AMD nové RYZEN ThreadRipper 7000 procesory (ZEN 4) hned tak nevydá – důvod je prostý Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 16 únor 2023
altNejlepší a nejvýkonnější desktopové procesory dorazí, ale hned tak to nebude. Proč?

 

 

 

 

Intel oficiálně ohlásil svůj návrat do high endu s novými „SAPPHIRE RAPIDS“ XEON W-2400/W-3400 a W790 platformou pro ně. 6 – 24 jádrové procesory W-2400 se 4kanálem a 64 PCIe linkami, a 12 – 56 jádrové W-3400 s 8kanálem a 112 PCIe linkami jsou zásadním upgradem pro Intel, který spoustu let zaostával za AMD RYZEN ThreadRipper sérií. O všem jsme mluvili podrobně zde:

Nutno říci, že Intel sice novinky technicky uvedl, ale kromě toho, že mají 2 roky zpoždění, fyzicky na trhu stále nejsou. Dostupnost pro část vybraných partnerů má být až v březnu a širší dostupnost všem až později v Q2 možná Q3, kdy ze strany Intelu jde tak o další papírové uvedení produktu, které je hlavně kvůli investorům a odškrtnutí splnění slibu, alespoň na tom papíře.

AMD Ryzen ThreadRipper série každopádně dostane něco, co fakticky nikdy neměla. Skutečnou konkurenci/alternativu. A přes mnoho výhrad k nové platformě Intelu, zejména pokud jde o spotřebu, která je běžně i 500W, jsou to prostě high end a pracovní procesory s hromadou jader a PCIe linek. Tedy přesně to, co dosud nabízel jen a pouze ThreadRipper. AMD však nechalo díru na trhu, speciálně vůči XEON W-2400 se 4kanálem, kdy nikdy nevydalo RYZEN ThreadRipper 5000X modely pro TRX40. Vydalo jen 8kanálové ThreadRipper PRO 5000WX pro TRX80 platformu. Smutné na tom je, že AMD ty procesory má, jen se je prostě rozhodlo nevydat a nic se na tom zjevně už nezmění, důvod je stále stejný a platí snad ještě více i pro novou generaci …

  • AMD s ThreadRipper nespěchá – má jasně dané priority

AMD oficiálně připravuje novou generaci ThreadRipper procesorů, postavených samozřejmě na 5nm ZEN 4, které dorazí i s novou paticí a platformou atd. Údajně dokonce se dvěma paticemi. Menší pro maximálně 64jádrové ZEN4 se 4kanálovým řadičem, a pak tou velkou paticí, shodnou s již vydanými EPYC ZEN 4, kdy ale pro pracovní stanice s 8kanálovým řadičem místo plného 12tikanálu. Ta ale nabídne až ty 96jádrové procesory, kdy na výkon jednoho takového procesoru AMD, potřebuje Intel dva ty své nové nejlepší Sapphire Rapids. Problém je, že AMD s nimi na uvedení nespěchá.

Realisticky o nových ThreadRipper oficiálně uslyšíme asi nejdříve něco kolem Computexu, tedy na začátku června (konec Q2 2023). Ale nějaké představení neproběhne určitě dříve jak koncem Q3 2023. Alespoň tohle je mě naznačováno z několika spolehlivých zákulisních zdrojů. Přestože tedy AMD má zjevně mnohem lepší platformu a procesory než je nová Intel W790, nespěchá s ní na trh. Důvod je prozaický. AMD nechce dopadnout jako Intel! Jednou z hlavních (ale ne jediných) příčin současných potíží Intelu je to, že se snažil pracovat a uvádět na trh více produktů, než reálně stíhal vyvíjet a hlavně dodělávat. Výsledkem tak byla zpoždění, výkon nedosahující předpokladů a v konečném důsledku současná situace, kdy Intel je ve ztrátě, ztrácí tržní podíl, a hlavně zákazníky díky nekonkurenceschopným produktům. Speciálně v serverech, kdy platformu a procesory Sapphire Rapids sliboval Intel svým partnerům už před 2 lety. Nyní přichází, ale už je jednoznačně objektivně překonaná AMD a jeho již skutečně prodávanou a dostupnou ZEN 4 platformou a EPYC produkty. A to tak, že velmi výrazně, zejména po stránce výkonu a efektivity.

