Prodeje grafických karet klesají až o 40% - protože nenakupujeme. Proč? Není proč a co?! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 18 červen 2014
altVýrobci a hlavně prodejci v těchto týdnech zoufale sledují klesající prodeje grafik. Důvody?

 

 

 

Zatímco poslední měsíce loňského roku si prodejci a výrobci grafik stěžovali, že by prodávali, kdyby bylo co, v těchto týdnech si zase stěžují, že když už mají co, tak nemají komu. Zkrátka je to jako u zemědělců, buď je příliš sucho nebo příliš prší, prostě nikdy není ideálně :).

Jak mnozí víte, v posledních měsících loňského roku byla obrovská poptávka pro grafikách Radeon a to hlavně vyšších modelech. Zájem mnohonásobně převyšoval nabídku. Poptávku táhli nejen hráči, ale především těžaři virtuálních měn. Téměř dva měsíce tak sice byla poptávka, ale nebyly grafiky. Výrobci tvrdí, že kdyby vyrobili 5x tolik karet, co vyrobili, prodaly by se všechny. Prodejci tedy mohli jen s krčením ramen zákazníky odmítat s tím, že nemají karty a neví, kdy budou. Na situaci se tak svezly i konkurenční GTX modely. Ty by vzhledem k nevýhodným cenám v té době (vlastně i dnes) asi skoro nikdo při smyslech nekoupil, ale protože Radeon grafiky byly vyprodané a GTX karty se pro těžbu nehodily (mají nízký výkon), mnozí hráči tak neměli na výběr, než vzít GTX grafiku místo nedostupných Radeon karet. Konec roku 2013 byl tedy pro výrobce i prodejce obdobím kdy si na nízké prodeje a zájem rozhodně stěžovat nemohli.

Pak ale přišel roku 2014. Zájem o digitální měny, stejně jako jejich hodnota se propadly a s tím zmizeli i zájemci o grafické karty do těžících PC. Aktuálně si tak prodejci i výrobci grafik stěžují, že mají plné sklady a prodeje karet nejdou. Nutno ale říci, že pokles zájmu těžařů je jen jedním z několika důvodů, i když hraje částečně roli. V současné době se až na výjimky těžba většiny měn přes grafiku nevyplatí. Kam se ale všechny ty grafické karty poděly? Ano, hádáte správně. Jsou v bazarech. Jen pár měsíců staré, většinou jen krátce používané a s plnou zárukou. A jejich ceny? Bezmála jen polovina toho, co stojí nová v běžném obchodě. Jinými slovy, zažíváme očekávaný dozvuk situace z konce loňského roku. Karty, které skupovali těžaři, nyní míří k hráčům, kteří je tak kupují z druhé ruky, čímž samozřejmě výrazně zmenšují současnou skupinu zákazníků běžným obchodům. Někteří obchodníci jsou navíc tak hloupí, že ke grafikám nabízeli za určitý poplatek rozšířenou záruku na vrácení do několika týdnů a tak se jim kromě nových grafik válí na skladech i ty vrácené zánovní kusy. Inu to je tak, když si někdo plete obchod a půjčovnu.

Nicméně není to jen tato situace kolem těžařů měň. Jak jsme řekli v úvodu, zase tolik grafik na těžbu se neprodalo, protože zkrátka nebyly k dostání. Jedním z hlavních důvodů toho, že prodeje klesly v současnosti o 30 až o 40%, je fakt, že současné karty jsou na trhu vlastně už hodně dlouho. Možná mají nové názvy, ale většina grafik, které tvoří většinu prodejů jsou jen přeznačené staré modely. V nižších řadách je to třeba R7 260X, R7 265 či R9 270/270X, což jsou vlastně staré známé Radeony HD 7790, HD 7850 a HD 7870. A ty jsou tu už dlouho - 7790 vyšla v březnu 2013 a šlo vlastně o nový čip, ale pořád jen vylepšený zrychlený HD 7770 z února (02) roku 2012! A HD 7850/7870 alias R7 265/R9 270/270X jsou stejné karty, které tu jsou už od března (03)  2012! Konkurence na tom není o nic lépe. GTX 760 je přeznačená GTX 670 z května (05) roku 2012, GTX 770 je GTX 680 z března (03) také roku 2012. Následovala ji předražená a značně zpožděná "skutečná náhrada GTX 580" tedy GTX 780 (dnes už pod názvem GTX 780ti/Titan Black), ale ta je tady také už od května loňského roku (05/2013), ovšem vyjít měla o více než rok dříve, čemuž technicky také odpovídá a fakticky GTX 680 jak ji známe neměla tak nikdy být a GTX 780 měla být GTX 680 a také vlastně je. A s výjimkou top modelů Radeon R9 290/290X ze závěru loňského roku a poněkud předražených  letošních low end GTX 750Ti, které jsou relativně nové (stále však 28nm), ani zbytek grafických modelů na současném trhu novinkami vlastně nejsou.

