Má AMD s NAVI 31 a 33 problém nebo ne? Spekulace o údajném brždění výkonu nabírají na síle. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 11 leden 2023
altZdá se, že v současné verzi čipů NAVI 31 i NAVI 33 je problém, který brání dosažení plného výkonu.

 

 

 

 

Mluví se o tom prakticky celou dobu. A ano, mluvilo se na tom i na samotném uvedení a představení grafik, kdy jsme se na tohle téma bavili přímo s tvůrci čipu. Samozřejmě se přímému potvrzení nebo vyvrácení toho snažili vyhnout. Co je však prakticky jasné od samého začátku, že RDNA 3 GPU v současné podobně zdaleka nejedou na plný výkon a nevyužívají plného potenciálu a konstrukce architektury samotné.

  • Má NAVI 31 a 33 „chybu“?

Já osobně bych nemluvil o přímo chybě, jako o spíše o nějakém designovém bottlenecku/nedostatku, který může oba první RDNA 3 čipy brzdit. Současně nemusí jít ani o problém čistě jen na straně designu čipu, ale z významné části může jít i o věc samotné nevyladěné 5nm TSMC výroby, jelikož známky „problému“ jsou patrné nejen na grafikách AMD RX 7000, ale i na RTX 4000 od NVIDIA, kdy všechny čipy vznikají na té stejné TSMC produkci.

Jak NVIDIA, tak AMD čipy na aktuální 5nm výrobě TSMC ukazují v praxi, že by dokázaly běhat podstatně rychleji, než běhají, ale je tam extrémně rychlý strmý spotřeby od zhruba 2,4GHz. U NVIDIA se to částečně maskuje vysokým TDP karty, ale AMD se záměrně snažilo vejít pod 400W a tak je problém viditelnější. Důkaz že AMD rozhodně počítalo s vyššími takty, poskytlo „nepřímo“ samo AMD, když se nechalo oficiálně slyšet, že RDNA 3 bylo uděláno pro takty 3GHz+. Ovšem žádný doposud představený produkt se běžným 3GHz ani neblíží. A to ani NAVI 31 na RX 7900 sérii, ani NAVI 33 na RX 7600 sérii. Nicméně protože NAVI 33 by mělo být 6nm, nemělo by se ho případné nedostatečné vyladění 5nm výroby týkat. Přesto to vypadá, že týká a zaostává za očekáváními, což tedy nahrává spekulacím o tom, že větší „problém“ je na straně designu současných RDNA 3 čipů.

A že Radeon RX 7900 série určitě zaostala za plány, je 100% potvrzený fakt. Všechny ty úniky před vydáním si totiž nevymýšlely. AMD skutečně dělalo RDNA 3 a NAVI 31 tak, aby mělo na RX 7900 XTX až 2x vyšší běžný výkon, než má RX 6900 XT, takový byl plán a cíl. A byl realistický. Ale výsledek se zatím nedostavil. Fakt, že prostě z nějakého důvodu (pravděpodobně kvůli té strmě rostoucí spotřebě), AMD nebude moci dosáhnout 3GHz+ taktů v základu, a tedy tomu odpovídajícímu výkonu, zjistili u firmy pár měsíců před vydáním, kdy už samozřejmě bylo pozdě na nějakou novou revizi čipu apod. AMD tedy snížilo svá očekávání a na prezentaci ohlásilo, že RX 7900 XTX má zhruba o 60% lepší výkon než RX 6950 XT. Ale realita i našich testů ukázala zhruba nakonec 50 – 55% posun výkonu v průměru maximálně. Což je pořad velmi dobrý mezigenerační skok v rámci AMD i NV karet, ovšem prostě to není, co si slibovalo samo AMD a rozhodně současný výkon zjevně neodpovídá potenciálu RDNA 3 a NAVI 31 samotného …

  • Bude se s tím něco dělat?

Protože mám doma už několik různých Radeon RX 7900 XTX modelů, mohl jsem si s nimi dost vyhrát Většina má takty kolem 2,6 – 2,7GHz (OC edice) a drží je stabilně. Nicméně potenciál je mnohem, ale mnohem výše. Všechny ty větší nereference dokáží stabilně držet 3,2GHz! Ano potřebují k tomu obrovské množství energie, těch 450 až 480W z těch 355W na 2,6GHz. Jenže ani těch 3,2GHz není zdaleka maximum možného. Není absolutně žádný problém dostat ten takt bez nějakého extrémního chlazení na 3,4GHz! Stabilně, naprosto bez potíží. Problém je, že kartě dochází „šťáva“, kdy ty 3x 8-pin jsou schopny dodat bezpečně jen určité množství energie. A tak karty začnou zhruba na těch 3,2GHz na GPU, omezovat takty pamětí, aby udržely stabilní přísun energie do GPU, což ovšem pošle praktický herní výkon celé karty k šípku.

