Levněji už bylo – připravte se na další zdražování. TSMC zdraží 7nm výrobu o 10%, starší o 20% Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Sobota, 28 srpen 2021
altNutnost dodatečných masivních investic, růst cen energií a velká poptávka = růst cen výroby.

 

 

 

 

Spirála růstu cen se točí naplno. Další kolo zdražování čipů je tu. Dotkne se všech bez výjimky. Zdražují neustále všichni výrobci, nyní přišly zprávy o plošném zdražování od tohoto nejdůležitějšího. Tedy TSMC. U něj se vyrábí ty technologicky nejpokročilejší čipy a produkty, které vůbec na světě existují. A na výrobních kapacitách TSMC jsou závislé mnohé firmy. Zejména Apple, ale také AMD, Qualcomm, z významné části u svých TOP produktů také NVIDIA a nově i Intel, který tam bude vyrábět 6nm a 5nm části nových GPU a CPU. TSMC je jedna z mála firem, které se daří přecházet na nové generace výrobních procesů bez velkých potíží a má tak jednoznačný náskok před SAMSUNG, Intel a vlastně před všemi. Ruku v ruce jde i rozšiřování kapacit výroby a zájem o ně v současnosti převyšuje nabídku. Pokud nemáte u TSMC zajištěny kapacity výroby čipů pro produkty, které chcete prodávat v obchodech příští dva roky, máte smůlu.

V současné době už se vyřizují objednávky výroby pro roky 2023 a dál. A i ty jsou z velké části zamluveny výše uvedenými firmami. TSMC však mnoho z těch výrobních kapacit teprve buduje a bude muset rozšířit, nemluvě o dopracování a vývoji nových procesů, kdy brzy se rozeběhne již 3nm produkce a v plánu jsou i další. TSMC pravidelně zvyšuje investice nad původní plán a bavíme se už o částkách desítek miliard dolarů ročně. A to všechno bude muset někdo zaplatit. Hádejte, kdo to bude ;).

  • TSMC plošně zdražuje produkci o 10% až 20%

Už před časem vyšlo najevo, že TSMC zrušilo všechny tradiční množstevní a objemové slevy, a o něco zvedlo ceny výroby. Nyní přichází další vlna zdražování, která se dotkne všech i již nasmlouvaných kapacit. A to již letos, údajně zdraží všechna produkce v Q4 tohoto roku. Zdražení přichází kvůli značnému zvýšení cen křemíkových wafferů, kdy výrobci těchto zásadních polotovarů prostě nestíhají a ceny tomu úměrně rostou. Současně zdražují zejména ceny energií a TSMC bude muset investovat mnohem více, než čekalo, do rozšíření ale také udržení stávajících kapacit a jejich zefektivnění kvůli klimatickým změnám. V letošním roce byla situace kritická na Taiwanu, kde jsou výroby TSMC soustředěny. Prakticky došla voda, které ale výroba čipů spotřebuje ohromné množství. TSMC tedy bude muset investovat do rozšíření kapacit zásobníků a dalších věcí, aby problémy s vodou neohrožovaly výrobu.

Samozřejmě TSMC si může i zdražení dovolit proto, že nemá konkurenci. Nikdo nemá tak pokročilé, tak efektivní procesy a potřebné kapacity, není prostě alternativa k výrobě jinde. Zejména když prakticky všichni výrobci včetně těch mající starší méně pokročilé výrobní procesy, jsou plně vytíženi Spotřeba čipů strmě roste, cpou se do všeho ve stále větším množství, kapacity tak nestíhají a není dost křemíku, co by polotovarů. TSMC tedy po loňském zrušení klasických množstevních slev a prvním větším plošném navýšení cen, aktuálně zvýší ceny plošně znovu.

