Výrobci grafických karet jsou spokojeni s AMD a vidí šanci pro Intel. Nervózní jsou z NVIDIA. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 01 červen 2023
altSituace na grafickém trhu je komplikovaná ale stabilní. Problémy dělá hlavně NVIDIA a její přístup.

 

 

 

 

Prodeje grafických karet jsou nižší, ale nejsou vyloženě tragické (tedy alespoň u dobře naceněných modelů). Odpovídají prostě relativně normální situaci, kdy je větší nabídka než poptávka. A poptávka je s ohledem na současný stav věcí prostě normální. Výrobci grafických karet tohle na Computexu přiznávají, kdy samozřejmě s nostalgií vzpomínají na covidové roky v kombinaci s těžařskou mánií, která jim umožňovala rychlé prodej karet za maximální ceny ještě dříve, než je vůbec vyrobili :). Nepotřebovali žádný marketing a vlastně ani obchodní oddělení a příjmy vyletěly vzhůru. Jenže co jde nahoru, musí jednou dolů. Naštěstí většina výrobců nevěřila tomu, že by ta extrémně neobvyklá situace vytrvala delší čas. Jinými slovy je dnes dobrá situace pro nás zákazníky, kdy výrobci se musí snažit a o zákazníky bojovat.

Hlavním tématem pro výrobce karet jsou problémy, které vyrábí svým přístupem NVIDIA. Ta je největším dodavatelem samostatných GPU pro klasické grafické karty dnes, jenže také výrobce samotných karet zdaleka nejvíce omezuje. Zisky z NVIDIA karet jsou velmi nízké, protože NV si nechává drtivou většinu marží pro sebe. Nechává dnes tak nízké marže na finálních kartách výrobcům, že mnozí nemají fakticky žádné zisky z prodeje svých nereferenčních GeForce, speciálně pokud je musí prodávat blízko doporučeným cenám, což dnes prostě musí. Příjmy a náklady se u nich kvůli politice NV téměř vynulují. To je problém, na který velmi hlasitě upozornila loni EVGA. S její zásadní podporou přitom NVIDIA fakticky vyrostla. Jenže všechna ta práce a snaha EVGA kolem tvorby vlastních karet byla k ničemu, když marže, které NV nechává dnes výrobcům karet, neumožňují prakticky žádný finanční zisk ve finále. Se stejným problémem se potýká většina výrobců NVIDIA karet samotných, ale mnozí nemají na výběr, než situace akceptovat. Protože musí mít NV modely ve své nabídce kvůli svému vlastnímu kompletnímu portfoliu produktů. To se týká zejména velkých hardwarových firem. Nicméně pár menších značek s menším a omezeným portfoliem potichu s NVIDIA končí.

Některé firmy se snaží řešit situaci rozvíjením partnerství s AMD, a nově s Intelem, který má tak opravdu šanci, pokud by dokázal na trh dostat konkurenceschopná GPU a dobrou funkčností. Což bohužel současná ARC série stále v mnoha směrech není a asi nikdy nebude. Ale je to start, kdy je jasné, že Intel tu šanci vidí a stále financuje nákladný vývoj a doufá, že další generace jeho herních GPU ledy prolomí. Mezitím tak přesvědčil ke spolupráci další firmy, které své karty s jeho GPU budou nabízet, aby vše bylo připraveno pro případnou novou a snad výrazně lepší a tím pádem úspěšnější generaci (Battlemage). 

AMD je mezitím stabilitou ve světě herních GPU. Možná až moc podle některých :). Má na rozdíl od NVIDIA jasný zájem v herním trhu, herních technologiích a o hráče jako takové. A podle výrobců karet dává také zdaleka nejlepší marže na klasických grafických kartách v současnosti. AMD dělá doporučené ceny výrazně nad výrobními náklady % jsou Radeon grafiky výrazně ziskovější pro výrobce karet, než NVIDIA karty, a to i ty starší modely ve slevách. Bohužel NV karet se stále prodává více, což je ale dáno jinými skutečnostmi, než kartami samotnými. AMD si navíc počet partnerů striktně hlídá a nestojí o výrazné zvyšování jejich počtu. Současně jakkoliv má AMD mnohem větší zájem na klasickém PC a herním trhu, nemá potřebné výrobní kapacity.

