NVIDIA také plánuje nové grafické karty – RTX 3080 Ti 12GB, RTX 3070 Ti 8GB a RTX 3050 Ti 4GB. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 22 březen 2021
altAť je situace ve výrobě a v obchodech jakákoliv, AMD a NVIDIA nepřestanou uvádět novinky.

 

 

 

 

Společnost NVIDIA začala s uváděním grafik nové generace jako první už v létě minulého roku. A už tehdy to nešlo hladce, když do prodeje dorazilo extrémně málo karet. A i teď téměř půl roku poté stále mnoho lidí čeká na tu svoji. Jenže zatímco od začátku tohoto roku můžeme AMD a NVIDIA do značné míry nevinit ze současné situace, protože těžařskou mánii a poptávku není v jejich silách vyřešit, RTX 3090/3080 vycházely v době, kdy ještě žádná významná těžařská mánie nebyla. Ta se bohužel naplno rozhořela až v listopadu/prosinci. Takže zatímco do té doby šel fakt, že karet nebylo dost, čistě na účet NVIDIA, která start ideálně nezvládla a nenaplánovala, od listopadu/prosince s uvedením dalších modelů NVIDIA a také celé AMD Radeon RX 6000 série, už nebylo v silách těchto výrobců GPU poptávku zvládnout …

Navrch se ještě zhoršila situace ve výrobě, kdy řada materiálů výrazně zdražila, nebo přestala být dostupná úplně. Takže teď na konci Q1 jsme v nejhorší situaci, která kdy byla bez výhledu na nějaké brzké zlepšení. Snad očkování proti Koronaviru výrazně zlepší situaci, čímž se opět dají některé věci do pohybu, případně klesne poptávka, případně se sníží zajímavost kryptoměn, ale v tuto chvíli bych moc neočekával … znamená to ovšem, že mají NVIDIA a AMD složit ruce v klín a neuvádět nové modely? Jakkoliv mizerné to s jejich dostupností bude? Samozřejmě že ne. Co kdyby se situace najednou skokově zlepšila a najednou by řešili, že opět musí bojovat o zákazníka a musí na to tedy mít připravené správné produkty …

  • NVIDIA chystá „refresh“ AMPERE modelů …

V současné době probíhá souboj AMD Radeon RX 6000 a NVIDIA RTX 3000 víceméně jen na papíře v maximálně u recenzentů, kteří ty karty běžně mají. A je to škoda, protože po letech tu máme skutečně vyrovnanou bitvu ve všech cenových segmentech a původní plán AMD být cenově hodně agresivní, zněl opravdu zajímavě. Samozřejmě současná situace neumožňuje žádnou cenovou agresivitu ani nějaké skutečně soupeření, protože oba výrobci prodávají cokoliv, co vyrobí prakticky za jakoukoliv cenu. Ale jak říkám, co kdyby se najednou situace skokově zlepšila? Těžařům by se třeba stala nějaká nehoda a krypto bylo prolomeno a vrátilo se na hodnotu, jakou reálně má, tedy nulovou?

AMD rozhodně dokázalo NVIDIA překvapit, ta viditelně nečekala, že by RX 6000 série byla až tak dobrá. Ostatně ještě nedávno si mnozí mysleli, a do krve se o to byli schopni pohádat, že AMD tak maximálně překoná RTX 2080 Ti. Jenže na tu stačí už nástupce RX 5700 XT v podobě RX 6700 XT, tedy střední NAVI (22). Velké NAVI (21) je úplně jiné zvíře a v mnoha hrách, speciálně v 1080p/1140p je Radeon RX 6900 XT k nemalému šoku mnoha, nejvýkonnější herní grafická karta na světě, překonávající i o polovinu dražší RTX 3090. Materiál k zajímavému souboji o zákazníka tu byl …

  • RTX 3080 Ti bude představena asi v dubnu

Právě to je pro NV trochu nepříjemné. RTX 3080 měl být TOP herní model, zatímco RTX 3090 měla být modla a nástupce TITAN série. Jenže AMD překonává RTX 3080 už jen s RX 6800 XT modelem, který je navíc levnější a efektivnější a má 16GB paměti, proti jen 10GB u NVIDIA. Fakt, že AMD dokonce v mnoha případech dokáže s RX 6900 XT překonat RTX 3090, je pak hodně nepříjemné překvapení pro NVIDIA, která tak nemůže jednoznačně tvrdit, že má skutečně nejvýkonnější herní grafiku, protože to prostě není ve všech případech pravda (stejně jako to nemůže tvrdit AMD).

