EVGA 270-GT-W555 - Dvoupaticové dělo pro skutečně výkonné domácí PC již brzy Tisk E-mail
Napsal Kristián "Budy" Petráš   
Čtvrtek, 14 leden 2010
altBrzy si budete moci postavit opravdu výkonný PC a také se brzy podíváme na pořádnou desku …

 

 

Před týdnem proběhla v Las Vegas slavná IT výstava CES. Zde se sjeli všichni, co mají něco společného s výrobou nebo propagací počítačových (ale i jiných) komponent. EVGA kterou není jisto jistě potřeba představovat, zde samozřejmě nemohla chybět. Pár dní před samotnou výstavou, unikly na internet snímky doposud nevydané základní desky nesoucí na svém pertinaxovém základu dvě patice LGA 1366. O tomto velice zajímavém produktu jsme vás informovali, před nedávnem v této novince:

Intel SkullTrail2 – postavte si domácí PC s 12 jádry, 48GB DDR3 RAM a 2X CF ATI Radeon HD 5970

Dnes vám jako první v ČR přinášíme vše, co EVGA v hotelu Wynn Resort prozradila kolegům z webu Fudzilla.

Než vám prozradíme cenu, o které se na internetu již pár dní vedou napjaté debaty, tak si prvně představíme vše, co tato deska nabídne. EVGA 270-GT W555 je svým původem serverová deska, takže můžete počítat s dvanácti sloty pro operační paměti. Do kterých bude možno osadit až 48GB pamětí standardu DDR3. Podpora Triple-Chanel rozhraní je samozřejmostí. Frekvence, jež je s oficiálním požehnáním výrobce uváděna, je 1600MHz a výše. O bezproblémovou spolupráci s moduly na frekvenci 2000MHz nemáme tedy obavy.

EVGA 270-GT W555 je doslova obřím produktem. Naposled takto mohutnou základní desku, jste mohli spatřit před dlouhými deseti lety. Jedná se o standard formátu Super WTX, který Intel před zmíněnou dobou zrušil. Jestli doufáte, že tuto desku "nacpete" do leda jaké skříně, tak jste na omylu. Tento drobeček by dle našeho průzkumu měla zapadnou jen do velice nízkého procenta skříní. Se 100% jistotou vám můžeme potvrdit, ale pouze jednu skříň, kde se určitě vejde. Tato skříň se neřadí mezi zrovna nejlevnější, ba spíše naopak. Znalci serverových sestav již možná tuší, ano jedná se o LIAN LI PC-P80. U ostatních několika málo skříní, do kterých by se měla velikostně vlézt, si bohužel nejsme jisti zda-li půjde namontovat. EVGA ale dala jasně najevo, že skříní speciálně určených pro tuto desku se samozřejmě dočkáme.

O podobě chlazení, které zde bude osazeno, nemáme zatím žádné informace, ale předpokládáme, že by mohlo být podobné tomu, co naleznete na deskách série EVGA X58 SLI Classified. Ještě před výstavou CES se spekulovalo, že se tento produkt bude řadit do ultra ladičské série Classified. Bohužel se tak nestane. Vzhledová příbuznost zde sice je, ale značení musíte očekávat jinačí. Nejedná se totiž o desktopovou platformu, ale serverovou. Od tohoto se odvíjí osazená čipová sada Intel 5520, která nepodporuje přímo procesory Core i7, jak jste se mohli v dřívějších novinkách dočíst. Osadit zde budete moci pouze procesory řady Intel Xeon 5500 – což ale de facto Core i7 je. Je potvrzena funkčnost desky s pouhým jedním procesorem, což je velice vítáno. Deska samotná vyjde na opravdu vysoký finanční obnos a ne každému budou moci zbýt peníze na bleskové pořízení dvou procesorů. Jeden procesor zakoupíte společně s deskou a druhý třeba až další měsíc.

Připravenost na Multi-GPU konfiguraci je zde doslova extrémní. Přítomných sedm PCI-Express slotů, je při jejich plném osázení schopno fungovat v počtu linek 8x. Při zapojení "pouze" čtyřech grafických akcelerátorů pojede každý v "plné palbě" to jest 16x. Kde se zde vzal tak hojný počet linek? Za to můžeme vděčit dvěma čipům NF200.

