Intel ví, že proti AMD ZEN 4 nebude konkurenceschopný. Víc se bojí ZEN 5 a nejvíc APPLE! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 10 červen 2021
altAni letos, ani příští rok Intel neočekává že by jeho produkty zazářily. Ale další roky slibuje hodně.

 

 

 

 

U Intelu zažívají opravdu mizerné období. Produkty jsou konkurenceschopné jen v marketingových prezentacích samotného Intelu. Realita je ovšem zcela jiná. V mnoha oblastech, speciálně efektivita, ale i ten výkon výrazně zaostává. Intel co do výkonu nabízí dnes procesory s polovičním výkonem, proti tomu, co nabízí AMD. A efektivita je snad i více než 2x horší. A není příliš šance, že se na tom v dohledné době něco výrazně zlepší …

Marketing Intelu samozřejmě maluje úplně jiný obrázek, než jaká je realita, a bude se muset hodně snažit i u chystaného 10nm ALDER LAKE (Core 12000). Ten zaujme designem kombinující malá a velká jádra, kdy zejména v multijádrově zaměřených aplikacích prý dosahuje až dvojnásobného výkonu ve srovnání se současnými 8jádry. Nicméně záleží hodně případ od případu. Jedno-jádrový výkon je prý výrazně lepší než současné modely, nicméně alespoň inženýři Intelu vědí, že za konkurencí dnes pokulhávají a ta nepřešlapuje na místě.

Stávající ZEN 3 je extrémně dobrý a AMD překvapilo všechny na Computexu vrstveným designem, takže ještě u stávajících procesorů ZEN3 architektury dokáže podstatně navýšit výkon, aniž by vylepšilo samotnou architekturu. Šance na to, že by ALDER LAKE tak dokázal plně a všude konkurovat ZEN 3, či jej dokonce někde výrazněji porazit, se rozplývají. Určitě to ale budou mnohem lepší procesory než po všech stránkách mizerný ROCKET LAKE (Core 11000). Intel má ale skutečné obavy z nového 5nm ZEN 4, která předčí výrazně vše, co Intel pro následující 2 roky připravuje. A ten to ví. Bere však prý ALDER LAKE a jeho vylepšenou verzi RAPTOR LAKE jako přípravu na multičipový design a hlavně 7nm generace procesorů, tedy věci příští.

  • AMD prý bude ještě větší hrozba v dalších letech

Současně však lidé mimo marketing Intelu věří, že ZEN 4 nebude ještě nic proti tomu, co AMD předvede s možná už 3nm ZEN 5 a ZEN 6, kdy prostě samozřejmě vidí, jak moc je AMD rozjeté a díky výrobě TSMC má prostě nakročeno k ještě větším posunům, než prezentovalo doposud. Zejména když poslední 3 roky rostlo prakticky od nuly a mělo omezené investice i mnohem menší zdroje a kapacity. Ve všech těchto ohledech je dnes AMD úplně jinde, než když vývoj prvních generací ZEN probíhal. Nicméně současně slibují, že proti ZEN 5 a ZEN 6 už by měl mít Intel také mnohem lepší produkty.

Ostatně mnozí víte, že od počátku říkám, že pokud jde o 10nm výrobu a 10nm generace procesorů, je to jen o přežívání. Nikdy konkurenceschopné nebudou. 10nm výroba Intelu je rozbitá, v mnoha směrech horší než 14nm a už teď proti 7nm natož 5nm výrobě TSMC prostě zastaralá a nekonkurenceschopná. A produkty na ní prostě problémy mít budou. Jediná naděje Intelu je jeho 7nm výroba, i když bude mnohem horší a méně vyspělá, než by si přál. Pokud bude alespoň na úrovni mezi TSMC 6nm a 5nm, o což se Intel snaží, bude mít Intel násobně lepší pozici, než jakou nyní má s 10nm. Problém je, že i kdyby šlo všechno skvěle, je konec roku 2023 první reálnější termín, kdy by se první 7nm Intel procesory mohly na trhu skutečně objevit. A zjevně ne všichni u Intelu jsou tak optimističtí, že všechno dobře půjde. I když nové vedení dělá zásadní změny, aby se u 7nm procesu neopakovalo mnohaleté zpoždění a výsledek 10nm technologie.

