NVIDIA – další přejmenovávání grafik, problémy se 40nm a CUDA Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 26 září 2008
altOčekáváte nové grafiky od NVIDIA řady GT100? Vždyť už je máme – NVIDIA hodlá údajně přejmenovat modely řady GeForce9!

 

 

   Za způsob, jakým NVIDIA v poslední době vydává „nové" grafické karty, je kritizována už ze všech stran. Na rovinu bez vytáček řečeno, NVIDIA nemá co vydávat, protože nic nového prostě nemá. Nicméně protože prodeje vytrvale klesají a ty tam jsou doby vlády napříč segmenty, marketingové oddělení NVIDIA přišlo v pořadí již s nevím kolikátým přejmenováním stávajících modelů. Takže čekáte třeba na nové grafiky GT100? Supr, tak pokud vlastníte nějaký 55nm model z řady GeForce9, tak gratuluji, máte novou grafiku dříve, než ji NVIDIA uvedla :).

   Ano slyšíte dobře. Připomeňme, že u některých grafik s jádrem G92, se už bude jednat o třetí-čtvrté přejmenování. Třeba současná 55nm G92b na 9800GTX+, to je vlastně 9800GTX (65nm G92), což je ale taky 8800GTS (65nm G92), což je de facto jen o chlup silnější (s více jednotkami v jádře) 8800GT (65nm G92) a to všechno má pořád identický výkon jako 8800Ultra (90nm G80). Nově tak všechny 55nm GF9 budou přejmenovány a ponesou označení G100, GT120, GT130, GT140 a GT150. Trochu nepořádek v tom dělají stávající modely GTX 260/280. NVIDIA by totiž příští rok na 45nm měla uvést řady, která bude označována právě jako Gxx-200.  Konkrétně GTX200 je highend (nebo by alespoň měl být, to ale GTX260/280 dnes reálně výkonověnejsou), GT200 bude mainstream, GS200 nižší mainstream a G200 pak ten zbytek, čemu výrobci říkají grafické karty. Co to ovšem naznačuje, není zrovna moc dobré. Už několik dní sleduji informace, které se zabývají tím, co vlastně NVIDIA příští rok ve 2Q vydá za novinku na 40nm. Věřte nebo ne, bude to pořád stávající architektura G80-G92-GT200. Tudíž současná jména GTX 260/280 nejsou náhoda ....

jadra

 

   Všichni víme, že TSMC, která vyrábí pro ATI a NVIDIA jejich grafická jádra, plánuje začátkem roku 2009 přechod na 40nm výrobu. Jenže zprávy z TSMC naznačují, že 40nm proces se zpozdí, protože TSMC zkrátka nestíhá. To je pořádná čára přes rozpočet NVIDIA, která hodlala poprvé přejít na nižší výrobní proces dříve než ATI. Už jsme si zvykli, že je to právě ATI, která přechází první na nižší výrobní procesy, zatímco NVIDIA se drží konzervativněji zpět. Jenže NVIDIA přechod na 40nm zoufale potřebuje, protože stávající výroba grafik 65nm je drahá a NVIDIA musí i drahá jádra GT200 prodávat levně, protože výkonově prostě nestíhají levná 55nm jádra ATI. G92 ina 55nm je jako mainstreamové jádro už odepsané, protože na RV770 zkrátka nestačí (to nejvýkonnější na 9800GTX+ stěží stíhá zatím to nejpomalejší RV770 na HD4850). NVIDIA má tedy ještě GT200, což jednoduše řečeno je vlastně dvojité G92. To ale vyrábí 65nm, což je velmi drahé a výkonově zrovna neexceluje. Musí ho prodávat velmi levně a výdělek je ten tam. Jenže jenom s tímhle jádrem má šanci proti alespoň maisntreamovým modelům konkurence v podobě HD 4870 a HD 4850 X2. NVIDIA se pokouší předělat GT200 na 55nm, což by zlevnilo výrobu. Jenže přišlo se na to, že předělat 65nm GT200 na 55nm není jen tak. Nutné změny jsou větší a nákladnější a i tak se TSMC na výrobu stále obrovského 55nm GT200 zrovna netváří, protože její 55nm výrobní kapacity jsou našponovány k prasknutí. NVIDIA tak začala spoléhat na to, že když už upravovat GT200, tak rovnou na 40nm a chtěla hned, jak to půjde, tak začátkem roku 2009 přejít hned na 40nm. Má to rozhodně svou logiku, přece nebudete vyhazovat miliony, za 55nm, který by příliš problém neřešil, navíc když je 40nm za rohem. Jenže zdá se, že TSMC byla ohledně 40nm výroby poněkud optimistická a nejnovější informace naznačují, že 40nm výroba se posune ze začátku roku 2009 až na konec 1Q - začátek 2Q 2009 a tam už 40nm chce vyrábět i ATI svá nová RV870. Tu tak zprávy o odsunutí 40nm výroby nijak zvlášť netrápí, protože už dnes všechno co má vyrábí dávno 55nm. A v této oblasti (výrobní postup-výrobní náklady) tak dnes už nemá co kam vylepšovat a v klidu si pracuje na 40nm přechodu.

  S tím vším souvisí jedna věc. NVIDIA, která dnes nemá reálně co propagovat kolem výkonu svých grafických karet, protože přejmenované grafické modely nejsou žádné novinky a uživatelé na to již neskočí, snaží se NVIDIA svým marketingem zaujmout jinde. Tím jinde je GPGPU technologie a to konkrétně její prostředí CUDA. To masivně marketingově podporuje a doslova tlačí mezi běžné uživatele. Vtip je v tom, že CUDA jako takové nic pro běžného uživatele nepřináší. CUDA je jen prostředí pro tvorbu aplikací, které by využily výkonu GPU jinak, než jen jako grafiky pro hry. Na tom, že to je určitě dobrý a prospěšný nápad se všichni shodneme, problém je, že CUDA zdaleka není jediné GPGU a AMD-ATI má minimálně, co se podpory ze strany vývojářských firem týká, stejně úspěšné a fungující GPGPU. Jen nám ho necpe jako ultra mega využitelnou novinku.

cuda

 

