Jak je to doopravdy s cenou AMD Radeon RX VEGA grafických karet? Doporučené ceny platí! Jenže … Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Monday, 21 August 2017
altJe mnoho zmatků kolem cen nových AMD Radeon RX VEGA grafických karet, včetně spousta dezinformací.

 

 

 

Ano, na internetu zuří doslova válka o to, že někteří vyloženě záměrně dezinfromují, pokud jde o situaci kolem cen grafických karet AMD Radeon RX VEGA. Celou situaci odstartoval z velké části lživý příspěvek jednoho z pracovníků britského obchodu, který napsal, že Radeon RX VEGA se nebude prodávat za doporučené ceny, protože to jsou jen zaváděcí ceny. Jaksi ale zapomněl zmínit několik věcí. Protože se k tomu AMD nijak zvlášť nevyjádřilo, současně to ale nerozporoval (ani nepodpořil) nikdo z ostatních prodejců, všichni to převzali jako fakt. Jenže on to fakt není, naopak se jedná o faktickou lež. AMD nyní oficiálně potvrzuje, že na doporučených cenách se nic nemění a platí i nadále.

Jenže doporučené ceny jsou jedna věc, realita na trhu věc úplně jiná. Kdysi dávno, před vypuknutím těžařské horečky, doporučené ceny skutečně něco znamenaly a dalo se na ně docela spolehnout. Zejména u herních grafik, které fakticky byly určené jen na hraní her, karet bylo relativně dost a normálně dostupné a tak ceny víceméně odpovídaly, těm doporučeným a dokonce se daly najít modely i za méně (díky konkurenčnímu boji samotných výrobců karet). Doporučená cena výrobce GPU je totiž jen doporučená cena, tedy cena směrem k výrobcům karet, pokrývající všechny náklady a obsahující i rozumný zisk tak aby cena byla konkurenceschopná a rozumná pro všechny, ale někteří výrobci klidně mohli jít pod ní. Problém je v tom, že situace na současném grafickém trhu má do normální opravdu daleko a doporučené ceny u mnoha současných grafik od středního segmentu výše, jsou velice vzdáleny od reality, za jakou se karty skutečně prodávají.

AMD však oficiálně potvrzuje, že doporučené ceny nadále platí, to samé potvrzují i výrobci grafik a někteří distributoři. Problémem totiž není, že by doporučené ceny neplatily. Problém je, že jsou nastaveny pro normální situaci na trhu. Ta ale rozhodně nevládne a výrobci grafik se potýkají s vysokou poptávkou, nestíhající výrobou a zdražováním některých komponent.

Je také extrémně hloupé vinit AMD z toho, že se v obchodech RX VEGA karty neprodávají za těch 399/499 dolarů, protože neexistuje legální možnost, jakou by AMD mohlo prodejce donutit za tyto ceny karty prodávat, tím spíše za současné situace převisu poptávky nad nabídkou. I proto jsou vyjádření AMD opatrná. AMD totiž prodává ty karty výrobcům, ti distributorům a ti teprve jednotlivým prodejcům, od kterých je nakupujeme. AMD však může ovlivnit jen ty počáteční ceny, za které ono samo karty prodává výrobcům karet, případně distributorům, a to jen v případě referenčních modelů, které nechává vyrábět AMD a výrobcům je dodává už hotové. V případě nereferenčních grafik už AMD nemůže ovlivnit na cenách finálních karet fakticky nic, protože už to nejsou jeho grafiky a nesou jen jeho čip. O ceně rozhoduje výrobce grafické karty. AMD však v současnosti dodává komponenty pro grafiky a také samotné referenční karty tak, že je lze prodávat za doporučené ceny!

Jenže se tak moc neděje, protože koncoví prodejci a před nimi i distributoři vidí obrovskou poptávku a také situaci dalších grafik na trhu. Radeon RX VEGA 56 za 399 dolarů (11 tisíc korun vč. DPH) a Radeon RX VEGA 64 za 499 dolarů (13,5 tisíce korun vč. DPH), by byly jasnou volbou, protože sice ve srovnání s doporučenými cenami GTX 1070/1080 by sice výrazně nevynikly, ale ve srovnání s reálnými cenami GTX 1070/1080, kdy drtivá většina skutečně dostupných grafik ve velkých obchodech stojí znatelně více, by byly jasnou volbou (i přes nevyladěnost i vyšší spotřebu). Distributoři a prodejci grafik ale nejsou hloupí a mohou si cenu určit bez ohledu na doporučené ceny, a také určují a nemají žádnou zákonnou povinnost akceptovat doporučené ceny výrobců karet. A prodávat v tuto chvíli RX VEGA karty za 11 a 13,5 tisíce korun? Teď když podstatně slabší RX 580 stojí kolem 10 tisíc korun běžně? Odpovězte si sami, jak byste se jako obchodník zachovali.  

AMD tedy oficiálně potvrzuje, že doporučené ceny platí, nicméně nemá žádný legální nástroj, jak je po distributorech natož koncových obchodnících „vymáhat“ a tak je k tématu opatrná. Pokud by totiž řeklo, že ty karty budou za ty ceny v obchodech a nutilo k tomu prodejce, tak by se mohli někteří ozvat k úřadům a začalo by vyšetřování, jak je to možné, a že AMD narušuje volnou soutěž mezi prodejci na trhu. Za současné situace se tak snaží udělat to jediné, čím reálně může cenu ovlivnit a případně srazit k těm doporučeným cenám. A to dodat více grafik do prodeje, protože, samostatné RX VEGA 64 jsou neustále vyprodané a ceny v některých obchodech i za základní edici poskočily až na 699 dolarů! K dispozici jsou občas některé ty herní packy, protože do nich AMD alokuje více grafik, než pro samostatný prodej. To je jediný způsob, jak je trochu může udělat neatraktivní pro těžaře, což se nelíbí hlavně distributorům a prodejcům. Těm je totiž úplně u zadku, komu a kolik grafik najednou prodají a AMD jim těmi packy komplikuje situaci.