Tentokrát to bude o 10% v případě N7, N6 a N5 procesů. Zdraží tedy všechno, co je vyráběno 7nm, 6nm a 5nm, což jsou procesory a grafiky AMD, procesory Apple, Qualcoom a mnoho dalších, TOP high end čipy NVIDIA, chystané čipy Intelu atd. Chystaná generace čipů všech výše uvedených tedy bude výrobně znatelně dražší, než ta stávající, když začínala. Velký zájem je ale stále i o starší procesy, zejména ze strany automobilového průmyslu, který je ochoten hodně připlácet, aby se ke kapacitám dostal, protože spousta automobilek omezuje výrobu a má rozdělaných stovky tisíc aut, které nemůže bez čipů dodělat. TSMC proto zdraží starší procesy plošně o výrazných 20%. To se týká stále rozšířených a velmi vytížených 16nm a 28nm linek. Zdraží tedy i velká spousta jednodušších čipů, používaných v běžné elektronice atd.

Ano, 2 dolary na 10 dolarovém čipu se nezdají jako mnoho, ale když těch čipů máte v tom zařízení třeba 100 nebo i více, tak to už se ve finální ceně produktu zatraceně projeví.

  • Očekávejte vyšší ceny CPU i GPU a všeho.

                                                        Hlavně u nových modelů a generací.

Pokud očekáváte zlevnění některých procesorů a grafik, tak se nedočkáte. Rostoucí náklady na výrobu se promítnou do vyšší cen, a to i kdyby se situace ve výrobě vrátila do normálu. Což se stále neděje. Zdražení se dá čekat třeba i u procesorů AMD, které jsou prodávány za doporučené ceny. AMD nemá zdaleka tak vysokou marži jako Intel, aby si mohla dovolit si marže snížit a vzít vyšší náklady na sebe. Samozřejmě stávající CPU produkty nezdraží, ale vyšší ceny budou nepochybně u ZEN3+ a ZEN 4 modelů nemluvě o GPU. AMD je navíc jedním z klíčových partnerů TSMC, takže je prakticky jisté, že má i výhodnější cenové podmínky na rozdíl od některých jiných. Přesto si neumím představit, že by se ho zdražení nedotklo, když právě AMD už dnes využívá drtivou většinu kapacit 7nm výroby TSMC a bude používat i většinu 6nm a velkou část 5nm. Zdražení se dá očekávat od všech, kteří u TSMC vyrábí. Vyšší náklady u TSMC bude mít nepochybně Apple, Qualcomm i Intel a NVIDIA, takže i ceny jejich produktů půjdou nahoru a ceny novinek budou nákladům také odpovídat. Už jen proto budou nové generace všeho dražší, než ty stávající.

TSMC není jediné, které zdražuje, protože zdražuje všechno. Zejména nutná výstavba nových kapacit, kdy situace ve stavebnictví je velký problém a náklady jsou dnes klidně dvojnásobné, než byly před rokem. Zdražení nové výroby bude plošné u všech. Někteří zvednou ceny jen o ty náklady, někteří samozřejmě využijí situace k rekordnímu navýšení zisků, protože prostě dnes poptávka převyšuje kapacity výroby a mohou si to dovolit. Nikdo z těch, kdo má u TSMC nasmlouvány a potvrzeny kapacity, neřekne že nesouhlasí s novými podmínkami, a tedy se zdražením, protože prostě nemá kam jít a kde to své množství čipů kapacitně vůbec vyrobit. Očekávejte tedy že se v příštím roce s dodávkou nových kusů nebo nových modelů produktů, se zvýší ceny adekvátním způsobem.

  • Zvyšování cen bude pokračovat

Bohužel toto zvýšení cen nebude ani poslední ani nejvyšší. Vzhledem k přetrvávající poptávce se neočekává, že by se situace srovnala v dohledné době. Poptávka po čipech a jejich spotřeba roste rychleji než kapacity výroby. Jejich budování stojí stále větší peníze, a to se všechno zohlední v cenách finálních produktů.

