SAMSUNG má problémy s výrobními procesy – 5nm se moc nedaří. Ovlivní to NVIDIA GPU? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Sobota, 10 červenec 2021
altTSMC je v současnosti absolutní jedničkou. Stíhal ho už jen SAMSUNG. Jenže ten má potíže.

 

 

 

Současná situace ve světě maximálně zvýraznila význam výroby mikroprocesorů. A v plné nahotě ukázala problém, který se neustále zvětšuje. Nejde jen o spotřebu mikroprocesorů, která roste rekordním tempem, a jejich nestíhající výroba. Jde o to, kde jsou tyhle pro současný svět klíčové továrny koncentrovány.

TSMC se stalo naprosto nepostradatelným a bez přehánění je nejdůležitější firmou na světě, bez které by si řada jinak mnohem hodnotnějších technologických firem vlastně ani neškrtla. Výroba od TSMC pokrývá většinu spotřeby, a ze 100% pokrývá prakticky všechna špičková řešení. Společnosti jako jsou Apple, Qualcomm, AMD, brzy i Intel a mnoho mnoho dalších zásadních technologických firem, zajišťující chod současného technologického světa, by bez TSMC neměly co prodávat. Nebo minimálně neměli své TOP produkty v současné podobě natož množství.

Bohužel všechny továrny TSMC jsou koncentrovány na Taiwanu. V geologicky i politicky nestabilní oblasti. Je zde velké nebezpečí toho, že výroba bude nějakým způsobem narušena, ať v oblasti častým zemětřesením, nebo nedostatkem vody, či rozpínajícími se zájmy vojensky sílící agresivní komunistické Číny. A mnozí správně upozorňují na to, že současný nedostatek materiálu, komponent a produktů, který mnozí výrobci a zákazníci dnes zažívají, je procházka růžovou zahradou a žádný skutečný problém ve srovnání s tím, pokud by byla narušena výroba a dodávky od TSMC. To by byla větší krize, než všechny současné krize i nedávné finanční krize dohromady.

Považuji skutečně za nefér, že TSMC není nejhodnotnější společnosti na světě, protože co do významu pro současný svět jí bezkonkurenčně je.

Vlády po světě se konečně rozhodly jednat a přesvědčili TSMC, aby rozšiřovala výrobu i do dalších oblastích. Potvrzena je už výstavba velké výroby v USA a jednání běží také pro Evropu (zde jsou naděje nižší). Nicméně výstavba zabere ještě pár let. Do té doby buduje TSMC další kapacity a modernější výroby stále na Taiwanu. Samozřejmě závislost na jednom výrobci není dobrá ani z hlediska konkurenčního prostředí. To fakticky přestalo existovat. Co do kapacity produkce dokáže dnes vyrobit podobné množství křemíku pro náročné čipy jedině Intel, jenže jeho 14nm a 10nm technologie jsou generace zastaralé. A Intel ji spotřebuje pro sebe. Jedinou alternativou je tak SAMSUNG, který kromě vlastních potřeb dokáže nabídnou kapacity i pro další „výrobce“. Dnes je využívá hlavně NVIDIA pro RTX 3000 sérii.

Doufali jsme, že SAMSUNG dokáže udržet jednak kapacitní, ale hlavně technologický krok s TSMC. Bohužel, ani jedno se nekoná. SAMSUNG má největší kapacity výroby v oblasti jednoduchých NAND čipů a paměťových čipů obecně. Nicméně co výroby složitých výkonných čipů je mnohonásobně menší, než co produkuje TSMC. A v této oblasti se firmě nedaří dostatečně rychle kapacity budovat, a hlavně udržet technologicky krok s TSMC.

Současný 8nm proces, který využívá pro výrobu velkých GPU NVIDIA, zhruba o generaci zaostává za 7nm u TSMC ve všech ohledech. To by nebyl až takový problém, pokud by SAMSUNG měl připravenou modernější náhradu. TSMC už totiž najel na 5nm výrobu, a to včetně produkce náročnějších čipů, která se rozeběhne brzy (ZEN 4 a RDNA 3 budou na trhu na přelomu Q3/Q4 2022, takže ostrá výroba se rozeběhne v první polovině roku 2022).

