Intel Core i9-12900K, i7-12700K a i5-12600K (ALDER LAKE) procesory se blíží – co očekávat? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 25 srpen 2021
altDobrou zprávou je, že budou o něco lepší než extrémně nepovedené ROCKET LAKE Core 11000.

 

 

 

 

Dvě generace procesorů Intel ve stejný rok? Ano. I Intel totiž moc dobře ví, jak mizerný produkt jsou jeho současné ROCKET LAKE procesory, které jsou nejen podle mého názoru, nejhorší procesorová generace, která kdy byla uvedena na trh. Výrazně překonávají i negativa PENTIUM 4, který byl považován historicky za nejhorší procesorovou generaci od Intelu. Upřímně PENTIUM 4 proti ROCKET LAKE působí mnohem lepším dojmem, neboť ve své doby byl sice celkově horší než konkurenční AMD modely (což bylo tehdy poprvé v historii), ale zdaleka ne všude horší byl, a když tak ne zase tak výrazně jak je tomu dnes. Ano docela topil a žral, efektivita mu chyběla, ale opět, nic zdaleka tak extrémního, jako předvádí aktuální ROCKET LAKE, který s reálně 2x vyšší spotřebou má pořád jen polovinu výkonu konkurenčního AMD RYZEN 9. Především PENTIUM 4 byl lepší než jeho předchůdce, což speciálně o Core i9-11900K ve srovnání s předchozím 10900K zdaleka neplatí. Nejsem sám, co si myslí, že Intel vydal zpackaný ROCKET LAKE i9-11900K schválně, aby o několik měsíců později letos vypadal pozitivněji nový Core i9-12900K jako větší skok a zlepšení, než jakým je ….

No a když jsme u toho, je na čase se s vámi podělit asi o některé informace. Pokud sledujete IT scénu, tak víte že uvedení nových procesorů Intel je skutečně na spadnutí.

  • Intel Core 12000 (ALDER LAKE) – jsou na cestě

Intel se novými ALDER LAKE procesory nijak netají. Oficiálně na ně láká již delší dobu, což dříve nikdy nedělal. O nové generaci procesorů mluvil až ve stejný den, kdy je uváděl na trh. Nicméně poslední dvě generace se natolik nepovedly a mají velmi špatnou pověst i prodeje v cílové skupině zákazníků, že Intel prostě musel lákat na to, že bude líp.

No a že se ALDER LAKE blíží, je evidentní v posledních týdnech. Minulý týden Intel výrazně odhalil konstrukci těchto čipů a technologické detaily. Světem už obíhá také velké množství vzorků procesorů samotných a „úniky“ z různých benchmarků jsou prakticky na denním pořádku. Původně Intel plánoval představit procesory v září, aktuálně to vypadá, že se to o něco zpozdí.

Každopádně nové základní desky s čipsety Z670 a novou LGA 1700 paticí jsou již hotové a připravené k vydání. Výrobci DDR5 pamětí začnou posílat první kity k recenzentům a do obchodů během září. Takže vše stojí a padá s procesory Intel ALDER LAKE, které jako první pro desktop budou DDR5 podporovat. I ty ale jsou ve finálních ES samplech (=finální specifikace, parametry, výkon tak jak budou prodávány jako ostré verze) k dispozici partnerům a očekává se tedy, kdy dá Intel oficiální pokyn a začne je rozesílat oficiálně recenzentům. Teprve poté dojde k jejich oficiálnímu oznámení a vydání, které tak proběhne pravděpodobně v druhé polovině října nebo v první polovině listopadu.

V současné chvíli tak již mnohé benchmarky ukazují finální reálný výkon novinek a ten je dle očekávání.

  • ALDER LAKE je lepší než ROCKET LAKE

Ne, ALDER LAKE nebude druhý příchod Krista, jak někteří skalní fandové Intelu doufají. ALDER LAKE nebude mít zásadně lepší výkon, než některé procesory, které na trhu v mainstreamu už delší dobu máme. Přestože bude mít výhodu téměř dvojnásobné propustnosti paměti díky novým DDR5 proti běžným dosavadním DDR4.

Nicméně z hlediska výkonu by měl mít na výkon 1jádra srovnatelný, nebo spíše mírně lepší výkon jako RYZEN 5000, především pokud pojede vysoko boost. Alespoň u vyšších verzí s těmi až 8menšími jádry k 8velkým, měl mít celkově multijádrový výkon konkurující RYZEN 9 modelům. Ne zcela a všude, protože v některých aplikacích na velikosti jader záleží, ale v řadě běžných aplikací, které využívají méně než 16 jader pro multijádrový výkon, bude ALDER LAKE výkonově skutečně konkurenceschopný i RYZEN 9. Tedy alespoň těm současným ZEN 3, které jsou na trhu už skoro rok.

