AMD Radeon VEGA „Frontier Edition“ ohlášena a předvedena – soupeří s high endem NVIDIA! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 17 květen 2017
altKde je VEGA? Tady :). AMD nicméně přiznává, že dohání dluhy z minulosti.

 

 

 

 

Trochu ve stínu procesorů, na což vtipně narážel i šéf grafické divize AMD, nicméně potvrdil, že AMD je firmou CPU a GPU a jednotné platformy a obě věci se budou doplňovat. Taktéž nicméně oficiálně přiznává, co jsem vám říkal poměrně nedávno, že v podstatě s RX VEGA museli začínat od začátku, znovu vybudovat team atd., takže začali s POLARIS a propracovali se k VEGA.

RX VEGA je opět univerzální GPU, zaměřené jak na hraní her, tak na výpočetní oblast včetně AI. AMD předvedlo první z produktů, který půjde v červnu na trh. Jde o referenční profesionální AMD Radeon Vega Frontier Edition karta se 16GB paměti a výkonem kolem 13 TFLOPS! To znamená, že takt jádra je bezmála 1600MHz.

Srovnání nové karty s jednoduchým základním vzduchovým chlazením s předchůdcem, vodou chlazeným Radeon FURY X, je hodně zajímavé, ale zdaleka neukazuje celý obrázek:

Existovat ale bude i vodou chlazená verze VEGA:

Bohužel ohledně herních variant RX VEGA grafik, AMD moc neřeklo. Ale ukázalo, že o herní výkon opravdu nemusíme mít strach. Ukázalo že RX VEGA dokáže bez potíží přes 70FPS ve 4K ve Sniper Elite 4, což znamená, že je někde na úrovni GTX 1080Ti OC verzí.

Další ukázka pak demonstrovala nové schopnosti a optimalizace HBM pamětí u VEGA. Opět výkonově na úrovni high endu NVIDIA.

No a pak přišla odpověď na otázku, proč NVIDIA tak rychle prezentovala obrovskou VOLTA V100 pro AI. AMD totiž ohlásilo svůj vstup do této oblasti, kde přiznává, že prostě nebylo. A je jí celkem jedno, kde skončí s RX VEGA, protože to je jen začátek. Ale dost povedený. AMD totiž dodá výše uvedenou grafiku Radeon VEGA Frontier Edition na trh dříve, než NVIDIA nové VOLTA a ano, AMD VEGA je znatelně výpočetně výkonnější než současná PASCAL řada v oblasti AI, na kterou NVIDIA sází:

Šéf AMD celkem vtipně upozornil na to, že tenhle výkon AMD dokázalo získat s produktem, na kterém nepracoval velký team a nestál miliardy dolarů – přímá narážka na NVIDIA a její VOLTA P100 která stála 3 miliardy dolarů. Nicméně AMD přiznává, že na investice konkurence v této oblasti nemá. Má však něco, co nemá ani NV ani Intel … dokáže nabídnout extrémně výkonné CPU i GPU, tedy má skutečně kompletní platformu, což Intel ani NVIDIA nemají.

AMD ukáže herní RX VEGA na Computexu, finální herní verze nebude vypadat jako výše uvedená profi edice. Otázkou jsou také takty, protože obvykle mají profi verze nižší takty než herní modely. Z hlediska dostupnosti to vypadá bohužel na konec června nejdříve … brzy se dozvíme více. AMD ale slibuje, že s RX VEGA se vrací do high endu a hodlá tam už zůstat …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
pavel.pavol [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-17 01:41:52

Právě na to koukám. Opravdu smekám co AMD brzy nabídne. Držím palce.
LadIQe [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-17 01:43:31

teraz som si vsimol logo vegy vyzera cool tak nasrato
pavel.pavol [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-17 01:49:45

Ještě bych poznamenal, ale to je jen můj názor, že AMD určitě více zajímá příjem z datacenter, serverů atd.kde jsou určitě větší peníze, než z herních VEGA karet.
komplik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-17 11:42:55

To není úplně pravda. Sice je tam větší profit ale neprodávají se stovky milionů jednotek tak jak ve sféře spotřebitelských PC a konzolí. Oba trhy jsou z čísel které AMD predikuje +- podobné.