NVIDIA ale nechce zlevnit RTX 3090a „ponížit ji tak“. Takže co udělá? Použije na to jiné jméno. Uvede RTX 3080 Ti, což je ve své podstatě prostě RTX 3090 s polovinou paměti (tedy 12GB místo 24GB). Samozřejmě protože, mezi RTX 3080 a RTX 3090 není v praxi moc velký výkonový rozdíl (asi jen 8-10%), neznamená to reálně mnoho, ale když bude RTX 3080 Ti třeba za 999 dolarů (můj odhad je spíše 1199 dolarů za současné situace), proti RX 6900 XT to bude vypadat hned o něco lépe.

V tuto chvíli to vypadá, že RTX 3080 Ti bude mít zhruba 80CU proti 82 u RTX 3090 a 68 u RTX 3080. Samozřejmě ve všech případech se stále bavíme o AMPERE GA102 jádru. Sběrnice bude 384-bit a k tomu tedy 12GB GDDR6X paměti.  Očekává se tak herní výkon +/- na úrovni RTX 3090, ale cena by měla být nižší (samozřejmě za současné situace jen na papíře). Aktuálně se hovoří o tom, že NVIDIA představí tenhle model v polovině dubna s tím, že dostupnost bude asi v květnu.

  • RTX 3070 Ti 8GB na konci května?

Překvapení je i nad očekávání vysoký výkon Radeon RX 6700 XT, který skutečně v mnoha případech má blízko výkonu RTX 3070. Je to prakticky plichta, kdy v řadě her je AMD výkonnější, v dalších je výkonnější NV a ve většině je to vyrovnané, takže víceméně výkonově vyrovnané karty, což nečekal skoro nikdo. NV ji sice uvedla za 499 dolarů, ale to byla výrobně nerealistická cena už v době oznámení. Za tu cenu by se podle výrobců neprodávala ani za normálních dob. NV také plánovala cenu vyšší, jenže AMD by s jeho Radeon RX 6800 za 549 dolarům, výkonově nedokázala překonat. Takže předstírá, že RTX 3070 je karta za 499 dolarů, ačkoliv za ty peníze ji neprodávala ani NV sama a rychle dostupnost svých FE edic ukončila. Nicméně papír snese všechno a tak v mnoha recenzích vidíte nesmysly o tom, že RX 6700 XT není za těch 479 moc atraktivní protože RTX 3070 je za 499, což v praxi ale nikdy nebyla pravda. Marketing NV je ale v tomhle nepřekonatelný …

Každopádně RTX 3070 je tak karta v území nikoho. Reálně levnější Radeon RX 6700 XT, je atraktivnější grafika (speciálně díky RDNA architektuře a optimalizacím pro ni u nových ehr díky přítomnosti v konzolích) a za normálních okolností by ji AMD určitě uvedlo i za méně než těch 479 dolarů, což je bohužel reálná cena v současné situaci. Hlavně na rozdíl od NV ty karty AMD za tyhle peníze skutečně sama prodává a dodává materiál na jejich výrobu výrobcům. Jeden z problémů RTX 3070 je jen těch 8GB paměti, navíc „jen“ GDDR6, takže proti 12GB u RX 6700 XT nebo dokonce 16GB u RX 6800 je v jasné nevýhodě. Nicméně NV nechce dát na tuhle kartu 16GB, protože by tím výrazně zvedla výrobní náklady, přičemž tu kartu prostě nemůže prodávat výrazně dráž (normálně). Takže co udělá?

S použitým 8nm jádrem AMPERE GA104 se toho moc dělat nedá. To už na stávající kartě jede prakticky na maximum, takže NV uvede jen plně aktivní verzi. Což ale znamená 48CU proti 46CU dnes, takže to ani nestojí za řeč. Největší změnou tak bude to, že sice RTX 3070 Ti má mít nadále jen 8GB paměti, ale má jít o rychlejší GDDR6X. To sice zvedne spotřebu a zahřívání a o něco zvýší cenu, ale pořád tu bude nějaké vylepšení. Samozřejmě nečekáme, že by RTX 3070 Ti byla nějak zásadně výkonnější než RTX 3070 (možná do 10%), a na Radeon RX 6800 12GB to určitě stačit nebude. A ten má mnohem větší OC potenciál navíc za podobnou cenu. V tuto chvíli se hovoří o představení karty někdy na konci května nejdříve.

