Intel dělá pořádek v procesorech a chystá se na uvedení HASWELL modelů. Jak jsou výkonné? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 07 únor 2013
altIntel dělá pořádek v procesorech a chystá se na uvedení HASWELL modelů. Jak jsou výkonné?

 

 

 

 

Aktuálně Intel dělá pořádek v nabídce procesorů. Asi jste si všimli, že zejména v nižších cenových hladinách je stále spousta modelů 32nm Sandy Bridge. To se postupně mění a Intel aktuálně ukončuje celou řadu těchto procesorů. Postupně budou i nižší segmenty Core i3 a Pentium modelů nahrazovat verze postavené na 22nm architektuře Ivy Bridge, která bude aktuální až do příštího roku, kdy ji v tomto nižším segmentu začnou nahrazovat procesory postavené na architektuře Haswell.

Nicméně Haswell se představí už letos a jako první zamíří do výkonných Core i7 a Core i5 procesorů a to jak na desktopu, tak v mobilním segmentu. Levnější verze jak vyplývá z výše uvedeného, dorazí pravděpodobně až začátkem příštího roku. Otázka, která určitě trápí mnoho z vás je, jak jsou nové modely výkonné?

Samozřejmě procesory HASWELL už existují nějakou dobu a po světě se toulá řada testovacích vzorků. Nadále ale trvá NDA. Navíc po loňském zadržení některých lidí, kteří kradli tyto ES vzorky procesorů a přeprodávali je dalším zlodějům (pravidla u ES vzorků jsou jasná) a následně se tyto procesory objevovali "venku" a díky nim byly možné velké úniky informací před vydáním, se tak velikost úniku informací značně snížila. Nicméně se ne úplně zastavily.

A tak se na čínských diskusních fórech objevují informace a dokonce už i testy provedené na samplech nových procesorů, včetně nástupce Core i7 modelů. Na stejné frekvenci 2,6GHz jako u Core i7-3770 vykazuje nový Core i7 Hasswell model výkon o zhruba až 10% vyšší. Jsou ale aplikace, kde je to i bez nárůstu. Vzhledem k tomu, že by ale HASWELL Core i7 měl mít vyšší frekvence než stávající model, bude nárůst výkonu znát. Velké změny určitě proběhnout i u grafické části, kde se Intel pokouší výkonem dohnat grafiky v APU čipech AMD.

Jak už od nás víte, HASWELL procesor si kvůli zcela nové architektuře a koncepci již neosadíte do stávajících LGA 1155 desek. Tyto nové procesory jsou určeny pro novou patici LGA 1150. Takže nové desky s čipsety řady 8 se spolu s HASWELL procesory představí pravděpodobně v červnu, kdy tedy Computex bude ve znamení těchto nových procesorů a základních desek.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
iam [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-02-07 21:25:26

frekvencie zostavaju rovnake
TeeJay [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-02-08 00:13:26
avatar
A ani (FC)PGA988 socket nevydrží?
Stejně je docela hustý, kolik ten malej "čípek" stojí, i moje mobilní dvoujádro i5-3210M je Intelem ceněn na 225$

Když si člověk koupí MB nebo grafiku, tak má v ruce aspoň pořádnej kus materiálu, ale procesor je tak malinkej
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-02-08 11:27:17
avatar
Zase nová pätiaca a len o 10 percent vyšší výkon
Mám taký pocit že od čias uvedenia Sandy Bridge neuviedol intel žiadny poriadny procesor. Samozrejme v normálnej cenovej hladine Grafický výkon nikto neuvádza čiže zamrzol niekde na bode mrazu, načo sa intel serie do vecí ktoré nevie a nikdy nevedel robiť, nech robí poriadne procesory a grafiky nech nechá na pokoji
shasler [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-02-08 11:59:54
avatar
Integrované grafiky dělá Intel hlavně kvůli firemnímu segmentu a pak pro lowend. Ne každý je bohatý jako lidi v ČR. Nesmějte se, my musíme být snad nejbohatší země, s těmi tunely, předraženými zakázkami a podvody co jsme stále schopni financovat... Prostě to jsou procesory pro masy, což se jim finančně vyplácí. Kdyby se jim to nerentovalo, tak to nebudou vyrábět... No a pak jde o architekturu, kterou zároveň cpe do netbooků a notebooků, takže proč dělat hodně typů, když stačí do desktopu narvat to co má už pro mobilní sektor. To ušetří spoustu peněz...
Hammy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-02-08 19:20:27
avatar
Jako nechci te zklamat, ale nedavno sem dal dohromady PC s "Intel Pentium G860" (Sandy Bridge) procesorem, ktery ma slabsi grafiku. (HD 2000) No na system, (+Aero) video, obrazky a akceleraci WEBovych stranek, to byl luxus na tom delat. Zkousel sem i nejake hry, a napriklad Singularity to rozjelo v 1024x768 na plne detaily vcelku hratelne, bez jakykoliv vaznejsich problemu. (tedy... co sem za 40min hral) FEAR2 taky skoro na plno a uplne v klidu. No a jeste Mirrors Edge... taky... uplne hladce. Samozrejme ze ani v jedne hre sem nezapinal AA. Uz jen v mode 2x to slo do kytek. No jen chci naznacit, ze ty integrovane grafiky zvladaji hry konkurenceschopne. System taky s tim nemel zadne problemy, a ta HW akcelerace je proste luxusni. Nikdo neceka zazraky po procesoru za 14stovek s grafikou, ale mile me ten procesor prekvapil. Pro mene majetne jsou tyhle procesory dobra volba.