Navíc každý dobrý obchodník ví, že je dobré mít širší portfolio, ideálně s vyrovnanými investicemi/přijmy pro případ kdy se některý segment toho portfolia radikálně změní, třeba lidi přestanou hrát hry, vykašleme se na učící se počítače, autonomní auta atd...
zdarec [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-17 06:26:42
avatar
Jsem zvedav kam az se to odkladani vydani posune. Dolar pada a s cenama to nic nedela. Zatim nic nepizivniho nevidim :'(
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-17 08:13:39
avatar
Podle AMD grafu dává Fury X ve FP16 i FP32 stejný výkon. Není to trošku blbost?
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-17 08:35:11

To není graf.... to je prezentace

Všechny červené čáry jsou stejně dlouhé, tedy ukazují sto procent daného parametru u fury. Fp16/32/vRAM Modrá pak ukazuje procentuální vzrůst, kde už je jak správně podotýkáš vidět, že výkon ve fp16 a 32 je odilišný
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-17 08:57:05
avatar
Jo takhle.
Aspoň je vidět, že stejně blbý lidi jako já se nachytají
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-17 12:08:07
avatar
Ty jsi se zeptal, blbec se nezeptá a bude stůj co stůj prezentovat svůj omyl i ostatním jako neotřesitelné dogma.
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-17 13:19:30
avatar
Zastávám názor: "když nevím, tak se radši blbě zeptám, než abych to nevěděl dál"
roll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-17 08:48:03

AMD fakt neumí dělat prezentace, to tam museli vybrat test kde "lower is better"? Když se na to člověk podívá hned vidí u konkurence vyšší sloupek a bude si myslet, že je lepší..
Nvidia sice podvádí s grafy kde dvacet procent vypadá jako trojnásobek, ale určitě to udělá první dojem, když je váš sloupeček třikrát takový.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-17 10:15:11
avatar
A nebo tu prezentaci cili na opravdove profiky, kteri si pred udelanim zaveru zvazi opravdu vsechna relevantni data
komplik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-17 11:22:42

Tohle byla prezentace pro finanční analytiky, tedy lidi kteří ovlivňují cenu samotné AMD, nezřídka tam seděli i akcionáři AMD.
roll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-17 16:56:26

Jasně, jenom to prostě vypadá blbě když tam mohli dát něco kde má AMD víc bodů.
Jenom první pohled - aha v tomhle sloupečku je víc, to bude lepší a hle nvidia... A v mozku po podvědomě zůstane.
Jsou to i takové drobnosti co můžou ovlivnit člověka.
komplik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-17 11:24:30

"Nvidia sice podvádí s grafy"

kde přesně? Říká se tomu marketing. Grafy ukazují pravdivá čísla, jen jejich reprezentace na první pohled vypadá jinak a člověk musí pochopit jejich význam. Obchodník co to nedělá si zaslouží vyhodit.
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Mno 2017-05-17 09:47:20

Mno když vidím ty dva osmipiny na napájení. To bude mazec, ale pokud to bude mít odpovídající i výkon ve hrách, tak proč ne. Snad to bude dostupné i v takové verzi, aby si na to člověk dal vlastního vodníka. Vodník na Fury X nebyl zrovna povedený a bez chyb.
Hlavně doufám, že pro to budou mít hotové ovladače ve finální podobě už od vydání na trh.
komplik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-17 11:34:23

