A je to definitivně v háji! AMD RADEON RX VEGA je těžařský sen – 44MH/s se solidní spotřebou Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 04 září 2017
altTěžaři ladí nové VEGA karty a jsou nadšeni. VEGA výrazně překonávají dosud nejvýhodnější POLARIS.

 

 

 

 

Ano, stále to není těch 70-100 MH/s, jak slibovali někteří před vydáním karet, bohužel pro nás hráče, je to stále hodně. Těžaři digitálních měň se doslova vrhají na RADEON RX VEGA karty a kupují všechny, které se jim samosttně dostanou pod ruku. O samostatné karty tak nejspíše v obchodech už nezakopnete. Nicméně zjevně fungují ty balíčky co by opatření proti těžařům, kdy Radeon RX VEGA karty si mohou hráči koupit v těch balíčcích, které jsou dražší a jejichž součástí jsou slevy na HW a hry. Nicméně prodejci přišli ještě s vlastními balíčky, jejichž součástí je přímo určitá kombinace procesoru a desky. Ty jsou samozřejmě ještě výrazně dražší, ale ve výsledku docela zajímavé. Jak to tak vypadá, tak právě tyhle balíčky nakonec budou evidentně fungovat, jak bylo zamýšleno, tedy těžaři digitálních měň se jim budou vyhýbat a hráči si budou moci koupit RX VEGA kartu alespoň takhle. Pochopitelně do ideální situace je to pro nás hodně daleko, ale pokud by ty balíčky nebyly, šance že si jako běžný hráč tu jednu dvě RX VEGA karty skutečně bez problémů koupíte, by se limitně blížila nule. Takhle nějaká šance alespoň je, byť není zajímavá pro každého.

Těžaři digitálních měn jdou totiž opravdu tvrdě po RX VEGA kartách. Někteří si teď možná říkají, že s tou spotřebou to přeci nemůže být zase takové terno. Jenže mnozí těžaři hledají u každé karty ideální nastavení mezi výkonem a spotřebou, přičemž se ukazuje, že hnát GPU zbytečně vysoko není zdaleka tak výhodné, záleží ale na pamětech. To je důvod popularity 8GB Radeon RX 580/480, které lze nastavit na poměrně nízký odběr, a solidní výkon přes 20 MH/s. Při plné spotřebě 160W dávají pak kolem 25MH/s. Z našich testů víte, že RX VEGA dokáže dávat přes 30 MH/s, ale spotřeba je téměř dvojnásobná.

Jenže těžaři ladili a ladili, až našli hodně zajímavé nastavení. S podtaktováním jádra na pouhých 1000MHz, ale přetaktováním pamětí na 1100MHz těžaři dokáží dostat RX VEGA 64 na výkon 43,5 MH/s při spotřebě pouhých 130W! Potvrzeno dalšími testy, VEGA na 1100MHz pro jádro s 0,98Mv a paměťmi na 1100MHz dává bezmála 44MH/s. Ovšem tyto další testy zatím nepotvrzují spotřebu 130W, ale ten výkon podává karta při cca 250W spotřebě. Nicméně i za těchto podmínek je to fenomenální výsledek a vlastně nejvýhodnější výpočetně-těžařská karta na trhu.

 Ono to není velké překvapení, RX VEGA je totiž hlavně výpočetní grafika. Na rozdíl od NVIDIA, která má finance a zdroje na vytváření GPU pro výpočetní a zvlášť pro herní segment, AMD na rovinu oficiálně přiznává, že muselo (mohlo) udělat jen jedno univerzální GPU. A VEGA je velmi univerzální GPU. AMD se však vzhledem k výkonu, nákladům (a to i HBM), soustředilo hlavně na výpočetní segment, na HPC a VEGA karty orientované na výpočetní a profi segment jsou ve výrazné přesile proti jen dvěma herním variantám. A připomínáme, že až na množství paměti jsou ty karty totožné! Není tedy divu, že AMD se více soustředilo na vyladění výpočetního výkonu, který je i u RX VEGA karet fantastický za ty peníze, a herní vyladění je až na druhé koleji, ale rozhodně se na něm pracuje, protože sama architektura bude všude u nových AMD produktů a dorazí další VEGA čipy a řešení. Nicméně zatím tady máme jen RX VEGA 56/64 a u nich další výpočetní vyladění znamená pro hráče katastrofu.

Těžaři se vrhají na RX VEGA hlava nehlava, samostatně bude v podstatě nemožné tuhle kartu samostatně koupit. Ceny zcela určitě vystoupají a možná až na dvojnásobek doporučených (jako u RX 580 8GB), a tak ty dražší balíčky a kombinace RX VEGA 56/64 s nějakým HW zjevně nebyl až tak špatný nápad od AMD a vypadá to na jedinou cestu, jak vůbec nějaké RX VEGA karty k hráčům dostat. Ač AMD není z hlediska pozice na herním trhu z této situace vůbec nadšené, protože místo hráčů a získávání podílu na herním trhu, kdy má objektivně výhodnější karty (při srovnání výkonu za doporučené ceny karet obou výrobců), jsou hráči nuceni často kupovat NVIDIA karty, protože Radeon RX 570/580 a teď i RX VEGA jsou vykoupené hlavně těžaři. Samozřejmě z pohledu prodejů karet jako takových je AMD v situaci, že musí spíše řešit, kde vzít další kapacity výroby, které evidentně nestačí. AMD nemá problém s tím, že by jeho karty nikdo nechtěl, natož že by VEGA byl nějaký fail, ale přesně naopak.

 AMD ale z vícero důvodů nevyrábí tolik GPU jako NVIDIA a není to tak jednoduché výrobu navýšit. A tak ceny karet rostou, ale na tom vydělá distribuce a obchody, ale už ne AMD. Tomu zůstanou naštvaní potenciální uživatelé a zákazníci, kteří by si rádi kartu koupili, ale nedostanou příležitost anebo za ceny, které jsou daleko do těch, které by měly karty stát.

To je situace, která zkrátka nemá jednoduché řešení. Každopádně Radon VEGA karty (RX, FE, Instinc atd.), se velice snadno mohou stát nejvýdělečnějším GPU produktem v historii grafik AMD. Pokud dokáže navýšit výrobu (jako že na tom pracuje), tak vzhledem k ceně těchto řešení, na tom AMD může vydělat balík, jaký už dlouho grafická divize AMD neviděla (připomínám že fakticky více než rok neměla žádné konkurenceschopné GPU řešení nad 250 dolarů a to platí i o trhu HPC s GPU a CPU obecně). Bude zajímavé sledovat Q3/Q4 hospodářské výsledky AMD. Jako hráči však těžko můžeme mít radost. Zájem těžařů o RX VEGA znamená, že tyhle grafické karty pro nás budou méně dostupné a za podstatně vyšší ceny, a to rozhodně nevyvolá tlak na pokles cen konkurenčních karet, ani na uvádění nových modelů a generací. Naopak může ještě zvýšit už tak vysoký podíl NVIDIA karet mezi hráči, a tak zhoršit už tak špatné konkurenční prostředí, tlak na vývojáře, aby hry optimalizovali atd. Těžařská mánie pokračuje a osobně si nemyslím, že z toho mají u AMD takovou radost, jak si někteří myslí. Ta minulá totiž AMD stála na nákladech ve finále více, než co na ní v počátku vydělala … jak AMD, tak NV několikrát řekli, že GPU pro těžbu nejsou trh, na který by se dalo spolehnout a na který se dá plánovat, nicméně počítat s ním musí.