  NVIDIA se tak neopomněla v minulých dnech pochlubit, že pro Adobe Photoshop bylo vydáno několik nových updatů, které mimo jiné některé funkce umožňují počítat přes GPU. Jenže ono to funguje i bez NVIDIA CUDA a NVIDIA není jediná, kdo vývoj těchto rozšíření podporoval a podporuje. Což už ale NVIDIA zapomněla dodat. Stejným dílem se na vývoji těchto vylepšení a funkcí počítaných přes GPU, podílela společnost AMD-ATI. Novinky v Photoshopu počítané přes GPU tak fungují jak na NVIDIA tak na ATI kartách a to konkrétně na všech grafických kartách disponujících potřebným technologickým minimem a to je: SM3.0, 128MB RAM a podpora OpenGL 2.0. Žádné omezení jen na NVIDIA CUDA se tedy nekoná a vše funguje i na AMD-ATI. To samé platí i o dalších věcech. Nejnověji se NVIDIA chlubí spoluprací se známou společností Cyberlink, kdy v aplikaci PowerDirector budou opět některé funkce počítány přes GPU. Opět to ale nebude fungovat pouze na NVIDIA CUDA a na NVIDIA grafikách. Stejnou spolupráci má už dávno inzerovánu a realizovánu AMD-ATI a to dokonce už při uvedení HD4000 řady. Opět tak všechny tyto novinky nejsou vázány na NVIDIA CUDA. Ostatně softwaroví vývojáři by byli blázni, kdyby se omezili jen na NVIDIA CUDA. Už tak dost omezený okruh zákazníků, využívajících jejich specializovaný software, nebo software obecně, by si ještě omezili. Samozřejmě výrobci softwaru nemají žádný zájem na tom, aby draze vyvíjené věci chodili jen na NVIDIA CUDA, ale dělají je zkrátka tak, aby chodily na grafických kartách obecně, což je jediná správná cesta, jak podpořit tvorbu a samozřejmě využívání GPGPU možností. Samozřejmě to se společnosti NVIDIA nehodí do krámu, ale mějte prostě na paměti, že CUDA je jen nafouknutá bublina, protože zkrátka dnes nemá NVIDIA kolem svých karet nic, co by marketingově mohla využít. CUDA se navíc pěkně propaguje, protože běžný uživatel ani netuší co to ta GPGPU technologie je. Rozhodně ale zdaleka není jediné GPGPU prostředí a není taky o nic lepší než GPGPU program AMD-ATI. Obě prostředí mají pro běžného uživatele přínos nulový, doma si programovat GPGPU aplikaci nikdo nebude, a pokud jde o konkrétní GPGPU aplikace a využití GPGPU, většina jich chodí, když už, tak na grafikách obecně a CUDA není žádná nutnost a žádnou jistotou ...   

gpgpu

 

   Všechno jsou to však stále specializované softwary, které skutečně běžný člověk nevyužije. Navíc jsou samozřejmě placené. Pro běžného uživatele grafické karty, tak CUDA ani podobné GPGPU prostředí AMD-ATI nepřináší stále vůbec nic. Grafické karty nadále kupujeme a kopovat budeme jen kvůli grafickému výkonu. AMD-ATI tak marketingově vůbec GPGPU technologii nijak nepropaguje, i když by mohla, protože všechno co umí NVIDIA CUDA, umí GPGPU od AMD-ATI taky a možná i líp, protože současné grafické karty AMD mají poněkud vyšší výpočetní výkon. GTX280 má výkon necelého 0,98Tflops, HD 4870 X2 má výkon 2,4TFlops. Jenže AMD-ATI to nepropaguje, protože běžnému uživateli GPGPU nepřináší prostě nic. Mnozí možná namítnete, s co PhysX. Fajn, jenže ani ty nejsou vázány na CUDA. Vytvořeny byly bez něj, na Ageia PhysX kartách fungovala bez GPU a až NVIDIA je prostě do GPU naimplementovala. PhysX ale nekrásný další případ aplikace, kterou může provozovat technicky jakákoli grafika (nejen grafika) bez CUDA, ale samozřejmě licenční podmínky NVIDIA to nedovolují. I tak je navíc PhysX mrtvolou, která ještě nezjistila, že umřela. PhysX svou šanci měla, ale prohrála to špatnou politikou Ageia v minulosti už dávno před tím, než ji NVIDIA koupila. PhysX nejsou podporovány nijak zvlášť mezi výrobci her, další nepřibudou, a kromě NVIDIA je taky nikdo jiný z HW hráčů nepodporuje. Skoro všichni ostatní naopak stojí za HAVOKem, který je dnes počítán přes CPU, proto jsou jeho efekty méně propracované (ale všem to stačí), na GPU klientu se vytrvale pracuje (ten už zvládne to co PhysX dnes díky výkonu, který poskytuje GPU) a HAVOK se jako hlavní fyzikální technologie nasadí i do DirectX11 společnosti Microsoft včetně podpory výpočtů právě přes GPU, čímž se v podstatě PhysX stane zbytečným a NVIDIA nemá žádnou sílu toto proti plánům trojice Intel -Microsoft- AMD nějak změnit.

havok

 

  Sečteno a podtrženo stále nějak nevidíme světlo na konci tunelu, do kterého NVIDIA zajela tak rychle, že to překvapilo i strojvůdce s průvodčím. Kdo by to byl na konci, pro NVIDII fantastického roku 2007 řekl, že o půl roku později bude NVIDIA v pozici, kdy vlastně netušíme, co vůbec chce dělat, tedy pokud nepočítáme neustále recyklování starých modelů a vydávvání je pod novým označením za nové. na rovinu říkám, že se neskutečně těším, až orecenzuji konečně po dlouhé době něco, co budeme moci nazvat novou grafickou kartou NVIDIA s novým čipem. Jak já se strašně těším na novinky, si ani neumíte představit. Jako fanda nových technologií a grafik si přeji aby to bylo dříve, než jak to vypadá, tedy za půl roku. Tím novinky myslím skutečně novinku a ne přejmenované GF9 nebo GT200. Snad nechci tak moc ...

