AMD chce více investovat do software a ovladačů - procesor v PS4 je prý nejsilnější APU vůbec Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 01 březen 2013
altVypadá to, že se máme na co těšit. GCN (HD 7000) v hlavní roli v APU procesorech, GPU i konzolích.

 

 

 

 

Společnost AMD ovládla celou novou generaci herních konzolí (k neodeznívajícímu překvapením mnohých nejen s grafikami, ale dokonce i se svými x86 procesory) a slibuje si od toho hodně i na poli PC a samotného vývoje her i dalšího software! Potvrzuje se tak řada našich starších domněnek a myšlenek, že vliv tohoto celého bude značný.

Skoro každý den dnes slyšíme o tom, že další herní studio uzavřelo úzkou spolupráci s AMD, naposledy Crytek už s Crysis3, který ještě nedávno úzce spolupracoval s konkurencí. A týká se to i velkých vydavatelů, kteří si teď u AMD podávají dveře - není se co divit, každý chce vytáhnout maximum z nových "PC platforem" Xboxu8 a PS4, které dodává AMD. Skoro každá nová hra s aktuálnějšími technologiemi DX11 má dnes na začátku logo AMD Gaming Evolved a vychází ve spolupráci a s přímou podporou této firmy. A nejde jen o logo, ale i viditelné o optimalizace dané hry na PC a konkrétně i GCN architekturu grafik. AMD to potvrzuje nejen vůbec nejšpičkovějšími AAA tituly zdarma přibalenými k novým grafikám Radeon, ale i představováním zajímavých technologií, vyvinutých ve spolupráci přímo s vývojáři konkrétních titulů. Před pár dny tak ukázala potenciál nové renderovací technologie TressFX využívající standard DX11:

V aktuálním rozhovoru se nechali zástupci AMD slyšet, že přehodnotili investice a plány podpory vývoje. Vzhledem k onomu zájmu herních vývojářů se to asi dalo čekat. AMD tak hodlá mnohem více investovat do vývoje podobných technologií vyvíjených ve spolupráci a také do přímého vývoje ovladačů. To je tedy naše odpověď na otázku, kterou jsme si nedávno položili. Zda AMD dokáže udržet to neuvěřitelné tempo vývoje a zlepšování ovladačů i výkonu grafik přes ovladače, kterého jsme svědky od vydání HD 7000 řady:

U této příležitosti AMD zopakovalo, že GCN architektura zdaleka není plně využita a její potenciál bude v dalších hrách i dalším softwaru (akcelerace výpočtů) stále více využívána. A teď nemluvíme jen o samostatných grafických kartách Radeon 7700/7800/7900, ale i o GCN grafikách integrovaných v procesorech (APU čipy). AMD aktuálně chce uspíšit příchod nových APU platforem, které zatím GCN grafickou architekturu nemají. Aktuálně vychází TEMASH (nejmenší APU určené pro Tablety) a už na konci roku by AMD chtěla představit výkonné 28nm čipy KAVERI (nástupce letošního nástupce TRINITY). Ty kromě GCN grafické části budou mít i očekávanou SteamRoller architekturu CPU. Zkrátka AMD chce co nejrychleji sjednotit všechny své platformy tak, aby všechny měli GCN architekturu ať v aktuální, nebo vylepšené verzi (HD 8000). A toho všeho chce náležitě využít.

Při této příležitosti AMD prozradilo, že v nové SONY PS4 je vlastně vůbec nejvýkonnější APU čip, který kdy vyrobilo. Jedná se vlastně o 8jádrový x86 procesor architektury Jaguar a APU část má výkon desktopového HD 7850 a obojí sdílí 8GB GDDR5 paměti, což si přála SONY. Nejsme si ale jistí, zda se jedná o monolitický čip, spíše ne a jednoduše jsou dva samostatné čipy vedle sebe v jednom procesorovém pouzdře.

