AMD dokázalo nemožné, má přes 30% trhu s x86 CPU – a blíží se kritické hranici pro Intel! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Friday, 10 February 2023
altPokud bude situace pokračovat trh s x86 procesory se velmi změní. Intelu začínají potíže.

 

 

 

Ještě před pár lety naprosto nemyslitelné. Ale stalo se. AMD podle analytiků na konci roku 2022 překonalo celkový 30% podíl na trhu s x86 procesory proti Intelu. A ne, není to díky desktopovým nebo mobilním čipům, je to hlavně díky serverovým CPU, které jsou zdaleka nejdůležitější a nejvýnosnější CPU produkt obou firem. A fakticky platí vývoj klasických PC platforem.

Běžná PC platforma má nyní navíc potíže s prodeji, kdy po velkém růstu v covidových letech, přišlo velké ochlazení. Proto data ohledně dodávek CPU na trhu pro PC, speciálně v posledním půl roce, nejsou rozhodně vypovídající z hlediska faktických prodejů a celkových podílů, kdy výrobci hlavně OEM výrobci PC, příliš velký zájem o další CPU nemají, protože prodeje PC prostě padají a je problém udat i to co je. Nepřekvapivě tak na to doplácí menší AMD, které místo očekávaného růstu podílu v mobilní platformě, kde má prokazatelně lepší produkty než Intel, vykázalo podíl dodávek v Q4 jen 16,4%, přitom v polovině roku už mělo 22,5%. Zkrátka OEM výrobce PC má Intel stále pevně zaháčkované a ti výrazně omezují odběr CPU kvůli situaci na trhu a zájmu zákazník.

AMD se sice daří v desktopovém retailu, kde podle většiny dat má stále většinu prodejů, ale retail tvoří jen malou část desktopu a ten sám je velmi malou částí celkových prodejů x86 CPU, takže OEM opět hraje velkou roli i zde. A i proto zde má Intel stále navrch, díky prostě kapacitám výroby. A tak v desktopu v Q4 2022 mělo AMD prý 18,6%. Méně než v polovině roce (20,6%). AMD sice pro desktop i mobilní platformy uvádí novinky a bude je uvádět i dále, ale zdaleka nejde o nejdůležitější produkty pro firmu a nemají prioritu ani ve výrobě. AMD má stále menší výrobní kapacity a možnosti než Intel, takže se soustředí na to, kde jsou největší peníze a má dnes největší náskok. A to jsou servery a datacentra. Ty na rozdíl od PC platformy totiž stále rostou, porostou a prostě zde žádné oslabení poptávky není. Tedy alespoň není pokles zájmu o servery s AMD.

Zde firma dosáhla již 17,6% podílu, což je ohromující s ohledem na to, že ještě před rokem mělo jen 10,7%! O dva roky dříve jen 5,1%! To je ohromující růst, zejména tomu odpovídajícím dopadem, který to má na celý trh, hospodaření AMD a konkurenční Intel.

 

  • AMD se blíží hranici, která změní všechno …

Servery a datacentra jsou ohromný business a nejdůležitější současná technologie, která pohání současný svět. Bez přehánění. Prakticky všechno co dnes na světě je, pohání servery a datacentra. Jsou naprosto nepostradatelné a AMD má dnes objektivně a nezpochybnitelně nejlepší procesory a platformy na světě. Nicméně to má už nějakou dobu ovšem ten růst byl poslední roky mírný. Až letos se to zjevně zásadně zlomilo. Není to ale překvapivé. Firmy a provozovatelné v serverech hledají hlavně spolehlivost, důvěru a dlouhodobou stabilitu. Něco, co musíte prostě vybudovat a trvá to roky. AMD na tom ovšem zjevně poctivě pracovalo několik generací, kdy všem dokázalo, že plní plány a sliby. Něco, v čem konkurenční Intel totálně selhává a zákazníci si toho všimli.

Ti, kteří nikdy nic jiného než Intel nepoužívali, najednou nakupují a staví na AMD. V letošním roce to nebývale akcelerovalo a s uvedením nových platforem, kde Intel je absolutně nekonkurenceschopný a jeho platforma prakticky nemá ani budoucnost, protože ji fyzicky nahradí jinou, tak AMD s novou platformou, jež bude mít dlouhou generační podporu a je už dnes jasně lepší, si získalo hodně nových zákazníků. Speciálně tím, že prostě plní plány a je tak spolehlivé. Protože většina provozovatelů serverů nehledá podporu jen na rok dva, ale třeba na deset let. Ta setrvačnost z nutnosti je v tomto světě obří, a i proto trvalo tak dlouho, než AMD skutečně získalo i přes objektivně lepší produkty, větší trakci.

