Intelu se nedaří, nové procesory i výroby mají zpoždění. GPU také nejde. Koduri degradován. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 22 prosinec 2022
altSérie neúspěchů a nesplněných plánů vedla k opětovné reorganizaci GPU divize a změně plánů.

 

 

 

 

Společnosti Intel se nedaří. Hospodářské výsledky zaostávají za plány, sliby a očekáváními, díky produktové nabídce. Některé věci už mají roky zpoždění. Vše navíc nasvědčuje tomu, že se vše ještě zhorší …

  • Nová generace CPU v problémech – nestihne ani rok 2024?

Už jsme vás Informovali o tom, že Intel výrazně změnit plány na rok 2023. V něm nás nečeká nová generace 7nm procesorů METEOR LAKE, jak bylo se zpožděním původně v plánu. Jejich situace je prý více než mizerná a silně začínají připomínat průšvih jménem ROCKET LAKE!

Kvůli problémům ve výrobě, efektivitě a nárokům, Intel údajně vzdal výkonnější 8+16 a 6+16 konfigurace, které měly být Core i9-14900K a Core i7-14700K modely v druhé polovině roku 2023. Nicméně ani slabší varianty 6+8 se nedaří a v tuto chvíli. Jak 7nm výroba, tak čipový design nabírají zpoždění, takže opravdu nestihnou rok 2022. Přinejlepším stihnou první polovinu 2024. Nicméně pouze s 6+8 jádrovou konfigurací, tedy středním mainstreamem Core i3 a Core i5, který navíc vyžaduje zcela novou platformu, protože CPU jsou pro novou LGA 1851 patici, si Intel příliš nevystačí.

V tuto chvíli to prý reálně vypadá, že Intel si ovšem bude muset vystačit s 10nm RAPTOR LAKE (Core 13000) a již naplánovaným RAPTOR LAKE REFRESH (tedy to samé na vyšších taktech ale pojmenované jako Core 14000) v kombinaci s mainstreamovými METEOR LAKE Core i5, i celý rok 2024! METEOR LAKE je prý v tak mizerném stavu a vývoj má takové problémy, že Intel doufá, že AROW LAKE, který jej měl nahradit, dorazí v pořádku a stihne to na přelomu 2024/2025, co by tedy mainstreamové Core i7/i9 modely pro LGA 1851. Nicméně ani v jeho případě prý věci nejsou bezproblémové a zkrátka současná generace 10nm procesorů Intel (tedy ALDER LAKE a RAPTOR LAKE) zde bude nejen celý rok 2023, ale i minimálně většinu roku 2024! Přitom už stávající ZEN 4 je jasně lepší, protože při podobném výkonu je výrazně efektivnější a pro lepší/perspektivnější platformu, natož když dorazí ještě ZEN 4 3D a následně v roce 2024 pak ZEN 5.

Jaká je strategie Intelu? Už od nás víte, že letos vyjde nová generace high endu, která konečně nahradí letitou a již dávno mrtvou X299 a Core 10000X. Už dva roky zpožděný 10nm SAPPHIRE RAPIDS bude pro klasický PC high end (HEDT) XEON 2000 série W3/W5/W7/W9 procesory s až 24jádry/48 vlákny pro W790 platformu se 4kanálovým DDR5 řadičem a 64 PCIe. Existovat ještě bude 8kanálová platforma, ale to je PRO varianta pro pracovní stanice atd. Jen ta 4kanálová je určená pro běžný trh a jako high end (HEDT). Právě tyto procesory a platformu chce tedy Intel nabídnout jako výkonnější řešení a doufat, že s nimi překoná i rok 2024 a zpoždění mainstreamových Core i9 nové generace. Nicméně potíž je v tom, že AMD chystá také novou 4kanálovou SP6 s až 64jádrovými RYZEN ThreadRipper 7000X. Takže jen 24 jádrové procesory Intelu moc nepomohou. Navíc těžko tuhle HEDT platformu můžeme vnímat jako konkurenci mainstreamové AM5 s RYZEN 9. Zkrátka zdroje uvnitř Intelu naznačují, že rok 2024 může být pro firmu zdaleka nejtěžším rokem doposud, protože nejen že nedokáže konkurovat už současným špičkovým ZEN 4/ZEN4 3D, proti ZEN 5 nebude mít vůbec nic.

