve skutečnosti znamená že v některé pečlivě vybrané aplikaci to může dosáhnout až 20% zlepšení. V praxi ovšem ve většině případů a tedy v průměru, je nárůst IPC mnohem nižší. Naproti tomu AMD už roky, když mluví o zlepšení IPC, tak hovoří o běžné situaci (průměru). Tedy budou sice oblasti, kde zlepšení bude nižší, ale budou také věci, kde bude mnohem větší než 20%. V průměru by tak ZEN 4 měl s přehledem a slušným náskokem překonat IPC konkurenčního Intelu s jeho plánovanými ALDER LAKE.

Samozřejmě na straně AMD nadále zůstane efektivita, kdy rozdíl mezi 5nm AMD ZEN 4 a 10nm Intel ALDER LAKE bude prý ještě větší, než je v současnosti mezi 7nm procesory AMD a 14nm od Intelu. 5nm výroba je velký a kompletní generační skok proti 7nm. Srovnatelný s tím, až bude Intel přecházet z 10nm na jeho 7nm někdy v dalších letech. AMD nakonec i u ZEN 4 zůstává u 8jádrových malých čipů/čipletů. Zkoušelo i 12jádrové čiplety, ale ty se zatím neobjeví. Nové 5nm ZEN 4 čipy jsou tak prý velmi malé. Tak malé, že AMD údajně již disponuje mainstreamovým AM5 procesorem se 24jádry/48vlákny tedy s trojicí čipletů! Tedy možný nástupce současného RYZEN 9 5950X.

Není ale jisté a jasné, zda AMD tenhle procesor nakonec uvede na trh. Podle jiných informací si na to ovšem vše potřebné připravila. Nová AM5 platforma s LGA paticí počítá sice běžně se 120W modely procesorů, ale údajně je právě testován i speciální až 170W model. Tím by právě nemělo být nic jiného, než 24jádrový mainstreamový model RYZEN 9. Samozřejmě počítejte, že by byl výrazně dražší než současný 16jádrový RYZEN 9. Ten určitě dostane také přímého nástupce se 16jádry, to je naprosto jisté. Jednou z mnoha novinek u ZEN 4 je opět výrazně překopaná architektura. Mimo jiné AMD implementuje AVX-512 instrukce. Jsem tak docela zvědav, jak moc ovlivní efektivitu procesorů. Protože v případě současných Intel čipů, které AVX-512 mají, je spotřeba s tímto typem instrukcí ohromná, takty jsou mnohem níže a efektivita je tak tragická. Jsou tací, kteří přítomnost AVX-512 považují za naprosté plýtvání a hlavní problém nízké efektivity konstrukce a designu současných Intel čipů. Jsem tak docela zvědav, jak si s tím poradí AMD. Faktem je, že praktické využití AVX-512 je omezené na velmi specializované aplikace v HPC oblasti. Běžné aplikace je nepoužívají. Nicméně i s AVX-512 na palubě má být GENOA, tedy ZEN 4 verze EPYC procesorů, o více jak 50% efektivnější než současná 7nm ZEN 3 generace MILAN.

  • AMD míří na nativní podporu DDR5 5200MHz,

                                                    28nm PCIe 4.0 linek s PCIe 5.0 v záloze

V tuto chvíli nejsou stále finalizovány parametry nových desktopových procesorů, což není překvapení. Vše je stále ve vývoji. AMD ovšem údajně míří s takty hodně vysoko. 5GHz by neměl být žádný problém. Současně je tu samozřejmě zcela nový řadič pamětí a celý paměťový subsystém. AM4 je stavěno pro DDR5. Ty samotné začnou na DDR5-4800, což je mimochodem stále jediná hodnota, potvrzena oficiální JEDEC specifikací. Cokoliv nad to, je OC. Nicméně už letos počítají výrobci pamětí s uvedením modulů na mnohem vyšších taktech. Samotné AMD prý počítá s tím, že nativní základní podporovaný takt bude DDR5 5200MHz pro nové RYZEN ZEN 4 procesory. To je samozřejmě dost skok ze současných oficiálních pouze DDR4-3200MHz pro RYZEN 5000.

