Intel konečně vyrábí více 10nm čipů než 14nm – dokazuje ale také, že trh s x86 CPU prostě nefunguje Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 23 červenec 2021
altSpolečnost Intel ohlásila milník. 10nm výroba prý předčila 14nm a také zlevnila.

 

 

 

 

Intel představil hospodářské výsledky, které jsou více než slušné. Pokud jste očekávali že firma, která není produktově konkurenceschopná proti mnohem menšímu AMD na tom bude finančně nějak špatně, tak vás zklamu. Je to jen další důkaz, jak moc je trh s procesory rozbitý a nefunkční a nikdy s monopolem ve stavu společnosti Intel, nemůže ani fungovat. Jediný viditelný efekt, že Intel nestačí na AMD co do výkonu a vlastností produktů, je mírný pokles marží a tedy zisků, zejména na serverovém trhu. Ale co je to platné, když i tak Intel vygeneroval 19 miliard dolarů příjmy a 5 miliard čistý zisk. Na tom, jaké Intel nabízí produkty a jaké jsou, prostě vůbec, ale vůbec nezáleží.

Ano, má procesory, které jsou násobně slabší a méně efektivní, než za stejné ceny nabízí AMD. Tohle je prostě důkaz, že trh s CPU nefunguje. Intel měl být dávno rozdělen. Přesto samozřejmě firma řeší, že vůči konkurenci v mnoha směrech, když ne tedy finančně, tak produktově zaostává. Jde samozřejmě hlavně o prestiž. Intel tak přináší dobré zprávy ohledně svého 10nm procesu.

Údajně už vyrábí více 10nm čipů, než těch 14nm. Ano, je to asi o 5 let později, než bylo v plánu, ale lepší pozdě, než nikdy. To se ale s ohledem na současnou nabídku firmy asi dalo předpokládat. Zajímavé je to ale z toho pohledu, že Intel v minulosti výrazně omezil rozšiřování 10nm kapacit a zdaleka nepřebudoval tolik, kolik měl v plánu. Současně 10nm výroba nedosahuje parametrů a kvalit té 14nm v mnoha směrech. V jedné oblasti ale Intel hlásí zlepšení, a to je prý pokles cen za waffer. Údajně ji u 10nm výroby snížil meziročně o 45%. Zda za cenu evidentního snížení marží, Intel neprozradil a téměř určitě je stále tahle výroba dražší a méně výnosná než 14nm.

Každopádně obří výrobní kapacity Intelu jsou stále velmi dominantní, speciálně na poli x86 procesorů a tržní regulátoři v tomto ohledu zaspali. Zákazníci tak dnes nemají často ani na výběr. Neexistuje ani proto moc cenová konkurence apod. Intel se tak může chlubit tím, že dodal prý přes 50 milionů TIGER LAKE procesorů, statisíce ICE LAKE a chystá miliony ALDER LAKE do konce roku.

Samozřejmě Intel těží i ze situace, kdy poptávka je dnes velmi vysoká a zákazníci vykoupí všechno. Nižší marže a fakt že je produktově horší, mu tak pro něj naštěstí a nečekaně vykompenzuje současná neobvyklá poptávka, která je i o desítky % vyšší, než je normál. A Intel počítá s vysokou poptávkou i nadále, takže investuje do rozšíření výroby a už tak dominantní pozice ve výrobě x86 procesorů, která mu zkrátka umožňuje dosahovat obrovských příjmů a zisků bez ohledu na to, jaké ty jeho procesory vlastně jsou. Samozřejmě kdyby měl lepší procesory, byl by na tom určitě ještě o něco lépe. Realita ovšem je, že drtivá většina zákazníků a uživatelů nemá při výběru CPU ve svém PC na výběr a trh jako takový je zkrátka nefunkční. Kdyby Intel zaostával jako zaostává nyní produktově za AMD ještě dalších několik let, pak by možná šance na funkční trh a konkurenční prostředí byla. Ovšem tomu se samozřejmě bude Intel snažit zabránit.

