Radeon RX 6800/6900 s rozlámanými čipy? Pár desítek kusů jen v Německu a bez vysvětlení! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 13 leden 2023
altNefunkční karty s podivně rozlámanými čipy se objevily v Německu bez vysvětlení příčiny.

 

 

 

 

Radeon RX 6800/6900 série grafik je jednou z nejpovedenějších grafických sérii nejen AMD, ale obecně v historii vůbec. Za velmi dobrou cenu nabízela skvělý výkon a skvělé provozní vlastnosti. A stále jsou to velmi slušné karty. Jeden malý německý youtuber ale začátkem roku rozšířil zprávu, že mu na stole přistálo pár desítek kusů RX 6800 XT a 6900 XT karet, které jsou nefunkční se zkratovanými cestami kolem čipů. Následně byl diváky upozorněn, že čipy jsou viditelně popraskané. Youtuber, který pracuje jako servisní technik, a proto se mu tyto karty do ruky dostaly tvrdí, že karty byly uživateli prý normálně používány a údajně za problémem stojí ovladače. Jediný problém …

NEEXISTUJE NAPROSTO ŽÁDNÝ ZPŮSOB, JAK BY OVLADAČE MOHLY FYZICKY ZPŮSOBIT TAKOVÉHLE MECHANICKÉ POŠKOZENÍ JEN V NĚMECKU A JEN U PÁR DESÍTEK TAMNÍCH KUSŮ KARET!

Ovladače mohou způsobit hodně potíží, samozřejmě totálně umrtvit kartu, z čímž má velké zkušenosti NVIDIA, které se jí umrtvit karty ovladači podařilo v posledních letech několikrát naposledy u RTX 3080. Teoreticky by mohlo dojít i k poškození karty nějakým zkratem. Současně je možné, že by čipy praskly, což se NVIDIA také stávalo kdysi (od té doby Apple nepoužívá NVIDIA čipy), ale tam to bylo způsobeno tím, že NVIDIA vyráběla vadné čipy už z výroby a praskaly hlavně mobilní verze, kvůli výrazným změnám teplot atd. takže časem to odešlo. U desktopových karet, kde jsou výkyvy teplot menší a chladiče větší, by to ale takový problém nebyl, speciálně v případě NAVI 21.

 Upéci kartu je také teoreticky možné, ale žádný z těchto problémů, který by mohly v nejhorším případě v kombinaci s fyzickou nekvalitou karet samotných ovladače způsobit, by nedokázal přepálit vodící cesty kolem GPU a současně rozlámat samotné jádro tak, jak to ukazují fotografie poškozených karet:

Další záhadou je ona extrémní lokalizace. Jen tenhle jeden německý youtuber/servisní technik hlásí podobný případ a má v ruce pár desítek kusů. Nikde ve světě se žádná podobná věc neobjevila, současně se mu ty karty nahromadily prakticky ve stejný krátký časový úsek. On sice tvrdí, že uživatelé karty používali, ovšem neexistuje na to důkaz. Víme asi všichni, že mnozí uživatelé při reklamacích produktů prostě lžou a on ty karty má z reklamací …  

Každopádně neexistuje prostě způsob, jak by tohle konkrétní mechanické poškození mohly způsobit ovladače. Navíc pokud by měly ovladače problém, těžko by se důsledek omezil jen na pár desítek kusů karet a jen v Německu, které jsou navíc v držení jediného technika. Takže jaké je nejpravděpodobnější vysvětlení? Poškození při přepravě …

Jediné, co by mohlo způsobit zdokumentované fyzické poškození GPU a následně karet, je prostě prudké výrazné náhlé zvýšení tlaku na čip, kdy pokud následně byl pokus o provozování karty, nevyhnutelně to vedlo ke zkratům (pokud by ten daný kus vůbec naskočil). Fakt že je problém takto lokální pak nasvědčuje tomu, že dotčené karty byly všechny součástí jedné dodávky, možná jedné palety, která prostě spadla. Bohužel křemíkové jádro je velmi křehká věc, není pružné a nesnese nárazy. Technik sice tvrdí, že karty jsou od více uživatelů, ale současně může jít o pokus některého z těžařů nebo velkoodběratelů, tedy původního majitele, zamaskovat svou nehodu při přepravě a manipulaci s kartami apod. To je jediné logické vysvětlení, které se nabízí a vysvětlovalo by celou věc.

