AMD vykázalo dobré výsledky – daří se serverům i herním produktům, příjmy z RYZEN ale klesly Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 31 leden 2023
altPo katastrofálních výsledcích Intelu se očekávalo, jak je na tom AMD. To však stále roste.

 

 

 

 

Společnosti Intel se nedaří o její produkty není zájem. Příjmy se meziročně propadly o třetinu, firma se dokonce dostala do značné provozní ztráty. Ač objektivně za část potíží může zhoršená situace na trhu, kde zájem zejména o běžná PC značně poklesl, je evidentní, že za drtivou většinu problémů Intelu může Intel sám. Jeho hospodaření a nabídka produktů jsou skutečný původce potíží. Firma již ohlásila masivní škrty na mzdách v celé firmě, bude propouštět, škrtá také ve vývoji a Intel opustí některé oblasti včetně RISCV apod.

S napětím se čekalo na výsledky AMD, které nakonec potvrzují potíže PC trhu, současně však AMD splnilo analytická očekávání a prezentovalo, speciálně v současné obtížnější celosvětové situaci, velmi solidní výsledky svého hospodaření, které svědčí o správném vedení a dobré nabídce produktů.

  • AMD v Q4 2022 opět rostlo

Ačkoliv růst zdaleka nebyl takový, jak se před rokem plánovalo, stále na rozdíl od Intelu celkově rostlo. Tentokrát o 16% na 5,6 miliardy dolarů příjmů z 4,8 miliard před rokem. Hrubý zisk byl podobný tedy 2,4 miliardy, za což může pokles marží z 50% na 43%. Celkově AMD skončilo v Q4 2022 ve ztrátě 149 milionů, ale ne kvůli prodejům produktů, ale nákladům spojených s akvizicí společnosti XILINX. Bez těch účetních náklad by firma vykázala 1,1 miliardy dolarů zisk, tedy velký kontrast s konkurenčním Intelem.

Akvizice XILINX se navíc ukazuje jako strategicky zásadně správné rozhodnutí, které výrazně pomáhá AMD prorazit v dalších oblastech IT, ale hlavně s vývojem technologií u serverů i běžných produktů. Právě serverové produkty se těší značné popularitě a růst je ohromný. Meziročně v Q4 2022 divize DATA Center vykázala 1,655 miliardy příjmů, což je o 42% více než měla před rokem! V celoročním srovnání vykázala přes 6 miliard, což je ohromný 64% růst! AMD si zjevně na zájem o EPYC a Instinct produkty nemůže stěžovat a rozhodně nemusí ani snižovat ceny a výroba jede naplno. Není divu, že AMD dává EPYC procesorům

Daří se i na poli herní divize, kam spadají grafické karty Radeon a čipy pro herní konzole. Přes propad grafického trhu se zájem drží, divize vykázala stabilní 1,644 miliardy příjem, což je meziroční pokles o 7%, ale stále je v zisku. V celoročním srovnání však vykázala 21% růst na 6,8 miliardy z 5,6 v roce 2021, takže AMD může být spokojeno.

Největší celkový růst vykázala Emdedded divize, kam se nově počítá i divize XILINX. Ač náklady s tím spojené poslaly AMD v Q4 v účetnictví do ztráty, je velkým přínosem. V Q4 2022 vykázala 1,4 miliardy příjmů, což je o 1868% více než pouhých 71 milionů před rokem. Za celý rok narostla na více než 4,5 miliardy dolarů, tedy o 1750%. Je také velmi zisková, když za rok udělala 2,252 miliardy z 44 milionů před rokem, tedy 5018% nárůst. XILINX se tedy přes účetní náklady AMD rozhodně vyplácí.

