Výrobci HDD tajili že některé disky používají SMR – týká se to WD, SEGATE i TOSHIBA. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Sobota, 18 duben 2020
altShingled Magnetic Recording není mezi uživateli populární. Možná ji váš HDD má a nevíte o tom!

 

 

 

 

U některých HDD společnosti Western Digital, speciálně u WD RED řady bylo potvrzeno, že některé modely používají technologii SMR (Shingled Magnetic Recording), ačkoliv to výrobce neuvádí v parametrech! A je to poměrně významné, protože tahle technologie podobně jako QLC u SSD, se netěší zrovna velké popularitě mezi uživateli, kteří preferují spolehlivost, životnost a výkon. Rádi by tedy věděli, co kupují. SMR je technologie, která umožňuje částečné překrývání stop, což má negativní vliv na výkon, ale potenciálně i spolehlivost. Není tedy určitě sporu o tom, že by výrobci HDD měli uvádět, pokud ten konkrétní model používá SMR nebo ne.

Bohužel Western Digital to zjevně nedělal. A všimli si toho zákazníci, kterým se prostě nezdálo, jak fungují některé modely WD RED série. Teď tedy WD musí vysvětlovat, proč jeho RED ve verzích 2 až 6 TB nemají uvedené, že používají SMR, zatímco 8 – 14TB verze už jsou bez SMR. Bylo by správné, mít to ve stejné řadě jednotné.

O pár dní později vyšlo ovšem najevo, že WD v tom zdaleka není sám. Prakticky stejné „tajení“, že některé disky používají SMR, se odhalilo u SEAGATE i TOSHIBA. Zákazníci o tuto technologii prostě moc nestojí a mnozí i vyloženě nechtějí, což je ovšem problém pro výrobce HDD, protože SMR umožňuje levnější dosažení vyšších kapacit z hlediska výroby některých disků. SEAGATE se tak také příliš nechlubilo tím, že i její Barracuda 8TB a 5TB tuto technologii mají, stejně tak řady Archive a Exos, u kterých je to na pováženou vzhledem k zaměření. SEAGATE fakt, že jsou disky SMR uváděl hodně skrytě v detailních informacích, ale vůbec to neuváděl v hlavních vlastnostech, což by prostě měl. Náhoda to evidentně není.

Společnost TOSHIBA, která je třetím a posledním výrobcem HDD, se tak raději rovnou sama přiznala a oficiálně doplnila do specifikací některých svých HDD, že používají SMR, což tam před tím určitě náhodou také nebylo. A i zde se tedy najednou dozvídáme, že uživatelsky nepopulární SMR je velmi rozšířené.

Je tedy zřejmé, že WD, SEAGATE i TOSHIBA vědí, že SMR nemají zákazníci rádi a snažili se záměrně schovat, že většina disků, včetně těch řad, kde je stabilita, výkon a spolehlivost na prvním místě, SMR používají. V pořádku to rozhodně nebylo a není. Doufejme, že všichni tři náležitě upraví všechny své materiály a specifikace. SMR by mělo být uvedeno jako jeden z hlavních parametrů, protože má zásadní vliv minimálně na výkon a chování disku.

  • Prodeje HDD sklesají ...

Výrobci HDD jsou dnes obecně pod tlakem, protože prodeje klasických disků klesají a klesat budou i nadále. Drtivá většina nových notebooků již vůbec HDD nepoužívá, u stolních PC je to podobné. Smůlu mají už i u konzolí, kdy na rozdíl od současné generace, nové PS5 a Xbox přecházejí také na SSD. Klasický HDD mít už uvnitř nebudou, takže se o bavíme o ztrátě desítek milionů HDD. Prodeje těchto disků tak meziročně spadnou o dalších cca 15%. Nutno dodat, že tento vývoj situace je očekávaný a všichni tři výrobci se na to připravovali. Všichni tři mají SSD disky ve své nabídce ovšem konec HDD ještě neočekávejte. Poměr cena/kapacita je a bude ještě hodně dlouho na straně HDD, speciálně v datacentrech jsou velkokapacitní HDD nenahraditelné. A hlad po datech je obrovský. Je ale evidentní, že vývoj jde směrem, kdy HDD z klasických PC prostě zmizí a zůstanou jen doménou datacenter. Osobně bych tak možná očekával, že speciálně 2,5“ modely, které jsou speciálně využívány jen ve spotřební elektronice, skončí dříve a pokračovat budou jen ty formátu 3,5“.