Někteří namítají, že proč tedy AMD neudělá podmínku, že budou jen 1-2 kusy grafiky na zákazníka a dokonce že minerům chystá speciální ovladače. Pokud jde o speciální ovladače, miner i hráči jsou v očích AMD pochopitelně stejní zákazníci a nehodlá kašlat na nikoho, to ale neznamená, že se nebude snažit udělat podmínky tak, aby hráči i mineři měli grafické karty reálně k nákupu k dispozici. Pokud jde o omezení počtu prodávaných kusů na zákazníka, opět platí, že AMD nemá žádný legální prostředek, jak donutit nějakého nezávislého prodejce takovou podmínku respektovat! Takže je hloupé to po AMD chtít. Tuto podmínku by totiž museli zavést sami obchodníci a distributoři o své vlastní vůli ve svých obchodech, a ti to samozřejmě neudělají, protože to pro ně není výhodné. Pokud k nim přijde zákazník, těžař a že chce 1000 kusů grafik, prodají mu 1000 kusů grafik, i kdyby pro hráče neměli pak mít měsíc nic (z toho důvodu ty herní packy jsou funkčním opatřením, a proto se prodejcům tak moc nelíbí). Situace by byla jiná, pokud by AMD prodávalo grafiky přímo ve svém obchodě, jak je prodává ve svém obchodě NVIDIA. Tam tak může nabízet jednotlivé karty za doporučené ceny (a za ty můžete koupit NVIDIA FE edice stále) i omezit jejich počet na zákazníka, kdy NVIDIA u TITAN Xp, které prodává výhradně přes svůj obchod, omezuje prodej na jednoho zákazníka na maximálně dva kusy. AMD však žádný vlastní obchod nemá, a tak nemá žádný způsob, jak koncové prodejce nutit k čemukoliv (ti jej dokonce nemusí vůbec prodávat, když na to přijde) a může ji jen dodávat zboží přes distributory a proto prostě udělalo to, že alokovalo část grafik pro prodej samostatně a větší část grafik do těch herních packů a ono to funguje, byť z toho nemůžeme mít jako zákazníci úplnou radost, protože ne každý chce kupovat i část PC s celou grafikou.

Jedinou cestou, jak může AMD pohnout s cenami jednotlivých grafik, je zajistit lepší a bezproblémovou dostupnost grafik, tak aby karty byly normálně dostupné skladem a tudíž nebyl tlak na růst jejich ceny z důvodů nedostatku a čekání na ně. Jenže to se dnes snadno řekne, hůře udělá. Poptávka je obrovská a karty v současnosti nestačí. Situaci komplikuje i stav věcí na poli pamětí všeho druhu, kdy aktuálně potřebné HBM2 vyrábí jen Samsung a to v malém množství a navíc za vysokou cenu a obecně ceny všech pamětí stále rostou. Například GDDR5 pro ostatní karty nyní zdražily o 30%! Výrobci grafik jsou tak pod dvojím tlakem.

Shrnutí:

Neexistují „zaváděcí ceny“ pro RX VEGA grafiky, ani kompenzace pro prodejce, AMD (ani žádný výrobce čipu) nemůže druhou ani třetí osobu v řetězci nutit k tomu, aby prodával za nějakou konkrétní cenu, natož všechny další osoby z různých distribucí a obchodů. Ceny za jaké AMD dodává referenční karty na začátku do distribuce, odpovídají tomu, aby jím doporučené koncové ceny byly v obchodech pro koncového zákazníka běžně dosažitelné. Jenže finální ceny stanovuje sám obchodník a před ním distributor a klidně několik dalších prostředníků, dle nabídky-poptávky a většina z nich nepřizná, kolik marže a přirážky skutečně má, a že u některých grafik lze dnes mít klidně desítky % navíc proti nákupní ceně od výrobce.

Doporučené ceny 399/499 dolarů za základ nadále platí, jak byly oznámeny. Současná situace na grafickém trhu a v obchodech je taková, že ceny některých grafických karet jsou z důvodů poptávky reálně na konci až 2x vyšší než doporučené ceny (například RX 580). Koncový prodejce prostě nemá nyní zájem prodávat RX VEGA za 11 a 13,5 tisíc korun, když za 10 tisíc běžně prodává o mnoho slabší RX 580. Mimochodem AMD z té RX 580 za 10 tisíc nemá nic, protože stále dodává čipy tak, aby karty mohly stát tu doporučenou cenu. A ta je 6-7 tisíc. To samé platí o RX VEGA kartách, kde má AMD vše nastaveno tak, aby v koncové ceně mohly být prodávány za ty oznámené doporučené ceny. Jediné, co nyní určuje reálně ceny RX VEGA v obchodech je poptávka a dostupnost produktu. AMD (ani žádná jiná firma) nemá legální prostředek, jak nutit třetí stranu prodávat za nějakou konkrétní cenu (tím spíše za nízkou cenu, když trh tlačí ceny vzhůru). A současná situace na grafickém trhu dělá věci pro nás hráče podstatně těžší. Samozřejmě obchodníci/distributoři až na výjimky vám nepřiznají, že tu koncovou cenu určují a navyšují (natož o kolik) na finální stav oni. A je pro ně pochopitelně šikovnější házet vinu na někoho jiného, nejlépe na někoho, kdo se legálně (aby nebyl nařčen z neférového ovlivňování trhu) nemůže moc bránit.

Fakt, že je lež, že by AMD dalo nějaké zavádací ceny 399/499 a reálně jsou prý 499/599, potvrzuje i to, že ceny v obchodech za Radeon RX VEGA 64 karty, které jsou zatím jediné dostupné, stoupají běžně na 699 za záladní verzi a až 1300 dolarů za vodou chlazenou!!! Prostě ceny si určují obchodníci a AMD s tím nemá nic společného ... a poptávka je tak vysoká že i za tyhle ceny se ty karty prodávají, což by se asi neprodávaly, kdyby byly špatné ... o všem rozhoduje poptávka :(

Bohužel platí, že hráči jsou dnes nejméně zajímaví zákazníci pro AMD i NVIDIA (zajímaví jsou, jen ne primárně) – platí totiž nejméně a chtějí skoro nejvíce, tedy nejkvalitnější HW, za který ale jiní platí i mnohonásobně více. Hlavní zisky dnes dělají výpočetní karty, a tady je právě znatelný rozdíl mezi RX VEGA a GTX konkurencí. Zatímco GTX jsou čistě herní grafiky, RX VEGA je herní ale zároveň výpočetní karta – prostě univerzální karta. Hlavně proto, že AMD nemělo na to dělat dvě odlišná řešení. Ano, RX VEGA sice je v současném SW (ne)vyladění herně konkurencí „jen“ pro GTX 1070/1080 a cena tomu odpovídá, výpočetně ale dokáže v řadě případech předčít i výrazně dražší GTX 1080Ti a TITAN Xp a cenově přímo konkurenční GTX 1070/1080 mu nedokáží absolutně konkurovat v řadě reálných výpočetních či renderovacích aplikacích (kam také AMD věnovalo zatím především dosavadní SW optimalizaci karet). Proč? Protože po HW stránce jsou podstatně slabší GPU řešení:

