Intel ruší 7nm METEOR LAKE procesory pro desktop – ještě nedávno velká naděje se konat nebude Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Neděle, 21 květen 2023
altNovou nadějí Intelu se stává 7nm ARROW LAKE, který dorazí nejdříve v polovině 2024 a dál.

 

 

 

 

Několik posledních let Intel často a nahlas veřejně mluvil o 7nm METEOR LAKE procesorech, které fakticky prezentoval jako novou éru, novou generaci architektury a procesory, které vrátí Intel na výsluní. Zkrátka naděje pro Intel kvůli jejich zcela nové architektuře, čipletové konstrukci a hlavně konečně zcela nové generaci výrobních procesů (7nm rodina dnes označovaná záměrně nepřehledně jako Intel 5 a Intel 3, 20A apod.). Jenže k překvapení vůbec nikoho, Intel opět mnoho ze svých slibů a plánů nedodrží.

Že s METEOR LAKE není vše v pořádku, je veřejně zřejmé už minimálně půl roku, kdy Intel najednou přestal tuhle svou novou naději ve velkém slibovat. Výrazně ubral na prezentacích, a dokonce místo METEOR LAKE tlačí nyní jeho generačního nástupce ARROW LAKE, který se tak stává novou nadějí Intelu na poli výkonných mainstreamových CPU. Jenže celé to znamená další zpoždění, další nedodržení plánů, další ztráty podílů, pozic a pověsti Intelu. A trpělivost mnoha investorů i partnerů je dávno u konce. Mnozí poprvé v historii zkouší nebo dokonce už používají konkurenční AMD produkty, což drolí šance Intelu na nějaký rychlý obrat a návrat „starých pořádků“ v dalších letech, kdy navíc není moc důvodů věřit, že tentokrát to Intelu vyjde a vše co kolem nové generace procesorů i výroby slibuje, skutečně naplní. Naopak je tu asi milion důvodů věřit tomu, že se opět budou měnit plány, odkládat a věci nepůjdou, jak nyní Intel slibuje, že půjdou.

Situace procesorové generace METEOR LAKE je toho jasným důkazem. Jakkoliv Intel mluví dnes radši o budoucnosti v souvislosti s ARROW LAKE generací, ta je daleko a realisticky ve skutečně větším měřítku jde o produkt až pro přelom 2024/2025 a dál. METEOR LAKE už měl být na trhu v mobilních verzích od konce loňského roku a v desktopu měl dorazit víceméně nejpozději právě v této době. Tohle Intel sliboval ještě zhruba před 1,5 až 2 lety. Jenže realita bude taková, že se letos maximálně v menším měřítku objeví jednodušší mobilní varianty, a to bude tak vše.

Aktuální interní roadmapy hovoří o tom, že METEOR LAKE do desktopu prakticky vůbec nedorazí. Současný stav 7nm výroby Intelu není nikde poblíž stavu, ve kterém měl být a jednoduše výroba plánovaných výkonných 8 + 16 a 6 + 8 variant není na pořadu dne. Tedy technicky to možné vyrobit samozřejmě je, ale z hlediska výtěžnosti, výsledné ceny, provozních vlastností a výkonu by to jako celek nedokázalo dobře konkurovat tomu, co už má dnes, a hlavně co chystá brzy AMD. Problémy designu, a hlavně výroby jeho čipů jsou natolik velké, že Intel odložil METEOR LAKE už několikrát a prostě mu došel čas, protože hlavně ty výkonné METEOR LAKE S varianty pro mobilní a desktop použití s více jádry by šly na trh přímo proti ZEN 5 (Q2 2024), který by ho totálně převálcoval. Původně totiž měla METEOR LAKE být konkurencí dokonce ZEN 3, maximálně již dávno vydané ZEN 4. Každopádně ty výkonné 8+16 varianty už byly zrušeny dříve, nyní tedy přišly zprávy, že Intel ruší i ty střední modely 6+8 pro desktop. Mobilní slabší verze METEOR LAKE jsou pro letošní rok prý stále v plánu.

Všechnu pozornost v případě desktopu chce ovšem směřovat na ARROW LAKE generaci procesorů, kterou oficiálně slibuje zhruba v polovině 2024, ačkoliv většina zdrojů hovoří realisticky až o závěru roku, kdy většina dalších ARROW LAKE procesorů a platformy tak bude produktovou nabídkou až v roce 2025. Jenže se blížíme polovině 2023. Prodeje současné generace RAPTOR LAKE procesorů jsou daleko za očekáváním, za co mohou jednak jejich vlastnosti (velmi neefektivní procesory) a také fakt, že AM5 je prostě lepší platforma s jasnou budoucí perspektivou, zatímco současná Intel LGA 1700 je doslova mrtvola. METEOR LAKE i ARROW LAKE totiž počítají se zcela novou paticí. Takže nedává žádný smysl si dnešní procesory pro mrtvou Intel platformu pořizovat. Přinejlepším jsou srovnatelné výkonem, ve všem ostatním ale horší než konkurenční RYZEN a sama AM5 platforma AMD má budoucnost a upgradovatelnost, Intel prostě nikoliv. Intel tak ztrácí podíl na trhu, kdy AMD již dosáhlo na téměř 35% v rámci všech x86-64 procesorů na trhu:

METEOR LAKE měl být tou generací, jak firma doufala, která nejpozději letos situaci Intelu obrátí. Ale stejně jako kdysi třeba CANNON LAKE a další procesorové velké naděje, skončí v propadlišti dějin, jako další plýtvání křemíkem, protože Intel prostě nevyřešil další problémy s výrobními technologiemi atd. ARROW LAKE může (nemusí) dopadnout stejně, ale těžko v tuto chvíli říci s ohledem na dosavadní výsledky práce firmy. Pokud by ovšem následoval osud METEOR LAKE, byla by budoucnost Intelu jako CPU výrobce skutečně v sázce. Osobně si myslím, že Intel udělá vše proto, aby ARROW LAKE vyšel, protože už z toho výrobního hlediska musí být lepší než cokoliv, co má dnes, tedy čiplet na 7nm musí mít viditelný přínos a být konkurenceschopný proti ZEN 5.

Nicméně faktem prostě je, že se současnou generací 10nm RAPTOR LAKE bude muset Intel vydržet déle. Takže nás čeká další 10nm REFRESH. Zda pod novým Core 14000 názvem, nebo jen vylepšenými 13000 modely, to nevíme, každopádně na přelomu Q3/Q4 tohoto roku dorazí „nové“ RAPTOR LAKE Refresh procesory pro současnou jinak ale mrtvou LGA 1700 platformu. A kromě navýšení taktů nečekejte od nich nic zásadního. Letos jsme si sice měli hrát s METEOR LAKE procesory a zbrusu novou Intel LGA 1851 platformou pro ně, ale zjevně nebudeme. Tato nová platforma Intelu dorazí nejdříve za rok, alespoň pokud jde o první výkonné desktopové procesory a ani to není samozřejmě jisté, protože víme jak doposud plány Intelu vycházely … každopádně pokud má Intel konkurovat AMD, které téměř určitě představí ZEN 5 na přelomu Q1/Q2 2024 pro desktop následované ZEN 5 3D variantami v Q3 2024, musí mít nějakou odpověď a METEOR LAKE zjevně není v kondici, v jaké by jej Intel potřeboval. Takže nová naděje v případě desktopu se jmenuje ARROW LAKE pro novou LGA 1851 platformu a zatím to vypadá na polovinu roku 2024 (nejdříve) ….

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 559x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2217x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1290x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1176x
Komentářů: 5
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1868x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1669x
Komentářů: 0