AMD Radeon HD 9970 - 512bit, 4096SP na 20nm - vrcholný model nové generace grafik GCN Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 09 květen 2013
altJak již víte, AMD sice se zpožděním, ale přeci jen letos uvede zbrusu novou generaci grafik.

 

 

 

 

 

Již zanedlouho si pořádně uživatelsky a zákaznicky zanadáváme nad ne zrovna košer způsobem vydání "nových" grafik GTX 700, kde tak trochu nová bude maximálně jedna a to za ne moc zajímavou cenu. Zbytek novinek vznikne prostým přejmenováním současných GTX 600 modelů. Na to ale máme ještě nějakou dobu čas. A protože se někteří evidentně hodně nudí, vznikla pohádka o novém Radeonu HD 9970!

Což o to. Fakt, že nová generace GCN grafik byla pouze odložena z přelomu Q1/Q2 na přelom Q3/Q4 je veřejně znám a potvrzen. Také se zdá pravděpodobné, že tahle skutečně nová řada, která rozhodně nevznikne zmrzačením, či prostým přejmenováním současných grafických modelů a jader jako u konkurence, neponese pravděpodobně název HD 8000, jelikož ten už je použit pro OEM trh (kde si výrobci vydupali přejmenování HD 7000 modelů na HD 8000) a nové mobilní modely (které nová jádra GCN odlišná od současných v HD 7000M skutečně mají). A pravda také je, že AMD má nové čipy pro "GCN 2.0" připraveny. Skutečné důvody odkladu jsou dobře známé a jsou hlavně strategického rázu. Nepřekvapí tedy, že se na internetu v posledních dnech objevily informace a spekulace o nové vlajkové lodi RADEONu HD 9970.

Snové parametry, se kterými by podle nich měl nový Radeon HD 9970 přijít, jako 4096 výpočetních jednotek (současná HD 7970 má "jen" 2048 SP), 64 ROP, 512bit sběrnice jsou sice reálné, pokud by byl čip 20nm, ale v současnosti i pro letošní rok zůstávají skutečně maximálně u toho snu (byť realizace by s vypětím všech sil možná byla už letos - ale nevyplatilo by se to). Samozřejmě pokud by reálné byly, a tahle grafika s 20nm čipem velikosti současného 28nm TAHITI (352mm2) na konci letošního roku dorazila, herním výkonem, výpočetním výkonem efektivitou a ve všech osataních měřitelných a důležitých ohledech, by doslova rozdupala a rozdrtila všechno včetně GTX TITAN s obřím 550mm2 velkým jádrem nebo v současnosti nejvýkonnější grafickou kartu světa, duální Radeon HD 7990.

Jako lavina se i tak internetem i na poměrně věrohodných serverech objevila a šíří podobná informace s těmito parametry a dokonce schéma připravovaného čipu se vším všudy. Na celé věci není ani tak zajímavý vlastní fakt, že žádná z těch informací o HD 9970 není v současnosti věrohodná, ale spíše to, že mnohé velké magazíny včetně profesionálních plátků, převezmou podobnou informaci, vydávají ji jako sice veřejně nepotvrzený, ale zkrátka za fakt, přičemž jim vůbec není divné, že schéma čipu, jež slouží jako důkaz, poněkud neodpovídá schématu GPU, ale je to evidentně procesor s grafikou. Konkrétně se jedná o nějaké APU s x86/64 architekturou Bulldozer/PileDriver/SteamRoller. Člověk by si řekl, že za ty roky na IT serverech poznají rozdíl mezi schématem GPU a CPU.

Takže pokud jste podobné informace viděli a uvěřili jim, prosím probuďte se. Nástupci současných grafik HD 7000 se sice asi budou pravděpodobně jmenovat HD 9000 a model HD 9970 je opravdu připravován, ale není příliš pravděpodobné, že by letos byly vyráběny už 20nm u TSMC. Půjde stále na 90% o 28nm čipy a pro ně podobné parametry nejsou v současnosti reálné/vhodné (jak dokazuje výrobně a ekonomicky neefektivní  GK110 jádro pro TITAN). Uvedené schéma, které koluje s internetem, nemá s novou HD 9900 sérií grafik nic společného. Vzhledem k tomu, že se o nových grafikách už samozřejmě v zákulisí mluví a chystá se v Q3 spuštění jejich ostré výroby tak, aby na konci roku vyšly, samozřejmě mohou unikat nějaké kusé informace. Ale většina lidí, kteří opravdu vědí, jak se věci mají, nepouští podobné věci ven, takže jde o úniky maximálně z doslechu a tedy značně nepřesné.

