NVIDIA pokračuje v plánu – nedostupnost RTX 3080/3090 je umělá! Co chystá dál proti AMD? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 15 říjen 2020
altNekupujte RTX 3080/3090 za více než 20/41 tisíc korun. Nestojí za to. Počkejte si! Bude líp.

 

 

 

 

V nedávném článku jsem napsal, že pokud jde o dostupnost RTX 3080/3090 karet, není jasné, kdy se současná tristní situace zlepší. Distributoři a prodejci nemají pořádné zprávy, a tak mnozí radši už ani neuvádí ceny. Nicméně byl jsem na základě toho článku kontaktován několika lidmi ze zákulisí, kteří říkají, že bude stačit počkat několik týdnů a jakoby zázrakem bude všechno mnohem lepší. Masivní zlepšení situace se prý očekává v průběhu listopadu. A náhoda to prý není. Tyto informace také odpovídají tomu, co říká jeden velmi spolehlivý zdroj od začátku, tedy že vše je součástí plánu společnosti NVIDIA.  

  • NVIDIA jede přesně podle svého plánu

Vlastně není to poprvé, co jsme informovali o tom, že NVIDIA nehraje úplně na rovinu v případě nové generace karet. Celé vydání AMPERE grafik je podivné ani standardní. V první řadě musíme zdůraznit ten fakt, že AMPERE architektura není primárně herně orientovaná. Je podobně jako VEGA zaměřena spíše na výpočetní oblast, v případě NVIDIA je to zaměření ještě výraznější. Proč? Protože NVIDIA ví, že za situace, kdy AMD ovládá konzole, a tedy herní vývoj jako takový, by šla hlavou proti zdi. Nejzásadnější jsou ovšem peníze. Na herních GPU se nevydělává tolik. NVIDIA se nijak netají tím, že se soustředí na výpočetní a profesionální GPU segment. To že má stále většinu příjmů z herního segmentu je sice hezké (původně plánovala mít zde menší podíl už před lety), ale drtivá většina samotných zisků z GPU pochází právě z výpočetních/profesionálních karet. A na to se NV soustředí. AMPERE je tak zaměřena přesně na tuhle cílovou skupinu. A to nejsou hráči.

AMPERE má výrazně posílený výpočetní výkon. Dvojnásobení FP32 výkonu a schopností ani trochu nekoresponduje s herním výkonem, protože NVIDIA úměrně tomu neposílila kartu v dalších aspektech, které ovlivňují herní výkon. Takže posun herního výkonu je mnohem menší, Problémem je také 8nm výroba SAMSUNG, kdy šéf NVIDIA hrubě přecenil při vyjednávání s TSMC důležitost sebe a své společnosti a prostě mu nic jiného, než SAMSUNG nezbylo. Jenže jeho výroba prostě není zdaleka tak dobrá, jako super-odladěná 7nm TSMC. AMPERE grafiky jsou tak tím poznamenány. Ne však natolik, aby to prý zásadně negativně ovlivnilo jejich nedostupnost. Určitě to ale vysvětluje jejich vlastnosti, kdy najednou se všichni tváří, že 350 – 400W u grafické karty je vlastně v pohodě, přitom ještě nedávno byla podobně výpočetně zaměřená VEGA s TDP jen 250 - 300W, div ne lynčována a prohlašována za přímotop. Jak se nejednou vyjadřování některých změní, když se změní loga na produktech ;). Ale dnes nechci mluvit o provozních vlastnostech a efektivitě, dnes je téma jiné.

NVIDIA samozřejmě už nějakou dobu tuší, že si trochu naběhla. Největším problémem pro ni je, že nechtěně otevřela dveře rychlejšímu návratu konkurenčního AMD. To navíc hrubě podcenila, i když na obranu NV musím říci, že AMD podcenili všichni. Je prostě pravdou, že firem v situaci AMD, které co by malá firma dokázaly to, co AMD, na trhu mnoho není. Popravdě je úkazem, vymykajícím se všem poučkám a zkušenostem. Firma s rozpočtem menším, než má NVIDIA, dokázala technologicky porazit Intel na procesorovém trhu a dokáže konkurovat i NVIDIA na grafickém trhu. A to současně. Normální to rozhodně není. A je opravdu nutné zdůraznit, že ano, AMD sice soupeří s Intelem a NV, ale pro AMD se zlomkem finančních zdrojů je mnohem těžší vytvořit srovnatelné produkty, natož když jsou dokonce ještě lepší. AMD nemá stejné zdroje a možnosti, jaké má NVIDIA jen na GPU nebo Intel na vše. NVIDIA tedy zcela pochopitelně nepočítala s AMD v současné pozici, a zejména jeho úzkou spoluprací s TSMC, kde jsou vztahy mnohem těsnější a zásadnější, a hlavně objemově významnější, než kdykoliv byly mezi TSMC a NVIDIA. V tuto chvíli tak NV plánuje hlavně bránit svůj podíl na trhu. Herní trh ale není primárním cílem AMPERE, zásadní je udržení zákazníků ve svém uzavřeném CUDA prostředí. A tak nejzásadnější pozornost včetně SW podpory a konstrukce samotných karet, plánuje soustředit hlavně tam. Což ovšem neznamená, že se vzdá svého podílu na „herním trhu“ lacino.

  • NVIDIA ale nechce prodávat RTX 3000 tak levně jak říká

NV přiznala, že TURING (RTX 2000), nebyl zdaleka tak úspěšný, jak doufala. Ztratila hodně dobré vůle mezi uživateli, zejména cenami karet, které díky bezkonkurenční pozici zvedla opravdu výrazně. Samozřejmě průšvih to nebyl, ale úspěch také ne. S AMPERE (RTX 3000) sérií, tak zvolila jiný přístup. Problém je, že vlastně jen na oko.

Jak víte, tak NVIDIA ohlásila v případě RTX 2000 série karet dvě verze modelů. Svou nereferenční FE verzi, která stála více a referenční verzi, která měla být levnější. Ale to byla jen teorie. Výrobci karet samozřejmě i své modely prodávaly za ty vyšší ceny FE verzí anebo ještě víc. RTX 2080 tak vyšla za 799 dolarů a RTX 2080 Ti za 1200 dolarů! To bylo obrovské zdražení proti GTX 1000, ale výrazně pomohlo NVIDIA k navýšení marží a zisků. A ty si chce ponechat, i když situace na trhu se výrazně mění.

U nových RTX 3000 tak vymyslela plán. Ví, že ceny RTX 2000 byly v očích mnoha uživatelů velkým problémem. U RTX 3000 tak vymyslela lest, kdy se tváří, že existuje jen jedna verze za jednu nižší cenu. Ačkoliv stále existují referenční karty a nereferenční FE karty. Současně si NVIDIA zařídila, aby nikdo z výrobců vlastně nebyl schopen vyrábět a prodávat grafiky se stejným výkonem a kvalitou za ty ceny, které ohlásila pro FE verze. Sama přitom neplánuje vyrábět FE edice ve velkých počtech, kdy už také ohlásila, že jich bude nedostatek až do Q1 2021 ;). ty ceny jsou ale důležité pro srovnávání s konkurenčním AMD. Jenže prostě NVIDIA nemá v plánu prodávat RTX 3080 za jen 699 dolarů a RTX 3090 za jen 1499 dolarů.

Obojí by znamenalo nižší marže, než měla u RTX 2000. Výrobcům karet tak dodává GPU za podmínek, kdy nejsou schopni na tyhle ceny reálně dosáhnout, aniž by oni šli s maržemi na 0. Jak to ale prodat zákazníkům? Jednoduše. NVIDIA vytvořila umělý nedostatek. Uvedla karty předčasně, což se jí hodilo, aby to stihla ještě před AMD a jeho Radeon RX 6000, přičemž věděla, že karet nemá a nebude mít dost na uvedení, aby to mělo vůbec smysl vydávat. To ale neznamená, že by nechalo AMD příležitost k zabrání trhu. NVIDIA vše naplánovala tak, že RTX 3000 karty budou dostupné v mnohem větších počtech v době, kdy začnou být dostupné i ty od AMD. Současně ale nyní vytvořila převis poptávky nad nabídkou, kdy mnozí jsou ochotni dnes bez reptání zaplatit za RTX 3080/3090 mnohem více, než má být jejich oficiální cena. NVIDIA tak snadno obhájí vyšší ceny GPU pro výrobce, a to znamená vyšší marži pro ni.

Většina RTX 3080/3090 stojí a stát bude o 100-200 dolarů více, ale zákazníci nebudou reptat, protože bude panovat přesvědčení, že jsou skvělé, a protože jich je „údajný nedostatek“ budou všichni radostně platit, aby je vůbec dostali. NVIDIA v tuto chvíli prostě dávkuje dodávky tak, aby tuhle situaci podporovala, i když se dodávky karet jakoby zázrakem během listopadu zlepší. Fakt, že prakticky žádná edice nebude za ty ohlášené oficiální ceny skutečně dostupná, přičemž NVIDIA neplánuje zlepšit dostupnost svých vlastních FE edic dříve než v Q1 2021, které jediné za ty 699/1499 dolary jsou nabízeny, je zcela záměrný. Je to skvěle marketingově vymyšleno. „Velká grafická loupež“ v přímém přenosu a za nadšené asistence okrádaných :).

Říkáte si, co je třeba 100 dolarů na jedné kartě, které z toho NVIDIA bude mít navíc? Vynásobte si to několika set tisíci až jednotky milionů kusů karet, a už to víte. Samozřejmě ne všichni zákazníci na to skočí. Ale pár set tisíc určitě. NVIDIA má stále „mindshare“, který bude muset AMD teprve vybudovat. Nepochybujte však o tom, že RDNA2 RX 6000 grafiky budou konkurenceschopné. Z toho, co vím, budou dokonce spíše lepší (ne nutně výkonnější než RTX 3090). Hlavně proto, že jsou jako herní karty navrženy. Jediná věc, která může současný plán NVIDIA výrazně narušit je právě povedené představení a uvedení Radeon RX 6000 grafik a jejich normální dostupnost za normální ceny, kdy by NVIDIA byla nucena jít s cenami dříve na nižší úroveň, než plánovala a chce. Důrazně tak doporučuji za současné ceny RTX 3080/3090 karty nekupovat! Nestojí to za to. Počkejte si.

  • Co NVIDIA chystá dál?

Rozhodně nepočítejte, že bude sedět s rukama v klíně. Což je dobře. Už v tuto chvíli je nicméně jasné, že Radeon RX 6000 série s NAVI 21 a menším NAVI 22 budou silnou konkurencí. V herním výkonu minimálně stejně dobré, ne-li lepší v mnoha segmentech trhu. V efektivitě budou nepochybně výrazně lepší, protože NVIDIA a její 8nm AMPERE s GDDR6X je recept na hodně věcí, jen ne na efektivní grafickou kartu. AMD pak bude útočit a trvale operuje s nižší marží, tedy nepochybně bude operovat s výhodnějšími cenami. I když nepočítejte s tím, že TOP verze nového „velkého NAVI“ bude levná. Je to skutečně high end HALO produkt! Nicméně levné nejsou ani RYZEN procesory, což neznamená, že budou mít špatný poměr cena/výkon. Právě naopak ;).

NVIDIA tak ví, že má trochu problém. 8nm výroba SAMSUNG prostě nemůže kvalitativně a vlastnostmi stačit na 7nm TSMC. V čem stačí, je objem výroby, kdy současná nedostupnost RTX 3080/3090 je prý umělá a údajně vůbec nesouvisí se SAMSUNGem. Ten dokáže vyrábět hodně čipů bez potíží. Ano, výtěžnost a jich vlastnosti nejsou tam, kde měly být, ale pokud jde o objem, statisíce, či miliony čipů nejsou problém. NV ty čipy údajně také má. Přesto samozřejmě usiluje o posílení kapacit u TSMC, kdy 7nm vyrábí jen největší AMPERE A100 (pro herní kartu nepoužitelné, nemá potřebné grafické jednotky). Nahlas se tak mluví o tom, že se zhruba za rok, tedy v Q3/Q4 2021, dočkáme 7nm AMPERE „REFRESH“ RTX 4000 série. Bude to velmi podobná situace, jako u FERMI, tedy GTX 480 vs GTX 580.