V SP režimu je RX VEGA 64 o více jak 40% výkonnější, v DP dokonce brutálně téměř 3x vyšší proti stejně drahé GTX 1080! AMD prostě výpočetní výkon u herních grafik v podstatě neomezuje, jen pro ně nejsou dostupné tak optimalizované ovladače jako pro výpočetní verze jinak HW téměř totožných karet, ale v mnoha aplikacích to moc nevadí. U GTX grafik platíte ale jen za ten herní výkon, protože jsou to jen herní grafiky a za ostatní si nechává NV zaplatit u profi karet. „Bohužel“ RX VEGA má herní a stále i plně aktivní výpočetní výkon, a i když herní výkon díky minimálními vyladění aktuálně není úplně omračující, výpočetním výkonem je to neuvěřitelně výhodná karta, kdy NVIDIA na tomto poli srovnatelnou prodává dokonce až za 1200 dolarů, což je proti 499 dolarům za RX VEGA 64 sakra rozdíl! Pokud ho tedy dokážete využít, což zjevně někteří ano. Bohužel doby, kdy grafické karty byly jen na hraní her jsou pryč, hraní her nevydělává, výpočetní nasazení ale ano.

Pokud by situace na grafickém trhu s dostupností karet byla normální, žádný cenový zmatek a problém by kolem RX VEGA nepanoval …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Kisch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 06:51:18
avatar
Mno, tak podle mne tenhle stav AMD plně vyhovuje. Jejich karty jsou lepší pro těžení, tak proč to nějak omezovat? A ty bundly, to je taky jasná snaha prodat co nejvíc svých výrobků. A je to normální tržní chování, to AMD nelze vyčítat. AMD není Matka Tereza.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 11:10:09
avatar
nechápu proč mluvíte o AMD ... to prodává v tomto případě referenční grafiky jen tomu prvnímu v řadě (jinak prodává jen GPU výrobcům), co udělají ti dál, na to nemá vliv a hlavně z toho nemá žádné peníze ...

AMD prodává karty tak, aby na konci mohly stát ty doporučené ceny, to že to pak prodávají ve finále prodejci za mnohem více, na tom vydělávají oni ne AMD, tomu už ty karty v té chvíli dávno nepatří ...
Kisch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 12:59:37
avatar
Vážně nechápete, proč mluvím o AMD? AMD jde o to prodat co nejvíc svých výrobků, což se teď děje. Pro mne je to docela pochopitelné. Co vyrobí to prodá. Pro firmu ideální stav. Tak to ještě jistí těžebním ovladačem.
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 11:54:40

AMD z toho ale takhle nic moc nemá, nVidia tohle vyřešila přímým prodejem karet Founders Edition(=větší zisk a kontrola počtu na zákazníka)
Don_F3K3T3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 07:02:19
avatar
Vega je podla DDW najospravedlnovanejsia karta v historii/sucasnosti. Toto je takto, lebo hento. Hento je tak, lebo toto...

co tak napisat, ze vega je proste fail, aspon 64ka urcite a tie TFLOPs len poukazuju na to, ze AMD potrebuje dvojnasobok vsetkeho, aby dorovnalo nvidiu a to plati aj pre spotrebu
Kisch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 07:31:36
avatar
Spíš bych řekl, že je to fail po stránce ovladačů. Šikovné by bylo, kdyby šly nevyužité části architektury vypnout/uspat.
Marthy5 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 07:45:19

Hádám že něco takového nemusí být po technické stránce možné.
Kisch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 10:21:46
avatar
To je mi jasné. A pokud by to mělo jít, tak by to komplikovalo výchozí návrh čipu.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 10:48:33

Vo vypočetnej oblasti i vega 56 natrhne prdel GTX1080Ti pritom ma nižšiu spotrebu i cenu, škoda že to same nedokaže i v hernej, tam je konkurencia pre GTX1070 a tu už spotreba je vysoka...
Pre težarov je nova vega bomba nižšia cena ako GTX1080Ti nižšia spotreba a vykon podstatne vyšši.
Škoda že to iste Vega 56 nedokaže i v hrach, keby aj tu mala 20% vykon nad GTX1080Ti
sirthomas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 12:03:20
avatar
Mily pane, zkuste premyslet, kdyby VEGA 56 byla ve hrach rychlejsi o 20% nez 1080Ti, kolik myslite ze by stala? Napovim Vam, jiste by nebyla levnejsi protoze z obchodniho hlediska by to pak nedavalo smysl ;)

Vy si Vazne myslite ze AMD je nejaka dobrocinna organizace, ktera ma dohlizet na blaho nas hracu a co nejvice nam snizovat ceny? Pokud ano zkuste se probudit do trzni reality.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 12:37:47
avatar
zároveň by si to chtělo uvědomit, že AMD ti přímo karty neprodává a že ceny na trhu vytvářejí samotní obchodníci a na ty AMD nemá žádný vliv a ti dělají ceny podle svého ...
REDDlight [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - absolutne nezmysly 2017-08-22 12:50:43

to co si napisal je znoska nezmyslov z tvojej chorej hlavy.

1. vega56 nenatrhne 1080Ti prdel v compute oblasti. Vo vacsine je daleko za, v jednom ci dvoch vynimocnych pripadoch je porovnatelna (co je stale pekne s prihliadnutim na cenovy rozdiel). Vo vacsine ale 1080ti vyrazne vedie. vega56 nema zasadne nizsiu spotrebu nez 1080Ti FE,. skor su porovnatelne.

2. ze je vega pre minerov bomba si si vymyslel. vykon nie len ze nie je podstatne vyssi nez 1080Ti, je nizsi alebo porovnatelny. spotreba je vzdy zasadne horsia. realna cena vega je tiez na urovni 1080ti, pretoze za PR ceny sa predavalo len par 100 kusov. cize spotreba vegy je hola katastrofa a vega je FAIL.

3. vo vseobecnosti nema vega56 vykon 20% na 1080ti NIKDE A V NICOM. podari sa ti najst mozno jeden benchmark, ktory ale nevypoveda nic o realnom stave. cize metrika ze vega56 je o 20% nad 1080Ti si si vymyslel, alebo si proste idiot.