Zdroj: Dailytech.com, Fudzilla.com, VR-zone.com, DDWorld.cz 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
negru.inger [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-26 13:34:52
avatar
vim ze se toho neda moc novyho napsat, ale tenhle clanek je jen shrnutim informaci ktery se tady na DDworldu omilaji uz od vydani 48xx karet. Snad jedina novinka ktera se v tomhle clanku obevila je ze budeme mit novy cislo u nvidie, nic vic, nic min.

jako Shrnuti hezkej clanek, jako clanek kterej by mel prinest novy info nic moc
Miri37 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Přeznačení 2008-09-26 13:58:22
avatar
Už jsem se teda dost naštval.
Při přeznačení mohlo být použito třeba posledních dvojčíslí např. z 9800GT na 9850 GT.
Po vydání 8800GT vytvořila NV takový nepřehledný guláš mezi značením a výkonem svých grafik.
Další moje grafika bude na 100% s jiným čipem než od NV.
Taková ATI je aspoň v mém případě přehlednost sama a ještě k tomu má nyní lepší GPU.
horst [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-26 14:39:20

To je cílem nV dosáhnout toho aby se v tom ani prase nevyznalo.
Neznámý  2008-09-26 18:37:12

Zdar Miri37, ona Firma nVIDIA, docela válí, nenech, se mýlit, ono, totiž, předělat, všechny, Grafické Karty, a to ty, Grafické Karty, asi tak, ty, nVIDIA GeForce 9. Generace, z asi tak toho 65 NanoMetrového výrobního postupu, asi tak, na ten 55 NanoMetrový výrobní postup, to není, velká Legrace, pro Firmu ATI, zrovna, tedy, abych tak, řekl, protože, takhle, ty, Grafické Karty, nVIDIA GeForce 9. Generace, asi tak na té nové Výrobní Technologii, buď, budou, mít, stejnou Frekvenci, a nižší spotřebu, a nebo, ještě, budou, mít třeba, vyšší Frekvenci, a tedy, vyšší výkon, a možná pořád, ještě, stejnou spotřebu, jako, ty Grafické Karty nVIDIA GeForce 9. Generace, vyráběné, asi tak na té 65 NanoMetrové výrobní Technologii, tak tomu, já neříkám, jen, asi tak, přeznačení MODELu, asi tak, těch Grafických Karet nVIDIA GeForce 9. Generace, tak, tomu já říkám, spíše, slušný pokrok, ono, zvýšení, u všech, výkonu, u všech, Grafických Karet, a to těch Grafických Karet, nVIDIA GeForce 9. Generace, tak, to, rozhodně, není špatné, a Firma ATI, by tedy, z tohohle, asi neměla, mít moc, velkou radost, a asi, ani nebude, z toho, mít, moc, velkou radost, ono, totiž, zvýšení výkonu, u všech, Grafických Karet, asi tak, těch nVIDIA GeForce 9. Generace, tak, to, už není, žádná Legrace, tak, tomu, už já, říkám, slušný pokrok, tedy, abych tak, řekl, prostě no!
Boss [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ladiku 2008-09-26 21:51:50

Prosimtě nauč se nejdřív mluvit, vyjadřovat, psát, nauč se česky a pak přispívej někam do fóra! Tolik k formě, k obsahu se radši nevyjadřuju už vůbec!
horst [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-27 14:44:12

Na to že je ladik bot tak piše dobře.
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-26 20:54:54
avatar
no jo pekne se do toho nvidia zamotala
Ochi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-26 14:00:00

To jsme se zase dozvedeli dulezite informace.....

Kde je treba zminka o novych ovladacich a narustu vykonu ve hrach,kde je treba zminka o vadnych Radeonech od Diamond multimedia.....????
Kdyz jsou nove ovladace na Radeony, tak je o tom pokazde zminka....

Marketing ATI nestoji vubec za nic, jestlize nedokaze prodat vlastnosti svych karet. Je hezke, ze to karty od ati zvladaji taky, ale kdyz o tom nikdo nevi.....
Trefa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-26 14:05:57
avatar
Ti co to potrebuju o tom vedia velmi dobre Koho z nas tu trapi marketing ? Ludia co navstevuju taketo weby sa aspon trosku vyznaju v tom co kupuju,nekupim predsa horsi produkt pretoze ma dana firma dobry marketing By ma zaujimalo ako by predavala karty ATI keby mala marketing ako nvidia ... To by tych 50 % trhu uz bolo davno prekrocenych K clanku asi tolko ze to su stare veci omielane dookola ako jadro g80
Ochi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-26 14:35:34

No nevim, pokud to podporuje, tak spravne marketingove oddeleni by to melo vyuzit.
Myslim, ze AMD/ATI nevytrhne mistni komunita gurus, kteri vedi co je nejlepsi. Proste musi prodavat a kazda zminka, ze nejaka karta neco umi jim k tomu pomuze.
Pokud si jde nejaky meneznaly clovek koupit vyrobek a vidi uz jen na krabici ze vyrobek X podporuje 20 veci a vyrobek Y podporuje veci 5, tak ktery si vybere?????
Myslite si, ze vsichni kdo kupuji GK jsou takovi znalci jako vy? Treba vy podle krabice nekupujete, ale asi dost lidi ano, protoze by jinak ty karty prodavaly v papirovym sedym pytliku.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-26 14:07:33
avatar
článek s ovladači bude, čekám na výkonová srovnání ... vadné radeony do Diamond? že tyhle firma zvrzala výrobu svých vlastních karet kvůli špatným elektrosoučástkám, a jako taková Diamond značka se u nás neprodávají. S Radeony obecně nic není, takže nevidím to jako důležitou globální informaci navíc i dkyby nebyla globální tak v ČR seto nikoho nedotýká ...

Ti co se těmi aplikacemi reálně zabývají to vědí a zvytek to vědět nemusí, protože to nevyužije toť vše ....
TomyBoy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-26 14:51:16

Hmm. Hlavně že když s velkou slávou uváděla firma diamond nové radeony tak to si o tom neopoměl informovat dokonce velkým nadpisem. A teď, když dopadla se svými radeony jako sedláci u chlumce a dostala kompletní výpověď na všechny její karty radeon od velmi prestižní značky PC tak už to ani nestojí za řeč. Lepší je dokola omílat jak je ta NVIDIE špatná firma a jak nám všem strašně ublíží když se něco přejmenuje.
Ani si to nedovedu představit jak strašně dezorientovaný potom budu. Hrůza. Konec světa.
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-26 15:54:09
avatar
Myslíš kopačky od Allienware? co teď do sestav dávají raději GTX280 SLI?
Neznámý  2008-09-26 18:43:19