V současné situaci zatím prohrávají hlavně hráči, herní trh, konkurence a konkurenční prostřední na herním trhu atd. Pokud tápete, proč si nemůžete žádnou RX VEGA kartu samostatně koupit natož za doporučené ceny, tak už víte proč. A obávám se, že se situace hned tak nezlepší. Snad tedy alespoň v těch dražších balíčcích bude RX VEGA 56/64 k dostání (což je ale zajímavé jen pro někoho), protože v kombinaci s FreeSync monitorem je to úplná paráda (otestováno na vlastní kůži).

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
supervisor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 13:55:38
avatar
Až se to sesype tak budeme kupovat na bazosi vegy za pár korun :-)
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 14:00:50
avatar
to je právě důvod, proč AMD nechce zvyšovat výrobu, protože přesně to se stalo v minulé vlně mánie ... když konečně dorazily karty ve vyšších počtech, poptávka klesla k tomu karty v bazarech a AMD na tom prodělalo ... takže teď si výrobu hlídá ....
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-05 08:40:01
avatar
Holt to musí v AMD více sledovat... když to bude začínat jít do kopru tak snížit výrobu a reagovat prostě pružně ...
pak netratí v podstatě nic... až budou dostupné na bazarech potažmo i v obchodech... furt se najde dost lidí co by koupilo radši novotu než bazoš... Snad to tam má na starosti někdo s mozkem
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-05 09:17:38

planovanie vyroby sa nedeje zo dna na den.. a digitalne meny sa mozu zmenit za par minut..

alebo si myslis, ze to v AMD nevedia riadit a cakaju na teba?
jfb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-05 10:32:44

Jenže ono se to nesesype, alespoň ne tak, jako minule, kdy nastoupily ASICy
lubosh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 14:18:01

Akorát ten hashrate neplatí pro Ethereum, ale jde o jinou měnu, nějaký Ubiq.
Každopádně je Vega dobrá v dual miningu, kde ve srovnání s 1070 s přetaktovanými paměťmi dává sice podobný hashrate u Etherea 30 MH/s, ale dohání to výkonem u druhé měny, díky čemuž se dostává na o 50 % vyšší výnosy, zároveň s nastaveným power limitem a spotřebou cca 160-170 W.
Mirindo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 14:54:25

Je mozny, aby ten hashrate sel v budoucnosti o neco vis jak 30MHS u etherea?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 15:03:33
avatar
možný to je, ta karta má výkonu hodně, je to vše o optimalizaci ...
maiob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-05 06:34:04

v podstate plati kedze Ubiq vyuziva ethash tak ako ETH alebo ETC
pseudografx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 14:58:05

Zatím mě to nechává chladným, protože dokud nebudou na trhu nereference (Vega 56), tak mě ta karta příliš nezajímá. A pak se uvidí podle ceny, u mě by si taky zatěžila, pokud to opravdu bude umět úsporně.
maroxCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 15:10:06
avatar
Jedná se o HOAX:

https://www.overclock3d.net/news/gpu_displays/ these_rx_vega_64_43_5mh_s_at_130w_rumours_are_extr emely_misleading/1

Pro správné zobrazení článku umazat mezeru u slova these a extremely.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 15:10:43
avatar
bohužel to není hoax ... tedy těch 130W je zatím nepotvrzených, ale 44 mH/s je potvrzeno i dalšími v testech, jen ta spotřeba je 240W, což ale vůbec není špatné, naopak ....

v článku jasně uvádím, že těch 130W nepotvrzeno, ale 240W se 44Mh/s ano ...
maroxCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 15:14:17
avatar
Karta se na mining nevyplatí více, než GTX 1070 v poměru MHash/Watt.

Citace:
While the gains in mining efficiency from undervaluing Vega are substantial, increasing Vega's hash rate efficiency to around 17.5 MHash/Watt, this value is still not a fantastic given the fact that GTX 1070 GPUs can reach efficiency values of 18.0 using similar power target/voltage adjustments.

Higher hash rates are certainly possible with AMD's RX Vega 64 GPU, though the modifications required are far beyond what a regular consumer or mainstream miner would be capable of, requiring custom code or modifications that are well outside the norm and should always be considered with a grain of salt.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 16:21:53
avatar
tak už není: RX VEGA 64 40 MH/s při 193W: Odkaz
Scionius [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 16:38:55
avatar
Zajímavý kontrast všech těch věcí okolo s prodlužovačkou z ikea za 50kč a měřiče spotřeby z minulého tisiciletí
lubosh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 17:09:06

Jenže k čemu je poměr MHash/Watt, když odměna za MH je úplně jinde než cena za kW? Při současných cenách může mít karta klidně 2x vyšší spotřebu, ale přitom jí stačí mít jen o čtvrtinu vyšší výkon, aby byla ve výsledku ziskovější.
Epyc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 20:28:35

Hele ty tomu očividně moc nerozumíš viď nastuduj si pojmy jako složitost a podobně.
lubosh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 21:51:26

Tak dám příklad: 1. karta těží 30 MH/s se spotřebou 130 W, 2. karta 35 MH/s se spotřebou 170 W, takže první má poměr MH/s na Watt 0,23 a druhá 0,20. Dál počítám, že první za den vydělá 48 Kč (dle aktuálních cen MH/s * 1,6) a spotřebuje 11 Kč za elektřinu (3,5 Kč/kWh), druhá 54 Kč a 14 Kč. Zisk první je 37 Kč, druhé 40 Kč. I když má druhá horší poměr MH/s na Watt, tak je ziskovější. Čemu nerozumím?
Epyc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 22:23:51

Aktuálně to tam může být, ale ty přeci nebudeš těžit jen dnes a nebo týden. Z dlouhodobého hlediska je pro tebe výkon na watt nejdůležitější parametr. Protože se stoupající složistostí se dostaneš do bodu ky karta vydělá 15Kč, ale propálí taky 15Kč. Samozřejmě, že parametr maximálního výkonu je taky důležitý, protože natěžíš co nejvíce než složitost stoupne, ale to záleží kdy se do těžení pouštíš a s jakým cílem. Nicméně i tka je 1070 do nynějška "mining king" protože má nejlepší poměr výkonu na watt relativně dobrou dostupnost a výkonem se pořád řadila ke špičce.
lubosh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 22:50:40

Konkrétně srovnání Vegy s 1070 mi vychází tak, že ať se složitost zvýší jakkoli, tak Vega bude vždy výhodnější. Při tom počítám s tím, že zvyšující se složitost bude mít stejný vliv na snížení hashrate u obou karet. A samozřejmě při vhodně nastaveném dual miningu, taktování a power limitu pro obě karty.
Epyc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 16:01:21

Autor stále v článcích prezentuje mírně neaktuální informace ohledně "nejvýhodnější karta". Aktuálně nejlépe vydělávající kartou co se týče spotřeby a výkonu je 1070. Už asi tak 4 měsíce.
lubosh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 17:17:30

