Procesory AMD RYZEN 5 5600G a RYZEN 7 5700G s integrovanou grafikou v českých obchodech Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 05 srpen 2021
altPočínaje dneškem se do prodeje dostávají očekávané APU. Budou i nějaké ještě dostupnější?

 

 

 

 

AMD má dnes nejlepší procesory na trhu v každé kategorii. Bezkonkurenční mainstreamové modely RYZEN 5600X, 5800X, 5900X a 5950X, které nemají grafiky, doplňují nově pro stejnou AM4 platformu modely RYZEN 5000G. Tedy zcela odlišné čipy, které sice mají také ZEN 3 procesorovou architekturu, ovšem čip má i integrovanou grafiku Radeon.

Stejné čipy AMD doposud používá hlavně mobilní platformě, kde je znáte jako RYZEN 5000U či RYZEN 5000H. Nyní tedy stejná řešení přichází v desktopovém provedení pro AM4 patici. Je to docela událost, protože kvůli obrovské poptávce a nestíhající výrobě, jsme se ve volném prodeji nedočkali předchozích ZEN 2 modelů, tedy RYZEN 4000G. I když byly plánovány, zůstaly jen pro OEM trh. Naposledy jsme tak měli běžně v prodeji APU od AMD ve sérii RYZEN 3000G. Tedy velmi populární a dostupné 4jádrové modely RYZEN 3 3200G a RYZEN 5 3400G. Oba ale staví na už velmi staré ZEN+ architektuře, a čip měl jen 4jádra maximálně. Vše na starší 12nm výrobě. Navíc už ani ty nějakou dobu ani nejsou v obchodech k sehnání.

AMD, které přitom mnoho let bylo nejvíce konkurenceschopné právě v oblasti procesorů s integrovanou grafikou, jelikož Intel se v oblasti výkonu a možností integrované grafiky v CPU nedokázal AMD ani vzdáleně vyrovnat, tak najednou nemělo v běžném retailu pro desktop, co nabídnout. Nikoliv technicky, ale kvůli vysokému zájmu OEM nechalo ZEN2 APU RYZEN 4000G sérii jen pro OEM. A už už to vypadalo, že stejný osud potká i aktuální ZEN3 APU v podobě RYZEN 5000G. Ty totiž už byly pro OEM výrobce uvedeny na trh před několika měsíci a sestavy s nimi jsou běžně dostupné už delší dobu. AMD ale tentokrát necouvlo, a poslalo do volného prodeje alespoň dva tyhle nové APU čipy. A tak po dlouhé době můžete jít a koupit si výkonný procesor s výkonnou integrovanou grafikou do svého desktopového PC. Což se hodí speciálně pokud stavíte nějaké malé, ale schopné a efektivní moderní HTPC.

  • AMD RYZEN 5000G i v českých obchodech!

Počínaje dnešním dnem, jsou oba oficiálně v prodeji. A co jsem se díval, tak v některých českých obchodech jsou i běžně skladem. Jejich ceny navíc odpovídají těm ohlášeným. Supervýkonný 8jádrový RYZEN 7 5700G stojí 9390 korun, slabší ale velmi výhodný 6jádrový RYZEN 5 5600G je za 6790 korun vč. DPH. Prozatím jsme pro vás otestovali 5600G, který je cenově nejdostupnějším:

A co jsme zjistili? Že je to nejlepší APU, tedy procesor s integrovanou grafikou ve své cenové třídě. A to s velkým náskokem. Po stránce procesorového výkonu je na tom sice podobně jako třeba Intel a jeho Core i5-11600K, a je také o několik % slabší než RYZEN 5 5600X bez integrované grafiky, ovšem právě ta integrovaná grafika je zásadní. Protože dává tomu procesoru jako APU produktu smysl.

A zde nemá AMD žádnou konkurenci. Intel je v této oblasti běžně až 3x slabší, fakticky naprosto nepoužitelný, zatímco na té Radeon grafice v 5600G se dá hrát bez potíží mnoho her klidně v nativním 1080p. Obrovskou výhodou je také efektivita, kdy 5600G má a dodržuje těch reálných 65W, což je i méně než polovina toho, co v praxi potřebuje konkurenční Intel na stejný CPU výkon a 3x horší grafický výkon. Core i5-11600K žere o 90W víc a nic za to nenabízí. Kromě nepoužitelnosti kamkoliv, kde jde o chlazení v co nejmenším prostoru, a efektivitu.