Nicméně ač Intel maluje krásné prezentace o ALDER LAKE a RAPTOR LAKE, obojí jsou 10nm architektury a produkty. A všichni ví, že budou v mnoha směrech zaostávat a zdaleka nevrátí Intel do pozice leadera. Ale to je v pořádku, jak jsem řekl mnohokrát a říkám poslední roky, prostě až po roce 2023/2024 lze očekávat představení nové generace produktů, která už bude vyvíjena s ohledem na to, že Intel zaspal na trhu proti konkurenci ve všech ohledech. Stejně jako trvalo novému vedení AMD několik let, než uvedlo první RYZEN a dostalo se následně k současné ZEN 3, bude prostě trvat novému vedení Intelu také několik let, než uvede nové produkty a rozpohybuje věci. Takže přelom 2023/2024, dříve ne. Pokud má navíc Intel konkurovat ZEN 5/ZEN 6, tedy produktům AMD pro roky 2023/2024, jež budou násobně lepší než současná ZEN 3, bude muset opravdu hodně přidat a dobře to vědí. Plány tomu prý odpovídají. Ovšem pokud jde o plány, tady Intel nikdy nouzí a nedostatkem sebevědomí netrpěl a sliby nešetřil. Takže velké plány jsou jedna věc, realita věc úplně jiná.

  • Největší strach jde prý z Apple …  

Nicméně údajně mnoho lidí uvnitř Intelu neznepokojuje ani tak AMD, jako Apple. Toho se prý bojí ze všech konkurenčních hrozeb zdaleka nejvíce. Bojí se jeho ambicí. Jeho design jasně a přesně zamířený a optimalizovaný, jde v podobnému duchu „big.Little“. Ovšem Apple netíží nutnost zpětné kompatibility x86 a historická zátěž technologií, které sebou univerzální x86 procesory i nových generací, nutně nesou. Intel se tak hodně (a právem) obává nových generací procesorů Apple, kdy očekává velmi výkonné modely i s více jak 32velkými jádry, velmi brzy. A bojí se hlavně toho, že by Apple mohl mít zájem zamířit do oblasti HPC. A třeba si udělat vlastní servery a serverové platformy nejen pro své služby. Nemusím říkat, že Intel platforma v současnosti pohání většinu těchto obřích služeb a Apple zařízení a jde prostě o obrovské peníze a významnou část podnikání společnosti Intel.

Více o všem kolem plánů a očekávání Intelu najdete zde:

  • Intel má strach. Nikdy nebyl on ani trh v pozici, v jaké je!

Jinak je dobře, že má Intel konečně obavy z konkurence. Ostatně může si za vše sám. Zabíjel PC platformu a vývoj procesorů celé roky. Zničil před lety AMD a s ním naději na to, že by na x86 trhu mohla vzniknout konkurence, a zajistil si tak dominantní pozici na více jak dekádu. A tu dokonale prochrápal. Ukolébán jistými mnoha miliardovými zisky prakticky bez práce, kdy těžil jen ze své „nepostradatelnosti“ a neexistence konkurence, o jejíž neexistenci se nelegálně sám postaral.

Paradoxně tak přímo otevřel dveře dokořán nejen renesanci AMD, které na x86 poli procesorů udělalo za posledních několik let víc práce a větší posun, než Intel za téměř 2 desetiletí. Především si ale nechal vyrůst pod nosem konkurenci ve formě ARM a mobilní platformy jako takové, která se bez x86 zcela objede. A na tom nyní staví Apple. Ten Apple, který byl přímo ovlivněn neschopností Intelu a jeho několika posledními generacemi procesorů, které prostě dělaly Mac počítače horší. Až Apple došla trpělivost a vytvořil si vlastní výkonné CPU na ARM, kdy zjistil, že Intel a jeho x86 vlastně k ničemu nepotřebuje. A bude v tom pokračovat.

