Nový Intel procesor Core i9-12900K (ALDER LAKE) by prý mohl konkurovat výkonem RYZEN 9 5950X Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 14 červenec 2021
altSpojení velkých a menších jader a zejména rychlých DDR5 by prý mohlo být lepší než se čekalo.

 

 

 

 

Jsme v Q3 2021 a co mohu říci, že Intel na jeho závěr opravdu připravuje oznámení v podobě nové mainstreamové desktopové platformy. A to takříkajíc za každou cenu. Nachystány jsou i nové Z670 desky s novou LGA1700 paticí a hlavně DDR5 paměti. Otázkou tak jsou jen ty procesory Intel.

Intel má samozřejmě hodně důvodů spěchat. Poslední dva roky je na všech frontách poražen AMD. A to způsobem, že je to opravdu nedůstojné. Technologicky ale hlavně výkonem klopýtá za mnohem menší firmou, což neodpovídá velikosti investic, velikosti a postavení firmy a prostě ničemu. A Intel a jeho vedení ví, že trpělivost investorů, nebude trvat vždy. Tím spíše, že současná situace na trhu s abnormálně vysokou poptávkou maskuje ten reálný dopad faktu, že Intel není produktově konkurenceschopný. V současnosti i ten nejvýkonnější procesor Intelu, high endový Core i9-10980XE, výrazně zaostává ve všech směrech i za mainstreamovým RYZEN 9 5950X. Natož aby konkuroval RYZEN ThreadRipper sérii, proti které by měl stát především.

Nejvýkonnější mainstreamový procesor je vlastně pořád starší 10jádrový Core i9-10900K, protože novější jen 8jádrový Core i9-11900K na něj v některých případech prostě nestačí. A obojí stačí tak na výkon maximálně 8jádrového RYZEN 7. Proti 12 a 16jádrovým RYZEN 9 nemá Intel v současnosti vůbec nic, což je nejen marketingový problém. Ale to by se mohlo tento rok změnit …

  • Intel ALDER LAKE alias Core 12000 je hotov!

Samozřejmě protože to vypadá, že Intel představí oficiálně novinky kolem září s dostupností během Q4, musí mít nové procesory fakticky hotové. A tak tomu i je. Světem už nějakou dobu obíhají inženýrské vzorky s prakticky finálními parametry. Nicméně informací z věrohodných zdrojů o nich, je docela málo.

Aktuálně se jich nicméně pár objevilo. Od nás už víte, že tahle zbrusu nová generace a architektura využívá kombinaci velkých a malých procesorových jader. Obojí je ale nová architektura na nejpokročilejší verzi 10nm procesu.

Základem je velkých 8jader/16vláken GOLDEN COVE a k tomu 8jader/8vláken menších GRACEMONT. Obojí by mělo mít výrazně lepší výkon, IPC a další aspekty, než jakákoliv stávající generace architektur Intel. Hlavním prvkem pak bude DDR5 řadič a využívání operačních pamětí s fakticky dvojnásobnou propustností, než mají stávající procesory s DDR4.

Otázkou je výkon a spotřeba. Intel ale tak zoufale potřebuje konečně něco proti RYZEN 9, že pokud jde o spotřebu, údajně na ní vůbec nekouká. Prioritou je výkon za každou cenu. U desktopových modelů tak bude opravdu brutálně vysoká a v žádném případě nedokáže konkurovat efektivitou a úsporností 7nm ZEN 3 RYZEN 9 sérii. Samozřejmě všichni víme, jak nedávno marketing a představitelé Intelu tvrdili, že na benchmarcích nezáleží, záleží prý a pocitu z technologií. Intelu ale najednou opět na benchmarcích záležet bude. A to tak, že hodně. A cílem je prý aby novinka dokázala alespoň o kousek porazit RYZEN 9 v CineBench R20 …