A protože antimonopolní úřady nekonaly a nekonají, nemusí se zase firma tak moc snažit, protože prostě na tom jaké jsou produkty dnes vlastně vůbec nezáleží. A Intel tak má bohužel pravdu, když říká že na testech a benchmarcích nezáleží (což bude platit i pro ALDER LAKE, které tím pádem asi nemá ani smysl testovat ;) ) … smutná to realita pro všechny, kterým na technologiích a fungujícím konkurenčním prostředí záleží. Co s tím? :)

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Kisch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-23 14:49:37
avatar
Intel je dominantní, protože TMSC nestíhá vyrábět. To asi není úplně chyba Intelu. Postavil si dostatečné výrobní kapacity a proto ho má někdo regulovat? AMD místo kapacit vsadilo na technologie a poptávka teď přeje Intelu.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-23 16:18:21
avatar
Intel je dominantní, protože diktuje podmínky na trhu ;) a když v minulosti omezil nastupující konkurenci, dostal za to směšnou pokutu ..
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-23 17:19:50

Je to vdaka TSMC! Proste AMD je limitovane množstvom čipov, konzole by chceli viac čipov a nemaju. Hrači by chceli viac grafik čipov, tiež nemaju, a ani u notebookov to nieje žiadna hitparada, chcel som procesor s GPU a bez šance. CPU do PC či serverov tiež nieje na rozdavanie.
AMD aj ked je vykonejšie a uspornejšie ako Intel, ale čo s toho ked nema adekvatne vyrobne kapacity.
Intel ma čo ma a to predava.
Napriklad AMD ma na slovensku 3ks 5950 za 800€ tak vysoka cena nieje preto žeby sa valali na skladoch, niečo s integrovanou bez šance...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-23 17:54:20
avatar
určitě to není díky TSMC, to monopolní postavení Intelu neudělalo ...
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-23 23:29:00

DD asi ta nastvem, ale pocul si o tom že 9 mesiace niesu skladom ziadne GPU? Jedina sanca bola postaviť PC na CPU co ma GPU a vies kolko ma AMD skladom takych to CPU? ano presne 0 zero nic . Intel ma ich kopec.
Ak neveriš mrkni napriklad na alzu tam ma AMD CPU s GPU 0 toto už je od začiatku roka.
Ludia nekupuju Intel že je lepši ale že je jediny skladom.
To iste maš aj u GPU vieš prečo Nvidia predala toho viac? Mysliš že marketing? AMD keby mala aj 3x viac GPU aj to by pošlo, ale proste TSMC ma male kapacity.
Vieš čo som sa ja napindal na AMD kôli mobilnym CPU s integrovanou GPU? a musel som napokon kupiť Intel lebo...
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-24 05:47:29
avatar
Podle mě cokoliv napíšeš snajpříku, tak to je sakra směšný, protože píšeš slovensky a fakt to nemyslim ve zlym
Kisch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-23 20:05:54
avatar
Nastupující konkurenci omezil, ale TMSC nikdo neomezuje. Prostě nestíhají. Vyrábí pro hodně firem. Apple asi ubírá nejvíc kapacity. Intelu to hraje do karet a využívá/zneužívá toho. Ale rozhodně to není chyba Intelu.
Bady29 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - pletete si příčinu a důsledek 2021-07-23 17:16:14

Intel je dominantní a proto může diktovat podmínky trhu, nikoli "Intel je dominantní, protože diktuje podmínky na trhu"
Jinak souhlas, kdyby mělo AMD kapacity výroby tak válcuje trh, ono je ale nemá, resp. svoje nemá žádné a u TSMC se přetahuje s dalšími x výrobci.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-23 17:53:43
avatar
příčina je, že bylo dovoleno Intelu tu bezkonkurenční dominantní pozici udržovat a vydělávat na ní, i když ji prokazatelně zneužil ... z hlediska ochrany trhu a vytvoření funkčního tržního prostředí měl být Intel dávno rozdělen ...
pcmaker [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Dohnat a předehnat. 2021-07-24 12:14:49
avatar
Intel se umí dívat daleko do budoucnosti a nedělá krátkozraká a ukvapená rozhodnutí. To mu zajistí, že tu šachovou partii vždycky vyhraje. Nemá nůž na krku a ve svých továrnách si vyrábí co chce, kdy chce a jak chce. Jeho kroky jsou uvážené a prozíravé. Nemusí být ve všem první. Raději pracuje pomaleji, důsledně a jde si za svým cílem. Sleduji tu firmu od okamžiku, kdy vypustili první 8086 CPU. Pro mne je to hegemon, hodný obdivu. Ostatní vždy jen kopírovali a snažili se dohnat a předehnat. A to mi neimponuje.
Lachtan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-24 13:12:13

