Nová generace procesorů AMD ZEN 4 zvedne laťku mnohem výše, než se čekalo. Mají až 128 jader! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 14 červen 2021
alt V zákulisí se již testují 5nm procesory AMD nové generace a chodí jen pozitivní zprávy.

 

 

 

 

ZEN 4 architektura je sice prakticky hotová, ale AMD stále nemá žádný skutečně finální design samotného procesoru. Stále je hodně věcí, na kterých se pracuje, se kterými se laboruje a finální specifikace se ladí. Nicméně co mohu říci, že z velmi spolehlivých zdrojů, zaznívá že AMD opět naprosto rozdrtí i ta nemalá očekávání, které ohledně nové generace jeho procesorů všichni mají.

Už stávající vzorky vykazují lepší výsledky, než očekávalo samo AMD. A ta očekávání nejsou nijak malá. Ostatně stávající 7nm ZEN 3 byl mnohem větší skok a posun, než jsme předpokládali proti ZEN 2. A vypadá to, že AMD minimálně zopakuje stejný posun se ZEN 4, ne-li v některých věcech jej ještě výrazně předčí. Takové masivní generační posuny na poli x86 procesorů nebyly k vidění minimálně 15 až 20 let, od dob nástupů 2 nebo 4jádrových procesorů obecně.

  • Současné ZEN 3 budou vedle ZEN 4 vypadat jak FX procesory?

AMD ZEN 4 má podle realistických očekávání nabídnout v průměru (nikoliv v nejlepších případech, ale v běžném průměru široké škály aplikací) více než 20% nárůst IPC. Jsou případy, kdy je to prý mnohem, ale mnohem více. A údajně to snese srovnání s posunem, jaký vznikl mezi procesory FX a RYZEN, jakkoliv je těžké vnímat současné RYZEN 5000, nejlepší procesory na světě prakticky všude a ve všem, jako „FX“. Uvidíme, jak moc bude těch případů s výrazně více než 20% průměrným nárůstem IPC, ale i tak by to měl být nakonec prostě větší posun, než byl mezi ZEN 2 a ZEN 3.

A to se bavíme o IPC. Pak jsou tady takty a efektivita. ZEN 4 použije výrazně vyspělejší 5nm výrobu. Očekáváme tedy boost takty běžně kolem i přes 5GHz, ale především posun efektivity, vedle kterého budou i současné ultra-efektivní RYZEN 5000 procesory vypadat jako nenažraná monstra, možná skoro tak špatně, jako Intel ROCKET LAKE procesory ;). Cílem je opět běžný posun ve výši 50%! Ale už teď jsou testovány konfigurace, které mají to zlepšení mnohem, ale mnohem vyšší než „jen“ 50% proti ZEN 3. Zejména vícejádrové konfigurace.

  • AMD má 128 jádrový ZEN 4 procesor!

Hned z několika nejdůvěryhodnějších zdrojů ohledně úniků informací kolem HW novinek aktuálně zaznívá, že AMD má funkční vzorek 128 jádrového ZEN 4 procesoru! Doposud se přitom hovořilo, že počet jader se zvýší ze současných maximálně 64 na 96. Ovšem tohle by byl dvojnásobek. Jak to AMD udělalo?

„Jednoduše“. Co je prý jisté, že ZEN 4 bude stavět na stále „jen“ 8jádrových čipletech. Sice se testoval 12jádrový čiplet, ale kvůli nákladnější a méně efektivní výrobě se AMD rozhodlo pro 8jádrové čipy. Ty jsou prý na 5nm výrobě opravdu malé. Menší než už tak mrňavé současné 7nm ZEN 3 (cca 80mm2). Údajně jen 69mm2. Co to znamená? Že jich AMD může do procesoru nacpat prostě více vedle sebe. A přesně také vznikl 128jádrový ZEN 4 procesor.

16 čipů po 4 skupinách pro EPYC/ThreadRipper. Že se to tam vejde, tomu napomohlo také zmenšení centrálního I/O čipu. Ten u stávajících ZEN 2/ZEN 3 procesorů má u EPYC až 416mm2, protože je vyráběn 14nm u GF. U ZEN 4 ovšem prý AMD u některých procesorů přejde na 6nm výrobu TSMC. Díky tomu se zmenší tenhle čip na pouhých 263mm2, což je samozřejmě velké úspora místa, využitelná pro přidání dalších 5nm čipů ZEN 4.