Celkově zůstává jedinou nevyřešenou otázkou kdy, a jak moc dopadnou všechny tyhle přímé optimalizace, vývoj ovladačů a podpora všech vývojářů na souboj a výběr mezi grafikami řady Radeon a konkurenčních GTX. Těžko si ale představit, že tohle všechno nebude mít žádný, nebo jen malý význam a vliv. Na druhou stranu vzhledem k tomu, že konkurenční NV se už před časem začala viditelně z PC platformy podpory PC vývojářům stahovat, a soustředit se na ARM platformu (svou TEGRU), je jasné, že současný vývoj situace není překvapivý pro nikoho z účastníků a prostě se čekal.

Jsem ale přesvědčen o tom, že AMD vůbec "nevyhrálo" díky grafikám jako takovým a tedy tomu, že by byly lepší, nebo horší než grafiky konkurence, ale vyhrály mu to vlastně jeho mnohými podceňované procesory. Tedy fakt, že má právě komplexní výkonnou platformu opravdu výkonných procesorů i výkonných grafik "vše v jednom". Tedy něco, co nedokáže nabídnout ani Intel, ani NV a proto jejich platformy v herních PC konzolích nové generace nenajdeme. APU procesory se tak pomalu ale jistě stávají nejvýznamnějším a nejlepším produktem v historii AMD a GCN architektura nejvýznamnější a nejpovedenější grafickou (nejen) architekturou vůbec a to stojíme teprve na začátku.

 

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-01 16:19:52
avatar
jedna věc je chtít a druhá to udělat .... preferuji to druhé
mittar [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-01 16:52:16
avatar
Pěkně se to čte, nicméně za sebe vím, že svět konzolí je pro mně passé, mám cukání přejít na GCN, ale stojí mě to za to? Stárnu a donutit se pařit je stále těžší, natož něco dohrát. Momentálně mám před sebou Sleeping Dogs a Crysis 3 a spíš si hraju s nastavením než s hrou samotnou a hry jsou to opravdu labužnické. Třeba to je zvukem, 3W v monitoru není ono, vrazím 10k do bedniček a jestli mě to chytne, má smysl vrazit dalších 10k do grafiky, zatím mi přijde změna z HD5870 na HD7970 jako vyhození peněz, asi už nejsem to hravé mládí co dřív, poslední gamesy co jsem snad dohrál byly Dragon Age ... a poslední gamesa na které jsem fakt ulítl byl Devil may cry 4 s gamepadem.
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-01 21:35:49

Jsem na tom podobne. Rozehraju hru a nekde v pulce skoncim. Uz vic nez rok se nutim dohrat nekonecny Fallout NV DA 1 jsem taky dokoncil ale co me hrozne stve jsem zjistil ze mas treba nekolik ruznych zacatku a tim padem castecne jiny dej a jeste si muzes vybrat babu nebo chlapa tak pak ve hre mas jine moznosti. DOhraju hru ale pritom se citim ze jsem ji proste nedohral. Co kdybych tamto udelal jinak jak by to dopadlo? To drive u her nebylo a proste jsem citil ze jsem hru opravdu prosel. Treba dodneska si rikam co kdybych v DA1 nezabil ke konci tu carodejnici (draka). Jak by se zmenili udalosti? To je peklo dohrat hru a pritom ji nedohrat
Ted hraju Witchera 2 a uz asi tyden jsem to prestal hrat protoze me sere ze se musim rozhodnout mezi zachranou Triss a te male holky Pak se budu muset rozhodnout jestli ji dat Radovanovi a co jsem se docet tak to neni zrovna moralne spravna volba ale Radovan je sympatak Nebo treba zabit toho krale tusim Dethmonda je to hajzl jak hrom ale zase mi to neda bezbraneho nechat zabit a navic ma mit nejaky vliv na udalosti pokud zije. Prilis mnoho moznosti.
flastie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-02 04:21:55
avatar
Toto som si myslel aj ja o sebe ze "starnem" a uz nemam na hry chut a ze nikdy sa do hry uz neponorim tak ako ked som mal detsku fantaziu. Ale mozem povedat ze par titulov z tychto novych hier ma vyviedlo z omylu. proste su hry ktore Vas tak ztrhnu ako kedysi ked ste mali "násť-rokov". Mna osobne takto nadchol Trine (1 aj 2), Magicka, Batman Arkham City (asylum nebolo az take dobre) alebo taky DeusEx HR. Toto su hry ku ktorym sa vraciam aj teraz, tak ako kedysi ked som Half Life presiel asi sto krat . Tych kvalitnych hier je sice pomenej ale stale su a nie je ich az tak malo. niekedy napriklad prekvapia mensie, nie AAA tituly od indie developerov (ako zmienovany Trine 1, alebo Magicka). Strucne povedane, netreba podlahnut tomu stareckemu egu "za nasich cias bolo lepsie" ale aktivne vyhladat hru ktora mi najviac vyhovuje. Taktiez som bol velky odporca tabletov ale niektore hry proste patria na dotykace viac ako na PC (angry birds napr.) Proste zvolit pozitivny pristup a clovek sa hned neciti tak "stary"
lukasho [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-01 19:37:35

