Intel bude mít problémy? EK mu chce diktovat ceny, USA vyčkává na rozhodnutí Evropy Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 11 březen 2009
alt Pravděpodobně se schyluje k finálnímu rozluštění toho, co Evropská komise provede Intelu …

 

 

Intel je totiž po Japonsku a jižní Korei, kde byl shledán vinným z nekalé konkurence, vyšetřován orgány Evropské Unie. Zatímco pokuty za prokázané neférové jednání na trhu v Asii byly v řádech desítek milionů a tedy víceméně směšné částky vzhledem k výdělkům Intelu, u Evropské komise už jde o hodně. EK už rozhodla o tom, že Intel se v minulosti (doby Athlon64 vs P4) snažil neférovými prostředky zabránit prodeji AMD procesorů, domluvou s prodejci a výrobci PC. Nyní se čeká na rozhodnutí o tom, jaký trest za to padne.

Podle všeho Intel pravděpodobně nemine rekordní pokuta, která má být až 10% ročních příjmů, což v současné krizi není pro Intel věc úplně zanedbatelná. Jenže to je jen část trestu a to pravděpodobně ta mírnější. EK pravděpodobně sáhne k úpravám cen procesorů Intel, pokutám pro výrobce a prodejce PC, kteří se na neférovém počínání Intelu v minulosti podíleli a důsledným hlídáním jejich cenové politiky i chování ke konkurenčnímu AMD. Mluví se o tom, že regulace EK by mohly znamenat zdražení produktů Intel, tím pádem zvýhodnění AMD, které by tak rázem mohlo získat větší podíl na trhu. Také se ale mluví o tom, že ani tento zásah EK by s postavením Intelu mnoho neudělal. Každopádně pro Intel problémy s vyšetřováním jeho počínání v minulosti zdaleka nekončí, po Evropě jej čeká to samé ještě v USA, kde se čeká na to, jak dopadne v Evropě a téměř nikdo si nemyslí, že by v USA padlo jiné rozhodnutí.

Intel sice stále tvrdí, že se ničeho špatného nedopustil, nicméně důkazů o tom, že zkrátka v minulosti svého postavení, vlivu a tlaku, který mohl vyvinout, zneužil, je až příliš. Ani v obchodě se nesmí zapomínat na pravidla fair play a slušného chování, jakkoliv se to zdá některým směšné a dětinské, a myslí si, že férovost ke konkurenci i k zákazníkům do obchodu a světa peněz nepatří. Osobně si myslím, že by se rozhodně měly křivdy minulosti odčinit, je ale otázkou, jak. Nařízené zdražení současných produktů Intelu se mi jako správná cesta nezdá. Souhlasil bych s dohledem nad výrobcem a partnery Intelu a omezením vlivů zneužívání dominantní pozice. Nařizování cen si ale v praxi neumím představit. Nejférovější by bylo vyčíslení škod + odškodnění, které společnosti AMD počínáním Intelu vznikly a zkrátka to by musel Intel společnosti AMD zaplatit a bylo by vše vyřešeno a spokojenost na všech stranách. Nějaké umělé tvoření cen současných produktů, které nemají s tehdejšími nic společného, je pitomost. AMD zvýhodňovat nepotřebuje, stačí, když Intel uzná, co špatného dělal a zaplatí za to odškodnění, a zajistí se, aby se to už neopakovalo, a jde se dál.
    Samozřejmě situace na trhu je složitá, protože v oblasti x86 procesorů v podstatě volná soutěž a konkurence neexistuje. Jen její zdání. Intel je majitelem x86 licence, a AMD je jedinou společností, která mu konkuruje, co se produktů týká. Ve skutečnosti ale o přímé konkurenty jít nemůže. AMD nemá výrobní, finanční a podobné zdroje na srovnatelné úrovni ani vzdáleně, jako Intel. AMD je asi mnohonásobně (20 - 40x jak se to vezme) menší než Intel, a tak těžko můžeme mluvit o vyrovnané konkurenci. AMD může na trhu jen to, co mu Intel dovolí a ten na druhou stranu nemá zájem AMD likvidovat, protože mu kryje záda před monopolním vyšetřováním, což mu teď ale moc nepomůže. AMD a Intel jsou konkurenty, jenom když dáte vedle sebe dva procesory. Když ale vedle sebe postavíte Intel a AMD jako firmy, je to jako když budete tvrdit, že dvoupatrový rodinný domek je stejně vysoký jako Empire State Building a narvete do nich stejně pohodlně stejný počet lidí. Jak tedy regulovat segment trhu, který nikdy zdravým a vyrovnaným konkurenčním prostředím nebyl?

Zdroj: XbitLabs.com




Omezil Intel svým počínáním v minulosti AMD neférovým způsobem?


AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-11 18:03:12

keby to aj bola $1mld pokuta, tak intel to ustoji.. ale zasa AMD by takato sumicka asi dost potesila.. ale i tak sa sily asi nejako vyrazne nepreskupia..
NeXuS [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-11 19:11:02
avatar
Nepleť si pojmy
Intel může dostat pokutu až 10% ročního obratu(ale roční obrat je trochu vyšší než 10mld dolarů)
To že dostane pokutu od EU znamená že si EU strčí penízky k sobě, AMD z toho neuvidí ani desetník
AMD penízky dostane v případě že Intel zažaluje a vyhraje soud, EU mu nic nedá...
sleeperTV [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-11 19:33:11
avatar
hore sa pise 10% prijmov nie obratu... je rozdiel obrat a prijem (neber to v zlom)

Edit:ale v ostatnom mas pravdu
Kiw [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-11 22:19:43
avatar
Trochu off-topic, ale můžu se zeptat na ten rozdíl mezi obratem a příjmem? Doteď jsem si myslel, že je mezi nimi rovnítko. Podle wikipedie bych to taky tak pobral.
sleeperTV [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 00:01:04
avatar
tak pokial viem , obrat su celkove prijmy...ale prijem je cisty zisk po odratani nakladov na vyrobu atd... takze obrat je vzdy vacsi ako prijem

Prijem je to co ide do kapsy funkcionarom...
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 10:36:37
avatar
Citace:
Prijem je to co ide do kapsy funkcionarom...


.. spíše majitelům, kteří pak rozhodnou jak s ním naložit (reinvestice, výplata dividend akcionářům apod.)
GiGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 07:51:24

Obrat je součet hodnoty prodaného zboží.
Příjem je marže z tohoto zboží, čili tvůj zisk.

Prodáš 10 rohlíků za 2Kč = obrat 20Kč
Máš na tom zisk 10% = příjem 2Kč.

GiGi
Jetel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 11:04:33
avatar
Logicky se to tak dá brát, ale je to pořád trochu mimo... ;-)

Obrat je cena prodaného zboží, ať již zaplaceného nebo dosud odběratelem neuhrazeného. Prodáte-li zboží za 200.000, je to Váš obrat.

Příjmy a výdaje jsou spojeny s penězi. Když Vám odběratelé uhradí (hotově i na účet) měsíčně 100.000, je to Váš příjem.

Příjem rozhodně není zisk, už vůbec ne čistý a už vůbec ne po odečtení nákladů na výrobu.

Zisk je rozdíl mezi výnosy a náklady a ty nemusí mít s penězi nic společného. Výnosy se nerovnají příjmy a náklady se nerovnají výdaje.

Marže je rozdíl mezi prodejní a nákupní cenou u obchodníka. Hrubá marže je rozdíl mezi prodejní cenou a výrobními náklady. Musí pokrýt jak zisk, tak nevýrobní náklady = odbytové náklady, reklama, mzdy managementu...

Výuka začíná!!!
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 11:52:32

Mno konecne jasne podany...
milhaus18 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-11 18:11:29
avatar
Intel to ustoji to je jasny...ale AMD to hodne pomuze...fandim AMD takze doufam ze ta pokuta bude co nejvyssi!!!
M0rf3us [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-11 19:24:13
avatar
Bohužel AMD z toho neuvidí ani korunu

Na druhou stranu si aspoň budou europoslanci moct zvýšit platy
milhaus18 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-11 19:42:32
avatar
To mi nevadi ale takhle si Intel zkazi reputaci,coz je jenom dobre pro AMD!!!
Kiw [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-11 22:23:13
avatar
Neřekl bych, že se něco z tohohle dostane k veřejnosti a způsobí nějaký obrat pověsti. Tu má Intel naprosto neotřesitelnou, stejně jako NVidia mezi grafikami.
Neberte to jako pokus o flame, ale stačí si vzpomenout, jak tady někdo zmiňoval zkušenost s prodejem grafiky - "Chci tam buď Nvidia, nebo Geforce." Povědomí laické veřejnosti je imho tímto směrem nastavené a to velmi rigidně.
obc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-11 22:43:27
avatar
tohle už je na diagnózu... když ti Intel tak vadí, kupuj jen AMD. Pakliže vlastníš akcie AMD a rád bys aby se ti alespoň za X let začala vracet investice, pak beru zpět.