  • RTX 3080 20GB

V tuto chvíli je ale NVIDIA odkázána na 8nm SAMSUNG. RTX 3080 10GB a o 10% výkonnější RTX 3090 24GB doplní na trhu odložená RTX 3070 8GB. Ta má menší čip GA104 a 256-bit, původně plánovaný pro RTX 3080, tedy nástupce GT104 na RTX 2080/2070S. Jenže NVIDIA zjistila, že jí to na AMD NAVI 21 nemůže stačit. Takže RTX 3080 je nakonec nástupce RTX 2080 Ti a dostala to velké GA102. Ani tak ale není jisté, že se RTX 3080 dokáže před AMD NAVI 21 udržet. Vše nasvědčuje tomu, že spíše nedokáže a o několik % prohraje. Přitom AMD má nabídnout TDP pod 300W, 16GB paměti v základu a nižší cenu. NVIDIA tak připravuje RTX 3080 20GB, i když od ní nelze čekat nějaké rapidní navýšení výkonu, speciálně když TOP verze RTX 3090 24GB je jen o 10% výkonnější. Očekávat ale můžeme 350W+ TDP díky dalšímu nárůstu kapacity velmi náročných GDDR6X pamětí. RTX 3080 20GB má dorazit v prosinci na trh.

  • RTX 3070 8GB a 16GB

Zásadním modelem bude cenově dostupnější RTX 3070 8GB a také 16GB verze. Kromě kapacity paměti se ale výkonem lišit nebudou. Hraje se jen o cenu. NVIDIA odložila vydání RTX 3070 nikoliv z kapacitních důvodů (karet je prý vyráběno velké množství), ale kvůli AMD RX 6000, které AMD ukáže 28.10.2020. NVIDIA tedy operativně přesunula vydání RTX 3070 s recenzemi na 29.10.2020. Může tak případně upravit startovní cenu, což je tak to jediné, čím může za současné situace reagovat. Karty už se zlepšit nedají. Jedou na maximum možného.

RTX 3070 má parametry, které by bývala měla RTX 3080. Není osekaným modelem. Jádro je prakticky plně aktivní a jede hodně vysoko. 256-bit sběrnice je plně aktivní. Jediné, co by se dalo vylepšit, jsou paměti. RTX 3070 je totiž ohlášena se 14GHz GDDR6 nikoliv s 19GHz GDDR6X. Panuje ale názor, že by to z hlediska výkonu nepřineslo nic. GDDR6X jsou totiž dražší, a hlavně mají vyšší TDP. A už tak má mít RTX 3070 v 8GB verzi 220W, takže nereference budou mít běžně 250 - 270W! 16GB edice určitě. Zatím je oficiální cena stanovena na 499 dolarů (13 900 korun), takže počítejte spíše 599 dolarů (16 500). Může se to ale změnit. AMD totiž dokázalo překvapit a její NAVI 21 a hlavně menší NAVI 22 (nástupce NAVI 10 na RX 5700 sérii) jsou lepší, než se čekalo. NAVI 21 je zřetelně výkonovou konkurencí proti RTX 3080/3090, přičemž nelze vyloučit, že AMD postaví ořezanou verzi NAVI 21 cenově proti RTX 3070. Údajně ale i menší NAVI 21 je výrazně lepší než NAVI 10, tedy karty bez potíží nabídnou úroveň výkonu RTX 2080 Ti, což je to, co má nabídnout RTX 3070. AMD má tedy hned dvě želízka v ohni, obě jsou nicméně efektivnější výrobně i provozně. NVIDIA tak stejně jako všichni s napětím očekává, co AMD toho 28.10. představí, kdy je možné, že bude muset svou nabídku ještě upravit.

S kartami samotnými už ale za současného stavu věcí, nic neudělá. RTX 3090/3080/3070 jsou již na skladech a vyráběny. Zlepšit parametry nelze, NVIDIA využila celý současný potenciál. I proto mají tak vysokou spotřebu a TDP. Hýbat se dá jen s těmi cenami, kdy NVIDIA doufá, že AMD nebude tak agresivní, jak doufáme že bude. Prozatím je tak odloženo vydání RTX 3060/3060 Ti karet, které ale dorazí, možná v prosinci, možná až v Q1. Záležet bude na AMD a jeho NAVI 22, které ale očekáváme až začátkem roku. RTX 3060 Ti má být ale vlastně osekaná RTX 3070 a dorazí pravděpodobně letos, teprve RTX 3060 má mít ještě menší jádro.

  • Závěr

Každopádně NVIDIA rozehrála zajímavou hru, kdy chce maximálně vytěžit z toho „mindsharu“ který stále nad AMD má, ačkoliv ví, že končí bezstarostná léta. AMD se vrací co by konkurence, má chuť, má opět peníze na vývoj, lidi a stojí za ním i Microsoft a SONY. NVIDIA se snaží maximalizovat zisky a udržet marže a využít situace uměle vytvořené nedostupnosti nových karet, dokud to jde a zákazníci nedávají pozor a platí více, než musí :). Protože je nevyhnutelné, že příští rok, kdy se naplno AMD vrátí do všech segmentů s RDNA2 nabídkou, bude na trhu situace, která tu mnoho let nebyla. Vlastně nebyla vůbec. Já si nedělám legraci ani nepřeháním, když říkám, že AMD Radeon divizi jsme v této nové nastávající situaci, ve které je, ještě nikdy neviděli! RDNA1 (RX 5000) byl její „RYZEN 1000“, RDNA 2 (RX 5000) je její „RYZEN 2000“ no a chystané RDNA 3 … s údajým čipletovým designem, to bude něco. Do toho fakt, že s vývojem RDNA GPU přímo pomáhají SONY a Microsoft, a že poprvé máme stejnou architekturu a platformu v konzolích i PC … nikdy tu podobná situace nebyla.

Míříme do zlatých časů herní PC platformy! Souboj NVIDIA a AMD je přesně to, co potřebujeme! A dobrou zprávou je, že zatímco na procesorovém trhu AMD z mnoha důvodů na Intel konkurenčně nemá, na grafickém trhu platí, že NVIDIA není Intel. I když se tak chová a tváří, ovšem zdaleka nedosáhla takové pozice ani postavení a významu, aby si mohla dovolit to, co si může dovolit dnes Intel. NVIDIA se bude muset trochu více snažit, i když se zdá, že její orientace na HPC a profesionální segment a odsunutí herního segmentu, je výraznější (ale pochopitelná). To ovšem neznamená, že nebude bojovat o hráče. Pořád tu je dostatek lidí, kteří nakráčí do ochodu a chtějí tu GeForce nebo NVIDIA, a to nemluvím o lidech ochotných za 699 dolarovou grafiku zaplatit klidně dvojnásobek :).

Já se ale opravdu hodně těším na souboj AMD a NVIDIA v následujících letech, protože podle všeho bude hodně hodně zajímavý. A jako zákazníci z něj budeme těžit a fandím tak oběma, ale hlavně nám, zákazníkům :). I když ohledně cen grafických karet zůstávám trochu pesimista, jelikož výrobní náklady všeho jsou vysoko, zájem je také vysoký, takže neočekávám zlevňování grafik z úrovní, kde dnes jsou. Ale rozhodně ty karty budou výrazně lepší samy o sobě. Nudit bychom se tedy neměli. Co ale AMD musí vyřešit z hlediska konkurenceschopnosti, je najít takové oddané fanoušky, kteří dělají ten mindshare, a kteří budou několik dní čekat před obchodem na těch pár kusů až 50 tisícových grafik. Fanoušky, jaké má NVIDIA. Ano, lidi skutečně stáli frontu dny a noci na RTX 3090, a stejně se na většinu nedostalo:

Jsem opravdu zvědav, zda AMD má také takové fandy. Já osobně bych si nikdy stoupnout do fronty na novou grafiku nešel, a to se považuji za dost nadšeného do GPU … :). Klidně si počkám, až ceny a dostupnost budou normální, a to radím všem.

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Kisch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-15 20:11:07
avatar
Rozumím tomu dobře, že Nvidia si teď, kdy je na trhu sama a co vyrobí to prodá, sama sobě omezuje prodeje a tím tržby na nula nula nic? To podle mne zvýšená prodejní cena rozhodně nepokryje. No já nevím, ale přijde mi to jako plány, co vymýšlel Baldrick (Černá zmije).
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-15 21:27:12
avatar
rozumíš tomu dobře, NVIDIA má 1 000 000 karet, bu´d je prodá hned za normálního stvu dostupnosti kdy zákazník bude určovat cenu, nebo je prodá za vyšší ceny za svých podmínek za uměle vyvolaného nedostatku, který bude znament že lidi budou připlácet víc ... prodá všechno co vyrobí, v druhém případě jen vydělá výrazně více. To je její plán a zatím funguje.
Kisch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-15 21:44:04
avatar
Tohle co říkáš by mi dávalo smysl, pokud by Nvidia počítala s tím, že bude na trhu dlouhodobě bez konkurence. A mohla prodávat karty po pár kusech v dlouhém časovém horizontu. A taky by musela zvednout ceny u sebe na eshopu a i ceny, za které prodává výrobcům čipy. Jinak by z té vyšší ceny nic pro sebe neměla. Ale zatím to vypadá, že i 3090 může být klidně v ohrožení. Prostě mi nedává vůbec smysl, proč by NVIDIA měla čekat až bude na trhu konkurence. Ale nedělám v marketingu a ani se nedostanu se k informacím, ke kterým máš ty přístup.
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-15 21:59:25
avatar
Je to samozřejmě celé smyšlená konstrukce z hlav jako je red gaming and moore laws dead a podobných. Absolutně to odporuje tržnímu chování subjektu kterým nvidia je. Ona přeci záměrně neprodává karty ted aby jich mohla prodat vyrazne mene a nebo jeste levneji po tom co prijde AMD. To přeci nedává žádný smysl.
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-15 22:02:30

Přesně jak říkáš. A hlavně ty ceny mohla napálit klidně od začátku a vydělávat hned víc. A až by přišla konkurence, tak cenu snížit. Takhle teď neprodává - nevydělává a až příjde konkurence, tak ty karty bude možná nucena zlevnit. Takže bude vydělávat zase míň. A pořád platí to co píšeš, že cena za čip je to, na čem Nvidia vydělává. A ta cena pro výrobce je nastavená. Takže nějaká umělá brzda je pro Nvidii naopak to nejhorší
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-15 23:38:08
avatar
nemohla, ty karty neměla, ale potřebovala je vydat, takže se rozhodla ten zájem ještě zvýšit vyvoláním dojmu ještě většího nedostatku karet aby se na ně lidi v pravý okamžik vrhli. NVIDIA si to načasovala dobře a umělá brzda je výhodná v tomto případě a za této situace ...
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-18 11:21:01

Mně ta teorie taky připadá uhozená. Podle mě by měla smysl pouze tehdy, pokud by byznys nVidia už stál defacto pouze na výpočetních grafikách, ale z nějakého taktického důvodu si chtěla stále marketingově udržet pozici v herních grafikách.
Pak by tohle dění smysl mělo, zkrátka udělat velký humbuk, ale při minimálních prodejích.
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-15 21:07:47

No nevím nevím tyto teorie. Takže abych to shrnul:
Nvidia vydala nové karty, které nechce prodávat.
Dodává výrobcům čipy a to za pořád stejné peníze.
Nvidia má příjem z čipů od výrobců pořád stejný.
Nvidia teď může prodat desetitisíce karet (možná statisíce)
Nvidia uměle brzdí prodej, čeká na AMD, aby čekající zákazníci mohli případně přeskočit k AMD.
Nvidia uměle brzdí prodej, čeká na AMD, aby případně musela snížit cenu v případě, že by karty nebyly konkurenceschopné proti AMD.