Tenhle 128jádrový procesor AMD má prý 12kanálový řadič DDR5 5200MHz pamětí, 128 PCIe 5.0 linek a TDP 320W! Jakkoliv to zní hodně, připomeňme, že stávající „jen“ 64 jádrové procesory s jen 8kanálovým DDR4 3200MHz řadičem, mají 280W. Z toho je tak jasné, proč někteří tvrdí, že to 50% zlepšení efektivity, platí jen pro některé nové procesory AMD, ale jiné ZE4 to výrazně překonají se zlepšením, které pošle konkurenci do mdlob.

  • AMD finalizuje ZEN 4 a AM5/sTR5 platformu

V současnosti probíhají práce na všech procesorech a platformách využívající ZEN 4 najednou. Primárně se pracuje na serverových EPYC s novou serverovou „sTR5“ paticí. Ale také RYZEN 7000 pro mainstreamovou AM5 a posléze také high endové „sTRX5“ RYZEN ThreadRipper modely.

Nás samozřejmě zajímá nejvíce mainstreamový RYZEN pro AM5. Tady stále není rozhodnuto, zda AMD navýší počet jader na těch 24 proti současným 16. AMD nicméně má a testuje ZEN4 RYZEN procesor se třemi 5nm čipy a tedy 24 jádry/48vlákny pro dvoukanálovou AM5. Jestli jej uvede není jisté (osobně si myslím, že dorazí). Ovšem pokud dorazí, tak rozhodně nebude tak levný a dostupný, jako je jen 16jádrový mainstreamový RYZEN 9 5950X za těch 21 tisíc korun dnes.

5nm výroba je extrémně drahá, mnohem dražší než 7nm, takže i přes menší čipy náklady výrazně vrostou. To platí i pokud AMD začne vyrábět 6nm ty I/O čipy, kdy vůči 14nm GF budou také nezanedbatelně dražší. Přičtěme k tomu obecně zvyšující se ceny křemíku a výroby o desítky %, a pravděpodobně budeme na současné přístupné ceny RYZEN 5000 modelů s láskou vzpomínat. Inflace všeho ve výrobě a dopravě je šílená, a nelze se tedy zdražení vyhnout. Ale to vidíte dnes asi na všem.

Je zde stále hodně věcí, které o ZEN 4 nevíme. Například jaký vliv mají DDR5 a vrstvené čipy (3D chiplet). Pokud jde o termín uvedení, v současnosti je nejoptimističtější variantou představení v Q3 2022 se startem prodejů na začátku Q4, tedy říjen 2022. S tímto termínem počítají ve velkém výrobci desek ale i operačních pamětí. Mimochodem celý tenhle PC business nevidí sebemenší šanci, že by Intel dokázal s jeho ALDER LAKE/RAPTOR LAKE procesory, jakkoliv AMD konkurovat. Naopak se očekává, že mezera, které zeje v desktopu mezi současnými produkty obou firem, se s uvedením ZEN 4 ještě zvětší. A pokud AMD nakonec opravdu uvede 24jádrový mainstreamový RYZEN 9 procesor a doplní to 128jádrovým high endovým RYZEN ThreadRipper, bude to ještě zajímavější.

 Nicméně jak víte, AMD nesedí s rukama v klíně a nečeká na ZEN 4. Na přelomu roku nás čekají současné ZEN 3 procesory obohacené o vrstvu velké L3 paměti, což v mnoha případech (i u her) dokáže znatelně posunout výkon. Současně stále není jasné (a jisté). Ze ZEN 4 procesory RYZEN budou v tom Q3/Q4 příštího roku první procesory pro DDR5 AM5 platformu, nebo ta vyjde dříve, třeba právě pro upravené ZEN 3 „3D“ procesory. Uvidíme, AMD se snaží ukazovat jen malou část toho, co chystá, navíc neukazuje to, co skutečně nové produkty dokáží. Tím se opravdu výrazně liší od konkurence, která prakticky ukazuje jen ty nejlepší, pečlivě vybrané případy, které často s běžnou praxí nemají nic společného. Nicméně taková je prostě produktová realita dnes. Každopádně nemyslím si, že je důvod čekat na ZEN 4, pokud potřebujete nový PC nebo chcete nový PC. Stávající 7nm RYZEN 5000 jsou výborné, a osvědčená AM4 platforma s DDR4 je cenově dostupná. Nová AM5 s DDR5 tomu z počátku těžko bude dostupností konkurovat, o 5nm ZEN 4 nemluvě. AMD navíc neplánuje konec ZEN 3 procesorů ve výrobě v dohledné době, ani po uvedení mnohem lepších ZEN 4 modelů …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
shinigami [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - IPC 2021-06-14 14:21:41