Nicméně fakt, že to samotné GPU je stabilní i na 3,4GHz, jasně ukazuje, že AMD ani trochu nepřehání, když říká že RDNA 3 je stavěna na 3GHz+. A je evidentní, že ten obří potenciál tam prostě je. Jenže pokud nechceme, aby karta ve výsledku žrala 500W, kdy mimochodem AMD na můj přímý dotaz jasně řeklo, že udělat RX 7900 XTX tak aby měla 500W s výkonem tomu odpovídajícím není problém, tak prostě nemůže nyní mít 3GHz takty. Zatím. A právě tady nastupují spekulace o nějaké nové revizi čipů …

Stejné zdroje, které informovaly s předstihem o tom, že stávající NAVI 31 a NAVI 33 produkty trpí stejným „nedostatkem“ a nevyužitím potenciálu tvrdí, že AMD to tak nenechá. Údajně inženýři AMD vědí, v čem je problém a dokázali jej z velké části vyřešit u menšího 5nm čipu, kterým je NAVI 32. Proto jsme o tomto mainstreamovém čipletu zatím neslyšeli a nevypadá to, že by karty s ním měly nějak brzy vyjít. Dokonce vše nasvědčuje tomu, že vyloženě mainstreamové (nižší mainstream) 6nm NAVI 33 pro RX 7600 sérii, dorazí dříve (už vyšlo pro mobilní RX 7600M sérii a velmi pravděpodobně v únoru dorazí i na desktop). Už tohle naznačuje hodně, protože AMD i NVIDIA typicky vydávají nejdříve vyšší modely, až pak teprve nižší. A čipy jako NAVI 33, které bude nejmenší z rodiny, doráží obvykle  s velkým odstupem až jako poslední. Nyní ale následuje vydání poměrně s těsným odstupem nejvyššímu NAVI 31, a o tom prostředním modelu, který by měl obvykle vyjít po high endu, zatím oficiálně ani slovo.

Údajně tak AMD zachytilo „problém“, který už se nestihl opravit pro stávající verze NAVI 31 a 33, protože by to vyžadovalo několika měsíční odklad, což si AMD nemohlo dovolit. Nemohlo prostě nechat NVIDIA vydat RTX 4000 a nemít nějakou odpověď. NAVI 32 byl vždy plánován na později (je to čiplet ale už pro mainstream, takže AMD chtělo mít dost času na čipletovém NAVI 31 vyladit všechny aspekty než se pustí do podstatně masovějšího čipletového GPU produktu), takže u něj se to „vylepšení v designu“ dalo udělat bez nějakého velkého odkladu vydání produktu. Samozřejmě stále jde o spekulace. Dokud neuslyšíme o hotových kartách něco více, tak nemůžeme potvrdit, zda je na tom něco pravdy. Ale část celkem spolehlivých zdrojů naznačuje, že je. A současně mluví o tom, že AMD má v úmyslu „opravit“ i stávající NAVI 31 a 33, udělat zcela nové revize a vydat je jako Radeon RX 7950/7650 sérii později v rámci REFRESH modelů.

  • RDNA 3 je revoluční GPU produkt …

NVIDIA se hodně bála AMD a jeho RDNA 3. A dobře věděla proč. Radeon RX 7900 XTX je naprosto senzační karta a technologický zázrak na poli GPU. Přestože se takty mezigeneračně posunuly minimálně a vůbec parametrově je karta jen malým posunem vůči RX 6900 XT, stále má o 50 až 55% výkonu více než předchůdce a to při stále ještě neextrémních 355W. V mnoha hrách dokáže mít přitom výkon až na úrovni nebo dokonce lepší než NVIDIA s RTX 4090! Průměr sráží některé podivné případy, kdy výkon spadne takřka na úroveň RTX 4080, což je možný vliv té čipletové konstrukce a AMD pracuje na vylepšení ovladačů. NVIDIA má přitom na stejném výrobním procesu 2x větší 5nm čip na RTX 4090! Má současně vyšší takty GPU i pamětí, a proto má i 450W+. Takže fakt, že ji ve více než jednom případu Radeon RX 7900 XTX stačí, je úžasný. Technologický náskok AMD s čipletovým NAVI 31 je nezpochybnitelný, protože nejzásadnějším přínosem čipletové konstrukce je výrobní efektivita. AMD ten velmi vysoký výkon dokáže nabídnout podstatně levněji než NVIDIA, protože ten čip a tím pádem i celou kartu, dokáže vyrobit až s o třetinu nižšími náklady.  