Jak jsme ale napsali v recenzi, 5600G je tu jen pro ty, kteří budou používat tu iGPU a tedy využívat jej jako APU procesor. Pokud však budete osazovat jakoukoliv přídavnou grafickou kartu, je mnohem lepší koupit sice o pár set korun dražší, ale prostě lepší procesor v podobě RYZEN 5 5600X. Stejné doporučení téměř jistě dáme i RYZEN 7 5700G, který jsme ale ještě netestovali.

Nicméně jeho výkon se pohybuje kolem výkonu konkurenčního Intel Core i7-11700K, ovšem zase s až 3x vyšším výkonem integrované grafiky a to rozdíl ve spotřebě bude už téměř trojnásobný. Intel má i o více jak 100W vyšší spotřebu, než na stejný CPU a mnohem vyšší iGPU výkon potřebuje za podobnou cenu AMD. Opět platí, že pokud vám jde hlavně o výkon CPU a nebudete integrovanou grafiku používat, tak jen o málo více stojí RYZEN 7 5800X. Pokusíme se nabídnout test 5700G brzy, ale zatím jej nemáme k dispozici.

Nicméně obecně nám 5600G přijde o něco zajímavější kvůli výrazně dostupnější ceně. Ta je sice vyšší než bývala u 3400G, je to ale také zcela jiná kategorie. Je 2x výkonnější v praxi, přitom má stejnou spotřebu, a protože cena není zase o tolik vyšší, má dokonce i lepší poměr cena/výkon než předchůdce. Takže po všech stránkách lepší a výhodnější produkt.

  • Budou nějaká levnější RYZEN ZEN 3 APU?

Ovšem souhlasím s tím, že procesor s integrovanou grafikou za 6790 korun není úplně ideální. Určitě by se také hodilo něco moderního, vyloženě do low endu kolem těch 3000 korun. AMD má sice v záloze ještě 4jádrový model RYZEN 3 5300G, ten ale do běžného prodeje neuvedlo. Zůstává jen pro OEM. Ale ani tam není příliš obvyklý. Důvod je podle mě celkem jasný.

Je zde velmi vysoká poptávka po RYZEN 5000U/H a 5000G, které všechny používají fyzicky stejný 7nm čip (s fyzicky vždy 8jádry/16vlákny a VEGA 8 iGPU). Jen pochopitelně v různých variantách toho, kolik má aktivních CPU i GPU jader. Současně ovšem AMD s TSMC zvládají skvěle jeho výrobu. A tak výtěžnost je velmi vysoká. Takže je ve výsledku velmi málo méně povedených čipů, které by se daly prodávat jako 4jádra. AMD samozřejmě nebude zbytečně prodáv ty až 8jádrové čipy jako 4jádrové, když fungují plně se 6 nebo i 8jádry. Speciálně když poptávka po těch výkonných variantách je stále vysoká, a i rekordně vysoká výroba stěží stíhá. Takže levnější RYZEN 3 5300G je zkrátka oříšek v současné situaci. AMD se zatím moc netváří na to, že by jej uvedlo do běžného prodeje, protože by ho asi ani nedokázalo v nějak smysluplných počtech nabídnout.

Pokud by chtělo mít na trhu cíleně levné APU procesory, nemohou takové modely být prostě postaven na drahém řešení, jakým je 8jádrové 7nm APU. Nicméně u AMD si jsou dobře vědomi, že pod 5000 korunami prostě nemají žádné moderní APU v nabídce. Co s tím budou dělat? Něco se chystá. Už nějakou dobu se v zákulisí mluví o tom, že AMD zkouší udělat primárně malé (a tedy levné) 4jádrové APU čipy se ZEN 3 architekturou a vyrábět je tím starším levným 12nm procesem u GF. Tak uvidíme, co z toho bude. Chápu, že mnozí vnímají ceny RYZEN 5600G a 5700G jako vysoké, ale ony plně odpovídají výrobním nákladům a vůbec tomu, co ty procesory nabízí. A vysoké vlastně nejsou, protože konkurenční Intel nemá nic, co by se jim po všech stránkách alespoň přiblížilo, natož jim něco konkurovalo. Ovšem jako cenově dostupný low end fungovat nemohou, protože 7nm ZEN 3 8jádro s integrovanou grafikou co by čip, prostě není výrobně levné řešení. Zde zkrátka AMD naráží na limity svých kapacit a realitu včetně nákladů výroby samotné.