ZEN 4 architektura samotná je sice navržena i s PCIe 5.0 rozhraním, to prý ale je od počátku jisté na EPYC serverové platformě a high end ThreadRipper platformě. Hlavním důvodem, proč není jistá PCIe 5.0 podpora od počátku na mainstreamu, jsou mnohem vyšší nároky na výrobu a kvalitu. Gen5 je opět 2x rychlejší a má tedy 2x vyšší propustnost než Gen4 verze slotů, která to zdvojnásobila proti Gen3. Požadavky na kvalitu signálu jsou tak ohromné, což si žádá extrémně kvalitní PCB a elektroniku. A to nejsou levné věci, speciálně pro mainstream. Proto prý v tuto chvíli AMD počítá hlavně s PCIe 4.0 pro první AM5 desky. Podpora Gen5 je ovšem jistá později. Možná se objeví u nejkvalitnější X670 desek, které by se svým zpracováním mohly potřebné kvalitativní podmínky splnit. Nicméně platí, co jsem psal nedávno. Tedy že PCIe 4.0 bylo již nutností, protože v době jeho vydání NVMe SSD M.2 už využívaly maximálně možnosti Gen3 rozhraní, současně grafické karty dokázaly v některých oblastech také plně využít propustnosti PCIe 3.0, takže spolu s vydáním PCIe 4.0 na X570 platformě tak rovnou dorazily nové SSD disky a grafiky s tímto rozhraním. U PCIe 5.0 je to ale otázka.

Vzhledem k tomu, jak rychle jdou věci, tak možná, ale jen možná, uvidíme PCIe 5.0 na nové generaci grafik někdy v závěru příštího roku. Ale ani to není jisté. Pokud jde o NVMe Gen5 SSD, ty bych očekával až o rok později. V tuto chvíli na trh dorazila teprve první generace skutečně nativních Gen4 a ani zdaleka nevyužívají plně možností rozhraní, takže možná příští rok ta další generace to využije a o rok později tedy bude čas na PCIe 5.0. Pro mainstreamové platformy tedy nevypadá Gen5 příliš využitelně dříve, jak v průběhu roku 2023 a dál. Takže raději ať si s tím AMD a výrobci desek dají ještě chvíli na čas a pořádně to propracují a otestují. Nepotřebujeme, aby se zjistilo, že to prostě spolehlivě nefunguje. Zejména když na rozdíl od serverových a high end desek se u mainstreamových musí výrobce ohlížet i na výrobní náklady a cenu.

  • AMD chystá ZEN 4 čipy s integrovanými grafikami

                                        a dokonce X3D, tedy s integrovanou pamětí!

Pokud jde o high endové a serverové modely postavené na ZEN 4, očekává se, že tím nejvýkonnějším bude 96jádrový EPYC/ThreadRipper s až 12kanálovým řadičem DDR5. Absolutní procesorové monstrum s 12 ZEN4 čiplety pod kapotou. K tomu nabídne 128 PCIe 5.0 linek. AMD ale údajně pracuje také na speciální ZEN 4 variantě procesoru s vícevrstvými paměťovými čipy. K tomu by pak mohly existovat ZEN 4 procesory, které místo jednoho ZEN 4 čipu, by mohly mít integrovaný samostatný grafický RDNA2 čip. A ten by nemusel být jen prostě „integrovanou grafikou“ ale současné výpočetním koprocesorem. AMD prý zkrátka testuje hned několik různých variací a konstrukcí nejen ZEN 4 procesorů, ale ještě i stávajících ZEN 3, protože se na trhu budou tyto série a generace doplňovat. 5nm výroba novinek je a bude velmi drahá a potřebné kapacity omezené, 7nm výroba zůstává a bude již dobře zvládnuta a dočká se tak i 6nm verze. AMD tak plánuje nabízet 7nm, 6nm i 5nm procesory ve stejný čas a kombinovat některé věci.  