Vy si tu kartu chcete koupit na hry? To není karta co má konkurovat GTX nebo Titanům od konkurence, ta karta má konkurovat P100 a nově představené V100. V jednom benchmarku to výrazně překonalo P100, ale to je jeden konkrétní výpočet a reálná aplikace těch karet může mít odlišné výsledky a V100 by to měla překonat, hlavně ale bude záležet na SW které pro tuto sféru dodá AMD a víme že v oblasti výpočtů pro autonomní inteligenci, je AMD pole neorané a doteď v tom segmentu neměli vůbec nic. Což na prezentaci bylo zmíněno. Výsledek toho testu neznamená že vyhrajeme, ale že tam jsme.
shadowmage [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-17 10:32:00
avatar
Tak tohle by konečně mohlo ten cenový boj spustit, současný stav, když špičková grafika stojí tolik co celý zbytek počítače se mi ani trochu nelíbí. Když si vzpomenu, že jsem před lety v době R9500 a R9700 řešil, zda 5 tisíc za grafiku není zbytečně velká rozežranost...
jfb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-17 10:33:29

Nějak vůbec nechápu, co stálo na Voltě 3 miliardy USD, dle výkonu je to jen zvětšený Pascal.
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-17 11:06:43
avatar
To jsou jen manažerské kecy, aby si obhájili vysokou cenu takového produktu
komplik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-17 11:57:45

Vzhledem k tomu že se musíte takto hloupě ptát, tak asi není odpověď která by to dokázala vysvětlit, ale přesto.


Předně je třeba říct že AMD určitě investovalo ve stejných řádech jako NVIDIA, jen to nemarketují jako "wow" efekt, nebo o tom záměrně chtějí mlčet, ale to je irelevantní.

Zjednodušeně, vývoj architektury trvá roky, krom samotné produkce čipů se ty čipy musí navrhnout ale návrh lze udělat jen tak že budete vědět co a jak ten čip má dělat, někdo musí přijít s nápadem, který je přínosem pro stávající stav a je to realizovatelené a realizace nebude příliš složitá a takové nápady prostě nechrlíte denně v desítkách kusů. Už jen to posouzení zda a jak je ten nápad realizovatelný a přínosný může být proces na kterém odpbornící stráví týdny, měsíce práce, třeba to i v nějaké prototypové formě vznikne a třeba hned zahodí. Na lecos budete potřebovat i právníky, kteří jednak zajístí třeba patenty pro nově vzniklé věci, nebo naopak budou prospěšní k tomu aby jste cizí patentny neporušil. Další věc je že nevyvíjíte jeden číp ale celou platformu na tkeré bude podřadná i high end grafika, bude na ní postavená i profesionální výpočetní grafika. K tomu aby váš HW byl lepší potřebujete i SW a hlavně podporu vývojářů, je dobré s nimi komunikovat, hlavně profesionální sféra je extrémně závoslá nad SW kterýe svému HW dodáte a to znamená práce desítek, stovek programátorů…

Vývoj karty není že na papír sepíšu požadavky typu "chci aby to dalo 60 FPS v 4k, aby to umělo něco spočítat, a bylo lepší než konkurence" pak to naťukat do mašiny ze které začnou padat hotové čipy.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-17 12:23:12
avatar
Citace:
Předně je třeba říct že AMD určitě investovalo ve stejných řádech jako NVIDIA


můžeme s jistotou říci, že investice AMD do vývoje VEGA byla jen zlomkem velikosti investice NVIDIA do vývoje její VOLTA ... AMD nemá příjmy a výdělky a prostě peníze, které má NV, tudíž si nemohla dovolit investovat částku nikde poblíž toho, co NV ... a AMD se tím ani netají.

Šéf GPU divize AMD navíc včera jasně potvrdil, že staré vedení v podstatě seškrtalo plány a vývoj GPU a on tak musel začít v podstatě skoro od nuly, takže investovat i mimo samotný vývoj GPU ...
JoEx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-17 20:58:38

Že vás to ešte baví táto žabomyšia vojna......

A hlavne - každý mesiac aspoň raz sa naháňať za najnovšou grafikou
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-17 21:14:49
avatar
ano baví
Nevim2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-17 23:05:54
avatar
Ta VEGA... to už se prkenice a case prohne!
Ricardo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-18 13:52:52
avatar
Nevím jestli se něčí prkenice prohne, ale Vega pro desktop do konce června nedorazí.
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-18 14:34:44

Neboj, do června 2018 ji stihnou.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 622x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1546x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1234x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1913x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1165x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1913x
Komentářů: 3