Jak víte, tak AMD a NVIDIA vyrábí u TSMC prakticky všechno, jenže NVIDIA dělá jen ta svá GPU, zatímco AMD s jen o málo většími výrobními kapacitami než má NV, musí současně vyrábět obrovské množství CPU, GPU i konzolové SoC platformy. AMD zkrátka není objektivně se současnými kapacitami schopno dodávat větší počet herních GPU na trh než NV, prostě to není početně možné. Muselo by obětovat produkci CPU nebo konzolových a dalších SoC produktů a platforem, což udělat nemůže. Samozřejmě situaci nezlepšuje ani masivní marketingová výhoda NVIDIA, která se nebojí lhát a fabulovat (říká tomu agresivní marketing) a projdou jí věci, které by u AMD nikdo neodpustil, jako slibovat 4x vyšší výkon, ačkoliv realita je 20%. Mnoho ze současného marketingu NV je navíc dnes spíše fanatickou propagandou než skutečným PR a marketingem. AMD navíc trvá na svém zcela odlišném přístupu proti NV, mnohem otevřenějším přístupu bez přehánění, kdy nechce jít cestou tzv. agresivnějšího marketingu. Ale to i s ohledem na tu prostou početní realitu výrobních kapacit, kdy AMD si objektivně správně nemyslí, že by mu teď více nějak agresivního marketingu vůbec bylo k něčemu dobré. Zájem o grafické karty AMD je totiž velmi slušný i tak, a hlavně prodeje jsou v rovnováze s objemem výroby (ten je hlavní limitací), takže AMD je prostě a jednoduše za současné situace spokojeno s tím co a jak má. A nemá prostě kapacity navíc, pokud současně bude pokračovat stále velký zájem o jeho CPU a další produkty a nenastane masivní rozšíření výroby u TSMC.

Stejně jsou na tom partneři vyrábějící grafiky AMD, jakkoliv by uvítali samozřejmě větší prodeje karet, zejména když AMD má objektivně lepší, a hlavně výhodnější nabídku v mnoha cenových hladinách než NVIDIA dnes. Jsou si však vědomi situaci a oceňují to, že je alespoň firma nedrží na maržích a možnostech tvorby cenové politiky tak zkrátka. A mají tak na Radeonech slušné marže i za současné situace.

Pokud jde o Intel, jeho nabídka GPU je dnes samozřejmě velmi omezená, ziskovost je velmi nízká (pro samotný Intel jsou ARC extrémně prodělečné, protože s nákladnými velkými GPU a 256-bit sotva výkonem konkuruje velikostně polovičnímu čipu se 128-bit) a současná generace ARC je tak spíše jen přípravou a testováním partnerů na budoucnost. Nicméně s ohledem na politiku a přístup NVIDIA, která se nepokrytě odvrací od hráčů, jakékoliv rozumné cenové politiky a otevřeného přístupu ke standardům, a firmám se přestává vyplácet s NVIDIA finančně spolupracovat, počet partnerů s Intel nabídkou grafik narůstá. Překvapivě mezi nimi stále chybí ASUS (oficiálně). Jinak pokud by vás zajímalo, jak to v současnosti vypadá, tak tohle je aktuální seznam partnerů a výrobců grafických karet s čipy jednotlivých značek:

Na Computexu 2023 tedy zaznělo v zákulisí hodně zajímavého, leč nic až tak překvapivého. Slyšel jsem ale také něco o nadcházející generaci grafik AMD a NVIDIA, kdy obě slibují masivní generační posun, samozřejmě hlavně v high endu. Priority obou firem jsou alespoň pokud jde o High end zjevně podobné, což není náhoda, když herní high end je využíván i ve výpočetní oblasti a technologie pro jeho tvorbu jsou podobné. Ale počkat si na to budeme muset na přelom Q1/Q2 2024 nejdříve. Nicméně nějaké další grafické novinky ještě letos dorazí a pár zajímavých věcí za zavřenými dveřmi prezentováno bylo ;). A to jak stále neuvedené levnější grafiky současných generací, tak asi nejočekávanější novinka v podobě posledního RDNA 3 produktu a prvního mainstreamového čipletového GPU řešení v historii, NAVI 32 pro primárně Radeon RX 7700 sérii. Ty jsou stále v plánu, ale s ohledem na pomalejší grafický trh jsou odkládány dál do Q3, přičemž budou nahrazovat v současnosti velmi dobře prodávané a populární výprodejové RX 6700/6800 série karet …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
ares_1_Boh_vojny [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-03 23:27:51
avatar
rivalita medzi nvidia a amd tu bola od nepamati kazdy kuzlil ako dobre vedel aby bol najlepsi takze nic nove pod slnkom. ale kto hraje fer a profesionalne ten vyhra do buducna otom niet pochyb.
ala77 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ach jo 2023-06-04 00:21:30

Já vám nevím jestli to takto půjde dál tak mi moje RX580 vydrží ještě hodně dlouho u AMD nástupce žádný. Fraška 7600 je vyloženě odpad co se snaží zachránit cenou, ale ani ta cena to nedá to už je lepší 6700XT. Zelený ty napálili ceny o cca 5 tis. než by měli být je mi z toho smutno.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-04 08:37:48
avatar
RX 7600 není žádná fraška ani odpad, je to dobrá karta s ohledem na to, že je více než 2x výkonnější při poloviční spotřebě a má mnohem modernější výbavu a stojí to co kdysi stála RX 580 opravdu nechápu o čem mluvíte ...
ala77 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - je 2023-06-05 00:34:42