  • AMD současně se ZEN 4 pracuje i na ZEN 5,

                                                                         který by mohl dorazit dříve

Zatímco ZEN 4 je díky okolnostem tedy o něco zpožděn, ZEN 5 by naopak měla vyjít podle původního plánu. A tak by mezi ZEN 4 a ZEN 5 měl být menší rozestup, než zjevně bude mezi ZEN 3 a ZEN 4. Informací o ZEN 5 je ale zatím pomálu, v tuto chvíli je to hlavní architektura procesorů ve vývoji AMD. Blíží se však také dokončení. Velmi pravděpodobně bude používat v té době už vyspělejší verzi 5nm procesu a přinese výrazné přepracování architektury, kdy tady už je pravděpodobné rozšíření počtu jader/vláken na jeden modul. Samozřejmě čipletová konstrukce procesorů 100% zůstane a někteří spekulují, že AMD koketuje s přidáním ARM výpočetní části do procesorů RYZEN. Jinak ZEN 5 jako taková přinese opět výrazný nárůst IPC atd. Zkrátka nevypadá to, že by AMD mělo v plánu zpomalovat ve vývoji a generačních vylepšeních, které dosud předvádělo.

Naopak, by mohlo ještě přidat. Připomínám, že ZEN 1 až ZEN 3 vznikaly v dobách omezených rozpočtů, lidských zdrojů, splácení dluhů a reorganizace firmy samotné. V současnosti už je AMD v jiné pozici a zvyšuje investice vysoko nad to, co normálně. Takže pokud někdo doufá, že AMD zvolní a dovolí Intelu, aby jej snadno dohnal, zjevně se nic takového neplánuje.

Už současné ZEN 3 je impozantní, zejména mainstreamový RYZEN 9 5950X dokáže za poměrně nízkou cenu nabídnout výkonově nevídané možnosti s extrémně nízkou spotřebou. Můžete mít najednou spuštěných několik náročných aplikací, přepínat mezi nimi, a všechno stále běhá plynule a s plným výkonem. Něco takového prostě čipy s méně jádry neumožňují. A to nás high end v podobě ThreadRipper 5000 ZEN 3 procesorů, teprve čeká. Ty ovšem začnou výkonem a cenově podstatně výše. Takže pokud ZEN 4 bude stejný, nebo dokonce ještě větší skok, než byl ZEN 3 proti ZEN 2, a zatím tomu vše nasvědčuje, máme se myslím na co těšit.

Jak říkám, dokud existuje aplikace a úloha, která není dokončena do pár sekund po jejím spuštění, nemáme dost výkonu. Takže pokud AMD udělá z mainstreamového 5950X výkonově low end už příští rok se třeba 24jádrovým nástupcem, sem s ním :). Pamatujete na doby, kdy nám rok, co rok, generaci za generací, byla servírovaná maximálně 4jádra na o něco vyšším taktu s finálním nárůstem výkonu několika jednotek % s generačně navyšující se cenovkou? AMD naštěstí tuhle ztracenou dekádu ukončilo, a zahájilo v roce 2017 dekádu novou a vypadá to, že nemá v plánu zpomalovat …

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 00:02:48
avatar
nebudu se hádat co je mainstream HW, protože by to bylo jen mlácením prázdné slámy, ale zkusím to nahodit z jiné perspektivy - kolik vláken používá "mainstreamový software"? Já jen že kdyby to náhodou bylo méně než 32 nebo dokonce 16, tak co by takovému softwaru přineslo hypotetických 48 threadů? A teď prosím tu o tom jak u toho všichni streamujeme a na pozadí renderujeme...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 00:30:45
avatar
i hry dnes používají často 16 vláken, mnohé aplikace nemají potíž využít 16vláken ... prostě mainstream. High end dnes má 24 až 64 jader ...
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 05:10:01
avatar
Takže když pár her a nějaké běžné aplikace umí využít 16 vláken tak to z toho dělá automaticky mainstream? Doporučuji kouknout se i na nějaké testy cpu core scaling games.
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 06:41:36
avatar
Otázka je skôr, že kedy sa to prejavi aj na výkone. Samozrejme operačný systém ti priradí nejaké úlohy aj 16 jadrám, ale prácu by rovnako dobre zvládol aj 8 jadrový cpu. Jedine co ma napada je rendering a video encoding, kde to bude rozdiel. To sa ale dá robiť oveľa rýchlejšie na GPU na úkor straty menšej kvality výstupu, čiže pre hobby level by som asi preferoval GPU. Co sa hier týka, tak tam nemam taký prehľad, tak možno by niekto mohol napísať nejakú hru, kde sa 16 jadier prejavi na lepšom FPS. Suma sumárum mi to teda vychádza, že človek dnes viac ako 8 jadier veľmi nevyužije. V podstate podobne ako napr. 64GB ram, tu je využitie tiež okrajové.
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 06:41:19
avatar
Bohužel nevyužije a to ani v roce 2021, ani s DX12 Furt je to ve většině případů 4 jádra (8 vláken) či 6 (12), ... kdyby to využívaly, tak např. můj osmijádrový 3700X musí mít tak plichtu se šestijádrovým 5600X, ale to tak nikde není a všude dostane osmijádro od šestijádra na prdel, takže asi tak no. Každopádně mluvim o fullHD, které třeba já už osobně delší dobu nevyužívám, takže mě to nějak nevadí, ale mohly by se ty hry teda už pohnout někam, ... hlavně fyzika a UI nepřátel je příšernost a mnohem horší, než v takových starých hrách jako první Fear či Crysis a to je podle mě to nejsmutnější
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 16:17:01
avatar
jj, hry se začali vyvíjet pro využití 8 jader (16 vláken) až se začátkem vývoje současné generace herních konzolí.
Některé možná o trochu dříve, ale určitě ne dříve než s uvedením R7 2700, páč s uvedením R7 1800X tomu ještě nikdo moc nevěřil, že by AMD dokázalo protlačit 8 jader do takového množství PC.