Ehm,zijeme ve stejnem svete?po intelu uz tak 5let nikdo nekopiruje,intel opravdu dominuje jen diky vyrobnim kapacitam,intel highend je vedle amd highendu predrazena sracka.Ne ze nemusi byt ve vsem prvni,on ani nemuze,i kdyby ted moc chtel,tak s tim,jak to flakali x roku proste nemuze byt technologcky na spici,pouze dotahuje a uprimne,maji pred sebou jeste velky kus cesty.Opravdu nechapu,co Vam na tom imponuje,byl to technologcky gigant,ktery inovoval,ale zasekl se ve vlastni pasti hamiznosti.Diky masivnim investicim do vyrobnich kapacit ovsem je schopny dodavat ve velkem do celeho sveta a zaplnit chybejici poptavku po procesorech,AMD v tomhle muselo delat rozhodnuti,ktery segment vladtne chce zasobovat a na ukor pc uprednostnilo konzole a asi dobry tah,ma na sve strane i sony ,i microsoft.Cas ukaze ,jak moc dobry tah to byl.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-26 09:45:09
avatar
Jenom opravím. Od Intelu nikdo nic nekopíruje už od dob prvních Pentií a to už je sakra dlouho. Zhruba od 1993
Jinak krásný příklad z dávné minulosti jak Intel zneužil dominantní postavení třeba proti UMC. UMC přišlo s procesorem 486, kdy jejich procesor měl na frekvenci 33MHz proti Intelu snad o 25% vyšší výkon.Odkaz Přitom byl ten UMC procesor i úspornější. A Intel si u soudu zajistil, že se tento CPU nesměl prodávat a ani dovážet do USA, prý kvůli tomu, že to je kopie jejich procesoru. Takže když je někdo náhodou překonal, tak si Intel zajistil, aby skončil. Mimochodem UMC byla dlouhé roky velká konkurence TSMC. Možná, kdyby je Intel tehdy tak neuzemnil, mohli dnes TSMC konkurovat.
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-24 16:51:22
avatar
Sorry ale vůbec nevíš o čem meleš To co si napsal je akorát tak k smíchu. Žiješ v uplným bludu.
Goloka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-24 22:08:43
avatar
No nemůžu s tebou souhlasit. Intel je v podstatě slepý boháč co si sice může dovolit hůlku z bíleho zlata a nejlepší káru s obrovským cirkusem kolem, ale jeko oční nerv totálně uhnil a zbytek té kreativní části mozku si spláchnul do hajzlu ve chvíli kdy AMD začalo stavět skládané čipletové procesory a on se tomu ještě idiotsky smál aniž by si všiml že jeho vlasní kára to pálí přímo do pangejtu. Tohle nemá s pohledem do budoucnosti nic společného. Jeho kára to natvrdo narvala do mostní podpěry a jenom díky tomu že měl ultra silnou výztuž, kterou si pořídil podvodem nemá teď rypák na sračky a furt mu to zachraňuje prdel.
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-26 08:49:44
avatar
Tak ty máš kvalitní modré brýle.. sundej je někdy
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1344x
Komentářů: 6
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1123x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1835x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1121x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1893x
Komentářů: 3
PUBG slaví 7 let – přechází na Unreal Engine 5!
PUBG slaví 7 let – přechází na Unreal Engine 5!Úterý, 12 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1858x
Komentářů: 1