Nečekejte ale, že by ALDER LAKE dokázal AMD RYZEN 5000 nějak znatelně překonat. 8jader/16vláken u ALDER LAKE bude mít nadále docela podobný výkon, jako 8jader/16vláken u RYZEN. Intel sice slibuje výrazné výšení IPC, ale řekněme že jeho sliby nejsou zařazeny do úplně reálného rámce. Záměrně ve svých materiálech ukazuje jen ty nejlepší případy. Navíc musíme brát ten vliv těch DDR5 pamětí, kdy srovnávat to se soudobou konkurencí s jen DDR4, je trochu srovnávání jablek a hrušek. Speciálně v aplikacích, které z propustnosti paměti těží významně. Není to tam prostě výkon CPU, co by dělalo ten rozdíl. V takových aplikacích, jsou to ty paměti … pochopitelně se dočkáme také AMD s DDR5, ale kdy to bude, je stále tak trochu záhada ;).

Na druhou stranu DDR5 jsou a budou zatím hodně drahé. Počítejte s cenami prvních dostupných kitů někde až na dvojnásobku cen za slušné běžné DDR4 kity. Intel sám ví, že ceny DDR5 budou hrát značnou roli, takže ALDER LAKE umí i DDR4 a počítá se tedy s tím, že levnější desky s nižšími čipsety budou mít místo DDR5 právě jen DDR4 podporu, aby cenově dávaly levnější verze platformy vůbec smysl. DDR5 samozřejmě časem zlevní a nahradí DDR4, ale s tím se nepočítá dříve než v závěru 2022 a reálně až v průběhu roku 2023.

Zpět k ALDER LAKE procesorům samotným. Asi jste si všimli, že Intel se docela vyhýbá tématu spotřeby a efektivity. Ano, ALDER LAKE bude efektivnější než ROCKET LAKE, o tom nepochybujte, ale ROCKET LAKE je příšerně neefektivní produkt, který snad nikdy neměl být povolen k prodeji. 11900K s 8jádry/16vlákny dokáže mít spotřebu jako 32jádrový RYZEN ThreadRipper s jeho téměř 4x vyšším výkonem. Takže ano, 12900K bude o něco efektivnější, bohužel stále nekonkurenceschopný vůči AMD ZEN 3. 12900K bude mít stále reálné TDP mnohem vyšší, než Intelovo nerealisticky udávaných 125W. To reálné, které Intel před veřejností schovává je totiž 228W, což odpovídá realitě boost taktů. A tedy výkonu, který bude Intel ukazovat. Nicméně ani těch 228W není maximum toho, kam ten CPU bude moci jít i bez OC, je zde také ještě PL3 stav. Takže ano, Core i9-12900K pravděpodobně bude dokázat nabízet v řadě aplikací výkon RYZEN 9 5950X, ale potřebovat k tomu bude stále běžně dvojnásobnou spotřebu, což je docela problém.

Intel chystá na uvedení letos jen „K“ edice, takže ty dražší a oficiálně odemčené pro taktování, které ale nebude ani u těchto 10nm modelů vlastně nijak moc zajímavé, protože CPU pojedou už z výroby téměř na maximum toho, co zvládnou běžné chladiče uchladit. Očekáváme vedle Core i9-12900K s plnými 8jádry/16vlákny + 8jádry/8vlákny, také Core i7-12700K s 8jádry/16vlákny a 4jádry/4vlákny. Nejlevnějším modelem by prozatím mělo být Core i5-12600K se 6jádry/12vlákny + 4jádry/4vlákny. Pokud jde o takty, tak u těch velkých jader počítejte +/- se stejnými hodnotami jako má ROCKET LAKE. U těch menších jader jsou takty o více jak 1GHz nižší (pod 4GHz), což i tak je docela dost na „malá jádra“.

