Intel se údajně snaží koupit Globalfoundries včetně továrny AMD. Má to jen jeden problém. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 21 červenec 2021
altNepochybujeme o tom, že by Intel měl zájem rozšířit své kapacity o kapacity firmy GlobalFoundries.

 

 

 

 

Podle zákulisních drbů, které přinesl The Wall Street Journal před několika dny, se společnost Intel zajímá o výrobní kapacity GlobalFoundries včetně bývalých továren AMD v Německu a USA. Samozřejmě mnozí se ihned pustili do spekulací apod. osobně však radím klid a nohy v teple :).

Realita je taková, že v současném stavu věcí nemá Intel nejmenší šanci, že by mu podobná akvizice byla schválena antimonopolními úřady. Společnost je stále více než dominantním výrobcem procesorů a GF je jeden z mála konkurentů. Fakticky jediný, který dnes působí významnými výrobními kapacitami také v USA a Evropě (vyráběl a stále vyrábí ZEN 2 procesory a další části čipů a řešení pro AMD). Ano, jsou zde ještě SAMSUNG a především TSMC, ty mají ale výroby v Asii. Každopádně případné spojení Intel + GF rozhodně není v zájmu zákazníků, trhu a speciálně ne konkurenčního prostředí, protože GF stále vyrábí i pro AMD. A zejména současná politická reprezentace v USA má s monopolním prostředím, které dnes představuje nejen Intel, dost velký problém.

Samozřejmě nepochybujeme o tom, že už kvůli kapacitám produkce využitelné pro širokou škálu dnes nedostatkových čipů do různých oblastí, by měl Intel velký zájem GF si připojit ke svému téměř monopolnímu impériu. Firma ale musí dobře vědět, že neexistuje šance na to, aby podobný krok byl úřady schválen. O pár dní později se také konečně ozval šéf GF, který celou věc důrazně popřel a označil za nesmysl. Firma naopak plánuje zásadní rozšíření výroby, čemuž současná situace ve světě jen a jen nahrává. GF plánuje rozšířit výrobu v Evropě i USA. Nicméně technologicky se soustředí na starší procesy a objemově výrazně zaostává za Intelem či TSMC, každopádně místa na trhu pro ní je dost a dost a o zákazníky nemá nouzi.

Pokud bych měl spekulovat, za jakých okolností by měl Intel šanci odkoupit GF, tak říkám jasně, že jen za cenu rozdělení Intelu samotného. K tomu podle nejen mého názoru, mělo správně dojít už před lety, kdyby ochrana trhu tak zásadně neselhala. Intel nikdy neměl mít podíl na trhu s x86 CPU, jaký má. Firma měla být rozdělena, ideálně tak, že by se oddělila výroba čipů od jejich návrhu apod. Jinými slovy, Intel by byl stejně jako AMD či NV tzv. fabless, tedy bez vlastních výrobních kapacit, zatímco výrobní kapacity Intelu by přešly pod samostatnou firmu a stalo by se z ní to, co je vlastně TSMC. Tedy nezávislý výrobce, tvůrce výrobních procesů, stavitele kapacit pro zakázkovou výrobu. I tak by podle mě šance na schválení podobné akvizice byly malé, protože konkurence na tomto poli je už dnes malá, a další konsolidace není rozhodně ve prospěch trhu a zákazníků.

Bohužel antimonopolní úřady selhaly, Intel v současném stavu věcí nepředstavuje záruku funkčního trhu a ten nikdy funkční nebude. AMD má doslova násobně lepší procesory a produkty a vidíte sami, že z hlediska tržního podílu to s podílem a zisky Intelu v celkovém měřítku hnulo jen o několik %. Tak mizerná situace je. Na rozdělení Intelu je stále vhodný čas i doba, ale to by musely odpovědné úřady konat …

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
vladislavpokorny [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - na druhou stranu ... 2021-07-22 09:11:07

Na druhou stranu, kdybychom tu neměli trochu toho monopolu, a bylo by tu deset výrobců procesorů apod, tak by to s kompatibilitou vypadalo taky trochu jinak. To bych namísto 6 počítačů, co jich mám doma, jich měl tak 15
P.S. A už vůbec bych nechtěl být programátor
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-22 15:16:04

Pamatuji časy, kdy x86 kompatibilní procesory nedělalo pouze AMD a Intel, ale i jiní, např. VIA, Cyrix, Winchip. Sám jsem měl Winchip 240, protože Pentium 200 bylo moc drahý. A nebyl to ěpatnej CPU, byť výkon v FPU stál za starou belu, v tom Intel vždycky exceloval.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-21 22:40:49

Pokud AMD bude nadále kosit Intel a mrňous bude mít stále několik let navrch, tak neříkám hned, ale za pár let se třeba Intel s Glofo bude moct dohodnout i přes AM úřady. Přeci jen Intel je dominant v USA a jejich zájmy podržet velkovýrobu u jejich premianta může převážit v konečném rozhodnutí. Je to otázka spíš budoucnosti, která se stále vyvíjí.
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-28 10:27:17

Nemyslím si.
Ono i to historické crosspatentové usporádání má důvody.

Pro státní zakázky v USA je často třeba, aby klíčovou komponentu dokázala dodat i konkurence, aby se nestalo, že si monopolní dodavatel něco usmyslí a bude držet vládu pod krkem.

Takže pokud by měl intel úplný i výrobní monopol, tak by se diskavalifikoval ze spousty zakázek, protože se defakto musí dokazovat, že v případě potřeby tu je alternativní dodavatel, který dokáže produkt dodat.

Takže si opravdu nemyslím, že by to antimonopolní úřady schválily. Antimonopolní úřady hlídají monopol dodavatelů ve vztahu k vládě, nikoliv ke spotřebiteli, jak si mnozí myslí (samozřejmě mezi zájmy spotřebitelů a vlády je v tomto ohledu značná korelace) . I z toho ohledu je jim většina chování intelu ve vztahu ke spotřebitelům zcela u řiti, protože o to jim fakt nejde.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-28 12:16:26

Jsem spíš narážel na neustálé změny ve světě. Když si vezmeš Čínu jak se situace stále vyvíjí a vliv USA je mírně řečeno v ohrožení, proč by další generace ve vztahu celosvětově si udržet konkurenci za každou cenu nemohli zpřehodnotit národní zájmy, kde Intel je dominant. Co my víme kam se posune politika velmocí a jejich ústupky ve směru jejich prospěchu mohou zamávat s rozhodnutími antimonopolních úřadů. Jinak souhlas. Není nad pohled z vícero úhlů.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 541x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1525x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1225x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1902x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1154x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1909x
Komentářů: 3