Intel pracuje na zcela nové architektuře a generaci procesorů „LUNAR LAKE“ pro rok 2025! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Sobota, 14 leden 2023
altFirma slibuje, že už bude líp, nová generace CPU do 2 let a 3 nové výrobní procesy.

 

 

 

26.1.2023 se koná další sezení Intelu s Investory, kde bude opět nenápadně rušit a ignorovat své předchozí sliby a dělat nové ohledně své budoucnosti. I tomu nejméně informovanému investorovi je v tuto chvíli jasné, že Intel zaostává s výjimkou výrobních kapacit, produktově i technologicky všude a ve všem. A nemít ty výrobní kapacity a z nich pramenící jistotu velké části trhu, kterou konkurence nedokáže prostě obsadit, protože nemá kde ty všechny potřebné čipy vyrobit, měl by Intel opravdu velké potíže. Existenční potíže. Nicméně současné produkty Intelu jsou prostě objektivně špatné a nestačí na konkurenci, což je jasné každému.

Vedení Intelu tedy chystá nové pěkné prezentace velkých slibů na další roky. Jestli jim někdo bude věřit je otázkou, protože předchozí sliby se naplnit nepodařilo a nepodaří. Rok 2023 je dalším ztraceným rokem, kdy tolik slibované METEOR LAKE ani ARROW LAKE produkty nedorazí. Z neveřejné roadmapy víme, že Intel chystá jen další refresh ALDER LAKE/RAPTOR LAKE, tedy opět jen 10nm procesory.

METEOR LAKE dorazí maximálně v ultramobilních variantách někdy ke konci roku a u tohoto možná zůstane. Až AROW LAKE by mohl dorazit do desktopu, a to někdy na konci 2024. Ale ani ten vzhledem k 7nm konstrukci nemá příliš šancí dosáhnout obratu na trhu. Firma tedy potřebuje nové světlo na konci tunelu, které by mohla ukazovat investorům. A našla jej. Nová naděje se jmenuje LUNAR LAKE. Jde o zcela novou generaci, a hlavně architekturu procesorů Intel. Údajně je postavena úplně na zelené louce a orientovaná hlavně na efektivitu, tedy něco, co současným produktům Intelu naprosto chybí a v čem zaostává už o 2 generace za AMD a veškerou konkurencí.

LUNAR LAKE má také používat 18A proces Intelu v kombinaci s 3nm TSMC, kdy tedy půjde o čiplet. Problém je v tom, že 18A by mělo následovat až po 20A výrobě, která ale přijde až po Intel 4 (7nm) výrobě, jež firma ještě ani nenasadila, protože stále používá 10nm (marketingově označený jako Intel 7). Jinými slovy, firma s vážnou tváří slibuje v horizontu pouhých necelých 2 let přechod ze současných maximálně 10nm na stále problémových a nedořešených 7nm a současně na mnohem pokročilejších „6nm“ a následně současně ještě „5nm“. Tedy fakticky 3 zcela nové výrobní procesy za 2 roky v praxi?! U Intelu?! To by byl zázrak … bez přehánění. LUNAR LAKE měl být původně v roce 2024, ale v současnosti se mluví o 2025 a i to je hodně optimistické vzhledem k situaci u firmy Intel. Ovšem jak už několikrát dokázali, sliby a plány se u Intelu mění rychleji než samotné produkty a většina lidí v businessu přestala Intelu věřit už dávno. Takže proč neslíbit zase něco nového? Šance, že Intel něco splní se sice limitně blíží nule, protože firma nevyřešila absolutně nic z důvodů, které ji do současné situace a problémů dostaly, nicméně stále ta šance nulová není. A papír snese všechno … vtip je v tom, že současné vedení Intelu nemusí ani nic z toho co nyní slibuje skutečně realizovat a později se zodpovídat! Proč? Protože podle Interních pravidel musí současný šéf firmy odejít nejpozději v 65 letech do důchodu, což u současného šéfa a jeho vedení vychází na rok 2026. Takže stačí doklepat 3 roky luxusních pozic s luxusními příjmy a následky současných planých slibů a problémů Intelu už budou starostí někoho zcela jiného …