Ta anketa je taky dobrá. Co má vlastně vyjadřovat? Úroveň inteligence hlasujících? Jak tady může někdo vědět něco, o čem rozhoduje složitě soud? Zase budou hlasovat jen ti, kteří o tom vůbec nic nevědí, ale sežrali Šalamounovo hovno a mají ve všem předem jasno. Dejte tam raději anketu s otázkou - "myslíte si, že předchozí anketa je debilní? - odpovědi "ano", nebo "zcela jistě"".
Uxmal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-11 23:12:55
avatar
Kopa ľudí si tie doby pamätá, tak prečo by nemohli vyjadriť svoj názor?
obc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 06:16:20
avatar
Takže soud je zbytečný. Stačí, když pošlem výsledky ankety, tady ví všichni všechno nejlíp. Je rozdíl mezi názorem a tvrzením. A anketa tohoto typu je naprosto nesmyslná, ankety jsou o preferencích hlasujících, nejsou o tom, zda něco je nebo není pravda proboha.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 08:00:34
avatar
Vidím, že taky pamětník. Ano pamatuju si to i já moc dobře. AMD tehdá mělo o třídu lepší CPU a všude se řešilo, proč to velicí výrobci počítačů ignorují a vyrábějí Intel only sestavy. No ono to bylo tehdy takové veřejné tajemství, že Intel jim hrozil, že když začnou kupovat od AMD, že jim úplně pozastaví dodávky jejich Intel CPU. Dyť taky v té době bylo ohledně takovýchto praktik, na Intel ze strany AMD několik žalob. A samozřejmě lidi neměli páru co je vlastně dobré a pořád kupovali Intel, takže se to riskovat nikomu nechtělo, aby jim Intel přitáhnul kohoutky. I tak se nějaké měsíce prodávalo dokonce více procesorů AMD než Intel, dokonce to byly myslím, že i 3 měsíce za sebou. A to v takových nerovných podmínkách. A teď když si na Intel došlápla EK, tak se už hodně firem přestalo bát(holt doba se už změnila) a rázem se objevujou důkazy, které v té době prostě AMD nemohlo od nikoho získat.
Bucho [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-11 18:19:01

A co monopolní trh u základních desek? Nelíbí se mi jak Intel vytlačuje nvidii a další firmy a z celého trhu začíná být jenom nastavená kaše s lepiči nálepek, v minulých letech byl celkem rozdíl mezi výkonem low-end a High-end desek, dneska se to vejde do statistický chyby...Většina těhle karet si koupí extrémní overclockeři a lidi co neví s roupama, zbytek je na marketing a rozdávání v soutěžích.
MicrO [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-11 18:57:56
avatar
fandím AMD, nemusím Intel, nemusím ATi, fandím nVidii..hezky rozdělený... do křížku
X
K4SPI [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-11 19:04:00
avatar
Takže nejsem jediný, který by chtěl radši AMD+nVidia než AMD+ATI .
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 08:25:39

Ze to byli fajn casy....
Araya [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-11 19:26:52
avatar
Nvidia byla stejna svine jako Intel, proste narval ceny.I kdyz meli sice vykonne veci, ale takhle okradat lidi to muze fakt krypl.
Banshee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-11 21:28:26
avatar
Naivko, kdyz bylo AMD pred par lety v nejlepsim, tak staly nejlevnejsi Athlony X2 skoro 10k a FXka 30. Normalni clovek jen poslintaval a susil v PC jednojadro. Podivej se za kolik AMD prodava dnes - fakt to neni protoze jsou hodni, ale protoze si vyssi ceny kvuli konkurenci nemuzou dovolit. Kdyby mohli, tak nas zdimou uplne stejne jak nVidia po uvedeni G80 nebo Intel s i7.
Neznámý  2009-03-11 22:13:45

A nebo jako kdyz HD4870X2 nemelo konkurenci.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-11 23:49:54
avatar
a co bylo s HD 4870 X2? vždyť stále 499-549 dolarů, jsou tu jiní, co by podobnou bezkonkurenční grafiku rádi prodávali za 649 ;)
Lelda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 00:41:20

Banshee má pravdu, Fxka ale i některý jiny výšší modely si rády držely cenu např. když přišla Fx51 tak trhla do ty doby Inteláckej rekord 649USD a posunula to hodně přes 700$ v anglii stál nějakých 620GBP. U tý 4870 X2 se čekalo, že bude pokořená dualnim řešením od Nvidie a navíc tedka razí politiku za každou cenu to prodat i kdyby to bylo pod cenou...Jinak ta EU někdy mi příjde, zaplat panbuh za Klause trochu off-topic sorry
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 08:09:10
avatar
Jj. Buďme rádi, že aspoň někdo u nás neleze EU do zadku a vlastně ani USA. A dělá to i slušně. Ne jak třeba Paroubek. Sice populisticky předvedl USA, že jim taky neleze do zadku(i když se o díru rve s Topolánkem a hromadou dalších našich politiků), ale bylo to nevhodným až neslušným způsobem a pověsti našeho státu to zrovna neprospělo.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 10:24:52

