Nové procesory Intel ALDER LAKE (Core 12000), jsou extrémně náročné. Uváděné TDP bude lež? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 05 srpen 2021
altEnergetické nároky nových 10nm procesorů Intel jsou enormní. Znatelně vyšší než u ROCKET LAKE.

 

 

 

 

Asi se to dalo očekávat. Intel hodně přemýšlí, jak to zamaskovat. Podle mnohých tak hodnoty TDP, které Intel bude u nových ALDER LAKE procesorů oficiálně uvádět, nebudou mít s realitou společného už vůbec nic. Stále více zdrojů tvrdí, že ALDER LAKE je energeticky ještě náročnější než současné ROCKET LAKE, což jsou nejhorší procesory, které kdy Intel vydal s naprosto příšernou spotřebou a efektivitou. Doporučené schopností/nároky na zdroj u nových ALDER LAKE, jsou totiž opravdu vysoké ...

Třeba u „65W“ procesorů ROCKET LAKE Intel nyní uvádí doporučení 30A tedy až 300W na 12V větev zdroje, což bohužel odpovídá realitě. Ty údajně 65W modely mohou totiž boostovat běžně přes 200W, pokud to výrobce desky striktně nezatrhne. Bez toho několikanásobného překračování uváděného TDP při boostech, ale ROCKET LAKE prostě výkonově nedokáže být ani trochu zajímavý. Samozřejmě Intel neuvede tu reálnější hodnotu TDP, protože by vyděsil všechny zákazníky. Ovšem u 65W ALDER LAKE procesorů stoupl požadavek až na 38,5A, tedy 462W! 28,3% nárůst určitě nebude jen tak. Dá se předpokládat, že těch uváděných 65W TDP ze strany Intelu u nových Core 12000 procesorů, bude ještě více mimo realitu.

U 125W TDP procesorů ROCKET LAKE (Core 11000) je uváděno doporučení 34A tedy 408W. Opět to odpovídá bohužel smutné realitě, kdy v plném maximálním boostu přesahuje TDP běžně 250+W a procesory vykazují reálně až 300W spotřebu. Bohužel, naděje že by byl ALDER LAKE efektivnější a žral méně, poněkud uvadají, když pro tyto procesory je nově doporučeno až 39A na 12V větvi, tedy možnost odebírat až 468W (14,7% nárůst) ze strany zdroje.

Upřímně mě osobně to nepřekvapuje. Očekávám, že spotřeba nových ALDER LAKE procesorů bude minimálně na úrovni ROCKET LAKE, spíše ještě vyšší kvůli nárůstu počtu jader a velikosti tohoto 10nm křemíku. Stále jde o 10nm výrobu, jedno jak jí dnes Intel říká a záměrně zmatečně přejmenoval na „Intel 7“, protože je to stále stejná 10nm+++ výroba, kterou se firma roky neúspěšně snaží opravit a dalece zaostává za tím, jaká vůbec měla být. Tahle výroba je stále výtěžností horší než 14nm, má stejné nebo horší vlastnosti zejména u rychleji taktovaných čipů. Intel ty vysoké takty ale potřebuje a spotřeba tomu tak bude odpovídat, navíc stále nejde o čiplet jako u AMD, což efektivitě rozhodně nepomáhá.

ALDER LAKE ani vzdáleně nedokáže konkurovat AMD a jeho čipletovým ZEN 3 po stránce jakékoliv efektivity. Snaží se tak maximalizovat výkon, aby alespoň někde mu dokázala stačit. Je však evidentní, že cena za to bude vysoká. Pravděpodobně jen u omezeného počtu čipů běhající vysoko přes 5GHz se spotřebou přesahující 300W, zatímco AMD a jeho ZEN 3 dokáže podobný výkon nabídnou s méně jak poloviční spotřebou procesoru. A to se bavíme o stávajících 7nm ZEN 3. AMD přitom chystá ještě ZEN 3 s 3D cache a následně 6nm ZEN3 varianty a hlavně nové již 5nm ZEN 4. Na ty Intel zjevně bez zcela nové mnohem lepší generace výroby a lepší generace samotné architektury a konstrukce CPU, mít prostě nebude.

V případě ALDER LAKE tak vše sází na jednu kartu, maximalizaci výkonu za každou cenu s výhodou využití DDR5 atd. Jestli to je vítězství a jak velké bude, se ukáže. A docela by mě překvapilo, kdyby na to AMD nereagovalo nějakým překvapením, tím spíše, že i současné ZEN 3 procesory drží záměrně zpátky a nevyužívá zdaleka plný potenciál jejich výroby, frekvencí a architektury.

Každopádně ty výrazně zvýšené doporučené nároky na 12V větve zdrojů pro nové procesory ze strany Intelu, nejsou rozhodně pozitivním znamením. Intel by totiž nezvyšoval ta doporučení jen tak, protože samozřejmě mnoho současných i docela kvalitních zdrojů nemusí být najednou dostatečných a mohou se objevovat problémy se stabilitou apod. I když zjevně hodnoty TDP se bude u nových ALDER LAKE tvářit úsporně a půjde podle nich o zdánlivě stejnou hodnotu, jako u současných ROCKET LAKE čipů …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
free.dll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-06 12:09:07

Otázkou času, kdy si takových ojebávek se spotřebou všimne EU a řízne všechny včetně AMD, jako vysavače, žárovky atd..
FabledWarrior [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-09 05:43:18

Ikdyby... Jak je známo EU něco zakáže ale vůbec tomu nerozumí. Což v realitě bude znamenat to, že EU zařízne procesory s TDP například nad 65W, výrobci procesorů a desek jen zapnout v BIOSu zámek a budou se tvářit, že vyřešeno. Uživatel si pak vleze do BIOSu a zámek zase odemkne a budeme tam, kde jsme byli. Klasická realita v EU.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 170x
Komentářů: 0
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 974x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1250x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1149x
Komentářů: 5
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1850x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1657x
Komentářů: 0