Nedává mi to moc logiky.
Naopak teď je v zájmu Nvidie prodat co nejvíce karet, dokud tu není konkurence. Protože jestli bude konkurence stát za to a bude za lepší peníze, tak by se mohlo stát, že Nvidia bude muset s cenou dolů, aby prodávala víc karet. Takže by naopak prodělala.

Jinak známe oficiální prodejní ceny karet z minulého článku. Takže když ty karty budou stát víc, tak si na tom nenarazila Nvidia, ale distribuce a konečný prodejce. Nvidia na tom má pořád stejně.

Celé mi to příjde nereálné a nedává to smysl z obchodního hlediska
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-15 21:27:58
avatar
zkus nad tím zapřemýšlet více. NV nad tím také přemýšlela, ale vymyslela to moc dobře ten rozdíl budou desítky až stovky milionů dolarů navíc z toho samého počtu karet ...
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-15 21:37:14

A kde se ty peníze vezmou, když ty karty neprodají? Zkus to trochu vysvětlit. Protože ať koukám jak koukám, ty peníze bez grafik prostě nejsou
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-15 22:05:26
avatar
Ve firmě co prodává velká množství nečeho. Tam to nefunguje jak na městským trhu s Jablkama. Tam se dohodnou odběry a dodávky na X desítek tisíc kusů a cena se nemění i kdyby měl přijít armageddon.

Mimoto držet prodej na minimu není nikdy ničím zájmem i kdyby se ve finále mělo vydělat více. Protože lidi se musejí zaplatit stroje teď a technologie se museji zaplatit teď a půjčky se musejí zaplatit teď a na to je potreba vyrabet i kdyby se vyrabelo zadarmo jen za náklady. Takhle to funguje v kazde akciovce a velkovýrobne cehokoliv.
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-15 22:17:30

Přesně. My radši ve fabrikách vyrábíme a následně prodáváme pod cenou, protože to výjde levněji, než kdyby se nevyrábělo nebo se vyrábělo málo. Kolečka se musí točit.
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-15 22:23:41
avatar
Samozřejmě a když není odbyt tak se jede na sklad. Ale výroba musí dunět.Jediný vyjímky jsou období krize, závažné poruchy významného zařízení atd.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-15 22:24:53
avatar
ale oni je prodají, jen později a za víc protože pro to vytvořili podmínky ...
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-15 22:34:48

Ale Nvidia neprodává karty že ne? Respektive prodává, ale to není jejich gró. Prodávají je AIB. A na těch nvidia nevydělává. Respektive vydělává na čipech, které jim už teď dodává za nějakou cenu. A dodávat jim je bude pořád za stejnou cenu. Takže Nvidia na tom nevydělá nic navíc. Protože pokud těch karet prodá podle vás pořád stejně (což je samozřejmě nesmysl, protože někteří si koupí konkurenci a je na ten prodej určitý čas do nové generace) , tak vydělá stále stejné peníze za ty čipy, které prodá AIB.
Jedinej, kdo na tom může vydělat, jsou AIB. Tedy za předpokladu, že těch karet prodají pořád stejné množství (což je samozřejmě nesmysl, protože někteří si koupí konkurenci a je na ten prodej určitý čas do nové generace). Ale vzhledem k tomu, že vy máte info o oficiálních cenách (a já je mám taky z distribuce, kde ty nákupní ceny se budou lišit jen v závislosti na kurzu dolaru), tak se o žádné zdražení od výrobců nejedná, tudíž se nejedná ani o žádné zdražení čipů AIB (protože na tyto věci jsou kontrakty, které jsou samozřejmě dávno uzavřené)
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-15 23:41:49
avatar
jenže NV drží dodávky GPU a GDDR6X ;) já žasnu, jak někteří dokážete mluvit o něčem, kdy nemáte absolutně žádné ponětí jak to funguje ;)
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 10:07:15

My nemáme ponětí, ale ty to víš... Ty, kterej neděláš obchod takto velkého formátu. Ty jsi si to někde přečetl, udělal sis z toho článek a nám to prodáváš jako fakt. Zkus se zamyslet nad tím, co to jsou kontrakty a jak funguje velkovýroba a její následný prodej. Co se ekonomicky vyplatí a co je ekonomický nesmysl.
GiGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-15 23:07:56

Jestli jsi nad tím prave ty nepremyslel uzmoc dlouho.... Je to ekonomicky nesmysl, neverim tvoji teorii.
Resp. Ne tvoji, ale vsech tech leakeru, kteri je vypouštějí. Ja vim, ze NV neprodava, ze prodávají AIB, ale ani tam to nedava smysl...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-15 23:36:44
avatar
není to nesmysl mám to potvrzeno z vícerozdrojů. NV má větší vliv, než si myslíte.
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 10:11:52

Co to znamená z více zdrojů? To jsi zavolal do Asusu a oni ti řekli
"Víš Honzo, Nvidia nám nedodává čipy. takže nemůžeme vyrábět a prodávat. Prý čeká na AMD s BIG Navi a pak nám ty čipy bude prodávat o 100 dolarů dráž"
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 10:29:03
avatar
ne takhle to nefunguje ;)
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 09:28:32
avatar
Protože většina lidí nad informacemi nepřemýšlí, ale jen je konzumuje, tak těžko chápe co admin píše a zvlášť potom když jde o chytré manipulace.
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 09:35:14

Spíš si myslím, že někteří berou to, co jim kdo napíše. Hodí k tomu nějakou omáčku, aby to vypadalo věrohodně. Naopak spoustu lidí se nad věcmi zamýšlí a dělají si svůj pohled na věc.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 10:30:27
avatar
bohužel většina si přečte co jsem napsal, co se jim nehodí to ignorují, přidají si věci co jsem údajně řekl a vydávají a šup s tím do diskuse ... vše tak aby jim to zapadalo do jejich vidění světa ...
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 10:39:12

A co jsme si zde přidali, ubrali atd? Vždyť my ten článek chápeme. Jen to, co se v něm píše prostě nedává ekonomický smysl. Dám ti znova otázku. Myslíš si, že Nvidia zdražila výrobcům karet čipy?
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 10:58:12
avatar
Přidali jste si váš pohled na chování Nvidie a dalších podobných, tak nemůžete uvěřit, že by s vámi bylo manipulováno.
To co Nvidia dělá, jsou šachy s cílem nejvyššího zisku.
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 13:09:20

Ok. A já se ptám. Jak toho dosáhnou, když neprodávají karty? Z čeho mají ten vyšší zisk, když nedodavají čipy? Nebylo by naopak logické prodávat ty čipy teď a to za vyšší cenu, dokud není konkurence? Nasytit trh za vyšší cenu a až přijde konkurence, tak to zlevnit na nižší cenu? Nebo teda podle toho článku, nedodává čipy vůbec nebo jen v minimálním množství za standardní cenu, střádat si ty čipy na skladě a až tu bude konkurence, tak ty čipy zdražit a začít dodávat? Ty karty jsou stále za stejnou cenu jako byly při vydání. A budou za stále stejnou cenu. To, že je občas vidíte v eshopu za vysokou cenu neznamená, že na tom Nvidia vydělá víc
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 13:46:10
avatar
Tak je to ze strany Nvidie kalkulace, mají na to týmy a agentury, je otázka, jestli jim jejich spekulace vyjde.
O tom, že to mají promyšlené vůbec nepochybuji.
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 14:02:32

A vy mi tu napíšete
Citace:
většina lidí nad informacemi nepřemýšlí, ale jen je konzumuje

Jak je vidět, tak vy jste se nad tím nezamyslel. A napíšete, že to mají promyšlené a mají na to agentury...
Zkuste si představit, že vy něco vyrábíte (klidně doma). Třeba krásné dřevěné figurky. A všichni je chcou. A vyrábí je i soused. A lidem je jedno, jeslti je vyrobíte vy nebo soused. (trochu přitažené za vlasy ) A vy je můžete prodávat teď, kdežto soused až za 3 měsíce. Vy na těch figurkách chcete samozřejmě vydělat. Co uděláte? Budete si vyrábět figurky do zásoby a budete čekat, než je začne prodávat soused? Nebo je začnete prodávat hned, protože víte, že jich prodáte víc? A taky, protože nemáte zatím konkurenci po dobu 3 měsíců, si za ty figurky můžete říct vyšší cenu, protože je o ně obrovský zájem. Až je začne soused prodávat, tak můžete jít na podobnou cenu, jako má soused.
Zkuste se do této pozice vžít a prozra'dte mi, jak byste postupoval a jak byste na tom vydělal ještě víc. Děkuji
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 14:13:00
avatar
Já bych udělal omezenou limitovanou edici pro ty co ty figurky nechcou! Protože by to byla skvělá inovativní strategie.

Už teď vidím ty DOLARY ty kokos!!!!
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 14:34:09
avatar
Citace:
A vy mi tu napíšete...


Myslel jsem zákazníky a čtenáře webů.

Odpovím takto:
Zákazníky ovlivním ve svůj prospěch, přesvědčím je, že moje dřevěné figurky jsou lepší, např. z lepšího dřeva (ekologický nátěr), dále mohu souseda nějak očernit, vytáhnout jeho minulost, nebo že mlátí ženu a děti, proti tomu se bude těžko bránit, může se soudit, ale než možná soud vyhraje, já dávno zbohatnu.

Obchodní strategie je věda a mnoho firem používá podpásovky nejen vůči konkurenci, ale i na zákazníky.
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 14:51:39

Takže vy místo toho, abyste začal prodávat s vyšším ziskem bez nějakých pomluv, prodávat nebudete, budete vyrábět na sklad a až soused začne nabízet svoje figurky, tak ho začnete pomlouvat? Takhle byste to udělal?
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 18:11:29
avatar
Proč ten osobní tón!!!
Bavíme se o tom, jak to často bohužel funguje.
Já bych to takto nikdy neudělal.
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 18:28:15

Ten osobní tón proto:
Citace:
Zkuste si představit, že vy něco vyrábíte


Já se totiž zamýšlím nad tím, jak je tato teorie popsaná v článku vlastně matematicky možná. A to tu prostě nikdo nevysvětlil. Jen se tvrdí, že to tak je a že fakta mluví jasně. Přitom tu k tomu žádná fakta nemáme. Proto jsem vám nastínil tu situaci, abyste se do ní vžil a představil si to, jak byste postupoval, abyste vydělal teda víc, tak jak je v článku popsáno
Svetr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-15 21:27:48

Tahle konspiracni teorie nema z obchodniho hlediska aboslutne zadny smysl.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-15 21:33:26
avatar
ale má, speciálně za současné situace. A není to konspirační teorie, potvrzují to všechna fakta a hlavně interní zdroje ...

má to dobře vymyšlené, nic konspirančního na tom není, je to chytrá obchodní strategie a využití současného stavu věcí ... to není kritika ale pochvala NV
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-15 21:44:03

No já dělám v obchodní firmě, pod kterou spadají 4 výrobní fabriky. Když máme něčeho nedostatek, tak samozřejmě zdražíme, abychom zpomalili prodej. Děláme totiž sezónní výrobu, tudíž nám to musí vydržet na celý rok. Takže když zdražíme, tak nám nedojdou zásoby. Prodáme toho sice méně (protože se méně vyrobilo), ale za více peněz. Ve finále na tom utržíme ale stejné peníze. A to nám ještě hrozí (a to se samozřejmě děje), že k tomu produktu pustíme konkurenci.
To znamená, že v našem nejlepším zájmu je vyrobit toho co nejvíce (respektive tolik, kolik na to dané období potřebujeme s případnou rezervou), abychom mohli nabizet své produkty za konkurenceschopné ceny a nepustili ke svým zákazníkům konkurenci.
Toto všechno tak nějak odporuje tomu, co je napsané v článku
Ziik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-15 23:32:44

Mě přijde, že NVIDIA vyrobila situaci kdy recenze při porovnání s AMD kartama budou uvádět "papírovou cenu" což samozřejmě bude působit tak, že AMD není zas tak cenově výhodnější. Z toho si lidi odnesou nějaký závěr a ten se ponese fórama bez ohledu na to, že reálně karty NV budou stát o 100$ víc.