Takže i když Intelu můžeme poděkovat za tu mizérii poslední dekády před nástupem RYZENů, a fakt že doslova téměř zabil PC platformu jako takovou, současně díky tomu nyní zažíváme renesanci a největší technologické posuny na procesorovém poli. AMD má našlápnuto s designy ještě mnohem lepšími, než v současnosti má. APPLE, ke kterému se s výkonnými ARM chce připojit NVIDIA, SAMSUNG a další. Nemluvě o snaze Číny, největšího trhu vůbec, se zcela technologicky odtrhnout, což by znamenalo doslova katastrofu pro Intel, vzhledem k jeho tržnímu podílu a příjmů z něj.

Intel si tak proti sobě postavil hodně konkurentů a snaží se nyní všechny přesvědčit, že bude mít co nabídnout. Intel opravdu silně připomíná člověka, stojícího před hořícím domem, uklidňující všechny, že vše je v pohodě, ten barák hořet má a už prý začal s výzkumem technologie hašení, ale radši objednal i kýbl.

  • Intel padnout může! Už nic není nemožné …  

Upřímně, já bych si nebyl tak jistý, že návrat Intelu je zaručen. Nikdy v podobné situace natož v podobném konkurenčním prostředí nebyl. Neumí v něm fungovat. Za posledních 20 let žádné velké technologické inovace ani nepředvedl (alespoň takové, které nezůstaly jen u hezkých prezentací na papíře). Ačkoliv CORE architektura byla úspěšná, v mnoha směrech to byla silná „inspirace“ v architektuře AMD Athlon64. Ostatně poslední velké inovace x86 procesorů samotných byly 64bit instrukce a integrovaný řadič pamětí. A obojí přineslo AMD, nikoliv Intel. Pokud jde o konstrukci a výrobu čipů jako takových, tak čipletový design AMD zdaleka předčil cokoliv, co Intel má. A to už AMD disponuje už i vrstveným 3D čipletem, a chystá ještě větší inovace. Věci, o kterých Intel jen mluví, ale ani na tom papíře nevypadají tak dobře, jako produkty AMD, které už jsou na trhu v běžných počítačích.

Intel prostě vždy těžil ze své téměř monopolní pozice, jako výrobce čipů. Dlouhá léta byl s velkým náskokem největší výrobce křemíkových mikročipů na světě. To mu zajišťovalo pozici a příjmy. Ne že by byl technologicky nutně všude nejlepší. Ostatně jeho výroba zaostává prakticky ve všem už dlouho, jeho čipové designy také neuspěly v mnoha směrech. Intel vzdal souboj proti ARM s mobilní ATOM platformou. Až poslední generace integrovaných grafik v CPU po mnoha a mnoha letech konečně trochu dokáže držet krok s integrovanými grafikami v AMD čipech a tak dále a tak dále. Intel a jeho pozice na trhu byla vždy daná prostě jeho nepostradatelností a bezkonkurenčně největším objemem výroby. Jenže věci se hodně změnily. Takže i když Intel má hodně lidí a peněz, obří zdroje, nemyslím si, že to automaticky znamená, že i po roce 2023 bude nutně konkurenceschopný. Protože hodně lidí, peněz a obří zdroje měl vždycky …

Zásadní změnou je už jen to, že Intel po letech nejen ze strany AMD, ale niově ještě výrazněji APPLE a TSMC, jasně konkurenci vnímá. A dokonce se jí bojí. Zda to bude dostatečným impulsem, aby zlenivělá neohrabaná struktura, kterou Intel jako společnost je, se výrazně změnila během několika málo příštích let, to je otázka. Co je jasné a říkám také už nějakou dobu, jako uživatelé a fandové do technologií se máme hodně na co těšit. Poslední 3 roky byly díky AMD opravdu skvělé a zajímavé, ale podle mě to není nic, co AMD a další chystají na následující roky … a Intel je musí minimálně dohnat, pokud má mít budoucnost. A jakkoliv je pád a konec Intelu nepředstavitelný, stejně nepředstavitelná byla ještě před třemi-čtyřmi lety současná situace. Tedy že AMD drtí Intel technologicky a výkonem na všech frontách a APPLE s dalšími výkonnými ARM hrozí ještě víc, Čína má vlastní obří kapacity výroby, a TSMC je o tři generace technologicky před Intelem a kapacitně už ho předhání …