Včas vás samozřejmě budeme o nových modelech informovat. Zatím zůstávají aktuální současné HD 7000 modely a žádné skutečně nové grafické karty v nejbližších týdnech nedorazí.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-09 16:38:56

Sice je to nerealny, ale nevydat to jako "9970" ale AMD GANYMEDE (je vetsi nez Titan) tak by se to i za vetsi ceny nez Titan dalo prodavat. Aspon na vypocty
Maor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-09 17:48:29

Měli by to vydat, vyzkoušet třeba 1000wafferů a z těch pár funkčních čipů vydat sběratelskou edici třeba za 50000$ a měli by nejvýkonější grafiku na trhu a ošahanou 20nm výrobu
Anonymní  2013-05-09 22:38:56

20nm TSCM robí už od začiatku roka ale iné menšie chipi .Je to pochopiteľne 28nm funguje dobre a trh klesá .Na 20nm prejde Nvidia aj AMD až po doladení výroby TSCM takú chybu ako pri 28nm už neurobia ze budu hradiť ladenie výroby zadávatelia
Milamber [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - GeForce Experience 2013-05-09 20:37:17
avatar
Nevim kam to naspat, moc tu prostor na dotazy neni

Bude tu testik nebo alespon clanek o GeForce Experience. Cekam cekam, vsude jinde alespon zminka a zde ani carka? Duvod?
Podle me pro plno lidi to neni tak nezajimava vec.
Jimm [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-09 23:22:29
avatar
duvod? protože pro člověka, kterej sleduje nějakej IT magazín, kterej se zabejvá i hrama by neměl bejt žádnej problém si hru nastavit tak, aby běžela v pohodě...
Milamber [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-10 07:09:14
avatar
To je odpoved hodna odbornika, takze nektere technologie nas zajimaji a jine z nejakeho duvodu ne, nezalezi na koho je mirena ne jde o technologii. Mozna trosku premyslet nez neco placnu, nebo mozna vyndat hlavu odtamtud a sundat koupaci cepku.
Heados [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-10 07:37:10

Tak to s největší pravděpodobností budeš muset hledat na jiném webu. Už první odstavec ti může napovědět kdo je "domácím týmem", aneb jak můžu začít článek o Radeon grafikách kopnutím do konkurence? To je jako mít před sebou suprovej dlabanec a začít ho lžící rybího tuku. Hned z fleku se ti z toho zvedne kufr, pak to celkem rozdejcháš, ale tu pachuť už z pusy nedostaneš...(pro cenzora: já vím že to jsou fakta, už jsem to četl mnohokrát, prosím neobtěžujte se tím, že mi to opět zopakujete, o tom tento můj příspěvek není...)
Bohumil Stejskal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-10 08:35:31
avatar
To se ptej na PCTuning, tam to bude jako newska přes celou stránku, bude to přechválené a i negativa budou vynášena do nebes.
Heados [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-10 09:03:08

jj, tam je zas opačnej extrém....copak to fakt nejde dělat nezaujatě??!
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-12 10:08:11

No ja se snazim na vse v zivote divat nezaujate (i kdyz ne vzdy se dari) hlavne protoze to prinasi uzitek me samotnemu.
Fakt premyslim jestli informace o tom ze nove modely 700 budou vlastne jen stare prejmenovane 600 modely je neferove haneni konkurence. Pro me jako koncoveho zakaznika je to docela dulezita informace. Samozrejme ze nakonec hlavni roli u me bude hrat pomer cena/vykon ale taky jsem rad kdyz vim co vlastne kupuju. Jestli rok dva stare technologie ktere se pouze jmenuji jinak nebo nejakou evoluci oproti rok dva starym technologiim.
Jinak souhlasim ze u DD je vice nadseni pro AMD ale porad si myslim ze i pres to ma docela vyrovnane zpravodajstvi. Naproti tomu kdyz zacnu cist nejaky clanek/novinku na tuningu a chce se mi zvracet po prvnich 2-3 vetach tak presne vim kdo je autor.
Jeste dodam k tomuhle clanku ze kdybych byl AMD fanatik tak si stejne muzu stezovat ze DD touhle vetou (A protože se někteří evidentně hodně nudí, vznikla pohádka o novém Radeonu HD 9970) kope do AMD.

EDIT:
A je to tu zase to zvraceni Tohle je zacatek novinky o NV hospodareni. Jestli DD do NV kope tak tenhle primo hazi atomove bomby na AMD. Navic infa ktera me jako uzivateli technologii jsou k nicemu. Posudte sami. Navic tvrdit kde presne se bude pohybovat cena akcie za urcitou dobu a proc si netroufnou ani nejlepsi svetovi obchodnici protoze je v tom skoro nekonecno neznamych.