Takže to, že někdo označuje RX 7900 sérii a NAVI 31 za zklamání, a horší nebo rovnou nepovedený produkt, považuji za naprostý výsměch objektivní realitě. RDNA 3 je naprosto technologicky senzační GPU, a pokud by AMD dosáhlo svých plánů, NVIDIA by byla totálně nekonkurenceschopná se stávající technologií a generací svých GPU. To ale určitě úplně nechceme. AMD mělo od samého začátku v úmyslu být velmi agresivní i cenově, právě díky nižším nákladům proti NVIDIA. A to je. NAVI 31 je velmi levné proti srovnatelným RTX 4080/4090. NAVI 33 je pak doslova za hubičku a NAVI 32 má být ještě lepší, protože by mělo více využívat ten potenciál a jeho výrobní náklady jsou skutečně mainstreamové. Výkonem by však 256-bit karta s ním, mohla atakovat RX 7900 XT. Pokud tedy je pravdou, že stávající NAVI 31/33 mají nějaký ten bottleneck.

Kdy to bude ale přesně nevím. V tuto chvíli se o NAVI 32 mluví jako o produktu na léto, takže pokud bude AMD dělat nové revize NAVI 33 a NAVI 31, které už jsou na trhu, tak dříve jak v Q4 nebudou. Musím současně říci, že z mých zdrojů a externích zdrojů kterým věřím, nemám moc potvrzených informací o tom, že je celá ta spekulace o nějaké té „chybě“ v současných verzích čipů vůbec pravdivá. Chápu ovšem, proč se o tom mluví. Přímo informace od AMD a praktické zkušenosti s RX 7900 kartami jasně říkají, že z nějakého důvodu je zde hromada nevyužitého potenciálu. Stejně jako fakt, že nereferenční RX 7900 XTX jsou prodávány s 2,6GHz, i když dokáží stabilně až 3,2GHz, je tohle neobvykle velký potenciál, který AMD nechalo jako výrobce GPU nevyužit. Takže nějaký důvod to mít musí. Tím spíše když AMD oficiálně hovoří o RDNA 3 jako o 3GHz architektuře a vydalo karty jen s 2,5 - 2,6GHz čipy. Takže v tomto ohledu chápu, že jsou někteří zklamaní, protože zklamané je i AMD. Ovšem jak říkám, není všem dnům konec a RDNA 3 neukázalo vše, co umí …

Současně je dobře, že AMD oficiálně přiznává, že bylo z jeho strany špatné, když v prezentaci neukázalo reálnější výsledky a jasně říká, že si na to dá pozor. Ostatně já i mnozí další jsme na tohle téma s AMD několikrát hovořili. Nepotřebujeme prostě dalšího výrobce, jehož prezentacím a grafům výkonu se nedá absolutně věřit. Už tu máme dva výrobce, kdy ten jeden je skutečně extrémní ostuda, a slibovat běžným hráčům 4x vyšší mezigenerační výkon, když běžná realita je nakonec třeba 50%, vůbec nevidí jako problém. Takže přístup a komunikace AMD kolem RDNA 3 je vlastně velmi dobrý. A i když to neříká jasně a nahlas, i AMD jasně naznačuje, že RDNA 3 není, kde by mělo a chtělo být, ale evidentně se pracuje na zlepšeních. Nejen po stránce ovladačů, kdy mimochodem došlo k viditelnému zlepšení a opravě některých věcí. A náhodou také vím, že novější verze čipů chystá i NVIDIA, protože ten nevyužitý potenciál AMD RDNA 3 vidí a ví, že bude mít velký problém, pokud se k jeho využití AMD byť jen přiblíží …

