Intel oslavil pod slavnou věží 101 příchod Haswellu. Hlavní přínos: Ultrabooky vydrží až 9 hodin! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 04 červen 2013
altSe společností Intel jsme oslavili příchod nové generace CPU. Velký útok na SmartPhone i Tablety!

 

 

 

 

 

Na COMPUTEXU vystavují všechny přední světové společnosti své novinky a k nim pořádají pro nás novináře zajímavé prezentace. Ty se týkají nejen novinek právě uváděných, předvádění jejich praktických schopností, ale často samozřejmě i lehké předvádění toho, co nás teprve čeká. Pro vybrané partnery z celého světa se pak ještě na zajímavých, často exkluzivních místech konají večerní party, kde se můžete potkat s předními představiteli různých společností a probrat vše kolem novinek a mnoho dalšího :).

Dnešní den patřil hlavně společnosti Intel, která po celý den pořádala předváděcí akce svých novinek na velké spoustě nových počítačů, tabletů a chytrých telefonů všeho druhu. Večer pak Intel pod slavným mrakodrapem TAIPEI 101 (4.nejvyšší budova světa s 509m) oslavil s vybranými partnery z celého světa příchod čtvrté generace procesorů Core.

(Pohled na 101 je vždy úchvatný, i když, jak vidíte, dnes tu bylo pod mrakem a občas pršelo, ale pořád je vedro kolem 28°C - tahle země ví, jak se dělá teplo :) )

DDWorld.cz byl mezi pozvanými partnery. Celý den jsme samozřejmě sledovali dění kolem novinek a že samozřejmě většina novinek na Computexu má v sobě nějaký ten procesor Intel nové generace.

  • Intel jasně cílí na mobilní segment

Ať se nám to líbí nebo ne, hlavní pozornost pokud jde o HASWELL, je věnována mobilní sféře. Všechna vylepšení mají hlavní přínos právě u mobilních zařízení. Desktop sice metále velký prostor a novinky dorazily i na něj, ale zkrátka v první řadě i Intel dnes cílí na mobilní PC, tablety a chytré telefony ….

(Intel je všude ... v nových telefonech, tabeltech i noteboocích)

  • Intel tvrdě útočí na ARM chytré telefony i tablety

Ještě nedávno si někdo mohl myslet, že ARM platforma má před sebou spanilou jízdu, kterou klasické procesory od Intelu (i od AMD) nemají šanci ohrozit. Po letošním COMPUTEXu bych si to rozhodně tvrdit neodvážil. Naopak.

Novinky společnosti Intel pro chytré telefony a tablety nejen mají podstatně větší výkon než podobné x86 platformy od této společnosti kdy měly, ale mají také velmi, velmi dobré provozní vlastnosti a ARM v podstatě přichází o svou výhodu. Není divu, že se chytré telefony s Intelem a stejně tak Tablety, objevují u velké spousty výrobců v nebývalé míře a to i u velmi významných produktů, které brzy dorazí na trh.

S novou generací 22nm ATOM procesorů se prostě musí ve velkém počítat. Má hodně co nabídnout, o čemž jsme se mohli na Computexu již v mnoha podobách přesvědčit.

  • Ultrabooky konečně s Ultramobilní výdrží

Oprávněná kritika dosavadních generací Ultrabooků směřovala ke zcela neultramobilní výdrži na baterii. Zatímco u mnoha starších, byť o něco tlustších notebooků výdrž dokázala klidně atakovat 8-10 hodin, normální i velmi drahé a luxusní Ultrabooky dokázaly jet jen polovinu té doby. Což prostě není dobré. Můžeme s jistotou říci, že většina úprav u nové generace procesorů Intel, tedy HASWELLech, směřuje právě k tomu, aby byly co možná nejúspornější, nemluvě o stále větším podílu BGA řešení i u „velkých“ PC.

Intel kromě toho pracuje i na dalších technologiích a vývoji ostatních komponent. Nižší spotřebě disků, zvětšení kapacity baterií při stejném rozměru, a tak dále. Všechny tyto kroky vedou k tomu, že nové Ultrabooky osazené platformou Intel HASWELL, vydrží až o 50% déle, než jejich předchůdci s Ivy Bridge. Reálně se mnohé modely konečně dostanou až k 9 hodinám výdrže na běžnou práci, což už je opravdu to, co bychom od ultramobilního PC minimálně očekávali.

 Brzy vám ukážeme zajímavé nové modely UltraBooků, tabeltů i chytrých telefonů postavených na nových platformách Intelu. A to nejen v našich zprávách z Computexu, ale i přímo v testech a recenzích, protože většina těchto novinek právě míří do prodeje. Rozhodně vám doporučujeme věnovat jim pozornost, protože Intel skutečně výrazně zapracoval na mobilitě i výkonu úsporných procesorů a platforem a výsledkem je opravdu dramatické zlepšení na mnoha klíčových frontách.