Ještě před pár lety jsem si myslel, že AMD nikdy nedokáže Intel překonat výkonem, efektivitou, natož vším najednou. Prostě nepředstavitelná sci-fi. A určitě jsem nebyl sám. Ovšem mýlil jsem se. Takže neudělám tu samou chybu, že si budu myslet, že Intel nemůže padnout a že 100% jeho sliby a plány pro velký návrat po roce 2023 vyjdou. Podle mě je více než velká šance, že to zdaleka nebude tak růžové, jak si to Intel sám přestavuje maluje. Každopádně čeká nás pár hodně zajímavých let, kdy čipletový design a vrstvené čipy otevírají spolu s ohlášenými 2nm výrobami, opravdu velký prostor k masivním zlepšením v mnoha směrech. Ostatně nikde není napsáno, že třeba i AMD, bude pokračovat jen s x86 architekturou ….

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-10 23:31:28
avatar
Jj je fakt bomba, že se toho tolik děje a připravuje, fandové do technologií a hlavně PC musí být nadšeni, konečně. Intel by si zasloužil padnout na hubu, aneb kdo jinému jámu kopá
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-11 01:10:41
avatar
Zasloužil, to jo, ale myslím, že nikdo rozumný by to neměl chtít.
Ani na vteřinu nepochybuji, že pokud by Intel padnul, tak AMD zaujme jeho pozici a cenovou politiku.
CPU trh bez konkurence je to poslední co bychom chtěli!
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-11 02:17:35
avatar
Tak to je jasný, ... jen prostě za to co intel dělal, dělá a určitě dělat bude dál, těch lží, manipulací a podpásovek a všeho, ... potrestán nebyl za nic, ale spravedlnost prostě bohužel neexistuje. Nechtěl bych samozřejmě, aby padl uplně, ale potrestat by prostě zasloužil a to hodně, ... to co se děje teď není žádný trest, protože má stále rekordní tržby i když výrobky má k hovnu, je to na nic a jsem přesvědčen, že čím víc nekonkurenceschopný bude, tím bude nekalých praktik přibývat a kdoví čeho se ještě dočkáme
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-11 08:31:52

Právě ... svět PC hardwaru je bohužel tak specifický, že moc nepřeje konkurenci. Většina odvětví se postupně propracovala do podoby, kdy většina konkurentů padla a nakonec zbydou typicky 2-4 výrobci a je to jen krůček od monopolu. Což nikdy není pozitivní pro zákazníka.

Navíc ono nikdo neví, co bude za 2 roky. Dnes jsou všichni kromě Intelu a Samsungu naprosto závislí na produkci u TSMC, která zase má velkou část továren na Taiwanu, kde aktuálně mají dva zásadní problémy ... nemají vodu, protože už dva roky neprší a začínají mít problém s Covidem, což už jednu továrnu aktuálně zavřelo. A tohle je obrovský problém. Ukazuje se, že můžete mít super produkt, ale pokud jste závislí na jednom specifickém výrobci, bez kterého jej nedáte na trh, tak je to průšvih, pokud má tento výrobce problém s výrobou.
A než TSMC postaví a uvede to provozu továrny mimo Taiwan ve větším měřítku, to bude trvat několik let.
Čili ono i to AMD může mít problém. Protože pokud nebude moci TSMC vyrábět a pokud bude upřednostňovat Apple jako zákazníka číslo 1, tak AMD může mát fajn produkt na papíře, ale nic v regálech. A Intel sice může mít horší produkty, ale bude je mít v prodeji.
janekjankovatej [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-11 04:53:42