A to jsou dobré zprávy, to je přesně to, co potřebujeme, velké posuny a konkurenci mezi výrobci a tlak na ceny. I když jako velký problém vnímám také zákazníky, kteří ty zjevně předražené produkty nakupují s různými výmluvami a pak si stěžují že ty ceny další generace jsou ještě vyšší … takže nejen cenová politika výrobců GPU a prodejců je problém, stejnou měrou nebo spíše vyšší se na tom podílí všichni ti, kteří ty předražené věci nakupují.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 01:00:45
avatar
Nó DD, potvrzuješ co jsem psal tady u tebe ale jinde. Ten bug tam je. Nicméně to AMD zase tak moc nevyčítám. Něco podobného se stalo každé firmě a i ještě stane. Jsou to problémy které se dějí opravdu na rozdíl třeba od chyb v ovladačích velmi vzácně, ale žádný výrobce není vůči nim imunní. Já ale spíš kritizuji jejich obchodní politiku s GK, kdy si v NV musí často mnout ruce, jak jim to AMD usnadňuje. Věřím tomu, že při bohoslužbách, každý markeťák děkuje bohu za konkurenta jakého jim bůh nadělil a každý zapálí 10 svíček, aby to tak zůstalo.
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 02:32:17
avatar
Jestli to tak je a mají chybný návrh u těch karet, tak asi k nové am5 platformě koupím nějakou RX 6600 a potom vezmu až ten refresh. :/ Proč to amd muselo posrat zrovna u této generace, ach jo!

p.s. Nevíte jak dobře se takový karty co mají skoro plnou záruku a fakturu prodávají, kdybych se jí chtěl potom zbavit, aby se mi vrátila větší částka za kterou tu kartu koupím?
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 06:28:02
avatar
Jestli tu GK nepotřebuješ hned, tak si počkej na NAVI 32. Dostaneš výkon cca dnešní 7900 XT za lepší cenu a menší spotřebu. Nebudeš muset řešit komu a za kolik prodáš tu GK co koupíš nyní.
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-14 02:13:58
avatar
Zalezi, kdy ty karty vyjdou, chtel jsem prave navi 32, nejakou rx 7800xt ale vzhledem k tomu, ze jsem od zacatku kryptohorecky bez poradne karty, nechci dal cekat. Puvodne se mluvilo o vydani v breznu, takze zase cekat az nekdy do leta.... K rx 6600 davaji porad 2 hry zdarma, takze pri odecteni to je uz celkem akceptovatelna cena. Je zvlastni, ze rx 7000 nema zadny herni bundle.
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 19:09:04

Tak vem 6700XT z bazaru za šestku a pak ji prodáš s drobnout ztrátou a koupíš novou...
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-14 02:15:12
avatar
Taky moznost ale moc tem nakupum z bazaru nefandim, nikdy clovek nevi, jestli ho nekdo neojebe a co s tou kartou delal.
Imhotep [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 19:54:16

NAVI 32 ma byt az za pul roku!! Vsechno postavene na hlavu, kdo tohle planuje? Zari CPU, ktere nejdou do niceho osadit. Za mesic dva desky. Stale jeste nemame GPU, dalsi mesice a jeste s bugem. Takhle se navysuje trzni podil? Jako nikam nespecham ale nez budou GK v akceptovatelnejsi cenove hladine (NAVI 32, 16GB ram - pro me ideal), ZEN 5 bude za rohem a 3nm vyrobe budu tezko odolavat. Uz mohli prepocitavat moje prachy. To by nevymyslel ani Rampa McKvák.
Don_F3K3T3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 06:56:18
avatar
Citace:
Takže to, že někdo označuje RX 7900 sérii a NAVI 31 za zklamání, a horší nebo rovnou nepovedený produkt, považuji za naprostý výsměch objektivní realitě. RDNA 3 je naprosto technologicky senzační GPU, a pokud by AMD dosáhlo svých plánů, NVIDIA by byla totálně nekonkurenceschopná se stávající technologií a generací svých GPU


no a to je práve ten problém AMD, mňa ako kupujúceho vôbec, ale vôbec nezaujíma, čo by - keby .. proste teraz ako TOP produkt dnes dostanem len RTX 4090... to, že má RDNA3 nejaký bottleneck mňa vôbec nezaujíma..