Velký problém je také růst energií, kdy elektřina za poslední rok zdražila až o dvojnásobek. A další zdražování bude vlivem nutnosti změn kvůli ochraně klimatu, nevyhnutelně následovat. S růstem zadlužování, tiskem nových peněz roste také finanční inflace rychlým tempem, a tak ceny všeho porostou ještě rychleji. Další zdražování finálních produktů tak nevyhnutelně proběhne brzy v příštím roce nejpozději. Samozřejmě situace by se zlepšila, kdyby najednou spadla poptávka, tedy uživatelé přestali věci nakupovat a výrobě předčila poptávku. Ale to se prostě neděje. Lidi utrácí a nakupují neuvěřitelným tempem …

Každopádně levně už bylo, od nových generací produktů i na poli PC očekávejte výrazně vyšší ceny, než jsou ty stávající, snad tedy s výjimkou cen grafik, které dnes v obchodech stojí to, kam by se ceny za pár let stejně dostaly normálním vývojem odpovídající situaci ve světě. Jak moc to zvyšování cen bude rychlé, je otázka. Ale nepochybně bude znatelné. S nostalgií budeme vzpomínat na časy, kdy mainstreamový procesor stál jen 20tisíc a mainstreamová grafika jen 10 – 15 tisíc. Tedy pokud se věci ve světě budou vyvíjet současným směrem …

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-28 09:08:36

i5-10400F už šlo prudce nahoru, za původní ceny pod 4k už to doprodávaj jen některý shopy. Počítám, že i i3-10105F za 2100-2200 Kč s DPH bude brzy jen labutí píseň.
Začínají se rozevírat nůžky mezi novými věcmi a věcmi z druhý ruky. Podle mě se dnes ani nevyplatí stavět PC "na doma" z nových komponent. 22nm 4jádra lze koupit ojetý kolem 4 stovák, za 14nm nové, vypláznete 5násobek minimálně.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-28 10:29:27

Pokud jde jen o procesory z druhé ruky, tak skutečně není problém starší kousek. Problém nastává kam ho usadit. X let staré desky mě nikdy na klidu nepřidaly a je to jedna z nejčastěji poruchových komponent oproti právě procesorům. Zatím to ještě relativně jde postavit si levné nové PC na doma.
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-28 14:02:53

Číňani pořád prodávaj nový fošny pro s1155 a novější. Jsou to sice svým pojetím obskurnější kousky, ale dá se to.
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-28 10:32:09
avatar
Minuly tyzden som na alze videl 3080ti za 1400e, teraz sa uz predávajú za 1600e. Trocha na svrbeli prsty, ale napokon som si to rozmyslel dám tomu asi este mesiac/dva a potom niečo kúpim. Je šanca, že krypto pôjde dole a to by mohlo podporiť dostupnosť (ak nie a bude ďalej stúpať, tak bude ale veľmi zle).
martin.666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-28 16:37:11
avatar
pokud chcete něco koupit tak lepší doba na koupi dost možná letos už nebude, za měsíc nebo 2 bude hůř jak se bude blížit předvánoční období a s tím bude poptávka vyšší + navíc bych řekl že krypto nebude klesat na hodnotě ale spíše stoupat...
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-28 12:20:57

Dlouhodobé jsem tady psal, že mám sice radost z toho, že někdo Intelu nakopali zadnici. Ale zároveň obavu z toho co se stane až tato firma bude mít monopol. Výsledek sledujeme v přímém přenosu. Za poslední rok jsem koupil Xbox, Ryzeny 3900, 5800, 5950, celkem 128GB RAM, 12 TB SSD, asi 70TB HDD, Radeony 5700, 6700, 6900. Do IT následujících 5 let investovat nepotrbuji a budu se modlit ať spadnou stavebniny
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-30 00:53:35
avatar
co nejdřív hypotéku a koupit hotovou nemovitost, nestavět. Těch pár milionu splatíte za pár let ze dvou výplat. Mít úspory v českých korunách je ehm....
pcmaker [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-28 17:37:37
avatar
To není dobrá zpráva pro AMD.Už tak jim klesá podíl grafik na trhu a ještě tohle.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-28 18:54:05
avatar
neklesá, jen tam někdo nezapočítal většinu GPU, které AMD vyrábí, tedy GPU pro Xbox a PS statistiky bez všech dodaných GPU speciálně těch pro konzole, což jsou technicky dnes herní PC a jedny z mála GPU skutečně používaných pro hraní, jsou bezcenné ...
pepezdepa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-28 20:42:30

Jo, ale z konzolových GPU budou mít mnohem menší vývar než z grafik pro PC.