Miliony RX 6800/6900 grafik na světě fungují naprosto bez potíží a pár desítek kusů karet reklamovaných během 2-3 týdnů lokálně v Německu má najednou takhle závažný problém a mechanické poškození?! Samozřejmě by bylo vhodné, pokud by se vypátral zdroj a původce toho problému, asi by nemělo být těžké dohledat podle sériových čísel, kam byly ty konkrétní karty dodány původně a jestli skutečně pocházely z jedné dodávky, nebo byly postupně prodány jednomu zákazníkovi. Pak by asi bylo jasné, odkud vítr vane. Každopádně znám desítky lidí s RX 6800/6900 kartami (referenční i partnerské pořízených v různých časových obdobích), v naší redakci je má hned několik lidí a všechny šlapou naprosto bez problémů, takže pokud by tahle série měla nějaký problém s „praskajícími čipy“ jistě by se už dávno projevil celosvětově i u nás, u velkého množství karet, ne pár desítek kusů v Německu. Kdy mimochodem už dotyčný nehlásí, že by mu chodili další vadné kusy na reklamaci se stejným problémem. Každopádně zajímalo by mě, kdo ty karty a jakým způsobem poškodil …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
ares_1_Boh_vojny [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-16 22:59:27
avatar
no ja si myslim ze problem amd s ovladacmi sa zacina prejavovat a tiez nejaky preslap ma aj s teplotami RX 7900 XTX takze musi si to nejako teraz rychlo vyzehlit.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-17 09:16:15
avatar
A holky na mě mávaly, že? Co ti na to doporučil lékař? Pokud jde o chladiče RX 7900 jde evidentně o vadnou dodávku kde bylo málo kapaliny. Navíc se k tomu přidal pro mě nepochopitelný způsob testování těchto GK. Údajně je prý testují ve vertikální pozici a nikoli horizontální, jak by člověk očekával z důvodu, že většina GK je v PC skříni osazena horizontálně. Za to AMD asi těžko může . Nepochybuji, že způsobenou škodu bude AMD na firmách které tuto situaci spískali, požadovat od nich uhradit. Pokud jde o ty GK v Německu, tak je opravdu pitomost to svádět na ovladače. Co mám informace, tak se nejedná ani o GK od jednoho výrobce a tak odpadá možnost špatné montáže chladiče, který by čip prakticky rozdrtil a zároveň porušil spoje kolem čipu. Tak že se přikláním k špatné manipulaci či nehodě. Dokonce mě napadá i varianta pokus o podvod nějakého těžaře ve smyslu, GK jsou v záruce, tak je poškodí a pak se pokusit dostat za ně plnou cenu, místo prodeje v bazaru se ztrátou. Uznávám ale, že tato varianta je docela velký risk. Pokud totiž nebude reklamace uznána, nedostane na rozdíl od prodeje v bazaru nic. Tak že asi to bude spíš ta nehoda a snaha dostat za ně peníze v rámci reklamace, což je vlastně také podvod.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-17 07:35:10

Tu sa s tebou trochu pohadam, lebo dnešne osadenie GPU je pre heatpipe najhoršie možne riešenie.
Ideal pre headpipe je ked zdroj tepla je dole, zohrieva kvapalinu v heatpipe ta sa vyparuje a stupa hore kde je chladiaca časť tam sa skondenzuje a stečie naspať ku zdroju tepla. Heatpipe dobre funguju aj ak chladenie je na boku, ked je zdroj tepla vodorovne s chladičom.
Lenže vieš ako je uložena GPU v dnešnich skiňach, zdroj tepla je na vrchu a chladiaca časť dole.
Kym GPU nepotrebovali chladenie bolo všetko OK, aj obič chladič s ventilatorom ešte ako tak fungoval, ale pre heatpipe je toto uloženie GPU najhoršie možne riešenie. Len tak zo srandy keby sa DD chcelo urobiť test teplot GPU so skriňou hore nohami o kolko by sa zmenila teplota GPU
Proste pri tomto dnešnom uloženi GPU ked zdroj tepla je hore trubice heatpipe sa musia plniť viac aby ako tak fungovali a to neurobili...
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-17 09:08:45
avatar
Chápu o co ti jde, ale ve výparníkové komoře není voda. Je to kapalina podobná lihu, který umí vzlínat. Přidej matriál který vzlínání ještě pomáhá a parní komora je na světě. Zjednodušený popis takové komory je, že je rozdělena na 2 části. Jedna část odvádí páry a druhá slouží k vzlínání znovu zkapalněných par ke kontaktní ploše. Já vím že to vypadá divně, jak může něco takového fungovat vzhůru kopyty , ale ono to opravdu funguje .
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-17 09:58:37

a pritom staci k pochopeni fyzika ZS, nebo max prvniho/druhyho rocniku SS
vladislavpokorny [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-17 12:58:06

Hele Ajnštajne, fyzika ZŠ na to opravdu nestačí.
Nepřikládej tedy do diskuze váhu ani jednomu z příspěvků, protože je to jen štěk, kterým bys chtěl naznačit, že o tom víš první a poslední a je to přece ýzi.
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-17 14:39:29

vzlinani, kapilarni jevy sem mel na stredni, tlak byl v 8-9 rocniku ZS. ten by k zakladu ze heatpipe nemusi ovlivnovat gravitace taky mohl stacit.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-17 20:56:15
avatar
Princip vzlínání materiálů znali už dělníci ve fabrikách za první republiky. Integritu materiálu kontrolovali tak, že na jednu stranu nanesli křídu a druhou stranu materiálu potřeli petrolejem. To nahrazovalo fakt že technologie rentgenování, či ultrazvuk na kontrolování integrity materiálu nebyla k dispozici a nebo nebyla známa. Po relativně krátké době, která se odvíjela od síly materiálu se v místě i mikro trhliny křída tím petrolejem obarvila. Toto fungovalo v jaké koly vzájemné poloze křída petrolej.
Tom Vesely [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-18 16:24:03

Zajímavý koment
pcmaker [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-18 18:54:56
avatar
Divím se, že tomu vůbec věnujete pozornost. Někdo se chce zviditelnit a tak si vymyslel tuhle fatální "závadu". A zjevně se mu to daří.
Pix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-21 08:59:11

Takže to byly blbě skladované grafiky od těžařů někde z Asie. Leželo jim to tam ve vedru a vlhku děsně dlouho než to dovezli do Německa a prodali nic netušícím zákazníkům. Těm ty grafiky přibližně do 3 dnů umřely.

Možná by bylo fajn aktualizovat článek. Borec na YT co to nahlásil se k tomu postavil dost dobře, klobouk dolů.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-21 13:46:26
avatar
Diky za podnet na jeho nove video. Kdyby nekoho zajimalo, tak jsem ho nasel tady Odkaz
Osobne si myslim, ze to je stejne jedno - tomu, ze ovladace fyzicky roztrhaji 48 chipu z jedne varky, v jedne dobe, v jedne zemi, verili leda ti, kteri by si AMD kartu stejne nikdy neporidili
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 664x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 725x
Komentářů: 1
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1331x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1173x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1110x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1756x
Komentářů: 6