K lidem se donese, že "NV je lepší" (na základě nereálných cen v recenzi) ale to už pak určitá skupina zákazníků do hloubky neřeší. Výrobci karet budou prodávat o +100$ a nebudou remcat že jim NV účtuje pálku za jádra.

Prostě absurdní situace kdy lidi platí víc za horší produkt, protože jsou zmanipulovaní (což samo nepřiznají, protože by byli za blbce, tak budou nesmyslnou cenu obhajovat).
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-15 23:35:51
avatar
přesně tak, NVIDIA věděla, že těch karet nebude mít na uvedení dost, tak se rozhodla jich poslat na trh ještě méně, vytvořit tak velký zájem a dojem že jich nebude dost dlouhou dobu a pak vrhne na trh všechno co má a lidi to budou kupovat běžně za ty vyšší peníze a ještě nadšeně a rychle. NV prodává v každém případě všechno ale takhle vše za větší ceny, protože výrobcům karet prodává ty GPU za vyšší ceny než aby dosahovali těch oficiálníc cen. Drtivá většina RTX 3080/3090 není za ty oficiální ceny ani náhodou.
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 06:31:55

Toto taky nebude pravda. Protože až budou recenze AMD karet, tak se do testů budou dávat k porovnání aktuální ceny grafik.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 13:08:58
avatar
ne do většiny testů se bohužel budou dávat 699/1499 ceny FE verzí NV protože jsou to oficiální ceny NV ... bez ohledu na fakt, že většina skutečně dostupných karet bude o těch cca 100 dolarů výše ... tak to bohužel funguje.
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 13:34:54

Podle mého to funguje tak (a je to vidět ve všech recenzích), že při testování konkrétní edice se porovnává tento konkrétní model s ostatními modely a u každého modelu je udávaná cna za každý model. Součástí tesů obvykle bývají i ty modely od Nvidie, které mají opět tu svoji cenu) Nebo vy to tady snad tak neděláte?
mittar [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-17 17:03:31
avatar
jiste ze ... v zaverecne tabulce muzou byt i dalsi karty, ale recenze Asus bude mit cenu te Asusky a ne FE nebo Gigabytky kdyz to vezmu do extremu, to da prece rozum
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-18 02:08:15
avatar
Ano, samozřejmě. Ale pokud v době vydání RX 6000 budou na trhu a pro recenzenty dostupné v podstatě jen ty FE karty, tak se budou RX 6000 srovnávat s NV FE kartami.
A to, že pak vyjdou i recenze s AIB kartami, které budou dražší na tom úvodním srovnání nic moc nezmění...
SuSty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 07:17:24

Nepríde mi to moc logické. Na internete je kopa ľudí včetne mna čo chce 3080, ak by ich mali tak by ich predávali. Ak by chceli už by dávno dvihli ceny a aj tak by tie karty predali. Proste niesu. Všade píšu že je o tie karty obrovský záujem a všetko sa okamžite vypredá.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-15 23:43:36
avatar
je to logické, je to jak říkáš, je spousta lidí, co má o ty karty zájem a budou ochotni zaplatit více, na to NV spoléhá. Samozřejmě to má načasované tak, aby tenhle zájem i v případě, že už karet bude dostatek, držel nějakou dobu ceny nahoře o to jde ... to je celá strategie, je to chytře vymyšlené a načasované, nepochybně to bude fungovat, to jak dlouho, jestli týdny nebo měsíce, záleží na AMD a jejím RX 6000 ...
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-18 02:12:00
avatar
Ano, "ak by chceli už by dávno dvihli ceny", ale oni nechcou ;-)
Oni chtějí udržet ceny na těch oficiálně uvedených až do vydání RX 6000 a až se s nimi v recenzích takto utkají, tak se uvidí co dál.
Kdyby teď zvedli ceny a pak dostali od RX 6000 klepec a ještě za výrazně nižší cenu, tak by měli problém a tak se snaží cenu udržet nízko alespoň naoko.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-15 23:44:11

Pravdou je že Nvidia ma highend dlhe roky po sebe a nič ju nenutilo vydavať nove karty, mohla by kludne predavať RTX2000 až do prichodu konkurencie, tak to robili obvykle.
Lenže keby AMD so svojou big navi mala konkurenta RTX2000 radu, tak AMD by ju hravo prekonala vykonom a aj cenou, lebo RTX2000 rada bola dosť predražena. Preto Nvidia urobila predčasne uvedenie RTX3000 lebo ta je podstatne vykonejšia a Nvidia im dala aj dobre ceny, cena/ vykon je uplne niekde inde ako keby AMD sa porovnavala s RTX2000. Take porovnanie RTX2080 za 800€ by v teste proti AMD vyzeralo ovela horšie ako RTX3080 za 699€
Nvidia karty doda, len trošku neskoršie, učel tohto skoršieho uvedenia na trh bol splneny. Recenzenti nebudu big navi porovnavať s RTX2080 ale RTX3080.
To je vše o čo šlo Nvidii, tym predčasnym uvedenim bez zasob, prečo chceli cenu 3080 silou mocou udržať čo na najniššej hodnote.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-15 23:46:09
avatar
ano, je to prostě načasovaný a naplánovaný přesně tak ...

nic jiného můj článek ani neříká, prostě strategicky je to maximalizace využití zájmu za účelem maximalizací cen. To jak dlouho to bude fungovat, záleží na AMD RX 6000, ale NVIDIA má na své straně mindshare, spousta lidí kupuje NVIDIA nebo GeForce ....
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 07:12:43
avatar
Ne tvůj článek popisuje absurdní obchodní taktiku.

Zatímco Snajpr mluví jen o uspěchaném uvedení které má za následek nedostatek karet což je realita. Nikoliv že nvidia by mohla karty vyrábět ale nedelá to protože má vymyšlenou dle tebe geniální obchodní strategii, kterou popisuješ.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 10:31:02
avatar
taktiku, kterou mnozí běžně praktikují, což bys věděl, kdybysi o tom o čem se bavíme něco věděl ...
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 10:58:26
avatar
Dělám It v akciové společnosti co je dodavatelem klíčových prvků pro spoustu průmyslových zařízení po celém světě.
Obchodníci této firmy jsou mí dobří přátelé a dělám tu 13 let. Ne absolutne nevím jak fungují vztahy dodavatel/odběratel ve velkých firmách. Třeba dodáváme zařízení pro OKD a co myslíš? Cena je daná na celý rok a objem dodávek také. Jedná se jen v případě navýšení odběru. Nikdy však o snížení odběru, za to jsou sankce. Změna ceny jsou za to sankce. I když se nám skokově zvedne cena vstupu >> nezdražuje se protože to nestojí za to během smluvního vztahu měnit cenu. Tak ti nevím kdo o tom tedy nemá ponětí. Funguje to tak absolutně všude po světě. A veškeré vztahy s velkoodběrately jsou u nás vedeny tímto způsobem. Protože asi tě to překvapí každá firma má plánované hospodaření a k tomu je potřeba dopředu znát ceny vstupů a potom výstupů podle toho se vše plánuje.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 11:11:21
avatar
ale vždyť ano, NVIDIA to takhle naplánovala od začátku! proto ta kontrola toho, kolik karet kdy vypustí ...
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 11:15:30
avatar
Pokud to naplánovala od začátku tak se nic nemění a ani cena za kterou dodávala dříve tak za ni bude dodávat nadále. A nemění se tím zhola nic.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 13:07:56
avatar
vy to prostě nechápete, nechcete pochopit ignorujete to co píši a celý článek, tak proč sem chodíte?
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 13:25:58
avatar
Kdybych článek ignoroval tak bych sem nepsal.

Ne jen mám na tohle svůj názor založený na zkušenosti z reálného světa, která je naprosto opačná než co naznačuje článek. A žádný dojmolog jako Moore a redgaming mě nepřeesvědčí o něčem jiném. Jsou totiž vyloženě směšní se svými názory na úrovni zástánců teoríí o 5G, chemtrails a placaté zemi.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-18 02:18:12
avatar
Přesně tak. A přesně to se v článku píše a DD to tu píše pořád dokola.
NV už od začátku účtuje za čipy pro AIB tolik, že AIB nejsou schopní prodávat karty za ceny za které NV oficiálně uvedla ty karty na trh a s jakými cenami chce aby se ty karty utkali v recenzích s AMD. To je celé.

Nevím co pořád řešíš s tím, že by se měla měnit nějaká cena za kterou NV dodává. Cena je daná na celé smluvní období přesně jak píšeš. Otázka ovšem je, na jaké smluvní období dělala NV s AIB smlouvy v září. Je klidně možné, že je dělala jen krátkodobé, aby mohla zareagovat na vydání AMD karet. To nikdo z nás neví.
Stapor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-18 09:50:04
avatar
Otázka ovšem je, na jaké smluvní období dělala NV s AIB smlouvy v září. Je klidně možné, že je dělala jen krátkodobé, aby mohla zareagovat na vydání AMD karet. To nikdo z nás neví.

Ano toto je správná domněnka. Kterou si je možno ověřit v minulosti. Kolik GPU se zlevnilo a věří tady někdo, že to snad zlevnili pouze výrobci a dobrovolně si snížili marži ?
A pokud někdo něco dodává do OKD a dává pevnou cenu na celý rok, tak za a, musí být přesvědčen o ceně vstupů že se cena nezvedne o více než +- 20% a za b, pracuje s marží 100%+. Takže případný výkyv neohrozí jeho profitabilitu. Zase se tu srovnávají hrušky s jabkama. Marže výrobců GPU se ani náhodou nepočítají ve stovkách ale nízkých desítkách %.
Kisch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - No, ne. 2020-10-27 07:50:19
avatar
V článku se píše, že NV schválně vyrábí málo aby se zvedly ceny. A musela by zvednout cenu následně cenu čipů pro výrobce, aby z toho něco měla. Bez toho je to prostě blbost.
Laren [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 00:32:18

.
Laren [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - je Zeme placata? 2020-10-16 00:19:49

Verim, ze u tohoto pravdu odhalujiciho clanku milovnici konspiraci ani nedutaji
Laren [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 00:32:05

.
Laren [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - omluva 2020-10-16 00:34:59

technický problém... a je to tu tak user friendly, ze jsem neprisel na to, jak prispevek smazat -jestli to ono nebude tim, ze nejsem admin a tim padem to nejde
archecon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Proč hned konspirace?? 2020-10-16 06:44:08

Asi tak, abych uvedl některé zdejší příspěvky.

Marketingová strategie tak jak ji popisuje autor článku skutečně existuje a je v praxi uplatňována. To není žádné tajemství nebo snad konspirace. Reálně třeba u některých uvedení výrobků Apple. Dokonce existuje díl Simpsonových, kde si z toho dělají srandu. Simpson kupuje zaručeně poslední a nedostatkový telefon, následuje střih do zázemí, kde je mohou nakládat bagrem. Takže ano, nic proti.

