AMD a NVIDIA přiznávají, že situace s grafikami hned tak lepší nebude. Vyšší ceny a další potíže. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 14 leden 2021
altObě firmy říkají, že dělají maximum, výroba jede tak rychle, jak to jen jde, ale prostě to nestačí.

 

 

 

 

Poměrně smutný CES 2021. AMD a NVIDIA měly v plánu představit zajímavé nové grafiky, nakonec se k tomu odhodlala jen NVIDIA, a to jen částečně. AMD nakonec plán představit další novinky rovnou odpískala. Obě firmy pak v rozhovorech v zákulisí přiznávají, že fakticky ztratily vliv na situaci a prostě se vezou spolu s námi a všemi ostatními.

  • AMD – mobilní i mainstreamové RDNA 2 (RX 6000) budou tohle pololetí

Původní plán byl představit mainstreamové Radeon RX 6700/6700XT modely na tom menším NAVI 22 čipu, který bude také nejzásadnějším produktem pro mobilní sérii RX 6000M. Jenže situace to neumožnila. Výrobní kapacity jsou plně vytíženy výrobou SoC AMD pro konzole, výrobou ZEN 3 procesorů (včetně nových CEZANNE) a výrobou větších NAVI 22 a velkého Instinct Mi100 GPU, takže na nic jiného teď prostě není prostor.

Poptávka po všem navíc trhá rekordy, výroba jede na absolutní maximum a nestíhá. Nejen AMD, ale všichni výrobci se potýkají s tím, že prostě není dost křemíkových desek, není dost mnoha klíčových elektrotechnických komponent a do toho všeho zdražuje výroba a zásadně zdražila doprava. A jednoduše není v silách samotných výrobců s tím v dohledné době něco zásadního udělat.

AMD oficiálně říká, že se tak alespoň snaží dostat maximum nových Radeon RX 6000 grafik a také ZEN 3 procesorů k běžným hráčům a zákazníkům a nepreferuje prý nutně OEM. Současně opět potvrdilo, že proti původnímu plánu neukončí výrobu referenčních RX 6800/6900 modelů, ale bude je vyrábět, a hlavně prodávat přes své stránky dále. V některých zemích tak díky tomu stále je možnost kupovat reference za ty referenční ceny. Bohužel u nás to oficiálně nejde. AMD také přiznává, že nemá žádné páky na výrobce karet, pokud jde o jejich ceny, a že tlak na zvýšení cen je enormní jen díky znatelně vyšším nákladům na výrobu a dopravu. V USA navíc skončila výjimka, díky čemuž měly grafiky nižší tarify (Donald Trump a jeho Tarify na Čínské zboží). Takže zdraží ještě více. Nicméně nová administrativa by mohla ty tarify snad rychle zrušit.

Každopádně AMD tvrdí, že dělá maximum pro udržení karet na těch cenách, které ohlásila, ale situace není normální, a ještě nějakou dobu nebude. Pokud se ale věci uklidní, AMD říká, že věci se velmi rychle vrátí k normálu, ale není v jejích silách říci, kdy to bude. AMD také oficiálně potvrzuje, že odložila některé produkty, ale má v plánu vydat mobilní a také mainstreamové Radeon RX 6000 modely s NAVI 22 čipem během první poloviny tohoto roku.

V tuto chvíli, co jsem slyšel ze zákulisí, tak vydání RX 6700/6700XT pro desktop bylo odloženo nejdříve na konec března. Uvedení mobilních RX 6000, které jsou postaveny hlavně na tom NAVI 22, je pak naplánováno na Q2. Nejpozději na Computexu, který snad letos proběhne standardně začátkem června (o čemž já osobně dost pochybuji). AMD prostě nemá na výběr za situace, když poptávka je už teď větší, než stíhá výroba po tom, co už má na trhu. Takže uvádět ještě výrazně žádanější produkty, to by věci ještě zhoršilo. Jinými slovy, AMD moc nevěří, že se situace v průběhu Q1 výrazně zlepší, poptávka zůstává vysoká a problémy omezené výroby mnoha věcí také.