Intelu láme vaz jeho totální neschopnost plnit plány. Prakticky všechno, co slíbil, nesplnil. Zpoždění, rušení produktů, které navíc nedosahují předpokládaného výkonu ani konkurenceschopnosti apod. A dlouholetým zákazníkům Intelu dochází trpělivost. I ti největší už dávno experimentují s AMD, ale většinu svého businessu stále dělali s Intel platformou. Jenže ta zastarává, doba navíc pokročila, konkurence také, a tak i ti největší stálý zákazníci Intelu začínají budovat nové generace svých datacenter a serverů. Neschopnost a nespolehlivost Intelu však otřásla jeho důvěryhodností natolik, že mnozí prostě ty obří peníze za vývoj nového SW a optimalizací pro AMD, začínají masivně investovat. A proto rostou i prodeje a zájem o AMD. Intel má údajně dokonce vyloženě nůž na krku, že pokud urychleně nezačne dodávat produkty které slíbil, že mít bude, přijde o významnou část svých současných klíčových partnerů a ti z velké části půjdou pro produkty AMD, což bude znamenat dlouhé roky a roky businessu pro tuhle firmu, kdy Intel tak přijde o další miliardy příjmů.

Podíl AMD na trhu se už navíc začíná blížit kritické hranici. Kritické pro Intel. Ta je prý kolem 37%. pokud ji AMD dosáhne, začne být vnímáno nikoliv jako doposud jen okrajová alternativa k Intelu, ale rovnocenná konkurence. A SW podpora a optimalizace tomu začnou plně odpovídat. Problém je to hlavně pro Intel, který prostě není stavěný na svět, kde by neměl více jak 80% tržní podíl. Neumí na takovém trhu fungovat a jeho struktura není stavěna na to, že by se měl o trh s někým takhle dělit. Hlavně proto, že automaticky přijde o část zákazníků a s nimi i obrovské příjmy, které potřebuje k tomu, aby vůbec fungoval. Ostatně už nyní při současných tržních podílech se Intel dostal do výrazné provozní ztráty, protože přišel o velkou část serverového trhu, který ho živil, kde už nemůže diktovat ceny a nemá své jisté. Desktopové nebo mobilní CPU firmu velikosti a s náklady Intelu, prostě neuživí, dělají jen podíl a obrat.

 

  • AMD pravděpodobně ještě výrazně posílí …

Serverové procesory a platformy se stávají naprosto zásadní a obě firmy jim podřídí vše. Vývoj architektur samotných CPU i platforem, výrobní priority, prostě všechno. A není se co divit. AMD jasně dokázalo, že je to správná cesta, protože ZEN architektura a konstrukce procesorů byla od počátku cílena právě na HPC. To ostatní, tedy RYZEN procesory je vedlejší produkt odvozený od toho. Servery ale jsou tím, co vydělává a nese obří marže a platí vývoj všeho a jsou naprostou prioritou pro AMD a vsadilo na ně dlouhodobě už před několika lety …

AMD to má tedy velmi dobře rozjeté. A není to žádná náhoda. Byl to plán od samého počátku. Plán, který ale výrazně překonal očekávání, protože nikdo nepočítal s tak neuvěřitelnou neschopností Intelu. Ohromující nárůst zájmu o AMD platformu v roce 2022 není prostě náhoda, ale výsledek mnohaletého vývoje platforem, práce s partnery a získávání si důvěry. S novou DDR5 platformou ZEN 4, zejména její blížící se druhou generací ZEN 4C a ZEN 5, se AMD naplno rozjede. Tím spíše, že Intel s novou a stále fakticky jen na papíře uvedenou SAPPHIRE RAPIDS, je totálně naprosto nekonkurenceschopný výkonem (stačí maximálně na ZEN 3), efektivitou (má i 3x vyšší spotřebu na nižší celkový výkon) i celkovými náklady (speciálně provozními) a v dohledné době se to nezmění.