Osobně mám největší obavy o cenu. ROCKET LAKE stojí sice neadekvátní peníze, ale stále jde o relativně levné 14nm 8jádro se starou iGPU. ALDER LAKE je ale větší a složitější čip s 8jádry/16vlákny + 8jádry/8vlákny novou iGPU a to vše na dražší a méně efektivní 10nm výrobě s větší plochou čipu. Navíc pokud Intel dokáže tentokrát vyhnat ten výkon na úroveň RYZEN 9 i za cenu té dvojnásobné spotřeby proti němu, tak pokud nás nečeká jo velké překvapení, mám obavy aby 12900K nestál více než 5950X. Ono by to dávalo smysl i proto, že RYZEN 9 5950X je za 20 tisíc podstatně výkonnější než všechny současné desktopové procesory Intel včetně high endového 18jádrového Core i9-10980XE, který Intel prodává dnes za nějakých 28 tisíc. Pokud 12900K dokáže 5950X konkurovat sem tam, znamená to jediné. Že předčí i 10980XE (na výkon 1 jádra opravdu výrazně), takže Intel to cenově určitě zohlední.

Zkrátka nečekejte, že Intel bude nabízet lepší poměr cena/výkon, nebo lepší ceny než AMD. I pokud budou srovnatelně výkonné, AMD bude levnější a výhodnější. Nejen proto, že je stále levnější a efektivnější na výrobu a AMD jako firma má nižší marži než Intel. Ale proto, že Intel je prostě Intel. Ostatně když si troufne dnes nabízet 12900K za šílených 17-18 tisíc, i když je to fakticky co do výkonu a všeho úplně stejný model jako 12700K za 12 tisíc, a oba jsou výrazně dražší než výkonnější RYZEN konkurence, jakou cenu asi Intel nasadí pokud bude mít najednou výkon alespoň srovnatelný jako AMD, i když efektivitou mu konkurovat nebude?

Intel samozřejmě dost chvátá s uvedením ALDER LAKE. Fakticky nejsou úplně připraveny na uvedení, platforma má mouchy a stále se ladí. Většina ALDER LAKE čipů dorazí na trh až v příštím roce spolu s dalšími čipsety a deskami. Letos se očekává jen Z670 s těmi 12900K, 12700K a možná 12600K verzemi a to hlavně z propagačních důvodů. Intel má první DDR5 platformu a chce této příležitosti využit k propagaci, že je někde technologický leader. Protože do této doby technologicky poněkud pokulhával za AMD. Takže letošní ALDER LAKE procesory jsou víceméně jen pro nadšence, ve velkém se tahle platformy v širší nabídce, a hlavně dostupnějších cenových kategorií objeví na trhu až v první polovině příštího roku.

  • Co bude dál?

ALDER LAKE se dočká minimálně jednoho „REFRESH“. Na závěr příštího roku je naplánován tzv. RAPTOR LAKE, měl by mít vylepšenou architekturu a rozšíření počtu malých jader z 8 na 16. Počet velkých jader zůstane na 8. Nepůjde o úplně novou generaci, prostě vylepšení ALDER LAKE. Intel také zůstane na 10nm výrobě a stejné LGA 1700 platformě. Uvedení v Q4 2022 je možné, ale velmi pravděpodobně to většinově spadne do první poloviny 2023. Tam už by ale Intel rád uvedl METEOR LAKE, tedy konečně zcela nové 7nm procesory (opět ale pro zcela novou patici a platformu, takže s novou Z670 a LGA 1700 počítejte jen na následující 2 roky), ovšem ten termín je stále značně nejistý. Jak to bude se 7nm výrobou je otázka a Intel se sice snaží tvářit pozitivně, ale úplně pozitivní zprávy v zákulisí neobíhají.

ALDER LAKE a jeho Refresh RAPTOR LAKE, jsou to, co bude Intel v roce 2022 a 2023 primárně nabízet. Pokud ALDER LAKE výkonově srovná krok s AMD RYZEN 5000 v ZEN 3 verzích, bude to nepochybně krok dobrým směrem a změna, protože už dvě generace Intel na výkon AMD (nejen) v mainstreamu nestačí. Nyní by tedy stačit měl. Samozřejmě efektivitou stále ne, protože 10nm monolit vs 7nm čiplet, kromě jiného, je stále rozdíl. Potíž pro Intel je, že AMD RYZEN 5000 „ZEN3“ není produkt roku 2021, ale produkt roku 2020. Takže když Intel vytahuje Core 12000, které jsou fakticky z drtivé většiny produktem až pro rok 2022 a plácá se po ramenou, jak konkuruje procesorům z roku 2020, nepůsobí to úplně ideálně. Tím spíše, že AMD se nijak netají, že brzy stávající ZEN 3 z roku 2020 nahradí vylepšenými ZEN 3+ s 3D cache, tedy RYZEN 5000 XT. A především v druhé polovině 2022 představí zcela novou ZEN 4 architekturu na 5nm a pro DDR5 platformu, což bude téměř jistě větší skok, než předvedlo AMD se ZEN 3 proti ZEN 2. Takže ALDER LAKE/RAPTOR LAKE vs ZEN 4? To asi nebude úplně ideální pro Intel.