  • 5nm od SAMSUNG má problém, přenese se na NVIDIA?

Právě 5nm výroba měla být nástupcem té 8nm a konkurovat tak 7nm/6nm od TSMC v plné míře. Bohužel to vypadá, že se tak nestane. Zlepšení, které 5nm proti 8nm přináší, nebudou tak velká. Obecně nedosahuje zdaleka plánů a předpokladů, kde tahle výroba už dávno měla být. Výtěžnost je údajně dost tragická, nesrovnatelně horší ve srovnání se 7nm/6nm od TSMC. Dokonce i mnohem lepší a modernější 5nm výroba do TSMC je na tom lépe.

SAMSUNG tak poněkud upravil plány. Na oko zrušil plánovaný 5nm proces speciálně pro výkonné čipy, a nahradil ho „4nm“ verzí. Podle všeho jde ale jen o pouhé přejmenování, kdy to umožní firmě poněkud oddálit nástup tohoto zatím nehotového procesu, se kterým má potíže. Ten by měla využívat hlavně NVIDIA. Ta totiž nemá šanci vyrábět větší objemy u TSMC, což by preferovala, ale dveře si zavřela svým jednáním v minulosti sama. NVIDIA sice má omezené kapacity 7nm a bude mít i 5nm u TSMC, ale to nestačí pro většinovou produkci, takže je NV používá jen pro výrobu těch největších a nejnáročnějších čipů speciálně pro HPC produkty, kde kvality TSMC výroby nelze nijak nahradit.

Je tak téměř jisté, že NVIDIA zůstane v případě výroby běžných GPU u SAMSUNG a přesune se tak ze stávajících 8nm na 5nm(„4nm“) v příštím roce. Aktuální změny v roadmapě SAMSUNGu vysvětlují i to, proč už několik týdnů hlásí důvěryhodné zdroje, že novou generaci grafik NVIDIA neuvidíme na trhu dříve, jak v samém závěr roku 2022 (prosinec přinejlepším). „4nm“ produkce původně označená jako 5nm pro větší čipy, začne podle plánu SAMSUNG právě až kolem poloviny příštího roku, takže dříve než v samém závěru 2022 by se nové grafiky na trhu ani objevit nemohly.

Jak na tom bude 5nm („4nm“) výroba pro velké čipy v té době, je ale otázka. Podle zákulisních zdrojů bude tento proces přinejlepším konkurovat tomu, co nabízí stávající 7nm TSMC. To není sice žádná hitparáda vzhledem k tomu, že AMD v té době bude používat podstatně vyspělejší 5nm TSMC pro výrobu nových RX 7000 (RDNA 3), chystaných také na druhou polovinu 2022. Ale současně by to nemuselo být tak zlé. NVIDIA navíc prakticky se 100% jistotou už ví, že prohraje s AMD v nadcházející generaci. I kdyby zdvojnásobila výkon u RTX 4090 proti RTX 3090 (což je její stávající plán), tak na nabídku AMD to stačit nebude. Nový 5nm Radeon RX 7900XT má být totiž 2,5x výkonnější než 7nm RX 6900 XT, tedy o nějakých až 50% nad RTX 4090. Důvodem je fakt, že RDNA 3 bude čipletová architektura. NVIDIA ale tuhle technologickou a konstrukční výhodu mít nebude. Chystaná RTX 4000 bude v mnoha směrech hodně vylepšená AMPERE, ale stále jen velký monolit. NVIDIA chystá také vlastní čipletové GPU (HOPPER), ale tak byla kvůli obtížím ve vývoji odložena až na rok 2024 a dál.