Nutno říci, že prakticky nikdo v OEM a v celém IT businessu už současnému Intelu nevěří a všechny sliby jsou naprosto nedůvěryhodné. Z velké části chybí opora v technické realitě firmy, ale také jakákoliv důvěryhodnost současného vedení, které dosud nesplnilo naprosto nic a své sliby pravidelně porušuje bez mrknutí oka. Všichni navíc vidí, že problém je právě ve vedení Intelu, kdy ti, kteří stojí za všemi potížemi a chybami, jsou tam stále. Celá firma funguje stále stejně, takže dokud se nezmění kompletně celé vedení firmy a způsob jakým Intel funguje od základu, podobně jako se to stalo před lety u AMD, neexistuje důvod proč věřit nějakým markantní zlepšením a plnění plánů … současné vedení si jen chce na dalších pár let pohlídat teplá místečka a využít faktu, že má prostě velkou část trhu a miliardy dolarů jistých, i kdyby prodávala jen současné naprosto nekonkurenceschopné produkty, protože má výrobní kapacity, které nemá nikdo jiný a velkou část trhu tak nedokáže nikdo jiný obsloužit. To je celé. Každopádně LUNAR LAKE bude „nový METEOR LAKE“, který byl jako velká naděje prezentován poslední roky. Tedy nová naděje Intelu pro jeho PR a marketing další dva roky, než se dost možná ukáže, že stejně jako METEOR LAKE má velké potíže, bude mít zpoždění a než dorazí na trh, konkurence bude zase o dva kroky dál … bohužel pravděpodobnost takového vývoje je podle mého názoru mnohem vyšší, než fakt že Intel tentokrát splní, co slibuje. Jakkoliv je prostě stále naprosto neuvěřitelné, že firma s takovými zdroji a postavením se vůbec do současné pozice a situace dostala.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-16 21:44:56
avatar
Nebude niekedy recenzia nejakej intel grafiky? ASROCK Intel Arc A770 GB stoji na alze 400Eur. Podla testov to ma vykon cca ako 3060ti (aj v RT) a stoji o 100e menej.
ares_1_Boh_vojny [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-16 23:12:23
avatar
ja by som sa taku kartu od intelu bal kupit neotestovanu bez toho aby aspon bola 2 roky na trhu a ziskala si svoju pozornost.
lukeDD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-17 10:45:11

Určite neber, netušíš v akom stave majú drivery a čo sa stane s ich kartami o pár rokov, keď kompletne zrušia diskrétne grafiky.

Ja by som bral RX 6700/6700XT.
schali [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-17 13:50:21

Já tušil, že se AL vyplatí, na intel je co se týká termínů spoleh, ale tentokrát překonal očekávání.
pcwifi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - socket 2023-01-18 10:23:51
avatar
no tak to stihne jeste aspon 2 nove sockety v ramci nejakych refreshu... lituju vsechny kdo podleha jakoby omamizujicimu efektu a s kazdou novou radou jak ovecka kupuje poslusne novou desku apod. pritom vykon se az tak moc nezmenil. Ono to : intel inside, idiout outside ma sem tam neco do sebe
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ryzeny ještě zlevňují 2023-01-18 21:00:02
avatar
Na Suntech mají momentálně Ryzeny za super ceny:
https://www.suntech.cz/kategorie/26300701-komponenty-procesory-amd-am5/
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-19 18:42:53
avatar
Že by už konečně Intel zjistil po mnoha pokusech, že CORE architektura je již překonaná ... A chce to něco nového.
Rediax [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Cena PC 2023-01-19 19:36:32

Zdarec, našel by se někdo kdo by mi pomohl nacenit PC pro prodej ? Nerad bych to přepálil a prodělal. Díky a SZ prosím
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 341x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1477x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1190x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1883x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1138x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1902x
Komentářů: 3