Napájení procesorů je vyřešeno dvěma osmi-piny pro každý čip zvláště. Napájecí kaskáda je, tak jak jsme již u EVGA zvyklí osázena pouze těmi nejkvalitnějšími součástkami. Každému CPU je dopřáno osm digitálních PWM fází. I když se nejedná o člena z rodiny Classified, tak můžete zde očekávat podobné "vychytávky" jako na "Classifieldech". Samozřejmostí je zvýšený obsah zlata v každé patici. Co se týče všemožných OC "features", tak se můžete těšit na trojici BIOS čipů, které jsou schopny fungovat odděleně. To značí, že do dvou čipů si můžete nastavit zvláště OC pro každý procesor a provozovat je na odlišných frekvencích. Třetí čip je záložní pro případ nouze. Nechybí ani u "taktovačů" velice populární Power Buttons(Power,Reset,Clear CMOS).

Pevných disků či optických mechanik můžete s deskou "nakombinovat" celkem až osm. Šestice černých SATA portů je standardu SATA2. Zbylé dva červené jsou SATA3. Příjemné je zjištění že o všechny tyto porty se nestará žádný přídavný čip, ale pouze můstek ICH10R. Výrobce nezapomněl ani na podporu USB 3.0.

Jestli se zajímáte o kompatibilitu s CPU chladiči, tak se nemusíte strachovat, neboť jak je vidět na fotografii z laboratorního testu není problém ani při použití větších chladičů. Kompatibilita s chladiči jako jsou TH Ultra 120 Extreme, nebo Noctua NH-U12P by neměla činit problém. Na fotografii, můžete pozorovat čtveřici grafických karet GTX 295, která jedou ve SLI modů za účelem vědeckých výpočtů.

Navnadila vás dnešní novinka a chtěli byste se o tomto velice zajímavém produktu dozvědět více? Jestli jste schopni vydržet, až do oficiálního uvedení na trh, tak můžete se těšit na test tohoto produktu na DDWorldu. Nám tato deska zapadla do oka hned při první zmínce o její existenci a máme v plánu si ji pořídit do jedné testovací sestavy. Později (pravděpodobně na podzim) se dočkáte druhého článku, kde budeme skládat super výkonný stroj osazený dvěma Hemlockama, 12GB operačních pamětí, SSD disky a dvěma Xeony, které podrobíme vysokému Overclockingu. Výkon budeme testovat na třech LCD panelech pod taktovkou technologie ATI Eyefinity.

Závěrem již jen je zapotřebí oznámit cenu, která sice není ještě pevně stanovena, ale jedná se o hrubý náčrt PR managera od EVGA. Ten oznámil cenu na hranici 700 dolarů. Což by u nás činilo něco okolo 16 000Kč. My však očekáváme, že cena se může vyšplhat až na 800 dolarů (17 000-18 000Kč s DPH a marží). Nebude se tedy rozhodně jednat o zrovna levný základ pro High-End sestavy.

Upozorňujeme, že deska na obrázcích je pouze v předprodukčním provedení a že finální provedení se může lišit v použití PCI-Express slotů (Výrobce přemýšlí o výměně za jiné kvůli pohodlnější manipulaci). Vzhled chlazení není také ještě rozhodnut a s největší pravděpodobností se tyto všechny detaily dozvíme, až při vypuštění na trh, které proběhne ke konci měsíce dubna.

Zdroj: Fudzilla a DDworld

 

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Sephinothf [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-14 11:08:44
avatar
Ja slintam,.. slintam a slintam,...wtf co je todlde, "glg"
no penize na to nemam,... ale kouka se na to paradne ale je to super ultra HiEnd,.. ta cena neni az tak silena ked se clovek pozre na ceny klasickych desek pod i7,....
Ale jo je to totalni extreme a to jako nekompromisni,...
akorat tech SATA sa mi zda malo
itsPGD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-15 15:32:33

hlavne kdyz si vzpomenu na doby kdy 386 sestava stavala k 80 tisicum........Z tohodle pohledu neni ta cena nikterak prehnana. Sam jsem kupoval ASUS L1N-64 asi za 7tis a do toho dva FX72 cena jednoho cca 13tis.......:-) na praci to bude fakt zabijacek, tak za rok by mohly byt este daleko levnejsi

predpokladam ze to bude behat i s jednim CPU pak casem kdyz vykon 6CPU nestaci tak se muze pridat druhej, aspon teda doufam?????
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-14 11:29:43
avatar
tak za par let to bude treba standart za 5t