Podle některých analytiků tak AMD míří velmi rychle za 40% podílem na x86 trhu a rovnou 30% na serverech. Produktově na to rozhodně má a výrobně by to také mělo TSMC pokrýt, speciálně bude-li současná situace na trhu pokračovat. Intel jednoduše nemá příliš prostředků, AMD dnes zastavit, speciálně ne na serverech, kde prostě firma nyní nemá dobré produkty, a hlavně mu zákazníci nevěří. Ztratil důvěryhodnost. Navíc Intel musí dělat bezprecedentní hospodářské škrty, protože stávající podíl na trhu už nepokrývá náklady na provoz firmy, což ještě nikdy nezažil. Škrty se brutálně podepisují i na vývoji řady nových produktů, speciálně když zdrojem problémů je stále stejné vedení firmy. Přitom předchozí CEO, než ho zbytek stávajícího vedení vyhodil, jasně už před několika lety varoval při nástupu ZEN platformy, že Intel nesmí dopustit, aby AMD dosáhlo 15 - 20% podílu na serverech, jinak Intelu začnou velké problémy. Přes jeho zjevně velmi přesné varování tehdy, Intel neudělal nic, čím by nástup AMD zastavil. A to bude růst dál a změní výrazně trh s x86 procesory, jak ho známe.

Nikdy jsme zde totiž skutečný funkční trh neměli. Pokud se AMD přiblíží 40% x86 trhu, tak ho mít budeme, protože „wintel“ už nebude automatická jednostranná výhoda a všichni se budou muset zabývat plně automaticky optimalizacemi a nabídkou AMD platformy. Takže doufejme, že to vyjde. Protože ač bude konkurence na x86 trhu velká novinka a neznámá věc, určitě si na ni rádi zvykneme …

 


 

Doplněno:

V článku jsou použita data analytické společnosti Mercury Research. Podle ní bylo dodáno na trh 374 milionů procesorů, což je 21% pokles proti roku 2021. Nicméně to byl velmi vyjímečný rok jak dobře víme, kdy poptávka byla enormně nenormální a zvýšená. I přes ten pokles v roce 2022 to byl prý stále třetí nejlepší rok v historii pro procesory, takže dá se říci, že rok 2022 byl prostě návratem k normálu. Mercury jinak do celkových dodávek a podílů počítá i kategorii IoT a také věci jako herní konzole a multimediální systémy pro auta apod. Tam všude dnes ale x86 procesory jsou, a to hlavně díky AMD, kdy se v jeho případě bavíme o desítkách milionů x86 AMD procesorů. Tam tedy AMD nahnalo ta %, kdy servery a klasická PC jsou stále pod třetinou trhu. Merkury ale správně počítá prostě všechny x86 procesory, kdy samozřejmě současné konzole, ale třeba i multimediální systémy v autech TESLA jsou x86 AMD PC. Zatímco podle Merkury mělo AMD v Q4 2021 podíl 25,6% vs 74,4% tak v Q4 2022 to bylo tedy 31,3% vs 68,7% a to se věci z hlediska dodávek a velikosti trhu vrátiliy k normálu.

A vzhledem k zájmu o konzole i význam „internetu věcí“ důležitost procesorů tady také poroste. V obojím jde ale o masovější "levnější" čipy s poměrně malou marží, takže platí že jak pro AMD tak Intel jsou servery a datacentra tím nejzásadnějším z pohledu vývoje a hlavně zisků a stability příjmů obou firem. Ovšem z vývoje a prodejů serverových produktů věcí těží přímo pak i čipy pro PC a IoT.

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-02-13 07:17:25

Je zvlastni, ze vetsina webu napise ( nebo opise ;-) ) informaci, ze ma amd pres 30% trhu, a vubec neresi, jak je to mozne, kdyz v zadnem z uvadenych segmenu nema vic nez 20%.

Odpoved jsem nasel az ve zprave https://hothardware.com/news/amd-steals-intels-lunch-money-increasing-cpu-market-share. Mercurry Research bere do celkovych podilu i IoT a hlavne konzole, coz jsou dnes v podstate PC zalozena na architekture x86.