EDIT: Nevim ci me tady vsichni pochopily spravne, ale budiz... hry sem zkousel v 1024x768, protoze mi neprijde moc zajimave int. grafiku dale drazdit. Verim, ze by klidne zvladla v jinem nastaveni vetsi rozliseni. No hlavne se tu bavim o CPU za 14 stovek se vsim! Mne nezajima zrava X1950, technologicky zastarala GF6200, nebo vybocujici FM2 socket. Jde mi proste o cenu a pouzitelnost. A klidne at ma AMD vykonnejsi integrovanu grafiku, jde o konkurenceschopny produkt. Protoze splnuje vse bez zadrhlu. Hry sem jen prirovnal proto, protoze ac Intel nema v hrach slavnou podporu, tak to bezelo uplne bez problemu. S vsemi serepetickama a bez jakychkoli artefaktu. A co... proberte si to jak chcete.
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-02-08 12:56:52
avatar
Sorry ale Singularity som rozbehol na X1950 u kamaráta ktorý má komp bezmála 5 rokov starý bez upgradu. Je to dobrá hra ale jej náročnosť na grafiku je veľmi nízka. Aero, obrázky, akcelerácia webových stránok a pod ti pôjde aj na Geforce 6200 tá je s nami už nejakých 7 rokov. Mirrors Edge je moja srdcovka postavená na Unreal 3 engine čo tiež veľa napovedá o hw náročnosti. A tiež tu je s nami už pomaly 5 rokov. Hovoriť o úspechu tejto grafiky je naozaj scestné vzhľadom k tomu že konkurencia vedie o 50 percent a viac
Áno do kanclu a do smiešnych lowendových procesorov typu celeron alebo pentium nemám proti intel grafikám nič, vadia mi ale v Core I5 a Core I7 procesoroch kde jednoznačne nepatria
shasler [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-02-08 14:05:01
avatar
Proč nemohou být ve výkonných pracovních stanicích grafiky integrované do procesoru? Dělám v práci na stroji s i7-3770 a zaměstnavatel nemusel pořizovat grafiku zvlášť, když nedělám žádné graficky náročné věci, ale výpočetně ano...
m2fizy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-02-08 14:14:32
avatar
4 HAMMY : Akoze neviem o akej "konkurencie schopnosti" tu pisete ... naozaj neviem kto dnes "hra hry" na rozliseni 1024x768 a to uz ani nehovorim o tom ze to ide na medium nastaveni bez vyhladzovania (AA).

Takze skutocne to nieje konkurencia ... maximalne tak pre integrovane iGPU na zakladnych doskach (kde sa stale pouziva 1024x768 na medium a bez vyhladzovania), alebo s tabletmi resp. smartfonami. Vsak to uz lepsie nastavenia som pouzival ked som vlastnil 6800GT (a neskor 1950PRO) a to uz je pomaly 8 rokov dozadu.

To uz aj pomaly "najslabsi low end" od nV, AMD dokaze viac.

Nehovorim o prostedi win (aero), FullHD a podobnych "zlozitostiach" ... kde samozrejme vystaci aj ta najslabsia grafika ktora je v ponuke (ci uz GPU, iGPU, alebo APU ...).
MikyMauz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-02-08 14:30:36

Cca 55% trhu je evidentně s výkonem Intel integrovaných grafik spokojeno. Ne každý nutně mastí hry a ne každý je musí nutně mastit na full.
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-02-08 23:08:17
avatar
To je nezmyselné a zavádzajúce číslo, títo ľudia nemusia byť spokojný s intel grafikou oni len jednoducho nemali na výber a nechcelo sa im doplácať za "E" procesory.
shasler [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Hry není celý PC svět 2013-02-08 14:44:01
avatar
Co máte pořád s hrami. Ano, jsou důležité, protože patří do "ekosystému" náročnější hry potřebují náročnější HW, který ovšem musí hry využít na 100% aby bylo nutné vše posouvat dále...