  • NVIDIA ohlásila RTX 3060 jen na papíře. Mobilní RTX 3000 jsou priorita

Společnost NVIDIA na tom není o nic lépe, než AMD. Obě společnosti nemají problém z hlediska příjmů a prodejů svých produktů, kdy vyhlíží opravdu skvělá čísla (jak by také ne, když snadno prodají všechno, co dokáží vyrobit a není toho málo!). Obě firmy ale naráží na limit, že nedokáží zajistit větší objemy dodávek a současně ztratily vliv na ceny karet. NVIDIA dokonce zrušila prodej svých FE edic, zůstávají už jen na papíře, takže prakticky není způsob, jak ty RTX 3000 karty za ohlášené ceny koupit. Navíc NV se vyhýbá komentářům o tom, kam její výroba hlavně cíli, protože z účetnictví vyplývá, že jednoznačně preferuje těžaře, kterým prodává napřímo před hráči. Pokud jde o hráče, jasnou prioritu mají mobilní RTX 3000 karty, kdy NV chce naposledy využít šance mít zde fakticky monopol. O notebooky i ty herní je rekordní zájem. A díky novým mobilním procesorům AMD je zde také pořádně živo, jenže AMD ještě nevydalo mobilní grafiky RX 6000M, které dorazí až v Q2. NVIDIA si tak ještě naposledy užívá situaci, kdy všechny nové notebooky s RYZEN 5000 a Intel procesory s přídavnými grafikami, mají výhradně RTX 3000 karty s čipy GA104 (RTX 3080M/3070M) nebo GA106 (RTX 3060M). Ty jsou tak naprostou prioritou i před desktopovými modely teď. Prostě tohle je příležitost, kterou si NV nemůže nechat ujít, nebojuje zde o zákazníka, má jistý odběr a může si účtovat co jen chce.

Z toho důvodu NVIDIA sice vydala desktopovou RTX 3060, ale neřekla ani kdy vůbec bude reálně dostupná. Řekla jen, že asi na konci února. Což se téměř jistě změní. Navíc NVIDIA ohlásila tuhle 12GB grafiku za 329 dolarů. Skvělá cena, ale co jsem se bavil s výrobci a distribucí, prakticky všichni kroutí hlavou a nikdo nevěří, že by se za tuhle cenu ta karta objevila. Nejoptimističtější odhady jsou 349 dolarů, realističtější 379 dolarů pro většinu skutečně dostupných modelů, a to někdy nejdříve v březnu. A dostatek těch karet rozhodně nebude, pokud bude pokračovat situace.

Sama NVIDIA zopakovala, že zlepšení dostupnosti a situace na grafickém trhu vlastně v Q1 neočekává. A pro NVIDIA navíc Q1 znamená únor – duben (má je o měsíc posunuté)! Samozřejmě ale dělá maximum pro to, aby vyrobila co nejvíc a prodala za co nejvíce, stejně jako všichni ostatní. Takže upřednostňuje high end verze pro těžaře a herní GPU pro mobilní OEM. A pokud se nic nezmění, tak u tohoto věci zůstanou nejméně do dubna.

  • Závěr

AMD ani NVIDIA nedokáží nic udělat s omezeními ze strany výroby. Potíže s nedostatkem materiálu na výrobu čipů řeší všichni. Do toho je nedostatek dalších součástek pro výrobu nejen grafických karet. Ceny výroby vzrostly u všeho, ceny dopravy jsou na několikanásobku normálu a nic nenasvědčuje tomu, že se věci v dohledné době zlepší. Co se musí stát pro zlepšení?

