3nm výrobní proces u TSMC spuštěn – mírné zpoždění proti plánům. Jaké CPU a GPU jej použijí? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 02 leden 2023
altFormálně sice TSMC stihla spuštění v roce 2022, reálně k němu dojde až nyní v roce 2023.

 

 

 

 

Společnost TSMC je hlavním světovým producentem čipů a aktuálně hlavním výrobním procesem je 5nm rodina, na kterou se postupně ve velkém přechází z 7nm generace výroby. Ještě nedávno to vypadalo, že TSMC nebude mít místo pro zákazníky, ale s poklesem poptávky po PC i telefonech prudce ubylo zakázek. A dokonce se některé firmy snaží draze nasmlouvaných kapacit výroby zbavit. Spolu s tím také TSMC nemůže navýšit ceny produkce, jak si plánovalo. Nicméně pokrok se nezastavuje. I když jisté zpoždění nová generace nabírá.

7nm výroby, která tedy obsahuje N7, N7P, N7+ a N6 (6nm) střídá postupně co by hlavní výroba ta 5nm. Tedy N5, N5P, N4 a N4P procesy, které již jsou použity pro řadu představených produktů nové generace. Včetně nejsložitějších čipů, jakou jsou GPU od AMD a NVIDIA. Tato generace výroby už tedy naplno běží a už se bude jen průběžně zlepšovat a optimalizovat. TSMC již ale má hotovou další generaci, tedy 3nm a na konci roku 2022 ji formálně spustilo.

Technicky tedy TSMC dodržela plán, nicméně reálně je tam zpoždění. Současně se bavíme jen o první variantě N3 procesu, která ve stávající verzi nebude zatím použitelná pro komplexnější čipy. I tak jde o slušný generační posun, kdy TSMC uvádí, že čip vyrobený N3 dosahuje zhruba o 60% vyšší denzity a o 35% nižší spotřeby, než ten samý čip na N5. Pokud jde o první reálné 3nm produkty, které se jako první začnou letos vyrábět, tak tradičně půjde o méně výkonná a méně náročná řešení, jako jsou ARM SoC, kdy hlavním zákazníkem bude nepochybně Apple.

Nás samozřejmě hlavně zajímají výkonnější procesory, tedy ty od AMD a Intelu, kdy ano, i Intel by měl 3nm čipy u TSMC vyrábět. Ale na to si ještě počkáme. Intel měl v plánu vyrábět některé čipy z plánovaných čipletových METEOR LAKE a jejich nástupců, ale k tomu zjevně nedojde dříve než v průběhu 2024 a 2025. A možná ani to se konat nebude. Jisté jsou tak procesory a grafiky AMD, kdy firma již formálně potvrdila, že 3nm výrobu bude používat nadcházející ZEN 5 architektura. Ale stejně jako u ZEN 4, která využívá 5nm a bude používat i „4nm“ tedy N4, je možné, že první ZEN 5 procesory pro desktop a servery budou nejdříve 4nm (N4) což je verze 5nm a až později speciálně mobilní ZEN 5 přijdou na 3nm. Ty se očekávají právě začátkem roku 2024. Velmi pravděpodobně bude 3nm výrobu používat i druhá generace čipletových Radeon grafik, tedy RDNA 4, jež očekáváme někdy v druhé polovině 2024. Generační posun, který N3 znamená ve srovnání s N5 slibuje rozhodně velmi zajímavý posun.

Kvalitativně zatím probíhající testovací produkce vypadá slibně. Výtěžnost je velmi dobrá, takže to nevypadá na žádné problémy. TSMC současně již připravuje 2nm generaci, se kterou by rádo dosáhlo podobného posunu vůči N3, jako v případně N3 vs N5. Nicméně tady zdaleka není vývoj hotov, současně se ještě pořádně nezačali stavět ani plánované továrny. Aktuálně tak spuštění 2nm produkce nezačne dříve jak začátkem 2025 s prvními produkty někdy na přelomu 2025/2026, pokud půjde vše podle plánu :). Což se zatím u TSMC docela dařilo. Zkrátka vše nasvědčuje tomu, že společnosti, které používají TSMC pro výrobu svých čipů, se rozhodně nudit nebudou a mohou chystat velmi zajímavé generace produktů v nadcházejících několika letech …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 776x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 800x
Komentářů: 4
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1518x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1356x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1140x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1771x
Komentářů: 6