//edit:
realne ceny vegy56 este ani nepozname. dost mozne, ze za sucasneho stavu trhu budu na urovni 1080ti
palab [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 07:42:46

No fail to prý určitě není, Honza jasně píše, že kdo chce odladěnou grafiku na hry tak tu je GTX 1080 a kdo chce grafiku i výpočetní tak si koupí grafiku VEGA za stejné peníze ale žravější s tím že si holt na doladění bude muset zase nějaký čas počkat, takže víme opět to co předtím..
ludva [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 07:44:44

Tak dámy a pánové, teď mi řekněte, kdo si nějakou tu vegu koupí Já určitě ne
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 11:40:50
avatar
Ja pujdu do nereference Vegy 56, az se stabilizuje cena a uprimne jsem z jejich papirovych parametru nadseny. Pro toho, kdo pc vyuziva opravdu univerzalne i na neco vice, nez jen to hrani her, jde o opravdu zajimavy produkt.
Rozumim tomu, ze kdo sve PC pouziva opravdu jenom na to hrani her, internet, filmy atp, tak uprednostni jine reseni. Takoveto vyuziti je dnes uz pomalu jakysi lepsi mezistupen herni konzole a dost mozna nekam tam smeruje i vyvoj (konzole se vic a vic podobaji hernim PC).
PC byvalo domenou univerzalniho pouziti a pro takoveto vyuziti nabizi zajimavejsi reseni prave AMD. PC na hrani her, se stava samostatnou kategorii, ve ktere se alespon momentalne daji poridit efektivnejsi karty - kazdy at se uz zaridi podle svych potreb. Kazde reseni ma sve vyhody a nevyhody a za mne ani jedno neni spatne.
galo0 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 12:08:54
avatar
Taky premejslim nad nereferencni Vegou 56... otazka kdy realne bude a za kolik. Zatim to bude muset RX 480tka vydrzet
joyster1787 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 15:17:07
avatar
Ja sa rozhodnem medzi Vega 56 a 64 podľa recenzí ale počkám si na nereferenčné riešenia a uvidím ako dopadnú . V každom prípade som 100% rozhodnutý pre jednu z nich. Jednak mám freesync monitor a jednak Vegu považujem za veľmi slušný produkt v žiadnom prípade mi ako fail nepríde aj keď má svoje muchy... Je pravda ,že tá spotreba je hrozne vysoká tak ako aj jej cena momentálne ale s niečím podobným som aj rátal keďže AMD karty som už mal. V každom prípade ako náhle pôjdu nereferenčné karty kúpiť na e-shopoch tak idem do toho ... Koľko si počkám neviem ...
exRathanuviel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 21:35:16
avatar
Já si ji nekoupím, protože nejsou. Kdyby byly k sehnání, tak jí zkusím. Vždy bych ji mohl do 14 dnů vrátit. Jenže ona není.
Osobně bych chtěl zkusit snížení napětí a sám si kartu otestovat.
Jenže prostě není...
Marthy5 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 07:49:01

Pravda,tohle je další z dodatkových článků o GK Vega,který má vysvětlit proč to nebo ono-pamatuju se že třeba GTX 1080/1080Ti žádné podpůrné články tady ani jinde neměla.
palab [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 08:18:21

Tak ty grafiky ani žádnou podporu či obhajobu nepotřebovali a to platí i teď..
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 12:39:15
avatar
a ony tam nějaké zmatky kolem cen a výkonu byly Mimo dvojích cen, kdy pak výrobci grafik prodávali za ty vyšší ceny i NeFE edice? Situace také byla jiná, že nehořela těžařská horečka ...
N0NECZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 12:17:33
avatar
Podpůrný článek byl přece v tom, že Nvidia si z nás Founders Edicí dělá srandu.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 11:27:16
avatar
žádná obhajoba AMD!!! Prostě vysvětlení reálné situace na trhu ....

Radeon RX VEGA žádnou obhajobu nepotřebuje a žádnou neděláme, stoupající reálná prodejní cena mluví jasně, karta je dobrá a atraktivní pro dost lidí, kdyby nebyla, cena klesne .... fail to tedy není, jen nemá po stránce herního vyladění v podstatě nic hotové, ale výpočetní vyladění je mnohem dál a jak krásně ignorujete, grafiky dnes nejsou jen pro hraní her
AlmightyCraft [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 11:19:20
avatar
Ano smiřme se s tím že grafiky jsou jen pro těžbu. Vlastně buďme vděční nVida za to že dělá nevýpočetní karty jen pro hráče. To že udělali pár těžebních karet a zbavili se přebytku poškozených 1060. Proste na hraní už jen karty Ti (1050ti a 1080ti) oboje svou medvědí službu udělá a těžaři je cenově neovlivňují. I když 1080 za 13500 jde také v nereferenci běžně sehnat (jen jsou to ty méně atraktivní modely).
AMD (nově Advanced Mining Devices) prostě na čistě hráče zapomnělo velice brzy (a to mělo své věrné publikum, tak uvidíme jak ho budou následovat těžaři i po té co někdo udělá konkurenční produkt lepší).
kojot1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 11:22:12

Hmm, RX 5xx jsou přeci zcela relevantní alternativy k cenovým nVidiím. A shodou okolností svým výkonem oslovují i mining. Což jen poukazuje na fakt, jak jsou hry zoufale optimalizované.
Jaké zapomenutí na hráče? V FullHD si v pohodě zahraješ na AMD rig, což je drtivá většina hráčů (+ bohužel nemálo HD-laptop zoufalci).
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 11:23:44
avatar
AMD na hráče nezapomnělo, důkazem jsou herní RX VEGA a ty herní packy ... jen prostě nejsou na prvním místě Navíc herní výkon je slušný a odpovídá alespoň v oblcasti doporučených cen konkurenci ... jenže doporučené ceny u obou značek jsou dnes jaksi dál od realtiy, protože těžaři ...
sirthomas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 12:07:08
avatar
Tezari jsou, alespon docasne, z obchodniho hlediska mnohem lepsi a movitejsi partneri nez hraci. Neni duvod aby akciova spolecnost, ktera ma samozrejme jako hlavni prioritu generovat co nejvetsi zisk akcionarum, toho nemela vyuzit.

To same plati o celem prodejnim retezci.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 12:36:51
avatar
AMD prodává všem a na hráče nekašle, pokud by kašlala, tak by se RX VEGA na trhu nikdy neobjevila, když ty samé karty může prodávat jako různé profi a výpočetní edic podstatně dráž přímo AMD za doporučené ceny 1000 dolarů+
sirthomas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 12:40:55
avatar
Ano ale mineri by ji za 1000+$ nekupovali a ani hraci. Je to naprosto logicke ze se kazdy vyrobce sveze na jakekoliv vlne nejake manie, hlavni je ze je za tim zisk..