Jinými slovy, velká část grafik je na trhu už dokonce déle než 2 roky a stále se prodávají jako aktuální s novým názvem ale je to pořád stejná karta jako před 2 lety a zdaleka se to netýká jen low endu, jak jsme byli zvyklí. Tyto grafiky tvoří velkou část současné nabídky ve všech segmentech, zejména ty, které dělají největší prodeje. V této situaci je tedy jedinou divnou věcí na tom, že prodeje grafik nejdou, to, že je někdo schopen se divit, že prodeje grafik nejdou :). Řada lidí upgraduje co 2-3 roky, ale na co mají asi tak upgradovat, když jejich 2 až 2,5 roku staré karty jsou pořád v obchodech jako aktuální modely?!

  • Ano, bude líp! :)

Osobně si myslím, že možná ne v dohledných týdnech, ale postupně se zase situace zlepší. Pořád je tu řada lidí, kteří svou grafiku neupgradovali a to z jednoduchého důvodu. Neměli důvod. V posledních 2-3 letech byl herní vývoj vyloženě zastaven, kvůli staré generaci konzolí spousta her vycházela se starými technologiemi a umožňovala je tak pouštět i na hodně obstarožních kartách. S nástupem nové generace konzolí, která je navíc vlastně low end herní PC s AMD Jaguar CPU a Radeon GCN R7/R9 grafikou, se herní vývoj dal zcela viditelně do pohybu. Kromě toho, že mnoho her je nativně DX11, jsou i mnohé postavené na API MANTLE využívající pořádně všechny nové technologie které starší karty nemají, nebo na ně výkonově nestačí. Jinými slovy až nyní a zejména čím více bude vycházet "next gen" titulů, bude růst i nutnost upgradu pro ty, kteří jej odkládali i déle než 3 roky. Takže osobně si myslím že v druhé polovině letošního roku rozhodně do obchodů (anebo do bazarů) nakráčí významná skupina uživatelů. A ti, kteří tak neučiní letos, určitě tak učiní hned z kraje příštího roku.

Pořád to ale rozhodně nebude stačit na výrazné pozvednutí prodejů. Ne pokud nedostanou důvod měnit grafiku i ti, co si ji pořídili v posledních 2-3 letech, tedy mají vlastně aktuální modely. Ty k upgradu dotáhnout 2 věci. Jednak pořádné hry s pořádnou grafikou, které budou vyžadovat silnější HW. Pak také nástup 4K, protože tohle rozlišení je na grafiku hodně náročné. Pokud Intel se Samsungem splní sliby o 24" neTN 4K monitoru pod 10 tisíc už na konci letošního roku, bude nutnost upgradu na silnější grafiku skutečně aktuální. Ale tyto dvě jmenované podmínky vlastně nebudou možné, pokud nedorazí skutečně nová generace grafických karet s odpovídajícími technologiemi a hlavně výkonem. Jinými slovy, bez nové generace grafik nemůžeme čekat žádné velké zlepšení prodejů. A je opravdu historicky nevídané, aby fakticky jedna generace grafik byla na trhu v podstatě ve všech segmentech aktuálně už více než 2 celé roky bez nástupce! A vzhledem k tomu, že máme zprávy o tom, že to novým kartám bude ještě pár měsíců trvat, mnohé modely to dotáhnou na 3 roky aktivního plně aktuálního modelu! Neuvěřitelné v oblasti IT, které se mění, či rychle měnilo co kvartál. Takže vážení obchodníci a výrobci, ještě se někdo diví, že prodeje jsou tam kde jsou?

Dejte nám hry, které nás dostanou do kolen a i z high endu vyždímají každou kapičku výkonu včetně využití API MANTLE a všeho, co moderní HW nabízí, ale hlavně nám dodejte grafické karty s výkonem násobně větším než mají současné modely, dostatečným i pro 4K rozlišení a s radostí půjdeme nakupovat. Ale za stávající situaci s minimem zajímavých her (kdy navíc mnozí vývojáři ještě uměle snižují úroveň maximálních detailů - viz. Watch Dogs) a hlavně bez pořádných grafik, nemůžete po nás chtít, abychom šli nakupovat. Takže tlačte na vývojáře her aby začali něco dělat a přestali vyvíjet hry ubíráním a zjednodušováním detailů  a downgradováním technologií. Tlačte na TSMC aby přestalo slibovat a začalo něco dělat (20nm výroba už má dost velké zpoždění) a pak se uvidí.

Pokud ale aktuálně o nákupu grafické karty přemýšlíte, náš velký test a aktuální průvodce nákupem karty vám jistě pomůže:

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 595x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1538x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1231x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1909x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1161x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1913x
Komentářů: 3