Bohužel ač AMD nejdříve protlačilo do mainstreamu 6(12) a začínalo to vypadat, že by se do mainstreamu mohlo dostat i 8(16) (R7 2700 a R7 3700X k tomu měli nakročeno dobře), tak se Zen 3 to nabralo opačný kurz a 8(16) se mainstreamu začalo zase vzdalovat a dokonce i aktuální 6(12) CPU v podobě 5600X spíše mainstream opouští.

Nebýt konzolí, tak by vývoj her aktuálně směřoval spíše pro 6(12), takže šance, že hry v blízké budoucnosti využijí víc než těch konzolových 8(16) je prachbídná.
Procesory s více jádry si koupí jen pár nadšenců, kteří nevědí co s penězi a tedy stejně jako RT je to příliš malá skupina lidí, která by to dokázala ocenit/využít.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-29 23:31:06
avatar
vystihl jste to zcela přesně - to srovnání 5600X vs 3700X ve hrách. Bohužel 5600X je obecně "lepší" herní procesor. Kdyby všechno využívalo alespoň těch 16 threadů, tak by být neměl. Ale je, tzn. v praxi je problém využít i těch 16. Pak je jasné, že rozdíl mezi 16 a 32 thready je ve hrách ještě menší (téměř nulový). Takže hypotetický přechod 32->48 je pak úplně niche záležitost nepřinášející zhola nic. Tyhle manythread procesory vedou ve hrách ne kvůli extra threadům které mají, ale kvůli vysokému jedno-šestijádrovému turbu které dokáží
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-30 13:36:23
avatar
jj, vysoké turbo na tom menším počtu jader může hrát nějakou roli, ale pokud se nepletu, 5800X bude mít při 16-ti vláknech takty velmi podobné jako 5950X. Proto je ten CPU na osmijádro taky tak drahý, páč na něj potřebují ty nejlepší čipy, stejně jako na 5950X.
Nicméně ten hlavní důvod, proč je 5600X rychlejší než 3700X je ta změna architektury s jedním CCX namísto dvou. Pro hry je zkrátka nejdůležitější sdílená rychlá cache pro všechna vlákna zajišťující co nejrychlejší odezvu komunikace mezi vlákny.
Hry spíš potřebují velké množství relativně málo náročných výpočtů, které mezi sebou potřebují být synchronizované. Takže pokud jich to Zen 3 šestijádro dokáže za stejnou jednotku času odbavit ve 12-ti vláknech víc, než to Zen 2 osmijádro na 16-ti, tak vyhraje. A ne proto, že by mělo vyšší výpočetní výkon, ale proto, že ho nebrzdí synchronizace mezi jádry, která brzdí ten Zen 2...
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 13:59:11
avatar
DD je tvrdohlavý, ... spousta lidí mu to minule vysvětlilo a když mu to vysvětlilo tak, že už nemohl oponovat, tak radši už tu diskuzi zabalil. Jako mě to přijde vtipný, ale řešit to tu pořád dokola ? Doufám, že ne a DD prosím, nechoď tomu naproti. Myslím, že tyhle stránky jsou o něčem jinym a tolik práce s články co to musí dát a co za tím je a všechno se tu bude schazovat tímhle ? To snad není ani pravda Jinak jsem tu 15 let a DDho beru jako takovýho "kámoše", se kterým se sice málokdy, ale taky neshodnu ve všem
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-30 14:47:22