BTW. O kaslani na hrace nic nepisu ani to tak neni myslene ;)
digitalis [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 13:25:37
avatar
Tie TFLOPs ukazuju akurat na nevyuzity potencial AMD GPU. Predsa tie cisla TFLOPs nie su vymyslene ale matematicky odpovedaju vykonu HW. Fail je, ze nemame SW, ktory by tu silu skutocne celu vyuzil. Vtedy by bol ten vykon omnoho vyssi a spotreba by nevyzerala potom tak zle. Zial, je uz dlhodobo na skodu AMD, ze ten vykonnostny potencial GPU nie je vyuzity, ci zo strany vyvojarov aplikacii, alebo ako v pripade Vega, zo strany AMD. To, ze si AMD nemoze dovolit vyrabat na oba fronty, teda ako herny, tak aj vypocetny, osobitne GPU, je samozrejme AMD na skodu a velke plus pre Nvidiu. Nvidia to moc dobre vie a vyuziva to naplno, pretoze Nvidia vyraba viac druhov GPU, zameraneho pre konkretny ucel. A zjavne ten vypocetny vykon ma Vega skutocne masivny, ked taziari, ktori vykon vyvazuju zlatom, si Vegu kupia aj za vyssiu cenu.
zdarec [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 07:15:43
avatar
Ja se jen zeptam: mezi referencnimi kartami je rozdil pouze v biosu jednotlivych znacek? Je vicemene jedno co koupim? Na vsechny pasuje stejny vodni blok? Abych vedel ze vzit cokoliv co se namane. Je to opruz, kdyz mam nakoupene vse vcetne chlazeni a ted cekam az bude karta v prodeji a kdovi za jakou cenu. Jsem otraven a znechucen.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 10:48:05
avatar
dokonce ani ten BIOS se velmi často neliší.
zdarec [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 07:21:37
avatar
v recenzi u konkurence zminovali o5 piskajici civky. Slabe ale preci. Pokud budu vyzadovat tichy chod tak se mam na co tesit. Snad to nebude stejny pruser jak s fury x a reklamacni kolecko hned po prvnim spusteni :'(
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 10:49:23
avatar
??? tahle karta a problém s cívky? kde to zmiňovali? .... projížděl jsem řadu recenzí, nikde ani zmínka .... dost pochybuji, že je to při kvalitě reference, která je neuvěřitelně předimenzovaná, je vůbec možné ... to už pak bude spíše otázka kvality použitého zdroje ...
zdarec [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 11:14:51
avatar
Tak omyl. Nepiskaji, ale pry cvakaji. Zdoj pctuzing, recenze kapitola 29: hlucnost. Cituji: "Poměrně intenzivní bylo cvakání cívek, majitelům budiž útěchou, že je velmi záhy přehluší ventilátor."
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 11:16:55
avatar
nikdo jiný nic takového nehlásil a já jsem si také žádného takového "problému" nevšiml a mám tu teď VEGA 56 a taky funguje "relativně" tiše na referenční edici AMD ...
zdarec [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 12:10:10
avatar
To rad slysim. Nerad bych do noveho pc navalil tolik penez a pak z ticha slysel nejake nezadouci zvuky. Pripadne cvakani v zatezi bych neresil. To bych tezko vnimal.
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 12:49:03
avatar
DD, kdy bude recenze na RX Vega 56, když už tu kartu máte?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 12:55:09
avatar
děláme na ní nevím přesně
EViLNEViL [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Undervolting 2017-08-22 15:48:42

A budete zkoušet i undervolting jako třeba zde Odkaz. Reddit he toho teď plný.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 15:49:57
avatar
taky zkoušíme
Hurikan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Povyk 2017-08-22 07:32:55

Mnoho povyku pro nic, zahraniční weby hovoří o nedostupnosti a nedodržení ceny ze strany AMD už delší dobu!
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 10:49:47
avatar
právě .... a teprve nyní se objevilo výše uvedené vysvětlení ...
harrym [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 07:50:45

Bude-li situace s miningem pokračovat ještě pár let, tak závěr je jednoduchý. Výkonový strop pro herní účely bude GTX 1050 Ti a RX 560.
To výše už budou zkrátka grafiky cenově mimo herní zaměření.
Don_F3K3T3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 08:13:00
avatar
potom sú tu ešte bazáre, ale i tam je tá cena niekedy vtipná

ale občas sa nájdu aj seriózni predajcovia, nie kšeftári
Ziik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 08:21:05

Ahoj, uvital bych clanek ze sociologicky-ekonomickeho smeru na aktualni tema grafik a krypto men. Mohl by polemizovat nad vecmi jako blahobyt, rozevirajici nuzky mezi chudymi a bohatymi, duvera v ryzikove investice v case ekonomicke stagnace, mentalita lidi a tak podobne.
jfb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 09:21:43

Prosím, jen to ne zde na ddw!
shadowmage [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 09:30:02
avatar
Kdyby AMD bylo tak vstřícné vůči hráčům, tak nevydá ovladač speciálně vyladěný pro výpočty pro VEGU dávno před tím, než ovladač herní. Ano, taky mám AMD rád, prošlo mi rukama dost jeho výrobků a vesměs spokojenost, ale tady je občas obhajoba stylem "v našich buřtech není maso, aby se nemohlo zkazit". To se mi taky nelíbí. Když nebudete věc, která je zjevně průser (nechtějí VEGU vydat, dokud nedoladí ovladače, o půl roku později VEGA je úžasná profi karta, když zklamala výkonem ve hrách), tak pak lidi budou věřit tomu, že Ryzen je bezkonkurenční pecka, což opravdu je
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 10:52:05
avatar
??? AMD se logicky snaží být vstřícné k hráčům i minerům, obojí jsou zákazníci a AMD nechce odstrkovat ani jednoho po funkční stránce grafik. A je v jeho zájmu aby grafiky byly dostupné pro obě skupiny a tak nastavilo ty packy aby karty byly dostupné všem ... není to zdaleka ideální pro nás, ale kdyby ty packy nebyly, tak si tu kartu nemáš v podstatě šanci koupit, protože by byly zcela vyprodané ... v těch packách se ale koupit sem tam dá.
sirthomas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - v cem je problem? 2017-08-22 09:41:26
avatar
Proc proboha AMD, kdyz tak strasne mysli i na hrace, neudela to same co NV a neudela si vlastni eshop? Tam by si hraci mohli kdykoliv koupit jejich "FE" edice nehlede na tezare by meli produkt s garantovanou dostupnosti za garantovanou cenu )

Myslim ze na kazdem kontinente zalozit eshop neni az tak slozite kdyz to zvladne kdejakej lojza..
kojot1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 10:41:24

Protože nemají tak silný marketing, aby odůvodnili kupování jakési spešl edice za spešl ceny, když můžeš nakoupit rozumě u partnerů
Na druhou stranu jejich marketing konečně pochopil, že mohou bundlovat....
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 10:55:24
avatar
Že by proto, že AMD není NVIDIA?