Ale, prozatím není dost veřejných důkazů, že toto dělá Nvidia.
To ukáže čas. Pokud se průběh potvrdí, potom můžeme psát hory článků a kritizovat výrobce. Nu i trochu se škodolibě smát, těm kteří manipulaci podlehli.
Do té doby můžeme jenom spekulovat..
SuSty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 07:24:17

Stále nerozumiem...keď nemá amd teraz konkurencie schopne karty tak mohli dať 3080 za akúkoľvek cenu a ľudia čo majú záujem by ju kupili. Akú má zmysel čakať doslova kým konkurencia vydá karty na trh, to akože potom budú dvíhať cenu? Proste tie karty niesu lebo je o ne obrovský záujem a všade sú vypredané. Teraz toto čakanie s predajom nemá žiaden strategicky zmysel. Aj keby ta karta bola za 1000 tak ju ľudia budú brat, má vyzsi výkon než 2080ti za vyzsiu cenu.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 07:42:16

Proste ide o udržanie dobreho mena firmi, pri RTX2000 Nvidia nemala žiadnu konkurenciu a mohla a aj napalila ceni ake chcela, nič vykonejšie na trhu nebolo, lenže teraz keby to iste urobila s 3080 a o 2 mesiace by AMD uviedla rovnako vykonne karty s niššou spotrebou za polovične ceny, to by fanušikoch Nvidie asi kapanek rozčarovalo. Nvidia už raz vracala peniaze svojim zakaznikom aby si ich nepohnevalo. Preto tu su len zopar kusov 3080 za 699€ tak aby sa dostalo na každeho recenzenta. Bolo by to pruser keby sa na DDho neušla 3080 a musel AMD big navi porovnavať s 2080 radou To by nevizeralo cool Big navi proti 2080Ti za 1400€
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-18 02:25:26
avatar
To samozřejmě mohli. Ale pokud věděli, že reálná dostupnost jejich čipů je cca půlka října a věděli, že AMD vydá do konce října jejich karty a že hrozí, že AMD karty budou výkonově srovnatelné a budou stát výrazně méně (např. 600$ za výkon RTX 3080), tak pokud by tu kartu vydali za 1000$ a za měsíc museli jít s cenou na 600-700 aby zůstali konkurenceschopní, tak by je jejich fanouškové, kteří by si kartu koupili v tom prvním měsíci za 1000$, sežrali zaživa.
Zlevňovat takhle výrazně je problém i po delší době na trhu, ale po měsíci je to marketingová sebevražda.
Stapor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-18 10:02:07
avatar
Zlevňovat takhle výrazně je problém i po delší době na trhu, ale po měsíci je to marketingová sebevražda.
Stále vám uniká, že ceny již byli ohlášeny a určité GPU již prodány. Takže pokud by měla přijít jakási marketingová sebevražda, tak by přišla i teď.
Tak proč by asi teď neprodávali GPU ?
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - V tom je ale zásadní rozdíl 2020-10-16 07:44:16
avatar
Rozdíl je ovšem ten, že prodeje přístrojů jako Apple je věc odlišná než prodej grafické karty. Myslíš že by se tahle strategie vyplatila výrobci třeba displaye pro apple přístroj? Asi nevyplatila, když dostane stále stejně za onen display i kdyby telefon stál 3x tolik.

Nvidia je především prodejce GPU nikoliv hotových karet, těch pár FE karet je vždy malé procento v daném objemu všech karet. A cena GPU se po nasmlouvání nemění. Takže pokud si Alza kartu vesele prodá za 30tis tak na tom vydělala alza. Pokud si ji za 30 prodá EVGa na svém shopu tak na tom více vydělala EVGA, ale nvidie dostane a počítá se ziskem stále stejným dejme tomu 150 USD za prodané GPU. To je ten důvod proč je tato strategie nesmysl.

A představa, že by nvidia uměle omezovala dodávku aby mohla z aib vytáhnout více peněz je dost směšná, když na tohle všechno jsou vždy smlouvy předem a to včetně objemu dodávek které se při neplnění nahrazují sankcemi. Celé tohle už vyvrací jen realita toho že se prodává a kupuje na fakturu nebo paušálně. A už vidím jak všichni nadšeně platí a platí po tom co si s nima dodavatel takto vytírá prdel.
archecon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 08:08:48

Ovšem, já jen poukázal na existenci takové strategie v obecném slova smyslu. A na to, že byla prokazatelně v minulosti použita.
Vůbec netvrdím, že to co píše autor je svatosvatá pravda a Nvidia to dělá. Na druhou stranu nelze vše co vypadá neobvykle hned oznámkovat konspirací. Takových tvrzení bylo. Třeba v 90 letech o tom jak nelze prolomit šifru MD5, o tom jak nelze zjistit polohu nositele mobilního telefonu, atd. Vtipné bylo, že ve stejnou dobu v časopisu CHIP se rozebíralo konkrétní zařízení i to jak to funguje.. A v TV - reportáže typu ne ..konspirace lež...Dnes se za konspiraci označuje mnohé a to je chyba.
Víme, že tato marketingová taktika obecně existuje a současně nemáme /dnes/ dost informací k tomu abysme tvrdili, že ji Nvidia používá. To je celé..
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 08:33:04

Ano. Toto samozřejmě funguje. Ukázat, že mám něčeho fakt málo a zvednout cenu. Problém je, že Nvidia by z toho nic neměla, protože prodává čipy pořád za stejné peníze. A navíc, ceny těch karet nahoru nešly. Pokud se bavíme o koncových cenách, tak tam je to o konkrétním shopu. Ale pokud se bavíme o cenách v distribuci, tak ta cena je stále stejná jako byla před 3 týdny. Houpe se to jen plus mínus pár korun v závislosti na dolar. To znamená, že já si můžu teď objednat 3080 X trio za 21750 s DPH. Když byl před třemi týdny kurz dolaru nižší, tak jsem ji měl za 21450.
Cena těch karet je stále stejná. Jen koncový prodejci si nahodí cenu. Proč? Protože za normálu by za stejné období prodalinohonasobne víc karet a měli na tom zisk. Takto prodají těch karet míň, ale potrebuju mít pořád stejný zisk. Proto ty ceny zvedají. Ale rozhodně to není Nvidia kdo by na tom vydělával.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 09:08:03

Nvidia je vyvoj, ona nevyraba nič, ale dava vyrabať a reprezentuje značku NVIDIA s čoho ma podiel s predaja. Nieje im jedno či maju podiel s 700€ karty, alebo s 900€.
To čo pišeš plati pre Samsung on vyrobi čip GA102 a zaň dostane cca 60€ kus, Samsungu je jedno či karty budu stať 200€ alebo 2000€ lebo oni dostanu len tych 60€.
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 09:16:08

Ano. Takže Samsung to vyrobí a prodá to nvidii. Nvidia ty čipy prodá výrobcům karet. Výrobci karet ty karty vyrobí a prodají je do distribuce. Distribuce je prodá do eshopu a v eshopu si ji koupí zákazník. To znamená, že Samsung má pořád stejně, nvidia má stejně, distribuce má stejně.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 10:34:45
avatar
ne, takhle to úplně nefunguje ....

NVIDIA objednává čipy a dodává výrobcům za různých podmínek, současně kontroluje dodávky DDR6X pamětí ty také dodává ona atd. je to bohužel mnohem složitější, než si představujete a NV má dost možností jak ovlivnit minimální ceny karet i po vydání ....
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 10:43:18

Ano. Dodává čipy za určitých stanovených podmínek. Tyto podmínky jsou už dlouho nastavené. Obecně podmínky a ceny všeho, co je potřeba na výrobu těch karet. Takže ceny jsou pořád stejné. Čili se stále nabízí ta stejná otázka. Kde se vezmou ty peníze navíc pro Nvidii, když ta ceny komponent nezveda?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 11:15:15
avatar
ne ty podmínky se běžně mění a klidně s každou dodávkou a jsou u každého výrobce různé ... speciálně když NV v tuto chvíli kontroluje dodávky GPU u DDR6X

vy tomu ale nechcete rozumět. NVIDIA to tak naplánovala od začátku, kontroluje vstupy, kontroluje výstupy kontroluje ceny ... jediné dosud dostupné karty byly vždy prodávány za mnohem vyšší ceny, než ty co stanovila oficiálně NV. jediné karty které byly za ty oficiální jsou FE verze, kterých bylo, je a bude omezené množství právě proto aby ceny karet co skutečně uživatelům budou ve velkém nabízeny, byly výše ...

celé je to vlastně jednoduché, dobře vymyšlené, jen jste to nepochopil ...

mě jediné na tom vadí fakt, že NV uvádí 699/1499 dolarů co by oficiální ceny 3080/3090, kdy tyto ceny dříve platili pro většinu karet včetně nereferencí. Dnes ale většina karet bude stát běžně mnohem více, kolem 799/1699 dolarů což jsou vlastně ty skutečné ceny, se kterými NV počítala, které ale NV neuvádí a má pro to dobrý důvod. to je celé.
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 11:30:17

Tak. Teď jsi mi smazal příspěvek. Udělal sis dobře? Porušil jsem pravidla? Napsal jsem něco sprostého? Asi si léčíš nějaké mindráky.
Faktem je, že se obchodu a výrobě na takové úrovni nevěnuješ a nemáš ponětí jak funguje. Ono je totiž jedno co se vyrábí a prodává. Ten koncept je aplikován na všechna odvětví. Takže buď diskutuj nebo diskuzi zruš, když chceš mazat příspěvky
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 11:56:57

A poznamenám tu ještě jednou aktuální cenu na distribuci za MSI RTX 3080 Gaming X Trio
kurz dolaru je 23,36
21750 s DPH
17975 bez DPH

Toto je aktuální prodejní cena z disrtibuce. Takže až dojde k onomu zdražení, tak sem napíšu novou cenu. Ale obávám se, že to nenastane.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 13:04:46
avatar
a jsou ty karty dostupné?
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 13:27:52

Nejsou. Ale cenu mám garantovanou. Tudíž si ty karty mohu objednat a dostanu je za tyto ceny. Toto mám potvrzeno. Ptal jsem se na to. Konkrétně jsem se ptal, jesti se může staát, že dojde ke zdražení těch konkrétních modelů, na které jsem se dotazoval. Byl jsem ujištěn, že ke zdražení nedojde, že ceny od výrobců jsou nastaveny, a že k případným pohybům cen dojde pouze v závislosti na kurzu měny.
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-17 09:47:46

Tak jsem včera večer jednu 3080 X TRIO objednal.
Cena bez DPH 17.887
Cena s DPH 21.643
Aktuální cena s DPH je 21.616. Dolar klesnul o pár haléřů
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-18 02:03:00
avatar
Ehm, a uvědomuješ si, že ta cena, za kterou sis tu kartu objednal potvrzuje to, co DD v článku píše? ;-)

Je to téměř 22k namísto NV inzerovaných 19k, což přesně odpovídá tomu, že reálně dostupné karty se budou prodávat za ceny o 100$ výše než Nvidia FE.

NV tak nastavila ceny ve smlouvách s AIB hned na začátku a jak správně píšeš, pokud se nestane něco fakt velkého, tak je nebude měnit.
Ta teorie popsaná v článku nijak neodporuje tomu co tady v diskuzi píšeš ty o tom jak fungují smlouvy mezi firmami.
Jediné co odpuruje tomu co tu píšeš je to, jak DD tvrdí, že NV si diktuje ceny při každé dodávce čipů. A tady bych se k tomu asi postavil podobně pochybovačně jako ty. Jen bych upozornil, že NV je něčeho takového přece jen schopná, takže je to sice nepravděpodobné a velmi nestandardní, ale ne nemožné.
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-18 03:38:11

Uvědomuješ si, že tohle Odkaz je premiový produkt? (extra rám na podložení karty, dračí blikadla, +1 ventilátor, měd a pojistky navíc, ...)
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-18 10:06:19
avatar
Uvědomuji. Ale ty si asi neuvědomuješ, že Nvidia FE karty jsou také prémiový produkt, který tomuto přímo konkuruje a přitom je výrazně levnější ;-)
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 11:03:22

No v podstatě už se mluví o tom, že Nvidia vyjednává kapacity pro přechod u GA102 a GA104 na 7nm TSMC. S tím jak budou zákazníci TSMC přecházet na 5nm, tak se uvolní kapacity 7nm procesu.
Ono tady se mluví o 8nm procesu Samsungu jako o nějakém průšvihu. On je to ale naprosto v pořádku fungující vylepšený 10nm výrobní proces. Pouze prostě s hustotou 45 milionů tranzistorů na mm čtvereční je ten čip GA102 na něm už příliš velký a při daných frekvencích nenažraný. On ostatně Samsung svůj výrobní proces obvykle optimalizuje pro menší ARM čipy ane pro tyto obry.
Na 7nm TSMC s hustotou kolem 65M/mm by ten čip byl podstatně menší na úrovni 430 mm a měl by další rezervy v oblasti pracovní frekvence.
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 11:12:41
avatar
Ano tohle zní mnohem smysluplněji. Pokud nvidia plánuje přechod na 7nm je potom možné že objem odběru od Samsungu je již nyní na minimu.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 11:15:56
avatar
ne tak to není, tak rychlé to rozhodně nebude. Na to zapomeňte, pokud bude nějaký 7nm REFRESH, tak nejdříve za rok ...
Spacekd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 11:50:36

To se mě taky nezdá, určitě tu výrobu spolu ladili nějakou dobu a garantovali nějaký odběr. Takže po půl roce odejít někam jinam? Takhle to nechodí. To by bylo hrozně drahý. To bych spíš viděl rozjezd nového produktu, třeba mobilního, tam se na spotřebu kouká mnohem víc.
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 12:55:42

No já taky píšu, že dojednává kapacity ... to je samozřejmě k výrobě čipů ještě celkem daleko a karty založené na takovém čipu by byly na trhu tak někdy na přelomu Q2 a Q3/2021.
Majklos [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 12:21:58

Takový dlouhý článek, a přitom to šlo shrnout do sdělení "Nvidia udělala uměle omezení dostupnosti karet, aby předstírala vysoký zájem o své produkty řady RTX 30". Místo toho tady máme 2741 slov (7 stránek) "souvislostí", které s tím vůbec nesouvisí (např. že jde o výpočetní architekturu) Musel jsem to číst 2x, než jsem našel to, co odkazoval titulek.