Jak moc jsou tyto zákulisní informace přesné? Pochází ze stejných zdrojů, které se 100% přesností informovaly o všech novinkách, zpožděních a produktech v předchozích letech. Jinými slovy bral bych je vážně. Ostatně není důvod jim nevěřit, protože Intelu v posledních letech nevyšlo z jeho plánů absolutně nic a neexistuje jediný důvod, proč by mu mělo něco vyjít. Problémy, které všechna ta zpoždění a nesplnění plánů způsobily, totiž Intel jako společnost vůbec ale vůbec nevyřešila a neřešila. Problémy zůstaly, stejně jako drtivá většina lidí, politika, styl fungování firmy, které je způsobily. Nic se v Intelu nezměnilo, takže proč by se měly najednou vyřešit všechny ty na sebe nabalované a vzájemně propojené problémy? A když jsme u toho …

  • Intel restrukturalizovat GPU divize a degradoval Koduriho!

Grafická divize Intelu je jeden velký průšvih od jejího ohlášení. Raja Koduri nesplnil nic, co od roku 2017 sliboval Intelu i veřejnosti. Celá grafická divize Intelu je černá díra na peníze. Intel není na poli GPU žádný nováček, má obří team, kdy přetáhl klíčové lidi z AMD, NVIDIA, Apple a dalších a výsledek? Nic. Pro současný stav HW i SW neexistuje omluva, žádné rozumné vysvětlení prostě nic.

Připomínám, že první generace samostatných herních a výpočetních grafik Intel, byla oficiálně slibována na rok 2020. Nedorazilo nic. Celé to bylo obrovské fiasko, nefungovala architektura, nefungovala výroba, nefungovalo nic. Miliardy skončily v koši. Raja ale rozjel nové kolo slibů nejen vedení Intelu a veřejnosti. Aby to vypadalo, že ta první generace GPU Intel, která se měla jmenovat Xe, nikdy neexistovala, zamakala jediná část grafické divize, která viditelně funguje.

PR a marketing, který vymyslel pohádku o první generaci grafických karet Intelu, jménem ARC, která se postaví tomu nejlepšímu od AMD a NVIDIA v roce 2021. Intel Xe? O té nikdy neslyšeli. Takže marketingově první, reálně druhá generace výkonných grafik Intel jménem ARC s velkými sliby měla dorazit v roce 2021. Nedorazila. Takže v roce 2022? Slib o Q1 rychle porušen, vydání v Q2 bylo také jen na papíře a dlouho to vypadalo že i Q3 se nestihne. Nakonec stihlo. Tedy teoreticky. Plán Intelu o 4 milionech dodaných herních ARC grafik se rychle rozplynul. Intel ARC grafiky prostě nefungují.

S parametry vyššího mainstreamu, nestačí o třídu parametrově slabšímu mainstereamu AMD a NVIDIA, kdy zejména Radeon RX 6600 série si i nejvýkonnější ARC A780 namaže na chleba. Přitom Intel by měl konkurovat minimálně RX 6700 ne-li RX 6800 modelu. Nekonkuruje. A přes měsíce slibů a prací se stav ovladačů ani výkonu nijak znatelně nezměnil. Končí rok 2022 a ARC stále více, nefunguje, než funguje a karty jsou to příšerné, navíc absolutně nedávají cenově ani provozně smysl. Jinými slovy všechno, co o nich Koduri veřejně i interně sliboval, byla objektivně a bez přehánění lež.

Zákulisní zdroje tak naznačovaly, že vedení Intelu došla s Kodurim trpělivost. 5 let obřích investic, 5 let velkých slibů a výsledkem je 0 konkurenceschopných produktů s výhledem na několik dalších let nekonkurenceschopných dalších produktů. A černá díra na peníze v situaci, kdy Intel má velké problémy s procesorovými produkty, a dokonce se jako firma dostává do ztráty. A v tichosti tedy došlo k reorganizaci grafické divize.

