AMD vydává úsporné x86-64 QuadCore procesory KABINI a TEMASH - JAGUAR s GCN jde do akce Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 27 květen 2013
Přejít na obsah
AMD vydává úsporné x86-64 QuadCore procesory KABINI a TEMASH - JAGUAR s GCN jde do akce
Výkon a hodnocení
alt

 

 

 

 

Společnost AMD před pár dny oficiálně uvedla na trhu nová úsporná x86-64 SoC řešení, určená hlavně pro tablety. Jedná se o nástupce 40nm BRAZOS/BRAZOS 2.0 APU, tedy přímá konkurence Intel ATOM čipů a hlavně přímá konkurence a odpověď na rozmáhající se SoC ARM platformy.

 

  • AMD KABINI/TEMASH - klíčový produkt AMD

Nebudeme přehánět, když řekneme, že tato x86-64 SoC platforma je pravděpodobně vůbec nejdůležitějším produktem nejen letošního roku pro AMD. Samozřejmě je postavena na základech jich existujících procesorových a grafických architektur, které AMD uvádí ve velkých čipech pro velké procesory a grafiky.   

Proč je tak významný? Protože zasahuje dnes klíčové segmenty trhů. Kromě Tabletů, kde by tato platforma měla bez problémů provozně konkurovat i ARM platformě, ale se všemi výhodami x86/DX11 architektur, může být použita i o levné notebooky a také miniPC všemožných druhů a typů. No a nesmíme zapomenout ani na velký úspěch AMD, kterým je prosazení podobné SoC platformy do nové generace "PC Konzolí" SONY PlayStation 4 a Microsoft Xbox One. Bavíme se tedy o minimálně několika desítkách milionů, v krajním případě až necelého 100 milionů zařízení ročně, která mohou nést HW AMD. To je potenciál, o kterém se AMD nikdy dříve ani nesnilo.

 

  • Co je nového?

U KABINI a TEMASH je nové vlastně úplně všechno. V první řadě je zde 28nm výroba, což je u těchto low-power platforem klíčová věc, zvlášť když předchůdce byl 40nm. Za druhé je celá tato nová platforma skutečné SoC řešení se vším všudy. Hlavně je to ale SoC postavené na plnohodnotném x86-64 procesoru a aktuálním DX11 grafickém čipu.

 

  • Procesorová architektura JAGUAR do akce

Už ne jen dvě jádra, ale rovnou 4 a to vše při zachování stejného (dokonce nižšího) TDP. AMD i zde přechází na svou modulární architekturu procesorů, kterou známe z velkých čipů FX a dnes už i APU, které staví na architekturách Bulldozer/PileDriver.

Jaguar je takovým mixem. Nicméně i tohle malé APU řešení má nově základ v podobě quadcore modulu se sdílenou 2MB L2 cache. Ty v oficiálně představených modelech jsou maximálně pojednom a tedy celkem 4 jádra=4vlákna. Jak už dnes ale víme, modulární architektura umožňuje AMD postavit i řešení s více jádry. A tak se velmi podobný čip, ale v konfiguraci se 2 moduly (8jader+8vláken) objeví právě v PS4 a Xbox One.

 

  • GCN grafická architektura přichází do APU čipů AMD

Další novinkou je představení aktuální GCN grafické architektury v podobně integrované do CPU. KABINI a TEMASH mají tedy grafickou část, která má 128 jednotek a jedná se o aktuální DX11.1 GCN architekturu, kterou známe z velkých HD 7000 Radeon grafik.

Nicméně AMD ji trochu upravilo a vylepšilo a opět, úplně stejný architektonický základ bude použit i pro konzole PS4 a Xbox One, kde se ovšem zase objeví v silnější konfiguraci. Jinak tahle grafická část, i když je velmi malá, umí všechno, co velké grafiky. Má dokonce i GPGPU výbavu včetně double-precision výpočtů.

 

  • Uváděné modely

TEMASH a KABINI jsou vlastně stejná věc, jen jsou to platformy určené každá primárně pro jiný segment. Liší se tedy hlavně frekvencemi, tomu odpovídajícím výkonem a především tomu odpovídajícím TDP. KABINI jsou výkonnější modely určené pro miniPC, levné tablety a hromadu dalších zařízení:

TEMASH APU jsou pak čipy určené pro hodně úsporná mobilní zařízení, především pak Tablety a podobné mobilní konstrukce, kdy 4 řešení má TDP pouhých 8W a nejúspornější dvoujádrové má pouze 3,9W.

A co tahle platforma nabízí?



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 317x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1469x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1188x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1881x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1135x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1902x
Komentářů: 3