Voda nebo vzduch na procesor? Už víme co je lepší: Corsair H70 vs Noctua NH-D14 Tisk E-mail
Napsal Kristián "Budy" Petráš   
Sobota, 12 únor 2011
altInstantní vodník nebo kvalitní vzduchový chladič? Vyřešili jsme otázku, která trápí uživatele už dlouho

 

 

 

 

 

Není to tak dávno, co jsme tu měli recenzi konečně použitelného instantního vodního chlazení. Jmenuje se H70 a má jej na svědomí Corsair. V našem testu jsme jej však mohli porovnat pouze s menší a starší verzí špičkového vzduchového chlazení Noctua, což nám bylo právem vyčteno. Inu nelenili jsme a opatřili tedy Noctua NH-D14 a znovu to celé přeměřili.

Noctua NH-D14 není žádný outsider na poli chladičů, ba naopak. Tvoří absolutní špičku, po stránce kvality a poměru výkon chlazení/hlučnost chlazení nelze najít nic lepšího. Tenhle zcela do detailů promyšlený a ve špičkové kvalitě vyrobený chladič (od samotného balení po vlastní pasiv s ventilátory), jsme na našich stránkách už testovali. Proklepli jsme jej tedy znovu, přímo proti instantnímu vodnímu chladiči od Corsairu. V diskusi pod recenzí na Corsair H70 se rozhořela diskuse, zda Noctua NH-D14 nezajistí nakonec výhru vzduchovým chladičům. Otázka zda vodní nebo vzduchové chlazení trápí uživatele výkonných PC už řadu let. Většinou představovalo vodní chlazení investici v řádech mnoha tisíc a ještě mnoho starostí s vlastní montáží a údržbou. Pokusy o instantní vodní cenově dostupné chlazení končily často tragikomicky. Až přišel Corsair s H70.  

Zde jsou naše naměřené výsledky pro Noctuu NH-D14. Tu jsme změřili ve stejných podmínkách, jako u chladiče v minulém testu. Brzy zde doplníme Corsair H60, ale tomu bude patřit, až samostatný test. Dle měření všude po světě i u nás, bylo jasné, že Noctua NH-D14 je jeden z nejlepších ne-li nejlepší vzduchový chladič na trhu. Ale také bylo jasné, že chladícím výkonem, Corsair H70 nemůže v žádném případě překonat.

Výkon Noctua NH-D14 je na vzduchové chlazení výborný, ale na vodní set od Corsairu v žádném případě nemá. Ano některé hodnoty jsou velice blízko a rozdíl činní pár zanedbatelných stupňů. Mínusem tohoto chlazení, ale je to, že s vyšší frekvencí neadekvátně roste teplota-zkrátka zde již heat-pipe technologie nestačí. Rozdíl není možná až tak markantní, ale těch 5°C v klidu a 3°C v zátěži jsou poměrně dobře měřitelný rozdíl a na vyrovnaný segment high-end chladičů to rozdíl docela je.

Měřili jsme dnes pouze s procesorem Intel Core i7-920 v revizi D0. Testovat tento monstrózní chladič s naším druhým CPU, nemá moc smysl. Intel Core i7-950 na frekvencích okolo 4,5GHz by již neutáhl. V důsledku nadměrných teplot. Zde tedy máte důkaz, že Corsair H70 je za cenu okolo dvou tisíc dvě stě korun nejlepší volbou mezi High end chladiči, a že vám uchladí vše. A s konečnou platností můžeme říci, že lépe, než nejdražší vzduchové chladiče. Noctua NH-D14 ale v žádném případě nelze prohlásit za nedostatečný, rozdíl zase až tak markantní není. Je to skvělý a elegantní a neskutečně kvalitně vyrobený chladič. Největším mínusem, jsou jeho rozměry a váha. Ani ne tak ta hmotnost, jako nároky na prostor, které ke správné funkci vyžaduje, i zde pak má Corsair H70 navrch. Problém není jen osazení do některých menších skříní, ale také to, že chladič zasahuje do prostoru pamětí, což u Corsair H70 není problém. Ale to už vyplývá z vlastní konstrukce vodních a vzduchovým chladičů.