  • Problém je PC trh … dobré pro nás zákazníky ;)

Asi se ptáte, když všechny tři výše jmenované divize rostly v příjmech a ziscích, jak to, že AMD vykázalo pokles marží a menší růst. Za vším stojí hlavně PC divize, tedy RYZEN procesory. Ač jejich prodeje výrazně samy o sobě neklesly, výrazně klesly příjmy z nich na 903 milionů z 1,829 miliardy, tedy 51% meziroční sešup. Divize je tak ve ztrátě 152 milionů proti 530 milionům zisku. V celoročním srovnání tak místo očekávaného růstu RYZEN divize, AMD lehce pokleslo z 6,9 na 6,2 miliardy příjmů a z 2,09 na 1,2 miliardy zisků v roce 2022.

Ani AMD tedy není imunní vůči celosvětové situaci na PC trhu. Pokles zájmu o PC produkty zejména v OEM je obrovský. RYZEN procesory se sice neprodávají výrazně hůře, ale kvůli poptávce i jejich ceny značně poklesly. AMD stále prodává RYZEN 5000 sérii, která je stále velmi populární, ovšem současné ceny jsou už téměř na polovině cen, za které se tyto procesory běžně prodávaly, což má velký vliv na marže a příjmy z nich. A nepomáhají tomu ani nové RYZEN 7000, které AMD už rovnou na trhu uvedlo levněji, než se čekalo a než co stály (s přihlédnutím k inflaci) starší RYZEN 5000 v době svého uvedení. Nicméně velmi rychle šly ceny RYZEN 7000 „neoficiálně“ v obchodech dolů. A přes obavy, že jde jen o dočasnou akci, se ty výrazně nižší ceny stále drží. Takže RYZEN 7000 modely jsou nyní podstatně levnější, než byly RYZEN 5000 předchůdci ve stejnou dobu svého aktivního života. A to má nepochybně negativní vliv na celkové marže, a tedy i příjmy AMD v případě RYZEN.

AMD se také potýká s konkurencí. Intel sice nemá dnes lepší produkty, často jsou celkově horší, ale protože i Intel má velké problémy s odbytem kvůli snížené poptávce, a tak nacpal zejména OEM partnerům obrovskou spoustu svých čipů, které navíc bude muset ještě cenově kompenzovat. Kvůli snížené poptávce všem výrobci budou mít s prodeji PC problém, a tak budou OEM výrobci nabízet hlavně Intel sestavy, kterých mají přebytek a AMD tak nemá prostor pro své produkty, i když jeho nová generace procesorů je jasně lepší. Intel ovšem tohle přezásobení trhu bude hodně stát a bude vykazovat značné ztráty a problémy s prodeji dalších produktů v následujících kvartálech. Nicméně zabrání tím AMD v dalším výrazném růstu, protože poptávka prostě je, jaká je a pro tolik produktů od obou firem není na trhu nyní zkrátka odbyt.

Pro nás zákazníky je to převážně dobrá zpráva, protože značný nadbytek nabídky procesorů, plné sklady a snaha prodávat alespoň něco, povede k dalšímu snížení cen Intel i AMD procesorů. Ač se to oběma firmám rozhodně finančně nehodí a u obou tak budou divize běžných procesorů Core a Ryzen následující období ve ztrátě. AMD to však na rozdíl od Intelu může v pohodě kompenzovat stále rostoucími a posilujícími serverovými a embedded divizemi atd. AMD i proto očekává sice horší ale celkem stabilní výhled pro probíhající Q1 2023, kdy udělá 5,3 miliardy příjmů a 300 milionů zisku s marží kolem 50%. Pokud se mu to podaří, tak vzhledem k velkým potížím Intelu dokáže v Q1 2023 udělat už celkově polovinu příjmů kdysi nedosažitelného a mnohonásobně většího Intelu. A na rozdíl od něj skončí v zisku. Intel totiž očekává v Q1 2023 jen 10 miliardy příjmů a několika miliardovou ztrátu! Každopádně následující měsíce budou zajímavé pro nás, zákazníky. A nákup nové sestavy a komponent bude výhodnější, protože sklady zejména CPU, jsou plné zboží a poptávka tomu neodpovídá, takže ceny u mnoha věcí budou muset jít níže :).