že je RX 7900 dobrý produkt nespochybňujem, aj ten čipletový návrh je zaujímavý, ale zas a opäť ten WOW efekt zožala nvidia (vďaka 4090tke, pred tým 3090, 2080Ti a 1080 Ti atď. proste tým kartám, ktoré robia meno a ktoré pomáhajú predávať aj nižšie rady - preto je ten podiel na trhu taký aký je)
eufigenie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 18:25:50
avatar
Aha, takže ty jsi ten typ člověka, který si koupí Ferrari, protože má největší výkon, ale nakonec s ním stejně jezdí akorát do sámošky.
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 19:10:06

Nebo se na něj chodí jen dívat do garáže...
Don_F3K3T3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 19:46:38
avatar
Tento tvoj prispevok ma aku pointu ?? Si si niečo šlahol ?
Mynonaj [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Právě naopak 2023-01-12 20:13:24

moc jsi to nepochopil/a. Je to naopak, koupil jsem si Ferrari, rád bych s ním jezdil na plný výkon ale svíčky jsou jenom ve 4 válcích z 8. Takže s ním můžu jezdit jenom do té sámošky. Ale prodejce mi tvrdí, že to je super fáro, nadupané novou technologii a že to v budoucnu možná opraví. A toho, že mě běžně předjíždí Fabia RS si nemám všímat.
Tommy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 09:01:39

No tak už to všetko dáva zmysel. A je jasné že 7800 vlastne musí vyjsť až keď príde refresh 7950... A teraz keď je to vonku všetci budú čakať na refresh alebo kúpia nvidiu. Takže amd už tie karty ani nebude moc vyrábať asi ...
national [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Koupit? 2023-01-12 09:54:16
avatar
Tak teď jsem na rozpacích. Mám objednanou 7900XTX elite za 28k, která by měla být příští týden a nevím jestli ji tedy vzít, nebo počkat na revizi. Teď běžím na 5700XT a o upgradu přemýšlím už od Listopadu Ještě může být RTX 4080 X Trio za 33k, ale měl jsem strop do 30k, což XTX až na tu spotřebu vychází jako lepší volba.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 09:57:23
avatar
kdybych měl nějaké Info že revize dorazí příští měsíc, řeknu OK, ale za těchto okolností? za 28tis je to pecka ...
national [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 10:17:45
avatar
No právě, na revizi můžeme čekat klidně dalšího půl roku.
Stapor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 10:50:18
avatar
Nechci spekulovat, ale refresh čipu bych neočekával dřív, než za půl roku, spíš později.
Samozřejmě tak dlouho nemůže AMD čekat s řadou78xx a na druhou stranu nemůže vydat 78xx s větším výkonem, než 7900XT. Z toho vyplývá, že nové GPU 78xx určitě vydá, ale s omezeným výkonem, aby se vešel pod výkon 7900XT. Následně až udělá refresh všech čipů, tak teprve poté by se měl ukázat očekávaný výkon. Je to spekulace, ale příjde mi to víc než pravděpodobné.
national [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 10:57:26
avatar
A hlavně refresh nebude za současné ceny počítám. Pokud bude mít vyšší výkon (což se předpokládá), tak bych viděl cenu mezi 4080 a 90, i když by byla výkonnější než 4090.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 11:41:30
avatar
já si myslím že AMD ceny nezvýší, má je vysoké dost a luxusní marže na tom, NAVI čipy jsou levnější na výrobu než NV ...
national [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 12:02:22
avatar
To také záleží na cenové politice NV, jestli to tak nechá, nebo sleví. Svou roli také určitě sehraje inflace v tomto roce a situace v Číně. Už jsem koukal i po 4090 za 44k, ale ty peníze se mi fakt za to dávat nechce.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 13:32:43
avatar
pravděpodobně půjdou trochu dolů, ale ne o moc, NVIDIA totiž moc dobře ví, že AMD nemá výrobní kapacity na to, aby mělo více jak 35% GPU trhu protože své výrobní kapacity u TSMC musí dělat taky mezi ty obří čipy pro HPC, čipy pro konzole a procesory ... takže NV má tak 60% GPU trhu jistou ať bude mít v nabídce cokoliv za cokoliv, protože AMD prostě nemá výrobní kapacity na to dělat více ... TSMC by muselo postavit další dvě továrny jen pro AMD, aby se všemi těmi rpodukty které AMD dělá, mělo šanci na každém trhu bojovat o více jak 50% podíl ...
Stapor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 14:43:41
avatar
Tak schválně, jak to bude. Pokud ten refresh přinese významný posun ve výkonu a NV do té doby nezlevní, tak očekávám: 6950XTX + 100 $, 6950XT 0-50 $, 6850 a další řady + 29-50 $.
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 14:13:18