Možná tak v poměru výkon/spotřeba, ale ve výnosech (odměna za těžbu) - náklady (cena elektřiny) je Vega lepší. Zkoušel jsem obě dvě karty.
Epyc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Eek!? 2017-09-04 18:58:39

Cože? Vega je lepší možná až s tímto posledním updatem. Já ale mluvil o GTX 1070 vs RX 580.
martyst111 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 16:20:22

Cela leta zije amd z hracu a ted udela amd na hrace takovej hnus v podobe vsechny karty tezarum.Humor tohle.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 16:23:17
avatar
AMD za to nemůže tu těžařskou záležitost si nevymyslelo a nemohlo s ní před lety, když s VEGA začínalo, vůbec počítat ...
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 18:11:07

Takže AMD náhodou vyrobilo kartu pro těžení, a k herním ovladačům se zatím nedostalo.
Jaroslav Neznal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 20:22:55

Asi tak nějak.
DD si asi myslí, že v AMD pracuje banda pitomců, protože po tom, co se stalo s RX480, bylo jasné, co bude dál. Žádný pokles tam nebyl, jak DD v diskuzi píše.
AMD doteď nemá herní ovladače, a Vega se už dávno prodává. To tu v historii ještě nebylo, ovladače sice nebyly třeba odladěné, ale teď vydali vyloženě něco výpočetního.
AMD taky ví, kdo jsou jejich zákazníci, a na rozdíl od DD respektují trh , vyšší poptávka je ideální. Vůbec bych se nedivil, kdyby Vega samotná byla optimalizována co nejvíce pro ETH, a v ETH mělo AMD prsty, byť třeba jen marketingově.
Tohle je pro AMD nejlepší možná situace, a DD tvrdí, že se jim to nepovedlo. S tím se fakt nedá souhlasit.

No a my hráči? Já prostě teď vykrádám Steam o to, co jsem prošvihnul v předchozích pěti letech. Tak si holt aktuální pecky zahraju až za rok, zato na výhodných a konkurence schopných grafikách, protože AMD už konečně bude mít finance na to konkurovat nVidia v celé škále trhu.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 16:37:47

Si pleteš výpočetní výkon a mining soft. To že má AMD vyšší výpočetní výkon, není přeci vinou AMD, ale doslova z toho těží těžaři.
cch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 16:32:49
avatar
nějaký větší info o balíčkách? líbil by se mi: vega56 + ryzen 1700 a itx deska.
Sukh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-06 16:52:25

Info: alza.cz
CCblue [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ... 2017-09-04 17:14:46

No tak to zkrátka můžeme současnou generaci grafik odepsat.

A doufat, že z vydělaných peněz AMD rychle vyprodukuje čistě herní karty, které se na těžbu nebudou hodit.
danito [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Prý hlavně výpočetní 2017-09-04 17:39:17

Kulový! Amd neumí vyrobit kartu jinak. Vždycky měly výpočetní výkon vyšší než herní karty nV ( super argument pro hráče) a byla levnější (a slabší) než výpočetní karty nV (opět argument) Tady se kdejakej vysavač který běží max. hodinu denně kontrluje Bruselem a tyhle těžarský monstra... A to ještě AMD vylepšuje BIOS, aby to líp těžilo. No nic. Ale zase se začínají objevovat crossfire 2xRX 560. Lidi si poradí a nebo přestanou kňourat a připlatí. Za nVidii. :-) Hry se v budoucnu nemusí optimalizovat pro AMD grafiky. Samý pozitiva. Pro nVidii.
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 18:23:36
avatar
AMD má ještě APU a konzole. 4K je dneska stejně overkill a 4k monitory nevyspělé.
danito [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - :-) 2017-09-05 18:14:40

No však taky na to APU čekám. Jestli ta nejvyšší řada bude mít obdobu R5 1400 a grafiku kolem RX 550,pak to bude velmi ucházející. Ovšem nesmí to zabít cenou. A to AMD umí. Ony ani ty A12 nejsou špatný. Ale proč teď vyhazovat prachy, když Raven Ridge je za dveřmi... :-)
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-05 20:10:25

Na APU s výkonem RX 550 bych moc nesázel. Výkonem se asi nedostane na úroveň dedikovaných karet, ale přiblížit by se mohlo
danito [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Vždyť to říkám 2017-09-05 20:56:54

Kolem... Jde o to, že oni už nic slabšího nemají. Jedině R5 a R7. A ty končily na 512 sp a hrát se na tom jakž takž dalo. Takže to ve finále musí být skoro stejně silné,jako kombinace R5 a RX 550. Jenže se bojím, že ve finale to dokurví cenou. Uvidíme. Dřív to brzdily paměti. Teď mají našlápnuto mít opravdu "herní" APU. Ale dneska je to byznysu. A12 BR stojí kolem 3t. I tohle už je hrací. Jen to má asi 3 roky zpoždění.
palino1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 18:09:10

Mne sa zda ale zaroven je to celkom logicke, po ekonomickej stranke urcite, ze vyrobci kariet ako aj samotne AMD nebudu ignorovat taziarov skor vzdy budu na 1. mieste a ich dopyt bude pre nich vyhodnejsi min s kratkodobeho hladiska ako bezny spotrebitelia.
Ten kto prosto vypredava sklady do posledneho kusu nemoze byt ignorovany!
Navyse sa takto mozu namarzovat poriadne aj samotni predajcovia, ktori aj posledne kusy predaju hracom, ktori zato ochotne zaplatia aj trojnasobok viac.

Ja osobne som teraz na seba hrdy ze som necakal a svoju GK (MSI Radeon RX 580 GAMING X 8G)kupil pred par mesiacmi ked ma nestala ani 270eur. Zrejme moja najlepsia investia do hardveru vobec, ked pozeram na tie aktualne ceny.
Janosik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - co sa tyka pamati 2017-09-04 19:52:53

tak tam to zvysovanie je celkom logicke kedze ich severny priatelia hromzia atomovymi zbranami a je len otazka casu ked jedna raketa prileti priamo na vyrobne linky samsungu ....
AlmightyCraft [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 21:07:40
avatar
no nevím jestli není důležitější že by se to mohlo stát, než nějaké trapné zdražování. Pokud by k takové věci došlo bylo by to minimálně stovky tisíc mrtvých. Pokud tedy zdražení bereš jako to nejhorší tak se trochu zamysli. O takovýchto věcech by se nemělo ani žertovat. Já stále doufám že atomový konflikt nezažijeme.
Mano [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 20:31:02
avatar
Preco o tom vobec informujes? Mozno sa tymto zblaznia dalsi ludia a budu skupovat dalsie karty.
ZELEZNAK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 21:56:14
avatar
tak porad tu je levnejsi a vykonejsi 1080
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 22:49:07
avatar
levnější? Možná ... výkonnější? Ani náhodou ... ve starších DX11 hrách ano, ale v novějších hrách je VEGA 64 lepší než 1080 OC .... takže zase ji nepodceňujte ...
SuSty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 23:45:32