PS nevite, proc mi nejde psat prispevky s diakritikou
Tomasek1234 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - :) 2010-01-14 11:36:22

Hm dve i7 a k tomu 4 Fermi radiatory a vyhorej mi jistice v baraku
Sephinothf [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-14 11:39:18
avatar
no,... na 3faz na barak,... 1. na prizemi, 2. na poschodi, 3. na kompl
fusionSVK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-14 11:48:13
avatar
nj 600 € // nie dakujem.
Radsej si pojdem oddychnut do kupelov.
1: zvysi mi to FPS pri hrach ?
2: Zvladne to PhysX cez CPU ?
3: Nie som vedec a myslim si ze pre uplne normalneho cloveka ktory sem tam si zahraje hru a surfuje na internete je to uplne zbytocne.
mozno pre maniakov , ktory chcu mat stale vela bodov v 3D MARK VANTAGE ci ako sa to vola.
Note : Mozno o 2 roky.
D4NO [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-14 15:15:32

Tak je to vždycky, na cenu nadávají ti co si to nikdy nekoupí. Nebo ti to snad někdo strká pod nos aby sis to koupil? Jinak:
1.FPS ti to rozhodně nesníží, jeslti zvýší, když uvážím že tam budou osazeny dva procesory a např. dvě 5970, řekl ybch že jo.
2.Doufám že physX není tak zprzěný aby ho nestíhal počítat jeden i7.
3.S cenou kolem 18 000kč to není deska pro normálního člověka, nechápu proto tvoje argumenty...
fusionSVK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-14 17:51:35
avatar
a poved mi na co by ti to bolo ?
Si grafik ?
V nasej firme su grafici a nemaju 2x CORE i7.
Je to urcene pre ludi , ktory pouzivaju tazke archivacne subory.
ja tvrdim svoj nazor , kedze DD spomenul ( pred rokom ) , ze tento web je pre normalnych ludi resp. amaterov.
Si big boss ? Tak si ju kupa este k tomu 48 gb ram za 4400 € a chval sa ze mas 24 jadrovy pocitac ( 8+16 ) ...
treb aj na - The Guru of 3D
a po dlasie , kupim si to az vtedy , ked to budem moct pouzit.
netvrdim , ze to je blbost , ale uz to tu je dlhuuuuu dobu pre servery , akurat , ze toto si uz moze kupit kazdy , kto ma procesor i7 . ( 1366 )
D4NO [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-14 22:26:53

Podle mě grafici nepotřebují ani 2x Core i7, to spíš profesionální grafiky (quadro,fireGL) a samozřejmě pořádný a kvalitní monitor. Toto je deska spíš pro ty fanatiky co neví co s penězma a tak je vrazí do nadupaného HERNÍHO PC. Tahle deska (i když má serverový čipset(spíš z důvodu dvou patic než cokoli jiného)) je určena pro ten ultra-high-end (soudě i podle barev). Tenhle web je pro technologické nadšence (to je to co DD tvrdí), což neznamená že nemají peníze zrovna na takovou desku.

Tebe evidentně irituje že na tu desku nemáš peníze (přiznám se, já taky ne), proto ji odsuzuješ, jako zbytečnou. Já neříkám že je to revoluce co musí mít každý. (jak už mnohokrát zaznělo, cenu odsuzujou ti, co si to nikdy nekoupí).
budy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-17 21:29:16
avatar
mluví z tebe jen závist. Což se ani nedivím když jsem se podíval na tvůj "stroj" v profilu
Víš co? Bud rád že tady někdo je ochoten pro vás kutit testy zadarmo a taky že jsme té vůle jednou za čas pro vás připravit i nějaký článek o tom co někteří neuvidí ani z letadla.
Zajímalo by mě jestli takto chodíš i po slovesnku a každýho kdo má medoura nebo bavora tak komentuješ stylem: Si big boss ?! K čemu takovou káru? měl sis koupit trabanta ten taky jezdí
itsPGD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-15 15:35:49

do PCI/E slotu nemusis cpat grafiky....pokud jde o vykon tak poradnej radic SAS/SATA bez problemu koupis do PCI/E x8 kolem 5tis HW RAID 0.1.10.6.5..... na praci opravdu staci jedna grafika se 3-6 vystupy
Kalidasa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Výkon 2010-01-14 12:15:30