tady pomaha i kurz dolaru, na zacatku listopadu byl za 25kc, ted je neco pres 22kc a to uz se dost projevi
Stasek1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 15:13:47
avatar
já jsem hlavně moc nepobral kam chce amd narvat 7800xt když 7900xt je o 25% vykonější než 6800xt. Jestli bude o 10% nad 6800xt ? nebo 15% ? výkonově by to bylo jak 6950xt a generacní posun 10 nebo 15 % jako to je fakt málo. zase to nemuže mít větší výkon protože by se to přiblížilo 7900xt velmi blízko. A hlavně by neměli majitelé 6800xt vůbec důvod koupit novou generaci těchto karet.A bůh ví jestli by měla aspon lepší efektivitu a cenu než 6950xt aby si někdo našel ten důvod ke koupi. Za mě by dávalo větší smysl kdyby aktuální 7900xt byla 7800xt a 7900xtx -7900xt. Ale zase by to vypadalo blbě protože cenový mezigenerační skok by byl hodně vysoký.Možná že se na to dívám špatně a že mi něco uniká.
Davamir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 15:49:43

Klidně to může být tak že označení 7800xt vynechají a místo toho to bude 7700xt s výkonem 6900xt.
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 20:14:15

az na vyjimky to je podle sirky sbernice. amd s 7900 radou mirilo proti 4090 respektive budouci osekane 4080 Ti se stejnym jadrem a obdobnou sirkou sbernice. prakticky 7900 neni nastupcem zadne predchozi karty, mel to byt nove top highend, ktery v predchozi rade byl jen zastoupen 6900/6950. ten dohanel 3090 jen diky tomu ze NV byla nucena pouzit o generaci starsi vyrobni proces samsungu. u 7900 rady je ten vykon ocividne nizsi nez amd puvodne planovalo... pokud by jim to slo dle planu tak 7800xt je standardni nastupce 256bit 6800/6900 i s odpovidajicim narustem vykonu alespon 30%, ale bohuzel to bude mene, takze jo, proti 6800xt to bude vypadat blbe. jo pro 7900xt by byl pri vyslednem vykonu vhodnejsi nazev 7800xt. a pro budouci 7800 by bylo vice odpovidajici oznaceni 7700, coz se ale porad muze stat.
Stasek1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 22:08:17
avatar
jo 7800xt by byl vhodnější název ale zase by to byl velký cenový skok mezi starou a novou generací a asi se AMD chtěli vyhnout kritice, težké rozhodování , kdyby to byla 7800xt za cenu kolem 20 tis myslím že by to mohl být prodejní hit.Těžko říct možná vyjdou nejake ovladače a trošku se výkon posune nahoru a udělá se víc místa pro 7800xt
Klaurung [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-14 14:53:41

Za mne je 7900XT stěží nástupce 6800 ( NE xt)
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 20:23:31

7900xt to má těžké i proti 4070Ti, ve starých hrách je o 20% výkonnější, ale s RayTracingem zase o 25% pomalejší(Navi 31 se dostane do blbé situace kdy je slabší a zároveň dražší).
Tu 7800xt bude muset AMD dát jako generační náhradu 6800xt ve stejné ceně.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 20:48:56
avatar
ani s RT není 7900 XT pomalejší než 4070Ti, přestaňte se laskavě koukat na ten pitomej neoptimalizovanej CP2077 koukněte e na desítky dalších her s RT jako F1, FarCry6 atd.

tyhle pohádky o horším výkonu pod RT už jsou vážně hrozný ...
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 21:41:16

zrovna f1 a ten far cry 6 (coz byla mimochodem mnohem mizernejsi hra nez CP i kdyz vysel viz tvych 60% v recenzi) jsou idealnimi priklady tech her kde je raytracing opravdu prakticky neviditelnej jak vzdycky rikas. a i v te f1 ma dle computerbase (https://www.computerbase.de/2023-01/nvidia-geforce-rtx-4070-ti-test/2/) 4070 ti i ve 4k vetsi vykon v RT nez 7900xtx. z 10 her co tam s RT testuji je 7900xt vykonejsi nez 4070 ti jen ve far cry a ve spider-manovi pak na stejne urovni. jen v tom NV sponzorovanym Metro Exodus je 7900xtx v RT vykonejsi nez 4070 Ti, v ghotstwire uhraje plichtu, v ostatnich 6 hrach je 4070 Ti v RT vykonejsi nez 7900xtx...
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-13 08:27:33

RTX 4070 Ti vs RX 7900 XT - Test in 8 Games l 4K Ray Tracing
Odkaz
1m CyberPunk, 5m Spiderman, 10m Witcher
Klaurung [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-14 14:59:32

Nezapomeň, že hodně lidí prostě RT(X) už bude prostě vyžadovat, ať už je to klidně i nesmyslně malé procento těch efektů a tím pádem nesmyslné celkově (zatím). Ale taky jsem slyšel takovou hlášku : Lepší mít a nepoužít než nemít a potřebovat.