Pro NVIDIA bude klíčová hlavně výtěžnost, což je bohužel oblast, kde právě 5nm(„4nm“) výroba SAMSUNG vypadá zatím dost mizerně. Nicméně je to to nejlepší, co SAMSUNG pro výkonné čipy mít bude a jedinou alternativou k čemukoliv co nabízí od TSMC. To má však evidentně už generační náskok i na SAMSUNG. Intel je pak technologicky už 2, či spíše téměř 3 generace pozadu. Jinými slovy, SAMSUNG situaci na trhu obecně příliš nepomůže. Ze strany Intelu už nečekáme raději vůbec nic a TSMC se tak stane ještě důležitější pro všechny v následujících letech.

Dobrou zprávou je, že TSMC nevyužívá situace ve smyslu nějakého brždění rozšiřování a modernizace výroby, jako to vidíme u jiných. I když samozřejmě v současnosti nenabízí žádné množstevní slevy a kapacity má zamluvené na 2-3 roky dopředu. Naopak, rekordně investuje a investice neustále zvyšuje proti plánu a bavíme se o téměř 30 miliardách dolarů za jediný rok. Navíc ho chce podpořit vláda v USA i EU, aby své výroby ještě rozšířila tamním směrem, takže do několika let svou produkci opravdu zásadně navýší. Hlavně se mu zatím (zaťukejme), vyhýbají potíže s vývojem nových procesů. Současný 7nm/6nm jede skvěle a z pohledu efektivity, výtěžnosti a ceny nemá prakticky konkurenci. 5nm je také skvěle rozjetý, a i když je příšerně drahý, technologicky je o generaci dál než i to nejlepší, co má kdokoliv jiný. A kapacity i zde rostou. TSMC už ale připravuje 3nm a s ním to také vypadá dobře.

SAMSUNG sice také láká na svou „3nm“ produkci, ale ta se technologicky a parametrově nemůže rovnat té od TSMC. Navíc SAMSUNG se stále primárně soustředí na výrobu jednodušších paměťových čipů, takže nároky na kvality výroby nejsou tak velké. I tak je škoda, že se SAMSUNG nesnaží prostě více, zejména když tu ten zájem a potenciál je. Ani kdyby se situace v mnoha oblastech trhu vrátila do „normálu“ a poptávka tak klesla, nehrozí pokles zásadní poptávky po křemíkových čipech, natož nutnost nových lepších procesů výroby. Naopak.

Situaci může částečně pomoci nárůst kapacit výroby v Číně. I když nejsou tak vyspělé, dokáží brzy pokrýt zásadní část potřeb samotné Číny, která se tím snaží i osamostatnit, protože SAMSUNG, TSMC i další neposkytují Číně své nejlepší technologie a kapacity (nesmí ale ani nechtějí z pochopitelných důvodů). Nicméně co do kvality a technologické produkce pro nejnáročnější a nejlepší produkty, nemá TSMC už ani alternativu, natož konkurenci. To může být problém. SAMSUNG by musel hodně přidat, stávající tempo zjevně nestačí …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-11 08:41:08

Ani tak nevidim problem či budu vyrabať u Samsungu alebo TSMC, aj keď je to par desiatok % hore dole, ale nič čo by sa nedalo kompenzovať vačšou vypočetnou kapacitou.
Hlavny problem vidim v tom čipletovom systeme, pomocou ktoreho sa da zvyšiť vyťažnosť a hlavne vypočetna sila. Ak je pravda že Nvidia ostava u monolitu, tak su doslova v hajzlu.
Nejak sa mi nechce veriť, žeby Nvidia to tak posrala a zaspala vo vyvoji, keď do vyvoja investuje nasobne viac ako AMD. Žeby sa opakoval scenar AMD vz Intel aj u AMD vz Nvidia?
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-12 09:52:29
avatar
nVidia nezůstává u monolitů. Jen je proti AMD pozadu a plánuje je nasadit o generaci později než AMD. Tak bych nVidia ještě neodepisoval.
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-12 06:14:39
avatar
Citace:
I kdyby zdvojnásobila výkon u RTX 4090 proti RTX 3090 (což je její stávající plán), tak na nabídku AMD to stačit nebude. Nový 5nm Radeon RX 7900XT má být totiž 2,5x výkonnější než 7nm RX 6900 XT, tedy o nějakých až 50% nad RTX 4090.
Matematika asi nebude silná stránka DDho keď bude 7900 2.5x a 4090 2x výkonnejšia, tak rozdiel vo výkone bude 25% a nie 50%.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-12 09:54:33
avatar
Matematicky to máš správně a DD blbě, ale jenom aby to nakonec v reálu nebylo fakt těch 50%.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-12 11:32:31
avatar
Víš jak to říkal Werich: "Ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady uděláme moc" ;-)
dafcz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-12 09:51:39