Raja už ji neřídí! Alespoň ne celou. Tým vyvíjející GPU pro herní a běžné PC se přesune pod Client Compute Group, team vyvíjející výpočetní GPU bude pod Data Center and AI divizí. Koduri byl neoficiálně degradován z šéfa grafické divize na pozici šéf-architekta. I když se to snaží podat jako povýšení, všichni se tomu smějí, když vám vezmou a rozbijí celou divizi, těžko jde o povýšení.

Současně prý nemáme věřit ničemu, co Raja slibuje. Ten opět nedávno prohlásil, že BattleMage je na cestě a nejen ten, prý roadmapa stále platí. Jenže zákulisní informace hovoří jinak. Vývoj architektur sice běží, ale nepočítá se s high endovými produkty. Battlemage bude zase jen maximálně mainstream s 220W max., tedy bude muset konkurovat NVIDIA RTX 4060 a AMD RX 7700 sérii minimálně. A prakticky všichni u Intelu pochybují o tom, že konkurovat dokáže. Musel by více než zdvojnásobit výkon a opravit všechny problémy s ovladači a vyjít v druhé polovině roku 2023, aby to mělo smysl. Raja sice opět slibuje hodně, ale nikdo mu nevěří. A z dobrého důvodu. Nesplnil nic, co sliboval posledních 5 let. Proč by to teď mělo být jinak, navíc když mu byli seškrtány prostředky a omezeny zdroje a rozdělen team. Vedení Intelu si zjevně spočítalo, co jsme mnozí říkali. Vývoj výkonných herních GPU je extrémně drahý, s minimální návratností po mnoho let. Pro Intel tedy v tuto chvíli vyhazování peněz. Intel potřebuje hlavně mít co integrovat do CPU a k CPU a pak mít výpočetní GPU do serverů a HPC. A na to se tedy bude soustředit. Na výkonné herní grafiky Intel zapomeňte.

Takže taková je situace u Intelu, která ovšem nepřekvapuje absolutně nikoho. Jinak to ani dopadnout nemohlo a přes všechny trable Intel nezměnil nic ve své politice, ve svém stylu fungování jako firmě a obecně stylu řízení a neobměnil ani klíčové lidi. Zkrátka neudělal jedinou změnu, která by něco změnit mohla. A tak budeme s pravděpodobností blížící se jistotě, pozorovat problematické produkty Intelu na poli CPU i GPU dalších několik let. I tak to bude zajímavé, protože Intel se bude muset snažit být konkurenceschopný snad alespoň cenově. A bude tedy tlačit na AMD aby i to drželo ceny rozumně, což v tuto chvíli funguje, tím spíše, že vše je umocněno současnou světovou situací a poklesem poptávky zejména po slabších PC, mobilních PC apod.

Tak co na to říkáte? Myslíte si, že zákulisní zdroje se mýlí?

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Lukash [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-12-24 10:57:28
avatar
Osobne si nemyslím, že desktop je najväčší problém Intelu. Situácia je tam dosť vyrovnaná, AMD má lepšiu efektivitu, Intel má lepší výkon v hrách.

Oveľa horšie to bude v serveroch a notebookoch. Nové EPYK procesory sú monštrá a nové APU na zen4 budú mať excelentný perf/watt. Preto očakávam že AMD ukrojí veľkú časť podielu práve v týchto lukratívnych trhoch.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-12-24 11:21:35
avatar
Intel nemá lepší výkon ve hrách, rozhodně ne všeobecně a ne tak aby to něco řešilo ... navíc i tam kde má, je ten rozdíl zanedbatelný a nemáš šanci ho poznat ... neberu teď v potaz prakticky umělé testy s RTX 4090 v 1080p apod. nesmyslnosti.

