Nedostatek grafických karet může trvat celý rok – výroba prostě nestíhá. A může být ještě hůř. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 01 březen 2021
altŽádné zlepšení situace v Q2 tohoto roku se neočekává! Dokonce jsou vyhlídky špatné na celý rok.

 

 

 

 

Už jsme o tom psali v poslední době několikrát, ale nyní dostávám další zprávy, které hovoří o tom, že vyhlídky na zlepšení jsou minimální. Naopak, objednávky výroby na další měsíce a kvartály se stále potýkají s převisem poptávky z několika odvětví. To je problém i pro produkty, které se do výroby dostanou, všechno zdražuje a výrobci tomu budou muset přizpůsobit i ceny vydaných produktů. Ceny stanovené třeba minulý rok už prostě nelze letos v současné realitě dodržet …

Výrobci speciálně grafických karet ale i dalších nedostatkových věcí (například zdroje), jsou ve zvláštní situaci. Na jednu stranu si nemohou stěžovat na prodeje. Klidně mohou teď zrušit marketingová a sales oddělení, protože je nepotřebují ;). Aniž by se o to museli snažit, okamžitě prodají všechno hned jak to vyrobí (někdy i dříve) a zákazníci se navíc mezi sebou předhánějí, kdo zaplatí víc, stačí jen zamávat krabicí produktů. Nicméně někteří výrobci nejsou tak krátkozrací a vědí, že současná situace může také velmi rychle skončit. A pak budou potřebovat zase ty zákazníky, kteří jsou na tom v současnosti biti nejvíce, tedy hráče a koncové malé uživatele. Bohužel výrobci mají jen velmi malou (čti žádnou) kontrolu a možnosti, jak zajistit, aby jejich produkty nekončily v rukou překupníků a skalperů, kteří na tom vydělávají dnes mnohem víc než samotní výrobci.

 Problémem je i dnes jen třeba stanovení realistické doporučené ceny. Viděli jsme to u RTX 3060 u které NVIDIA vyloženě vylhala 320 dolarovou cenovku, ačkoliv ví, že ani za normální situace by ta karta tolik stát nemohla. Tak tak by pokryla výrobní náklady. Reálná cena by byla 379 dolarů. Ale většina výrobců nabízí své karty RTX 3060 za v průměru kolem 479 - 500 dolarů (i víc). Nemá prostě žádný význam vyhlásit doporučenou cenu třeba 379 dolarů, protože za ty peníze teď nikde ta karta nebude existovat. A něco podobného nás čeká u nového Radeon RX 6700 XT. Ten měl být opravdu cenově atraktivní a agresivní. Jenže nebude. Za současné situace dokonce AMD zvažovalo, že doporučenou cenu ani neoznámí. Jednoduše by kromě naštvání lidí, ničemu neposloužila.

AMD nebude schopno původně plánovanou doporučenou cenu RX 6700 XT dodržet. Výrobní náklady, ale hlavně realita výrobních kapacit dnes, to prostě neumožní. Nicméně nestanovit doporučeno cenu také nejde. Takže AMD nakonec půjde cestou, jakou zvolili někteří výrobci grafik u RTX 3060, kde místo NVIDIA nereálných a přímo vylhaných 320 dolarů, stanovily ceny kolem 500 dolarů, jako v současných podmínkách realistickou dodržitelnou hodnotu. Samozřejmě je to šílené, ale bohužel taková je poptávka a výrobní realita. AMD tak u nového RX 6700 XT oznámí hodně vysokou cenu. Ne proto, že by chtěla, ale proto, že za tolik je jsou ochotni výrobci dnes z hlediska nákladů dodávat. A je to cena, za kterou se ty karty skutečně v běžném prodeji mohou objevit. Bohužel reálné ceny nakonec stejně určití obchodníci, překupníci a hlavně skalpeři, kteří už teď vyhání ceny do neuvěřitelných výšin.