Co však Noctua ztrácí na větších rozměrech, dohání delší spolehlivostí. U instantního vodního setu H70 dává Corsair záruku pouze 2 roky. Podle našeho odhadu je jeho životnost tak 3-4 roky. Noctua ND-D14 má záruku plných 6 let a neumím si představit, že by nevydržela mnohem déle. Co také chcete na pasivu rozbít? Problém asi budou ventilátory, jejichž životnost bude po 6 letech dále záležet na množství prachu apod. Nicméně delší spolehlivost je tedy naopak jasně předností Noctua ve srovnání s Corsairem. A pak je tu ještě otázka ceny, i když rozdíl 500 korun ve prospěch Noctua, nemusí být v této cenové hladině chladičů až tak podstatný.

Každopádně berte tento článeček jako doplnění onoho testu a konečně tedy zodpovězení otázky, co je lepší, zda voda nebo vzduch pro chlazení výkonného CPU. Ještě toto pololetí Corsair vydá další model svého vodního chlazení, které se bude jmenovat H60 a jemu se určitě také podíváme na zoubek. A otestován už máme i nový model Noctua, jehož recenze vyjde příští týden, takže si přijdou na své, všichni milovníci kvalitního chlazení.

 

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-12 01:38:36
avatar
Pěkné, díky za srovnání. Pro mě je vítězem Noctua, na nejvyšší frekvenci je to 78 vs 81 stupňů pro H70. To je na dražší chladič, kterému bude v průběhu života klesat účinnost, dost málo. Kdo vám zaručí že třeba za rok už noctua nebude lepší? Máte sice záruku, ale nevím jestli je zvýšení teploty o 3 stupně důvod k reklamaci
Jedinou výhodu tak má H70 v úspoře místa, ale kdo si kupuje takhle drahé chlazení do malé skříně...
Loki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-12 01:47:05
avatar
Nedá se než souhlasit. H70 je sice opravdu povedené řešení, ale Noctua je v dané cenové relaci opravdu perfektní. Ta chladí tak dobře že jediné co ji brzdí je fyzika .

A argument s životností a klesající účinností je více než opodstatněný.

Musím se ale přiznat, že oba chladiče jsou trošku mimo moji cenovou hladinu. S procesory nedělám psí kusy (on ani není důvod - hry jsou díky konzolkám nenáročné až hanba) a dávám přednost levnějším, ale dostatečným Scythe chladičům.
budy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-12 08:23:25
avatar
Výkon u Corsairu H70 neklesá-naštěstí. Mám jej již pět a půl měsíce v nepřetržitém provozu a teploty si drží stále stejné. Možná že u recenze na H60 jej rozeberu a poreferuji jak moc se za ten + - rok zanesl :-). Uvnitř je fridex a s nějakou extra příměsí takže by to nemuselo být až tak hrozné a akutní
Bosnak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-13 11:27:43

Já bych ani tak neměl strach z oxidace (věřím, že to mají aditivama dost dobře ošetřený) jako z trvanlivosti a hlučnosti tý vlastní pumpy. Na druhou stranu zas tak moc nestojí, takže za vyzkoušení určitě stojí.
Coreyec [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Zalman CNPS10X Extreme 2011-02-12 14:39:51

Zalman CNPS10X Extreme
tohle je lepsi chladic nez Noctua
Coreyec [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-12 14:43:25