A konzole jsou zjevne velky trh, protoze z porovnani trznich podilu vychazi, ze vic nez tretinu dodanych amd procesoru jde prave do konzoli. Pritom se tenhle segment ve statistikach vetsinou neuvadi. A to ani v prodejich grafickych karet, kde by zahrnuti konzoli melo nejvetsi smysl.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-02-13 08:08:14
avatar
samozřejmě jsou myšleny všechny x86 CPU v článku to píši. Ani Intelu se obvykle nepočítají všechna CPU protože své x86 dodává právě i do IoT ...
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-02-13 09:18:43

kde se v clanku pise o konzolich? tam ctu nekolikrat ze to je kvuli serverum, kde ma ale ve vysledku amd stale jen 17,6%...

Citace:
překonalo celkový 30% podíl na trhu s x86 procesory proti Intelu. A ne, není to díky desktopovým nebo mobilním čipům, je to hlavně díky serverovým CPU


takze by to chtelo opravit...je to hlavne diky CPU pro konzole...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-02-13 11:48:24
avatar
pravidelně a často píši o tom, že konzole jsou x86 PC, Steam Deck je fakticky PC, stejně jako multimediální centra v TESLA autech a dalších značkách, kde jsou také AMD X86 čipy + grafiky Radeon ;) takže někteří analytici dělají špatně, že nepočítají třeba konzole do podílu u AMD, což kritizuji osobně dlouhodobě ... Merkury správně počítá všechno.

Každopádně článek jsem doplnil o vysvětlení, kdy je smutné, že vůbec musíme vysvětlení dělat, že prostě si všichni zvykli, že jedna zásadní analytická firma (JPR) zkresluje statistiky pravidelně tak, že vynechává část produktů AMD aby Intel a NVIDIA vypadaly lépe ... a když pak někdo započítá všechny čipy najednou je to "divné" ...
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-02-13 12:35:27

Dík za to doplnění.

Problém nebyl v tom, že by většina čtenářů netušila, že konzole jsou založené na CPU architektury Zen, ale že nevědí a nemají moc kde zjistit, co a jak do těch statistik Mercury počítá.

Je to, jako obvykle, otázka definice pojmů a jejich vnímání různými lidmi. Jako procesor většina lidí bere samostatného univerzálního počítačového brouka, který se dá strčit do patice, nebo je třeba i připájený na desku. Ovšem CPU, které je součástí třeba řadiče SSD, řadiči routeru, nebo v jiné jednoúčelové aplikaci, se obvykle za procesor nepovažuje.

Konzolové APU lze taky brát jako jednoúčelového brouka a ne jako univerzální počítačové CPU. Ovšem pro vývoj a optimalizaci her je důležité to, že APU je kombinací Ryzenu a Radeonu. A z tohoto pohledu tedy má smysl je do CPU a grafik počítat.

Stejně jako jinde, ani tady není jedna jediná černobílá pravda, ale záleží na úhlu pohledu a potřebách i zájmech zúčastněných.
Connor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - úhel pohledu 2023-02-13 15:20:05

A ze kterého úhlu pohledu tedy nakonec platí, že těch 30% je hlavně díky serverovým CPU?
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-02-13 08:50:10

To co se zdá samozřejmé jednomu, nemusí být samozřejmé jinému. Řekl bych, že spousta a možná i většina čtenářů to, že Mercurry započítává prodej konzolí, jako prodej x86 CPU, vůbec neví. Stejně jako jsem to nevěděl já :-). A pak jim ten podíl přes 30% nedává vůbec smysl.
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-02-13 09:10:18
avatar
U grafik se zase často započítavaly Intel iGPU v CPU, to byla panečku produkce a prodejnost grafik :-D

Ale máš pravdu, je potřeba tyto věci zmínit.
Tedy v tomto případě se jedná o všechny prodané x86 CPU (ať jsou použity kdekoliv).
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-02-13 11:18:25

No to se přece říkalo, že Intel je největší výrobce a prodejce grafik na světě, s největším tržním podílem
F!LL [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-02-14 20:35:28
avatar
A ideal by byl pomer sil 50:50. Pak by byla ta bitva o zakaznika nejlepsi a procesory cenou na nejnizsi mozne hranici. Jo, ale to cekam uz 15 let a to AMD porad jenom "dobiha". Za dalsich 15 uz to budu mit na haku, at se zase mladi hadaji
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCWednesday, 17 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 804x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Tuesday, 16 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 822x
Komentářů: 4
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíMonday, 15 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1553x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Friday, 12 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1389x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciThursday, 11 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1145x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Wednesday, 10 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1776x
Komentářů: 6