Viděl jsem na vlastní oči Radeon RX 5500 XT, který má stát 5 tisíc, prodávat za 20 tisíc+. A prodaly se. RTX 3070 jsou dnes běžně za 35 tisíc normální. RTX 3090 za 80 tisíc také nic neobvyklého. A prodávají se. Prostě cokoliv přijde tak i za absurdní cenu se proste prodá. Zejména AMD to prý velmi štve, protože i teď v tuto chvíli stále dodává výrobcům karet sady (GPU+paměti) pro výrobu Radeon RX 6800/6800XT a 6900XT za ceny tak, aby ty katy mohly prodávat zákazníkům za ty oficiální doporučené ceny 579/649/999 dolarů. Samozřejmě v praxi ale už sami výrobci dodávají do distribuce ty karty za své doporučené ceny zhruba 700/850/1200 dolarů a pak si k tomu přisadí ještě distribuce a obchodníci a výsledek všichni známe.

AMD tak paradoxně má z výroby nových Radeonů „jen pár dolarů“ a mnohem více si mastí kapsu výrobci a zejména distribuce a obchodníci, kteří mají klidně 100% marže dnes. AMD je speciálně na některé značky a výrobce opravdu naštvaná, protože ani nepředstíhají, že se snaží. AMD tak údajně výrazně přehodnotí spolupráci s některými a alokaci GPU, které některým výrobcům dodává. Za stávající situace se tak nelze divit tomu, že NVIDIA všechny výrobce a prodejce obchází.

Nezajímá ji teď výroba pro hráče, které i cíleně upozaďuje, protože jen blázen by za současné situace věřil tomu, že když NV představí těžařskou sérii karet, tak že část už tak omezených kapacit výroby GPU a elektro-komponent pro karty, nebude pro ně prostě použita a o to méně herních grafik vznikne. NVIDIA také prodávat herní grafiky za ty své doporučené ceny dnes samozřejmě nehodlá (nekoupíte tak ani ty její FE karty už, v případě RTX 3060 ani FE edici nepředstavila, takže se ani nepokusila předstírat, že si těch 329 dolarů za ni nevycucala z prstu) ... a maximalizuje výrobu pro těžaře i na úkor herních GPU a komponent pro ně. A navíc výrobu těch karet sama zadává (přišla s cenou novou "těžařskou" sériií) a přímo je pak sama prodává těžařům rovnou bez prostředníků "výrobců" apod. Takže žádné dělení o provize apod. Samozřejmě akcionáři jsou nadšeni. Zákazníci z řad hráčů, jsou nadšeni o poznání méně. Dá se říci, že výrobci samotní situací dnes postiženi prostě nejsou, ale jejich běžní zákazníci ano.

  • Bude lépe? Spíše ne …

Navíc jak jsme psali v předchozích článcích, není to jen problém výroby samotných GPU. Velký nedostatek čipů postihl automobilový průmysl, problémy mají také výrobci jiných elektro-komponent, bez kterých ale funkční grafickou kartu, základní desku nebo obecně moderní elektroniku neposkládáte. Je obrovský přetlak poptávky nad nabídkou a někteří (automobilový průmysl) dostávají v dalších objednávkách výroby přednost. To se prý výrazně projevuje v objednávkách na dalších měsíce a kvartály. A to se přetaví do nabídky produktů v následujících kvartálech.

Je tak prý dost pravděpodobné, že situace na poli grafických karet nejen že se nezlepší, ale bude ještě horší! Jen pokud jde o samotné GPU prý současná poptávka převyšuje kapacity výroby o zhruba 30%. Tohle se prostě nedá rychle vyřešit. Výrobci grafik tak už přiznávají, že očekávané zlepšení situace v Q2 2021, ke kterému se upínali pro své zákazníky, prostě nepřijde. Naopak se ozývají hlasy, že současná situace v současném stavu věcí, vydrží celý letošní rok a možná i déle. Je tu prostě hned několik obrovských problémů s výrobou jako takovou, o čemž jsme se ale nedávno podrobně bavili:

Řešení těchto věcí není prostě možné v horizontu měsíců, ba dokonce ani v nejbližších několika málo letech. Všichni přiznávají, že prakticky jedinou realistickou možností, jak by se současná situace mohla zlepšit je prudké snížení poptávky. Což však samozřejmě firmy nechtějí, protože oni na současném stavu maximálně vydělávají. Takže pokud stále čekáte na svou novou grafickou kartu nebo herní konzoli objednanou minulý rok, tak většina z vás bude muset čekat dále i přes rekordní objemy výroby. Nebo akceptovat cenu skalperů, kteří se stávají velkým problémem a neustále nějak skupují velkou část dodávek nových produktů a za miliony čistého (většinou nedaněného) zisku přeprodávají na bazarech a aukčních portálech. Jsou tak velkým problémem, že v některých zemích už připravují nové zákony proti nim …

Bohužel to všechno je jak situace, kdy vám hoří barák a vy pobíháte v pyžamu před ním, a zrovna vymýšlíte, jak vyrobit kýbl a kde do něj vzít vodu ….

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-01 17:10:05

Má vize běžného usera s B450 deskou a DDR4 pamětma je jediná. Upgradovat v nejbližší době na R5 3600 z 2600 dokud jsou za příznivou cenu a vyčkat na nové grafiky. Totiž udělal jsem chybu a ve shonu vzal před 2 měsíci tenkrát ještě levnou GTX 1660S od Palitu s mizerným chladičem. To byl fail z mé strany, ale nebylo na výběr. Takže upgrade CPU a do roka snad lepší dostupnost nějaké grafiky na úrovni RX6700/RTX3060Ti s pořádným chladičem. Pak dožiju a vyseru se na potencionální nepříznivou situaci v gamingu.
blackgray [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-01 19:12:06
avatar
Já si říkal něco podobného. Chtěl jsem B550 a R5 5600. R5 5600 nevyšel. 5600X je předražený. Nakonec jsem vzal B450 a to nejlevnější 4/8 CPU, co bylo = R3 3100 (+/- jako i7 4790K, ale za zlomek jeho ceny při vydání a je to furt super CPU) s tím, že za nějaký ten měsíc vyměním za 6 nebo 8 jádro z řady 5xxx. A měl jsem v plánu původně GTX 1660S a nebo z bazaru GTX 1070. Ale furt jsem přemýšlel, že 1070 už nebude dost a že počkám na nové RTX 3060/3050Ti. No teď lituji, že jsem si nepořídil bazarovou GTX 1070Ti a nebo 1080.
Furt všechno tak dlouho obracím v hlavě, až v drtivé většině všecko dobré pro.seru.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-02 21:05:57

Celkom trefne video
https://www.youtube.com/watch?v=jXHAGgdLbBw
vsn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-02 00:29:34

já teď kupoval R9 3950x za 10500,- na bazaru. Pokud nespěcháš tak stačí hlídat každý den a s trochou štěstí se dá sehnat zajímavý kousek.
MAXX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-01 17:21:38
avatar
Řešení = evropský eshop AMD, tak jak to mají amíci Bohatě by stačilo referenční provedení
lukeDD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-01 19:24:56

Súhlasím a AMD by išli všetky zisky.
lukeDD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-01 19:28:51

Chyba pomýlil som sa. dal som svoj ďalší komentár dole
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-01 20:29:33
avatar
Přesně tak!
Reference by stačila víc než bohatě. Ani jsem neplánoval něco jiného. Chci konečně zkusit vodu a na to jsou reference nejlepší.
kell_01 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-01 19:08:05

Je mi to vazne lito. Ale na druhou stranu kdo chtel mohl koupit v listopadu 3070 okolo 16-18 tisic. Stacilo si nastavit upozorneni a v noci kdy pipne naskladneni tak se dala ulovit hodne karet. Sem jednou sledoval ze ve 2 v noci naskladnili v 2:30 jeste byli a ve 4 uz nic.
Takze vydrzet,vydrzet a vydrzet!!!!!
lukeDD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-01 19:27:53