A to je důvod, proč AMD sází všechno na EPYC, a tedy datacentra a servery. Všechno ostatní je na druhé koleji. Speciálně extrémně významem limitované produkty jako ThreadRipper, které jsou opravdu jen okrajová platforma. Ač je jejich uživatelé milují, těch uživatelů je extrémně málo na to, aby to bylo zajímavé jako velký business. Je to ale zajímavé jako technologický a poziční demonstrátor. Ovšem i to si žádá nemalé investice peněz a času, kdy obojí však může AMD využít mnohem lépe pro produkty jako je EPYC, o které je rekordní zájem. A ten rapidně vzrůstá, kdy AMD téměř zdvojnásobilo podíl na trhu v serverech za jediný rok a míří ještě mnohem výše, protože Intel objektivně nemá další 2 roky nic konkurenceschopného a zákazníci mu tak odcházejí. AMD tedy správně věnuje maximum zdrojů obsazení co největší části serverového trhu, což vzhledem k tomu, kolik servery vydělávají, a hlavně s jakou setrvačností tady business funguje, AMD ví, že letos a příští rok si buduje pozici a výdělky pro dalších 10 let dopředu! Jinými slovy, v současnosti se rozhoduje o tom, jakou bude mít AMD pozici a možnosti co by firma dalších 10 let.

  • Nutné zlo pro nás PC nadšence, ale dočkáme se …

Takže ano, AMD ty technologie má, ale vzhledem k jejich omezenému tržnímu zásahu, ovšem stále velkým investicím do jejich produkce, je upozaďuje. Samozřejmě na nich stále nějaký malý team pracuje, jenže pořád musí odvést všechnu tu velkou a nepřeskočitelnou práci, kdy AMD si nemůže dovolit vydat ThreadRipper procesory, a zcela nové platformy pro ně, v nějakém nefunkčním stavu. Všechno musí být vyladěné s velkou podporou, což prostě tomu menšímu teamu zabere více času. Takže tohle je důvod, proč RYZEN Threadripper produkty uvidíme nejdříve až na přelomu Q3/Q4 tento rok. A ani to není zcela jisté. Za jisté mohu označit jen to, že RYZEN Threadripper ZEN 4 časem budou.

Je opravdu těžké popsat, jak obrovská příležitost se dnes před AMD (jeho velkým přičiněním) otevřela v souvislosti se servery, kde může zabrat obrovskou část trhu a dostat Intel do velkých problémů a sebe jako firmu zajistit na další dekádu. Prostě pokud víte, jak finančně a technologicky zásadní serverová/datacentrová divize (nejen) pro AMD je, tak chápete, proč všechno ostatní jde na druhou nebo i třetí kolej, a hlavně proč je to dobře a ku prospěchu všem. I když jako PC nadšenci jsme prostě zklamaní, že RYZEN, Threadripper, ale i Radeon produkty nedostávají ve výrobě takový prostor, jaký bychom rádi aby měly pokud mají soupeřit o velký podíl na trhu, z dlouhodobého hlediska je to v tuto chvíli dobře, že se AMD tak moc soustředí na současný EPYC, protože tyhle produkty nám platí vývoj současných a hlavně budoucích RYZEN a RADEON. A díky podílu a příjmům ze serverů bude moci AMD nejen existoval, ale hlavně místo živoření a přežívání se skutečně rozvíjet, zlepšovat a růst i v těchto oblastech. Ostatně jak naprosto klíčová a zásadní je serverová divize a příjmy z ní vidíme na Intelu, jakmile přišel o 17% trhu najednou je ve velkých problémech.

Takže rád bych měl lepší zprávy, AMD trvá na tom, že chystá RYZEN včetně ThreadRipper, ale prostě hlavní zájem je z mnoha dobrých důvodů v tuto chvíli jinde a RYZEN a Radeon divize musí tedy žonglovat s omezenými kapacitami a prostředky, byť na rovinu i ty omezené kapacity výroby a vývojové prostředky jsou násobně větší, než mělo AMD ještě před několika málo lety, kdy měla prakticky nulový podíl na serverech. Další důkaz, že AMD zvolilo správnou cestu a strategii, jakkoliv to prostě brzdí věci v některých oblastech, ale v konečném dlouhodobém důsledku existují a rozvíjejí se i kvůli tomu více a lépe, než kdy dříve …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Richi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-02-19 16:54:06

"Problém je, že AMD s nimi na uvedení nespěchá."

Hele, to jsi trefil hezky.
Skoro bych řekl, že je to jejich nové firemní heslo.
samusaran [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-02-20 07:49:14
avatar
aj Epyc sa da kupit
Nexon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-02-20 14:25:06

AMD potřebuje serverový segment jako sůl, kdyby dosáhl dejme tomu 35% trhu byla by to pecka a hlavně vzhledem k setrvačnosti tohoto trhu i budoucnosti prodejů a finanční stability firmy. Akvizice s Xilinx byla správná věc právě s ohledem na serverové portfolio no a my obyč. user se taky povezeme, viz. nový AI koprocesor v APU Phoenix, založený na AI Xilinxu. Za 64-bit rozšíření instrukční sady x86 procesorů můžeme taktéž poděkovat AMD, Intel to bojkotoval, páč to měl zamýšlené jen pro serverové nonX86 procáky Itanium. S potupou pak musel přebrat x64 instrukční sadu od AMD (cross licence).
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 612x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 701x
Komentářů: 1
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1291x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1126x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1096x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1753x
Komentářů: 6