Ale pro nás zákazníky by to zajímavé být mělo, na trhu jednoznačně přituhne :). ALDER LAKE by prostě měl být výkonově značné zlepšení po stránce multijádrového výkonu pro Intel, ale přinejlepším jen minimálně vylepší to, co nabízí už rok AMD s RYZEN 5000, přičemž ty stále zůstanou výrazně efektivnější a téměř jistě také levnější a výhodnější. Intel by se ale měl tak alespoň vrátit do konkurenceschopnosti po výkonové stránce, což je pořád výrazně lepší než když už druhým rokem nedokáže konkurovat AMD RYZEN procesorům nikde a v ničem.

BTW: možná to některé z vás překvapí, ale Core 12000 ALDER LAKE procesory mají vypnuté AVX-512 instrukce ;).

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Mano [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-25 12:41:15
avatar
No hlavne nech už je nejaká konkurencia na trhu, keď sa bude AMD predávať ako teplé rožky tak cenou dole nepôjdu.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-25 13:43:00
avatar
nikdo s cenou dolů nepůjde. Výrobní náklady, náklady na energie, náklady na dopravu, finanční inflace, vše letí nahoru. Nové generace produktů budou dražší než ty současné ...
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-25 18:54:55

AMD ma celkom vela miesta na zlacnenie, taka 5600X ju predava za 2500Kč aj zo slušnym ziskom a je to len orezana 5800.
tiez 5900 za 12000Kč aj s velmi slušnym ziskom a tiež je to len orezana (znehodnotena) 5950X.
Nieje problem si hodiť do kalkulačky cenu wafera vydeliť počtom jadier a zistiš že jeden čip CPU stoji 300Kč.
Vyrobne najlady 5950 sa vmestia v pohode do 1500Kč.
To že sa snažia ospravedlniť momentalne šialene ceny, vymyslami že voda draha piesok drahy, benzin, podražel, doprava draha... vlaky a lode chodia stale rovnako. To je len seno pre tych čo ho žeru
AMD by bez problemov s cenou mohlo isť dole a taku 5950 predavať v pohode a aj s velmi slušnim ziskom za 12 000Kč, ale určite intel cenou na AMD tlačiť nebude skôr naopak...
hor410 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-25 15:17:49

