Kdy se dočkáme AMD Radeon NAVI grafických karet a kam zamíří? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 21 leden 2019
altAMD podle našich zdrojů mělo v úmyslu původně poodhalit NAVI na CES jako 7nm RYZEN.

 

 

 

 

CES 2019 je za námi a určitě nám odpověděl na řadu otázek, zejména kolem produktů AMD, kdy firma skvěle využila příležitosti, kterou jí pořadatel CES dal. AMD totiž mělo hlavní přednášku, a tedy nejsledovanější událost celého veletrhu a hodinový čas využila šéfka AMD skvěle. Dokázala slušně a věcně představit celé široké portfolio produktů a nadchnout uživatele překvapením v podobně 16GB herní Radeon VII grafiky ale zejména ukázkou 7nm RYZEN procesorů, kdy je jasné, že i9-9900K bude poražen, jen se neví o kolik to nakonec bude. Stejně tak AMD dalo prostor k diskusím o tom, zda mainstreamový RYZEN bude jen 8jádro. Zpět ale ke grafickým produktům …

  • VEGA je ve finále …

AMD a jeho VEGA generace zamířila modelem Radeon VII do finále své existence. 7nm verze byla vždy v plánu, nicméně je to produkt primárně orientovaný na HPC a profesionální segment. Tomu odpovídá jeho konstrukce i výbava. Radeon VII není ideální herní grafika, protože má prostě velmi drahé prvky, které hry nepotřebují, ovšem jako herní grafika může bez potíží fungovat, takže otázkou, kterou AMD řešilo, zda situace na trhu dovolí tuhle kartu vydat.

A před několika měsíci se ukázalo, že to situace dovolí. Nejen inflace cen nových grafik u NVIDIA, kdy nová generace TURING nabízí prakticky stejný výkon za stejné ceny jako starší PASCAL generace, ale zejména zlepšení situace na poli pamětí. Zásadní problém pro AMD u VEGA karet je, a vždy byla, cena HBM2 pamětí. A všichni víme, kde ceny pamětí ještě donedávna byly.

HBM2 je navíc nejdražší a nejrychlejší typ paměti, který dnes pro grafické karty existuje. NVIDIA je používá jen na modely za několik tisíc dolarů, takže fakt, že AMD je nabízí už na kartách za méně než 400 dolarů, je dost šílené. Jsou výrazně dražší než GDDR5 i GDDR6 paměti ve stejné kapacitě. AMD navíc u 7nm VEGA vyřešilo problémy 14nm VEGA tím, že nepoužívá jen 2 ale rovnou 4 čipy, takže GPU už nestrádá na propustnosti, která se dostala na fenomenálních 1TB/s. Samozřejmě, že 8GB HBM2 by na herní grafice samy o sobě stačily, jenže konstrukčně to není u 7nm VEGA 20 možné. Jádro má 4 čipy, 4x 4GB a neexistují 2GB varianty těch čipů, takže 8GB herní VEGA není možná. Nicméně 16GB HBM2 je extrémně drahých, odhaduje se cena někam ke 300 dolarům (na což AMD prostě nemá vliv) a pokud by ceny pamětí zůstaly, kde ještě nedávno byly, pravděpodobně bychom Radeon VII na trhu neviděli. Nicméně ceny pomalu klesají a každé % je znát.

Radeon VII byl tedy zařazen do plánů před několika měsíci s tím, že bude high endem od AMD pro rok 2019, protože highendová verze NAVI byla odsunuta (původně totiž byla v plánu jako multičip, z čehož ale zatím sešlo). Uvedení 7nm Radeon VII však nic nemění na plánech s NAVI jako takovou. Je ale pravda, že AMD měla v plánu ukázat NAVI alespoň jako demo na CES 2019, podobně jak ukázala 7nm RYZEN procesory. Nakonec se rozhodla to nekomplikovat a ukázat radši produkt, který může hned nabídnout zákazníkům a je hotový. Zejména když je na něj na trhu místo.

  • AMD Radeon NAVI na cestě …

Zjišťoval jsem u několika dobře informovaných zdrojů, jaká je tedy situace s NAVI grafikami. A věc se má tak, že NAVI jako 7nm řešení bude existovat ve více než jednom čipu. AMD s ním počítá ve velké spoustě produktů od konzolí, po klasická APU až po střední i high end grafiky. NAVI je tedy opravdu velká věc, nová architektura nová GPU a letos se mnoho NAVI produktů na trh dostane.