Tak, ono, Fakticky, zaplať, Pán Bůh, že Firma nVIDIA, ty své, Grafické Karty, a to ty, Grafické Karty, nVIDIA GeForce 9. Generace, asi tak, na tom, novém výrobním procesu, přejmenuje, protože, jak jinak, by jsme, pak poznali, ty Grafické Karty nVIDIA GeForce 9. Generace, na té nové výrobní Technologii, a nejspíše, také s vyšším výkonem, od těch, starých, Grafických Karet, a to těch Grafických Karet nVIDIA GeForce 9. Generace, ještě, na té staré výrobní Technologii, nebo ne, no kdyby, tedy, Firma nVIDIA, ty své Grafické Karty, a to ty své Grafické Karty, nVIDIA GeForce 9. Generace, na té nové výrobní Technologii, nepřeznačila, tak, to pak, teprve, právě, by v tom, byl, pořádný Guláš, nebo, snad, ne co?
Neznámý  2008-10-01 01:19:55

vypni a netrap se
TomyBoy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-26 14:05:56

"NVIDIA není jediná, kdo vývoj těchto rozšíření podporoval a podporuje. Což už ale NVIDIA zapomněla dodat."
To bys jako chtěl, aby NVIDIE dělala AMD-ATI reklamu?? Zadarmo reklamu AMD děláš akorád tak ty. Ostatní tak "?!??" nejsou.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-26 14:11:07
avatar
no to určitě ne, jenom bych rád aby uváděla pravdivě tak, že to s CUDA nemá co dělat a funguje to na grafikách obecně, to je myslím si férovější k zákazníkům ...
pijavice [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - DD: Proč mažeš slušné příspěvk 2008-09-26 14:33:25

EDIT by DD: PŘÍSPĚVEK SMAZÁN - už jednou jsme ti to řekl, zopakuji to ještě jednou vše okolo hodnocení všeho druhu jsem již vysvětlil horem spodem, nic dalšího dodávat nebudu, tudíž veškeré další diskuse považuji kolem tohoto tématu za spamování a za nesouvisející s tématem článku a tudíž to mažu! Tobě konkrétně jsem to vysvětlil několikrát - prostě je to tak jak to je a pokud na tom někdy budeme něco měnit, budeme to dělat tak jak uznáme za vhodné a tehdy až na to bude čas ....KONEC!

Čtenáři nejsou slepí - stačí se podívat, aby pochopili... (pijavice)
pK! [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-26 14:10:37
avatar
good článek. to s tím photoshopem by si zasloužilo zvláštní článek, páč zrovna včera mi jeden známej tvrdil, že to jede jen s nvidia gk takže nvidia PR žvásty opět fungují i když je mi jasný, že článek toho asi moc nezmění, tak aspoň pokus.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-26 14:23:14
avatar
zkusím zaúkolovat někoho, kdo celé GPGPU problematice více rozumí a uvidíme určitě to ale stojí za prozkoumání ... bohužel jak už jsem nepsal mnohokrát dříve, CUDA je určitě dobrá technologie, ale není lepší než konkurenční a jako taková je dnes spíše rukojmý márketingu než aby se nechala žít ... je to tím, že NVIDIA nemá nic jiného, co by propagovala a vsadím se, že mít slušné GPU, tak o CUDA slyšíme jako běžní uživatelé stejně, jako o svém GPGPU mluví AMD-ATI - zkrátka běžnému člověku nic nepřináší.
koren [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-26 16:36:50
avatar
To je dobrá myšlenka. Nevíte někdo, jestli se GPGPU rozhraní (myslím jakékoliv) chystá otevřít? Nedávno mě totiž napadlo, že kdyby ano, hned se toho nějaký nadšenec opensource chytne a napíše knihovny pro práci s obrazem a videem. Už se těším, jak na hostingu otevřeme ffmpeg a překompilujeme grafické knihovny, protože jsme jsme koupili nadupanou grafárnu do serveru. :-)

(Mám rád paradoxy a takovej linux server s HD4870X2 je bomba ;o)
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-27 14:33:13
avatar
ati svuj gpgpu program zahodila a venuje se nyni OpenCL..
3D_Crab [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-26 14:36:17
avatar
Faktem je, že nVidia dokáže BFU (kterých je pořád ohromné množství, v mém okolí se v grafický kartách doopravdy vyzná tak dva, tři lidi, ostatní mají buď zastaralé a nebo, co hůř, velice zkreslené informace) díky svému marketingu velice dobře zvyklat. Obzvlášťě lidi, co PC nakupují se stejným přístupem jako třeba rohlíky.
Ochi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-26 14:38:59

No vidis, co je cele o marketingu. PR zvasty jim prodaly vlastne skoro dalsi kartu. Vitej do sveta reklamy a marketingu....
Treba kdyby to vytroubily do sveta AMD/ATI, ze jejich karty to umi taky, tak by si tvuj znami treba koupil treba tu bozi amd/ati kartu.....
Trefa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-26 16:02:57
avatar
No AMD/ATi zaspali co sa tyka marketingu to je jasna vec ... Spravili chybu ale da sa vidiet ze sa ju snazia napravit ... Spolupraca s Blizzard/Activision prinesie ovocie ,taky znak ATi ci AMD Smarter Choice v D3 alebo SC2 nieje na zahodenie Ale ATi predava aj bez poriadneho marketingu,jej podiel na trhu sa splha hore,takze pokial zarabaju dost aby prezili a vyrabaju lepsie a lacnejsie karty ako konkurencia,nieje co riesit
lukasb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-26 14:19:06

Nedela ji zadarmo, jeste kdyz jsem nemel zakazanou reklamu v opere jsem tady neustale videl bannery AMD.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-26 14:26:10
avatar
stejně jako na ASUS a Gigabyte a spol. Dobrou bannerovou reklamu si u mě může zapaltit kdokoli .... pokud by to byl reklamní článek, byl by označen PR a byl v příslušné sekci, jinak nikomu žádnou reklamu jen tak nedělám, prostě píšu podle svého nejlepšího vědomí a svědomí .... nic víc po mě chtít nemůžete ...
BoSpring [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - reklama 2008-09-26 15:28:45
avatar
vy zelení hoši si nedáte pokoj jestli ti chybí reklama na nV, tak si zagoogluj a můžeš se kochat celý týdny!!!nejsem zastánce žádné "barvy", chci jenom kvalitní zboží za odpovídající cenu!!..a pokud mi nějaká firma cpe něco, o čem oba víme, že je to pro používání obyčejným spotřebitelem "problematické", tak se mě nejspíš snaží oblafnout, čímž naznačuje, že sem "blbec", který si koupí něco, co nepotřebuje a ještě mi za to s úsměvem idiota vysolí balík nevím, jak ty, ale já jsem na takovéto chování velmi alergický (a to nejenom při nákupu něčeho..!!) That´s all
popkec [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-27 14:02:32