Jenže PC počítače a jejich systém drží nad vodou především prodeje firmám. To prodeje lidem jsou do kopru díky tabletům, notebookům, netbookům a podobně. No a firmy nechtějí zbytečně drahý HW. Chtějí levné PC, které bude výkonné a zároveň levné. No a převážná většina firem nezpracovává či nepracuje intenzivně s grafikou, takže právě pro ně jsou tyto procesory výhodné. Tímto jsou výhodné i pro Intel potažmo AMD... Já taky nevyužiji integrované GPU, ale díky tomu, že firmy takový procesor chtějí, tak já budu mít možnost si pořídit relativně silný procesor... Samozřejmě to není jediný důvod pro existenci APU, ale je jedním z podstatných důvodů...
MikyMauz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-02-08 14:32:23

Proč by je nechával na pokoji, když má cca 55% trhu.
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-02-09 11:51:24
avatar
Ako by sa ti páčilo keby sa do všetkých áut v cenovej kategórii do 500.000Kč ktoré sa predávajú v ČR začali hromadne montovať kazetové/fm rádiá tesla ? A síce montovali by sa tam takým spôsobom aby tvorili neoddeliteľnú časť palubnej dosky. Mohol by si ho kedykoľvek vypnúť a do spodného kastlíku dať iné rádio ktoré by vyhovovalo tebe. Ale to pôvodné od výroby, monopolne osadené by tam muselo ostať.
Pár sociek a ľudí ktorý si to kúpia za posledné peniaze sa tomu poteší, je to lepšie ako nič, no drvivá väčšina len zaškrípe zubami a nechá to tak. To je tvojich 55 percent trhu kde 10 percent trhu tvoria firemné počítače kde tá grafika stačí, zvyšok tvoria počítače kde je externá grafická karta.
rigix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-02-08 15:10:29

Souhlasim, hlavně zachový počet jader, kladu si otázku proč by někdo dělal upgrade na novou desku a procesor, když procesorový výkon bude pořád hodně podobný ? Ja osobně bych nepřecházel ani z rychlejšího intel core 2 quad, pokud by neexnula platforma. Podle mě haswell bude kvůli nové patici ztracené generace, podobně jako byla 1156, kolik těch desek a cpu je na tru ? Myslim že hodně malý zlomek....
Crusader [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Moje rec 2013-02-09 17:56:34
avatar
...stale mam C2Q 9300@3300MHz a upgradovat jsem chtel uz kdyz vysel Ivy Bridge...jenze to byl propadak, tak si rikam, jeste ho preskocim a vezmu Haswell...jestli to bude zase jenom 10% navrch, asi preskocim i ten. Vic me to stve u grafiky, mam Radeon 5870@920MHz a u cim dal tim vic her uz citelne nestiha a obavam se ze nic rychlejsiho uz CPU neutahne. :-( Ale jinak? Staricke C2Q je porad luxusne vykonne, kdybych ho mel jen na praci, staci mi bohate dalsi treba 3 roky.

P.S.:Skoro si rikam, jestli ma vubec smysl uvadet na trh architekturu, ktera je jen o 10% vykonnejsi, prijde mi to skoro jako vyhozene penize za vyvoj.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-02-10 16:59:28

No propadak, mozna proti SB. Kdyz pojedes na 4-4.5GHz budes mit velice slusnej narust vykonu nemluve o FPU, kde to nehalem nakopnul paradne a tam ses jeste o generaci pozadu, vetsine her to dneska fakt pomaha
Callisto [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-02-09 12:35:10

Vis on Intel nemusi uvadet zadny poradny procesor od Sandy Bridge, protoze nema konkutenci
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-02-09 20:03:04
avatar
Intel nikdy nemal konkurenciu a v časoch keď ju mal tak pomocou peňazí ovplyvňoval všetko čo sa dalo aby eliminoval stratu podielu.

To nie je o tom či má alebo nemá konkurenciu, to je o tom že trh s x86 zariadeniami sa naplnil a pri klesajúcich predajoch nebude intel investovať do vývoja keď vie že stále predá menej a menej.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 312x
Komentářů: 0
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 720x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 946x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3429x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1394x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1239x
Komentářů: 5