To, že to je fraška odpad co se nepovedl za tím si stojím a nechce snad někdo srovnávat 580 vs 7600 že ne to by jsme mohli srovnávat karty z roku raz dva třeba 3dfx a chrochtat blahem. Je to strašný propadák žere to 160W posun výkonu vs 6600XT 0000 nic a to, že někdo z AMD to postavil proti 6600 je jen zamaskování jak strašná karta to je. 6600 žere cca 100w tohle 160W jaký to je posun vs výkon ŽÁDNÝ píšu velkým, aby to všichni pochopili a to, že oproti 580 modernější ještě, aby ne když je dělí cca 6 let. Prostě tohle průser, proto to tak vypadá v cenících. A zelený hajzlík jak jsem psal toho náležitě využil, kdo to nevidí je slepec.
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-04 15:46:06
avatar
RX580 8GB, výkon 100%, TDP 185W
RX5600XT 8GB, výkon cca 150%, TDP 150W
RX6600 8GB, výkon cca 172%, TDP 132W, Sapphire Pulse za 5500,-
RX6650XT 8GB, výkon cca 209%, TDP 176W, Sapphire Pulse za 6500,-
RX7600 8GB, výkon cca 224%, TDP 165W, Sapphire Pulse za 7500,-
RX6700XT 12GB, výkon cca 234%, TDP 230W, Sapphire Pulse za 9000,-

Výkon a TDP jsou ref.grafik z Techpowerup, u neref. bude obojí o trochu vyšší. Ceny jsou z CZC k dnešku.

Takže žádný nástupce?
ala77 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - nástupce 2023-06-05 00:38:59

Nástupce měla být karta typu 6700XT, která žere cca 100-120w tohle rozhodně ne. Být 4060ti za 7 tis tleskám takto bych si představoval nástupce případně 4070 za 10 tis takto je to smutný příběh GPU dnešní doby ;)
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-05 08:34:12
avatar
Myslím si, že přímým nástupcem byla RX 5600XT. +50% výkonu, o 30W méně.
6700XT je nástupcem 5700XT, tam se to trošku nepovedlo: +30% výkonu při stejném TDP. Zde byla lepší volbou 6800 (bez XT), která má větší výkon než 6700XT (+60% nad 5700XT) při stejné spotřebě jako 6700XT (i když TDP je o 20W větší, ale v testech to na spotřebu byla plichta).

Jedna věc je výkon a spotřeba, druhá věc jsou ceny. Těm doba moc nepřeje, bohužel. S tím už se ale člověk popere dle svých možností.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-07 18:48:32
avatar
Kde jsi na to přišel? 6700XT je karta z vyšší kategorie.
Jak píše Cemada, nástupcem 580-ky jsou 5600XT/6600XT/7600.
Je pravda, že 7600 jako nástupce 6600XT velkou díru do světa neudělá, ale špatná karta to rozhodně není. Jen nepřináší žádné velké zlepšení ani nic moc nového...
ala77 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - nic 2023-06-07 22:27:54

Nepřináší vůbec nic snad počáteční cenu, ale jak jsem psal ta je způsobena jaká ta karta je.
Jinak si myslím, že zhruba takto
580 - 5600xt - 6700xt
Nezapomínat na to, že tu je jsou ještě 2 patra a to
6800 - XT
6900 - XT
Takže podle mě je nástupce 580 je opravdu 6700XT sic ob generaci. Ale to je jedno akorát mě sere, že se to AMD těžce nepovedlo a já už si před půl rokem koupil 2K monitor s FreeSync a čekal jsem na tuto generaci nástupce 6700XT výkonově něco jako 6800 a se spotřebou do 150W, ale takto mi zbyli oči pro pláč a veřejně přiznávám jsem lehký fanda AMD, ale tohle co se děje mě velice zklamalo snad se jim povede v další generaci.
Richi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-04 00:26:41

A AMD je teda ten hodný strejda, který má rád hráče a prodejcům dovolí vydělat si, ale nic za to nechce, protože je to baví? Že za lepší produkt chtějí schválně méně peněz, protože horší NV se prodá za víc?
Já jen, aby to nebylo tak, že to jinak neprodají.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-04 08:40:16
avatar
??? v článku je docela jasně vysvětleno v čem je rozdíl pozic AMD vs NV ... speciálně na poli GPU je hlavním důvodem situace fakt, že NV vyrábí jen GPU, zatímco AMD s o trochu většími výrobními kapacitami u TSMC musí vyrábět CPU i GPU a další čipy ... to neznamená, že by AMD prodávalo levně, naopak na GPU vydělává skoro nejvíce ve své historii ...

jinak firmy jsou řízeny lidmi, a lidi jsou různí. Někdo jde po penězích za každou cenu, někomu stačí méně, to neznamená, že by živořil ... prostě obě firmy mají odlišný přístup v mnoha věcech zcela opačný, protože prostě lidi jsou různí ...
Mave [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-04 10:52:53

Kdyby si AMD prohodilo stranu s Nvidií, tak by dělalo uplně to samý, je to firma který jde hlavně o výdělek. A to že AMD dává zadarmo pro všechny technologie jako FSR apod, není protože je to hodný strejda co mu jde o gamery, ale proto, aby ty technologie vůbec někdo používal, když jsou většinou rok pozadu za NV. To samý marže a ceny grafik, musí bejt nižší než Nvidia, aby mohly konkurovat.

