AMD RYZEN 7 7745HX s 8jádry poráží 14jádro Intelu – asi jich v mobilních PC moc neuvidíme Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Sobota, 18 únor 2023
altNový AMD DRAGON RANGE pro mobilní PC ukazuje svou efektivitu a výkon proti Intelu.

 

 

 

 

AMD a jeho nová generace mobilních procesorů je impozantní. Úročí zde totiž svou hlavní výhodu nad Intelem, kterou je o poznání lepší konstrukce, výrobní proces a z toho pramenící efektivita. Intel prostě nedokáže konkurovat AMD, pokud jde o výkon na nižším a omezeném TDP, což je hlavně u mobilních PC klíčové.

Velkou generační změnou u AMD je letos vedle pokračování APU, tedy procesorů s integrovanou grafikou, také uvedení čipletových variant. AMD prostě udělalo ZEN 4, které máme v desktopu v čele s až 16jádrem, pro mobilní použití. A proč ne, ostatně desktopový RYZEN 9 7900 jasně ukazuje, jak úžasně výkonný na pouhých 65W TDP v praxi je:

U mobilních variant je TDP snížené na 55W, ale boost to může vyhnat až na 75W. To je stále hodně málo ve srovnání s mobilními Intel procesory, které boostují vysoko přes 100W. AMD moc dobře ví, co má v ruce, a že v reálném světě v reálných mobilních PC mají prostě jeho ZEN 4 procesory navrch:

To potvrzují i první testy, které 8jádrový RYZEN 7 7745HX ukazují až o 34% výkonnější, než RYZEN 9 6900HX předchozí generace s (APU s 8jádry) a hlavně poráží 14jádrové Intel konkurenty a výkonem atakuje 16jádrový mobilní TOP model Core i9-12950HX.

Že má RYZEN 7 7745HX v praxi prakticky stejný výkon jako 65W desktopový RYZEN 7 7700, nepřekvapí asi nikoho. Je to totiž stejný procesor na podobném TDP a tak výkon logicky bude podobný, omezený bude jen použitím horších mobilních pamětí. AMD skutečně nabízí desktopový výkon v mobilním PC, ale bez šílené spotřeby, což Intel v současnosti prakticky nabídnout nedokáže. V čem je tedy háček?

Že bohužel AMD „ZEN 4“ notebooků na trhu moc nebude. Nějaké samozřejmě ano, první recenze a modely se objeví na přelomu února/března, ale celkově výrobci notebooků plánují na letošní rok hlavně Intel varianty. Ano, vědí že jsou horší prakticky po všech stránkách, než kdyby ty samé stroje byly postavené na AMD RYZEN, ale jak víte, peníze jsou na prvním místě. Intel dodal velké množství čipů výrobcům, navíc jeho „nové“ procesory nejsou vlastně nové a je to stále ta samá platforma, patice atd., takže odpadá část nákladů na vývoj nových notebooků. Současně zájem a prodeje se propadly obecně, takže výrobci budou hrát na jistotu a šetřit. Nyní navíc mají hodně Intel čipů, kterých se budou chtít zbavit a další nebudou kupovat, takže AMD nemá moc šancí na výrazný růst v těchto kvartálech a tomu bude odpovídat i nabídka OEM. Intel prostě záměrně přezásobil trh, sám na to finančně doplatí a počítá s masivní ztrátou v Q1, ale alespoň tím zabránil dalšímu růstu podílu AMD, které přes jednoznačně lepší produkt nemá šanci na jeho zásadní tržní prosazení v současné situaci. Jedno jestli to koncový zákazníci chtějí nebo ne, protože výrobci PC a notebooků rozhodli za ně co se bude prodávat a rozhodování je jednoduché, když prostě na výběr nemáte.

Jak ale říkám, pár notebooků s RYZEN 7000 sérií bude a už jsem první testy viděl a jsou velmi velmi dobré. Není pochyb o tom, která mobilní platforma je v této generaci lepší. Bohužel z politických důvodů prostě bude většina notebooků nadále nabízena jen v mnoha ohledech horší platformou Intelu, bez variant a alternativ s AMD v řadě případů. Důvody jsem napsal výše. Jednoduše je nabízení Intel platformy pro OEM výrobce v současné chvíli výhodnější, než nabízet lepší a často levnější nové AMD verze, na kterých by měly nižší marže, měly by s nimi vyšší náklady, protože by je museli nákladněji vyvinout, a konkurovali by si tedy sami sobě a těm svým funkčně horším ale početně více zastoupeným Intel variantám. U těch navíc ceny porostou i kvůli tomu, že OEM se chytly do pasti NVIDIA, kdy si zlikvidovali konkurenční prostředí a budou nabízet téměř výhradně všechno s RTX 4000 sérií GPU, kterou ale NVIDIA řádně cenově osolila. RTX 4060 verze budou stát to co stály RTX 3070 atd. Bohužel celý mobilní a OEM trh je v tuto chvíli naprosto nefunkční a pokřivený, koncový zákazníci nerozhodují.

Testy, recenze a diskuse nad tím, která platforma je tak lepší, jsou dnes do značné míry jen akademickým cvičením, protože nabídka na trhu, ceny ani prodeje zdaleka ničemu z toho neodpovídají. A rok 2023 přes všechna očekávání nebude jiný …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
lukeDD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-02-22 23:51:19

Pozri dúfam, že aj napriek situácií, výrobci uvedú nejaké vyladené a nadupané notebooky s Dragon Range čipmi. Už vyše roka čakám na notebook práve s Dragon Range čipom. Ak chcú peniaze aj za AMD modely, tak vedia, čo spraviť.

To proste úplne popiera logiku, aby neuviedli/ uviedli extrémne málo modelov na trh, keď tie čipy má AMD naozaj výkonnejšie.

Fakt ma ako zákazníka nezaujíma, že nakúpili kopu Intel čipov alebo čo akurát za sprostosti NVIDIA vystrája s grafikami.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-02-22 12:44:16

Ja tiež dufam že sa tich Dragon race dozijeme.
Realita je taka že na trhu (Alza) je 1700 notebookov na predaj, ale kombinacia AMD CPU a AMD GPU je 51 ks
Ako to je uplne v prdeli
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 363x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 615x
Komentářů: 1
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1122x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 967x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1049x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1731x
Komentářů: 6