Už se na to těším. Takové dva šestijádrové (možná i osmijádrové) procesory s virtualizací a můžeme počítat krásných 24 (32) vláken.
Jen mám starosti s velikostí desky. Jestli jsem to dobře pochopil, tak je deska ještě (o dost) větší než Skulltrailová.
A pak mi trochu dělá starosti chlazení. Nic menšího než TR IFX-14 nebo Noctua NH-D14 není schopné dobře uchladit pořádně přetaktované Ci7.
Cena desky by byla za 16.000Kč parádní a za 18.000Kč přijatelná.
Borgi* [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - hmmmm 2010-01-14 12:51:56
avatar
Pak stači tak 10 let počkat až se objeví aplikace, které využijí těch 24 vláken
RiMr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-14 13:27:33
avatar
Stříhals někdy video? Konvertovals někdy video v HD? Renderovals někdy něco náročnějšího?
Asi ne, jinak bys věděl, že jader a RAM není nikdy dost...
itsPGD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-15 15:46:34

presne jak rika RiMr jsou lidi kteri toho vyuziji a tudiz velmi prispejou i k vyvoji, sam jsem kvuli strihu musel pred 3 roky koupit 2x AMD FX-72 a ASUS L1-N64. Bohuzel tenkrat este nebyli 4CPU procesory tak jsem musel sahnout po necem podobnem desk cca 7tis cpu cca 13tis.....dneska to ma stejny vykon jako muj AMD Phenom X4 3.0GHz / nemusim nic upgradovat a vydrzi to obstojne este 2-3roky....hlavne jsem tenkrat usetril za RAID radic protoze ta deska ma 13SATA!!!!! portu v raid 1,0,10,5 sice neni HW takze pri zapisu to jede tak tech 70MB/s v raid5 ale cteni je furt 300-500MB/s mam tam 12x500WDRE2 3xR5 na system Raptika....

je pravda ze jsem to nikdy nevyuzil Hry a trcej mi tam 3 neosazeny PCI-E sloty ale koupis das dohromady a 3 roky na to nesahnes, parada a este na to dlouho ani nesahnu....:-) navic do toho jdou opterony az 8CPU na procesor
D4NO [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-15 16:14:00

Co si mám představit pod pojmem 8CPU na procesor?
itsPGD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-15 21:37:03

8 jader ne 4jadra s HT
Darkmage [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-14 12:22:27
avatar
No to by me zajimalo jestli by tohle monstrum vlezlo i do me COSMOS S
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-14 12:27:01
avatar
Super,nemá to chybu akorát bych rád viděl něco třeba i u konkurence.Něco pro budoucí 6 jádra od AMD.Možná by ta cena mohla být pak trochu níže.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-14 12:33:02
avatar
tak AMD má dokonce podobnou dvouprocesorovou desku pro 12tijádra vyjde brzy, ale je to orpavdu jen do serveru, i dkyž konec konců tohle taky
poluxtroj [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-14 12:56:15
avatar
Jenom dvě patice?Dám za to 18 litrů a za pár týdnů vydá někdo desku se třema paticema a budu nahraný. PS: Raději bych uvítal nějaké zprávy o Rampage III Extreme.
budy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-14 13:26:01
avatar
brzy bude recenze ;-)
Jirka Navrátil Gocek.Tigr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Very Nice 2010-01-14 14:57:12
avatar
Už se těším na ten Mega Super Hyper atd PC co budete stavět
Kael [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-14 18:39:28
avatar
hmm teďka nedokážu žít s pocitem že todle nemám doma xD
Dan666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-14 20:11:09
avatar
taky jsem na tom sejne
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-14 22:41:52
avatar
tak to já na to vůbec nemyslím, nechybí mi
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Hezké.. 2010-01-14 20:03:28
avatar
..ale myslim, že radši vrazim těch 20 litrů do 6-core, když už mi to moje deska podporuje..