PS: Ta teorie je nesmysl, chcete-li: konspirace. Kdyby to tak Nvidia chtěla udělat a kopírovala by tak třeba Apple, tak by jen vyvolala zdání nedostatku. Reálně by toho měla kopec. Tj. na trh by šly desetitisíce kusů co týden, místo požadovaných "nízkých jednotek" statisíců.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 13:07:06
avatar
ta teorie není nesmysl, funguje to tak. Každopádně uvidíme, pokud se zázračně objeví velké množství karet v listopadu a většina se bude prodávat o cca 100 dolarů výše než je 699/1499 oficiální cena, tak se potvrdí. Pak doufám v omluvu některých v této diskusi vůči mě ...
Majklos [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 13:11:51

No, nebo to bude znamenat, že Samsung konečně dodává dostatečné množství čipů pro partnery nvidie. A taky že nečekaně (sarkasmus) si AiB nacení své nereference dráž, než nvidia. Occamova břitva.
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 13:13:36
avatar
A nebo se bude vycházet z ceny na alze která si taky přisadí. Takže samozřejmě že tohle nastane, ale nijak to nepotvrzuje tuhle teorii
Majklos [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 13:37:38

Pravdu máte, vypadl mi tam (minimálně) jeden bod dodavatelského řetězce.
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 13:31:02

Toto nelze ale posuzovat podle ceny v obchodě. Protože tam nevíme, kolik si na tom oni nasadí. Museli bychom vědět, za kolik ty karty nakoupí.
GiGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 13:40:03

Nemuzou najednou pustit vsechny karty. Cena by logicky musela po prvnim pretlaku klesnout...
Omluva prijde, pokud na tom NV vydela vic, nez kdyby ty karty distribuovala ihned...

Souhlasim s tim, ze to NV muze delat umele. Tech firem, co takhle kurvi trh, je mraky. Jenom si myslim, ze tady je to trosku jinak...
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-17 15:05:08
avatar
Pritom se to da pomerne jednoduse shrnout kratkou scenou z Futuramy:
Odkaz
Majklos [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-17 22:14:50

Ano,spravne. Tam je videt,ze navodili zdání nedostatku,ale realne toho meli furu a kazdemu to prodali. A ted ruce nahoru,kdo dal realne nvidii penize za 3080 (koupil si ji a ma ji doma). Hmm? Nikdo? Ahaaaa. Takze tolik k tomu primeru
Stapor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Marketing 2020-10-18 08:56:53
avatar
Marketing je opravdu složitější, než se zdá.
Ve všech příspěvcích bez vyjímky, včetně samotného článku, je zapomenuto na jeden důležitý aspekt, který se týká NVidie, a to množství objednaných čipů od výrobců.
Pokud vytvoříte zdání nedostatku, máte páku, jak jednotlivé odběratele nutit k podepsání většího kontraktu, než zamýšlený výrobce vlastně měl. Je tam i možnost lehkého vydírání, např.: Pokud podepíše MSI kontrakt na odběr né předpokládaných jednoho tisíce čipů, ale třeba pěti tisíc ks, NVidia přislíbí přednostní dodání čipů MSI. A takto to vlastně může udělat s každým jednotlivým výrobcem, protože obchodní kontrakt, je obchodní strategie, která podléhá utajení a nelze ji nikde legálně dohledat.
Pokud by se potvrdilo, že AMD bude mít konkurenceschopný výrobek, s lepším poměrem cena/výkon, hrozilo by NVidii, že objednané čipy od Samsungu, nebude mít komu prodávat.
Takto si zajistí, že čipy odeberou výrobci a ty když nebudou moci prodat, z důvodu konkurenčních čipů od AMD, tak už to není problém NVidie, ale jednotlivých výrobců.
Obchodní strategie NVidie je velice agresivní, na což tady dokola DeDe i já upozorňujeme a stále je víc ovcí, kteří to nechápou, nebo to spíš nechtějí chápat. Samozřejmě toto chování NV umožňuje veskrze žádná konkurence na trhu.
Ale aby to nebylo pouze negativní, vypadá že se blýská na lepší časy.
Takže i kdyby teď všichni fanoušci NV prozřeli, konkurenční výrobek od AMD byl výrazně lepší a výhodnější, a fanoušci NV by hromadně nakoupili konkurenční výrobek, tak jedinný koho by tím potrestali, by nebyla NV, ale jednotliví výrobci.
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-17 07:53:49

Ano, toto je klidně možné. Ale má to pár trhlin. Ty kontrakty se uzavírají dopředu. Ne až tehdy, kdy je ten nedostatek. Další věc je, že se v článku píše, že se karty zdraží a nvidia na tom vydělá stovky milionů dolarů navíc. Což zase odporuje vašemu příspěvku o kontaktech.
Zde se jen poukazovalo na to, že to, co je popsáno v článku, je ekonomický nesmysl.
Stapor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-17 08:26:35
avatar
Kontrakty se uzavírají dopředu a mohou se kdykoliv v průběhu obchodní smlouvy upravovat, pokud s tím souhlasí obě obchodní strany, tzv. dodatky k obchodní smlouvě. Nezlobte se, ale zde žádnou trhlinu nevidím. Dodatků jsem uzavřel stovky, které ve své podstatě klidně úplně změnili veškeré parametry smlouvy.
A naopak, dodatky se uzavírají právě ve chvíli, kdy se na trhu něco mění. V tomto případě jakýsi "nedostatek" čipů.
A co se týče výdělku miliónu, či jakéhokoliv reálného čísla, je pouze v intencích spekulací.
Musíte rozdělit obchod, tak jak reálně funguje a spekulace od lidí, kteří obchod ve vyšším levelu neprovádí.
A ano, tato spekulace je obchodní nesmysl. Nebyla by nesmysl pouze v případě, kdyby byla NV samaritán a potvrdilo se, že čipy pro jednotlivé výrobce jsou tak drahé, že na nich výrobce s ohledem na FE edice od NV, nemá obvyklou marži a NV by uměle zadržovala čipy, aby výrobci mohli prodávat své produkty dráž, tj. s vyšší marží. Ale NV není samaritán a nedostatek čipů není pouze u FE edic, ale všeobecně. Takže pouze mylná spekulace.
Ale podstata je ochrana investic NV do výroby čipů u Samsungu a ziskovost NV, v případě, že by se povážlivě změnily tržní síly po vydání čipů od AMD.
Bohužel lépe to již takto obecně nedokážu vysvětlit.
Obchod je živá věc, ale nelze pochopit z jednoho příspěvku.
Ve vyšším obchodě není nic statického, pouze koncový spotřebitel uzavírá statickou smlouvu s prodejcem, kde jsou parametry jasně dány dopředu a podpořeny zákonem.
Ale v tomto případě se nejedná o vztah obchodník - spotřebitel, ale obchodník - obchodník a to již neupravuje občanský zákoník, nýbrž obchodní zákoník, doporučuji prostudovat.
Zkusím jednoduchý postup pro pochopení, pro laika.
1, Nabídka - poptávka
2, Rámcová obchodní smlouva o odběru určitého množství produktu. (V té jsou ale podmínky oboustranné, kdy se tato smlouva nemusí plnit)
3, Dodatek č.1 k obchodní smlouvě, odkazující na jednu z podmínek, jmenovanou v rámcové smlouvě
4, Dodatek č.2
5, Dodatek atd, atd....
6, Plnění, které se může významně lišit od plnění v rámcové smlouvě.
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-17 08:29:33

Ano. Úpravy kontraktů jsou možné tak jak píšete. A přesně jak říkáte, musí s tím souhlasit obě strany. A myslíte si, že firmy formátu Asus, MSI atd. se nechají oblbnout a nemají podložené informace? Čistě teoreticky by to mohlo být jak píšete, ale reálné to asi moc nebude. Protože ty karty co se prodávají, jsou stále za sjejnou cenu jako byly při vydání.
Stapor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-17 09:09:30
avatar
Tady přece nemluvím ani náhodou o ceně karet, ta je v tomto případě irelevantní.
A jak zmiňujete, firmy formátu Asus, MSI nemají podložené informace, tak jako je nemám já a nikdo jiný mimo NV a Samsungu je nemá.
I kdyby výše zmíněné firmy spekulovali, tak jim to není moc platné. Oni potřebují prodávat, jinak to mohou zabalit a dostáváme se k skoro nulové konkurenci na trhu. Není se na koho jiného obrátit, než na NV a nikdo nepředpokládá, ani já, že by se poměr prodejů GPU najednou otočil ve prospěch AMD, takže je nutné prodat GPU od NV. A náhle jste v situaci, kdy defacto musíte přistoupit na podmínky NVidie.
Chápete to ?
Jinak kdyby jste ještě chtěl spekulovat o tom proč třeba Samsung neřekne, jak to opravdu je. Smlouva o obchodním tajemství, je tak tvrdá, že kdyby se provalilo, že Samsung někde něco proflákl, tak ty čipy Dává NVidii zdarma a ještě jí možná ke každému čipu pár doláčů přidá.
Jak jsem již zmínil, pochopit marketing který se odehrává mimo běžné spotřebitelské sféry, fakt nejde pochopit, ani vysvětlit v pár krátkých příspěvcích.
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-17 09:29:06

Já reaguji na článek, ve kterém se píše, že karty zdraží a Nvidia na tom vydělá. Že Nvidia teď dělá umělý nedostatek a v listopadu bude "zázrakem" karet plno a budou za vyšší cenu.
Co se týče těch informací, tak přeci jen bych si dovolil tvrdit, že těch informací mají podstatně více než my.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-18 02:37:47
avatar
Ale to jen špatně chápeš článek. Tam se nepíše, že zdraží, ale že se budou prodávat za vyšší cenu než FE a to se prodávají (tedy teoreticky, páč reálně nejsou) už od začátku. Žádné zvýšení ceny již vydaných karet.
Stapor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Konspirace, česky spekulace 2020-10-17 06:56:12
avatar
V příspěvku výš, jsem vysvětlil marketing, a to je fakt.