Každopádně neztrácejte naději, AMD sice zatím oficiálně nic neřekne, ale neoficiálně mohu říci, že se snaží něco zajímavého cenově dostupného udělat. Jsou si vědomi toho, že nechávají potenciál hladiny pod 5000 korun ležet ladem. Ale není to tak úplně jen na nich. Potíž je hlavně obecná stávající situace ve výrobě čipů obecně. Kapacit pro výrobu křemíku a čipů všeho druhu je akutní nedostatek, automobilový průmysl má obrovské problémy a snaží se urvat jakékoliv kapacity a některé státy jim umetají cestu. Takže současný svět vůbec nefandí a nepodporuje výrobně levná řešení, vysoké poptávce a nedostatku kapacit odpovídají i ceny výroby samotné. Někteří si možná řeknou, proč AMD neuvede na trh ta APU z konzolí, tedy to SONY PS5 nebo Xbox X či alespoň S. No protože ani jedno není levné řešení. Naopak. Já ví, že to z těch cen konzolí nevypadá, ale ta APU jsou ještě dražší, než RYZEN 5000G. Sony i Microsoft totiž ty konzole prodávají nyní s velkou ztrátou (a obě firmy litují, že tu cenu nastavili tak nízko). Aktuální ceny PS5/XBOX nepokrývají náklady na výrobu, ale SONY a MS to nevadí, protože to vydělají na SW. AMD ale nemůže prodávat procesory se ztrátou, protože na ničem jiném ty peníze nenažene.

Pokud chcete tedy desktopové APU, je RYZEN 5 5600G podle mého dobrá volba a za ten příplatek stojí. Cena není zase tak vysoko a speciálně v současné situaci bych jej označil za vyloženě levný a extrémně výhodný čip. Konkurenci nemá, Intel nenabízí nic, co by se tomu po všech stránkách jako celek, byť jen přiblížilo a vzhledem k poptávce a šílené situaci ve výrobě by mohl klidně stát i výrazně více a stále by s jeho prodejem nebyl žádný problém … takže buďme rádi. Samozřejmě vylepšení nabídky se nikdy nebráníme, a u AMD s novinkami na CPU poli pro letošní rok zdaleka neskončili …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-06 12:21:26
avatar
A jak to vypadá s dostupností základních desek X570S? V obchodě jsem zatím žádnou neviděl.
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-06 12:28:44

Taky čekám (dark hero si totiž užívá RMA) a nechtělo se mi kupovat starší modely.

Co jsem četl různě po fórech, tak by se Ska měly objevovat v
obchodech v průběhu září. Většinou se zmiňovalo něco o vyprodání starších modelů a vytvoření aspoň nějakých zásob aby dostupnost nebyla jen na papíře. Prostě výrobci s uvedením nespěchají.
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-06 12:31:27

Není to marný (myslím cenově), nacenění vůči 5600X je dobré.
Já bych ocenil levnější R3 variantu, ideálně s 45watt. Mám pár krabiček s 2200g, kde by se hodil upgrade grafické části. Ale osazovat tam procesorově něco na úrovni R7 5600 je nesmysl a cenově mi tenhle upgrade taky smysl nedává s ohledem na to, že grafický výkon je cca 1/3 RX570 případně 5500XT, takže to graficky zase taková bomba není, aby se upgrade jen kvůli grafice vyplatil.