Aktuálně má AMD už několik NAVI GPU funkčních a připravuje produkty s nimi. NAVI prý v řadě ohledů mírně překonává očekávání samotného AMD, což jsou dobré zprávy. Bohužel se objevily určité problémy v aktuální první revizi čipů, takže podle mých informací je aktuálně na cestě ještě jedna výrobní revize, což si tedy žádá čas navíc. Není to nic neobvyklého a časově to stále není problém. Aktuálně zní prý realistické plány tak, že 7nm RYZEN procesory půjdou na trh na přelomu května/června a tedy bude jich plný COMPUTEX a 7nm grafiky NAVI, které AMD údajně také na Computexu ukáže, půjdou běžně do prodeje během července.

Co se také nemění, jsou plány ohledně toho, že na rozdíl od VEGA, která je výrazně zaměřená na HPC a profi segment, je NAVI ve všech aktuálních verzích zaměřena na spotřební segment, tedy jako herní GPU a grafika pro běžná spotřební PC. Tomu odpovídá konstrukce, kdy AMD hodlá být extrémně agresivní, pokud jde o poměr cena/výkon pro hráče atd. Pokud si pamatujete nedávný únik ohledně Radeon RX 3080, 3070 a 3060, tak to pořád platí. Cíl AMD je nabídnout výkon současné vyšší třídy grafik, za obvyklou cenu mainstreamu. NAVI je skutečným nástupcem RX 500 série.

A nejen to, NAVI se objeví i jako integrovaná GPU v procesorech, tak i jako GPU část v čipletových designech velkých „APU“, se kterým počítá velmi pravděpodobně i nová generace XBOX a PlayStation. Existovat tedy bude řada verzí, aktuálně už víme o NAVI 9, NAVI 10, NAVI 12, NAVI 16 a samozřejmě tedy bude více čipů a jejich různých specifikací. Vše se dostane postupně na trh v druhé polovině roku a dál, kdy už by měla být jak vychytaná 7nm výroba (a AMD plánuje hlavně malé čipy aby mohla být cenově agresivní), tak i ceny pamětí by měly být nejméně o dalších 20% níže, než teď jsou.

Osobně tedy věřím tomu, že výkon karty mezi Radeon VEGA 56 - RTX 2070 za cenu RX 580/590 je od NAVI zcela realistické očekávat a je to i cílem AMD. Mimochodem, v plánu je prý i větší NAVI jako high end, tedy nástupce herních VEGA modelů, ale to je otázka až nejdříve začátku příštího roku a dost možná půjde už spíše o 7nm+ čipy. Letošní rok je víceméně jasný. Radeon VII jako high end od února a pod ním celá plejáda modelů na 7nm NAVI čipech, které budou dostupné od Q3. Jak v desktopu, tak mobilní oblasti.

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-21 19:07:47

Posledních pět let pořád nějakým způsobem čekám na high end od AMD (tím nechci říct, že by ho mezitím nevydalo, jen to nějak nebylo to co jsem čekal a kdy jsem to čekal) . Teď začíná rok šestý a jediné co vím je, že high end snad za rok nějaký bude :-)
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-21 21:22:00
avatar
Njn, ta AMD se soustredilo trochu jinam. Ale ted tu bude aspon Raden VII a jestli vykonem bude na urovni RTX 2080 tak to highend je. Ale nova architektura by AMD rozhodne bodla.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-21 21:30:48
avatar
já tedy nečekám ... VEGA 64 tu byla, teď je tu Radeon VII ...

ono co taky čekáš? bývalé vedení AMD zlikvidovalo grafickou divizi škrty a až od roku 2014 se to obrátilo opět k normálnímu stavu, ale až loni grafická divize AMD dostala zpět financování na úroveň toho, kde byla před šrkty, takže nic moc ... spousta produktů, co měla být teď na trhu, samozřejmě vlivem škrtů nevznikla VEGA 64 a Radeon VII jsou maximem co se dalo udělat a až NAVI bude zase normální řada vzniklá za již stabilizovaných podmínek ... prostě vývoj čipů trvá 3-4 roky normálně, takže když AMD bylo kolem roku 2014 kde bylo ...