AMD spousta věcí nemůže .... nemá na to finance, lidi atd.

AMD kdyby mohlo, tak udělá čistě herní GPU a kartu a nebude dělat univerzální spíše výpočetní verzi i pro hráče ...

Samozřejmě s tím obchodem by to možná bylo pro ně výhodné, jenže ten vlastní obchod NVIDIA strašně štve výrobce grafik a prodejce, protože jim leze do zelí ... NVIDIA je v současné pozici dost silná aby si mohla diktovat pravidla a kašlat na výrobce, AMD moc ne ...
sirthomas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 12:14:06
avatar
miliardova spolecnost nema na zaplaceni par lidi aby jim udelali a udrzovali v chodu eshop? To snad nemyslite vazne.

Prosim vysvetlete mi v cem me jako potencionalnimu kupci -
hraci je dobra veta "Že by proto, že AMD není NVIDIA?"?

Dyt je to v teto dobe defakto jedina jednoducha moznost jak ty karty dostat i k nam hracum. Nemyslite? Pokud samozrejmne mate nejaky jiny snadno realizovatelny napad, rad si ho poslechnu.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 12:35:33
avatar
pokud by to bylo tak jednoduchý jak říkáte, tak by to asi dělali ... zjevně to tak jednoduché není ....

že AMD není NVIDIA ti k ničemu být nemá ... to je konstatování faktu
sirthomas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 12:44:17
avatar
Jednoduche to je, ale spise to nedelaji z nejakeho dobreho duvodu, jak pisete. Osobne za tim vidim to, ze proste jim jde prodeje a kdo jim to koupi uz je vedlejsi. Proste toto je normalni chovani soukromych spolecnosti ja na tom nevidim nic divneho nebo spatneho..

A nebo se mozna jen nechteji opicit po konkurenci
Sukh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 19:23:14

Ja si myslim, ze hlavny dovod bude ako pisal DD ten, ze si nechcu (nemozu dovolit) pohnevat obchodnych partnerov.

Milion hore-dole nehra v pripade spolocnosti velkosti AMD nejaku zasadnu rolu.
Marcel19751 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - přetaktování 2017-08-22 09:58:49

Zdravím díval jsem se na přetaktování, až k 2 Ghz https://www.youtube.com/watch?v=SBx73n-fgdE.
jenže to vypadá,že se nijak neprojeví. Nejlepší výsledek dává kolem 1700 a pak,už se to nikam nezvedá.
Kolem 1700 to dávalo přes 25000 bodů,ale nevím jaký přesně test to ve futuremarku je a kolik dává 1080 TI?Nicméně před taktováním to dávalo něco přes 18000, takže nárust mi přijde hodně dobrý.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 10:55:50
avatar
protože žádná VEGA na 2GHz přetaktovat nejde?
Scionius [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 11:50:51
avatar
Za problémem vysokých cen GK tedy nestojí výrobci GK čipů, ani výrobci ne-ref. verzí karet popřípadě zbylých komponent ale parazitický článek tohoto řetězce mezi výrobci a zákazníkem- překupnící, prodejci. Profitují ti, jenž nemají s výzkumem ani výrobou karet nic společného. Alespoň tak jsem to z článku pochopil. To je smutné..

Už aby tu byla ta globalní MPO(mezinarodni obchodni dohoda) osvoboozující elektroniku od cla a snad i DPH, která se plánuje už bůhví jak dlouho. Poté se bude objednávat přímo na strankach výrobce za reálne ceny(cca o 1/3 nižší). Problémem bude české zastoupení. V každem měste reklamační pobočka Intel,MSI,Asus atd být nemůže. Musela by vzniknout nějaká univerzalní buňka s rozpočtem rozděleným mezi všechny nabízené produktové značky. Osobně by mi stačila čistě online distribuce ale mnoha lidem by nemožnost reklamace (z ruky do ruky) hádám vadila. Při nejhorším i u zavedených prodejců by cena výrazně klesla. Určitě se vyštípat z koloběhu spotřební elektroniky a přijít tím o příjmy jen tak nenechají. O tom jim jde, o příjmy.. ne o zákaznika. Zákazník je pouhmy prostředkem k jejich získání.
janmora [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 23:12:23

Tak a teď tu o Budulínkovi...
ludva [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - cena 2017-08-22 13:22:36

Zvláštní, VEGA je pro AMD téměř nevýhodná a marže jsou malé, Samsung si prý říká za HBM2 s Interposery něco okolo 200 USD.
A to se vyplatí o) Odkaz
ludva [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-25 19:23:55

už je to tady o) Odkaz
Shadow R.O.G. [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-25 19:39:59
avatar
Krása, ak je to tak. Zatiaľ vega nič pozitívne nepriniesla, aspoň nie pre hráčov...
Despo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 13:48:25

Alza bude mít 24.8.2017 naskladněno 15 ks samostatných RX VEGA 64 8G za cenu 17 990Kč, tak kdo nechce kupovat Pack už můžete kupovat, zatím nebyl koupený ani jeden kus.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 13:58:33
avatar
jen 15 kusů ? plivnutí do moře i u nás ... za 18 tisíc s vysokohorskou přirážkou? Smutné ... doporučená cena pro ČR za obyč. černou ref RX VEGA 64 je 13 990 korun vč. DPH ... takže za 18tis to je snová marže distribuce/prodejce na VEGA grafikách, kdy se obvykle u HW pochybují marže v jednotkách % ....

... no jo, když prodávají RX 580 8GB za téměř 11 tisíc, tak RX VEGA za 18 vlastně docela odpovídá. Situace na trhu má prostě do normální hodně daleko
AlmightyCraft [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 13:57:48
avatar
snová by byla kdyby to za cenu pod doporučenou dokázali nakoupit, ale distribuce je drahá už než to koupí i něco jako Alza.

Nebo znáš nějakého distributora která tu kartu má pod 10700kč bez DPH, "nejen v ČR"?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 14:03:49
avatar
vzhledem k tomu, přes kolik to jde překupníků než se to k nám dostane se nelze divit ničemu
AlmightyCraft [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 14:13:33
avatar
právě, ale tak to de téměř u všech věcí (i nVidia)
Despo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 14:00:28

Alza je ještě v pohodě, pokud se nepletu tak CZC ji má dokonce skoro za 29 000Kč, ale ne skladem, ale co mám poslední info z Alzy tak budou do 14 dnů už normálně v prodeji všechny řady, co se týče ceny, to už je jiná liga.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 14:06:12
avatar
jj AMD prý navýšilo už před časem objednávky a distribuci karet, tak se to má teď trochu srovnat, ale reálné ceny jsou otázka. určitě budou trochu korigované, ale ne o moc, protože dokud se budou RX 580 prodávat za 10tis, tak je prostě pro obchodníky nesmysl prodávat o desítky % výkonnější RX VEGA karty za doporučené ceny bez ohledu na to jaké jsou nebo nejsou proti GTX kartám
Shadow R.O.G. [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 14:22:25
avatar
mrkol som dnes pre zaujímavosť Alzu slovenskú...