U Intelu zažívají opravdu mizerné období?
No loňské výsledky tomu neodpovídají - celkové kusy prodaných procesorů + zisk, nebo tržní podíl.
Prostě pořád umí přesvědčit většinu zákazníků že jsou lepší, ať už je to pravda nebo ne.
Co bude za rok, nebo víc to zatím nikdo neví.
maiob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-11 13:19:49

bohuzial v korona case sa predalo co bolo skladom a ked nebolo nic ludia boli nuteni kupovat ozaj vsetko, to ze drviva vacsina notebookov je prave s intel CPU im zahralo do kariet, nehovoriac o tom ze pre kancelarske PC ludia volili Intel kvoli integrovanej GPU
...a taktiez netreba zabudat na to ze intel ponuka LAN a Wifi riesenia pre zakladne dosky na ktore AMD este nema odpoved
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-11 15:53:12
avatar
Výsledky často vychádzajú z predajov, ktoré boli zajednane dávno v minulosti. Tiež ľuďom trocha trvá pochopiť, že Intel už nie je top. Ak sa bude ale rozdiel medzi Intel a jeho konkurentami naďalej prehlbovat, tak naozaj hrozí, že Intel bude v obrovských problémoch.
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-11 08:22:49

Osobně nevím, zda Intel bere Apple jako svého hlavního konkurenta. Apple se svým čipem slaví úspěchy, ale je třeba vzít v potaz, že se týká jen přímo platformy Applu, což není zrovna rozšířená platforma, když se podíváte na čísla. Těch pár procent trhu není nic světoborného a nemyslím, že by na produkci pro Apple měl Intel nějaké obří marže.

AMD v tomto směru je mnohem schopnější konkurent schopný obsadit servery, což je oblast s nejvyšší marží. Klasický prodej komponent v retailu nebo dodávky pro OEM, tam se vydělává naprosté minimum díky velmi malé marži. Tedy jako skutečnou konkurenci je třeba brát ty společnosti, které mohou Intelu obsadit oblast HPC, servery, datová centra a AI. A to není Apple, ale AMD a současně i Nvidia.
Kert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-11 10:17:55

S prvním souhlasím.
To druhé je ještě složitější. Amazon (AWS) už má druhou a chystá třetí generaci vlastních procesorů které jsou lepší než Intel už nyní rozuměj cena služby pro koncového zákazníka. Obrovský trh. Teď přišlo na světlo světa, že Google si připravil vlastní řešení trans kódování videa pro Youtube a světe div se, zase Intel přijde o kšeft. Microsoft chystá vlastní HW pro Azure.
Já už vidím konec x86 dnes a ani AMD ani Intel ho neodvrátí protože více peněz produkují služby než výroba HW resp. všichni velcí to chtějí mít pod kontrolou.
Nazor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Intel padnout může! 2021-06-11 09:21:15

Ale tohle jsem už v minulosti slyšel v jiném odvětví a jak to dopadlo "Too big to fail"

Když padne, tak co, místo Intelu budeme mít v PC něco jiného. Jediný rozdíl bude v tom, že budeme nadávat na AMD, že má přehnaně velké marže, protože nemá konkurenci. Takže se vlastně nic nezmění.
majklyk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-11 11:48:51

No nějak se pořád nemůžu srovnat s tím, že dříve nás odíral Intel, ted to skoro stejně dělá AMD.
Protože chtít za dnes už obyčejný 6ti jadrovy procesor 8t R5 5600x je prostě hodně (chtel bych videt jaká je jejich marze). Chvili to vypadalo, že bude amd nabizet bežně 8 jadrove procesory, za rozumnou cenu, tedy dobrý pomer cena vykon, ale to se neděje. Vykon ano ale vyhodna koupě to není.
AMD sice ve vyvoji jede, ale k cemu to, kdyz se to pak prodava za takový balik.

Pořád si myslím, že pro 90% lidi na hry je dneska lepší dat max 5t za intel (i5-10600KF) nez za aktualni R 5 5600x 8t.
Jasně je to novější technologie a méně žere, ale je drahá.
Urcitym kompromisem je R5 3600 za 5t.