To není tvrdohlavost, to je bohužel neomalenost. Tvrdohlavost je ta pasivní část, kdy se nenechá přesvědčit. Neomalenost je ta část, kdy to do čtenářů cpe ob článek pod tlakem (byť mu bylo dáno najevo, že s ním nesouhlasí).

Někomu to označení vadí z pozice nepřesnosti (fakt to dle většinového chápání není mainstream), někomu to vadí, protože snobsky o drahé věci říká, že je vlastně pro všechny (a přitom ji pravděpodobně jako většinu hardwaru co má neplatil) a mě konkrétně to vadí, protože jsem ten kurevsky drahej procesor kupoval. Dvakrát. A on mi tu tvrdí, že je to prachsprostej mainstream. Má ješitnost nehorázně trpí.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-30 14:52:47
avatar
já tomu říkám neschopnost, přijmout jasná nezpochybnitelná a prokázaná fakta, že jen 16tijádrový procesor za jen 20tis pro jasně mainstreamovou AM4 platformu nemůže být v žádném ohledu považován za high end, když pro ten začíná na TRX40 platformě u CPU se 24jádry za 36tisíc a pokračuje až k 64jádrům za 100tisíc+ a dakonce 8kánalovou TRX80 ... takže tvrdit že 5950X je high end je jako říkat, že Octavia RS je pro některé lidi ta samá kategorie jako Ferrari 458, protože obě jsou červený a docela rychlý a stojí více než polovinu průměrného platu ...
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-31 20:33:37
avatar
stejné nejsou, ale na D1ce jsou použitelné zhruba tak stejně. A hry JSOU bohužel srovnatelné s tou D1kou, takže ano, víc než tu Oktávku tady nepotřebuju. A dobrý recenzent může klidně opěvovat tu 458ku, ale taky mě má říct něco ve smyslu, že je to POUZE pro nadšence místo řečí o "mainstreamu".

Vy možná jezdíte okruhy, ale já tady pořád vidím hlavně měření z D1čky, takže to trochu vypadá jakože žijete někde jinde i když děláte to stejné jako ostatní. Myslím, že se tomu říká "pozérství"
archecon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 08:20:16

V době předcovidové, když padaly prodeje PC se hodně spekulovalo, že je to jejich konec. Nu a celkem reálně. Na co dnes nestačí notebook, telefon nebo stále méně tablet? K čemu jsou Vám PC? S výjimkou her?
Kdysi dávno jsem na PC četl internet, potom pouštěl filmy DIVX z CD. Potom přišel ARM a objevily se výkonné mediaplayery. Výkonně to neznamená za 10USD, Ale za 200 i 300 USD co si poradí s se 4K HDR10 a tunou dolby formátů. To byla smrtelná rána pro PC jako přehrávač i nejnáročnějšího videa. V době před CHIA byly levné disky.. Počítač skončil jako media a fileserver. K ničemu jinému se ta těžká a žravá kráva nehodí. COVID a kraptohorečka mnohé změnili. Ale jen dočasně. Trend je jasný. Výkon dnes mají i přenosná zařízení. PC bude používat jen ten, kdo PC opravdu potřebuje. Na čtení internetu určitě ne. Kromě hráčů to budou výhradně lidé co s ním pracují a musí mít výkonné železo. Nebo lidé co mají jako koníčka dívat se na filmy v té maximálně možné kvalitě. A k tomu potřebují fileserver i výkonný HW protože aby si mohli do domácího kina - sálu streamovat a online transkodovat video /pokud je to třeba/ musí mít výkonný HW. A to 4 jádo rozhodně není. Ne neříkejte, že ke streamingu nepotřebuji výkonný HW, jakmile začnete onfly manipulovat s 80-90Mbit 4K videem záhy pochopíte. Rozhodě nechcete aby ve vašem kinosále hučel server, takže se bez streamingu do svého laserového projektoru nebo velkého OLED televizoru neobejdete.