jak ale říkám, já na nic nečekal, VEGA 64 mám používám je super ... radeon VII vypadá jako dobrý nástupce .... normální high end za normální peníze ....
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-22 09:37:18

Nečekáš?
To já jo. Čekal jsem vždy a s nadšením. Čekal jsem i na highend od nVidia, protože se to tak hezky předhánělo, no prostě konkurence, vždyť to známe. Naposled jsme takhle blaženě kupoval 290ku a říkal si, co mi kdo zas za rok přinese. No, nvidia se nepředala a začala s politikou šílených cen, amd nabídlo oproti posledně jen OC 390ku :/ No nic, říkal jsem si, počkáme co přinese další karta. Vypadalo to parádně, nová architektura, nové paměti HBM, fury byla děsně sexy. Ale jak dlouho jsme na ni čekal? Dva roky pro cca 30% nárustu. Byl to pokrok, na tehdejší 2k fajn, mam jí do teď. Ale nějak už to nebylo ono. Mezitím začaly svět zaplavovat první titany a podobné drahé monstrozity. Takže ano, highend dorazil, ale tak nějak pozdě a nebylo to úplně ono. No a pak bylo co, vega. 56 neměla smysl a měnit 64 za furyx? Jasně, zase tu byl skok cca 30-40%, ale 1080ti byla lepší volba, protože byla čistě herní a některé hry na ní prostě běhaly znatelně líp. Takže se highend od amd nekonal. Však se to pořád omílá, že ta karta má spoustu "neherní" výbavy co zhoršuje provozní vlastnsoti a zvyšuje cenu. No a teď je tu refresh, kdy výkon zůstal ale zlepšily se provozní parametry, na 4k to furt není a měnit na VII z 1080ti není upgrade.
Takže napjatě čekám, na ten další higend, kdy bude nová architektura, nové paměti, nový výrobní proces... čekám solidní nárust výkonu a lidovou cenu 20-25 ;)

To není hejt, jen prostě už nějakou dobu čekám a potom co koupím tak hned čekám znovu, protože příště už to sakra musí bejt jak kdysi. Nějak se nedostavuje ta fáze, wow mam highend, nebudu vědět co s výkonem nejbližší dva roky.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-22 10:33:00
avatar
no jak píši, problém je, že highendový POLARIS nevznikl, protože grafická divize byla v době, kdy měl vznikal seškrataná tak, že přestávala existovat. No a od té doby se to táhne. Bohužel je pravdou, že zákazníci se nechovali tak, aby existenci konkurence podporovali ... AMD/ATI mělo často nejlepší grafiky na trhu, nejvýkonnější a cenově nejvýhodnější a přesto NVIDIA získávala stále větší podíl na trhu .... a pokud chtějí zákazníci konkurenci, aby se AMD a NV přetahovali, nelze nakupovat tak, že podíl firem je 30:70, takhle prostě nemůže konkurenční prostředí fungovat ....

Zákazníci výraznou měrou přispěli tomu, jak to na trhu teď vypadá, což samozřejmně zdaleka neomlouvá neschopnost bývalého vedení AMD, které firmu seškrtalo a udělalo řadu stupidních tahů ....
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-22 11:33:45

Ale tak vždyť na důvodech nezáleží ne?
Já to beru veskrze pozitivně, že snad už konečně se s highendem od AMD počítá a že snad už konečně něco hodno toho jména bude.
Žádná technologická cvičení, žádné upravené výpočetní karty, žádné preslapy, ale brutální velký na hry zaměřený čip, který tak je naplánovaný a s kterým se tak od začátku počítá.
Čekám a těším se. (to těsnění je oproti drivejsku změna, protože to u AMD očividně někdo řídí a ví co dělá)
Ideální by bylo kdyby uměli udělat multicip, zkušenosti nabrali na poli cpu dost a už by to tedy nemuselo být x2 řešení...
Víš co, 1080Ti i FuryX by zasloužily nějakou důstojnou náhradu, co je pošle do zaslouženého důchodu.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-22 14:42:02

Na multičip je ještě brzy. Teď není vhodná doba na experimenty pro AMD. V budoucnu se to očekává, ale teď musí AMD držet krok, než se zase uchytí a stabilizuje.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-22 16:19:09
avatar
přesně, problém není to vyrobit, to je snadný a AMD to už má zvládnuté (viz Threadripper), problém je že u GPU je to mnohem složitější to zprovoznit aby to fungovalo jako jeden čip než u CPU .... to je důvod, proč na tom všichni stále pracují a bude to ještě pár let trvat ....
Dirtrix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-22 09:38:11

"normální high end za normální peníze ...."