Já o koupi AMD přemýšlím právě hlavně kvůli ceně, kdyby ty karty stály stejně jako předražená NV, tak bych raděj koupil NV právě kvůli lepším technologiím, FG, rtx a dlss.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-04 12:23:16
avatar
Nikdo rozumny asi nepochybuje, ze cast toho pozitivniho v pristupu AMD je jejich forma PR...ale i kdyz si tu nejakou cast odmyslim, tak dlouhodobe vidim diametralne odlisne prvky "firemni kultury" proti intelu a nvidii. Za to maji muj respekt a proti zminenym jsem jim i diky tomu schopny odpustit daleko vice.
Za predpokladu, ze by se AMD melo chovat ciste ziskove, tak by se pravdepodobne na konzumni GPU dneska mohli prakticky vykaslat, dost mozna i na konzumni CPU - a stejne by jim pravdepodobne jejich kapacity vyroby nestacily na pokryti jejich nejziskovejsi poptavky po dnesnich Epycich.. Jasne opustit ty nejviditelnejsi trhy by byla zasadni chyba, ale dokazu si predstavit, ze by tu konzumni oblast mohli orezat jeste daleko vice a znacne tim (docasne) navysit zisky. Ja jsem ve vysledku rad, ze za dnesnich okolnosti zvolili alespon ten pristup, ktery zrovna maji..
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-07 18:57:31
avatar
Samozřejmě, že to není hodný strejda. Je to firma co chce vydělávat, stejně jako kterákoliv jiná.
Je to jen o tom, že nejedná (ani ani nemůže) z pozice síly a opravdu se k obchodním partnerům chová jako k partnerům, se kterými se dělí o zisk, páč ví, že to je nejudržitelnější forma podnikání.
To neznamená, že nemůže a nepůjde s cenami nahoru. V minulosti, když měli hodně navrch nad Intelem, tak i jejich ceny byli hodně vysoké. Ale věřím, že to nejde a nešlo ruku v ruce s tím, že by nedali partnerům prostor si z toho zisku taky ukousnout svou část. Ne jako NV, která ždíme nejen zákazníky, ale drží pod krkem i ty, kterým říká partneři
dafcz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Chudáci výrobci 2023-06-04 13:12:12

Je vcelku k pobavení, jak jsou ti chudáci výrobci dedikovaných karet nervózní z jejich dodavatele GPU, který drží aktuálně 80-90% trhu. A zároveň je k pláči, že jsou tak neschopní, že nejdou dělat jiný business, když jim ten s nVidia nevyhovuje. Příkladů, kdy firmy opustily svůj business jsou stovky, někdy to dopadlo dobře, někdy špatně, tak to už chodí.
Namátkou svoje významné části opustily (prodaly) firmy jako Microsoft, Philips, Samsung, Canon, Epson, Toshiba a tak dále. Žádný z jejich dodavatelů do teď nesedí a nebrečí, že už s nimi nemůže stejně obchodovat. A nebo brečí a je mu to houby platné.
A ty neustále opakované nesmyslné fluskule kterými se tu snaží autor omluvit neschopnost AMD posílit na trhu (obecně, jak CPU, tak GPU) tak ty už fakt neobstojí, nejdřív to byly údajné problémy s logistikou, které už měsíce dávno neexistovaly, nyní je to opakovaný nesmysl, že AMD nemůže alokovat u TSMC více výroby, tak se podívejme jaká je situace:
1. Tržby TSMC v Q1/2023 byly nižší o 16,1% vs. Q4/2022 a 4,8% Y/Y. Jak firma uvádí, je to tím, že její odběratelé snižují alokaci výroby a to už i v minulých kvartálech. Ne, opravdu ty linky nezmizely, jen nejsou plně vytíženy.
2. Někdo by řekl, tak to "prázdné" místo obsadil Apple, Intel a podobně. No vzhledem k tomu, že jediný segment, který v portfoliu TSMC rostl je Automotive a to o 5% tak ani toto neprojde. Mimochodem největší pokles zaznamenal právě segment SoC řešení pro telefony a to o 27%. HPC segment "padl" o 14%, do kterého TSMC zahrnuje i serverové procesory od AMD.
Můj názor na omezené kapacity AMD na základě dat, které jsou veřejně dostupné?
1. AMD ani po letech není schopno alokovat si více prostoru k výrobě u TSMC, jiní zákazníci to umí mnohem lépe, ať už nVidia a nebo třeba Apple.
2. Důvody mohou být v podstatě tři, buď tuto problematiku u AMD léta řeší zcela neschopný tým lidí, nebo nemají takovou poptávku, aby se jim vyplatilo tu výrobu alokovat. Posledním důvodem je to, že vzhledem ke svému postavení na klientském trhu není schopno AMD prodávat výrobky s takovou marží, aby mohlo přeplatit další zájemce o výrobu, kteří jednoduše AMD přeplatí a výroba je blokována pro ně.
Ne a opravdu to není tím, že by AMD výrobu směřovalo do segmentu datacenter, když tržby v této divizi jsou meziročně vyšší o 0,2%...
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-04 15:47:03

jako pochopil bych to u diskuteru, ale ze i v clancich tu budou lzi jak chudak amd nema dostatecny kapacity, to je uz blby.