A spekulace (konspirace), by byla pouze, že by jsme se domnívali, že NV půjde a uzavře s AMD dohodu (např. finančně ohodnocenou), že AMD vydá své produkty až zmiňovaného 28.10., právě z důvodu dostatku času a tlaku pro NV výhodnou k jednání a podepsání kontraktů s jednotlivými výrobci.
Jenže toto je jasná kartelová dohoda, která by při odhalení více poškodila AMD, jako toho slabšího v obchodním vztahu a proto se nedomnívám, že je to reálné.
Tak toto je konspirace

Takže když si můj příspěvek výše, dáte do souvislostí se situací na trhu, nedává to najednou smysl ?
A pokud to někdo jako souvislost nevidí, určitě se na něj nezlobím, protože kdyby byli všichni faktičtí obchodníci, nebylo by komu prodávat výrobky, které veskrze popírají nějakou přidanou hodnotu oproti jinému výrobku a jejich přidaná hodnota, je pouze vyšší cena.
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-17 08:11:18

Ne. Vy jste vysvětlil jednu z možných marketingových praktik. To, že jste to napsal je fakt. To, že to tak je není fakt ale spekulace, protože si troufnu tvrdit, že nevíte, že to tak je.
No a konspirační teorie je prakticky cokoli, co není podloženo a dokázáno. Bohužel se těžko poznává, jestli se jedná o onu konspirační teorii nebo je to opravdu tak.
Stapor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-17 08:41:17
avatar
Asi vás potěším, ale nemám potvrzeno od NVidie, že to tak je A ani se nehodlám s vámi přít, jestli mám, či nemám pravdu.
Ale troufnu si tvrdit, že v tomto ohledu mám dostatečně velký přehled a pokud si srovnám dostupná vstupní data, z momentální situace na trhu, zatím jiná "marketingová strategie" na danou situaci nesedí a v případě aplikace jiných obchodních praktik, by nedávala žádný finanční ani jiný profit.
Základem každého obchodu je v první řadě ochránit své investice, které se promítají do ceny akcií na trhu, čili profitability celé společnosti, což NV samozřejmě udělala.
Další bonusy spojené s momentálním krokem NV jsou také nasnadě. Halo efekt, který nedostupností GPU, činí z daného produktu v mysli spotřebitele jakýsi "lepší" produkt a je schopen ovlivnit některé spotřebitele k zakoupení méně výhodného produktu.
Každá obchodní strategie zahrnuje nespočet proměných, situací na trhu atd., což vytváří komplexnost obchodního tahu, který tvoří tým špičkových marketérů. To opravdu nejsem schopen osvětlit na pár řádcích na fóru.
Ale Váš názor vám neberu, jste spotřebitel a můžete si situaci vysvětlit jak chcete a o to NV jde.
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-17 09:14:15

Ano. Opět to tak teoreticky může být. Ale opravdu si nemyslím, že je v zájmu Nvidie 3 měsíce neprodávat (když může) a čekat na konkurenci a potom vypustit ohromné množství čipů do oběhu. Oni by tím šli proti sobě. Jediný nápad, který mě napadá je, že konkurence nebude a oni to ví. Tím pádem by mohli udělat to, že čekají, až se lidi dozví, co má konkurence (přitom Nvidia už to ví) a po vypuštění konkurence si nastřelí cenu nahoru, protože ví, že můžou. Ale tento scénář je asi tak stejnou konspirační teorií, jako samotný článek.
Každopádně čas ukáže. Protože pakliže se ukáže, že ceny jsou stále stejné, Tak je toto celé opravdu jen konspirace.
Stapor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-17 10:50:12
avatar
Ještě jednou. To co zde popisuji, nemá absolutně nic společného s koncovými cenami hotových GPU. To je míchání hrušek s jabkama.
Jedná se o hodnotu investic do výroby čipů u Samsungu a smluvně zajištěný odběr množstí čipů NVidií, který zajišťuje NVidii danou domluvenou cenu za čip.

Ale opravdu si nemyslím, že je v zájmu Nvidie 3 měsíce neprodávat (když může) a čekat na konkurenci a potom vypustit ohromné množství čipů do oběhu. Oni by tím šli proti sobě.
Nemůže prodávat dostatečné množství, pokud nemá zajištěný odbyt všech , nebo alespoň velké většiny nasmlouvaných odběrů od Samsungu. Potřebuje donutit výrobce k úpravám odběru čipů.

konkurence nebude a oni to ví. Tím pádem by mohli udělat to, že čekají, až se lidi dozví, co má konkurence (přitom Nvidia už to ví) a po vypuštění konkurence si nastřelí cenu nahoru, protože ví, že můžou
Naopak, domnívají se že konkurence bude a to ohrožuje množství odebíraných čipů výrobci karet.

Jdete na to úplně opačně.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-18 02:45:19
avatar
Jaké 3 měsíce? :-O
NV představila karty v září s reálnou dostupností spíš kolem přelomu září/říjen a AMD pokud vím má představit karty v říjnu s reálnou dostupností na začátku listopadu. To je maximálně 1,5 měsíce, rozhodně ne 3 měsíce.
Reálně se spíš bavíme o měsíci, kdy NV mohla prodávat karty za ceny, které si sama nadiktuje bez ohledu na konkurenci.
Pokud se NV bojí, že takové ceny již po uvedení RX 6000 nebudou konkurenceschopné, tak naprosto chápu, proč to neudělala a vyčkává.
Stapor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-18 09:20:24
avatar
Ani toto nevystihuje úplně reálnou situaci na trhu.

NV představila karty v září s reálnou dostupností spíš kolem přelomu září/říjen a AMD pokud vím má představit karty v říjnu s reálnou dostupností na začátku listopadu. To je maximálně 1,5 měsíce, rozhodně ne 3 měsíce.
Reálná dostupnost karet NV má být taktéž, jako GPU od AMD v listopadu. To je víc, než 1 a 1/2 měsíce. Ale je to pouze spekulace, ničím nepodložena. Ale ani toto není důležité, protože spotřebitelské ceny již byly ohlášeny, takže nebyl problém to za tyto ceny distribuovat. K těmto spotřebitelským cenám, je samozřejmě pevně navázána velkoobchodní cena pro výrobce.

Pokud se NV bojí, že takové ceny již po uvedení RX 6000 nebudou konkurenceschopné, tak naprosto chápu, proč to neudělala a vyčkává.
S ohledem na cenu výroby u TSMC a nutné marže AMD, není moc reálné, že by koncové ceny GPU od AMD, byly nějak výrazně nižší.(Naopak cena výroby u Samsungu je výrazně nižší, což přibližně vyrovnává rozdíl, mezi velikostí samotných čipů od NV a AMD.) A kdyby náhodou byla cena AMD nižší, tak NVidii nebude dělat problém, nabídnout ceny ještě nižší a k tomu se samozřejmě vážou i ceny pro výrobce a žádný výrobce se nebude bránit snížení ceny čipu od NV.
Tady jde o to aby NVidia měla smluvně zajištěn odběr svých čipů a pak si již může dělat s cenou co chce, protože ohlášené ceny, se přímo vážou na ceny čipů pro výrobce.
Takže teď mohla prodávat čipy ostošest a nic by to neovlivnilo, až do reálné dostupnosti GPU od AMD. A když se tak neděje, tak je to pouze z obchodních důvodů, kdy výrobce žene do "ouzkých", aby výrobci pod příslibem zajištění dodávek čipů, pro své GPU, udělali Nv co největší ústupky.
Vždyť už to tady přece bylo s jejich pofidérními smlouvami atd. Vy si jako myslíte, že NV to shodila ze stolu a posypala si hlavu popelem s tím, že to přehnala ??? Tak a teď mi zase vyprávějte jinou pohádku.
Nic neshodila ze stolu, naopak své zájmy stále tvrdě prosazuje a doposud ji to vychází a tento případ, věřte nevěřte, není vůbec nic jiného.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-18 10:41:43
avatar
"Reálná dostupnost karet NV má být taktéž, jako GPU od AMD v listopadu. To je víc, než 1 a 1/2 měsíce."
Tady ti nějak hapruje matematika. Pokud by opravdu byla reálná dostupnost NV karet až v listopadu, jako AMD, tak by NV neměla ani jeden den kdy by mohla prodávat karty za jí diktované ceny bez ohledu na konkurenci ;-)

Jinak máš samozřejmě pravdu "mohla prodávat čipy ostošest a nic by to neovlivnilo, až do reálné dostupnosti GPU od AMD." Ale zaprvé sám tvrdíš, že reálná dostupnost jejích čipů a čipů AMD je stejná a tedy nic prodávat reálně nemohla. A i pokud by čipy dostupné měla, tak pokud by ty čipy dodávala a AIB karty se prodávaly za ty aktuální ceny (které jsou obecně vyšší než ceny FE karet), tak by pak v recenzích při uvedení AMD karet vypadali její karty hůře, než když se bude prodávat jen omezený počet FE karet za ty nízké ceny, na které AIB karty nedosáhnou.

O tom, že máš naprostou pravdu o vyjednávacích praktikách NV směrem k AIB by mohl pochybovat snad jen naivní školáček. O tom se není vůbec potřeba bavit.
Stapor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-18 11:12:32
avatar
Ale vždyť ona ty GPU přece prodává, né že neprodala ani jedno GPU. Ale prodává jich jen tolik aby výrobci byli pod tlakem od spotřebitelů, kteří jim "výrobcům" vyčítají nedostupnost, a výrobci přistoupili na podmínky NV. Takže dnů má dostatek, ale pouze nevíme jak daleko je s úpravami smluv s výrobci.
P:S: určitě jsi všiml, že u dostupnosti v listopadu uvádím, že se jedná pouze o spekulaci.
Nebo věříš tomu, že Samsung vyrobí pár stovek čipů denně ?
To už by v tuto chvíli poškozoval NVidii a postupně by se dostal do fáze, kdyby ji ty čipy dával zdarma. Proč by to dělal, nebo si myslíš, že jsou u Samsungu tak naivní, že podepíší kontrakt na výrobu čipů, které neumějí vyrobit ?

A co se týče té druhé části, ta je pouze v rukou recenzentů, jakou kartu zvolí do výkonostních testů a naštěstí, je zde spousta nezávislých recenzentů, na které nemá NV páky a ty tu jednu kartičku od svého spřízněného výrobce určitě dostanou, takže recenze bude nejen s FE verzemi.

Koukejte na to v širších souvislostech, vy se strašně soustředíte vždy pouze na jeden aspekt, ale to je množina prvků, která je od sebe neoddělitelná.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-18 16:41:21
avatar
Ale ne, zase mi podsouváš něco co jsem ani nenaznačoval.
Já jsem naopak psal, že si myslím, že reálná dostupnost čipů pro NV karty byla cca kolem půlky října, a že tedy jejich aktuální nedostupnost je umělá.

To, jestli Samsung vyrábí dost nebo málo teď není důležité. Upřímně stejně jako ty, ani já ani náhodou nevěřím tomu, že Samsung nezvládá výrobu. Mnohem pravděpodobnější mi přijde prostě to, že NV ty čipy ukládá na sklad a čeká na vydání AMD karet.
To, z jakých pohnutek to dělá už je něco, na čem se tu asi žádní dva lidé neschodnou a těch teorií je víc...
exRathanuviel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-18 10:33:08
avatar
Dovolím si nesouhlasit. Cokoli, co není dokázáno či podloženo je nepotvrzená teze/teorie. Konspirační teorie popisuje dění, jež je výsledkem spiknutí.
Montr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - teorie 2020-10-17 13:21:47

Muj pohled je tenhle. Nvidia udelala kartu a dala ji realnou cenu, za kterou muze ty karty dodavat/prodavat. Jsou recenze, je reklama, v povedomi odberatelu nova generace za lepsi cenu nez predchozi atd...

Rekneme ze Nvidia zamerne nedodava tolik cipu kolik by realne mohla. Coz muze davat smysl, protoze muzou nastat 2 scenare kde je vlastne v obou pripadech trochu nebezpecne prodavat kartu ve velkem, za nejakou cenu, driv nez vyjdou AMD grafiky.

1. AMD karty budou dobre. Rekneme +- vykonove stejne. Nvidia muze zacit sve karty prodavat za +- to co jsme videli na zacatku prodeje.
Problem tehle situace je v tom, ze aktualne si zadny vyrobce nemuze dovolit udelat to, ze by zacal 3080ku prodavat za nejakou premrstenou cenu rekneme za 28-30k. I kdyz by se jiste vsechny prodali. Protoze v momente kdy by vysli grafiky AMD, ktere by na tom byli vykonem stejne, ale cenou treba 18k a oni by museli 3080 drasticky zlevnit bliz k te oficialni cene, aby ty karty byli konkurence schopne. Tak by je lidi umlatily. A tuhle situaci si nemuze zadny vyrobce dovolit.