Opadnout poptávka. Což je paradoxně to jediné, co si výrobci nepřejí. Každopádně bez toho se věci nezlepší. Zásadní tedy pro celý svět je dostat Koronavirus pod kontrolu. Očkování musí začít fungovat, tak aby se zase rozjela ekonomika, doprava (což by snížilo ceny) atd. Tohle ale nepochybně zabere ještě mnoho měsíců, vlastně většinu letošního roku (a to jen když všechno půjde dobře a podle nejoptimističtějších plánů). Kapacity výroby sice také rostou, ale jsou zde omezení, která nelze rychle vyřešit. Výrazně by pomohly zákazy těžby digitálních měn a výrazný pokles jejich hodnot, což by zejména pro dostupnost GPU znamenalo možná největší přínos. Zkrátka a dobře, AMD a NVIDIA nemohou dnes sami vyřešit prakticky nic, jsou pasažéři rozjetého vlaku, ve kterém sedíme všichni a všichni společně jej musíme dostat pod kontrolu.

Pokud ještě někdo pochyboval o tom, jak moc je svět propojený, tak už to vidí v praxi. Nejde o jednoho člověka, jednu firmu, jeden produkt. Všechno je spojené se vším, a tak nás musí zajímat, co se děje na druhé straně světa. Svět je vesnice, která hoří a kde momentálně třetina obyvatel říká, že to není problém, že to hořet správně má. Třetina zmateně pobíhá a snaží se oheň uhasit foukáním a třetina kouká a čeká, jak to všechno dopadne …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Dubik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-14 13:56:48
avatar
mam objednanou rtx 3080 msi ventus za 21500 kč, což je nejlevnějši cena kterou jsem narazil, pry dodavatele posouvaji pořád termíny a v únoru nějaká dodávka možná dorazí.. mě je to fuk kartu mam , tak pokud někdo uvidí zajímavou cenu klidně předobjednat, ikdyby to znamenalo , že mu pak dorazí za 3 měsíce.. pač ty ceny naopak mužou ještě růst co sleduju obchody , tak den ode dne roste jejich cena i na předobjednávkách
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-14 14:59:35
avatar
já si teda nejsem jistý (obecně) jestli je dobré doporučení jít do předobědnávek. Jen si to představte, kdybych si takhle objednal celé herní PC, tak dám třeba 60 tisíc ihned a dva měsíce za to nemám nic.

A nejde jen o PC, zrovna včera jsem si objednával do pracovny kancelářské křeslo - kvůli konstantnímu HO. No a protože nechci žádný chinashit herní křeslo (btw doporučuji shlédnout Odkaz ať neuděláte tu chybu, že byste něco takového snad chtěli), ale výrobu na zakázku u české firmy. Kdo se snažil během korony sehnat nábytek, tak ví jak to teď je - budu čekat na výrobu minimálně měsíc, přitom jsem zaplatil ihned.