Krtek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - zvláštní.. 2008-09-26 15:27:58
avatar
Že přejmenovávání u procáků nikdy nikomu nevadilo. Co sem si všim tak AMD přeznačilo párkrát svoje procáky (Intela moc nesleduju) a vždycky to byl super novej kousek. I když byl stejnej jenom vyrábenej menší technologiíí... Myslim že to chce stejnej metr na obojí, když už... nemyslim jenom tady DDWorld ale obecně. Nad vydávánim "novejch" přeznačenejch CPU jader se nikdy nikdo nerozčiloval ale u grafáren to najednou všem vadí.
negru.inger [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-26 15:59:12
avatar
promin, ale jit si koupit grafiku kterou mam doma v podobe 8800ultra znova v podobe GTxxx s tim ze ta dneska super ultra nova bomba je o 5% vykonnejsi, to mi prijde mnohem vic na hlavu nez prodavani Athlona kterej se zrovna nepovedl a nepracuje na 100% jako nizsi verzi. Pletes si pojmy s dojmy
Krtek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-26 17:19:33
avatar
Nemluvim o nižších verzích,. Ale o úplně stejnejch ! Třeba dvoujádra už jsou dneska ve 2-3 označení a pořád je to K8. Viz přechod z 90 na 65 a pak 45 nm. Snížila se akorát (někdy ani to ne) spotřeba což je obdobný grafikám. I když jak si narazil na nižší verze tak původní našlapaný Athlony jsou prakticky beze změn doprodávaný jako Semprony.
Neznámý  2008-09-26 18:56:49

Zdar Negru.Inger, ta nová Super, Bomba, je sice, asi jenom, tak o 5%, výkkonější, ale zase, má právě, asi jen, tak Poloviční spotřebu, co ta tvoje, Grafika, o 5%, méně, výkkoná, kterou, jsi mněl, předtím, a vo vo o tom, to je, tedy, abych tak, řekl, prostě no!
negru.inger [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-26 19:49:25
avatar
tebe jeste nezabananovali?
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-27 19:26:13
avatar
meli by..uz mi zacina lizt na nervy..nebo aspon pri nejhorsim poresit schovavani komentaru ktere dostanou nejakej pocet palcu dolu..v pripade ladika ale i klidne automaticky
Dejv Rok [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-30 12:59:20

nechte ho je to hrozna prča číst ty jeho příspěvky
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Vzbudte sa :P 2008-09-26 16:23:12
avatar
Tomu čo tu plácate tie nezmysli o tom aký je tento článok "blbý", poukazuje len na to, aký je silný Marketing u Nvidie a že viacerý z vás sú reklamamy veľmi ovplyvniteľný. A možno ATI nemá reklamu na každom rohu, no vďaka týmto výborným produktom, ktoré má na trhu, mu tú reklamu robia všetci automaticky a sám viem, že i menej informovaný ľudia, ktorý sa nevyznajú do HW tak ako ja, či väčšina z Vás, vedia o tom, že momentálne sú Radeony jednoznačne najlepším riešením a to vo všetkých segmentoch trhu. (môžte sa hádať koľko chcete, no DD v tom článku nepovedal jedinú nezmyselnú vetu...narozdiel od (ne)slávnych článkov "pána" Obrmáka)
BoSpring [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - zázraky 2008-09-26 15:47:13
avatar
se dějí a občas vstoupí do diskuse i někdo, kdo to má v makovici srovnaný díky Veyrone a drž se, lidská blbost je nekonečná jako vesmír!!!
revilo2707 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Preco stale to iste? :roll: 2008-09-26 16:06:24
avatar
Zaujimalo by ma preco sa tu furt pise o tom istom, ze su funkcie NVidie totalne nevyuzitelne a pod . Suhlasim s tym ze HD48xx su teraz fakt naj co sa da kupit. Ale zacinam mat pocit, ze v cim vacsej slamastike je NVidia, tym je nizsia citatelnost tohoto serveru. DDworld sledujem uz asi rok ale teraz je to asi to najhorsie obdobie doteraz. A dufam ze AMD-ATI vylepsi marketing. Pretoze to je to v com je NVidia majster a je to dost podstatne pre predaj. Ati vobec nedava naznamost potencial ich vlastnych grafik.
horst [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-26 17:21:02

Já hlavně doufám že ATI bude vylepšovat GK a drivery,z marketingu mám ho*no.
Neznámý  2008-09-26 18:57:57

Zdar HORSTe Fuchsi, tak tahle, hláška, sedí, jak Pytel na Hrnec, tedy, abych tak, řekl, prostě no!
citaobecna [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-30 01:42:55

Jak se do lesa NVIDIA tak se z lesa AMD.

Ostatne to neni chyba DD ale predevsim vlastni nevymachana huba PR od NVIDIA. Pokud se nad tim zamyslis tak DD pouze reaguje na "novinky" ktere NVIDIA vypousti do sveta. Ostatne to je jeho, ehmm, povinost reagovat na novinky z IT. Sice to uz zni jako ohrana deska ale DD se jen snazi poskytovat uplne informace, podavat uplny obrazek. Bohuzel momentalne NVIDIA neustale zaplavuje IT sferu aby si tak zajistila pozornost. Jsem si jist ze DD by reagoval a reaguje i na prohlaseni ze strany AMD-Ati. Jenomze AMD ma jinou matketingovou strategii ktera neni tak ukecana. Pokud tedy NVIDIA vyda za jedno obdobi 9 prohlaseni/zprav a AMD jen 3, tak potom musis ocekavat i stejny pomer reakci na strane DD.
Fatanh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ATi web 2008-09-26 16:25:24

Z toho si nic nerob. Z DDho sa proste stal Hulan v cervenom.
Toto je cisto ATi plateny web a tak DD keca, co mu PR kaze(skoda, ze mu to uz vliezlo na mozog a tie PR-kecy uz povazuje za jedinu a absolutnu pravdu).
(pisem bez diakritiky, lebo pri prvom slov. znaku mi to odreze cely zvysok textu )
BoSpring [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ATi web 2008-09-26 16:38:16
avatar
zkus nV web nebo ještě lépe "SVŮJ" web a předveď se!!!jenom tady otravuješ vzduch (píšu s diakritikou, protože mi to moje hlava a klávesnice umožnují )
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-26 17:10:25
avatar
vaše poznámka mě osobně velice uráží a mrzí mě ...