da se tomuhle veirt?
Odkaz
budy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-12 15:58:42
avatar
...Ono každý testuje jinak a u Guru je známo že ty testy šíleně flákají..Nedělají to z nadšení ale pro peníze. A jde to poznat na kvalitě testů a článků samotných. Podívej se na starší testy...Mají tam hodně divné výsledky. Například recenze H70 je doslova vtipná
Tom439 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 3. ventilátor 2011-02-12 08:34:27
avatar
Mě by ještě zajímalo, jestli by se měřitelně projevilo přidání 3. ventilátoru. Jestli má někdo nižší paměti, tak by ho tam mohl vecpat.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-12 08:43:48
avatar
uz pridani druheho ventilatoru se projevuje hodne malo...ten treti uz by tomu asi nepomohl temer vubec.
budy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-12 09:06:44
avatar
Co jsem se díval po netu tak to udělá max dva stupně...někde naměřili i nulové snížení teplot
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-12 09:56:26
avatar
Peknej testik! Sice nejsem zadnej velkej taktovac, takze na "vodu" nemyslim a na "vzduchu" si vystacim asi i s levnejsim chladicem
2MATRIX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-12 10:25:17
avatar
ja som chcel noctuu NH-D14,o cenu mi vobec nejde,niekto povie ze ten kto kupuje taký chladič ma velku skrinu a no problemo a nemusi riesit udrzbu a vykon u vody a je urcite lepsia noctua aha len noctua ano tak si ju kupte,ale akosi dd zabudol povedat že na nactuu musite kupovat aj nove pamete za sitnejsie ak mate highendove z kvalitným chladičom,potom nocuu neosadite,a neviem ci mi stojí zato mat zavesené kilo na doske,kvoli tomu kupovat sitnejsie pamete ako mam co sa budu viac prehrievat alebo dat corsair ziadna zataz na doske,ziadne brutalne obmedzovanie,ziadne brutalne rozmery,takže noctua asi 5bodu z 10 a corsair 9 z 10
poluxtroj [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-12 10:33:58
avatar
Tak tento test přišel docela rychle.Samozřejmně,že vodní chlazení by mělo mít navrch,ale Noctua 14 je opravdu špičkový chladič a to co dovede oproti už tak vynikající Noctua NH 12 mě osobně velmi překvapilo a jsem s ní 100% spokojen.
budy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-12 11:22:55
avatar
spíše docela pozdě :-) mohl být už před dvěma týdny
Jenom jsem se nemohl dokopat k sepsání poznatků
greg [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - H70 2011-02-12 11:55:57

První co u H70 doporučuji je výměna ventilátorů, ty dodávané jsou hlučné a ne příliš účinné. I jedna Noctua NF-P14 FLX krásně snížila hlučnost a také zlepšila účinek chlazení, byť na mém CPU jen o jediný stupeň v zátěži.
budy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-12 11:57:53
avatar
hluk sníží slušně to jsem si sám otestoval...Teploty skoro vůbec-škoda. Ale celkově ty Corsair větráky nejsou zlé...Jsou to větráky z lepší třídy. Například Xilence jsou taky řazeny mezi ty lepší a tižší ventilátory a jsou mnohem hlučnější
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-12 12:38:14
avatar
tak to zalezi na tom jestli jak moc je ten recenzent hluchej nebo s cim to srovnava. ony sou totiz xilence lepsi a tissi jen ve sve kategorii ultra low-endu...na nexuse d12sl nebo fractaly (coz jsou taky vcelku levne ventilatory) nemaj snad v zadnym ohledu.
Coreyec [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Zalman 2011-02-12 14:37:27

Pekny test, pro priste by snad bylo dobre zvolit neco jineho nez radoby obavanou Noctuu.
Co takhle Zalman CNPS10X Extreme??
Milamber [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-12 20:49:52
avatar
Ono se zde provadi mereni spicky vzduchoveho chlazeni a naprosteho lowend vodniho.
Ja mam normalniho vodnika s 360 vymenikem, vse v jedne skrini cosmos S a 920 na 4 ma v zatezi kolem 52-54 stupnu plus je na tom mam grafuku chipset a pameti.Na vymeniku se mi line prevaluji 3 noctuma vetraky takze ticho. Podle me pokud chladit vodou tak jiz nejake lepsi reseni. Staci juknout na forum cttl tam lidi poradi a neni to dnes jiz zadnej problem. Mam tam destilku s trocou acfluit a jiz o tom rok nevim, zadna starost zadna udrzba, ted po roce system vypustim a zase napustim spis pro klid na dusi, zalezitost na cca 15 minut o nic vic nez kdyz vyfoukavam system vzduchoveho chlazeni nekde pred barakem
NRX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-13 01:38:39