roky tu cteme jak je amd nejdulezitejsi partner pro tsmc a to tsmc mu neda k dispozici dost vyrobnich linek? od lonskyho podzima vsichni u tsmc omezuji vyrobu, NV se tu DD vysmal jak pozastavuje vyrobu 4070 ti, a AMD porad nema dost kapacit???

jestli amd nema dost kapacit tak jen z toho duvodu ze si je samo neobjednalo. a rikala to samotna Lisa Su https://www.techpowerup.com/304334/amd-restrained-cpu-and-gpu-sales-in-2h-2022-to-avoid-unsold-inventory?cp=6
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-04 17:48:04
avatar
to není o tom jestli je AMD chudák nebo ne, to je o faktech, AMD prostě nemá kapacity výroby na to, aby konkurovala NVIDIA počtem GPU a současně Intelu počtem CPU to je prostý fakt, a není to jen věcí objednávky, továrny, které by AMD mohlo využít k tomu mít 50% na CPU i GPU trhu jednoduše neexistují, potřebovalo by drtivou většinu TSMC kapacit k tomu, a to se samozřejmě nestane, když je tu Apple atd.

takže prosím přestaňte lhát, AMD nemůže objednat kapacity které by potřebovalo, protože ty volně k dispozici neexistují. A je holý fakt, že AMD vyrábí CPU, GPU a SoC na jen o málo větším objemu produkce u TSMC jako NVIDIA vyrábí jen svá GPU ... takže prosté počty proč NV má a bude mít více GPU než AMD ... a přestaňte to toho cpát nějaké chudáky ...

mimochodem důvodů proč NV pozastavuje výrobu 4070 souvisí také s kapacitami, NV také nemůže jen tak objednat další, TSMC je má vytížený a Apple atd. je nepustí. takže NV prioritizuje výrobu, na 4070 vydělá mnohem méně než na datacentrech a AI produktech, takže na ně převádí výrobu alokovanou původně pro 4070 a tu nechá cenově vysoko, protože jich stejně mít nebude dost i kdyby cenu snížilo (což nechce udělat protože i tak má nízkou marži v porovnáním s AI produkty). A ano, ze stejného důvodu AMD nevyrábí jen GPU, protože by muselo obětovat výdělečnější produkty jako jsou CPU ... to nic nemění na tom, že AMD má kapacity výroby u TSMC na maximum možného dnes a stačí to buď na konkurování NV nebo konkurování Intelu pokud by AMD chtělo 50% trhu na jednom či druhém, nestačí to na obojí to je prostý fakt a AMD nemá kde další výrobu vzít, protože TSMC nemá další kapacity k dispozici a Apple Qualcomm a další těžko uhnou a půjdou jinam ...
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-05 08:18:06

a porad je fakt ze sefka amd tvrdi ze od q2 2022 minimalne do q1 2023 umyslne omezovali vyrobu aby se vyhnuli velkym skladovym zasobam. mohli vyrabet vic, ale nechteli. a porad je fakt ze trzby tsmc klesaji, protoze vsichni ted omezovali vyrobu. dokonce i 5nm vyrobu hlavne apple omezoval..amd mohlo vyrabet vic pokud by chtelo.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-04 17:50:21
avatar
chudáci nejsou, ale fakta jsou jaká jsou ...

NVIDIA má a dodává nejvíce samostatných GPU, protože nevyrábí nic jiného. tady nikdo nebrečí to je věc faktů, objemu produkce a existujících kapacit.

AMD prostě vyrábí u TSMC na o trochu větších kapacitách než má NVIDIA kromě GPU také CPU a ty jsou logicky jeho hlavní business, takže GPU AMD jsou na druhé koleji a kapacitně tak NVIDIA která vyrábí jen GPU na podobném objemu výroby jako AMD všechny své čipy, má prostě NV více čipů od čehož se odvíjí i další věci ...

Nejsou žádné volné 5nm/4nm a 3nm linky všechny jsou vytíženy , volné jsou 7nm/6nm a ty pro špičková GPU AMD nemůže použít, bylo be nekonkurenceschopné ... navíc i kdyby nějaké volné kapacity byly, tak i kdyby je AMD teď zabralo bude trvat měsíce než vyjedou hotové čipy a protože výrobci grafik nepočítali s tolika čipy, nejsou jiné komponenty pro výrobu karet .... alokace se dělají rok někdy i déle dopředu a ještě před rokem byla situace ve výrobě trochu jiná než dnes ...

AMD nemůže přeplatit Apple, to nemůže ani NVIDIA mimochodem .... nemluvě o Qualcomm a dalším výrobcích na TSMC, které se svých kapacit nevzdají a nepůjdou jinam ... takže AMD dělá co může, ale na rozdíl od NV nebo Intelu nedělá jen jeden druh čipů, ale dva s kapacitami produkce jaký má NV jen na GPU a třetinou kapacit jaké má Intel jen na CPU ... to josu fakta která ovlivňují všechno a přes to nejede vlak ...
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-04 20:26:26
avatar
no ty řeči o omezených výrobních kapacitách a altruismu AMD jaksi vezmou za své s tím, že Navi31 produkty (tedy 7900XT/7900XTX) dostupné jsou. Jestli to třeba není tím, že na těhle nejdražších produktech je i největší marže.