kez by to tak bylo, 7950 je hardwarove minimalne o 30% lepsi jak 660ti, ale mnohdy s ni prohrava...

budem doufat
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-01 19:57:37
avatar
no to mnohdy opravdu neplatí, správněji je málokdy. HD 7950 je v současnosti stejně výkonnná jako GTX 670 a stojí méně.
lukasho [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-02 08:14:15

jak kde a jak v kterym rozlizeni a nastaveni...
Mano [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-01 19:43:05
avatar
super PS4 nie je ešte na trhu a už je to teraz slabšie ako moja ročná zostava
flastie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-02 04:22:34
avatar
podobne
m2fizy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-06 15:09:45
avatar
tak to ste na tom celkom dobre ... moja rocna zostava je (bude) vykonnejsia aj ako naledujuca "PS5", ak to takto pojde dalej.
BM3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-01 22:41:15

To:mittar a Bajlando. No páni neviem či táto situácia prichádza vekom, alebo proste úroveň hier už nie je tam "kde bývala". Sám mám v ostatnom čase obdobný problém, nedokážem sa nejako donútiť k dohraniu hier až na pár výnimiek /klasiky typu Diablo3-tam som to skoro tiež vzdal, Max Payne3, naposledy Borderlands2/. Tento stav úzko súvisí aj s nákupom hier a obnovou HW. Každý rok som kupoval niekoľko hier a hlavne menil generáciu GK vždy najvyšši jednočipovy HD model /od čias HD 3870/ + každé 2 roky komplet nová zostava. U mna to odpískal p. Grigorovič, rozpad GSC Game World a ukončenie S.T.A.L.K.E.R. 2. Ušetrené nemalé prostriedky som zainvestoval do staronového koníčka a som v poho
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-02 02:58:41
avatar
Mě přijde že to bude těmi hrami. Pamatujete když přišel Quake, Fallout, Half-Life, atd? I pokračování všech těchto her bylo stále na úrovni a dnes? Zprasili Mafia 2, zprasili Dead Space 2, i to pokračování Call of Juarez není ono. Alespoň Operace Flashpoint alias armed assault si svou drží úroveň.
mittar [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-02 04:15:54
avatar
Možný to je, už dva dny zabíjím hraním OpenTTD Boha, na 32GB Ram a 4.6Ghz procaku, kam ten svet spěje. Koukám, že bude ráno, to už nemá smysl přerušovat.
bananomet [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-02 22:35:41

hahaha, nezahrajem si někdy Hidden and Dangerous 2 ?
Son Gito [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-02 14:29:17
avatar
Super! AMD fandím, nech sa ďalej finančne rozmáha, možno raz dobehne INTEL a bude tu konečne konkurencia ako sa patrí aj vo výkone.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-02 14:33:14
avatar
AMD dotáhnout finančně Intel? Nemožné .... a výkonově AMD vždy bylo schopné bez problémů konkurovat někdy ho i překonat, záleží na cenové relaci o které se bavíme, konkurence je tu ale neustále.
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-02 17:55:16

Skoda ze jsi ten leninuv koment smazal. Chtel jsem mu jen napsat ze se nestaci podivat na obrazky ale je treba rozumet i psanemu textu

However, the new embedded graphics processor from AMD, the A10 (Trinity), has shown very good performance and has had an effect on entry-level AIBs.