Aktualní stav mě nutí zustat na Haswellu i7, stejně utahne aktualní grafiku a novou nelze koupit. A tak rad bych si vše poupgradoval od AMD....
hor410 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-11 13:59:11

Tak jasně, ale tam je to dané maržemi obchodníků. Intel "nikdo" nechce, tak jde pomalu ale jistě s cenou dolů. AMD se kupuje furt hodně, tak holt nasadili větší marži. Ale ano. Taky bych na hry koupil i5-10600KF a nebo klidně i5-10400F za 4k, ale stejně nejsou grafiky, tak je to jedno...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-11 14:16:23
avatar
AMD nás ale neodírá, RYZEN 5600X má stejný čip jaký má 5800X a 5900 série. A 7nm je extrémně drahé dnes na výrobu.

Navíc kdyby měl Intel procesory které dnes má AMD a měl ten náskok jaký mají oni, stály by 3x tolik ...

ostatně podívej se na cenu 11900K nebo 10980XE či XEONů ... AMD má stále mnohem nižší marže, než Intel na CPU ....
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-11 14:44:36

Přesně cena R5 3600 je dobrý kompromis. Stejně, pokud máme nějakou tu lowendovou RX 5600/RTX 2060, tak ten cpu naprosto stačí. No a pokud investuješ desetitisíce do silnější grafiky, tak ty 3k navíc za 5600X jsou už legrační z pohledu nákladů na grafiku. AMD srazilo ceny Intel cpu a to se myslím počítá a přitom se stále drží cenově při zemi.
Spacekd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-11 16:15:49

Jenom pro upřesnění jak si vede Intel, hlad po čipech je obrovský- Intel uvedl, že prodej čipů pro notebooky byl rekordní pro společnost, která meziročně vzrostla o 54% a že celkový objem PC ve čtvrtletí vzrostl o 38%.
V předchozím čtvrtletí společnost Intel vykázala tržby ve výši 9,78 miliard USD ve skupině klientských počítačů, která zahrnuje PC čipy oproti 10,61 miliardám USD v posledním čtvrtletí. Tato skupina tvoří více než 59% tržeb společnosti Intel.
Minulý měsíc společnost Intel uvedla, že očekává zisk ve výši 4 USD na akcii a výnosy ve výši 72 miliard USD za celý rok 2021.
Gelsinger, který převzal vládu v únoru, oznámil na začátku tohoto měsíce, že Intel bude investovat 20 miliard dolarů do nových závodů na výrobu mikročipů, a oznámil plán, že se stane smluvním výrobcem čipů, která bude kromě svých vlastních, vyrábět i čipy jiných společností.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-11 17:18:05
avatar
přesně to odpovídá tomu, co píši. Pozice a příjmy Intelu nejsou dány tím, že by měl dobré produkty a technologie, ale jeho kapacitou výroby a nepostradatelností ... pokud by situace na trhu nebyla jaká je (tedy značně nestandardní, že se nebojuje o zákazníka, ale zákazníci se perou o rpodukty), situace Intelu by odpovídala jeho současnému stavu technologické a výkonové nabídky produktů ... ;)

na současné příjmy a zisky vzhledem k nestandardní situaci, nemá smysl koukat. Vypovídají o situaci na trhu jako celku, ne o situaci a produktech jednotlivých firem ...
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-13 10:56:09

Pro běžného člověka není moc rozdílu mezi 10 let starým autem a novým autem (myšleno samozřejmě pro kvalitativní/fičurinový stav po vyjetí z fabriky). V obojím se dostane z bodu A do bodu B.
A stejným způsobem přistupuje k IT problematice i většina (IT nepolíbená) populace. Je jim v zásadě u pr..., jestli v tom je něco 14nm++++ nebo něco 5nm. Hlavně aby to mělo solidní uživatelskou odezvu, moc to netočilo větřák atp.
Spacekd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-14 08:47:53

Taky mám podobnou zkušenost.Lidi co si poptávají notebook,zajímá spíš jakou má konstrukci, celková velikost, rozlišení displeje, klávesnice, velikost SSD, RAM a na posledním místě I5 nebo I7 .To že jim to excel nebo nějakou prezentaci otevře o 2 sekundy později to je každému jedno. Navíc, každý korporát má v ntb takový bordel soft. nástrojů, že to zpomalí každý ntb.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 0x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1389x
Komentářů: 7
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1146x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1860x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1125x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1898x
Komentářů: 3