Jestli to půjde s cenami a dostupností takhle dál, obávám se, že hraní na PC se brzy stane okrajovou záležitostí.
martin.666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-29 00:13:29
avatar
Citace:
Jestli to půjde s cenami a dostupností takhle dál, obávám se, že hraní na PC se brzy stane okrajovou záležitostí.

k tomu pravděpodobně nedojde, i příští rok naprostá většina her co vyjde poběží v pohodě na minimálně 2 generace starých kartách jako např. GTX 1060 nebo RX 570 ( i když samozřejmě s nějakým omezením detailů a rozlišení), stejně jako naprostá většina her co vyjde příští rok na konzole vyjde i ve verzi pro PS4 a Xbox one ... vydávat hru která půjde exklusivně jen na PS5 nebo Xbox Series X/S a grafických kartách nejnovější generace není prostě moc dobré pro herní studia z hlediska toho kolik kopií/licencí té hry mohou prodat za této situace když je grafických karet a konzolí nové generace nedostatek

a na závěr jen taková úvaha ... i když třeba z těch prodejů čipů do konzolí nemá AMD takové zisky ( na 1 kus) jako z prodejů čipů výrobcům grafických karet, tak díky mnohem vyššímu počtu prodaných konzolí může mít nakonec v celkovém součtu vyšší zisky z prodejů čipů do konzolí nebo minimálně na dost podobné úrovni
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-29 08:34:47

No to hej ale nvidia s 83% podielu samostatnych GPU ma 2,3 miliardy dolarov za štvrťrok.
AMD s toho 17% podielu ma jejakych 300 milionov. S tych konzol čo ich vyrobila cez 20 milionov ak ma zisk cca 100 milionov tak môže biť rada.
A to nehovorim o profi odvetvi kde Nvidia predava ampere čo stoji cez 13 000€ ks a tam sa tiež AMD extra netlači, viac než rok si tam kraluje bez konkurencii.
Oproti tomu čo bolo si AMD polepšilo, ale čo sa tyka financii... mnohonasobne to mohlo biť lepšie.
Som zvedavi kedy aj v EU zakažu ťažbu, momentalne už je nedostatok elektriny v EU a chcu nam zvyšiť o 20% cenu elektriny, ak ešte viac činskych težarov sa tu nasačkuje, tak nielen cena GPU je šialena, ale aj cena elektriby bude niekolko nasobne vyšia... a cely priemysel podražie.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-01 09:36:39
avatar
Kde pořád chodíte na to, že z nich mají menší vývar? Právěže z nich mají větší vývar, proto u nich mají přednost před ostatníma GPU. To že Sony a MS ty konzole dotují, neznamená, že jim AMD dotuje CPU + GPU. Sony i MS si to vybere na hrách, ale na čem by si to vybralo AMD?
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-29 03:42:00
avatar
Dneska jsem si vsiml, ze vsechny karty od AMD maji v jednom velkym eshopu pouze 24 mesicu zaruku a nektery karty od nvidie 36 mesicu, to je nehoraznost, zdrazi na dvojnasobek a vic msrp ceny a zkrouhnou zaruku o 1 rok smejdi!!! :/
free.dll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-29 08:53:36

Njn dle zákona je minimum 24 měsíců. Já bral 6700 XT Aorus, což je nejvyšší model a ta má 36 měsíců + po registraci u Gigabyte dalších 12, to jsou celkem 4 roky. Dal jsem přednost před o trochu dražší 6800 od Powercolor s 24 měsíci, protože kdo ví, jak dlouho bude současná špatná situace trvat...
pepezdepa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-29 09:43:53

Jak napsal Snajprik, mají z toho všehovšudy prd a Nvidia je v rámci zisků za GPU mnohem dál.