- Vega v rozličných balíčkoch všetko nad 1000€, kľudne možno nájsť s doskou giabyte a vybraným Ryzen CPU, ale osobne, v tých balíčkoch nevidím riešenie (obvykle aj pri kúpe PC, si človek chce vybrať HW podľa seba, napr inú dosku, či iný model Ryzenu...že sa akurát niekomu trafia do gusta, no neviem).

NV GTX1080Ti nereferencie boli slušne dostupné, keby som išiel vyššie a zobral si pod drobnohľad špeciality ako MSI Lightning X, či Z modely, tak tie skladom neboli a za cenu ľahko presahujúcu 900€, bežnejšie nereferencie boli o niečo lacnejšie...

Inak alza je drahá. Kupoval som zvukovku Asus Strix RAID DLX a zhruba v rovnakom období, aj sluchátka Sennheiser HD569 (tie na splátky). Ani jedno som nedal z alzy, oboje mala alza podľa iných e-shopov z heureky predražené, kedy sa alza nebojí nasoliť cenovku kľudne na 200€ (sluchátka aj zvukovka stoja približne rovnako), a konkurencia je v priemere tesne pod 180€...alza sa mi začína nepáčiť...
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 14:41:40

Balíčkem si prodejce uvolní místo ve skladu(snížení ceny Ryzenu asi moc nezabralo). Cílová skupina se na to nachytá, dokonce používají popis produktu RX Vega 64: "8 GB pamětí typu HBM2 zvládne stejnou práci, jako 16 GB GDDR5"
Shadow R.O.G. [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 15:10:22
avatar
hlavný problém Vega (mimo herného výkonu a spotreby) je ten, že v tých balíčkoch je referenčný vzduchový chladič - kto to kúpi a nebude prerábať na vodný okruh (ten každý ani nemá že)...tak je to problém...Za mňa, ak už ísť do Vega, tak tá Aio edícia...tam je aspoň slušné chladenie v základe
Sukh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 19:33:48

Suhlasim, Alza je draha, ale zas mas takmer istotu, ze o 2 roky, alebo aj 5 rokov (predlzena zaruka) stale Alza bude existovat a reklamaciu vybavis, narozdiel od malych e-shopov.

Inak ja som mal s reklamaciami zatial dobre skusenosti, ini zas nie...pisem svoju skusenost.
Shadow R.O.G. [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 19:58:05
avatar
Ja som nakupoval napr na hej.sk a VVTech, na heuréke overené e-shopy zákazníkmi.

Nekupujem tovar z neovereného obchodu, ak má o 5€ lepšiu cenu, to sa nevyplatí. Predĺžená záruka na alze, čo som si ja všimol, je za poplatky. Skrátka Alza má v niektorých produktoch ultimátne nastrelené ceny, kedy na heureke patrí k najdrahším e-shopom. Reklám plno v telke a vidieť, že kam sa to nakoniec odrazí - do cien predávaného tovaru (až nemajú nejaký výhodný tovar práve). Pustiť cca 40€ a kúpiť cez alzu všetko, alebo kúpiť z iných overených e-shopov a tých 40€ ušetriť, tak mám jasno...
AlmightyCraft [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 14:24:33
avatar
valná většina obchodníků u větších firem moc netuší co vlastně prodává a určitě netuší o kolik % výkonnější to je, dostane nějaké marketingové podklady a podle toho to nabouchá do systému (proto je všude tolik chyb v popiskách).

Cenu nastaví podle nákupu a max poptávky předem. Valná většina nejezdí ani na vymejvačkky konkrétních výrobců, kde by jim řekli že na to co se čeká tak to bude mega ultra bum co předělá trh.

Tím se omlouvám těm pár obchodníkům kteří jsou přesný opak, vím že existují, ale valná většina to má jako práci a sebevzdělávání v ČR nefrčí.
dr_who [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Kdyby jen 580 ale 570 za vic 2017-08-23 10:34:13
avatar
Vesele je i toto Odkaz

EDIT:
Tak uz nic. Zmena ze dne na den z 11200,- na 7700,- to ujde Ach ty obchody s vysokohorskou nebo podmorskou prirazkou.
archecon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Nejde jen o těžbu 2017-08-22 15:02:11

Vegy jsou opravdu univerzálnější a použitelné na věci u kterých už si musíte koupit u Nvidie Quadro. Například podporují až 16 akcelerovaných video streamů ("Herní" GTX jen 2). Konečně jsem se téhle informace dopátral v bílé knize AMD. Odvětví streamování a cloud gamingu a video on demand také prožívá boom. A to je další vysavač poptávky. Takže se to hned tak nezlepší.. To je konec . Tohle jsem přece měl říct já
madPav3L [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 15:45:18
avatar
"Jan "DD" Stach" napsal:
"Bohužel platí, že hráči jsou dnes nejméně zajímaví zákazníci pro AMD i NVIDIA (zajímaví jsou, jen ne primárně) – platí totiž nejméně a chtějí skoro nejvíce, tedy nejkvalitnější HW, za který ale jiní platí i mnohonásobně více. Hlavní zisky dnes dělají výpočetní karty...

To je zase blábol... Nvidia má z gaming segmentu největší příjem, profesionální a datacenter karty se s tím nedají srovnat, i když na nich mají určitě větší marži, tak zisk z gamingu nedoženou... viz Odkaz
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 15:49:01
avatar
NVIDIA v minulosti říkala, že příjmy z grafiky tvoří ze 2/3 herní karty, ale 2/3 celkového zisku z grafik dělají profi modely ... takže to není žádný blábol. mícháte dvě věci ...
madPav3L [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 15:49:22
avatar
A link?
archecon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 19:48:08