Tady nemohu souhlasit, $700 bývala vždy cena za prémiový high-end, tzn. x80Ti či x90X karty. Radeon VII jak cenou tak výkonem stojí po boku RTX 2080, obě tyto karty ale by správně měly stát cca $500.

Současná situace na trhu nemá v minulosti obdoby a představuje výrazné zdražení, kdy "běžný high-end" od zeleného i červeného týmu stojí o celých 40% víc než by stát měl.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-22 10:29:31
avatar
až na to že 2080 i Radeon VII jsou normální high end .... 2080Ti je nesmysl, výpočetní HPC produkt s obřím ultra drahým GPU 2080Ti je prostě TITANm jen se tak nejmenuje, TITAN RTX je ostuda, o pár % výkonnější než 2080Ti a ani těch 24GB GDDR6 neospravedlní tu obří cenovku.
Dirtrix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-22 13:36:36

Zvykem bývá, že nový high-end (jako kdysi 1080) překonává starý prémiový highend (980Ti) alespoň o pár procent. Jenže výkon 2080 je +- na úrovni 1080Ti. Teprve 2080Ti má nějaký výkon navíc. Proto by cena 2080 měla odpovídat ceně 1080 a cena 2080Ti ceně 1080Ti při uvedení.

Architektura či plocha čipu je sice moc hezká, ale zákazníka naprosto nezajímá a ani zajímat nemá. Proč taky? Jako bych měl v obchodě kde kupuju chleba zkoumat, jestli peceny válí ručně nebo na to mají kompletně automatizovanou linku. Zajímá mě chuť a cena.

A u grafiky je mi celkem jedno jestli je to 16/12/7nm, zajímají mne provozní vlastnosti a poměr cena/výkon.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-22 16:20:43
avatar
zákazníka ignoranta nezajímá ... informovaného zákazníka to zajímá ... problém není ani tak velikost toho GPU jako fakt, k čemu je ta plocha využita. Pokud by ta plocha byla využita pro klasické jednotky, byla by 2080 opravdu o 30% nad 1080ti .... jenže místo toho je tam zbytečné RTX a Tensor, tedy vyhozené peníze pro zákazníky ...
Hemoglobin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-22 17:28:11

A pro ktere zakazniky jsou ty penize vyhozene? Pro hrace? Ok to i chápu. Ale to potom je velká část Vegy pro ně taky stejným způsobem vyhozené peníze. Když se porovná 1080 s 64.

Pokud se budeme bavit o radeonu VII ten by měl na 12nm velice podobnou velikost jako 2080. Tudíš o nvidii můžeme říct, že pro hráče jejich RTX a DLSS nemá význam a jsou to vyhozené paníze (ale to teprve uvidíme). Zatímco u radeonu VII je to jako s Vega 64 velký chip pro hrače z 1/3 také zbytečný.

Takže co je vlastně na té nvidi špatně?

Pokud pro nehrače tak nevím?
AmonAmarth [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-23 09:30:29
avatar
ba dum tss!
Toto je dlhorocny problem DDho, ktory sa za tie dlhe roky jednoducho nedokazal posunut vo vyvoji od fanuska k objektivnemu recenzentovi. Staci si vsimat jeho reakcie, kde sa jednoducho nevie povzniest nad svoje osobne preferencie a dokola bude argumentovat hoc pravdivymi, ale v konecnom dosledku irelevantnymi faktami typu AMD GPU divizia bola zle riadena, podvyzivena, so slabym PR, sabotujucim riaditelom, 1/10 investicii oproti Nvidii, ...
Ano, je to pravda, vieme o tom (nakonieco je to v kazdom clanku venovanom grafikam a hlavne v kazdej diskusii) a nehadame sa, akceptujeme to. Ale nemalo by to ovplyvnovat recenzie. Nas fakt zaujima pomer vykon/cena, vykon/watt, prevadzkove vlastnosti (hluk, teplo, ...).
Treba sa trochu pozriet aj na recencie inych produktov, asi casto nevidime pri mobiloch, sportovych potrebach, ci autach vsuvky typu: ale Fiat bol roky zle spravovany, jeho investicie do vyvoja boli 1/10 oproti Toyote a ako zakaznici by ste mali byt uvedomeni a podporovat Fiaty, aby sa mohli vratit naspat na predchadzajucu uroven ...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-23 10:04:53
avatar
ne to je váš problém že nedokážete pochopit, že já hodnotím AMD i NV objektivně ....

