AMD Radeon RX 7900 XTX a RX 7900 XT v redakci – zajímavosti před uvedením! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 09 prosinec 2022
Přejít na obsah
AMD Radeon RX 7900 XTX a RX 7900 XT v redakci – zajímavosti před uvedením!
Radeon RX 7900 XT/XTX konkurence pro RTX 4080 - čiplet RDNA3
AMD by mohlo udělat RX 7900 výkonnejsí ... 500W? Žádný problém!
alt

 

 

 

 

  • AMD Radeon RX 7900 XTX a RX 7900 XT v redakci

                                                                  –  a zajímavosti před uvedením!

Už se to blíží, 13.12.2022 dorazí do prodeje první dva modely nové generace grafik AMD. Ve stejný den budou moci vyjít i recenze na nereferenční modely, ale těch mnoho zatím nebude, protože i naše vzorky na testy jsou zatím na cestě, takže dostupnost bude nejspíše i v obchodech horší. Pokud jde o referenční modely, těch existuje slušný počet, ale rozdělení mezi země a různé části světa je různé. Nevím, kolik jich připadlo na ČR a naši oblast. Každopádně s ohledem na stav věcí bych s nákupem speciálně referencí moc neváhal. Recenze na referenční RX 7900 XTX a XT navíc budou moci vyjít už o den dříve, takže při nákupu karet budete již plně informováni.

No a recenzi budeme mít u nás na DDWorld.cz také. Jak víte, mohl jsem být jako zástupce ČR a jeden z mála z Evropy na oficiálním představení novinek v Las Vegas, kde jsem si už tehdy mohl karty s předstihem vyzkoušet. Hlavně jsem si mohl o nich popovídat přímo s jejich tvůrci a inženýry, což je vždy zajímavá zkušenost. Obvykle jsme všichni odkázáni jen na oficiální hezké marketingové prezentace, které dovolují spousta věcí schovat nebo vykládat a ukazovat jen v pozitivním světle atd. Tady jsem měl příležitost detailně si poslechnout a popovídat přímo s inženýry, a tak mohu říci, že RDNA 3 je pro ně revolučním skokem, od které se bude odvíjet hodně velkých dalších zajímavých věcí na poli konstrukce herních GPU samotných v následujících letech. Ale zpět k současným novým kartám …

  • AMD Radeon RX 7900 XTX 24GB a RX 7900 XT 20GB v redakci

Už nějakou dobu tedy mám a používám se svým teamem, grafiky a dáváme jim do těla. Nicméně se samotným testováním jsme začali teprve nyní, kdy AMD dodalo poslední verze ovladačů. Stejně tak aktuálně dokončujeme testy RTX 4090/4080, se kterými jsme nepospíchali kvůli nevyřešené situaci s tím, že některé karty nevysvětlitelně hořely. Takže testovat a doporučovat grafiku, která může způsobit katastrofu, se nám opravdu nechtělo. Nicméně jak už od nás víte, celá záležitost již byla uspokojivě vysvětlena, a tak jsme se do testování pustili také. Hasící přístroj pro jistotu máme po ruce ;). Nicméně díky tomu zpoždění máme teď pořádně perný týden a testovací sestava se nezastaví … a uvidíme, zda všechno stihneme. Děláme prostě všechny testy všeho znovu, takže hodně hodně hodně práce …

Pochopitelně nasadíme to nejlepší, co tu máme, tedy aktuálně nejvýkonnější mainstreamový procesor na trhu v podobě AMD RYZEN R9 7950X v X670E platformě s DDR5 6000MHz EXPO CL32 paměťmi. A v pořádně velké skříni, protože některé z těch nových karet by se nám do běžné skříně bohužel ani nevešly … a nedělám si legraci.

To naštěstí není případ referenčních Radeon RX 7900 XTX a 7900 XT, které překvapí tím, jak normální karty to vlastně jsou. Žádné 4 sloty a půl metru na délku, žádné extravagantní 16-pin konektory, kterými nejsou zatím běžně zdroje vybaveny. Prostě normální cca 2,5 slotové grafiky normální délky i šířky s normálními 8-pin konektory.

Obě tyto referenční karty jsou výrazně menší, než konkurenční FE verze RTX 4080/4090 a jsou výrazně menší než všechny nereferenční modely, mimo variant s vodním blokem. Ten už se připravuje i pro nové Radeony, takže pokud někdo bude mít zájem, bude mít možnost od tradičních firem si přímo padnoucí blok pořídit.

Jak vidíte, XTX a XT jsou si hodně podobné, ale nejsou stejné. XTX je o trochu vyšší, delší i širší. XT verze dodržuje prakticky i standardní šířku 2 slotové karty, což je také velký problém u dosavadních RTX 4080 modelů, které jsou mnohem větší, takže horko těžko zavřete bočnici. XTX verze má také bíle podsvícené logo Radeon, XT jej nemá.

Jak také vidíte, rozměrově a designem je novinka podobná provedení referenčního RX 6900 XT předchůdce. Rozměry i styl chlazení a všeho jsou velmi podobné. Překvapí jen znatelně vyšší hmotnost nových modelů, kdy pasivní část je evidentně masivnější s vaporchamber základem. AMD však říká, že z hlediska provozních vlastností, co do hlučnosti budou srovnatelné. Což je dobrá zpráva, protože RX 6900 XT v referenci byla velmi dobrá a mohu potvrdit, že XTX je na tom podobně dobře. Karty také zdaleka tolik nebzučí (coil whine) jako některé RTX 4080/4090 a obecně řada karet s vyšší spotřebou. Už s RX 7900 XTX funguji ve svém PC nějakou dobu a je to velmi dobré. V nízké zátěži a klidových stavech je bezhlučná, protože má systém vypínání ventilátorů a jede pasivně. Ve vyšší zátěži není sice úplně tichá jako některé ty obří nereference, ale s ohledem na relativně kompaktní rozměry je to velmi dobré. Samozřejmě právě ty nereference a masivnějším chlazením budou tišší, což je také jejich pointa.

Nemohu dnes mluvit o přesném výkonu (až skončí NDA na recenze), AMD ale již v oficiálních prezentacích řeklo a ukázalo pár FPS a srovnávacích grafů a mohu potvrdit, že to v praxi sedí. Což znamená že ano, RX 7900 XTX není v současné chvíli konkurencí RTX 4090, ale ani jí být nemá. Stojí jen 60% toho, co RTX 4090 a nemá extrémně vysokou spotřebu téměř 500W, takže hlavní srovnání bude s RTX 4080. A to z více dobrých důvodů. Tady přichází ke slovu ten zajímavý čipletový design …

Pojďme se na to podívat …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 643x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1559x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1241x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1920x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1167x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1916x
Komentářů: 3