Podle odkazu měl autor asi spíše napsat "největší nárůst zisku dělají profesionální a datacenter karty". V přehledu je to pěkně vidět. Nárůst 175%. Management se musí dívat na trend. A ten je jasný.. Minulá struktura zisku je hezká věc, ale akcionáře zajímá jen budoucí dividenda. A management se tomuto očekávání v zájmu vlastního přežití vždy přizpůsobí. A Asi ano. Vypadá to na pěkný nárůst v konzolích, při těchto cenách v segmentu PC. Na druhou stranu to vyvolá větší tlak na optimalizace pro AMD (majorita konzolového HW, DX12 atd.) A nijak to nehodntím jestli je to dobře nebo špatně. Spíše to vypadá na faktický trend s kterým lze sotva něco udělat.
rookie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-24 12:27:30

neplette si prijmy (revenues) a zisk (profit)
ololo86 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 15:53:14

osobně bych se také přikláněl k tomu, si pořídit buď Vegu 56 a nebo počkat na NANO, která ale asi před začátkem nového roku do obchodů nedorazí a pokud, tak v jakém množství..

nicméně, výkon Vegy 56, by mi snad na to, co hraji stačit chvíli mohl a i ta spotřeba na papíře nevypadá, až tak děsivě..nicméně, co se toho TDP týče, tak mi přijde celkem usměvné, jak tu pan Stach chtěl nedávno pomalu banovat lidi, kteří u 64 verze převáděli 295TDP na Watty s tím, že naznačoval, že spotřeba může být naopak výrazně nižší..no a stal se opak, kde spotřeba při plném výkonu je naopak MNOHEM vyšší a to bohužel i u verze 56..ale co, vodní chlazení to snad zachrání
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 15:55:44
avatar
AMD neudává u VEGA TDP ale Power Board! To je něco úplně jiného, AMD udává tak vlastně spotřebu. TDP je něco jiného .... a banujeme za hlouposti, jako třeba zaměňovat neustále TDP se spotřebou ....
janmora [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-22 23:10:32

Tak co je teda presne TDP at se tu lidi porad nedohaduji?
jirka64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Prosím doktora 2017-08-23 05:17:15

DDW nestydíš se za tuto větu?

"Radeon RX VEGA 56 za 399 dolarů a Radeon RX VEGA 64 za 499 dolarů by byly jasnou volbou, protože sice ve srovnání s doporučenými cenami GTX 1070/1080 by sice výrazně nevynikly, ale ve srovnání s reálnými cenami GTX 1070/1080, kdy drtivá většina skutečně dostupných grafik ve velkých obchodech stojí znatelně více, by byly jasnou volbou (i přes nevyladěnost i vyšší spotřebu)."

Bez urážky, ale tohle je už na léčení. Jeď prosím na chvilku na dovolenou, tohle už je moc.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-23 11:19:00
avatar
nestydím, je to objektivně správně ...
jirka64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-23 13:38:08

Pouze objektivně by to bylo správně, pokud by jsi toto někdy napsal i o GTX. Jinak je takové srovnání totální nesmysl - pět jablek prostě nikdy nebude pět hrušek.
Musí se přece srovnávat buď doporučené ceny(RX vs GTX) nebo ceny reálné(RX vs GTX).
Dotaz. Tohle co jsi napsal by šlo napsat přece i obráceně. Ale o GTX jsi to ještě nikdy nenapsal. Mám pravdu?
Tohle co jsi napsal je klasická bulvární konstrukce.

Kdyby byl dolar za 5,-Kč, tak by RX stála ještě mnohem méně a proti tomu je nynější reálná cena(v Kč) GTX astronomická a RX by byla jasnou volbou - toto je také pravda, ale je to přece absolutní nesmysl.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-23 13:40:32
avatar
???? já jsem napsal kdyby u VEGA ty doporučené ceny byly reálné ceny tak proti reálným cenám GTX karet by byly lepší volba .... a myšleno a napsáno to bylo hlavně v kontextu cen RX 580 a že to je prostě nesmyls prodávat VEGA 56/64 za doporučené ceny, vzhledem k tomu co stojí 580 ....
jirka64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-23 14:39:33

Takže ty srovnáš doporučené ceny VEGA vs. reálné ceny GTX a myslíš to v kontextu cen RX 580?
Nechápu.

Tak jsem tu tvoji větu jen prohodil - Kdyby u GTX ty doporučené ceny byly reálné ceny tak proti reálným cenám VEGA karet by byly lepší volba.

Proč to není napsané takto? Je to přece to samé.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-23 15:33:01
avatar
kdyby si četl pořádně tak je to napsáno hypoteticky! tedy !KDYBY! ... proč vytrháváš tu větu z kontextu?

Kdybych psal článek o GTX kartách a jejich cenové situaci tak by to tam být mohlo, článek je ale o situaci VEGA karet ...
jirka64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-23 16:59:58

Chápu, že jsi to napsal hypoteticky, ale jak píšu
"Kdyby byl dolar za 5,-Kč, tak by RX stála ještě mnohem méně a proti tomu je nynější reálná cena(v Kč) GTX astronomická a RX by byla jasnou volbou"

Tohle jsem napsal také hypoteticky a je to pravda, ale jinak je to absolutní nesmysl, stejně jako tvoje srovnání.
Hypoteticky srovnávat nesrovnatelné je prostě špatně a jen zbytečně nahráváš lidem, co si myslí, že nadržuješ AMD.

Kdybych já třeba pořád psal, že GTX 1050 je mnohem rychlejší než VEGA, pokud by měla o 5000 větší frekvenci a GTX by tedy byla lepší volbou. Okamžitě by jsi mi dal BAN za lži a nesmysly. Ale ty to tak píšeš bez problémů.

Vždycky píšeš, že jsi odborný web a podle mě tam takové hypotézy prostě nepatří.
jirka64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-23 16:59:21

AlmightyCraft [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Vega 64 nereference 2017-08-24 09:49:31
avatar
Vega 64 nereference Odkaz už to vypadá lépe, alespoň z pohledu provozních vlastností.
AlmightyCraft [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ceny: 2017-08-24 10:57:58
avatar
A k těm cenám jak se tu řešilo: Odkaz, nemůžou za nic koncoví prodejci (nebo ne za tolik co lidi myslí, ale hned první články v řetězu si mastí kapsu.

Ale netýká se to jen AMD, ale tady je to krásně vidět. Ale stále platí že Vega za tyto ceny je absolutně mimo.
bansher [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - dostupnost Vega 64 2017-08-25 15:10:57

Dostupnost Vega 64 v Čr je náhodou docela fajn, v Alze jsem získal bez problému do 4 dnů.
Co jsem poptával distribuci Německo, tak tam je to daleko horší. Bylo mi řečeno dodání říjen, spíše listopad
AlmightyCraft [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-08-25 18:03:22
avatar
ano Vega se vyrábí jako teple rožky: Odkaz
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Monday, 25 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 638x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Friday, 22 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1558x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Thursday, 21 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1241x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Wednesday, 20 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1919x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluTuesday, 19 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1167x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Thursday, 14 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1916x
Komentářů: 3