Tím chci říct, že to co nutně nepotřebuji (např. novou herní grafickou kartu, narozdíl od křesla, protože v něm prosedím 14h/denně), tak než předobjednávat raději neobjednávat vůbec a čekat až bude situace normální. Tím chci říct, že pokud neumíte bez nové grafické karty žít, tak asi předobjednávka ano . Stejně tak se dají sehnat i Zeny3, u ufouna dokonce cca měli včera 5600X půl dne skladem. Stejně jsem to neudělal. Když si zvyknou lidi takhle fungovat nebudou mít výrobci ani prodejci na tom důvod cokoliv měnit a žádané zboží se už bude jen prodávat prostřednictvím aukcí předobjednávek. Z normálního trhu se tak stane jakýsi kickstarter. Mě to teda moc "normální" nepřijde a tohle chování nepodpořím svými penězi
Dubik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-14 15:31:58
avatar
Tam jde primárně o tu cenu, protože když člověk vidí někde cenu která je dobrá a obchod je ověřenej klidně předobjednat , pokud to zboží nepotřebuje hned což já nepotřebuju.. je mě fuk zda ta karta dorazí za měsíc, dva , tři ,čtyři, ale ta cena se už nikde nevyskytuje a pochybuju že to na ni pak padne, pač už po té předobjednávce cenu té karty zvedli o 1300kč, ano obchod tu objednávku prakticky může zrušit z různých důvodů , ale tohle seriozní shopy nedělaj.. semtam se spletou v ceně viz třeba Sapphire 5700xt Nitro - byla nabízená u CZC shopu za nějakých 10800kč, jen první den mám pocit v předobjednávkách než upravili cenu a zdražili ji, itak sem pak měl možnost si tu kartu za tu cenu vyzvednout a doted ta karta nikde tuto cenu nestojí poslední rok, spíš ted už ani není skladem vůbec.. takže když někdo uvidí něco někde pod cenou oproti jiným shopům a má ten shop dobrý recenze, proč nepředobjednat dopředu?
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-14 15:51:40
avatar
Mi se takhle podarilo trefit 5900x za 14k z czc, papirove nedostupne, ale doma bylo snad za tri dny.
Rx 6800 nitro jsem zase objednaval v suntechu za 18k - ikdyz jsem zaplatil predem, obchod mi sam od sebe poslal penize zpatky, ze budou chtit zaplatit az to odeslou (tehdejsi odhad byl pulka ledna, porad cekam). Takovy pristup v nastale situaci mi prijde fer, jen mam pochybnosti, ze by to udelaly i ty nase "predni" eshopy s pchw o.O
mittar [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-14 15:42:58
avatar
Od toho je dobirka, je jasny, ze takto nejisty a dlouhodoby predobjednavky je blbost platit predem a tech 40-50kc navic nema smysl resit v teto dobe.
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-17 08:07:21

Já ti nevím. Cca měsíc jsem seděl na ho na obyčejné židli. Nedalo se to vydržet. Koupil jsem na CZC herní křeslo jejich "vlastní" značky. A jsem plně spokojen. Z věcí, které jsem si koupil kvůli sezení doma na HO tahle měla největší přínos. Ani 32" UHD monitor mi tak nezvedl komfort.
petrM78 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-17 17:39:14

kdyz ti vyhovuje proc ne..belka tady presne temto taky sazi jedno doporuceni za druhym ja mel taky podobne kreslo, tenkrat jeste bez priplatku za nalepku herni, ale jinak to stejny, po roce a pul prosezeny a kozenka se zacala loupat, po dalsich dvou letech uplne ko. lepsi kancelarskou zidli se sitovanym operadlem mam 7 let a prakticky furt jako nova, krome "zdraveho" posedu jde nastavit i na "kreslo" a po pul roce i ty zada byli nejaky lepsi...
Fry [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-14 16:54:00
avatar
uh, to som ale rád, že som nečakal na RX 6700 sériu, by som asi nedočkal a keď áno, za akú cenu...
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-14 17:30:08

Těsně před Vánoci jsem upgradoval PC (CPU Intel) a co jsem se tak namátkou díval, dnes bych dal o zhruba 15% víc. Procesor dražší, deska dražší, ssd dražší, i ram dražší - všechno dražší.
Shylock [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-14 21:50:00
avatar
6800 xt za 27k... na patru koupil jsem a krvácel... a pak jsem svou starou 1070 prodal za 7k... nějak se to tím srovnalo ... je to divná doba...
loso [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Nová karta 2021-01-14 22:34:25