Ryzen 9 5950X si zaslouží výkonnějšího mainstreamového nástupce.
Edit: uživatelů / a kupujících procesory/ co nehrají primárně hry není tak málo jak by se zdálo z diskusí. Koneckonců tento webzin také není tématicky pro hráče, ale je obecnějšího IT zaměření.
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 14:05:06

Promiň, ale ergonomie notebooku nebo dokonce telefonu i na to čtení nternetu je dost slabá. Ano, i k notebooku si můžeš připojit monitor, klávesnici a myš, ael upřímně, kd eje pak ta výhoda toho notebooku? v hlučném ventilátoru?
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 16:29:59
avatar
Jen ve spotřebě elektriky a to ještě jen pokud máš 15W verzi CPU v NB.
Už i staré Zen+ šestijádro mi žere při běžné práci bez her srovnatelně jako výkonnější NB CPU.
Koukám teď do HWinfo64 a za posledních 9 dní od startu mám průměrnou spotřebu CPU 29W a spotřeba celého PC se při práci pohybuje kolem 60-70W.
Jo, je to asi víc, než i pracovní NB se 45W CPU, ale nemyslím si, že je ten rozdíl markantní. Co jsem koukal, tak současné Intel CPU do NB hravě pokoří ten můj stolní PC co se týče max. spotřeby v turbo režimu.
Mě to ukazuje ve hrách max. 70W na CPU, kdežto ty mobilní Intely chodí snadno přes 100W...
archecon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 16:34:21

Mám HP PRO a neslyším ho.. ležím na posleli podušku pod hlavou a notebook na stehně. Rozhodně si kvuli čtení netu nepujdu sednou za pracovní stůl.
Pokrok nezastavíte. Už za rok dva bude tahle debata o tom jak 16 jader není mainstream směšná.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 16:43:36
avatar
No vidíš, mě by zas nikdo nedostal od stolu s velkým monitorem jít si ohýbat záda, ničit krk a trápit oči brejlením do nějakého 15" nebo dokonce ještě menšího kukátka ;-)
archecon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 17:16:44

Jsem prostě gaučovej typ..
LukasL34 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 08:35:19
avatar
Tohle nebude CPU pro "mainstreamový software" ale půjde o High-end pro mainstream jako je dnes Ryzen 5950X. Pro lidi co chtějí High-end výkon ale nepotřebují High-end výbavu.
Též to bude marketingový demonstrátor toho co AMD dokáže.
archecon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 09:54:51

Přesně tak, nevím proč bych si domů kupoval CPU s 12 kanálovou RAM - Nový Threadriper, když mi prostě levnější platforma stačí. Navíc ten počet kanálů na RAM je propěšných jen těžce specifických profi úlohách No asi jako AVX2 512. Pokud takový software nepoužívám, tak je to pak vyhazování peněz.
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 14:00:57

Pro mě je mainstreamový software Handbrake a ten to využít umí. Bohužel ne vždy, ale umí.
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 05:23:31
avatar
Offtopic:Vsiml jsem si, ze konkurencni stranka, ktera nesnasi amd a vyzdvihuje hlavne nvidii ma novy stranky. Proto me zajima, kdy se dockame konecne i tady? DD to slibuje snad uz 4 roky. Trochu se chova jako intel, kterej taky porad neco slibuje. Obcas tato stranka nejde nacist na prvni dobrou a pred cca tydnem rano, ddworld nefungoval vubec.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 08:31:43
avatar
kdybychom měli za zády velkého vydavatele jako NV web, tak už by to dávno bylo, ale protože je to všechno na mě, bude to ještě trvat ...
Alienware [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 08:37:40