Zajímalo by mě, jaké Xeony to bude skutečně podporovat při použití 1+1. Všeho všudy jsou totiž do duálního zapojení jen dva modely a to pekelně drahý..
Dan666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-14 20:09:15
avatar
to by se mi VELICE libylo,ale nechtel bych zivyt dva silne procesory(2x chladic),2-4 vykone grafiky a X giga DDR3(mozna i chlazeni pameti)

PS:kdyby nVidia prestala "sabotovat" chipset Lucid Hydra a byl dan na podobnou desku,tak by to byl bomba zaklad na Ultra Hi-end sestavu(pokud by fungoval lepe nez CF a SLI).Treba dve HD5970+Fermi(kvuli podpore Cuda a PhysiX),jen je tu porad otazka co budou delat ovladace
Love2Hate [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 1600 DDR3 ? 2010-01-14 20:25:50

Jak se jim povedlo officialne podporovat 1600 MHz DDR3 RAM ?
Mel jsem za to, ze core iX procesory standardne podporuji jen 1333 Mhz a co je navrch je spojeno s OC procesoru. Muze mi to nekdo vysvetlit jak to je ?
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-14 20:38:42
avatar
podporu pouze 1333MHz pamětí mají procesory pro Socket 1156
Tohle je postaveno na socketu 1366, kde mají procesory podporu 1600MHz pamětí.
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-14 23:58:31
avatar
Víceméně pravda, ale podporu 1600 má jen jeden procesor.. 975 Extreme Edition.

Tohle neni oficiální podpora, to je jen, že to tam bez potíží nataktuješ.

I když je možné, že nejlepší Xeony to podporujou, ostatně takty mají podobné jako 975/965.
slabam [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-14 21:30:18

mno... konečně pořádnej základ pro HTPC.
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-15 09:04:49

Uz se tesim na ty testy ktery ukazou ze dnesni stavajici 4jadra s poradnou grafikou bohate staci pro domaci pouziti a tohle nadupane monstrum je pro pobloudilce co skutecne nevedi co s penezma....

PS:Mimochodem od tehle skoro serverove desky bych ocekaval alespon 2x kombinovany port na sata/sas disky.... Preci nedam 16k za desku a jeste pak 5k za solidni sas radic, kdyz jine (serverove samozrejme) desky pod 10k sata/sas radic maji
Zkus zjistit jak to s tema sas portama je DD pls, pak mit na OS vertexe turbo a na data dva sas disky v raidu to by jsi si teprve chrochtal(daleko vic nez je rozdil mezi 4 a 8jadrem nebo 6 a 12gb ram, ram a cpu pomahaji v okamzite dostupnosti vykonu nikoliv ze navysuji maximalni vykon sestavy ostatne uvidis sam ze jediny prinos oproti solo patici bude v tom ze bude stihat krmit vice(odhaduji o 1 az 2, pak bude prirustek vykonu minimalni) 5970tek)....
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-15 09:29:05

tak tomu sa uz povie KUS DOSKY..
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-01-15 18:26:32
avatar
Mám otázku - Čo to je vlastne za veľkostný štandard??? Bo od klasického ATX je to "trošíčku" väčšia
Btw ale kebyže mám fakt zbytočne veľa peňazí a bolo by to na platforme AMD(keďže som priaznivec tejto platformy), tak by som si to rozhodne kúpil už len preto, že by to dobre vyzeralo v skrinke, či pre ten pocit, že jaký to riadne železo mám v bedne
Anonymní  2010-01-20 13:56:54

tok co DD, kdy budou testy???

jeste bych se chtel zeptat jestli neexistuje neco podobnyho s AM3...to by bylo zradlo...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 474x
Komentářů: 1
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1449x
Komentářů: 5
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydání
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydáníÚterý, 09 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1680x
Komentářů: 1
MATRIX dostane pátý film, i když ten poslední zklamal
MATRIX dostane pátý film, i když ten poslední zklamalPondělí, 08 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1520x
Komentářů: 5
Assetto Corsa se dočká nového dílu EVO
Assetto Corsa se dočká nového dílu EVOČtvrtek, 04 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1957x
Komentářů: 0
Remake Star Wars: KOTOR stále žije!
Remake Star Wars: KOTOR stále žije!Středa, 03 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1548x
Komentářů: 1