Je to stejné jako u Škodovky. Nějaký ten Kodiaq za 1M je dostupný velice rychle, zatímco na klasickou Octavii abyste čekali rok.

Jde o to, že v obou případech při nedostatku čipů jde prostě vše do produktu s nejvyšší marží v portfoliu firmy. Žádný altruismus se tedy nekoná. Dokud se bude prodávat dost Kodiaqů a 7900XT/XT, tak firma klidně dál žádnou Oktávku ani 7800XT/7700 nevyrobí A JE JIM TO ÚPLNĚ JEDNO! Kdyby nebylo, tak kapacity dělí rovnoměrněji mezi celé své portfolio produktů!
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-05 00:09:23
avatar
??? díky rovnoměrnému dělení máš na trhu všechny produkty dostupné skladem ;) navíc fakt že ty NAVI 31 jsou čipletové výrazně napomáhá k jejich dostupnosti díky masivní výrobní efektivitě ...

"bohužel" AMD prostě má i ty CPU a o ty je velký zájem a tady se láme chleba, je to nejdůležitější produkt AMD který může zajistit firmu na dekádu, takže proto mají hlavně EPYC ve výrobě přednost a proto nemají přednost třeba GPU = a tady se prostě projevuje ta realita výrobních omezení a kapacit a to nejsou žádné řeči. To jsou prostě fakta ...

Znovu připomínám: AMD a NV vyrábí u TSMC, AMD má o něco více kapacit, ale NV vyrábí prakticky jen GPU, zatímco AMD vyrábí hlavně CPU, čipsety a až k tomu také GPU a SOC řešení pro konzole atd. AMD tedy dělí své kapacity mezi více produktů než NV, která prostě vyrábí jen GPU. Já fakt nechápu, co je na tom k nepochopení a proč někdo nedokáže pochopit, že když máš jasně dané kapacity výroby, které jsou omezené a jedna firma vyrábí jen GPU a druhá podobnou kapacitu dělí mezi hlavně CPU a až pak GPU, tak ta jedna firma bude mít větší podíl na trhu s GPU ať jsou jakékoliv ...

Pokud by mělo AMD konkurovat početně NVIDIA na GPU trhu a Intelu na CPU trhu, potřebovala by násobně větší kapacity než má dnes, což jí TSMC nedá. připomínám že Intel má více než 10 továren sám pro sebe a své GPU vyrábí u TSMC také ... takže AMD prostě nemůže mít tolik kapacit aby plně konkurovalo početně NV i Intelu, protože takové kapacity prostě fyzicky u TSMC neexistují a i kdyby existovaly, tak je mít nemůže protože Apple, Qualcomm, NV a další ...

Tohle není žádné omlouvání AMD, nějaké výmluvy natož řeči, to jsou prostě tvrdá fakta a čísla a ty nezměníš. A AMD je spokojeno s tím co má a má pro to dobrý důvod, protože prostě víc kapacit výroby teď neurve a ví to ... vyjednává se SAMSUNG o budoucím 4nm procesu u něj k TSMC, ale to je tak všechno co může ...
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-05 08:22:32

na 5nm vyrabi amd jen ty male cpu ciplety a nove gpu ciplety. vsechno ostatni je 6-7nm, kde je kapacit jiz nadbytek, tak proc se porad vymlouvat na nejake deleni? nvidia vyrabi od malych po obri gpu na 5nm a take velka arm cpu pro datacentra. podle poslednich dat se melo podilet amd na trzbach tsmc temer 10%, apple klesnul z 26% na 23%, nvidia ma kolem 3%...
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-06 10:08:46
avatar
Používáte argumenty jak se Vám hodí. AMD právě že si portfolio rozdělila tak, aby obsahovalo 5,6,7nm procesy a tedy v součtu tak může být dosaženo větších výrobních kapacity. A pak nám tu tvrdíte jakoby snad 6nm Navi33 monolit nějak ovlivňoval kapacitu 5nm procesu na čiplety Navi31.

Jste zapomněl že ještě cca 3 generace zpátky šel hlavně u AMD na svět jako první třeba mainstream a celé portfolio vyšlo třeba do půl roku? Dnes je normální vydat hiend a za půl roku nevydat ještě ani manstream. A nedělá to jen Nvidia. Proč? Protože nejvyšší marže na hiendu jak jsem psal. Žádný altruismus. A to že mainstream zastupuje předchozí generace je taky chyba AMD. Kdyby se mělo jednat pouze o doprodej RDNA2 karet, tak už by byly touto dobou vyprodány. Místo toho je AMD dál vyrábí (čipy na ně). Kdyby jim skutečně záleželo na lidech, tak už tu máme alespoň celé RDNA3 portfolio nebo mainstream na 6nm procesu, takže bychom proti RDNA2 dostali alespoň lepší efektivitu/featury navíc díky RDNA3. Ale stále nic. Nvidia si vydává absurdní 4070 s málo VRAM nebo 4060 za absurdní peníze. AMD na tohle stačí konkurovat RDNA2 a tak se vůbec nesnaží zkompletizovat RDNA3 nabídku. Výsledkem je tento stav, kdy nové featury a architekturu dostává u AMD už jen hiend. A místo dokončení portfolia se už klepou na RDNA4
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-06 11:11:34
avatar
používám fakta jaká jsou, nikoliv jak se mě to hodí, protože já nemám v AMD ani v jiné firmě žádný osobní finanční zájem ani nic podobného ...