samozřejmě že jedním z prvků vyvážené recenze a objektivní musí být braní v úvahu v jakých objektivních podmínkách produkt vznikal ....

vaše představa objektivy je předstírat, že produkty Intelu, AMD, NV atd. vznikají za stejných podmínek atd. Čímž už prostě porušujete objektivní přístup ... mě prostě zajímá objektivní realita a beru jako objektivní recenzent v úvahu všechny faktory .... vy ne a to je ten váš problém. nemůžete hodnotit můj objektivní přístup vaším subjektivním pohledem, který vynechává objektivní fakta ....

a to že je nazvete irelevantními z nich méně objektivní fakta neudělá, jen z vás to dělá ignoranta. Je směšné když mě někdo vytýká objektivitu a zároveň ignoruje řadu objektivních faktů jen proto, že je označí za irelevantní ...
AmonAmarth [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-23 10:05:53
avatar
cize vsetky recenzia aut, mobilov, ntbk, TV, ... su neobjektivne, kedze recenzenti tam tieto 'dolezite' fakty nedavaju. GN, Linus, ... by si mali brat priklad od teba, aby sa konecne mohli dostat na tvoju uroven.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-23 10:51:46
avatar
ale řada z nich hodnotí věci se stejným přístupem jako já .... to jen vy to nevidíte.
Hemoglobin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Objektivita? 2019-01-23 10:55:01

Co se tématu objektivity týče: Myslím že si tu tak trošku zaměňuješ pojmy. Dle vaší logiky by hry co tady recenzujete musely dostávat hodnocení tak 3z10 protože vzhledem k množství peněz a lidí co na nich dělají je jejich výsledná kvalita žalostná ve srovnání s Indie studii .-). Posuzování výrobce ve vztahu k výrobku není objektivita, to s tím nemá co dělat, recenzuje se vždy výrobek, jeho vlastnosti a benefity pro zákazníka s výrobkem spojené jako jsou záruky, bonusové akce, servisní síť atd. Ale to jak na tom je výrobce a kolik na tom dělalo lidí není objektivita to si pleteš pojmy.

Protože podobným způsobem bychom mohly potom do recenzí tahat i další věci a to je třeba politická příslušnost výrobců, jejich podpora různých skupin, zda se podílejí na charitě atd. atd. atd. a to nemá s objektivním posouzením výrobku co dělat. Objektivní posouzení výrobku začíná tam kdy jej vybalíš z krabice a už tě nezajíma nic jiného než ten výrobek.

Ještě to trochu přirovnám k recenzím filmů, kde se už dnes nehodnotí zda je film dobrý, dobře zahraný a má dobrý děj, ale zda tam hraje černej, žlutej a alespoň 30% žen +zda je koretně politicky atd. atd. i když jde třeba o film Dunkerk. Který se stal terčem kritiky protože tyhle věci nesplňoval, to ti opravdu přijde jako objektivní posouzení? Mě tedy nikoliv a to je stejný případ.

Prostě ty recenze jsou ovlivněny okolním faktorem.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-23 11:05:15
avatar
??? pozadí vzniku produktů včetně objemu jeho financování je objektivní parametr k hodnocení produktu ... výrobek je produktem výrobce a tedy financování výrobce, jeho politika, jeho chování je objektivní parametr, který je nutné brát v úvahu protože zásadně ovlivňují podobu, vlastnosti, fungování i cenu produktu ...

to že vy prohlásíte že když se vám něco nehodí do krámu, že se to nemá brát v potaz to je subjektivní hodnocení a to předvádíte. Hodnotíte objektivitu na základě subjektivních dojmů ... a opět dokazujete, že platí to co říkám. Problém není to, že by "DD" byl neobjektivní, problém je to, že vy hodnotíte objektivitu subjektivně a vytrhávate věci z kontextu a ignorujete fakta ... tím jsme spolu s končili. Já nehodlám diskutovat s někým, kdo ignoruje fakta jen proto, že se mu nehodí ....


recenze jsou ovlivněny objektivním faktorem? Třeba faktem že produkty vznikají za různých podmínek různých výrobců a je nutné na to brát také ohled (kromě jiného?)

politická korektnost nemá s objektivitou co dělat .... z principu není objektivní.
Hemoglobin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-23 11:10:43

Tohle jsi přečetl:
recenze jsou ovlivněny objektivním faktorem?

a tohle jsem ve skutečnosti napsal:
Prostě ty recenze jsou ovlivněny okolním faktorem.