Nejake blizsi informace, kde chteji to vyssi IPC dostat, by nebyly? Predpokladam, ze kus pujde za AVX512.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-14 14:31:05
avatar
Ne AVX512 jsou velmi specifické instrukce, prakticky žádná běžná aplikace je nepoužívá, jsou tam přidány hlavně pro EPYC a tedy některé HPC aplikace. Jejich nástup v běžných aplikacích se moc neočekává. Takže ani to mít velký přínos v průměru IPC nemůže ...

ZEN 4 je opět výrazně nová architektura, jsou tam zásadní změny v designu jednotek a celého CPu, přepracovaný je paměťový systém, který navíc využívá DDR5 5200+, takže propustnost je o desítky % vyšší než u stávajícího. Nevíme také, jako roli hraje vrstvený 3D design, zda ho náhodou ZEN 4 nemají ve standardu a nedisponují obrovskými L3.

Možností, jak může AMD výrazně posunout IPC je tak mnoho a těch 20% je aktuálně prý minimální posun. reálný finální posun bude výše ....
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-16 06:44:11

Fakta su, že zen3 je vyrabany na 7nm bez EUV ma 67 milionov tranzistorov na mm2, lenže 5nm s EUV ma brutalnych 180 milionov tranzistorov na mm2 to je 3x viac tranzistorov na rovnaku plochu.
Sam o sebe hardwarovi posun je brutalny 300%
Vychadza to tak že jeden čiplet nebude mať 8 jadier ako pôvodny ale už 16 jadier a možno aj počet kanalov sa zdvojnasobi.
Ja to vidim tak že nastupca 5800 s 8 jadrami bude mať 6800 16 jadier a nastupca 5950 s 16 jadrami bude mať 6950 32 jadier.
Mame sa na čo tešiť, dufam že novy W11 už bude vedieť lepšie využiť viacej jadier.
shinigami [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-16 12:05:48

Jasne, takze par procent tu, par tamhle, dohromady slusny narust, ale nejakych vyraznych zmen, jako navyseni poctu jednotek se asi nedockame.

Jinak ty AVX512 bych u beznych aplikaci zas tak nezatracoval. Jasne, ze vetsina te sady je pro specializovane pouziti, ale daji se s tim urychlit i ruzne transformace textu atd.
fotoba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - A prečo by mali byť dodatočné 2021-06-14 15:04:27

Prečo nie nad sebou

Odkaz

Ak budú nad sebou, bude medzi nimi latencia na úrovni 1/1000 oproti stavu vedľa seba.

A 1 logický blok môže byť tak tenký (oproti pamätiam 1/20), že dva CPU čipletey na sebe spolu s cache sú reálne.
caduto [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-14 18:29:54

Já teda nejsem zrovna odborník ale myslím si že dát nad sebe tyhle čiplety je sice fajn nápad ale dokud je nezapneš a nezatížíš už ted začíná bejt problém s odvodem tepla z tak malé plochy a ještě 2 na sobě to ten spodní bude dosahovat 140°C za mě bude už oříšek ta L3 cache pokud ji tam dají protože i ta bude dost komplikovat chlazení.
Eli.Wallace [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-14 20:43:05

Pokud to bude jako teď, tedy 3D cache čiplet nad chache částí CCD, tak není problém - cache moc netopí, jádra ano. Nad nimi může být jen křemík pro odvod tepla a je po problému.
fotoba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ale AMD má patent 2021-06-15 08:03:55

Citace:
AMD Files a Patent for Cooling of 3D Stacked Memory
by AleksandarK Jun 28th, 2019