Kolik % efektů ve hrách je na RT? průměrně?
Reálně to odhaduji na 2 kategorie
1. Souhrn všech her: 0,0001
2. Jen ty co ho mají: max 6%? (průměr)
A jen u některých je to fakt poznat
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 21:29:32

Tebe nevadi že ked zapneš RT prideš o 50% vykonu? Je jedno aka značka GPU. Skusil som si zapnuť to RT v hre ale musel som ho hladať a sustrediť sa aby som ho zbadal, lenže strata 50% vykonu je stala. bez RT mi to šlape na 160-170FPS s RT 60-70FPS to sa bavime o RTX Nvidia.
Moja karta RT podporuje ale proste ak si možem vybrať 170FPS či 60 FPS volim hadaj čo
Každy hovori o RT ale niekto aj ho ma zapnuty, myslim realne?
Pre mňa RT je stale len kolonka ktora ti s karty za 2300€ jednim kliknutim urobi kartu za 600€
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 21:50:49

realne jsou to proste ultra detaily. a je dost lidi co i rtx3080+ provozujou jen na 2k panelech a klidne jen s 60Hz a tam uz neni duvod to nezapnout, kdyz tech 60fps da. pro vsechny hry krome rychlych fps je 60fps naprosto dostatecnych.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-13 07:05:26

Ako chapem to, ale nezda sa ti divne kupiť GPU za 1000-2000€
a potom nemať na poriadny monitor za 700€? Napriklad taka C1 od LG 42" 4K 10 bit 120Hz odozva 0,1ms nekonečny kontrast 100% podsvietenim OLED so živim obrazom. Ked už davam za GPU 1000€+ tak na to aby to nakrmilo poriadny monitor, ale určite nie kvoli nejakemu FULL HD žebračikovi, len pre to aby som si mohol zapnuť RT ktore ani poriadne nevidno.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-15 13:14:18
avatar
Výrobci se sice holedbají, že vypalování obrazu na monitorech s OLED displejem mají vyřešen, ale já jim to moc nevěřím. Navíc OLED ač mu jinak na TV fandím má na můj vkus na monitorech velkou spotřebu a nižší životnost. Já osobně u monitorů čekám na technologii mikroled, která se pro práci na monitorech bude hodit lépe a přitom má kvalitu obrazu srovnatelnou s OLED.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 22:08:49
avatar
To určitě ne, To je konstrukce kterou by nevymysleli ani v televizi. To co říkáš by se dalo praktikovat kdyby AMD byla monopolní výrobce. To ale není a musí brát na zřetel ceny a výkon GK NV. Už jsem to psal tady pod rychlovkou "AMD oficiálně k problémům Radeon RX 7900 XTX". AMD zastavila výrobu NAVI 31! Je tu téměř 100% předpoklad, že GK RX 7900 z postižené šarže budou už v době uvedení GK na NAVI 32 vyprodané. AMD potřebuje zvednout podíl na trhu s GK pro PC. Protože by se mohlo stát, že jejich ekonom řekne, že náklady na vývoj jsou větší než kolik těch GK prodají a náklady to nezaplatí. Pak může přijít šlus, přeloženo "GK čau tvá Máňa".
Milkman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-14 01:31:14
avatar
Také mám objednanou 7900xtx aorus elite, nemáte náhodou z ATcka? ) Doudám, že příští týden dorazí..
Obavy mám také, na netu se o té kartě skoro nikde nic nepíše, vím jen, že jí Hardware Unboxed měli ve videu vs 4080..

Já osobně měním za 3080 (mám 5800x3d) a jsem blázen do 1440p 240hz, tak proto 4080 by na mém procesoru nic moc nepředvedla..
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-15 15:15:38
avatar
Kde se da koupit xtx verze za takovou cenu?
Milkman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-17 09:57:58
avatar
Od distributora - já např čekám také na elite aorus verzi za 23 k bez dph.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-19 13:50:06
avatar
Treba v mindfactory, v beznem prodeji jsem uz videl XTX i za 1169eur, kurz je ted docela dobry a to je vlastne podobna cena.
Ja mam nahodou zrovna na ceste nerferenci XFX Merc 310 Black edition za 1199eur vcetne dane (coz taky neni uz daleko k EU referencni cene). Jen jsem teda jeste zvedavy, jak moc to pujde teda podvoltovat, pac standartne bych byl spise cilovka na XT
Harper [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 15:32:51
avatar
Citace:
Dokonce vše nasvědčuje tomu, že vyloženě mainstreamové (nižší mainstream) 6nm NAVI 33 pro RX 7600 sérii, dorazí dříve (už vyšlo pro mobilní RX 7600M sérii a velmi pravděpodobně v únoru dorazí i na desktop).