Nedá sa povedať že je 1080 lepšia než vega 64 kedze sa jedná o viac veci, herny, vypocetny výkon, mining atď. Ale pokiaľ ide o hry tak tu aktuálne (ak sa nič na 64 neodomkne, neprídu ovládace čo doladia znateľne výkon) je 1080 jednoznačne lepšia karta na hranie hier. Ono tých dx12 hier nieje nejak moc nato odkedy bolo dx 12 predstavene (tu verím že to úmyselne brzdí nvidia dokým ich karty dx 12 nebudú zvládať podľa ich predstáv). Ale zasa na nvidii neni problem hru spustiť pod dx11. Ono je nejaký vyzualny rozdiel medzi dx11 a 12? Ak nie tak prečo hru nenechať pod dx 11 ak je výkon vyzsi?
Dsan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 23:05:10
avatar
Dneska sehnat AMD radeon RX 580 /570 nebo Vega se rovná zázraku. Nikde nic není. Jediné co se nechá sehnat je nvidia. To je bohužel skutečnost
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 23:42:30
avatar
overclockers.co.uk maji skladem jak 580ky, tak vegy 56 i 64 a vcetne postovneho i slusne ceny. Obzvlaste vegy jsou blizko cenam doporucenym. Nakupovat od nasich prekupniku se uz moc nevyplati..
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-05 06:55:32

Jak v UK řeší záruku?
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-05 10:45:41
avatar
Do UK jsem osobne jeste reklamaci neresil, ale jsou porad v EU, takze to je defakto stejne - min 2 roky zaruka, muzes behem 14 dnu vratit, kdyz posilas na reklamaci, tak pri uznane mas narok na proplaceni postovnich nakladu. Z UK uz sem nekolikrat nakupoval a vse v poradku, neresis zadne doplatky na danich, nebo clo (otazka jak to bude do budoucna..). Konkretne overclockers vyjde postovne kolem 600 Kc.
Dale pravidelne nakupuji z Ciny a USA a to uz je trochu jina. Z Ciny levnejsi veci vesmes jeste projdou i bez doplatku a pri jejich pripadne reklamaci (je treba dobre zdokumentovat) obcas vrati plnou cenu, aniz bys vec vubec musel posilat zpatky :o) Suverene nejdraz mi ale vychazi nakup z USA - asi jednou za rok z tama bereme specialni chemii, kterou jinde nesezenes a tam mame spocitane, ze na doplatcich a postovnem zaplatim dalsi asi 2,5 nasobek ceny zbozi Jednou tam pro to kolega zaletel osobne - cena letenek hrave pokryje usetrene vydaje
SuSty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-04 23:30:08

Je to v haji? Podľa mňa je to super správa pre AMD. Áno možno smutné pre ľudí s freesync monitorom, lebo sa k žiadnej karte za rozumnú cenu nedostanu, ale verím že je to dobre pre AMD, aspoň sa tie karty predaju. Aktuálne nemyslím se si niekto kto primárne na pc chce hrať kúpi vegu (ani 56 sa nepredáva za avizovanu cenu). Ja sám som čakal na vegu, no skončil som s Nvidiou nakoľko u mňa karta v pc ma primárne slúžiť na hranie.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Nano 2017-09-04 23:46:21
avatar
Nano nebude problém. Ty vysoké výkony při podtaktování to jasně dokazují. Bohužel těžaři půjdou nejvíc právě po ni.
A také to dokazuje jak jsou zatím všechny Vegy honěné za svůj sweetspot. Ten čip měli udělat větší, alespoň jako Fiji, měli dát 4096bit sběrnici jako na Fiji a pak by to drtilo 1080Ti. Takhle je to hiend asi jako 1070/1080 o kterých jsem vždycky tvrdil že hiend nejsou. A není tím pro mě ani Vega. Fiji bylo hiend, Vega je budgetový čip - velikost jádra i šířka sběrnice tomu nasvědčují. No a nejsem spokojen ani s 1080Ti, za ty peníze mohla nést HBM a ne ty zastaralé pomalé GDDR
Vidím to na nákup Nano se zpožděním (tak jako když cca 6 měsíců po uvedení spadlo Fiji Nano z 19 na 12 tisíc. Jo tahle generace je obecně bída
Ramzo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - PRE MACHINA 2017-09-05 07:49:24

Jasne, treba spraviť čip väčší nech to žerie aspoň ako dve GTX1080Ti aby ju to dorovnalo.
Keď sme pri 1080Ti, tie staré pomalé GDDR jej na pohodu stačia aby s prstom v nose prekonala "prelomové supermoderné" HBM2 s mega tuti veľa TFLOPS výpočtového výkonu
Pre hráčov AMD dnes nemá význam, firma spravila len to, čo bolo pre ňu najrozumnejšie v danej situácii, a to zabezpečila si odbyt všetkých vyrobených kariet v určitej triede. Ich nezaujíma že hráči sa nedostanú k RX VEGA. Ani ich nezaujíma že neprekonali 2 roky starú architektúru konkurencie. Peniažky sa sypú, dlh sa kráti. To je jediné čo ich zaujíma...
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-05 10:14:37
avatar
Citace:
"prelomové supermoderné" HBM2 s mega tuti veľa TFLOPS výpočtového výkonu
Pre hráčov AMD dnes nemá význam, firma spravila len to, čo bolo pre ňu najrozumnejšie v danej situácii, a to zabezpečila si odbyt všetkých vyrobených kariet v určitej triede. Ich nezaujíma že hráči sa nedostanú k RX VEGA. Ani ich nezaujíma že neprekonali 2 roky starú architektúru konkurencie. Peniažky sa sypú, dlh sa kráti. To je jediné čo ich zaujíma...

nechápu proč mi to píšeš, jelikož s tímhle odstavcem co jsi napsal souhlasím
Sám píšeš, že AMD je hlavně výpočetní karta a není pochyb, že zde je lepší než geforce. Jinak to, že GTX1080Ti stačí GDDR není pravda, přesnější by bylo asi napsat "stačí ji na hry". Však top end výpočetní řada NV má HBM2 taky, takže není pochyb, že HBM je to nej aktuálně i do budoucnosti
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-05 11:11:07
avatar
Jde videt, ze mu nerozumite a detailum kolem hw zrejme taky moc ne.. Vega ma spotrebu jakou ma proto, ze je hnana na vysoke takty daleko za svuj "sweet spot" (viz. porovnani spotreby mezi Vegou 56 a 64). Dale Vega je proti Fiji v nekterych mistech znatelne oklestena a da se tak rict ze neni plnohodnotne jadro tak jako bylo Fiji. Machina pise o robustnejsi karte, ktera by bezela na nizsich taktech a jeho koncept by platil az na jeden detail, kvuli kteremu to tak zrejme AMD nerealizovalo - naklady na vyrobu..
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-05 13:14:51
avatar
Děkuju, už jsem si začínal myslet, že se neumím vyjadřovat, ale Vy chápete perfektně co jsem chtěl říct. Ostatní asi nechtějí...
Epyc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-05 08:01:49

Asi by to chtělo snížit spotřebu trávy. Ty na jednu stranu chceš aby bylo jádro větší, ale spotřeba menší Ale už si neuvěědomuješ, že skok mezi tvou nano a 1080Ti není +30% ale asi +70%.