Odkaz
Oldis22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-14 20:49:46

Nevím jak to Honzo děláš ale vždy po takovýchto článcích mám chuť jít hned tu věc koupit, škoda že ještě ZEN4 není

ale ZEN2 mi zatím funguje perfektně takže vydržím ;)
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-15 06:41:38

cca 5nm wafer by mal stat 17 000 dolarov, lenže AMD ide cestov malych čipov, to znamena vačšej vyťažnosti.Keď dnes AMD s jedneho wafera dokaže vyťažiť čipy CPU 566 za 170 000 dolarov ešte stale je tam nejaky zisk
https://diit.cz/clanek/proc-je-ryzen-5000-vyrazne-lepe-dostupny-nez-radeon-6000
Su dve možnosti, alebo len CPU pojde na 5nm proces, lebo GPU velke monolity by sa neoplatili a ostanu na 7nm procese, druha možnosť GPU čipi sa zmenšia a bude ich viac čo už by sa vyplatilo aj na 5nm procese.
LukasL34 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-15 07:33:44
avatar
Jestli je rozdíl mezi ZEN3 a ZEN4 rozdíl jako mezi FX a ZEN1, pak nás čeká 40 až 50% výkonnostní nárůst. To zní až moc super aby to byla pravda ale zrovna AMD tohle může zvládnout.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-15 11:34:24

Nieje vela aplikacii čo dnes vedia využiť vykonny CPU
Tuna nam AMD naservirovalo vykonu až až, problem je graficky vykon aj dnešne GPU su slabe, ešte maju šialene ceny, brutalnu spotrebu a 9 mesiacov niesu bežne ani skladom.
Ja som zvedavi kolko rokov bude trvať Nvidii a AMD aby vyrobili graficke karty ktore uspokoja potreby zakaznikov
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-15 11:42:07

Mi přijde, že grafického výkonu je dost. Třeba dřív high end stačil na ultra s odřenými ušami. Bylo nutné mít high end, pokud se hráč nechtěl omezovat. V poslední době si na high detaily člověk zahraje i na mainstreamu, pokud nutně nepotřebuje 4K. Někdo se bez vysokého rozlišení klidně obejde a přitom nemusí nutně řešit šoupátka v nastavení
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-15 16:32:42

Graf vykonu nieje ani zdaleka dostatok. Preto sa to v hrach musi riesit rasterizaciou. Dost vykonu bude az ked graficka karta dokaze priebezne 60fps+ renderovat full raytracingom to co sa dnes renderuje do filmov cele dni a noci na masivnych render farmach ;-)
Drewitz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-18 11:58:13

Souhlasím, grafika dělá sice obrovské kroky vřed. A když se podívám na 20 let starou hru, která využívala HW na max, tak je to dnes skoro k smíchu. Přes to ale ten grafický Olymp je stále v nedohlednu. Až si nasadím brýle a nepoznám rozdíl mezi hrou a realitou, tak pak toho grafického výkonu bude dostatek. Do té doby nee. A to nemluvím o těch futuristických představách, že vejdete do místnosti s reálnou projekcí světa.
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-15 13:11:28

No je pravda, že mám pořád starý Core i5 6600K@4,6GHz a kromě KCD, Mafie III a Definitive Edition, jsem nějak nenarazil na CPU bottleneck a to i jiných nových her, co jsem zatím hrál...ale i zmíněné hry běžely v pohodě nad 60FPS...takže CPU nějak není nutnost zatím upgradovat...
LukasL34 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-15 14:00:42
avatar
Je pravda že brute force přístup je už dlouho dost neefektivní, ale aby se začalo nějak více věnovat efektivitě kódu to taky bohužel jen tak nehrozí.
Fakt bych byl rád aby přestali se snažit dodržet Moorův zákon a začalo se více optimalizovat.
fotoba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - To neplatí vždy 2021-06-15 16:53:06

>Jestli je rozdíl mezi ZEN3 a ZEN4 rozdíl jako mezi FX a ZEN1,
>pak nás čeká 40 až 50% výkonnostní nárůst

Toto bude platiť len v špecifických prípadoch a 40% je plán rozdielu Zen2 a Zen4 a Zen4 a Zen5 (Zen5 má mať Zen4 ako malé jadro)
Zubik1000CZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Již brzy 2021-06-15 22:55:35
avatar
https://prntscr.com/15iclpe
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 545x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1525x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1225x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1902x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1154x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1909x
Komentářů: 3