Takýmto tempom budem rád, keď o rok takto budú nejaké 6800XT k dispozícií. Lenže určite za rok v najlepšom naivnom prípade sa vrátia na doporučené ceny a vtedy by som ich už nebral. Snáď budem mať štastie s RDNA 3 niekedy ďalší rok. Radeon VII musí vydržať.
pcmaker [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Grafiky 2021-03-01 20:02:00
avatar
Znova opakuji. Grafických karet Nvidia je dost, ale né tolik dost (cca 1000ks/měs.), aby je distributoři dávali do volného prodeje. Vše jde do vlastních sestav. Pokud tedy chcete novou grafiku, musíte si koupit nový počítač, ve kterém tu grafiku dostanete. Zatím ty PC sestavy nejsou ještě tak moc předražené. Ale co není, může být. Proto dlouho neotálejte.
Iperitas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Nebal by som sa toho ze bude h 2021-03-01 20:12:49
avatar
Ja som nedavno predal moju RTX 2080ti za 25.000,- KC ktoru som takmer pred 2 rokmi kupoval za 28.000,- Myslim si ze na tuto dobu som dal este celkom fer cenu, na to co vidim na bazosi teraz ked predavaju 2080ti za 28-30tisic aj bez zaruky. (U tej mojej bola zatuka este vyse roka.)
Aby som mohol aspon nieco hrat tak som si kupil zatial 780ti 1Ghz OC. Prave ju testujem a sice som siel s detailami dole, ale za 3.000,- KC je to uplna pohodicka. Verim tomu ze bitcoin zasa do leta padne potom si kupim 3080ti za 12 az 15.000,- KC. Ak nie v lete tak na jesen, proste verim tomu ze ked skonci tato taziarska vlna tak zas bude bazos plny dobrych grafik za smiesnu cenu ako to bolo pred cca dvomi rokmi.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-01 20:35:39
avatar
Kdyby k tomu nebyl ten Covid, tak by Ti to asi mohlo vyjít, ale v kombinaci s Covidem to vidím spíš na příští léto
nobloch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-01 20:48:59
avatar
S GTX1080 klidně ještě rok vydržím, ale R5 1600 prostě potřebuju vyměnit.
Od ledna koukám dvakrát denně na CZC, jestli naskladní 5600x a zatím jsem ho neviděl. Jen jednou v Alze.
Taky vážně uvažuju, že bych koupil desku, ramky a SSD. Něco mi říká, že taky půjdou nahoru.
Na CPU bych dál čekal, nebo to zkusil přes pořadník. Víc jak 8,1k za něj totiž nedám. Vadí mi, že nebudu mít možnost zkontrolavat desku, jestli je v pořádku.

Co myslíte. Koupit teď, nebo čekat, až bude vše dostupné najednou.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-01 21:05:17
avatar
ty Ryzeny normálně chodí, jen si počkáš pár dní, ale chodí normálně bez problémů a tomu odpovídá i fakt, že drží tu oficiální cenu, kdyby skutečně nebyly, tak ta cena je mnohem vyšší...
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-02 22:54:28

Zas tak moc nechodí. Jedno PC jsem zalepil 5800X. Do druhého jsem dal 3900X (při srovnání lituji, že ne i do toho prvního. 3900X je mnohem lepší procesor než 5800X. Má vyšší výkon v Handbraku, žere méně, topí méně a stojí stejně jako 5800X). Do třetího PC už mám ale 2 měsíce předem zaplacený 5950X na CZC a nic. Minulý týden byly 3ks na Bohemce. TEdy byly v pondělí ráno. Odpoledne už ne.
Ziik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-01 22:25:55