Jasně. Lézt do zádku Putinovi a jiným naftářským gangstrům z Ruska je o moc lepší. Nemohu si zapomenout jak Paroubek s Klausem se malém poprali o to, kdo první se s Putiným setká.
To si vybral vzkutku morální vzory!
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 11:28:03
avatar
Ja jsem reagoval jen na předchozí příspěvek. Oni taky pro změnu lezou i Rusům do zadku včetně Klause (ten aspoň pouze Rusům), ale zase by se našel někdo, kdo Rusům do zadku neleze. Jenom si nějak nemůžu vzpomenout kdo. No a kdo neleze nikomu do zadku snad ani v naši politice není.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 14:52:14

To není porovnatelné. Rusko je absolutně banditský, absolutně zkorumpovaný stát. Při všech problemech Ameriky ona dosáhne ruské úrovně rozkladu nejdřív za několik století. Proto zatím pořád bude lepší politik, orientovaný americky/evropsky, než rusky. A to řádově. A takový politik jako Klaus nebo Paroubek přibližuje náš rozklad. Během pár desetiletí. Což je strašně.
Lelda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 09:49:49

Básník chtěl řící, že dokud nepřišla K8, tak Intel měl nejdražší procesor za 649 amerických dolarů pokud mě neklame internet.A AMD, když uvedla Fx procesory tak to bylo s cenovkou hodně nad 700 amerických dolarů.
Neznámý  2009-03-12 02:55:01

No vsak! A procpak nestala hned od zacatku 399USD jako po uvedeni GTX295? Ze by to bylo tim, ze 1/2 roku nemela konkurenci a ATI tahala z lidi penize navic jen z titulu nejvykonejsi karty?
A netusim co tim chtel basnik rici temi 649USD?
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 08:30:11

Ale no tak, tohle je uz prehnany. HD 4870 X2 nemohla stat vic ci naopak tolik co dnes. V dobe uvedeni byl highend v cenovy relaci 499-599. Ati nasazovala cely svoje portfolio pod cenou konkurence, takze ta cena odpovidala. Slevneni je jasny, ocekava se nova generace, krize, moralni zastaravani, konkurence.
Neznámý  2009-03-12 09:49:19

Ale to neni tak uplne pravda. Cenu nasadila ATI proti GTX280 nizsi, ta byla nasledne vyrazne zlevnena, ale pak az do uvedeni GTX295 byla X2 nejdrazsi GK na trhu, protoze testy a vse dalsi ukazovaly, ze X2 je nejvykonejsi karta. A tim chci jenom ukazat, ze INTEL, NVIDIA, AMD, ATI se v pripade, ze neni konkurence chovaji vsichni stejne. A ne jak je tady prezentovano, ze AMD/ATI zlevnuji pro blaho zakazniku a spatna NVIDIA zlevnuje jen kvuli sobe.
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 09:58:20

Jasne, ja jen narazel na to, ze jsi rikal, proc teda nestala ATi to co stoji dneska. Takze vyvoj ceny byl v poradku. ATi byla nasazena pod cenou GTX280, po slevach nezlevnovala az do doby prichodu GTX295. Ale cenovy vyvoj je logickej. Jasne, ze zadna firma nenasazuje ceny pod urovni konkurence bez duvodu a pokud si to muze doolit, bude drazsi.
cch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-11 19:39:13
avatar
určovat za kolik co může intel prodat smrdí komunismen jak otevřená žumpa a odporuje základním principům tržní ekonomiky. Nemůžu se ubránit dojmu že nakonec náš president má pravdu s tím že přirovnává eu ke komunismu každopádně pokuta je v pořádku, ale kdybych byl na pozici intelu a rozhodoval jestli jet podle pravidel nebo pěkně zatlačit amd tak bych se zachoval uplně stejně jak intel. Když se nad tím člověk zamyslí tak vlastně intel úspěšně ustál tlak ze strany amd, získal čas na restruktualizaci, přehodnocení plánů a vývoj nového cpu, tomu říkám úspěch
Banshee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-11 21:24:26
avatar
Uvedom si ze Intel ma dostatecny kapital, moznosti a paky na zlikvidovani AMD. Kdyby nebyly vsude po svete ruzny antimonopolni urady a komise tak si nedelej iluze, ze by uz davno AMD rozmetal. Takovyhle opatreni se nikomu nelibi, ale kdyby se do toho nezasahovalo a nechalo se vsechno ridit trhem, tak muze Intel AMD bud koupit nebo uplne vytlacit a potom si s monopolnim postavenim urcovat ceny (nikdo si snad nedela iluze ze by byly nizky). Konkurence je zakladem trzni ekonomiky o ktere mluvis, pokud by zmizela, tak to nebude trh ale diktatura monopolni spolecnosti.
cch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-11 22:09:52
avatar
na tržní ekonomice je krásný že konkurence se najde vždy a sama