AVX-512 je asi vypnuté proto, protože ty malé Atomy to prostě neumí. A ten integrovaný scheduler by už toho asi měl moc . A nebo je to vypnuté kvůli ještě šílenější spotřebě při AVX-512...
miki75 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-25 15:58:02
avatar
Všetko letí na horu, až na naše platy samozrejme...
martin.666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-25 16:39:52
avatar
co třeba si říci o navýšení platu nebo prémie a pokud k navýšení nedojde tak hledat jiné zaměstnání nebo sám rozjet nějaký byznys ?
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-26 08:09:36
avatar
jasně každej v republice dostane plat 50-100K případně rozjede byznys a stane se milionářem
martin.666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-26 12:38:53
avatar
to asi ne ale znám spousty případů lidí kteří dokud si o to navýšení platu neřekli tak dělali za plat který byl i o několik desítek procent nižší a jejich zaměstnavatel zkoušel co vydrží i když jim dost možná mohl sám přidat již před několika měsíci ( v některých případech bych řekl třeba i více než před rokem) protože na to měl ale proč by to dělal když se tvářili stále spokojeně
gralee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-25 17:59:31
avatar
Môžeme byť v kľude, AMD má masť na Intelácke procesory a
ZEN 3 má v rukáve všelijaké finesy ktorými dorazí alder lake.
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-25 20:34:37
avatar
S 11xxx súlas tie neboli výhodné, ale napr taký 10700 bez K sa dal kúpiť lacnejšie ako Ryzen 5600x a v hrách je o malé percento výkonnejší. Čiže až tak biedne by som to nevidel.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-25 20:38:08
avatar
měřit výkon CPU ve hrách je k ničemu, tam ti to výkon CPU neukáže ....
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-25 21:41:37
avatar
Keď sa na tom budem hrať hry, tak prečo by som riešil niečo iné? Keď si kúpim grafickú kartu, tak sa tiež budem rozhodovat podľa herného výkonu v rozlíšení, ktorý používam a nie podľa vypocetneho. Keď viem, že na co to potrebujem, tak mi to príde rozumne.
martin.666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-26 13:15:12
avatar
on nemá ani špatný výkon mimo hry podle některých testů: Odkaz ale ta spotřeba je i u této 65W verze výrazně vyšší než u 5600x nebo dokonce Ryzen 9, dokonce při vytížení všech 8 jader má verze s K o něco nižší spotřebu jak se vidět zde: Odkaz ale s nákupem procesoru bych možná počkal, za pár měsíců tu bude 12. řada procesorů ( již během září budou zasílány první z nich na recenze) a podle některých úniků to vypadá že i takový i5 12600kf který bude maximálně za stejnou cenu jako 5600x ale bude mít ve hrách značně vyšší výkon než takový 5800x ( údajně až o 20%, díky vyššímu IPC ale to platí asi pro rozlišení 1080p, částečně pro 1440p pokud máte hodně výkonnou grafickou kartu ale ve 4K už rozdíl moc velký asi nebude ani s RX 6900 XT nebo RTX 3090), s tím že výkon v aplikacích bude minimálně na stejné úrovni jako 5800x s tím ale že asi nutné přejít na Windows 11 který bude umět lépe rozdělit práci na menší nebo větší jádra tak aby bylo dosaženo ideálního výkonu jak je vidět zde např.: Odkaz
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-26 20:13:08
avatar
Výkon procesorů, když neberu nějaký uplný lowendy je na hry uplně k ničemu řešit dá se říct, ... a jelikož je rok 2021 a čím dál méně hráčů hraje jen ve fullHD, tak je to uplně jedno jaký procesor, všechny dávají +- stejné výkony. Takže pak třeba mě osobně záleží hlavně na efektivitě.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-27 09:41:14
avatar
Přesně tak.
Sice mě pořád svrbí ruka nad objednávkou lepšího CPU, ale kdykoliv se podívám na testy ve 4K, tak vždy dojdu k tomu, že i ten můj chudinka R5 1600AF, stačí nakrmit RX 6800 a není důvod kvůli hrám kupovat nic rychlejšího.

Jakmile bude nějaké pěkné 65W osmijádro, tak to asi stejně nevydržím a koupím, ale bude to spíš pro ten pocit, než že by to bylo potřeba :-D
martin.666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-27 13:44:46
avatar
pokud vím tak popularita 1080p monitorů s velkou obnovovací frekvencí ( 144-360 Hz) je stále celkem vysoká u hráčů různých FPS her atd ale vyšší IPC výkon procesoru určitě ocení i ti co přešli na 1440p a 4K díky rozšiřující se podpoře technologií DLSS a FSR jsou hry renderovány v nižším rozlišení než je rozlišení monitoru a to jde v některých případech o velmi populární FPS hry jako Call of Duty Warzone, Fortnite a Cyberpunk 2077 atd ...
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-27 17:52:22
avatar
Ten výkon možná bude mít, ale té ceně bych se divil. Ale kdyby jo, tak si myslím, že AMD má kam snižovat.
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-26 07:56:12

Je jedno, jak to olšový jezero bude dobrý, stejně se to bude prodávat jak teplý rohlíky na krámě - zvláště, když pozdějc vydají nějaký model pod 5k s DPH.
Zatím hodnotím co kdy od Intelu nejlépe Nehalem (první CPU zcela přepracované architektury) a pak paradoxně Comet Lake (vrcholová generace klasické Core architektury). Comet lake (za ty prachy samozřejmě) je zkrátka bomba, to si nemůžu pomoci. Do Rocket Lake neměli vůbec chodit, stačilo prostě přidat jen další 2 jádra a pojmenovat to třeba Crystal Lake, a bylo by vymalováno na min. další 2 roky. Přidávat 60 % křemíku na jádro jen kvůli nárůstu výkonu na úrovni 0 až 15 %, byla s Rocket Lake chyba.
GaGy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - prodejnost. 2021-08-26 10:07:55

Vzledem k tomu že cena 12900K má být 27K tak se to moc prodávat nebude... Do konce roku bude jen pár kusů pro fanoušky.
Dost pochybuju že nějaký model bude za5K ..na to uplně zapomen.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-27 09:44:19
avatar
Letos určitě ne, ale pokud vydají příští rok nástupce 1X400F, tak by to zase mohlo mít zajímavou cenu.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-27 17:41:24
avatar
A přesto AMD Intel s DDR5 předběhlo.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 751x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 782x
Komentářů: 3
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1479x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1319x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1129x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1769x
Komentářů: 6