Nemá to smysl, dále rozvádět ty si prostě žiješ ve své bublině a nikdy nepřijmeš názor nikoho jiného, Jo možná kdyby ti tu napsala CEO AMD tak by jsi jí dal zapravdu.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-23 12:11:20
avatar
přesně to na vás sedí:
Citace:
si prostě žiješ ve své bublině a nikdy nepřijmeš názor nikoho jiného,
Hemoglobin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-23 12:19:48

Aha a kolikrát jsi tedy tady někomu veřejně přiznal, že má nebo měl pravdu?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-23 13:18:04
avatar
mnohokrát .... potíž je, že většině lidí to stačí říci jednou, vy tu pořád opakujete stejný nesmysl dokola ... když ho vyvrátím, začnete jiný nesmysl, když vyvrátím ten, tak se vrátíte k tomu prvnímu .... a tak dokola.

já už vás mám přečtené .... a tohle je vážně naposled co na podobnou věc reaguji, pak to budu prostě mazat jako SPAM
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-23 10:05:24
avatar
??? v článcích jasně píši, že Radeon 7 není ideální herní produkt, nicméně AMD také jako ideální herní grafiku Radeon VII nerezentuje, je to i karta pro tvůrce obsahu ...

NVIDIA na druhou stranu RTX prezentuje jako must have věc pro hráče a tak to tak hodnotíme .... co je špatně na NVIDIA? to si musíte říci vy sám. Do toho mě netahejte.

já jen objektivně mohu zhodnotit přínosy karet a technoloigí a jejich cenu a tak říkám že v současném provedení se současným výkonem a využitelností je RTX totální blbost, vyhozené peníze a ztráta času ....
Hemoglobin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-23 10:38:53

No to je možný, ale je ti jasné, že z pohledu nakupujícího hráče pro mě bude mít to RTX, alespoň pomyslně nějaký přínos. Zatímco u Radeonu 7 ta herně nevyužitelná 1/3 určitě ne.

Takže fakticky si nemají AMD ani nvidia v tomto ohledu co vyčítat, protože ani jeden nedodal kartu vyloženě zaměřenou na herní výkon.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-23 10:59:23
avatar
RTX technologie nemá pro hráče žádný přínos (naopak) ukažte mě případ, kde je RTX technologie přínosem ? Žádný neexistuje. ...

Radeon 7 určitě herně využitelný je z více než 1/3 ... těžko ůžete navíc objektivně hodnotit, z jaké části je Radeon VII přínosný ...
Hemoglobin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-23 11:15:42

Ty neumíš číst? Já napsal, že 1/3 je nepoužitelná. A né , že je použitelná jen 1/3.

Jaký má RTX přínos? No zatím asi jen takový, že jde zapnout v BFV to je jeho veškerý přínos (BF V je uplna blbost a pouziti RTX je jen marketing). Co se her týče, je to prokazatelně větší přínost než přínost profi karty pro hry. To že to funguje nahovno je totiž pořád víc než když to je pro hráče k ničemu úplně. Mimoto já ani ty nemáme křištálovou kouli abychom věděli zda to třeba nějaký přínos v budoucnu mít bude.

Takže pořád nechápu co se snažíš řešit obě karty si mohou podat ruce. Protože pro hráče jsou to obě (2080 tak budouci radeon VII dle toho co je známo) stejně špatné karty.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-23 12:22:01
avatar
já jsem si jistý tím, že kdyby RTX prvky v grafikách RTX nebyly, že by to bylo pro hráče mnohem příznivější teď i v budoucnu ...
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-23 13:54:19

Kdyby udělali ještě jednu verzi jádra, kde všechny ty RT jednotky vymění za CUDA, tak to bude brutál...to by jich klidně mohlo mít i 7000-8000 si myslím...to by byl nárůst výkonu...
Bumpkin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-23 11:19:23

mohu vědět jaký přínos má v tuto chvíli RTX gafika pro hráče?