"Nemá cenu to nijak natahovat, dnešní zpráva bude jen taková "bleskovka". V době, kdy se AMD potácí nad propastí, se ztrátou 1,33 miliard dolarů za poslední rok, Nvidia se stále udržuje v zisku. Stoupání akcií AMD v těchto týdnech odráží očekávání prodejů nové konzole, poté co dojde k vystřízlivění, klesnou opět nad dva dolary."
A posledni veta"
Krize PC průmyslu se tedy zřejmě drží jen slabých firem, s bídnou a nudnou nabídkou, což dokládá AMD a jeho smutná bilance.

obrsturmnvidiafuhrer by se mel lecit.
Navic ve me osobne kdyz neco takove ctu to vyvolava odpor prave k te vychvalovane firme, takova automaticka reakce.
Heados [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-10 10:15:44

Nepochopeno, přejmenování 600 řady na 700 si samozřejmě zaslouží odsouzení, o tom není pochyb a já proti tomu absolutně nic nenamítám. Jenom když vidím nadpis o nové HD9970, tak bych si chtěl přečíst článek, který se týká HD9970 a ne přeznačování karet staré generace u konkurence a pokud si autor přece jenom nemůže pomoct a musí si kopnout, tak by to neměl dělat hned v úvodu článku, lepí si tím jasnou nálepku na čelo a řadí se k ostatním takto nechvalně známým osobnostem...
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-10 10:28:40

No jo no. Tak to ber jako info navic. Takova pridana hodnota
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-10 15:22:18
avatar
Informovat čtenáře o tom, že NV zase udělá prasárnu v podobě přejmenování grafik je naprosto v pořádku a objektivní. Ale tlačit to neustále čtenáři do hlavy... My nejsme blbí, nám to stačí napsat jednou.
Loki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-10 22:06:27
avatar
Já nevím co v tom hledáte za čáry ...

Čí chleba jíš, toho píseň zpívej.

Nevidím na tom nic špatného. Chytřejší čtenáři si ta fakta stejně snadno přefiltrují. To, že někdo, někde, něco napíše, neznamená, že tomu tak skutečně je.
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-12 10:09:50

Jimm naprosty souhlas. Uz ted spousta her se umi nastavit automaticky i kdyz blbe a pokud je nekdo takovy idiot ze si neumi nastavit hru ..........

S touhle featurkou hanlive oznaceni nVidiot dostava zcela novy rozmer
arcania [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-10 10:04:11

Už se tu přehání nenávist vůči nVidia. Kdyby někdo napsal o IT webech, mohlo by to vypadat tak: PCTuning jako prvni přinese recenzi na novou grafiku GTX 700. Na DDWorld opět zanadáváme ze zaujatosti a preferenci AMD a nic nového o těchto grafikách nenapíše.
Robyn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-10 18:59:44

Taky se mi nelíbí, že se tady na DDWORLDu ani nenapíše slovo NVIDIA. Přijde mi to trapný a zbytečný.
Nebo poslední informace o ovladačích .. 306.23 v sekci BLOGY. To bylo kdy, před 100 lety?
Lokavidu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-11 11:20:55
avatar
DD tvrdil ze mel neprijemnosti s ceskym zastoupenim nvidie nebo tak neco. vysvetloval, proc nechce slovo nvidia psat, tak to proste prijmi ne? trapny a zbytecny to muze bejt z tvyho pohledu, ale do vztahu mezi dd a nv a dalsich nevidis., takze ten pohled je ve skutecnosti dost uzkej.

navic vzhledem k ulhanosti a vychcanosti pr nvidie (i za cenu nepravdive informace vyvolat pocit vyjimecnosti) jsem rad, kdyz o tom nekdo pise i strizlivym nebo primo opacnym zpusobem. nehlede na to, ze o novejch kartach a technologiich se tu dozvis.
Milamber [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-11 12:39:05
avatar
Takovejch PR je vsude fura, ale selektovat jednu firmu. Bud jsem profesional, nebo nejsem jinej nez oni. To je jednoduchy vzorec.
arcania [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-11 13:59:09

Myslím, že způsob jakým se tady psalo a píše o nVidia se nelze divit českému zastoupení, že tak reaguje. Pokud tady nejde o značky, tak jak je možné, že se o novém produktu GTX 700 píše negativně, když ještě nevyšel? Nemá být DDWorld o technologiích a ne jen o AMD technologiích? Je na čase, aby se pan šéfredaktor zamyslel nad nesmyslností svých tvrzení o nezávislosti a nestrannosti, když automaticky shazuje produkt, který ještě není uveden a "překvapivě" s čipem nVidia? Není tady problém napsat o GTX grafikách tunu negativních slov, ale o Radeonech mnohokrát více a o to pozitivněji.
Robyn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-11 14:00:09