PR keci v čisté podobě narozdíl od jiných magazínů u mě nenajdete

každopádně vám názor neberu, stejně jako jsem vám nikdy nelhal, nikdy jsem se vás nesnažil oklamat a podvést a nikdy jsem nejednal proti tomu co považuji za správné, nebudu tak činit ani nyní, pakliže si myslíte, co si myslíte, mě to mrzí, ale měnit kvůli tomu nic nehodlám stojím si za vším co dělám a považuji to za správné a korektní ke všem hlavně k nám obyčejným uživatelům ....
koren [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-26 17:28:09
avatar
Tím se netrapte. Mě osobně se velice líbí, jak tenhle web vedete a vždycky se najde někdo, komu šlápnete na kuří oko.
Koneckonců, nVidii se nedaří už poměrně dlouho, takže web objektivně vzato musí působit trochu tendenčně. :-)
Neznámý  2008-09-26 18:58:54

Zdar FATANHu, tak to s tebou, tedy, nesouhlasím, abych tak řekl, a kdybych, nebyl zblbý, z práce, tak, s tebou, nesouhlasím, už vůbec, abych tak, řekl, tedy, prostě no!
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-26 21:07:38
avatar
kdyz se ti web nelibi a povazujes ho poute za reklamni kecy nechapu teda proc na takovy web chodis. Si snad nejaky masochysta ktery dobrovolne procita reklami?
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-26 18:07:15
avatar
jen malej detail..amd svou vlastni obdobu cudy zvane ctm( close-to-metal) opustilo a bude se venovat OpenCL a gpgpu v DX11. a tyhle dve technologie jsou zatim v plenkach..
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-27 11:02:53
avatar
Ano, to je pravda. Jenže tyto otevřené technologie mají z dlouhodobého pohledu daleko větší šanci se uchytit, minimálně DX11 na tom asi bude za rok či dva velmi dobře. Myslím, že DX10 skončí úplně stejně jako Vista a WindowsME - v propadlišti dějin. Už za rok má přijít W7 a s ním IMHO přijde DX11. S ohledem na systémové nedodělky ve Vistách (jsou podobného rázu jako byly nedodělky ve Win2000) se domnívám, že ta správná "next-gen" Windows budou až právě W7. A pokud je toto všechno pravda, pak je sázka AMD/ATI na tyto standardy celkem logická, navíc podpořená faktem, jak zuřivě až hystericky se nvidia snaží prosadit CUDA jako obecný standard. Navíc, pokud bude mít AMD/ATI ke konci roku doopravdy plánovaných >50% trhu (a trend v nákupech nových karet bude pro ni pozitivní), bude mít jistě i větší a důraznější slovo v pracovní skupině navrhující/implementující DX11 a nedojde tak k stavu, jaký vznikl při DX10.1, který byl torpédován nvidií.
cch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-26 18:28:50
avatar
no kdyby se jedna věc neomílala tak desetkrát, byl by to celkem normální dobrý článek, takhle jsem hledal to švětlo na konci tunelu
Neznámý  2008-09-26 19:00:52

Zdar CCh, ale no!
dr_who [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-27 00:48:35
avatar
A našel ?
DEENEY [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ASUS 2008-09-26 19:07:00

Sice je to mimo misu, ale proc se neda skoro nikde koupit ASUS HD4870 512MB ? Je pravda ze ASUS pozastavil dodavky?
Strike [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-26 22:35:00
avatar
Proc mam neustale pocit,ze se autor clanku snazi ve vsech smerech pomluvit nVidii.. Vzdyt je to uz trapne a takovy je posledni dobou kazdy clanek o grafikach! .. .... ... ..nVidia je horsi ... .. ...Ati je lepsi .. ... Tebe DD nVidia necim nastvala?Cekal jsi hodne od G200?Nebo jsi se nadobro ztratil v prejmenovanych grafikach,ci mas vztek,ze se vsude omila CUDA,ackoliv ty ji nerozumis?Co chces vubec po nVidii?Vzdyt ma vyborne karty,ktere smele konkuruji radeonum vykonem i cenou (ze se jedna stale o starou technologii z puvodniho G80 jen svedci o tom,ze to ty dva roky proste stacilo a kupodivu porad staci).Diky tomu Ati vyuzila sanci,je zpatky ve hre,mas radost,to ja taky,ale proboha nac ta neustala pomluva nVidie.. Ja te proste nechapu..
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-26 22:49:19
avatar
rád bych aby si tu nevykřikoval něco o pomlouvání, pomlouvání je, když za zády někoho říkáš něco, co není třeba rpavda apod, já u jen korektně informuji o současné situaci ... nic víc, nic míň ... takže kde je pomlouvání?
navíc já ani nic pomlouvat nemusím, situace mluví sama za sebe, jen mi přijde že někteří se to snaží zlehčovat ... Co chci po NVIDII ? Jednoduché věci - korektní marketing (například ve vztahu k propagaci CUDA a jeho přínosui běžným uživatelům) a konečně něco, co lze považovat za novou kartu a ne jen marketingové krmení. Nic víc, nic míň ... zas tolik zase nechci, když to zvládnou ostatní, myslím že to zvládne i NVIDIA, tedy pokud je to fima co k čemu a G80 nebyla jen taková náhoda po letech dlouhého bádání ....
Strike [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-26 23:27:27
avatar
Co je pomluva?Treba to,ze pro tebe nema nVidia konkurence schopne karty,coz je pravda pouze a jenom u multigpu monstra X2!
Co ti vadi na marketingu?Je tu snad od toho,aby veci propagoval,tak co dela spatne?Prece neni ATI lepsi kvuli tomu,ze se neumi zviditelnit,to je naopak prave jeji chyba!A nove karty od nVidie se urcite dockas.Vsadil bych se,ze nebudeme cekat zdaleka tak dlouho,jako jsme cekali na novou radu v podobe HD4000.
Stale nevidim duvod,proc se tedy "takto" vyjadrujes o nVidii.Vzdyt si momentalne za poslednich par let nejlip konkuruji,vykonem i cenou a to je pro nas zakazniky to nejlepsi,sam jsi to psal
D4NO [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-28 09:45:56