Zvláštní, přitom je web prošpikován reklamou
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 08:40:33
avatar
právě že není, snažím se to držet na rozumné míře. Zdaleka se to příjmy nevyrovná tomu co mají na provoz jiné magazíny i v ČR ;) DDWorld.cz je pořád malý skutečně nezávislý web, jediný v ČR svého druhu, za kterým nestojí žádný eshop nebo vydavatel ....
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 17:49:16
avatar
Co se týče reklam, tak jestli by to DDworldu pomohlo, tak ať je po levé a pravé straně třeba samá reklama, když to nebude narušovat čtení obsahu uprostřed. A můžeš přidat odkaz, kam by ti lidi mohli třeba přispět dobrovolnou částkou. Nebo zkusit udělat dobročinnou kampaň právě na nový stránky. Když se lidi můžou na Kickstarteru skládat na bramoborový salát, tak proč nepřispět na stánky, který všichni navštěvujeme a mají nějakou informační hodnotu.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 19:34:30
avatar
já vim já vim ... DDW fakticky před 15lety vznikla jako uživatelský web a doteď jsme nespustili přispívání přitom dnes je moderní vydělávat prázdným plácáním do mikrofonu nebo natřásáním se v bazénku ....
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-31 20:37:25
avatar
to sice máte pravdu, na druhou stranu pokud neva utnout starý web (necháte ho běžet pod jinou url, takže nezmizí) a začít nový, tak Wordpress šablonu si zvládne vybrat i imbecil (kompliment vůči Vám -> věřím, že to zvládnete).
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-31 21:46:51
avatar
podmínka nového webu je, že musí fungovat bez problémů všechny starší články na něm, jinak to nemá smysl, mám dlouhou historii a chceme ji zachovat
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 13:59:22

Na druhou stranu PCT měl opravdu problémy, s DD worldem nemám problém ani na mobilu.
Yukito [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 23:11:01

Zas na druhou stranu stranky jsou cajk člověk je zvykly všechno je krásně přehledné a funguje to dobře aj na mobilu takže netřeba hrotit
cch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 09:07:44
avatar
A zase tu máme tu o mainstreamu je to hi end. Protože to 90% lidi kupuje jen z rozmaru a potřeby si něco koupit. 99% času ty procesory stejně nic nedělají a na 1% paří cinebeanch
hor410 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 10:35:25

To se tu řeší furt. Doporučuji to nerozviřovat...
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 16:06:41

Přesně tak, držet hubu a krok. I kdyby někdo psal, že fialová je tyrkysová nebo že trojúhelník má 4 vrcholy. Nech ho při tom. Hlavně nezapomenout... Držet hubu a neremcat.
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 13:58:11

Třeba mé PC s 5950X se poslední 3 dny nevyplo. Počítá i přes noc. Kdyby jelo 2x rychleji, nestěžoval bych si. Ale cena za Threadripper už je pro mě (zdůrazňuji pro mě) mimo. I tak to s GPU 6900X stálo s monitorem kilo.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 16:32:50
avatar
To ti nikdo nebere, ale hádám, že i ty máš dost soudnosti, abys to tvé PC za kilo nenazýval mainstreamem, jako to dělá DD...
požírač křemíku [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 11:45:44
avatar
Dnes si dám ke svačině mainstreamovou šunku Jamón ibérico de bellota, kterou budu zapíjet Don Pérignon.
Alienware [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 14:48:53

A pak spolu pojedeme mainstreamovou károu Bentley Bentayga nakoupit oblečení do nejvíc mainstream ulice v Praze do Pařížské.
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 16:09:49

A po nákupech do mainstreamového baru Modrá ústřice.
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 13:56:03

jakmile nastoupí kodek H266, bude i 24 jader lowend. Každopádně díky za to. N2jaký čas s 5950X vystačím, pak přejdu na 3nm.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 16:25:59

Ja mam 8 jadro a je vyťažene na 16% v priemere, tak že rezerva bohate stači CPU ma vobec netlači, ale keby kryptomeny išli do prdele tak nejaka bazarova 6800 či 3080 by si fleka v mojom PC našla
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 16:37:15
avatar
Dokud těch 24 jader nebude stát míň než pětinu průměrného platu, tak se lowendem určitě nestane ;-)