Tak já objednal 27.12. a nic neurgoval a 12.1. mne přišla výzva k vyzvednutí došlého zboží. 13.1. jsem si tu předraženou krásku Sapphire NITRO+ AMD Radeon RX 6800 16GB OC vyzvedl a dnes osadil do komplu. Stačí na ní i zdroj 650W platinum.No neber to, když těžaři zas tak blbnou. Tak a teď ještě povýšit zbytek sestavy. Původní Sapphire PULSE Radeon RX Vega 56 půjde do druhého komplu.
budy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-15 01:09:24
avatar
V posledni dobe narazim na komentare o tom jak jsi kde kdo objednal Big Navi. Obcasne nachazim nabidky k predani objednane karty k vyzvednuti v ruznych obchodech...Nechapu to. Jak vubec si nekdo muze objednat zbozi ktere nema uvedenou cenu ani neni umozneno jej vlozit do kosiku? Tak ja uz jsem asi oficialne dinosaurus kdyz uz ani neumim objednat zbozi v eshopu....Poradi mi tu nekde kde a jsk objednat?
kell_01 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-15 01:58:12

Nejvetsi sanci si mel po uvedeni kdy mi sla udelat obednavka z aplikace v mobilu.
Na webu to slo pry nekolik sekund na mobilu minuty sice obednavek bylo 180 a karet 20
Tejden sem marne cekal a pak sem byl proaktivni a typek na druhym konci telefonu mi dal do te obednavky misto safiru(co prodej skoncil) asrock co meli skladem ale na webu tesime se.
No a o 6 hod pozdeji sem vyzvedaval 6800xt jak jednoduchy a kdyz pripoctu ze mi ji sef za 10let u firmy zaplatil tak to byli krasny vanoce.
loso [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-15 08:32:16

Na czc.cz si pořád můžeš objednat např. RX 6800 a mají tam i cenovku. Pak musíš čekat.
StahlGAMING [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-15 12:01:36

Ja chcem toto ako ju zohnat som ochotny cakat https://www.czc.cz/asrock-radeon-rx-6800-xt-phantom-gaming-d-16gb-oc-16gb-gddr6/306069/produkt
FilipAGuy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-15 21:43:33
avatar
Prečo práve tú? Nevidím nič čím by sa odlišovala od iných a momentálne ide od 950€ a viac skús Sapphire Pulse alebo Nitro+. Tie rozdieli medzi kartami sú zanedbateľné, ale v cenách je rozdiel veľký. Ja som našiel Nitro+ za 800€. A aj to už nie je pravda. Rovnaký predajca už predáva po 860€.
StahlGAMING [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-16 18:00:43

Lebo mam rovnaku zakladnu dosku a paci sa mi potrpim na dizajne mam priehladnu skrinu a zvyknem si obdivovat komponenty (taka uchylka) no a nechcem sa pozerat 3 roky na nejaku kartu co vlastne ani nechcem
loso [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Recenze nereferenčních GPU 2021-01-16 00:11:37

Dotaz na "DD": Kdy budou recenze na nereference nových Radeonů? Děkuji.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-16 13:07:25
avatar
nějaké doděláváme, zase na to tak moc nespěcháme, protože víte jak je to s dostupností ;) navíc vzhledem k výborným chladičům na referencích nečekejte od běžných nereferencí nic výrazně lepšího ...
FilipAGuy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-16 14:38:35
avatar
Věd ešte nedávno si tvrdil, že objednáš a do pár dní máš doma a problém nie je. Tak kde je pravda?
Alarik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-17 17:30:39

To platí o procesorech 5XXX
Alarik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-16 13:22:06

Mám objednané čtyři 3080 z různých obchodů, kde šla alespoň vložit do košíku, na dobírku a čekám odkud se ozvou první, že posílají. Zbytek vystornuju. Udělal bych to rád i s Radeonem 6800 XT od Saphiru, ale na ten jsem nikde ani nenarazil. Nepamatuji takovouhle situaci, že by byly takhle vybílené sklady.
freakyfriday [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-17 18:29:21

A to keď vyťaží intel svojimi core kapacity tsmc to bude koniec ...pošúcha peniazmi a 90% kapacít apple/qualcomm/intel ...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 94x
Komentářů: 0
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 909x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 773x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 872x
Komentářů: 1
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1685x
Komentářů: 6
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydání
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydáníÚterý, 09 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1759x
Komentářů: 1