Nevím, ale na HD4000 se nečekalo vůbec dlouho nVidia pořád vydává nové a nové karty, a přitom to je pořád stejné, promiň ale tohle je opravdu svinstvo...
citaobecna [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-30 03:11:27

Ty mozna marketingem nazyvas, kdyz nekdo prodava bublinky do vodovahy a vykrikuje pritom ze ty jeho jsou nejlepsi a jedine podporovane v novych typech vodovah, z meho pohledu se jedna o klamani zakaznika. Agresivni reklamni postupy typu "Nas vysavac vysava i vzduch!" vylozene nesnasim. Co se tyce konkurence tak si vzpomen jak pompezne uvedla NVIDIA GT260/280 jako HighEnd. Teprve az za par tydnu s prichodem HD4xxx a predesvim az po recenzich svetovych IT deniku byla NVIDIA nucena prehodnotit svou nabidku. Graficke karty NVIDIA skutecne nejsou konkurenceschopne, nybrz jsou vykonove a cenove srovnatelne. Konkurenceschopnost je spis pojem pro obchodni sektor a je spis vyjadrenim technologie/naklady/zisk, pro koncove spotrebitele se spis pouzivaji ty druhe dva. Ono nyni poukazovat na vykonovou a cenovou vyrovnanost grafik obou spolecnosti a jeste to takhle vykrikovat do sveta mi prijde dost netaktni. Neni to tak davno kdy nekteri prodejci vraceli penize zakaznikum kteri si kupovali GT260/280 po jejim uvedeni. Pokud uz si tedy chce NVIDIA mnout hrud at tedy verejne razi heslo "Vratime Vam penize pokud nase vyrobky nejsou stejne cenou a vykonem jako produkty konkurence.". Co se tyce cekani na HD4xxx tak jsi taky dost mimo. Svou 3870ku jsem kupoval 21.12.2007 a tehdy to byla jeste novinka. Pokud se nemylim tak HD4xxx prisla zhruba pul roku posleze a vezmu-li v uvahu vykon teto rady tak si pro sebe rikam zda jsem se s tim upgradem neunahlil. Inu pockam si do unora na HD5xxx, tou dobou snad uz bude mit NVIDIA jasno ve svem dalsim postupu ale prepokladam ze nove jadro vydaji nejdrive az kolem Dubna/Kvetna. Ono pro srovnani lze pouzit situaci kolem procesoru. Ba lze rici ze historie se opakuje! NVIDIA je v naprosto stejne situaci ve ktere se ocitl Intel se svou technologii NetBurst. Tehdejsi pokojove teplomety Intelu se proste nemohly merit s Athlony64/X. Intelu trvalo hodne dlouho nez prisel s Core (a to jeste muze dekovat bohu za to ze mel vyvinute Centrino). NVIDIA je v podobne situaci. Musi vyvinout nove jadro aby znovu ziskali jeji produkty konkurenceschopnost tj. predevsim zajem ze strany vyrobcu grafickych karet! Bohuzel ale na rozdil od Intelu nema zadne Centrino ktere by mohla pouzit. Vlastne nejde ani tak o jadra jako o architekturu. Architektura G80/G92 je uz na svych limitech zatimco HDxxxx ma jeste zhruba dva az tri roky zivotnost (viz. zivotnost architekury Athlonu64). AMD nyni de facto bude pouze vypilovavat tuto technologii a postupne dosahovat jejich limitu. Jedine ceho se momentalne obavam aby pozdeji AMD-Ati neskoncilo na poli GK podobne jako kdyz Intel prisel s Core.

EDIT: Hyper-Transport -> NetBurst. Sem to trochu poplet.
Grook [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-26 23:41:23
avatar
Pro DDho , Mas kupodivu pravdu ze GPGPU je u Adobe kompaktibilni s kazdou kartou bla bla jak jsi uved ale precti si to jeste jednou. Jelikoz Adobe nektera udelatka pod Cuda zvyhodni a pokud jsem si posledni dobou vsimnul docela se s programy pod CUDA zacina opravdu delat.AMD ma sice sve GPGPU take ale zdaleka ne na urovni Nvidie.V profesionalni sfere urciete ano ale CUDA je zde pro kazdeho kdo dela fotky video a tak.Tam je AMD hoooodne pozadu a zdaleka jeji software neni tak privetivi. Co se tyka PhysX obavam se ze tva predpoved je stejne spatna jako byla pri SLI XCrosfire. Je to presne tak jednoduche jak jsi to popsal.Staci path a mas to v ktere koliv hre.[ strucne receno ] Ono nV ma s Cuda velke plany a s PhysX jak bys met a oficielni podpora vyvojaru je u nV na velmi vysoke urovni.To ze ty to zde podavas jako marketing a ulisne optimalizace pro jejich karty je vec druha. Ono je pomerne dosti slozite programovat software bez dokonale znalosti hardware.A to je to co nVidia dela.A nedela to jen pro sebe jelikoz AMD se na tom pomerne slusne veze.
Havok tak ten Nvidia mozna k tvemu udivu podporuje taky cili nikdo nejde proti nicemu. A mozna ze tim ze PhysX nebude soucasti DX11 bude i lepsi ,podivej kolik je po te dobe od uvedeni her DX10 , nic moc a PhysX? cca 200 [ ano napric platformami].Je to asi tak spatna technologije bez budoucnosti ze ji podporuje Xbox360 PS3 mam dojem i Nintendo a Gforce od 8generace nahoru. Vazne si stale myslis ze PhysX je mrtve? DD ?
Bezny uzivatel kolikrat ani nevi co ma v ty bedne pod stolem ,ale mnoho znich dela s Adobe a pedstav si ze ani nevi nic o zadne Cuda, ale myslim si ,ze kdyz si nekdo tento soft pujde koupit tak mu prodejce jiste doporuci i kartu nVidia na ktere to prece pujde lepe.A je jedno jestli o fous ano nebo ne ale verim ze ta Cuda bude i na krabici od software a zakaznik se zepta, a zjisti zhruba co a kdo ji podporuje.Skveli marketing nVidie. Prodava prodavala a bude prodavat , protoze to umi a k tomu ji vzdy stacilo udelat sem tam opravdu povedenou kartu. Tudiz tve tvrzeni ze nVidia nema vlastne co nabidnou je neme.OEM partneri nakupuji ve velkem. prusvih AMD je to ze nema dostatecnou vyrobu a marketing a je fuk zdato bylo K8 a nebo dnes 4xxx
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-27 00:32:36
avatar
nebudu ti dlouze vysvětlovat v čem všem se mýlíš .. shrnu to GPGPU AMD-ATI je na stejné urovni jako CUDA, jen se o něm nemluví, nemusí, pro uživatele který tyto věci využije, ten o tom ví a zbytek nemusí ... TEČKA

PhysX je mrtvola bez budoucnosti. Prohrála to už dávno.