Jako nic proti, fakt zajímavý produkt, rozhodně je tu generačně obrovský posun, jen by se mi víc líbilo něco procesorově slabšího (myšleno v multithreadu), ale graficky silnějšího. A nebo aby to celé bylo tak o 1500 levnější
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-06 12:55:46

Keby to malo výkon GPU na úrovni RX480 tak by to bola bomba a besceler. Bez kompromisov by zvladala FHD, procesor je akurat, usporny a velkou vykonovou rezervou.
Takto je to dosť nepomer, CPU výkonne, GPU ťažký low thech.
Keby to malo vykon RX480 to by som kludne doplatil aj tych 100€ navyše, ale takto to zbytočne zvyšuje plochu a cenu čipu, aj keď home offise si to viem predstaviť, ale tu už potencial CPU bude využity len na 5-10% ...
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-07 05:52:53

Tahle apu nejsou navrzena na to, aby si clovek na nich doma stavel herni konzoli. Ale hrat se na tom da celkem slusne i ve full HD. Pokud clovek netrva na zkoumani stehu na obleceni postav a stahne nastaveni. Nejlepe na minimum. Mam 2400g, vega11, 16GB 3200-16 a pro obcasne bezne hrani (tanky, warplanes a KCD) ani moc neresim taktovani.

Ty nove apu maji mene vypocetnich jednotek (max 8 CU), ale podstatne vylepsenych. A tak podle testu davaji ve hrach o dost (10-50%) vic fps nez moje zdanlive silnejsi vega11.

PC apu nemuze dohnat lepsi grafickou kartu. Ne kvuli poctu CU jednotek, ale kvuli prenosove rychlosti PC ram. RX480 ma sbernici 256bit a rychlost (od) 7Gb/s, coz da 224 GB/s. PC ram ma v dvoukanalovem zapojeni 2x64=128bit a rychlost 3.2Gb/s, tedy 51.2GB/s. Apu ma k dispozici jen necelou ctvrtinu (23%) prenosove rychlosti rx480 a jeste ji sdili s cpu. Uzke hrdlo je tedy pamet a ne pocet a vykon CU. Asi i proto pocet novych, vykonejsich CU na novych apu AMD snizilo.

PC ram se da sice taktovat, ale ne o moc. A v noťasech, ktere tvori naprostou vetsinu nasazeni apu, ram taktovat nejde vubec. A protoze se AMD netopi v penezich jako Intel, nemuze si dovolit delat pro kazde nasazeni jiny cip. Optimalizuje tedy apu hlavne podle potreb oem vyrobcu a ne podle par nadsencu, snazicich se dostat z apu maximum.

DDR5 sirce pasma ram trochu pomuzou, ale u PC ne az tak moc. Dnes se DDR4 s novymi apu (maji rychlejsi radic pameti) daji nataktovat na 4Gb/s. DDR5 ma zacinat na 4.8Gb/s, coz je o 50% vic nez 3.2 pouzivane v noťasech, ale jen o 20% vic, nez 4Gb/s na PC s rychlou DDR4. S rychlou 6.4Gb/s DDR5 bude mit k dispozici sice 2x vetsi rychlost, nez je dnes bezne, ale porad jen polovinu prenosoveho pasma rx480.

Infinity Cache (IC) by pomohla dost, protoze pri 2/3 uspesnosti zasahu je schopna zvysit (zdanluvou) efektivni rychlost pameti skoro 3x. Jenze zere plochu kremiku, zvysuje vyrobni naklady a tedy i uz tak nemalou cenu. Pri nasazeni v mobilnim segmentu je zrejme lepsi a snadnejsi udelat jednodussi, levnejsi apu pro masy a pripadne hrace uspokojit pridanim gpu v podobe samostatneho brouka
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-06 15:24:09

Z mého pohledu co mám lowend grafiku je 5600G dobrý kompromis pro upgrade z 2600 na 3600, nebo 5600X. Má vyšší IPC než 3600, který by tu slabou grafiku stejně nelimitoval a jen o trochu nižší výkon než pro mě killer 5600X. To iGPU by mělo být nesmrtelné jako CPU na pár let dopředu. Žádné kondíky navíc ani choulostivá elektronika na PCB. Myslím že pro sychr mít v PC iGPU kor v době těžby není marný.
Takový kompromis mezi rizikem a pár procenty slabšího výkonu se může hodit.
Pokud bych měl silnější a dražší grafiku, asi bych měl i na rychlý nákup nové grafiky, pokud by klekla. Ale to můj případ není, takže proč ne.
dawo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-07 07:54:12
avatar
Asi to bude výkonnější než můj veterán v podobě ATI HD 5850xtreme 1GB , takze to vidím na nějaké malé HTPC. Těším se na testy.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-07 10:07:40