pokud vím je jen jedna hra co zatím RTX využije.... a to využití je hoodně sporné... musíte hrát jen na FullHD a se 4K monitorem to na něj jen roztahujete

tedy pokud bychom se měli bavit o nějakém využití musela by Nvidie hooodně připtlačit na masové rozšíření a podporu hoodně studii aby zařadili RTX do jejich her....

a to se v tuhle chvíli neděje a ani dít nebude, to co ted nabízi Nvidie je spíš více prácena hře s ubohý pidi efekt, těch vývojářů musí být hodně aby to naimplementovali do enginu v kterém to zatím není ani nativně....
Hemoglobin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-23 11:21:37

ehm. post hned nad tebou
Dirtrix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-23 13:01:57

Rozdíl mezi informovaným a neinformovaným zákazníkem je v tom, že neinformovaný zákazník si klidně koupí grafickou kartu podle toho, jestli má "hodně RAM", vysokou frekvenci jádra nebo kdovíco dalšího, zatímco informovaný zákazník se kouká na poměr cena/výkon a spotřebu.
Informovaný se rozhoduje podle skutečných vlastností produktu, neinformovaný podle toho, co "zní dobře".
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-23 13:32:35

Mě se zdá, že to kopíruje situaci s mobilními telefony. Pár let nazpět totální high-end mobil stál 12-15 tisíc. Teď za to chtějí i 30 nebo víc...je to blbost...
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-23 15:23:35
avatar
Toť hlavně aby to mělo 8k display a žádnou baterii ..to je základ
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-21 22:41:53
avatar
Už je to tu zase - karty za 700-800$ (Radeon VII a RTX 2080) nejsou skutečný hiend. V ČR se máme asi zatraceně dobře soudě dle toho, kolik lidí shání grafiky za 30+ tisíc korun. Ano, nezbývá Vám nic jiného než RTX2080Ti. Pokud je pro Vás i toto "sockoidní" běžte do Titána
ololo86 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - dotaz na pana Stacha 2019-01-22 00:51:29

to je vsechno fajn, ale dokud nebude k dostani poradna mATX deska s alespon 6 fazemi a zvukovkou realtec alc1220, tak me osobne, je to vsechno k nicemu

proto se chci zeptat pana Stacha, zda ma nejake info o novych generaci zakladovek(x570?) pro mATX, ktere toto budou splnovat?

dekuji
Hanzi1976 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-22 01:38:42

ololo86 - máš malou bednu
O co ti přesně jde ?
Co máš za CPU a bednu ?
Na co 6fází ? pane overclocker
Já si myslim, že si jenom vymýšlíš.
A Mini-ITX ti do bedny nejde ?
ASUS ROG STRIX B450-I GAMING
ASUS ROG STRIX X470-I GAMING - AMD X470
ololo86 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-22 03:39:46

nechapu tvou reakci, kdyz jsi neodpovedel na jediny muj dotaz..a bud tak hodny a nech na me, co si chci koupit

jinak, nesnasim ty obri krabice a jeste s blikatky..nejsem retardovane decko..a ano, logicky davam prednost mensi bedne..navic, pokud budu chtit desku osadit procesorem s 8 a vice jadry, tak vice fazi je jedine k dobru..neni to kvuli taktovani, ale stabilite a zivotnosti
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-22 07:16:32
avatar
Souhlasím s ololo86 ta nabídka mATX desek je velmi špatná, na AMD výrobci trochu víc kašlou.
Hanzi1976 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-22 17:04:44

Doplnim, že mATX 6fází neexistuje ani na socketu 1151.
Ale pravda je, že blbejch 2x4fáze by mohli udělat na AM4 mATX
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-22 08:26:45
avatar
v tuto chvílí vím o mATX na X570 to samé co vy .... tedy prakticky nic, snad jen že možná budou ...
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-23 13:56:24

zvukovku na desce jsem nepoužil ani nepamatuju...jedině externí audio interface a studiové monitory...
LujzS [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Navi 2019-01-22 11:44:39
avatar
Zdravím DD, konečně dobré zprávy. Čekám na Navi co ukáže, momentálně mám RX Vegaa 56 a sem s ní spokojený a to maximálně, jen ty ovlaadače.. ale co... oni to opraví. Už aby vyšla Navi koupím si Navi s výkonem 2080 ky a budu zase na nějaaký čas spokojený. U mě AMD FOREVER!
jan333 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-22 14:15:09