mimochodem Intel má ještě smlouvu s IMB o výrobě x86 procesorů a kompaktibilních, kde je řečeno že musí poskytnout licenci ještě další firmě...
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 08:27:36
avatar
No nevím nevím, jestli něco takového existuje. Pochybuji že se v tom teď vůbec někdo přesně může vyznat, bez dostatečných podkladů a smluv a jiných dokumentů až ze sedmdesátých let. A zdalipak víte, že Intel a AMD byla na začátku sedmdesátých let jedna firma? Takže kdo ví, jak je to vlastně s vlastnictvím patentů a licencí a Bůh ví čeho.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 10:33:41

Podívej do Wikipedii.
Intal se narodil v r.68, dělá procesory od r.71.
AMD v r.69., lidma z Fairshild Semiconductor. Od roku 75 dělá intelácké klony.
Takže si pleteš.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 11:46:47
avatar
Ha díky za opravu. Už jsem si to pamatoval špatně. Najdi si na wiki Fairchild Semiconductor. Ono vlastně Intel, AMD,Motorola a i Texas Instruments byli založeni lidma z Fairchil Semiconductor. Kdysi jsem o tom četl nějaký článek a Intel, Motorola a Texas Instruments byli určeni k prosperitě a AMD k zániku. Ale vývoj byl trochu jiný. Jsem si jenom špatně zapamatoval, že to vlastně nebylo oddělením od Intelu, ale oddělením od Fairchild. He hodně zajímavá historie. Lidi co založili Intel, AMD, Motorola i Texas Instruments byli vlastně dříve v Fairchil Semiconductor spolupracovníky. Jinak v 82. uzavřel Intel s AMD spolupráci, aby mohli IBM dodávat procesory. IBM to tak prostě vyžadovalo, brát procáky ze dvou zdrojů :-D Holt si to už fakt pamatuju trochu špatně.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 15:04:36

Promiň, ale přečetl jsem a nevidím tam to, co říkáš.
TI a Fairchild pracovali nezávislé. ("In 1966, the sales of Fairchild was second to Texas Instruments's"). TI se narodila v 30. roce.
Chováš se docela nezodpovědně - dáváš absolutně nespolehlivou informaci.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 10:28:02

Statním řízením ano, komunismem ne. Za komunistů by Intelu přikázali stop cen. EK mu dává "podlahu". To je velký rozdíl. Určitě to také není dobré, ale následky budou jiné.
Sephinothf [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-11 22:30:43
avatar
nevim ci to je zrovna nejlepsi reseni ale couz

to ze AMD je ovela mensi vime, ale na druhou stranu Intel ma vecsi portfolio produktu, nejen procesory desky a Graficke karty

add jakoukoli pokutu stejne v konecnem dusledku zaplati zakaznik takze to taky nic moc nepomoze

edit: stejne ked uz mali udelat hunbuk vtedy a ne po osmi letech
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 08:32:57
avatar
Tehdá se AMD snažilo, ale holt důkazy prostě byly k nesehnání. Dnes už se hodně firem Intelu tak nebojí a ejhle, důkazy jsou na světě. Odhaduju, že Intel zabolí jenom ta pokuta. Ale i pokud by musel prodávat dražeji, tak se stejně najde hodně lidí, co jej bude kupovat i za vyšší cenu. Takže bych to viděl, že se to jejich zisků dotkne minimálně, protože AMD by na to stejně reagovalo taky postupným zdražením a nepatrným posílením na trhu. Takže by prodali o něco více a s o něco vyšším ziskem. A Intel o něco méně, ale se zhruba stále stejným ziskem.
Banshee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 13:02:07
avatar
Dukazy byly uz driv, AMD podalo tu zalobu uz v roce 2005, soud se od ty doby tahne
Ricki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-11 20:27:13
avatar
Určovat ceny je podle mě blbost. Když už tím nevznikne AMD možnost zvýšit ceny, tak tím alespoň oškubou ty co preferují Intel(pokud se jedná o zdražení).
Pokud by chtěli zlevňovat, tak Intel sice vydělá méně i na úspěšných produktech, ale zase na tom bude špatně AMD který by musel pro udžení prodejnosti zlevňovat právě kvůli blbosti Intelu.
Level5 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-11 20:30:09
avatar
EK by potřebovala nakopat do p***** ale to by vlastně potřebovala celá EU. Nejdřív to byl Microsoft a teď Intel... Co to bude dál? Naříděj Volkswagenu za kolik má prodávat Golfy a Fábie nebo že do nich alespoň musí montovat motory od Fordu? (jako zpochybňovali Explorer ve Windows)