Computex pokračuje a máme co dělat, abychom stihli alespoň část zajímavých novinek, které se zde představují. Jdeme dál.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-04 19:49:00
avatar
Nie je čo oslavovať, 15W TDP procesory so štandardnými grafikami sú nanič, mierne vylepšenia proti architektúre SB/IB ktoré nestoja za reč, a procesory s výkonnými grafikami za cenu 28W TDP je veľký fail a nie úspech O zbytočnosti ultrabookov oproti klasickým notebookom aj vďaka nepodarku zvanému Win8 ani netreba hovoriť.
kokbulik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-04 20:27:23
avatar
Tak vymysli svojí architekturu když seš tak chytrej...
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-05 01:26:02
avatar
Typická reakcia modrookuliarnika Nič vymýšľať nemusím, uvidíme čo prinesie Kaveri, okrem určite lepšej a výkonnejšej grafiky
Anonymní  2013-06-05 05:41:00

Tie nove integrované grafiky v lap-tope zvládnu všetko aj bez prídavnej GPU .Takže úspora energie tam určite bude zamakali aj Intel aj AMD strašiak ARM je aj na niečo dobrý
MikyMauz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-05 15:13:09

Moje řeč. Kaveri Hasvell naprosto rozmetá. Kdo by se páral s Win8, Linux na tom poběží jedna báseň.
sanjuro [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-05 02:16:41
avatar
ultrabooky su to najlepsie co mohlo prist, dost bolo klasickych otrasnych plastovych smejdov hrubych ako ficova penazenka
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-05 03:02:27
avatar
no každý není bohatý metrosexuál, aby dal 25+ tisíc za stylový ultrabook. I plasťák může být dobrý
sanjuro [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-05 09:39:41
avatar
bohaty? dakedy tak stali notebooky bezne a ludia kupovali
Nephilim [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-05 12:24:23
avatar
ty si asi vela notebookov nepredal, že
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-05 02:59:54
avatar
tak ono je to logické. stačí se podívat kolik % čipu dnes zabírají integrované grafiky, u AMD APU je to víc než polovina. Je jasné, že výkonější grafika má i více bloků a tedy i větší spotřebu. Těžko mohl Intel udělat grafiku výkonu GT3, aniž by to zvýšilo TDP o jediný watt. Prostě fyzika.
Anonymní  2013-06-05 05:32:55

myslím ze je tam aj tak slušný pokrok . Takú spotrebu mali aj mobilne chip bez grafiky .
Sallvator [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - hh 2013-06-04 20:55:25

hh tak gratulace ze uz ultrabooky vydrzej i 9 hodin, u macbooku air je to standart uz od 2010 :-D, u meho MBA 2012 se při kancelařske praci a jen na wifi dostanu i na 10 hodin, za 6 dní jdou na trh nove macbooky air s haswellem tak sem zvedav ocekávám tak 15 hodinek
sanjuro [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-05 02:12:47
avatar
tak od notebooku ktory je o 1000e predrazeny by sa malo ocakavat ze aj nieco vydrzi
Sallvator [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Hh 2013-06-05 09:51:32

Coze ? Mi najdi teda o 1000e levnejsi a stejne dobry ultrabook ?? Macbook air je nejlevnejsi ze svou vybavou
nnevimm. [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-05 15:06:30

Zrovna před dvěma týdny jsem koupil nový Air za 1100€. Tak teď čekám na ten odkaz na ultrabook za 100€.
Torkil [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Trošku rýpnu... 2013-06-05 02:28:56
avatar
DD,
nejdřív mě v názvu zarazilo to, že nazýváš "101" "slavnou věží" . Slavnou věží je pro mě třeba Eiffelova věž. Toto je prostě, jak si pak správně nazval v článku, mrakodrap. Ale to tak na okraj

Haswell procesory jsou dobrá evoluce a jestli někdo čekal něco jiného, než mírné zlepšení spotřeby a výkonu, tak musel být zklamán. Do mobilních zařízení jít musí, aby se přizpůsobili trhu. A konkurence k ARM je dobrá.

PS: Na tom obrázku, jak drží tři produkty, tam bude Haswell jedině tak uprostřed v klávesnici, ne ?
MikyMauz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-05 15:10:25

U Intelu je to prostě fail, to se nedá omluvit. Naopak u AMD je i malý pokrok vítaný a parádní, protože má vstřícnou politiku k uživatelům. Stačí si porovnat možnosti, jaké má Intel a vedle toho postavte AMD, je to zázrak, co dokáží udělat.
caduto [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-06 16:57:22

Souhlas sice sem zatím vždy preferoval Intel a mobilní věci mě moc nezajímají protože sem zastánce klasického PC a jedině kde uvítám jejich snahu sou founy, ale to co Intel předvedl za poslední 2 roky je k smíchu oproti AMD protože on s mnohonásobně větším ziskem a výrobníma možnostma udělal pokrok upa malej spíše skoro bezvýznamnej ano nahození 22nm je fajn ale to je vlastně jediné co se mu povedlo výkon procesorů je téměř stejnej výhodu maj je díky instrukcím které sou novější a int. grag. je upa trapárna AMD s nižšími rozpočty a velkou restrukturalizací celé společnosti zvládá vytvářet nejlepší grafické čipy současnosti a ne jen klasické ale aj ty integrované k tomu jejich procesory sou na svou cenu lepší než od Intelu ano nemaj nic co by mohlo konkurovat pořádnejm i7 bud v 1150 neo 2011 ale proč taky když těchto se prodá prd zato podle mě i5 a podobně to nandaváj ve všech spektrech jak fx ve výkonu vs cena tak i A v mobilním provedení.
Takže podle mě kdybych vzal finance AMD a co snima dokážou a finance Intelu tak by Intel měl už dávno jet na 10nm mět spotřebu tak 3w výkon jako současné i7 2011 a integrovanougrafiku podobnou klasické 7970ghz.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 393x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1484x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1198x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1885x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1141x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1903x
Komentářů: 3