A tady je vážně někdo, kdo se diví jak se zřejmě NVIDIA k DDW chová? Po těch nenávistných a napadajících článcích na jejich adresu se divím, že se NV chová pouze takto.
Já bych to třeba řešil jinak.
Lokavidu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-12 10:53:06
avatar
prosimte ja myslim, ze ty rozepre pochazi hlavne z dob hd5xxx rady, kdy nvidia vydala topeni a tvrdila, ze to je nejvic kick-ass. na tom se snad shodneme ze to byla blbost ne? a presto to dost lidi snedlo, protoze takhle pr nvidie funguje. a spoustu jinych webu tu pohadku opakovalo furt dokola, takze myslim, ze tohle misto je jakasi protireakce. kde se proste na tyhle kecy nehraje. a samozrejme, ze tu existuji take extremy, ale treba to mi prijdou extremnejsi clanky od OBRa

jinak pochopitelne pozdeji (hd6xxx) uz nebyla situace tak jednoznacna a gtx 580 a 570 byly imho dobry karty, podobne jako 680. nicmene pr nvidie se moc nezmenilo, stejne jako uvazovani tady na DD..

takze imho zcela jasne obe strany ("DD" i "NV") maji svoje vroubky.. ale co zejo, proste at si delaj co chtej

jinak aby tech palcu dolu nebylo malo, tak jeste zminim, ze muj neoblibenejsi it server je diit (ted tam sice zrovna byl clanek o Creative Cloud, kterej znel jako adobe pr, pritom nebyl kategorizovanej jako reklama, a CC se mi nelibi, ale jinak mi prijde, ze tam autori nejvic premejslej kdyz pisou)
IvyBridges [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-12 12:40:21

A za co, že má Nvidia ten vroubek? Za to, že její marketingové oddělení odvedlo skvělou práci na rozdíl od AMD? Musíte si uvědomit, že lákání zákazníků všemožnými způsoby je práce marketingových oddělení a je to tak u každé firmy, tzn. i AMD má vroubky, Intel taky a všichni další taky. Teda AMD za poslední dobu moc ne, protože to doplácí na své marketingové oddělení, které je kvalitou na bodu mrazu.
Lokavidu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-12 17:02:11
avatar
nesouhlasim s tim, ze skvele odvedena prace marketingu je i ta, pri ktere se ohyba realita.
IvyBridges [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-13 00:20:06

Ale je. Co myslíš, že mají za úkol? Pouze prodat produkt lidem, nic jiného. Vem si, kolik reklam je lživých. Vem si, kolik marketingových slajdů je lživých. Marketing, pokud se vyznáš v IT, nikdy nesmíš brát vážně a musíš si udělat vlastní úsudek.
Lokavidu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-13 11:25:41
avatar
furt to komentujes jako zdravy stav. ale to neni zdravy stav, lide kvuli vidine zisku delaji nesmyslne veci, to proste neni dobre odvedena prace, to je tak maximalne krize spolecnosti ;) a nezalezi na tom, ze tomu lidi veri a ziji v tom. hitlerovi taky verily miliony lidi, stejne jako komunistum.

je to tak mozna trend. myslim, ze zdravy clovek se logicky od reklam izoluje jak nejvic muze, protoze je vazne nepotrebuje, protoze informace je dostupna i v daleko cistsi forme.

takze ne, neberu to. obchod lze delat i poctive.
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-13 22:56:48

To je dobre s tim izolovanim se od reklam. Ja se na normalni telku skoro nedivam ale kdyz obcas slysim nekde TV a slysim tu hruzu co z toho jde v podobe reklamy tak se vubec nedivim ze lidska rasa degraduje. V ramci dusevniho zdravi by mela TV automaticky pri reklame vypinak zvuk. Pevne verim ze by spolecnost byla dusevne zdravejsi.
arcania [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-11 14:03:02

Jinak, aDDmine, proč píšeš pod nickem Lokavidu?
NavratilJirka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-11 11:43:47
avatar
hele já jsem ty blogy přestal psát z toho důvodu, že mi je pak nikdo nechtěl dát na web ani po kontaktování přes email
chimera [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - pro NavratilaJirku 2013-05-12 17:55:09
avatar
Taky mám tu zkušenost s blogy můj článek de facto s křížkem po funuse vyšel skoro o půl roku později, no škoda dalo by se líp angažovat, takhle chybí chuť.
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-11 20:49:00
avatar
Bla Bla Bla
palab [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-12 09:12:13

Tady se to zase pěkně rozjelo..
chimera [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-12 17:52:42
avatar
Přeznačování v podstatě celého portfolia je prostě a jednoduše prasárna, nicméně nikdo nikoho nenutí a může si na taktované modely pod novým označením koupit, to je zákon trhu prodají to tak ať.
PS: já je rozhodně kupovat nehodlám to by se muselo něco zázračného stát s poměrem výkon cena
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 618x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1545x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1234x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1911x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1165x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1913x
Komentářů: 3