Netvrdím že Intel neovlivňoval výrobce ale furt to neni důvod aby se do toho sr*** EK. Pokud s tím má někdo problém, tak ať Intel zažaluje, vysoudí na něm odškodný a to dá AMDčku a ne že se EK rozhodne "Intel se choval špatně tak mu dáme obrovskou pokutu, aspoň si trochu namastíme kapsy a pak se mu ještě jako bonus budem diktovat za kolik má prodávat..." Tohle už je vážně ubohý... Já bych zrušil celou Evropskou Unii a byl by klid.
karf [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 01:33:25

přesně tak. dát pokutu umí každej komouš. proč se AMD nebrání jako všichni ostatní - u soudu - a nevysoudí si to odškodné? ...nebo o tom někdo zapomněl napsat?
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 08:37:16
avatar
AMD se bránilo před těma několika lety, ale firmy byly tak zastrašené Intelem, že se holt důkazy nedaly sehnat. Takže to byl marný boj. Dnes se toho holt ujal někdo jiný, silnější než AMD a k tomu se firmy Intelu už tolik nebojí a důkazy jsou zrazu na světě.
Federmann [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - cca 2,6mld EUR!! 2009-03-11 20:38:36
avatar
Intej již dávno dostal pokutu cca 2,6mld EUR Odkaz, celé je to mnohem složitější a .... Intel žaloval EU !!!

Tehdy jsem psal pod čarou: "Nevím nakolik si Intel uvědomuje svou ekonomickou sílu a nakolik si uvědomuje postavení Legislativy EU. Jaké rovnítko, či nerovnítko mezi oba subjekty vlastně staví.

Zda předpokládá, že případné své neúspěchy s I7, či úspěchy AMD půjdou k tíži EU a v jeho prospěch na straně jedné, či si naopak uvědomuje, že komise EU muže vyžadovat plnění již platného rozsudku mnohem razantnější cestou, až po zákaz prodeje na území EU?"
milhaus18 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-11 20:38:33
avatar
To si jako Intel mysli ze muze vsechno???to je teda peknej podpapirak!!!
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-11 23:00:15
avatar
ehm? zakaz prodeje na uzemi EU? to by byla dobra sranda...myslim ze by si to pak EU hodne rychle rozmyslela a zakaznici by take urcite s podobnym rozsudkem moc nesouhlasili
Lelda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 11:07:30

To s tim zákazem prodeje je jasná kravina...Těžko můžou stopnout prodeje jednoho ze 2 výrobcu a to ještě toho většího, který má +-80% celýho trhu, to je jen zbožné přání.
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-11 20:46:30
avatar
Můžu se prosím zeptat co že je to za anketu: "Omezil Intel svým počínáním v minulosti AMD neférovým způsobem?"
Jak to mám sakra vědět, od toho tady jsou přece soudy a další instituce. Jak mám na takovou otázku odpovědět? Jak to může někdo tady z čtenářů vědět?
Federmann [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - "Jak to mám sakra vědět" 2009-03-11 21:26:08
avatar
Napovím, krátký výčet: Odkaz
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 08:46:25
avatar
He tak proto bylo ticho po pěšině několik let. Naposledy se AMD soudilo s Intelem za dob P4, kdy mělo AMD jasně lepší CPU a nižší cenu a stejně se neprodávalo tak dobře jako dražší a horší Intel. AMD se holt chystalo na těžkou ofenzivu a hromadili kvanta a kvanta důkazů.
bwolf99 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-11 21:46:11

to bude super: EU určí intelu ceny, odliv zakaznikov bude tak 2%. prijmy intelu sa zvýšia o 20%. len tak dalej, ešte viac takých nápadov EU!!
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 09:14:23
avatar
Jo jo. Něčeho podobného se obávám taky. To zdražení by muselo být sakra vysoké, aby to udělalo takový odliv zákazníků aspoň na takovou úroveň, aby Intelu zisky neklesly, ale posílila by se pozice AMD. Takhle na tom Intel možná i vydělá,i když ztratí pár procent zákazníků.
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-11 23:27:10
avatar
Připadá mi to tak že EU shání peníze v době krize kde se dá.