Year to year for the quarter the market decreased 10%. Shipments decreased to 14.5 million units, down 1.6 million units from this quarter last year.

To znamena pridej si k tem 5M AMD jeste 14.5M a market share vychazi necelych 20M AMD versus necelych 10M NV. Lenine ty bys mohl byt novinar umis pekne vybirat co se hodi a ignorovat co se nehodi.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-02 20:06:43
avatar
mě ten troll a spamer už přestal bavit ... pořád sem hází nesmysly vůbec neví o čem - přišlo mi že to dělá naschvál - samozřejmě srovnávat prodeje všech neintegrovaných grafik bez ohedlu na to kam míří a o jaké modely se jedná a dávat do do souvislosti s podporou herních vývojářů je směšné.


a k tomu ten avatar - dát si tam lidskou zvrácenou zrůdu a svini která přímo stojí za hromadnými vraždami desetitisíců a nepřímo až milionů, co za člověka si tohle může dát za avatara? Žádný slušný výraz mě nenapadá ....
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-02 23:13:09

Neni co dodat souhlas.
Tech trollu se roji cim dal vice. Dneska jsem na navsteve zaslech z televize hrimat hlasatele : Obama podepsal rozpoctove skrty, statisice lidi prijdou o praci atd. Kdyz jsem to slysel tak jsem se malem poblil. Ten hlasatel absolutne nevedel ktera bije a navic ty nesmysly hrimal stylem Klement Gotwald.
Son Gito [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-03 10:03:10
avatar
hold masmédiá, ja už radšej nemám ani TV doma. Filmy, niektoré seriály a dokumenty si radšej pozriem na PC bez reklamy a správy, skutočné fakty, si prečítam na webe.
Son Gito [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-03 10:16:13
avatar
tým "možno raz" som myslel za niekoľko rokov ; ako samozrejme, že v nižšom a strednom segmente je dobrá konkurencia (APU paráda) ale v high ende, je to len o Inteli, darmo sa Piledriver oproti Zambezi zlepšilo, voči i7 a 2011socketuu ešte nemá šancu, aj keď v niektorých aplikáciách ich dobieha. No a o kapacite výroby a marketingu... dobehnúť sa dá, keď budú predávať viac ako Intel
MGST [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Phenom 2 2013-03-02 19:20:01
avatar
Cafte vsetci!
Nepatri to sem ale za opytanie nic nedam.
Nema niekto na predaj Phenom IIX4 945 (HDX945WFK4DGM),3.0GHz,2048KB,95W,rev.C3,SocketAM3
alebo nieco podobne?.
Dakujem za pozornost. Marek
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-04 08:56:10

Ved kup v obchode Phenom IIX4 955BE Odkaz
dargy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-03 08:44:44

mne sa najviac páči to, že to má aj hmatateľný dôkaz.
napr. si stačí pozrieť výkon fx procesorov v crysis 3 a je hneď jasné, že keď sa chce tak to ide.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-03 13:45:45
avatar
no tam je to možná ještě tím, že Intelu zase zlobí přínos SMT ...
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-04 21:27:09

Svet se hrouti. Z AMD jako HW firmy se snad stane SW firma?

To teda musim rict, ze se mi nelibi, uz jsem si zvykl, ze je AMD HW firma a nechci aby dopadla jako nvidia, ktera se se cpe kam nema a pak dela samy blbosti. Uz i dela AMD evovlved jako TWIMTBP, coz je taky hnus (i kdyz to dela na otevrenych standardech a na konkurencnich grafikach to jede stejne dobre, protoze nic zamerne nemrvi), ale osobne jsem silne znepokojen....
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 516x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 671x
Komentářů: 1
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1235x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1073x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1086x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1743x
Komentářů: 6