Okrem výkonu má vodné chladenie ešte ďalšiu výhodu - teplo sa pomerne rýchlo dostáva preč zo skrinky, takže bloky z CPU/GPU (na rozdiel od pasívov s ventilátormi) zbytočne nenechávajú vyprodukované teplo vo vnútri, ale to ide hneď von
ljelinek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ale, 2011-02-14 11:10:13
avatar
a ja mel za to, ze ten radiator u takovychle "zbastlenych" vodniku byva velice casto uvnitr skrine. A nedovedu si jej predstavit jinde, nez u 5,25" pozic, tzn. na intake do case - takze studeny vzduch primo pres vyzarujici radiator, uplna parada.
greg [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-14 11:47:30

U většiny skříní by sotva dosáhl H70 do 5,25“ pozice kde by bylo i stížené přichycení. Ideálním místem pro umístění jeho radiátoru je pozice pro ventilátor nad, nebo vedle I/O panelu, kde dnes většina PC skříní mívá out-take 120mm pozici, a na tuto pozici ho instaluje nejvíce lidí. Viděl jsem i instalaci ke stropu skříně.

http://www.corsair.com/cooling/hydro-series/corsair-hydro-seriestm-h70.html stačí se přepnout do záložky Videos
falcon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-14 14:21:23
avatar
Ovšem u těchto pseudo-vondníků je to přesně naopak (v defaultní instalaci)
NRX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-15 11:14:18

Aj u týchto, ako hovoríš "pseudo-vondníků", sa dá tá inštalácia zrealizovať ako spomenul greg vyššie, namiesto systémového fan v zadu, čo je hneď vedľa CPU

Problém by mohol byť, keby si takéto pseudo chcel prevádzkovať hneď dva CPU+VGA, tam už veľmi záleží od konštrukcie skrine ...
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-13 18:36:12
avatar
Pěkný test a hlavně pro mne dost významný jelikož jsi stále lámu hlavu jakým směrem se budu ubírat no uvidím zda budou drobný podle toho se zařídím.
Milamber [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-13 21:16:07
avatar
Hlavne se neubirej cestou, hotovych reseni thermatake a jine. Postav si plnohodnotneho vodnika do prostorne skrine a budes spokojenej, hlavne system je potreba nastavit tak aby i do budoucna bylo jednoduche ho rozsirit nebo mu nastavit vykonovou rezervu.
falcon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-14 10:11:41
avatar
Pro ty co mají pod procesorem párset W topení v podobě CF/SLI bude H70 vhodnější, jinak bude lepší vzduch
ljelinek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Sakra, 2011-02-14 11:06:57
avatar
a hlucnost jste nemerili? A argument mista - no, ten radiator s vetraky take neni nejmensi, sice se neumistuje do prostoru patice, ale nekam prijit musi. A 2 roky zaruky bezchybneho chodu - to jako ze za 3 roky muze zkrehnout hadicka a kapalina vytect do PC? Ja si nemuzu pomoct, ale ta skvela myslenka vodniku, tzn. extremni vykon pri temer nulove hlucnosti, byla vyrobci totalne zdegradovana na takovehle paskvily - vykon o neco lepsi nez spickove vzduchove chladice pri vyssi hlukove zatezi (nebudu si delat iluze o tech ventilatorech), vyssi investici a vyssim riziku pri poruse.
RiMr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-14 13:39:50
avatar
Mám v bedně 120mm Noctuy už skoro 5 let. Jednou začas jim otřu "náběžky" lopatrek od prachu a jinak nic, furt tiché jak na začátku. A všechny ty různé CoolerMastery a Zalmany, které taky nebyly nejlevnější, se dříve nebo později ozvaly a začaly první "šepotat" a časem prostě harašit. A byly proto taky nahrazeny značkou ventilátorů, na kterou je spoleh - NOCTUA...!
rathanuviel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-03-10 13:30:51
avatar
Ahoj,

právě jsem si Corsaira H70 pořídil a můžu říct, že jsem velmi spokojen, akorát jsem vyhodil oba původní ventilátory a loupnul tam jeden s 600 ot. a chladí to parádně - Core i7 2600K při 4500MHz na všech jádrech 69 stupňů celsia.
budy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-25 15:36:06
avatar
To je hodně slušné
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 612x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 701x
Komentářů: 1
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1291x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1126x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1096x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1753x
Komentářů: 6