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Don_F3K3T3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-02-01 12:26:21
avatar
kto by to bol povedal, že AMD bude čo chvíľa 1/2 Intelu čo do obratu
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-02-01 12:48:35

Od 2016 AMD maka čo to da ZEN 1 2 3 4 + servery.
škoda že AMD premárnilo možnosť s Rdna 3 a vyrobilo len 300mm2 čip s 6100SP, keby vyrobilo 400mm2 čip s cca 9000SP bola by väčšia zábava
Harper [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-02-01 23:33:39
avatar
Takze aktualni snizeny ceny Ryzenu zustanou nebo by mohly jit jeste niz? A kdy se konecne dockame vydani X3D verze, vypada to, ze jestli dodrzi unor, tak je s takovou vydaji az 29. unora!!

edit: 1.2. 2023 Tak jsem se sekl o den ale vydat ten nejocekavensi model o vic jak mesic pozdeji, je prasarna!!
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-02-01 19:19:17

Půjde to ještě o chlup níž, dolar slábne, koruna sílí.
lukeDD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-02-02 10:50:57

Tak dúfam, že tento rok budú dostupné high end Dragon Range AMD Advantage notebooky. Zatiaľ čo výrobci predstavili, tak väčšina nevyhovuje mojim požiadavkám.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-02-02 16:50:51
avatar
bude jich málo, protože Intel zaplavil OEM výrobce svými čipy a ty tak nemají důvod a prostor pro AMD modely protože budou mít co dělat zbavit se při současné snížené poptávce těch Intel variant ...
lukeDD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-02-03 07:27:08

Pozri to, že Intel zaplavil OEM výrobcom čipmi mňa ako zákazníka nezaujíma. Rovnako nechcem dobrovoľne podporovať NVIDIU z rovnakých dôvodov, ako si písal veľa krát v článkoch.

Čakal som rok navyše kvôli Dragon Range čipom.
Vážne potrebujem tento rok nový notebook a neverím, že výrobcovia notebookov nemajú záujem o 12/16 performance jadrá od AMD.


Rád by som niečo cca takéto s miniled/oled so 16 jadrom a RDNA 3 grafikou:
https://www.mironet.cz/lenovo-legion-7-16arha7-seda-16-wqyga-amd-ryzen-9-6900hx-33ghz-32gb-1tb-ssd-amd-rx-6850m-xt-12gb-w11h+dp551399/

Myslíš si, že aj keď spomínaš že AMD Advantage notebookov bude málo, tak mohlo by byť niečo také k dispozícií?

Ak nie budú k dispozícií notebooky so 16 jadrom Dragon Range a RTX 4080 Laptop?
Kisch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - K tomu nadbytku procesorů 2023-02-02 10:55:52
avatar
Zajímavý článek, otázka, jestli pravdivý.

Odkaz
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-02-02 16:30:38
avatar
ano, ale týká se to jen PC CPU a GPU a hlavně proto, že AMD prostě nemá výrobní kapacity, takže upřednostňuje serverové produkty a konzole, po kterých je obrovská poptávka a výroba nestíhá. RYZEN a RADEON mají smůlu, protože s oslabením cleosvětové PC poptávky nedává smysl je cpát na trh ve velkém jak AMD chtělo, speciálně pokud by to znamenalo méně kusů serverových produktů, které nestíhá vyrábět ... takže AMD prostě nebude dodávat tolik kusů CPU a GPU kolik by dodávalo, kdyby poptávka po PC byla vyšší, protože nechce aby mu zůstávaly na skladech zatímco má nedostatek serverových produktů a čipů pro konzole ... AMD není Intel, ten má opačné starosti, příliš mnoho produktů o které obecně není zájem ...

Intel navíc zaplavil OEM svými CPU, takže s ohledem na poptávku po PC budou všechny PC CPU zlevňovat, takže je kontraproduktivní, kdyby AMD cpalo na trh velké množství čipů .. prodělalo by na tom, čipy by zůstávaly na skladech a v serverech by musely zákazníci čekat ...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 503x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1521x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1217x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1900x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1150x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1907x
Komentářů: 3