  • RTX 3050 Ti – bude mít menší a slabší čip, než se plánovalo!

NVIDIA vědoma současné situace potřebuje jít hlavně po kvantitě. Takže se prý rozhodla, že RTX 3050 Ti, jež měla mít původně čip GA106 jako RTX 3060, bude postavena na menším GA107. To znamená drastické snížení výkonu díky snížení počtu jednotek na 2056 z původně plánovaných 3584. Výkonově tak půjde místo mainstreamu vyloženě o low end. Karta má mít navíc jen 128-bit sběrnici a jen 4GB GDDR6. Nicméně NVIDIA ví, proč to dělá.

Za současné situaci by byla schopna tohle řešení prodávat za cenu, za kterou by normálně prodávala ten nákladnější mainstream. Jenže těchto menších GPU vyrobí podstatně více z jednoho waferu. A protože jde o jednodušší kartu, bude i výrobně méně nákladná, tedy ještě větší zisk pro NVIDIA. Samozřejmě z pohledu zákazníka to není ideální, ale pokud situace vydrží, jaká nyní je, NV nemusí mít obavy, že by ty karty neprodala klidně i za dvojnásobek jejich normální ceny. Samozřejmě prioritou u tohoto modelu jsou a budou hlavně mobilní PC. Uvedení se předpokládá někdy v květnu.

NV vedle těchto tří novinek uvádí na trh také stále více modelů speciálně pro těžaře. Tedy jednoúčelových „odpadků“, které k ničemu jinému prakticky být použity nemohou. Což výrazně odčerpává dnes omezené materiálové zdroje. A současně po opadnutí zájmu těžařů vytvoří velké množství elektro-odpadu, protože na rozdíl od běžných grafických karet, o tyhle nebude v bazarech žádný zájem.

Což je přesně ten důvod, proč je NV dělá, protože nechce, aby klasické levné bazarové herní karty z těžařských farem zaplavily trh a odkláněly zájem hráčů po nových kartách, které bude v budoucnu chtít prodávat. NVIDIA otevřeně podporuje těžaře a drancování zdrojů, což u této firmy ale asi nikoho nepřekvapí. Zda se k ní přidá i AMD je otázka. To těžařům přímo nic neprodává ani nevyrábí, existují jen nějaké spekulace o chystaných produktech, ale jen spekulace a nic konkrétního. Osobně si myslím, že AMD ani nemá výrobní kapacity na to, vyhradit nějaké výrobě jednoúčelových těžebních elektro-odpadků. Všechny její kapacity jsou vytíženy výrobou konzolových platforem, ZEN 3 procesorů a NAVI grafik. A ničeho nemá v tuto chvíli dost, i když vyrábí dvojnásobek toho, co před rokem. AMD a NVIDIA tedy zjevně na grafickém trhu dnes zaujaly zcela rozdílné postoje, kdy o tom, který je finančně výhodnější v tuto chvíli asi nikdo nepochybuje …

Rád bych se mýlil, ale má snad někdo nějaké info o tom, že se situace v dohledné době zlepší? Tedy že tyhle nové modely skutečně budou na trhu znamenat něco více, než jen uvedení dalších recenzí a obrázků grafických karet, které si za normální cenu nemáme šanci nikde koupit?

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
blackgray [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-22 18:49:29
avatar
No, takže mnou očekávaná RTX 3050Ti je pasé, protože výkon to sice nějaký mít bude, ale skok z GTX 1060 nebude tak velký, aby se vyplatilo tu kartu pořizovat. Takže nezbývá, než čekat na zázrak v podobě RTX 3060 12GB za cenu do 10tis. a nebo RX 6700 12GB taktéž. Jenže zázraky se bohužel moc nedějí.
samusaran [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-23 13:39:42
avatar
1060=3050ti= downgrade
SuSty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-22 19:25:42