AMD rozdělilo portfolilo mezi N7, N6, N5 a N4 aktuálně a ano, kapacity se vzájemně ovlivňují. Jen tak pro vaši informaci, asi jste na to zapomněl, ale 5nm NAVI 31 má kolem sebe 6x 6nm čipy bez kterých by nefungovalo. Všechny čipletové 5nm procesory AMD mají 6nm I/O čipy, serverové EPYC opravdu velké 6nm I/O .... na 7nm/6nm nadále probíhá výroba milionů obřích GPU a SoC pro Xbox a PlayStation ...

Nemluvě o Instinct čipech, tvořené masivními kusy 7nm a 6nm v případě CDNA 2 a 5nm a 6nm čipů v případě CDNA 3 ... a tak můžeme pokračovat. Pořád se vám zdá, že AMD toho vyrábí málo a že kapacity jednoho neovlivňují kapacity druhého?!

ale ty RX 6000 dostupné jsou a výhodnější než RTX 4000 série, přesto si lidi kupují tu, problém tak evidentně není u AMD ale u zákazníků, kteří výhodnější produkty nechtějí ... ;) jinak ano, AMD by mohlo vyrábět RDNA 2 na 7nm dál, ale k čemu? Výrobní náklady jsou sice nižší na ty čipy, ale současně RDNA 3 nabízí lepší věci nemluvě o tom, že fixní náklady na grafické karty samotné jsou v mnoha směrech stejné, takže RDNA 3 je zajímavější pro partnery, zákazníky i AMD, nemluvě o tom, že AMD ty 7nm/6nm kapacity používá ve velkém na všechny 5nm produkty dnes, protože 5nm vyrábí jen to nezbytné a nejnutnější, čiplety ale obsahují velké množství 6nm křemíku ... zkrátka ano, AMD záměrně udělalo NAVI 33 na 6nm kvůli ceně i když nebude tak dobré jako by bylo na 5nm. Ale je dostupné a je levné takže žádný problém ...

A ano, AMD musí dělat hlavně na RDNA 4 dnes, protože NV ani Intel nespí a chystají své novinky také a nebudou na AMD čekat.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-06 19:15:05
avatar
no pěkná řeč, ale proč je RDNA3 stále jen na 3 kartách 7600/7900XT/XTX a hlavně proč chybí právě v mainstreamu, když teda jako záleží AMD na většině,jste nám jaksi nevysvětlil. Omezené kapacity to nevysvětlují. Namísto lowendových 7600 mohl být preferován mainstream. A pokud je v Navi31 tolik 6nm chipletů, tak mohla být "altruisticky" omezena výroba i Navi31, vše ve prospěch Navi32. To se jaksi ehm nestalo a Navi32 stále nebylo uvedeno takže...
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-07 20:23:45
avatar
Třeba proto, že po vydání Navi31 zjistili, že ty čipy mají problém a nedosahují výkonů, které by měli.
High-end vynechat nemohli, jinak by ho přenechali kompletně NV a kartu pro NB taky potřebovali, takže Navi33 nemohla dlouho otálet.
Nicméně do desktopu se s ní nijak nehrnuli, páč věděli, že proti 6650XT nepřinese nic moc navíc.
A zbytek nabídky v pohodě pokryjí RDNA 2 kartami, když jak říkáš, NV nemá nic zajímavého. Proč by tam cpali nové, ne moc povedené karty, když RDNA 2 jsou nejlepší AMD karty za dlouhou dobu a možná je vyrábí i s lepší marží?
dafcz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-05 21:41:19