Co se hraní na PC týče, v dohledné době samozřejmě jeho konec nehrozí, nicméně pokud by se snad nynější situace dlouhodobě nelepšilo či dokonce zhoršovalo, mohl by to být průser dalekosáhlých rozměrů. Snad se to nestane.
FabledWarrior [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-30 06:06:35

Prosím tě, můžeš mi říct, jaký zisk za kvartál utrží tvoje firma, že ti přijde 300 milionů dolarů z jedné divize všuhovšudy prd?
pepezdepa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-30 08:49:48

Když za GPU do konzolí utrží třeba těch 300 milionů a za klasická ve stejném počtu třeba dvojnásobek, pak není o čem.

AMD se prostě z nějakého důvodu rozhodla mít nižší tržby, i když je pravda, že to rozhodnutí přišlo asi dlouho před krizí.
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-29 20:33:08
avatar
Koukám, že levnější to už opravdu nebude, navíc s příchodem řady SUPER zlevnění nepřijde, jen se tato řada narve do mezery mezi řady 3070 Ti a 3080, kdy rezerva cca 5000,-Kč je dostatečná k tomu aby se to sem vešlo, co si budeme povídat. Já koupil RTX 3070 před týden, na dnešní dobu "výhodně" za 20k + zdarma k tomu jsem dostal ještě paměti 3733Ghz 16GB od Palitu v hodnotě cca 3000,-Kč, ty jsem obratem prodal jakož to nové za 2500,-Kč a svou starou 1070 Ti jsem prodal za 9 tisíc. Více méně mě ta 3070 vyšla na 9.000,-Kč po prodeji ostatních komponent. Bohužel doba je zlá a minimálně rok spíš dva ještě bude trvat.
Cz_mct [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-29 20:45:47

Kde byla RTX3070 za 20k?
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-29 21:18:11
avatar
Když hledáš dá se najít, ale bylo to ještě trošku tlačení na cenu z mé strany, jelikož u té společnosti jsem dlouholetý odběratel a zákazník, navíc je to trošku ruka ruku myje Není to žádná velká společnost, proto tam byla karta k dostání za nižší cenu než třeba u Ufona nebo pana Patrika Hezkuckého Každopádně vím od pana obchodníka, že situace lepší nebude a to ještě minimálně rok spíš dva a nemá cenu moc čekat. O Vánocích ani nemluvě, kdy čeká totální vykoupení již tak tenkých zásob i za ceny vyšší o 20% až 25% které nasadí automaticky koncem listopadu. To jen potvrzuje slova DDho.
Bady29 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-30 00:00:39

2 roky, to je masakr. Já teda nevím kdo to všechno kupuje, kdo kupuje všechny auta, předobjednává všechny skládací samsung telefony a všechny předražené grafiky. Já osobně na to nemám, když se rozhoduju jestli za 14k koupím GPU nebo dveře s rámem tak vezmu asi radši dveře.
Jestli se to opravdu nezlepší 2 roky tak to u mě bude asi konec s hraním na PC, což je možná na jednu stranu dobře
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-30 00:50:50
avatar
ano, už se těšíme na zdejší recenze nových lowend karet za 20Kkč, které budou dostávat ocenění s vysvětlením, že to v současné situaci lépe nejde
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-30 01:23:43

Už jsi byl někdy v situaci skočit z okna nebo se držet parapetu? Možná bys hodnotil situaci jinak, z pohledu ne toho zůčastněného, ale toho kdo hodnotí situaci. To je diametrální rozdíl.
kell_01 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-30 08:56:19

Me mrzi situace ze treba super karta 6800xt jejimz sem hrdym vlastnikem neni a nebyla nikde skladem od pulky listopadu.
Troufam si tvrdit ze v cesku ji ma jen nekolik malo stovek lidi a to je fakt bida to si ta karticka fakt nezaslouzi. Mala vzpominka na prvni nocOdkaz
Tu snad uz nikdo nevyrabi ci co.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 253x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1452x
Komentářů: 7
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1183x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1875x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1135x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1902x
Komentářů: 3