Mimochodem Gigabyte teď dělá GTX 1080 v 16cm délce .-) asi aby taky uspokojily tu tvou úchylku
AlmightyCraft [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-05 09:25:31
avatar
ale ta je o celý 1 cm delší "těch x % výkonu to nezachrání", tak je to neporovnatelné (navíc hlučnost bude asi pekelná, na to vodní blok a bude to gtx 1080 krása prcek s peklo výkonem)
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-05 10:34:01
avatar
Opět, za předpokladu, že Vega Nano bude výkonově do cca 15% pod 1080 s podobnou spotřebou a cenou, tak je pro mě stále výhodnější, protože mám freesync monitor. Ano a 1cm je bonus ,divil by ses jak je centimetr cenný, to je místo kudy mohou vést kabely, ale odpouštím ti, neboť jsi patrně nikdy tak malý build nestavěl .. Ty by si snad obětoval HW sync za pár % výkonu? Pokud ano jsi buď blázen, anebo jsi Gsync/Freesync neviděl nikdy v praxi
AlmightyCraft [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-05 11:34:26
avatar
Chápu to a víš že tě škádlím kvůli tomu miniaturizování (vždy a téměř každému).

1. Ano stavěl jsem pár mini pc "sice ne nejmenších", ale ne pro sebe, neboť k tomu prostě já nemám důvod (do obýváku by se mi vešla i celá tlupa FullTowerů a dítě by si mělo stále kde hrát na koberečku, a to mám PC v každé obytné místnosti +koupelně "vím sem úchyl, ale zase to nikomu normálně necpu "). Ale vím že jsou lidé kteří to chtějí a nikdy by mě nenapadlo jim to vyvracet. (ale jak Vega nano tak 1080 16cm jsou pro toto dobré karty, pokud člověk nemá a nebo nelpí na freesync, nic víc, nic méně)

2. Free i G sync provozuji od počátku a upřímně: pro mě je to klasická vějička "dá se bez toho žít a i hrát", osobně raději preferuji nekolísající FPS na maximu monitoru nebo na hodnotách zamknuté (60, 75, 100, 120, 144hz) pokud tam nejsou FPS dropy pod tyto hodnoty tak nepoznám rozdíl, stačí si nějakou tuto hodnotu uzamknout a sync ztrácí 98% přínosu, naopak někde omezuje a hlavně ne vždy je funkční, ale chápu ty bez freesync ani krok "ano já mám oboje a neřeším to.
Samozřejmě nikdy jsem nechtěl vzbudit dojem že jsem proti majitelům freesync monitorů, a přínos při kolísajících FPS je obrovský. Jen proste pro mě tech pár % bylo docela dost, starší hry jedou vždy na max a karta se dokonce fláká "tím i šetří za el., ne že bych to řešil u sebe, ale zase někteří to mají jako modlu, nebo hodnotu na misku vah". Kde to nejede na max tam samozřejmě jsem za své monitory rád.

3. Každý má jiné touhy a potřeby, já se u GTX bavím vždy jen o herním výkonu a jeho použití jen na hry a os. Výpočetní výkon u profi hledám jinde. A krom toho že mě osobně Vega zklamala, stále AMD fandím, jen si nebudu kupovat produkty kvůli značce.

Citace:
Pokud ano jsi buď blázen, anebo jsi Gsync/Freesync neviděl nikdy v praxi
můj duševní stav nekomentuj "leč zatím žádnou diagnózu nemám (teda jsem dyslektik, ale to mi zatím nikdy v ničem nebránilo), ale asi si studoval amatérského logopeda a můžeš jít léčit lidi na oddělení psychiatrie " , já se do tvého také nenavážím, i když mám jiné názory, prostě svou rétoriku ohledně potřeb ostatních omez na předkládání faktů, a vždy ti to šlo, nevím proč poslední dobou máš ústřelky k osobnějším označováním, či konfliktům.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-05 17:31:13
avatar
K mini-ITX "úchylství" se přiznávám, k této "orientaci" se veřejně hlásím, netajím se s ní, ba ani se za ni nestydím (měl bych? ). Dokonce přiznávám, že je z velké míry iracionální a tedy posměšky typu "proč blbnu, proč raději neušetřím a proč to komplikuju, když to stačí postavit trochu větší" jsou na mou adresu zcela oprávněné a mnohdy opodstatněné. Nic z toho však mou "orientaci" nezmění neboť je dána, z toho plyne, že nemá smysl mi mé "deviantní" menšinové potřeby rozmluvat, nakonec nikomu neubližují.
Jsem tolerantní i k HW úchylkám druhých (v dobrém )- nemusíme chodit daleko, zdejší pan redaktor hraje na 3x4K displejích a živí to jedinou 1080Ti - takže si dovede představit ta úžasná fps, já to nechápu, podle mě má dpi obsesi, ale nic proti ni, někdo to má zase opačně, potřebuje 240Hz monitor a nevadí mu, že to má jen fullHD.

Jinak jsem se myslím docela jasně vyjádřil, že nejsem spokojený ani s tím, co zatím vyšlo s názvem Vega (56,64), takže z AMD fanatismu mě lze těžko obvinit. Dokonce jsem kdesi napsal, že kdybych to tenkrát věděl, jak se situace vyvine, tak bych si připlatil za Gsync monitor a měl dnes Nvidii (pokud existuje nějaký Gsync monitor s neherním vzhledem). Já s tím problém nemám - měl jsem např. Geforce 2 MX, Geforce Pro (64Mb verze GTS myslím), geforce 4, shitózní FX5500, skvělý GF 6800 AGP odemknutý na Ultra a možná i nějaký další, už nevím.

Na Gsync/Freesync však nedám dopustit. Jak už jsem jednou zkusil, tak není cesty zpět. Kdo přechází z SSD zpátky na mechanický disk? Asi nikdo (masochisté prominou). Ano teoreticky pokud si nastavíte hru tak, aby Vám nekleslo fps pod... to je pěkná teorie, praxe je však ta, že naprostá většina her má brutální propady třeba i na 10-20% svých průměrných fps, takže je jedno jak to nastavíte, pokud nechcete hrát celou dobu na low, tak HW sync je jediná možnost boje s tím a protože monitor s freesyncem stál 24 tisíc, tedy víc než i nějaká GF1080, tak se nemůžete divit jaké vkládám do Vega Nano naděje. Jo a voda není pro mě, já považuji všechno, co se není schopno rozumně uchladit s minimalistickými chladiči za "hnané za sweetspot", takže by se s tím mělo přijít až později, až to budou schopni dieshrinkovat na rozumnou spotřebu. Tedy v mém "úchylném low power mini ITX světě" je vlastně fuj skoro všechno. Superúspěšný Ryzen je např. taky fuj, protože zatím není žádný 35/45W model, takže zůstávám na svém pasivně chlazeném Intelu 6700T (4C/8T 35W) a podobně. Kdo nechápe kontext, nechápe proč vybírám jak vybírám. Kdo ho chápe, tak nemám problém se bavit.