Samozřejmě za normálních okolností by těch 8jader/16vláken, i když by Intel měl mít výhodu o něco vyšší výkonu na jádro, než má ZEN 3 od AMD, by to na 16jádrový RYZEN stačit nemohlo. Ovšem prý těch dalších 8 menších jader není tak slabých, jak se doposud myslelo. Fakticky by mělo jít i „ATOM“ procesor. Ty jsou známé zacílením na efektivitu, a tedy nízkou spotřebu, čemuž vždy odpovídaly jejich takty a následně výkon. ATOM procesory se běžně pohybují kolem 2GHz, často ani to ne. V případě desktopových ALDER LAKE modelů je ale Intel drží takty na podobné úrovni, jako ta velká, údajně tak i ta malá jádra mají přes 4GHz. Konkrétně pak Core i9-12900K má uváděno 3,9GHz v základu (na které se vztahuje to udávané 125W TDP) a boost jednoho jádra až na 5,3GHz. Boost na všech bude někde pod 5GHz s TDP kolem 250W+.

V kombinaci s DDR5 5400MHz paměťmi, které mají prakticky dvojnásobnou propustnost ve srovnání s DDR4 2666/2933MHz, které Intel v základu používá u současných genrací, by to mělo přinášet docela zajímavý výkon. Aktuálně dostupný vzorek prý zvládá 9300 bodů v Cinebench R23, tedy o více jak 1000 bodů méně, než má RYZEN 9 5950X. Údajně by ale finální verze procesoru měla být rychlejší a výkonnější s potenciálem až kolem 11 000 bodů, čímž by o kousek překonala stávající RYZEN 9 5950X od AMD – nepochybně cenné marketingové vítězství pro Intel. Nemůžeme ale za tyto informace ručit, nepocházejí od tradičně spolehlivých prověřených zdrojů, takže to zatím berte s rezervou.

Ano, srovnávat s rok starým CPU s pomalými DDR4 je trochu nefér, ale Intel tohle srovnání potřebuje, protože ví že nový 5nm RYZEN 9 ZEN 4 architektury také s DDR5 mu zase o pořádný kus uteče. Intel tak dělá vše proto, aby ALDER LAKE představil teď, na přelomu Q3/Q4 2021, dokud má AMD „jen“ stávající 5950X na trhu. Jak víte, AMD má totiž ještě překvapení v rukávě. Novou verzi stávajících ZEN 3 procesorů s více vrstvami s novou velkou L3 cachce, která by stávajícím modelům dokázala navýšit výkon o dalších 15%. AMD jasně řeklo, že je ještě letos začne vyrábět, takže v Q1 2022 se jich téměř určitě dočkáme na trhu.

Ty upravené ZEN 3 s vrstvením by však mohl jak výkonem 1jádra, tak na výkon celku opět poodskočit a překonat tak i ALDER LAKE už na přelomu roku. Proto se Intel snaží dostat za každou cenu bez ohledu na reálnou dostupnost, ALDER LAKE na veřejnost už kolem září/října tohoto roku. Trefí se do té mezery a bude se moci srovnávat jen s těmi v té době již rok starými RYZEN modely pro DDR4 platformu. Intel tlačí uvedení bez ohledu na problémy, které kolem jeho nové platformy stále jsou. A jsou zde zásadní funkční trable, které zatím stávající i poslední aktuální vzorky mají, včetně toho, že mají potíže s PCIe linkami, s TDP a dokonce i chodem W11, který mimochodem potřebují pro maximální výkon architektury kombinující velká a malá jádra.

  • ALDER LAKE bude hlavně na papíře zatím … reálná dostupnost s otazníky

Jinak kromě nejvyšší verze Core i9-12900K s 16jádry/24vlákny (8+8), bude samozřejmě existovat ještě Core i7-12700K, která bude mít 12jader/20vláken (8+4) a také Core i5-12600K s 10jádry/16vlákny (6+4). Jejich výkon je prý kolem 9000 bodů v CB R20 u Core i7 a kolem 7000 bodů v CB R20 u Core i5. Tedy velmi solidní. Co je otázkou je cena za to. A to jak po stránce spotřeby, tak i ceny CPU samotných. Tohle jsou výrobně velmi drahé 10nm modely, ne cenově dostupná 14nm produkce, jako doposud. Každopádně jak říkám, oficiálně představení by mohlo proběhnout už tento kvartál v září, ale testy a dostupnost na trhu (v neznámém rozsahu), by mělo být vše v průběhu Q4. Výrobci desek i pamětí jsou nachystání, vše tak záleží na Intelu a dostupnosti a stavu jeho procesorů.