Nobloch, nechápu co blbneš s tím naskladněním 5600X.
Prostě ho objednej a za 1-3 týdny ti přijde DPDčkem. Žádná věda.
Já ho koupil v prosinci a za 3 týdny, už teda v lednu normálně přišel. Samozřejmě celou tu dobu i potom bylo naskladněno 0 kusů, protože všechno co přijde se rovnou rozpošle těm co už mají koupeno.
Akorát se rozhodneš jestli zaplatíš dopředu nebo až když dodají.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-02 15:43:16
avatar
Přesně tak. Před Vánocema jsem objednal, za 3 týdny dorazil. Celou dobu u CZC měli skladem 0 ks.
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-02 11:46:09
avatar
Máš svatou pravdu nobloch, mám 2600X a čekám jak naskladní 5900X, ten koupím. Je to skoro TOP do B450 co mám a vydrží mi to roky. Pak budu čekat na nějakou tu rozumnou grafiku od AMD nebo NVIDIA, to je jedno. Zatím mi moje 1070Ti postačuje více méně na vše. Není kam spěchat, ale plně chápu lidi co třeba staví nový PC a jsou v prdééééli
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-02 12:11:13
avatar
??? můžete mě někdo vysvětlit, proč čekáte na naskladnění? prostě ten CPU objednej a on ti přijde, to že nejsou věci dnes skladem tak neznamená, že nejsou a nepřijdou ... on ti dorazí. U RYZEN 5000 je obvyklá doba dodání 3 - 10 dní po objednání i když nejsou skladem ....
nobloch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-02 12:55:28
avatar
Hotovo. Jsem zvědavý, jak dlouho jim to bude trvat. Deska a ostatní komponenty přijdou za týden.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-02 15:44:40
avatar
Nejpozději do 3 týdnů ho budeš mít.
Oldis22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - procak 2021-03-02 20:23:03

8390,- s dph a v patek ho mas doma

https://www.tsbohemia.cz/amd-ryzen-5-5600x_d365131.html
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-02 22:56:28

Už jsem to psal výše. 5800X jsou plné sklady, ale za ty peníze se nevyplatí. Mnohem lepší je za ty stejné peníze 3900X. Ale 5950X už mám předem zaplaceno 2 měsíce a nic. U CZC.
Maxik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-02 00:27:52

To se dalo cekat ze karty nebudou kdyz profitovost tezby lame rekordy, navic diky obmene milionu 4G karet za modernejsi ;) Cena logicky bude vyssi, to je klasicka nabidka/poptavka.. je vyssi poptavka nez nabidka = cena nahoru. Jak bude vypadat letosni sezona neumim odhadnout ale podle me by tohle silenstvi melo skoncit az na jare 2022 tudiz az pak budou karty bezne ke koupi.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-02 15:47:46
avatar
Jen by mě zajímalo, kde ty 4 GB grafárny jsou. Na Bazarech se jich objevuje po pár kusech za přemrštěné ceny a to by jich měly být k dispozici kvanta a za pakatel. Se obávám, že těžaři na nich začali těžit něco jiného než ethereum, když na to už nestačí.
Oldis22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 2GB 2021-03-02 20:25:01

Me dokonce nekdo rikal ze uz se experimentuje s 2GB grafikama hold kdyz cena meny roste tak roste i chut experimentovat
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-03 07:42:27
avatar
A to jsem třeba včera viděl na aukru borce prodávat za 28 tis. RX 5700 XT a vychzdvihoval u ní, že má na těžbu BitCoinu výkon kolem 50MH/s. Při tom jdou koupit do USB zažízení za zhruba 6 tis., která mají výkon 10 GH/s a spotřebu 5W a i když je připojíte k Raspberry Pi 3, které má spotřebu maximálně 15W, tak i při dnešních cenách za Bitcoin, která je přes 1 mil. Kč, se těžba na něčem takovém neoplatí a více zaplatíte za elektriku, než kolik vytěžíte. Bitcoin se neoplatí na GPU a ani na slabších ASIC těžit a stejně se do toho i dnes nějací vrhají.
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-02 10:36:27

Ze som ja nekupil vlani aspon nejaku bazarovu RX580 namiesto terajsejRX 380x. Teraz sa R5 3600 flaka a grafika poti krv.
Mano [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-02 11:16:02
avatar
A to som mal pôvodne v pláne tento mesiac kúpiť 6700XT za 10-12k. A teraz môžem za tie prachy predať svoju kartu ktorú som pred 2-3 rokmi kúpil za 7k už použitú. Možno aj za viac.
To je divná doba a keď sa pozriem na bazos tak mám dosť.
Vesy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-02 15:54:53
avatar
Vše jde, když se chce.