Jinak za ty výstřelky se omlouvám, nemyslím to zle, ale prostě jsem tak trochu jak Jeremy Clarkson, když vidím nějakou hrůzu, která se vymyká mému vkusu (vodní chladiče, monster case s kolotočovým vzhledem atd.) tak prostě neumím být diplomatický a tak si rýpnu. Na druhou stranu nikomu nerozmlouvám jeho "obří" PC, jen si říkám, co si tím asi kompenzuje?
AlmightyCraft [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-05 18:30:02
avatar
Tvou ITX orientaci zná každý kdo navštívil tyto stránky, pro mě je úsměvné jen to jak to prostě jsi stále ochoten opakovat, právě že v tvém ITX světě se prostě nevyrábí grafiky(ano sice se jim tak říká, ale pořád jsou to přerostlé a topící bestie). Ty by si měl chtít a psát že chceš: 8c/16t (max 15w), v CPU integrovaná grafika (výkonově Titan Xp "jen s freesync a 32GB HBM2,5"), deska formátu flashdisk. Zdroj krmený z HDMI, full konektivita, chlazené pasivně. Proč tu teda nečtu něco takového?

Opakuji nikoho z AMD pozitivity nechci napadat, sám jsem prostě jen teď velice nespokojen s tím co aktuálně s Vegou předvádí (buď průměrná karta a nebo co je ještě horší: předražený nedodělek, snad se to zlepší). Voda je skvělá a ne vždy musíš chlazenou věc tahat za "brown spot", to to Nano jedeš na vzduchu "to je asi hlučné"?.

SSD/HDD sem netahej, oboje má své pro a proti (jsou to prostě odlišné technologie).
Vyzkoušej si to (freesync se dá opravdu vypnout), samozřejmě pokud hraješ nízkonákladovou scénu tak tam nezbývá než souhlasit, primitivní grafika a FPS dokážou lítat od 1-200. Ale chápu taky mám vždy děsně skvělej pocit jak to ten monitor s gsync dává. (Jen je smutné že když to někomu ukazuji s on/off tak až na pár hráčů to nikdo nevidí "teda pokud tam není nějaká brutalita kdy je obraz jak po náletu dítěte s nůžkama"). Jsou lidi co si toho začali všímat až když se objevil gsync (a nebude jich málo). Jak říkám sync je bezva a holt když chceš GTX koupíš Gsync když AMD freesync (oboje je dokud to nebude používat konkurence, cokoliv jen ne standard)

A k poslední větě. To by se dalo říct i opačně: Co si kompenzuješ tím ITX?
Ale odpovím, když vyjde nová grafika kterou budu chtít a bude 25cm vysoká a 55cm dlouhá, tak chci aby se mi tam vešla a nemusel bych čekat na nějaký zmenšený formát s mizerným chlazením. Navíc nic mi neudělá radost víc než když tam můžu dát akvárko s vodou, do něj rybičky které budou jen blbě čumět na tu grafiku. Hlavně prostě nikdy nevím kdy se mi zhorší finanční situace a 40kg železa navíc v domácnosti se hodí.
casca [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-05 20:35:55

Jedna vec je prejit na mini ITX a druha vec je snazit se to narvat do co nejmensi skrine. Ja mam Lian Li PC-Q10 a narval jsem do ni grafiku 277mm (pravda 7mm nad podporovanou delku). TwinFrozr za tu namahu rozhodne stal, slape to hezky potichu i v zatezi. A (tentokrat) s prehledem se mi tam vejde i Noctua NH-U9DX i4, kterou chladim i7-5820k. Jen zdroj jsem nainstaloval pres redukci SFX (450W), abych usetril trochu mista. Celkove je to tak akorat - neco davat dovnitr nebo ven je opruz, ale nemusim kvuli kazde blbosti rozdelat celej komp. Ale taky jsem chtel cekat na Nano...
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-06 17:31:59
avatar
Tvá desítka je pěkný mini ITX starter case :-). Je mini ITX a mini ITX. Jen pro představu jaký je challenge navrhnout build pro tvou desítku a mou 21ku:
Q10-19,2 litrů
Q21-8,57 litrů

Tvá case je více jak 2x větší než moje a mám i mechaniku. Ty žádnou Nano nepotřebuješ :-D. Ta je nutná až do buildů pod 10 litrů
AlmightyCraft [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-06 18:02:57
avatar
Safra to už jsou i challenge kdo má menší skříň?

Mám fulltower a mechaniku tam nemám.

Mám pro tebe challenge, dej tam 560 radiátor Odkaz. A když se ti tam vejde, tak pudu a koupím si jí taky.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-06 23:34:28
avatar
No jasně, čím menší, tím větší mini ITX borec :-D. Radiátor tam nedám, jednoduše proto, že není potřeba. Narvat tam Scythe Big shuriken rev2 a 2x120mm ventilátory ale bylo samo o sobě obrovský challenge, tohle se vůbec v ničem stavbě normálního PC nepodobá. Jsem hrdý, že jsem dokázal, že i v 8,5 litrech je možné mít herní PC s klasickým příslušenstvím tj. 2 disky (SSD 512Gb + 2TB HDD + mechanika). Wifi, BT a 2 síťovky jsou už taková klasická výbava. Až tohle někdo nandá do menšího a zvládne to provozovat při normálních teplotách, tak smeknu
Už by to chtělo refresh na 6C/8T nebo 8C/16T a nějakou tu Vegu. Zbytek měnit netřeba
casca [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-06 20:06:59

Ja sem prechazel z PC-V1000 Plus, takze uz jsem jednou sel na polovinu. A myslim, ze mi to tak bude dlouho vyhovovat. Mensi leda pro htpc, kde jsem bohuzel nejdriv poridil PC-C35 a jeste hur presel na PC-C34F (tu klec na 4 disky jsem prekutil tak, ze jsou jednotlive napajene pres panel od Lian Li s cudlikama a dokoupil sem sata radic, aby fungoval hot-swap. Pak jsem si koupil Synology a jedinej disk co zustal je ssd ). Jednou ale Lian Li prijde s necim hezkym malym nalezato i pro me htpc, nic jineho ke me do bytu uz nesmi.

Jinak ja chtel do Q10 puvodne mechaniku taky, ale to bych musel sehnat levnou slim mechaniku bez vysouvani a nic takovyho sem levne nenasel. Navic uz sem mel malou externi.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-06 23:42:44
avatar
Jasně, potřebuješ spoustu vybavení dovnitř. Jsi dobrým příkladem, že to jde udělat alespoň menší. A raději se neptej kolik stojí slot-in blu-ray slim palírna. Ale přece nenechám ten slot volný :-), Lian-li tam má takový přiblblý kus gumy a když ho dáš pryč, máš tam díru
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-05 10:22:17
avatar
hele jak pěkně manipuluješ, píšeš o rozdílu mezi několik let starou Fiji Nano a novější 1080Ti. Porovnáváš však karty které nejsou ani ze stejné generace, ani ze stejné cenové třídy, ani ze stejného segmentu (mini ITX vs performance hiend).A nakonec nahodíš, že GTX 1080 se dělá v 16cm délce, ale 1080 a 1080Ti jsou jiné karty, měl to být pokus čtenáře zmást, myslíš si že jsme úplní blbci?
To je typická demagogie protože - nejkratší 1080TI se nedělá ve 160, ale 211mm. Tak a rozdíl mezi Fiji Nano a 1080(ne Ti) už těch tvých 70% není.
A férový souboj bude až VEGA Nano proti 1080(NE TI) a tam to bude kolik ve prospěch 1080 5-10%? To by bylo ok, vzhledem k tomu že mám freesync monitor, tak pro mě bude stále Nano výhodnější. Ale klidně piš další nesmysly
Epyc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-05 10:59:27

Hele jsi vážně úplně hloupej nebo to jen hraješ?