AMD s odpovědí na to ale nebude dlouho váhat. Vlastně už ji minimálně naznačilo. ZEN 3 s velkou L3 jsou na cestě, stále přitom nevíme, zda ještě pro stávající AM4 (DDR4) nebo už pro novou AM5 (DDR5) – možný je i souběh obojího. Z hlediska efektivity a výkonu by podle všeho mohly (měly) překonat ALDER LAKE. Samozřejmě to zásadní je nová generace AMD procesorů. Zbrusu nová DDR5 architektura 5nm ZEN 4, která výrazně odskočí ve všech směrech. Ale až kolem října příštího roku nejdříve. Každopádně legrace na poli procesorů pokračuje. Po ztracené téměř dekádě „4jádra musí stačit všem“, kdy Intel rezignoval na technický vývoj a soustředil se jen na maximalizaci marží, zisků a využívání svého prakticky monopolního postavení, tu máme konečně zase vývoj a posuny, které si zasloužíme …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Nexon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-14 15:08:47

A bude mít hardwarový scheduler, protože ten ve windows je stejně efektivní, jako nakládat vidlema seno na korbu přes pět mezideponií. A big-little architektura na x86 to je slušný peklo, proč proboha strkat nedochůdčata do architektury procesoru. Dnes se umí vypínat celé části čipu, problém spíše vidím v nedomrlých windowsech a jejich správě procesů, na udržovací práce by klidně stačil běh na 2 jádra, které budou běžet v úsporném módu, zbytek procesoru v suspendu. Když vidím, jak mi během nečinnosti windows neustále poskakuje frekvence, prostě se mi není schopen procesor uspat, tak na vinně jsou widle. Ta telemetrie holt nějakou režii má neustále :-) .
rookie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-16 11:05:41

skus telemetriu a aj dalsi MS bordel osekat cez utilitku W10Privacy
Lukash [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-14 17:54:38
avatar
Ano Intel s dvojnásobnou spotrebou a DDR5 pamäťami dokáže dorovnať rok starý AMD procesor. Už sa neviem dočkať na recenzie.
Kisch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-15 11:22:52
avatar
No dvojnásobek to nutně být nemusí. Aspoň ne u nových Ryzenů. AMD Ryzen 7000 s architekturou Zen 4 má prý zvednuté TDP na 170W při 16/32 konfiguraci. Takže s PBO to může být přes 200W, pokud se to potvrdí.
pcmaker [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-14 20:04:00
avatar
Tak snad se jim tu PCIe 5.0 podaří vyladit, než to začnou prodávat. 4GB/s na linku, to už je mazec. Kde to skončí?
Kert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-15 10:30:01

Tahle věta: "V případě desktopových ALDER LAKE modelů je ale Intel drží takty na podobné úrovni, jako ta velká, údajně tak i ta malá jádra mají přes 4GHz." je majstrštyk.
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-16 12:10:00

Intel chce koupit GloFo - to asi někomu praskne žilka...
To je naprosto perfektní strategie, Inteláci zkrátka AMD kapacitně vytěsní z trhu. AMD zkrátka i přes lepší architekturu nebude (nikdy) moci vyrábět dostatečné objemy křemíku.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-16 12:07:53
avatar
chtít může, ale nevidím šanci jak by tohle prošlo přes antimonopolní úřady .... taková akvizice by byla naprostým selháním ochrany trhu. Naopak, úřady měly dávno zakročit a rozdělit Intel.
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-16 12:13:48

GloFo patří ropným musulmanům a ti můžou co chtěj.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-16 12:47:12
avatar
nemůžou, podléhají běžných právům a zákonům včetně antimonopolním zákonům .... případnou akvizici speciálně tohoto typu musí schválit národní antimonopolní úřady, speciálně ten Americký ....

//edit: údajně prý samotné GF není předmětem vyjednávání, pravděpodobně proto, že Intel ví, že by mu jeho nákup úřady neschválili ...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 641x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1559x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1241x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1920x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1167x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1916x
Komentářů: 3