dost dlouho jsem s nakupem nove gf karty cekal.Bohuzel, protoze chci hrat ve 4k, tak jsem se nakupu 2080ti nevyhnul.Tady proste zadne jine reseni neni......
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-22 16:25:20
avatar
hraji ve 4K a 2080Ti nepotřebuji ;) .... nicméně ano 2080Ti když na ní máte a peníze jsou vám tedy jedno, tak je jasná volba, alternativa ani konkurence neexistuje ... nicméně 33tis na grafiku 99% hráčů nemá ;) mnozí za to koupí velmi slušný herní PC ....
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-22 18:22:26
avatar
Mohl byste prosím vyzkoušet SC? Zajímalo by mě jestli ji nedochází VRAM
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-22 20:17:56

Podle tohoto videa nejde přes 9GB Vram Odkaz. Jenže je to alfa, takže časem to nemusí stačit.
jan333 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-22 22:56:21

Měl bych ještě jeden dotaz -prominte,že nesouvisí s tématem. Na 2080ti jsem přecházel z R270x a můj procesor je stále původní - 3570k . Je nutné ho upgradovat,nebo je to ve 4k rozlišení jedno?
Hemoglobin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-23 06:14:11

Pusť si pár her a koukni na vytížení karty. pokud bude k 90% tak to překvapivě je OK, ale myslím, že tu bude problém i ve 4K že karta půjde tak na 70% max.
jan333 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-23 12:46:56

no nepozoruji zadny narust fps ani kdyz pretaktuji to 3570k z 3.4 na 4.2 ghz.Tak nevim prijde mi,ze je ten procesor pro 2080ti a 4k dostatecny....
Hemoglobin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-23 13:23:01

Noo a kolik tedy vykazuje zatížení behem hraní?
jan333 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-23 13:35:40

jak to prosim zjistim?
Hemoglobin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-23 14:02:27

Nooo asi nejlepsi bude si nainstalovat afterburner. Tam potom můžeš zapnout sledování zdrojů a behem hrani ti to bude ukazovat procentualni zatizeni CPU GPU spotrebovanou ram a teploty a fps. Myslím že zatizeni GPU umí ukazovat i windows 10 ve spravci uloh, ale nevim zda to funguje dobře.
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-23 15:05:07

Ve hře sleduj FPS v 3840x2160. Pokud je pod 4k nižší FPS než v normálním rozlišení nestíhá grafika, ale zbytek počítače je OK. Vlastní limit i5 se ukáže v nízkem rozlišení 1280x720.

Není-li fyzický 4k monitor:
V nvidii správě 3D je DSR, kde povolit faktor(např. 4.00x je na fullHD monitoru = 4k).
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-23 14:59:30

Na youtube je jednoduchý návod jak ho zprovoznit.
Je to výborná věc jak pro monitoring, tak pro odhalení špatného nastavení biosu, dám příklad.
Při hraní hry se mi 2 jádra procesoru podtaktovávaly. Další 2 byly v pohodě. Pokud bych nepoužíval afteburner, tak si toho nevšimnu a jel bych na nižším výkonu. Problém byl v nastavení biosu CPU Thermal Monitoring. Dal jsem vypnout a problém vyřešen. Bez toho prográmku bych to nezjistil, leda tak na fps
chobotnicka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - MB 2019-01-23 09:23:15
avatar
Mam jednu otazecku. Nevite nekdo o slusne desce s AM4, kam by se pohodlne vesly 4 gpu, aniz by byly zbytecne namackane? M-atx neni problem. Ale spousta skrini ma zdroj dole a ani do desek se 3 sloty tu 3. gpu nedam...

Dik
Hemoglobin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-23 09:48:41

Pro AMD AM4 taková deska není. Co se týče běžných desek pro 4 GPU je pouze pár kusů na Z270/370. Akorát pořádně něchápu tvůj dotaz. Co myslíš m-ATX a potom zase mluvíš o 3 gpu?
Mimoto v případě 4 gpu budou vždy nalepené na sobě. Jinak to nelze, pokud tedy nepužiješ risery.

Ptom samozřejmě Xkové desky
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 785x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 807x
Komentářů: 4
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1530x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1367x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1141x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1775x
Komentářů: 6