Já jen porovnal to co jsi porovnával ty. Ty tady mluvíš o 1080Ti přitom doma máš ekvivalent podtaktované 1070. A potom to dorazíš tvrzením, že celá tato generace je vlastně o ničem na což já reaguji, že nárust je 70%, takže asi tak špatný skok mezi generacemi to není. Jen u AMD počitaly tak s 50% max a proto je Vega takovej fail jakým je.

Na závěr dávám srovnatelnou kartu s tvou "vyzdvyhovanou" Nano v podobě ITX 1080 protože to je její konkurent no i když její konkurent je spíše ITX 1070.

Teď by jsi zase mohl začít něco o tom jaké jsem dítě a podobně jak to umíš když se ukáže jak je tvoje argumentace postavená na hlavu.

Jestli si myslíš že Nano vega bude 5% za 1080 tak by jsi to hulení měl opravdu omezit.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-05 13:29:33
avatar
Hele ukončuji to, opravdu nemám potřebu se bavit s manipulátorem zaměňující pojmy, vybírajícím si krajní hodnoty a dávající mi do úst něco co jsem neřekl. Ale dostal si hodně plusů, takže si užij pozici vítěze a přemožitele, mě o to nakonec v diskuzích nikdy nešlo.
Btw naivně jsem se domníval, že je jasné kdy mluvím o Fiji Nano a kdy o Vega Nano, ale protože jsem to vždy jasně nedefinoval, tak na mě záměrně reaguješ jako bych to já prohodil, prohodil jsi to ale ty :-). Přeju ti ať si v životě šťastný a chci jen abys věděl, že proti tobě nic nemám, jen na tebe už nikdy nebudu reagovat, protože je to nejlepší způsob jak zmírnit toxicitu diskuzí u lidí tvého typu. Peace
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-05 15:15:02

Na tvůj Blacklist patřím i já
Také jsem dříve nechápal, proč upřednostňuješ nízko taktované obří jádro před vysokofrekvenčním malým jádrem.
Ale pochopil jsem filozofii AMD NANO a zpřehodnotil jsem pro mě dříve nepochopitelné
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-05 17:52:12
avatar
ne nepatříš, to by ses musel více snažit .
Jako ta filozofie obřích, pomalu taktovaných jader má jediný problém - náklady výrobce, koncová cena. Jinak vše ostatní hraje pro uživatele. Proč 2048bit sběrnice na 2Ghz, když to samé můžeme mít na 1Ghz s 4096bit a k tomu s nižší spotřebou? A když to pojede na 1,2Ghz, tak spotřeba bude stále nižší a propustnost vyšší.
Stačí se podívat na takty a spotřebu i7 7700T (35W) a i7 7700K. Hned je jasné, kde je optimum toho čipu a že se z toho jen výrobce snaží vytřískat co nejvíc, aby to mohl za co nejvíce prodat. Pak to akorát hodně žere, snižuje se životnost a poměr spotřeba/výkon je mizerný.
Jak tedy můžu být spokojený s Fiji a nespokojený s Vegou? To je snadné, Fiji byl opravdový "Macek", za své peníze jste skutečně dostali tenkrát to nej. Vega má oproti Fiji stejné množství stream procesorů a dokonce užší sběrnici. Člověk by čekal, že díky dieshrinku 28->14nm přibyde více SP, kdyby hypoteticky 14nm Vega dosahovala velikosti 28nm Fiji, mohla nést mnohem více SP. Ale ono ne a aby toho nebylo málo, došlo i ke kastraci paměťové sběrnice 4096->2048. 4096bit HBM2 by jistě byla jiná paráda. Tohle bych považoval za skutečný hiend. Takže poslední nadějí Vegy je Nano - pokud se podaří srazit spotřebu, zachovat výkon (což není nereálné vzhledem k nelineární křivce spotřeba-takt), může to být stále ok i když to bude drahé (Nano šlo taky po čase z 19->12 tisíc). Držme palce, aby byla alespoň nějaká konkurence
ludva [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-05 07:33:52

Nechápu ten nadpis, že to je v prdeli Šak firma vydělává, AMD jede a hrát si můžete na 1080Ti no ne?
AlmightyCraft [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-05 08:49:29
avatar
ano přesně tak, AMD vydělá na další provoz a GTX na hry jsou aktuálně cena/výkon lepší (GTX se dá krom 1060 a 1070 sehnat za pakatel, GTX 1080 je mainstream za +- 13-14k "kdo si teď koupí 1070 za 13k nebo 1060 za 10k na hry je fakt fanoušek", možnosti jsou jen GTX 1050ti za 4-5k a GTX 1080 za 13-14k, 1080ti pro lidi co chtějí max výkon). Samozřejmě komu se podaří sehnat Vegu za doporučené ceny tak je to také dobrá volba (pokud nechce nVidiu, nebo chce freesync tak jediná).

Jediné velké negativum může nastat tím že AMD ztratí na herním trhu ještě více podílu. A tím by se optimalizace na AMD nemuseli tolik objevovat (konzole to nezachrání, ty na Vega nejedou a ještě dlouho nepojednou "primárně vývojář bude optimalizovat na tom co prodává, ne na to co je teoreticky, ale má to jen par % lidí "to pak raději pc port udělají pro nVidiu", pokud je Vega tak nová architektura tak se jim to nevyplatí", takže optimalizace se naopak pro AMD můžou teoreticky zhoršit). Samo AMD zatím optimalizuje hlavně těžbu (tam má asi nejvíce zákazníků).

Doufám že těžební horečka se uklidní a stav trhu se maličko srovná, konkurence je prostě třeba a nedostupné Radeony to nezachrání.
Jencík3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - uvedení na pravou míru 2017-09-05 14:19:52

1, VEGA je těžařský shit (protože spotřeba)

2, budeme porovnávat porovnatelné a tak těžbu ETH. Na RX580 se dá dosáhnou cca 31,0-31,5 MH/s při spotřebě GPU kolem 80 W (printscreenu mohu dodat dle libosti) (ze zásuvky na kartu to vychází cca 140 W - včetně CPU, účinnosti zdroje a ...)

3, s vegou je možné dostat se na cca 43 MH/s při spotřebě na zásuvce cca 260 W. (tedy není efektivnější než polaris a vyplatí se koupit 2x polaris než jednou VEGU - GTX 1070 do toho tahat nebudu, protože mám jen jednu na hry a zatím jsem ji netestoval na těžení)

3a, 2x polaris da 62MH/s pri spotřebě 280 W. VEGA 43MH/s při 260W. - při cca stejné pořizovací ceně.

4, Je možné, že se skupují i VEGY na těžení, ale je to jen tím, že polarisy nejsou a docela bych se divil, že by lidi raději nekupovali GTX 1070. Ikdyž možná se VEGA hodí víc na jiné měny, ale na Monero nebo ETH stojí za prd.

4a, tak 1070 umí cca 31-32 MH/s při lepší spotřebě jako polaris. (dostudoval jsem na webu) jen pořizovačka je vyšší a není vhodná narozdíl od RX580 na dual.