Tak to jsem zvedavej, jestli se za par tydnu dockame vydani RX 7600 pro desktop, kdyz je tak mrtvo ohledne vydani dalsich amd karet. Nejaky odhad, jaky by ty karty mohli vykon a cenu? Treba kolem rx 6900xt a cena treba 10-12K?
Davamir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 15:51:50

U Rx 7600xt bych čekal výkon okolo rx6800, tedy tradičních cca 30% výkonu oproti předchůdci.
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 20:19:01

bez sance, max jak 6700xt a je jeste otazka s o kolik lepsi spotrebou, dost mozna jen kosmeticky. je vyrabeno starsim 6nm procesem, ma stejnej pocet SP jak 6600xt i kdyz zdvojenych, tak nelze cekat zadny zazraky. nehlede na to ze rx6800 je o 40-50% vykonejsi nez 6600xt, ne o 30%...
kell_01 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-12 18:09:12

NO panove a kdyz sem tady na to upozornoval hned jak se o tom zacalo psat tak sem dostal akorat kritiku a ono to tak vazne asi bude ale vykon je i tak dobry a ja porovnavam rozdil mezi 6800xt a 7900xtx a tam je takovych 70% neni to sto coz sem teda cekal ale koupe nelituju a jak se se rika v pc sektoru cekat na lepsi HW muzes porad a porad...

Vykonu je opravdu dost sice to chce jeste poladit ovladace protoze VR ma jeste rezervy zlepseni je videt ale muze to byt jeste lepsi
Davamir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-15 11:21:35

Výkon ve VR je často nižší jak s Rx 6900xt, to nejsou jen nějaké rezervy ale docela solidní fail.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-15 13:25:51
avatar
a nemůže to být problém vývojářů těch VR her?
Davamir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-15 14:11:25

Problem s VR výkonem je napsaný přímo v "known issues" u driveru pro Rx 7900. To asi těžko bude problém vývojářů her.

Navíc zákazníka nezajímá čí je to problém, když to je pomalejší jak na minulé generaci Radeonu tak potom nemá smysl upgrade pro toho kdo chce VR.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-15 15:46:40
avatar
jsem toho názoru že problémy se SW jdou hlavně na účet tvůrců SW ... speciálně hry jsou příšerně optimalizovaný SW protože tvůrci na to kašlou ..
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-13 20:31:30

RX 6xxx prej záhadně umírají, odchází prej předčasně křemík některých částí čipu. Moribundus...
Davamir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-14 01:28:22

To byl jenom takový výkřik do prázdna, kromě toho jednoho člověka který tohle "hromadné vymírání" hlásil se neobjevil nikdo s podobným problémem.
Klidně je i možné že dostal zaplaceno od nVidie aby vypustil tuto dezinformaci že AMD grafiky po záruce hned umírají.
Milkman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-14 01:32:04
avatar
Jsou to karty myslím ještě v záruce, ale jen referenční verze, to snad dnes už nikdo nekoupí
Klaurung [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-14 14:47:11

Za mně je řada 6000 nejvíc povedená generace AMD ( za stejně povedenou považuji řadu 1000 u NV) za posledních, řekněme 10 let. Řada 7000 je zatím nepěkný sh.t . Žere to, nedělá to co bylo předhazováno (ať už přímo od AMD, či tímhle viDDlákem) Takový návrat řady 300. Ale nemůže se pořád jen dařit, navíc, dalo se to čekat když jde o první (skoro)chipletovou grafiku.
Takže hurá čekat na řadu 8000/9000. Třeba se poučí (haha)

P.S. je mi zcela u zádele, jak moc je to pokrok v chipletech když je to drahý,nejede to, žere to. Za stejný prohřešky jsou tu popotahovaný i NV a i Intel.
A to že je to výhodný pro výrobce? Sorry já jsem zákazník a ne výrobce
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 473x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1515x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1213x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1896x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1149x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1905x
Komentářů: 3