Pane Stach vaše mantra "AMD chudák dělá více typů produktů než nVidia" je sice moc hezká, ale hned čtvrté slovo vašeho příspěvku jsou "fakta", no tak si je opět dáme, já čerpal z dat AMD, nVidie a TSMC a ty sem předložil, vy píšete jen svoje dojmy. Pište si je, ale nevykládejte nic o faktech, když tu žádné nepředložíte, diskusi to pak devalvuje.
V Q1/2023 TSMC deklaruje pokles tržeb za 5nm (a nižší výrobu) oproti 4Q/2022, je zajímavé, že vy píšte zvlášť o 5/4nm a 3nm linkách, ale TSMC toto v reportech vůbec nerozlišuje, no asi víte víc než oni. Pokles je i u 7nm výroby. Naopak rostou starší procesy, jako je 16nm / 20nm - Automotive, již sem o tom mluvil v prvním příspěvku.
Zároveň bylo expedováno méně waferů, -12,8% Q/Q resp. 14,8% Y/Y.
Nikdo neříká, že se mají nějací výrobci vzdát svých kapacit na trvalo, ale v zájmu jak TSMC tak jejich zákazníků je využít kapacitu na maximum a pokud to nyní u nějakých produktů nelze - pokles poptávky a tedy i prodejů - třeba u Ryzenů to trvá již rok, tak jsou firmy, které tu volnou kapacitu dokáží alokovat, vzhledem k setrvačnosti výroby totiž spousta firem navyráběla na sklad, píše o tom i TSMC v reportu. A kdo tedy pravděpodobně dokáže alokovat více, když potřebuje? Pro porovnání: (v tis.$)
AMD - tržby Q1/2023 - 5353$, výhled na Q2/2023 - 5300$ +/- 300$, tedy flat.
nVidia - tržby Q1/2023 - 7192$, výhled na Q2/2023 - 11000$ +/- 2%
Takže nVidia si v minulých měsících (spíše v minulých letech) dokázala alokovat a zaplatit o cca 50% kapacity více a to tak, že se to projeví v jednom kvartálu.
AMD si dokázalo alokovat / zaplatit / a pak to zboží prodat tak, že plán je stejný na další Q a to v době kdy výrazně roste segment datacenter a tedy výrazně více by měl vyrábět serverových CPU a GPU, což se neděje nyní a minimálně další kvartál nebude.
Takže opět z těchto dat se domnívám, že schopnost AMD zvýšit výrobu je oproti nVidii naprosto tragická a ve světle toho jak se to táhne několik let i amatérská. Privilegovaný zákazník se chová o obchodmínu partnerovi jinak (a naopak samosebou).
AMD má velké štěstí, že u Intelu je to ještě horší, protože pokud by měl Intel lepší produkty než má teď....na kdyby se nehraje, AMD zaslouženě kasíruje za svojí dobrou práci, ale dle mého by měla být mnohem lepší.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-06 11:03:07
avatar
To je ale nesmyslů a z tvrzení vytržených z kontextů a naprosté neznalosti faktů ...

Já nepíšu že AMD je chudák!!! To píšete vy ... já z AMD chudáky nedělám, protože nejsou.

Že TSMC hlásí pokles tržeb neznamená že vyrábí výrazně méně těch žádaných procesů, jen že klesla cena výroby žádaných procesů což jsou dnes N3m N4 N5 a N6 ... žádné volné kapacity na N3 a N4/N5 které jsou zásadní pro výrobce jako AMD, nejsou ...

Tržby AMD a NVIDIA také nic neříkají o výrobě, speciálně u NV jsou tržby hnány bublinou jménem AI ... nějak záhadně jste se nezmínil o 30% poklesu NVIDIA v oblasti tradičních GPU ;) nehodí se do krámu ...

Jinak ano, NV měla nějakou dobu větší výrobní kapacity ... čím to asi mohlo být ... hmmm ... třeba že RTX 3000 série byla výraběna a stále částečně je u Samsung na 8nm kapacitách a nová RTX 4000 je kompletně na N4 TSMC? Hmmm že by to mohla být odpověď krátkodobého navýšení výrobních kapacit NV, které však nebudou mít dlouhého trvání, protože NV odchází od Samsung a bude spoléhat na TSMC u RTX 4000 HOPPER i dalších produktů, kde nejsou ty kapacity nafukovací a tak NV omezuje výrobu levnějších RTX 4000 karet s výjímkou RTX 4080/4090 a soustředí produkci na H100 ...

Mimochodem, AMD je pro TSMC privilegovaný zákazník, což NV není, ale to byste měl taky správně vědět, takže však znalost faktů a reality je tragická. AMD šlo tomu svému "štěstí" hodně naproti, výše marží jasně říká, že nekasíruje nijak extrémně, podívejte se na marži NV ... AMD je spokojeno s tím co má a v jaké je pozici a s kapacitami které má nabízí nejširší škálu produktů ... bohužel vy nedokážete akceptovat fakta co se týká kapacit výroby ... AMD konkuruje Intelu a jeho CPU a NV a jejím GPU a dělá to s kapacitami výroby, které jsou jen o málo větší než co má NV jen na GPU, Intel má mnohem větší kapacity jen na CPU ... AMD logicky nemá kapacity na to aby mělo 50% na CPU i GPU trhu, protože takové kapacity sice existují, ale znamenalo by to, že by TSMC muselo dát ve výrobě přednost prakticky jen AMD přede všemi včetně Apple, Qualcomm atd., a to nejde. Bohužel vás tahle fakta nezajímají a místo toho tady budete vykládat nesouvisející věci a extrapolovat z nich nesouvisející "data" a dojmy ...

Fakt, že když Intel má 1000 jednotek kapacit, AMD má 500 jednotek a NVIDIA 400 jednotek, tak to podílově na trhu s CPU a GPU prostě pro AMD o moc lepší nebude než je ignorujete, stejně jako ignorujete fakt, že kdyby AMD mohlo, tak si alokuje více výroby ...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 154x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 675x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2709x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1318x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1190x
Komentářů: 5
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1881x
Komentářů: 1