Za chvilku za mnou přijdou pánové z Recording Industry Association of America a budou chtít poplatek za to že si brnkám yanna tiersena doma na klavíru.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 08:50:08
avatar
A nebo OSA, že si zpíváš Ta naše písnička česká ...
kwitee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-11 23:30:35
avatar
k anketní otázce: Omezil Intel svým počínáním v minulosti AMD neférovým způsobem?
odpověď: jistěže, každá firma hraje nefér vzhledem ke konkurenci, jinak by na trhu neměla šanci (u některých je to ovšem více patrné)
Bowler [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 01:02:04
avatar
No a teraz zoberieme vidly,kosy a fakle a Tým hnusným Intel-ákom vypálime fabriky a bude pokoj !No ale teraz bez srandy.V práci som sa stretol s konkrétnym prípadom zvýhodňovania intel voči AMD.Radšej nabrali "fajnové"celeryP4 ako Athlony,s dôvodu vraj horšieho servisu atď...bla..bla..bla.Ba dokonca to vyšlo ešte aj drahšie!A zakázka to bola na cca 2000 strojov,len v budove kde pracujem je ich 250.No na železnici(ŽSR)je to tak.Dodávateľa nebudem menovať,sú zlé časy a prácu si cením.Len toľko k téme,
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 09:16:34
avatar
Ano ano. Taky jsem byl podobných praktik svědkem. Ale pro změnu výsledek dopadl pro AMD relativně dobře. Protože byl rozpočet trochu omezenější, tak se na konec prosadilo půl strojů Intel P4 a druhá půlka Athlon 64. A výsledek? Půlka počítačů byla levnější, tišší chladnější a nepatrně výkonnější (AMD) a druhá půkla hlučné a topící a dražší (Intel). A zajímavé zjištění po několika letech. Poruchovost je 1:5 AMD:Intel. Holt ty vysoké teploty neprospívaji základním deskám. Další komponenty jsou na tom zhruba vyrovnaném poměru jak u AMD sestav tak Intel sestav. A od té doby se už bere výhradně AMD. Tak a teď mi vy, co vám prošlo pod rukama jen několik PC a jen několik notebooků, narozdí ode mne, kterému prošly pod rukama tisíce PC a stovky noteboků, začněte dávat palce dolů, i když tu opět píšu jen mé zkušenosti a rozhodně jich mám více než většina tady.
Panoramix0903 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - AMD 2009-03-12 07:19:28

U nás v práci to bolo rovnaké. Len Intel, aj keď vyšlo všetko oveľa drahšie ako keby zobrali AMD. To bolo v čase A64 a P4. Našťastie, aspoň teraz náš centrálny nákup pochopil, že AMD je plnohodnotný CPU, tak ako to musel pochopiť aj IBM a DELL :-) Skrátka, minulý rok sa nakúpili stovky notebookov s AMD Turion X2, a len do pár notebookov kúpili Intel Core 2 Duo, ale to sú skôr subnotebooky pre managerov. A nikto z uživateľov sa nesťažuje, že mu bije v notebooku srdce AMD. Ja som mal vždy AMD ( 486 DX2-80 MHz, K6-200 MHz, K6-2 350-533 MHz, A64-3000+ s754, A64-3200+ s939, X2-3800+ až 4400+ ) a potom som prešiel na Core 2 Duo, resp. Quad. Lebo som dostal ponuku, čo sa nedala odmietnuť a keďže robím rendering denne, tak som sa nechal ukecať. Ale môj najbližší PC bude zase AMD. Phenom II sa mi veľmi páči. A čo sa týka grafiky, kedysi som fičal len na Matrox kartách, aj keď boli drahé, dnes zase na ATI, a nVidia by som nechcel ani zadarmo. Po toľkých problémoch, čo sme v robote mali s kartami nVidia ( viac než 1500 reklamácii ) tak by som si nenechal doma nVidia, ani keby mi ju darovali. Ale to je môj názor, a iný názor nikomu neberiem.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 09:06:31
avatar
He jseš můj člověk. Hodně podobné zkušenosti. Vidím ,že aj ty jsi aj tý (IT).
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 09:24:05

Ale stale je nabidka, co se tyce office PC zalozenych na bazi AMD, velmi omezena. Dell v rade Vostro napr. treba vubec konfiguraci s AMD nenabizi.
Panoramix0903 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - IT 2009-03-12 09:11:45

jj, som. Mám na starosti tri budovy v Blave, dosah cca na 2500 kompov a notebookov... A k tomu tlačiarne, BlackBerry, a všelijaké vtákoviny, čo si náš management vymyslí, že nutne "potrebuje" k práci :-)
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 11:52:59
avatar
Nevím kde u nás vedení to pochytili s BlackBerry, pro mě to do doby, než chtěli nakoupit první telefony od nich, úplně neznámá firma. A to mám přehled a nadřízení mají v tomhle velký kulový znalosti. Takže jsem hned poznal, že někdo u někoho velmi dobře zaloboval. No ale telefony to nakonec vůbec nejsou špatné. :-D
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 11:58:10