1. Problém jsou kryptoměny(především Bitcoin), řešení - vydat celosvětový zákon o virtuální měně a prudce ji srazit tam kam patří, ale to by zase Ti "Chudáci těžaři" neměli žádné zisky.

2. Výrobci HW sami napomáhají situaci viz Nvidia a jejich politika pro těžaře, omezit nákupy grafiky na 1-2 kusy na osobu + nějaký doklad totožnosti + třeba screen casu s komponentama, do kterého grafika/y půjdou.

3. Do budoucna udělat změny přimo v hw dané grafické karty, což by zabránilo těžbě, nebo ji omezilo na minimum.

4. Covid, dokud se situace nezlepší tak ceny dolů až tak rychle nepujdou, což může trvat i několik let, ale rozhodně by ceny byly nižší, než teďka.

Se svoji GTX 1080 ještě rok až dva vydržím, pokud to vydrží i ona, v případě nouze, se dá koupit GTX 1080/Ti za cca 12-15K
Oxbowww [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-02 18:45:16

Já včera čuměl jen tak po bazosi a nechápal jsem ceny těch starejch grafik, třeba 1070 za 15 litrů a podobný šílenosti. Já se jen bojím, kdyby mi odešla současná grafika, co budu dělat?
RenoRejns [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-02 20:41:18
avatar
Asi byla blbost prodavat 1080 za 6k aspon jsem nekomu udelal radost...
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-03 02:19:20
avatar
V září jsem stavěl kámošovi PC a dnes hořce lituju že jsem si ho nepostavil taky . Já nechápu jakto že během pár měsíců se zvýšila poptávka takovým způsobem že nemají čipy ani automobilky. To do teď ty čipy v autech nebyly? Nebo za všechno můžou opět těžaři? Spíš mi to připomíná ty těžaře ala rok 2017. A zdá se že bitcoin dolů jentak nepůjde... Každopádně když je trh na vrcholu, tak se nenakupuje. Dávám tomu rok, maximálně dva a poptávka půjde k šípku.
honcka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - přímý prodej 2021-03-03 14:27:41
avatar
Ono by to šlo velice jednoduše, kdyby výrobci začli prodávat na přímo 1 karta / 1 adresa a do tohodle marketu by to šlo přednostně, tak by se to vyřešilo (samozřejmě někdo může mít víc herních pc, ale to je v celkovém počtu herních zákazníků marginalita)
Vesy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-03 14:34:12
avatar
Viz můj bod čišlo 2 - "omezit nákupy grafiky na 1-2 kusy na osobu + nějaký doklad totožnosti + třeba screen casu s komponentama, do kterého grafika/y půjdou."

A do budoucna udělat kompletní změny v HW struktuře dané grafické karty, aby nemohla těžit virtuální měnu, nebo jen v malém množství.
honcka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-03 21:19:42
avatar
S těma dokladama totožnosti je celkem dost velký byroopruz kvůli osobním údajům, screen casu je celkem zbytečný, jde to snadno ošulit, jenom já mám v telefonu cca 200 fotek casů, když jsem dělal na servise, že jsme je standardně fotili před servisním zásahem. Bohatě stačí ta zasílací adresa, případně ještě to by šlo sloučit s číslem karty/paypal účtem.
Jinak, co si psal, tak bod 1 je totálně nereálný market cap bitcoinu nedávno překonal 1 bilion USD to je cca jako AMD, Intel, Nvidia a TSMC dohromady
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 576x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 687x
Komentářů: 1
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1269x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1105x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1092x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1750x
Komentářů: 6