A pokud by měl být ten H266 tak moc náročný, tak se spíš konečně zlepší encoding na GPU, než to hrotit přes CPU, který na počítání bambilionu pixelů prostě primárně stavěný není ;-)
vladislavpokorny [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 17:42:31

ty vole, von si nedá pokoj s tím majnstrýmem ...
Johnbodlis [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 18:41:34
avatar
AM4,AM5,AM6... mainstream
TRX40,TRX80,TRX160... highend
Nebo to chápu špatně?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 19:32:51
avatar
chápeš to dobře, někteří jiní mají problém akceptovat fakta ...
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-29 02:22:37
avatar
Takže pokud bude výrobce o jejich voze Bentley tvrdit že se jedná o mainstream, stane se tím pádem jejich vůz mainstream? Nebo když do Fabie strčím motor o výkonu 400 koní, stále to bude mainstream kvůli kastli?

Ať se ti to líbí nebo ne, pokud budeme 12 jádrové CPU posuzovat dle definice slova mainstream tak tam prostě nepatří a je jedno jestli se osazuje do desky určené pro mainstream platformu.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-29 14:26:05
avatar
Bentley je rozhodně "threadripper"
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 23:18:04

Chápeš to špatně a není se čemu divit.
Mainstream je to co se kupuje, konzumuje nejvíce lidí. Bohužel někteří to nejsou schopni pochopit a míchají do toho pojmy LowEnd, HighEnd, počty jader atp. A pak píšou, že CPU s 8% prodejem je mainstream.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-29 17:26:58
avatar
Bohužel nechápeš.
Platforma nemá co dělat s tím, jestli výrobek na ní postavený mainstream nebo high-end.
Podle téhle logiky by neexistoval žádný lowend.

AM3, AM4, AM5 je dvoukanálová desktop platforma
TRX40, TRX80 jsou vicekanálové platformy pro pracovní stanice a malé servery
archecon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 22:38:16

Obrázek
Obrázek výsledků Cinebench 23. Lehce poňunánkovanej RYzen 9 5950X. Poslední verze CRT2.1 /Clocktuner for Ryzen placená z Patreonu se povedla.. 110W a v siglu si namaže na chleba Rocket laky. No a na Multi se koukněte.. Paráda. přes 28 ticíc bodů.. při 110W?
Multi:
Obrázek
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-29 15:33:55

chlubit se mainstream CPU to ani nestojí za řeč
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-29 16:40:42
avatar
pořád nechápete, že mainstream není nic hanlivého ani nic, čím by ses nemohl chlubit ... to že něco není high end neznamená, že je to slabé a k ničemu
archecon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-29 17:50:19

Já se nechlubím proto abych zvedl ego sobě. Ale spíše podpořil výrobce. Ten procesor se jim povedl doopravdy. Fyzicky ho mám a tak aby i ti co váhají a nestačí jim info v recenzích dostali třeba odlišné info.
Třeba, že podle mne utilita CTR od 1usmus je fakt zajímavá a dokáže automaticky Ryzeny poladit k nižší spotřebě a vyšším výkonům.
Ale taky, že mě sedí až úplně poslední verze /k dnešnímu dni/
CTR 2.1 RC6 (ver.13). A, že se k ní eticky dostanete jen jako placenému supportu na Patreonu.
https://www.patreon.com/1usmus/posts
A nebylo to zas tak levné, vezmu-li v potaz, že první verze byly fakt nefalšované bety se spoustou much a podpora se mu platí měsíčně. Ale teď už to vypadá vymazleně a funkčněji než PBO a curve optimizer.
Rozhodně stojí zato se vrátit do mládí, kdy se taktovalo a ladilo ostošest a pomocí tohohle nástroje si pohrát. I a hlavně s obyčejným chlazením. Protože ta optimalizace na to jde od lesa a to hledáním nejnižší spotřeby, stability a výkonu.
V tom je pro mne osobně kouzlo. Namontovat výkonnou vodní pumpu, a klidně se dostat na 33000bodů to také jde. Ale už ne na 110W. Přetaktování při velkých spotřebách je hezký sport, proč ne, ale pro reálné použití si cením odlišný přístup.
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-28 22:27:06

Aby to měl kdo vyrábět. Tajwan je se suchem úplně v perdeli. Ale úplně.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 462x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1510x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1211x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1893x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1149x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1905x
Komentářů: 3