BlackBerry je americka zalezitost a v USA takrka must-have na urcite urovni. V Evrope je situace jina, ale pokud byl nekdo z managementu na skoleni v USA, videl bych inspiraci tam... Na urcity urovni se tam jinej foun prakticky u stolu vytahnout neda... Clovek by nezapadl.
zero8324 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - V USA to bude tvrdšie 2009-03-12 10:50:43
avatar
Pokiaľ si dobre pamätám, ak je to pravda, tak v USA to bude mať Intel tvrdšie (riešilo sa to už asi pred vyše rokom a pol), AMD si totiž v USA môže nárokovať aj o ušlý zisk za obdobie v ktorom Intel takto "riešil" svojich odberateľov ....vyčíslenie ktoré si nechalo urobiť AMD hovorí o nejakých 80 mld. USD...a to by zamávalo aj s Intelom istotne. Za to by sa dalo postaviť aspoň 10 FABrík.
Libb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Jiné pohledy 2009-03-12 11:32:54
avatar
a) není AMD ta firma, která bezostyšně kopírovala procesory Intelu až do doby Pentia?
b) co kdyby se Intel rozhodl neprodávat nic do Evropy? Jak dlouho by Evropa vydržela jen s AMD? (a divím se, že tím firmy potahované EK nehrozí)
c) Kdyby i Intel koupil AMD, nemohl by zdražit tak, jak si to tu malujete, protože dnešní PC jsou natolik výkonné, že by uživatele nic nemotivovalo k nákupu nových strojů. Jen by se pokrývaly nové potřeby, ale nebyl by důvod k upgrade. Tzn. Intel by byl i tak nucen držet ceny rozumně a vyvíjet novinky, i když asi ne tak, jako dnes.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 12:02:02
avatar
Aaaa. Čau. Zdravím tě na DDWorldu. Já to stejně vidím tak, že Intel dostane flastra, možná pěkného flastra a tím to bude končit. Jinak to kopírování až do příchodu Pentia - když mohli, zákony jim to umožňovaly, tak proč by to nedělali. Proto přešel Intel na název Pentium a tím je vyšachoval a konkurence musela začnout pracovat.
korba.12 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 13:09:57

že AMD kopírovalo intel v době 32bit cpu to jj ale smlouva to dovoluje a jestli to nevíš AMD má s Intelem smlouvu o sdílení patentů a když už by AMD v době 32bit CPU Intel kopirovalo tak by Intel zase ted v dobe 64bit CPU kopíroval AMD, a je pravda že intel AMD značně omezoval a jsem rád že se s tím něco dělá, jsem fanoušek AMD a intel nemám rád (nesnáším) z toho důvodu že si o sobě moc myslí, a omezuje konkurenci, Intel holt udělal v minulosti blbost tak ať si za ní teď platí (neb Za blbost se platí), a také vím že kdyby intel neomezoval AMD mohla být situace na trhu o něco lepší tak okolo 30% by mělo AMD.
Lelda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 14:25:56

Prosim tě víš ty vůbec proč zavedl Intel značku pentium? http://pctuning.tyden.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=4007&Itemid=28 trocha dějepisu nechci tady psát seminární práci.
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Já jen doufam.. 2009-03-12 15:47:20
avatar
..že nic nezdraží moc rychle, protože potřebuju i7.
Black White [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-03-12 19:10:48
avatar
Federmann [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Kousek nostalgie 2009-03-13 11:38:02
avatar
"Intel je v tom nevině", použiji kousek nadsázky, aby to lépe vystihlo situaci.

Někdo ukradl DOS a použil jej pro nějaký 8086 procesor, vše se dělo v dílnách nějakého IBM, a někdo to prohlásil za standard.

A začaly se dít věci, železná opona stála pevně a aby se ještě více upevnila muselo se těm na druhé straně ukázat kousek technologické převahy, tak se prostě do zainteresovaných firem začaly sypat peníze, aby se vše pojistilo musel být vždy náhradník, co kdyby. Intel si vybral AMD a ten dělal naprosto "suverénní" procesory které pasovaly do stejných patic a často měly i stejný čip, jenže čas plynul a opona spadla. Intel do-vykradl AMD, které se chtělo a taky trhlo. proto ty společné licence, soudy a mnoho dalšího, ale AMD nemělo vládní a armádní podporu jak Intel, tak tolik nevyrostlo, mnozí další výrobci, často i mnohem lepší měli smůly ještě víc, NEBYLI X86 KOMPATIBILNÍ. Dnešek již každý zná.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 325x
Komentářů: 0
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1145x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1263x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1157x
Komentářů: 5
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1857x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1660x
Komentářů: 0