Ta extreme edice byla da best u 5000 řady Cypressu. Se divím že ji ještě někdo používá, ikdyž v tom množství co se doprodávala... jako na starší hry to výkonnější iGPU bude fakt paráda. Více Vram, podpora dx12 které dokáže uspořit výkon v některých no AAA moderních hrách. Prostě z pohledu veteránů je to celkem výkonné řešení a starších dobrých her je mraky, které na tom pojedou na high
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-07 23:22:16

Výkon igpu a 5850 bude ve starších enginech dle dostupných srovnání dost podobný. Obě grafiky mají zhruba 1/3 výkonu rx570. Samozřejmě igpu je modernější a někde bude mít navrch. Otázkou je jestli to bude znamenat že jedno bude nepoužitelné s 15 fps a druhé s 20. A naopak u velmi starých enginu bych čekal že pomůže dedikovana paměť u cypressu oproti rám, kterou využívá igpu Ryzenu.

Taky ještě někde mám sestavu s 2600k a 5870 s vodním blokem. Sranda že by je
5600G smazal při neskonale menší spotřebě

A právě na htpc mi to přijde jako dost nevyvazene APU. Zbytečně moc procesoroveho výkonu a zas ne tolik grafického za relativně vysokou cenu (celé platformy, respektive sestavy kolem toho postavené) .
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-08 09:03:59

Teraz mam v stroji GTX1060 6GB a da sa to aj na 2K s výkonom 4,4TFlops, ale je to už s odretými ušami.
Tak že cca 2TFlops to už by bolo viac ako o polovicu menej FPS a to už fakt nie.
Niekde v šupliku sa mi povaluje AMD 5770 s 1,3TFlops a ta je fakt slabučka a len nudzove riešenie, keby nejaka porucha.
Smutne koukam po AMD 6800 spotreba ešte sa da vykon 16TFlops to by som si polepšil len ta dostupnosť a cena ma štve
dawo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-09 11:35:17
avatar
To jsem nechtěl slyšet
Taky mě to štve. Nehrál sem pořádnou hru na slušné detaily už x let.
Jednu dobu jsem měl dvě 5850 v crossfire. Pocit skvely, ale silene propady fps.
Taky mi to přijde celkem nevyvážené co se týče cpu a gpu výkonů. No uvidíme.
Nvidi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Nakup porada 2021-09-20 23:05:16

Potrebujem surne poradit . Odisla mi zakladna doska, a LCD monitor . Chcem 8 jadrovy AMD Ryzen . Predajcom PC komponentov sa ale nechcem dat osklbat . Predavaju grafiky za premrstene ceny, a bazaristov uz tiez pochytila zlata horucka . Zvazujum preto docasne riesenie s integrovanou grafikou . Primarne na hry PC nepotrebujem, ale mam uz zakupeny krasny SAMSUNG C34J791WTU (3440x1440), ktory pravdepodobne bude vyzadovat vykonnu grafiku . Mam dve varianty pre ktore sa rozhodujem . “Veteran“ kombinacia, Ryzen 7 2700X + RADEON RX 580 8GB, alebo pouzitie novucickeho AMD Ryzen 7 5700G . Strop pre hore uvedene komponenty mam 350-400€. Ako som povedal, nepotrebujem to primarne na hranie, ale aby to 34 palcove LCD utiahlo internet+audio,video . Co mi poradite vybrat s tych dvoch kombinacii ?. Ma niekto z vas skusenosti s hore uvedenou kombinaciou ? . Chcem pocut nazor s praxe . Potesil by ma aj nazor od “DD“ . Myslim, ze tie ceny grafik su dnes sialene, a podobne ako ja uvazuju uz mozno viacery ludia, ktory su postaveny pred nutny nakup komponentov, ci uz starych, alebo novych . AMD Ryzen 7 5700G ma pre mna vyhodu v tom, ze ked casom ceny grafik klesnu na realne cisla, tak vtedy by som sa rozhodol ci kupim vykonnejsiu do slotu, alebo ostanem pri integrovanej Vega .
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 643x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1559x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1241x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1920x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1167x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1916x
Komentářů: 3