Důležitý je výkon CPU jako celku a tam Intel horko těžko stačí AMD, navíc když na podobný výkon potřebuje 2x větší spotřebu ...
Valdro [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-12-30 16:25:47

Tak intel přestane vyrábět a vyvíjet, sbalí si fidlátka a skončí a bude vše zalité sluncem a krásné a bez lží, protože tu máme AMD, které všechno dělá lépe, levněji, efektivněji atd.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-12-30 16:29:03
avatar
no to je ale blbost ...

ono by úplně stačilo, kdyby se Intel místo politiky, podplácení OEM, a hašteření uvnitř firmy věnoval hlavně tomu vývoji a firma fungovala jako celek bez toho, aby jedna divize lhala druhé o tom, jak věci skutečně jsou a jdou ...
Valdro [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-12-30 16:35:31

Proč by měla být blbost ukončit fungování firmy, když se ji nedaří, nebo dál nechce tu činnost dělat? Takový kotel Viadrus si nový už také nekoupíte, ale máte na výběr benekov, dakon a další výrobce. Proč by nemohl Intel skončit? Viadrus vzdal vývoj kotlů 4. emisní třídy a tu kterou měl, což byla 3. emisní třída už nesmí vyrábět/prodávat... Nikdo se nezajímá co bude dál, hlavně se řeší emise, efektivita... už chtějí i normu euro 7 na vozidla...myslíte že některá automobilka bude chtít dělat vývoj takového blábolu? To raději skončí, stejně jak ten Viadrus... Proč by Intel nemohl skončit? Ať už pro to bude nebo nebude mít jakýkoliv důvod
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-12-30 16:38:18
avatar
tak já neříkám, že by nemohl skončit, já říkám že je to hloupost, když by stačilo udělat skutečné reformy a změny ve firmě tak, aby fungovala jak by měla a ne tak jak funguje dnes ...

mít na trhu jenom AMD by také nemusela být výhra, AMD by třeba mohlo udělat nějakou chybu a rázem bychom neměli žádnou alternativu apod. Nemluvě o tom, že by u AMD postupně mohla vyprchat snaha o inovace jako u Intelu. Takže mít jednu firmu je problém z mnoha důvodů ...
Valdro [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-12-30 16:42:39

Teď jde o to, jestli ty rezervy v tom vývoji na daných technologiích jsou, nebo nejsou... Zeptám se jinak, jak vnímáte efektivitu procesorů od řady řekněme Skylake, která tu je od roku 2015? Od té doby se jen posunuje frekvence, počet jader a ze 14 nm se udělalo 10nm, ale výkon jako takový když porovnám 4 jádro s HT tehdy a 4 jádro s HT s dnešní nejmodernější technologií konkrétně toho Intelu? Kolik tam je procent rozdílu? A bavíme se o době 7 let...
shiro [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-12-24 12:06:18

Intel by mal ostat pri CPU. Zakazdym, ked sa pokusil vyrabat grafiky, dopadlo to zle. Snad jedine, co im ide, je vymyslanie trapnych akoze cool nazvov architektur alebo cipov.
pcmaker [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Notebooky. 2022-12-24 12:29:50
avatar
Do segmentu notebooků Intel jen tak někoho nepustí. Má to už mnoho let obšancované, takže ať vyrobí AMD sebelepší produkt, vždycky bude na tomto poli jen paběrkovat. Musím uznat, že obchodní oddělení Intelu a jeho nátlakové způsoby prodeje čipů, jsou na špičkové úrovni. Mnohokrát se v minulosti ukázalo, že i když vyrobíte lepší produkt, neprosadí se. Jsou tam prostě jiné tlaky, které jeho rozšíření brání. Trh, potažmo zákazníci jsou v tomto případě ze hry. Ti jsou až na konci řetězce a musí kupovat to, co jim výrobci předloží.
Davamir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-12-26 14:38:42

Tady taky figuruje zkušenost výrobců s tím že AMD často nestíhalo dodávat dostatek procesorů, takže radši objednaji u Intelu kde mají dodávky jistější.
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-12-26 23:04:15

Jsme nadnárodní korporát a dostal jsem kupodivu AMD stroj. Poprvé v dějinách. A to jsem o něj ani speciálně nežádal. Předtím to byl vždycky Intel.
Valdro [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-12-30 16:29:19

Tak třeba se provedlo nějaké výběrové řízení s nějakými požadavky a vypadl z toho stroj AMD. Ve výsledku, proč by nemohl...mohl tam být balíček software nějak zvýhodněný. Tak ať stroj šlape.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 780x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1626x
Komentářů: 9
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1278x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1938x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1181x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1925x
Komentářů: 3