5, o těžení zdá se pane Stachu víte málo jinak byste nepsal nesmysly o 25 MH/s po OC RX580... protože stěžejní je podtaktování jádra, undervolt a hlavně pořádné nastavení časování pamětí a až pak tahat frekvenci VRAM nahoru.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Tak jsi se vyvztekal 2017-09-05 15:27:55

Jak reagovat na tvůj příspěvek.
Jsou dvě roviny, které vidím u tvého příspěvku.
Vega je těžařský SHIT a GTX 1070 je jen méně vhodná ...
Tolik asi k tvému postoji
Jencík3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - jak reagovat 2017-09-06 11:29:55

Jak reagovat? V případě, že vím o problematice prd tak ze sebe nedělat vola.

Dal jsem si trochu práce... Ethereum Hashrate vs spotřeba... otestováno na mém rigu, prostě jsem vyhodil jednu RX580 a dal místo ní 1070 nebo VEGU, doladil napětí, časování, frekvence.

Výsledky:

RX 580 8G 31,3 MH/s při spotřebě na zásuvce 140 W
1070 8G 32,2 MH/s při spotřebě na zásuvce 125 W
a legendární VEGA 64 42,5 MH/s při spotřebě na zásuvce 290 W (stejné nastavení jako se uvádí tady)

I z těžařské komunity v CZ je patrné, že se VEGA na těžení nekupuje. Pár lidí včetně mě si nějakou koupilo na testování.

RX580 se kupovala fest, protože za super cenu nabízela výborný výkon. Aktuálně je 1070 dost drahá, protože ji kupuje hodně těžařů i 1060 ze které se dá dostat 25 MH/s (ale tu nemám tak nebudu zahrnovat). GTX 1080 a 1080 TI se na Ether nehodí kvůli latencím GDDR5X proto mají rozumnou cenu pro hráče.

Článek je plný hloupostí a staví na dalším HOAXu ala 70-100 MH/s

příspěvek má pouze jednu rovinu a to říct, že spíš se VEGA vyrábí v malém množství a hodně z toho mála sežere APPLE, což je důvod nedostatku a aktuální ceny. Kecy o supertěžidle jménem VEGA jsou opravdu jen kecy.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-06 19:54:05

Dá se z těžařské CZ komunity odvodit využitelnost a prodeje Vega?
Chválím tvá měření a je to asi důvěryhodné, ale z globálního hlediska je CZ komunita poměrně malá a nemusí odpovídat většímu měřítku v prodejích a využitelnosti Vega po celém světě.

Každopádně podáváš fakta z poměrů CZ lokace dost tendenčně a já naopak vím, že přespřílišné přesvědčování a vysoké EGO, není nejlepší pro inteligentní argumentaci. Takže fajn, dal sis práci a díky za výsledky v měření, ale sumírovat z pohledu CZ kotliny je podle mě přehnané, navíc tvé výrazy tomu odpovídají ...
Ajchlus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-05 15:04:10
avatar
Tak ja cekal na RX580 2 mesice za puvodni cenu a nakonec jsem koupil 1080ku za 14k a myslim si, ze mam po starostech na par let. Upgradoval jsem z HD6970/Phenom2 na ryzen 5/1080. V nejblizsi dobe neplanuji nakup 4k monitoru, zatim mi bude stacit full hd.
Magion [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-06 11:11:20

1080 krásně nakrmí i QHD, což už je proti full hd sakra rozdíl a výběr monitorů je dnes poměrně slušný. 32-34" QHD je úplně jinde, než Full HD monitor. U mně podobné, čas na 4k ještě nedozrál, ekonomicky vzato.
Ajchlus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-06 14:37:35
avatar
No ja mam HP LP2465 uz 12 let a slouzi porad dobre, to vis, ze jsem pokukoval po 4k, ale vybral bych si tak za 25-30k, coz mi prijde prilis moc, za to hpcko jsem platil pred 12ti lety 20.600kc. Ale koukam, ze ty QHD monitory tak drahy nejsou zase, pekne HP omen 32 palcu za 12k, to jde...
Magion [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-06 15:10:09

Já to měl jednoduché, chtěl jsem víc jak full hd a nechtěl platit za 1080Ti + dražší 4k monitor, takže QHD s GTX1080 byla jasná volba. Rozhodnutí a peněz nelituju.
DDschranka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - HD 7950 2017-09-06 09:56:03

Tak já doufám, že mi moje Radeon HD 7950 bude i nadále fungovat a nemusím řešit co kupovat nového na hraní. Na 7950 si zahraju úplně cokoli na nejvyšší detaily ve fullhd.
sirthomas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-06 10:33:28
avatar
Chcete rict ze na teto grafice vam jede treba zaklinac 3 na nejvyssi detaily ve fHD ? Jsem presvedceny ze byste z te slideshow dostal brzo padoucnici.
DDschranka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 18:23:51

Tak jsem to schválně zapnul, protože hry způsobem slideshow nikdy nehraju. Mám Witchera 3 na Steamu. Nastavení vše na max. pod 30fps na fHD nejdu a je to naprosto plynulé!
Ubral jsem trávu, listí, stíny o jeden stupeň (jsem teď v lese kde je bouřka) a stabilních 50fps. Mimochodem pouhým okem stejně nevidím rozdíl - plynulé pořád stejně bez jediného seknutí.
AlmightyCraft [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-07 19:16:57
avatar
Ty si tam dal na HD 7950 hairworks na max "vše ostatní také" a jedeš min 30FPS?

Ale jinak vím že Witcher 3 jede s trochou optimalizací nastavení dobře ve fHD i na takových kartách.
DDschranka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-08 18:20:07

Hairworks jsem měl vypnuté - zapínat na AMD fičuru od Nvidie je, jak jsem se teď dočetl, docela podpásovka.
Ale nedalo mi to a zapl sem to a teda všechno na max. místo 30fps to spadlo na 25fps, a ne že bych si všiml něčeho, co by za to stálo. A hýbe se to pořád bez sekání, žádná slideshow se nekoná.
Přesunul jsem se do vesnice a ubral o jeden stupeň listí a trávu a 40fps. Pak jsem ubral ještě stíny a 50fps.
Prostě Witcher 3 se dá v pohodě hrát i na 7950 a rozdíly v nastavení určitých věcí nejdou poznat když hru hraješ.

Možná od vydání hry zapracovali na ovladačích a je to dnes jinde, než na začátku, co já vím. Hraju to jen občas podle nálady - ta hra mi vydrží fakt dlouho :-) Ostatně než vydají něco schopného konkurence, tak nemám kam spěchat :-)
AlmightyCraft [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-08 22:59:35
avatar
To mě velice překvapuje, a možná další důvod proc s new GPU testovat takovéto dědečky. Docela by mě zajímalo srovnání ve více hrách. Přecejen je to karta slabší než GTX970 kde ten zaklínač jel v pohodě, ale i tak ne na max, nemluvně o R9 390x kdy to na max často nepříjemně zaškubalo.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-09 11:11:14

Mě to ani nepřekvapuje. Pokud uživatel má vyladěný OS + drivery, tak výsledky na staré generaci GK mohou opravdu překvapit.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 579x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1533x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1229x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1908x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1160x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1911x
Komentářů: 3