Ta 3080ti vyzerá super, škoda že si ju nebudem mat kde kúpiť.
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-22 19:44:47
avatar
1050ti bola karta, ktorá dokázala bežať aj bez prídavného napájania. Menší čip by sa možno mohol spotrebou zmestiť do tých 75W, co by nemuselo byt vôbec zle. Vzhľadom na to, že momentálne najvýkonnejšia karta podobného typu je 1650, co je len 30% nad 1050ti.
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-22 20:36:59

Obávám se, že ani nVidia ani AMD nevydá v nové generaci kartu, která by byla "only PCI-E power". Tj. pod 75 W. To je minulost.
I GT1030 byla spíše takový poloviční omyl a je vůbec zázrak, že do ní nVidia šla.
Oldis22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-22 21:47:32

az budou mit hodne zmetku z vyroby tak toho treba pujdou

naka GT 3010 jako takova lepsi multimedialni karta se urco pod 75W vejde a vykon treba bude lepsi gtx 1050ti (ale bojim se ze vic jak 2GB pameti by stejne nedali, pac ceny gddram sly vyse)

ale do takovychto grafik nvidia pujde az poradne narejžuje na tech drahych cipech s poradnou marží
Orgic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-23 13:43:31

"Takže zatímco do té doby šel fakt, že karet nebylo dost, čistě na účet NVIDIA, která start ideálně nezvládla a nenaplánovala, od listopadu/prosince s uvedením dalších modelů NVIDIA a také celé AMD Radeon RX 6000 série, už nebylo v silách těchto výrobců GPU poptávku zvládnout…"

No jasně, takže narušená logistika, přerušení výroby, rekordy trhající BTC a obecně vysoká poptávka po GPU nehrály roli? A teď už najednou hrají?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-23 15:15:14
avatar
v době uvedení RTX 3090/3080 žádné zásadní problémy nebyly, byla nesrovnatelně lepší situace než je teď, těžení zdaleka nebylo tak rozšířené a starší karty se běžně v obchodech prodávaly za ceny mnohem nižší než jejich původní ceny a byly dostupné ... takže tady nevykládej pohádky a přestaň dělat flame ...
korbisko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Nvidia 2021-03-23 16:48:44

Zdravim pane Stach,

Chtel bych Vas pozadat o nejake odkazy, fakta kde se doctu, ze ceny uveden spolecnosti Nvidia jsou skutecne nerealne a vyrobci nejsou schopni doporucene ceny dodrzet. Take bych se Vas rad zeptal zda tvrzeni v clanku ohledne toho, ze nvidia chysta tezarske karty schvalne, aby se v bazarech neobjevovaly levne herni karty, je fakt nebo Vase domenka? Diky
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-23 18:26:50
avatar
odkazy? To myslíte vážně? Chcete odkazy na interní neveřejné rozhovory s výrobci grafik, průmyslovými zdroji a zákulisními zdroji? Jako vážně? každopádně pokud byste se o věci skutečně více zajímal, tak byste věděl, jaká je situace, jaké jsou podmínky, kolik co stojí atd. Tedy že ty doporučené ceny NV jsou prostě nerealistické a vymyšlené, navíc vidíte sám, že na rozdíl od AMD, které ty karty pravidelně v určitých dodávkách za ty oznámené ceny skutečně prodává na svých stránkách, NVIDIA stáhla celou nabídku FE karet a neprodává je u nás ani ve světě přímo natož za ty ceny, vůbec žádné, protože ví, že za ty ceny to nejde ... jaký další důkaz/fakt potřebujete?

já vám nemohu poskytnout interní komunikaci. Samozřejmě pokud to udělá někdo jiné jinde, je to jeho věc, je více lidí jako já, kteří máme stejnou sadu informací, ale já nebudu rozhodně kontakty ohrožovat ... pokud máte zájem si o tom více zjistit, existuje několik lidí ve světě, kteří se tématu věnují podrobněji a exkluzivněji než DDWorld.cz a jistě vám nedá problém si je dohledat ... já chápu, že jste zvyklí o tom, že většina médií dnes zprávy přebírá mezi sebou, ale ne každý otrocky překládá a opisuje ;)

Těžební karty: To není jen domněnka, to je logický závěr, jinak to být ani nemůže. Navíc není to jen můj logický závěr ale mnoha dalších: Odkaz ... navíc opět, není to názor, ale prostě analýza situace na základě opět informací z průmyslových zdrojů ...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 551x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 679x
Komentářů: 1
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1259x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1094x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1091x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1747x
Komentářů: 6