Stav výroby u nejvýznamnějších výrobců čipů a jedno, je-li to Samsung, TSMC, Intel nebo někdo další je především výzva pro jejich zákazníky protože je zcela jasné, že ne všichni budou schopni zaplatit novou drahou výrobu, resp. zaplatí to, ale pak už ty svoje produkty neprodají.
Výjimkou bude Apple, Qualcomm - obecně "SoC" zákazníci a pak jen částečně Intel, nVidia a AMD pro své buď serverové CPU a nebo výpočetní karty. Proto je řešením čipletový design jak CPU tak GPU, kde ale jen část bude vyráběna nejlepším procesem, zbytek mnohem levnějším a "horším".
Pro AMD je vlastně otázkou přežití, zda se domluví se Samsungem na výrobě. Protože u TSMC se nedoplatí a nebo AMD přeplatí Intel a nVidia. TSMC nebude ze sentimentu držet AMD, když může mít výrobce, co má oproti AMD drtivou většinu procesorového trhu a druhý pro změnu 80% dedikovaných grafických karet. TSMC bude potřebovat další desítky miliard dolarů ročně na fabriky a vývoj, roční tržby AMD jsou třetinové ve srovnání s jen náklady na vývoj u TSMC...
Klaurung [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-12 22:45:30

Nechápu to minusko, protože na tom něco je.

Jako už teď nechápu (chápu ale nevěřím svým očím) jak si můžou přijmout zákazníka jako je intel ?!?!?!?!?!?!?!?!
To jsou tak blbý? Rozhodně bych se nedivil, kdyby se v pár letech u Intelu nenechali inspirovat a nezkopčili výrobu 3nm TSMC a pod svou značkou to začali prodávat jako 7 nebo 5nm. Ještě by jim zbylo v marketingu místo na 4nm,3nm,2nm kdy by to patrně mohlo být pouze jako jejich (příklad) 7+,7++,7+++ atd.

Pokud někdo nechápe tak 7nm (nebo budouci 5nm) Intel jako kopie 3nm TSMC a proto pak ty +
dafcz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-13 09:17:58

Co je nepochopitelného na tom, že TSMC uzavře smlouvu s Intelem? Jak sem již napsal, vzhledem k extrémní náročnosti nových výrobních procesů hlavně z hlediska financí, tak udělalo TSMC dobře. Intel má pořád bezmála šestinásobné tržby než AMD, rozhodně má víc peněz zaplatit tu drahou výrobu. Bohužel AMD naráží na ten známý kolotoč - nemají takový podíl na trhu - nemají objednáno tolik drahých produktů - nemají podíl na trhu, atd.
Mimochodem letošní červen byl pro TSMC nejlepší oproti loňskému roku, nárůst tržeb je o 22,8%, odhadované tržby jsou překonány, byť jen o stovky miliónů dolarů, no počkáme si na čtvrtek, kdy budou oficiální data.
Klaurung [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-13 11:11:50

Nepochopitelné je to že si TSMC nechá do fabriky nastěhovat konkurenční firmu která se neštítí ničeho a zrovna nemá v podstatě nic použitelného a mohla by krást...pardon se nechat inspirovat. TOTO je nepochopitelné jinak s tím souhlasím.
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-13 15:35:41

Rozhodují akcionáři, vejvar je vejvar, a pocity jdou stranou. Stalin taky až do poslední chvíle před operací Barbadosa Hitlerovi výhodně dodával suroviny. Defacto si ho sám vyzbrojil.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 500x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 665x
Komentářů: 1
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1226x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1066x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1085x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1743x
Komentářů: 6