2. AMD karty na tom nebudou zdaleka tak dobre. Cili cena Nnvidia karet se muze vysplhat na nejakou hodnotu dle pomeru cena vykon. A za tuhle cenu se muze uz dlouhodobe prodavat protoze nebude zadna konkurence(nvidia by mohla vyrobcum zvednout cenu). To je ale zase duvod proc nemuzou vyrobci ted prodavat karty ve velkem za nizke ceny a az pak v reakci na konkurenci ceny zniceho nic zvednout. Zase by to pusobilo dost zvlastne.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-18 02:49:55
avatar
Přesně tak.
A tak NV zvolila vyčkávací taktiku a reálné ceny karet se usadí až po tom co na trh přijde i konkurence.

Což nám jako jeden z mnoha náznaků jasně říká, že konkurence bude, jinak by se NV takto nechovala.
Otázka tedy není jestli AMD vyrovná výkon RTX 30XX, jen za kolik a s jakými provozními parametry.
Stapor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-18 10:11:42
avatar
Přesně tak.
A tak NV zvolila vyčkávací taktiku a reálné ceny karet se usadí až po tom co na trh přijde i konkurence.

Není to trochu nelogické ?
Koncové ceny GPU se přeci upravují stále, ať již příchodem konkurence, dobou jakou jsou již na trhu, cenou výroby čipů atd. Tak proč by teď NV neprodávala své čipy za již dávno ohlášené ceny a s příchodem GPU od AMD by suše neoznámila " A teď vám nabízíme naše GPU ještě výhodněji". Co by jí v tom jako mělo bránit ? Nevidím jedinný důvod.
Pokud změní cenu, příchodem GPU od AMD, tak jako tak popře již ohlášené ceny.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-18 10:58:38
avatar
Nelogické? Určitě ne. Ale je možné, že je ta úvaha založená na špatných vstupních proměnných a neznalosti. Přece jen nejsem odborník na obchod a marketing...používám jen selský rozum ;-)

"proč by teď NV neprodávala své čipy za již dávno ohlášené ceny" -> Protože prodávat FE edice pro ní není moc výhodné. Má na nich relativně malou marži a jejich účelem je jen v recenzích nabídnout dobrý poměr cena/výkon proti konkurenci.

No a co se týče úpravy cen již prodávaných karet, tam je to jednoduché. To, že se ceny vždy upravují je samozřejmě pravda, ale pokud by vrhla karty na trh za vysokou cenu a po ani ne měsíci prodejů musela výrazně s cenou dolů, tak si extrémně naštve ty nejvěrnější fanoušky, kteří právě nakupují hned při uvedení karet každé nové generace.

"Pokud změní cenu, příchodem GPU od AMD, tak jako tak popře již ohlášené ceny" Zde si myslím, že NV na rozdíl od nás dobře ví, jaký výkon nabídne AMD a i přibližně za jaké ceny to dokáže vyrábět, takže počítá s tím, že žádné změny cen již nebudou potřeba. Prostě jen dál bude za maličko vyšší cenu nabízet podobný výkon jako AMD a tedy bude mít nižší pomer cena výkon, kde díky tomu, že recenze budou srovnávat ceny AMD vs NV FE, ten rozdíl nebude až tak markantní.
To, že FE edice budou pořád nedostatkové a reálně dostupné AIB karty budou dražší a bude na nich NV více vydělávat je věc druhá.
Stapor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-18 11:24:27
avatar
To, že FE edice budou pořád nedostatkové a reálně dostupné AIB karty budou dražší a bude na nich NV více vydělávat je věc druhá.

Musím tě zklamat, cena pro výrobce se určuje z ceny nejnižší na trhu, takže ba naopak, oni na cenách FE edic vydělávají vlastně víc, ale pouze co se týče čipu, pouze prodělávají na celém komplexu GPU. Protože samotný čip jaksi nefunguje
Ale pořád v tom marně hledám důvod, proč by to těm výrobcům nedodávala, když by na tom mohla vydělávat, jak tvrdíš a oprávněně.
A nezapomeňme, ona výrobcům již dodává, ale málo. Tak proč asi ?
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-18 16:32:55
avatar
Obávám se, že absolutně nerozumím, co chceš říct větou "cena pro výrobce se určuje z ceny nejnižší na trhu". Můžeš to zkusit znovu a pro pomalejší jako jsem já? ;-) Díky

Nicméně bez ohledu na to, co jsi tím myslel mi přijde, že přehlížíš dvě základní věci:
1. Výroba FE edic je velmi drahá, páč používají velmi nestandardní komponenty a i ten design stál spoustu peněz za vývoj. A prodávají je za, na poměry NV, velmi dobrou cenu, když uvážíš, že RTX 3080 musí mít výrobní náklady o dost vyšší než RTX 2080Ti a přesto jí prodávají za 60% ceny.
2. Za čipy pro AIB si NV nechá velmi dobře zaplatit, páč jak už tu vylo výše správně uvedeno, oni nemají kam jinam jít a v podstatě jim nezbývá než akceptovat podmínky, které jim NV nabídne.

Jak už jsem psal, dodává výrobcům málo proto, aby se ty karty nedostali moc mezi zákazníky dokud nevydá AMD své karty a v recenzích se neutkají ty "levné" FE edice s AMD.
Tyto recenze budou to co do velké míry určí vnímání pozice NV vs AMD na příštích několik měsíců a tak je pro NV klíčové, aby z toho srovnání vyšla co nejlépe.
Stapor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-18 20:30:41
avatar
Obávám se, že absolutně nerozumím, co chceš říct větou "cena pro výrobce se určuje z ceny nejnižší na trhu". Můžeš to zkusit znovu a pro pomalejší jako jsem já? ;-) Díky

Tím jsem chtěl říci, že cena čipu je pro výrobce vždy nižší i s ohledem na jejich marži, než nejlevněji nabízené GPU od Nvidie. Každý výrobce by měl být schopen vyrobit stejně levné GPU, jako to od NV i s tím ,že na tom GPU bude mít svoji marži, i když ne samozřejmě takovou, jako na špičkovém GPU.
Stapor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-18 20:37:49
avatar
1. Výroba FE edic je velmi drahá, páč používají velmi nestandardní komponenty a i ten design stál spoustu peněz za vývoj. A prodávají je za, na poměry NV, velmi dobrou cenu, když uvážíš, že RTX 3080 musí mít výrobní náklady o dost vyšší než RTX 2080Ti a přesto jí prodávají za 60% ceny.
Ale oni s předpokladem výkonu GPU AMD ani dražší být nemohou, i když by hodně chtěli. A ten design byl i částečně nutnost, kvůli TDP celé karty. Prostě nějak to uchladit musí.

2. Za čipy pro AIB si NV nechá velmi dobře zaplatit, páč jak už tu vylo výše správně uvedeno, oni nemají kam jinam jít a v podstatě jim nezbývá než akceptovat podmínky, které jim NV nabídne.
Ano a dokonce i s tím, že odeberou množství, které bude NV vyhovovat. Nakonec jsi dopspěl k stejnému závěru, i když oklikou.
Ale jak dobře si nechají zaplatit od výrobců, nemám ponětí. Jen vím, že se to musí vyplatit i těm výrobcům.
Stapor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-18 20:26:19
avatar
@Montr
Citace:
1. AMD karty budou dobre. Rekneme +- vykonove stejne. Nvidia muze zacit sve karty prodavat za +- to co jsme videli na zacatku prodeje.
Problem tehle situace je v tom, ze aktualne si zadny vyrobce nemuze dovolit udelat to, ze by zacal 3080ku prodavat za nejakou premrstenou cenu rekneme za 28-30k. I kdyz by se jiste vsechny prodali. Protoze v momente kdy by vysli grafiky AMD, ktere by na tom byli vykonem stejne, ale cenou treba 18k a oni by museli 3080 drasticky zlevnit bliz k te oficialni cene, aby ty karty byli konkurence schopne. Tak by je lidi umlatily. A tuhle situaci si nemuze zadny vyrobce dovolit.

Já mám pocit že všichni, toho co se týče NVidie, trpíte ztrátou paměti.
Co udělala NV příchodem karet Super ? Znehodnotila investice do té doby všech spotřebitelů GPU NESuper.
Co se vlastně stalo ?
Lehce ořezaná 2080ka se stala 2070Super za +-stejnou cenu jako předchozí 2070. Jak k tomu přišel kupující 2070 NESuper, když zaplatil stejnou cenu a měl o o jeden výkonostní stupeň slabší GPU ? To samé 2060Super vs 2060NESuper.
A kamenoval někdo někoho ? Ne ovečky srazily paty a bylo ticho po pěšině.
A co by se stalo teď ?
Úplně to samé co předtím, tj. nic.
Je pouze Vaše zbožné přání, aby se něco stalo, ale nic se nestane.
Apropo, v tuto chvíli by se jednalo pouze o kosmetickou úpravu ceny a na výkonu už by to nic neměnilo, NV nemá kam výš jít.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-18 16:25:16
avatar
To máš sice pravdu, ale to se stalo po dlouhých měsících prodejů, možná dokonce po téměř roce.
Kdyby to samé udělali po pár týdnech, tak by to bylo úplně jiné haló ;-)
Stapor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-18 20:46:54
avatar
Můj názor: nebylo, Nv prošli ještě větší prasárny bez většího povšimnutí.
Fans Nv jsou v dostatečném počtu.
Teď zrovna jsem četl příspěvek na foru, kdy jeden ultrafans Nv obhajoval GSync, který je největší zbytečností mezi zbytečnostmi a je to ten klasický příklad, kdy ti nepřináší nic navíc, pouze jen vyšší cenu.
A obhajoba toho GSyncu. GSync funguje, dle toho fanánka, já nevím, mě nezajímá, prý od 38 GHz a Freesync od 45GHz, což je opravdu důvod jako prase. Koupím si monitor za dvacet táců a budu ho živit GTX 1050kou. Jo to dává logiku.
Takže jestli NV zdraží, nebo zlevní, tak se prostě podle mého vůbec nic nestane.
A podle mě to není vůbec důležité, pro mě je důležité srovnání, na které si ještě chvíli počkáme
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-18 21:29:00
avatar
Hele to je hrozně těžké říct. Ale když ani NV to nechce riskovat, tak by z toho asi bylo přece jen hodně křiku:-)

Jen trochu narovnání pojmů a dojmů ;-)
Určitě jde o Hz a ne GHz a pak taky o to, že i při použití RTX 3080 se ti může snadno stát, že minimální FPS spadnou občas ve 4k pod 45. Takže to nemusí pro někoho být tak virtuální problém, jak ty ho z toho děláš;-)

Nicméně pokud vím, tak Freesync už docela dlouho umí něco, čemu se říká LFC a díky čemu funguje klidně už od 30Hz. Takže to je jen o tom koupit si monitor, který LFC umí a není to o nic horší než Gsync.
Stapor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-19 17:49:13
avatar
Jo promiň, celou dobu tu píšem o čipech a pak o monitorech, tak mi tam ulítlo GHz, místo Hz
Nikdo není dokonalý

A pokud by mi náhodou padali FPS ve 4K pod 45 FPS, tak trochu uberu detaily, které konkrétně ovlivňují výkon GPU a jsem z toho venku. Předpokládám, že když za kombo GPU-monitor, někdo vyhodí 40táců, tak snad tomu trochu rozumí a nebude drtit vše na ultra high, aby z toho měl leporelo
Montr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-19 17:32:51

@Stapor
To byl jen muj nazor jaky by mohl byt duvod neprodavat hned vsechno ted. Nebo by to ani nemusela byt Nvidia ale samotni vyrobci.
Kazdopadne to byla jen uvaha coby kdyby. Ja osobne si nemyslim ze by Nvidia neco nedodavala ja si myslim, ze na tom ta vyroba neni tak dobre a ze se proste aktualne neda delat vic karet.
Jinak ja nemam zadne prani aby se neco stalo, me je uplne jedno co se stane. Az budou obe karty na trhu tak si vyberu ktera me bude vyhovovat lip a je mi jedno jestli to je Nvidia nebo AMD Samozrejme cim lepsi konkurence tim lepsi cena at tam nebo tam.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 412x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1613x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1269x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1163x
Komentářů: 5
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1861x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1662x
Komentářů: 0