Marketing, když je směrem k zákazníkum korektní mi nevadí, ale proti nekorektnímu budu vždy a je jedno kolik mi danýá firma bude slibovat abych o tom nepsal a nemluvil, nebo abych stahoval články jako je to dobrým zvykjem na jiných webech ...
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-27 20:21:48
avatar
"PhysX je mrtvola bez budoucnosti. Prohrála to už dávno"

to jo vtipne je na tom to ze dodnes spoustu recenzentu doporucuji grafiky nvidia proto ze podporuji Phys X a rikaji ze diky tomu nvidia je lepsi investice do budoucna.

To je krasny priklad toho ze marketing Nvidie funguje i kdyz neni kdovijak férový
popkec [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-28 09:36:14

Podivej se kolik pripravovanych her ma PhysX a kolik Havok. Podivej se kdo stoji za Physx a kdo za Havok. Myslim ze proste Physx ani vyhrat nemuze. Navic videl jsem hry s Physx - Hangar of Doom a UT 3, obe nehratelne (pod 30fps)
Ochi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-27 22:16:08

"nebudu ti dlouze vysvětlovat v čem všem se mýlíš .. shrnu to GPGPU AMD-ATI je na stejné urovni jako CUDA, jen se o něm nemluví, nemusí, pro uživatele který tyto věci využije, ten o tom ví a zbytek nemusí ... TEČKA"
Tak toto je teda vyrok za vsechny prachy.... neco jako:"Nase auto ma super motor, jen se o nem nemluvi"
citaobecna [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-30 02:55:53

A co ma chudak DD delat. Napsat kdejakou blbost nezabere ani pet minut ale zkusit na ni potom vecne a s overenymi informacemi odpovedet zabere klidne i hodinu. DD si tedy zvolil svych pet minut slavy protoze se rozhodl tech zbylych 55 minut investovat nekde jinde.
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-30 14:03:44

Bacha na to nadužívání slova "korektní". Po pravidelném používání našimi politiky to slovo už nemá korektní význam.... Korektní jsou totiž nahoře všichni a teď už teda i ty?
Chaythere [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Přejmenovávání 2008-09-27 09:55:38

Sem rád, že to neudělala ati s přejmenováním těch 3850 a doufám, že to neudělá ani nvidia .. tohle je dost sprostá věc od těch firem. Už i tak je pro obyčejnýho smrtelníka docela hc se orientovat, jediná ati má srozumitelný značení a doufám, že to tak zůstane a i když už sem to tady kdysi říkal, tak by si z toho mohli vzít ponaučení všichni, jak nvidia, tak i amd s intelem.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-27 11:10:03
avatar
ono to je tak, že Ati to aktuálně dělat nemusí, protože má tak dobrý a rychlý design, že si může dovolit nepřejmenovávat karty, ale uvádět prosté "odřezky". Navíc si myslím, že ten důvod je taky ten, že se snaží totálně vyoutovat nvidii ve všech segmentech (taková velká cenová válka), a pro to se přeznačené karty moc nehodí (i když třeba HD3850 IMHO přejmenovat klidně mohli). ATI má totiž s přejmenováváním taky velké zkušenosti, stačí si vzpomenout na staré 9000/9100/9200 (i když tam jisté změny byly), nebo přejmenování X1600/X1300 v nedávné době.
Chaythere [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-27 19:11:14

No já právě mluvím až o řadách HD, tenhle systém značení podle čísel pochopí rychle i laik než když byli nějaký LE, SE, PRO, XT u nvidie zase nějaký GT, atd ..

Jinak teda to přejmenováni, když už něco pojmenuješ tak a tak a lidi jsou na to zvyklý a pak to vydáš úplně to stejný pod jiným jménem, prostě sviňárna na kterou se nachytá dost lidí, to né že né. Jak říkám, sem rád, že to neudělala Ati a doufám, že to neudělá ani Nv. Trocha slušnosti mezi lidma i když jde o nemalé peníze.

A ještě btw: Do nikoho nerýpu, nemůžu za to, že někdo je udělanej z Ati a někdo z Nv, prostě se mi jenom líbí to Ati značení, tak nechápu za co mínus, opět .. né, že by mi na tom záleželo, ale prostě jenom nechápu proč ? ..
popkec [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - nvidia nezklamala 2008-09-27 10:04:41

Nvidia opet nezklamala. To snad neni mozny, zase dalsi prejmenovani. Za chvili tu bude 9800GTX+++
Hanzy *HonzaN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-27 14:18:08

já jakožto běžný uživatel si plně vychutnávám 4850 s acc s1.
Marketing mě jaksi nebere, nezajímavé
Tedy můj příspěvek
MGST [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-09-27 20:47:15
avatar
To vazne v nVidii nic lepsieho nevymyslia? Radsej nemali robit nic ako si zasa nasr.. do vlastnych ruk!
Neznámý  2008-10-01 01:29:08

Tak si počkám s koupí grafiky až vyjdou nový čipy, kdysi jsem si koupil od zelených 9800 gtx. Větší blbinu jsem udělat fakt nemoh. Doufám, že to AMD/ATI vyjde i s novými čipy. Pak zas bude na trhu o něco líp.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1343x
Komentářů: 6
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1118x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1832x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1120x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1892x
Komentářů: 3
PUBG slaví 7 let – přechází na Unreal Engine 5!
PUBG slaví 7 let – přechází na Unreal Engine 5!Úterý, 12 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1858x
Komentářů: 1