Ovšem kvalitní HDD rozhodně hned tak neskončí. V domácích NAD, externích domácích řešení a datacentrech, prostě všude tam, kde potřebujete velkou kapacitou za rozumnou cenu, nemají stále žádnou konkurenci. Ovšem montovat HDD speciálně do notebooku bych dnes už nikomu nedoporučil a v případě stolního PC, pak spíše doporučím řešení externího NAS.

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Boreczmostu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-19 10:06:06

Hlavně klasické pevné disky zůstanou s námi kvůli spolehlivosti,na ukládání důležitých dat je stále klasika jistější než ssd.
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-19 10:12:19

Kůň byl taky klasika a skončil. Dnes žádný přepřahací stanice již nevidím.
Boreczmostu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-19 12:05:27

Hloupé přirovnání Snad si nemyslíš,že obří společnosti používají k záloze dat ssd? Asi jsi ještě nikdy o žádná data nepřišel já už párkrát doloval data z disku sobě i známým a u klasiky většinou přijde varování na vadné sektory,nebo pokud odejde elektronika,tak ji vyměníš,popř přepájíš firmware do nové a data vytáhneš,kdežto u ssd ty data,jsou dá se říci v háji,popřípadě záchrana těch dat je extrémně i cenově tak náročné,že to většina lidí vzdá.
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-20 02:14:26
avatar
Ještě mu prozraď že se pro zálohy a archivaci pořád dělají kazety do páskových jednotek a jsou to prakticky jen trochu sofistikovanější videokazety

Na poslední generaci LTO 8(12TB bez komprese) by se vlezla záloha všech mých disků a ještě polovina místa na kazetě zbyla.
mittar [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-19 10:23:12
avatar
Ja tedkom menim 4TB WD Red disky za 10TB WD Red disky v NASu a modlim se, ze opravdu ty kapacity 8TB+ jsou PMR ... by me jeblo kdybych zjistil, ze mam 5x SMR disk ty 4TB disky nastesti jsou jeste EFRX ... PMR ... toto je hrozna prasarna od nich, kor v rade pro NAS a kor kdyz predtim ty disky byly PMR .. predstava ze bych k tem puvodnim 4TB PMR diskum ted musel dokupovat EFAX SMR i kdyz je to znaceny stejne, to je sileny :/
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-19 10:41:18

By mě celkem zajímala spolehlivost 1plotnovýho SMR disku vs 2plotnovýho PMR, o stejné kapacitě.
Čím vic ploten, tím větší poruchovost, naopak SMR zase poruchovost zvyšuje.
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-20 02:04:48
avatar
Citace:
Drtivá většina nových notebooků již vůbec HDD nepoužívá, u stolních PC je to podobné.


Drtivá většina, to je kolik, přes 90%? Pokud se jedná o primární disk pro OS tak ano, drtivá většina PC má SSD, pokud se jedná o druhý disk na data tak nesouhlasím, tam samozřejmě hraje prim HDD a ještě nějaký čas bude, hádám do doby než 1-2TB SSD bude stát 2000kč. Samozřejmě vzhledem k tomu jak začínají být hry náročné na prostor na disku to platit nemusí.

Osobně jsem viděl stolních PC bez HDD jen pár a byly to PC které by vzhledem k vykonávaným činnostem nahradil i tablet.
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-20 08:07:38
avatar
Moje 2 PC HDD nemají používám výhradně NAS mám 2 NASy a přistupuju k nim i přes internet. A Když někdo přijde, že chce za levno nějaký PC na hraní tak se automaticky ptám bude ti stačit 500GB SSD? Ušetříš tím cca 1200Kč. Odpověď vždy byla, jo jasný žádný HDD nepotřebuju. Takže posledních cca 10 PC mělo jen 500GB SSD. Jako co si budeme říkat, každej hraje 23 max4 hry většinou ne každá z nich má 80GB. A co se filmů týče při rychlosti dnešního internetu si ten 4GB film za 20 minut každej stáhne než aby mu tam zabíral místo pokud už místo dochází. Lidi se uměj uskromnit pokud jde o peníze. )
mittar [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-20 12:13:50
avatar
Asi to ma kazdy podle potreb, na hry treba 500GB SSD nestaci kdyz na tom ma byt i system a data. Taky mam vic SSD .. na system, data, hry a z NASu jeden 4TB disk .. nicmene ten uz nepouzivam, ted mam k nemu druhej, takze uvazuju je prodat, ale to jen proto, ze mam 1TB SSD, pokud bych mel jen to jedno SSD 500GB systemovy tak k tomu urcite potrebuju dalsi disk a je jedno jestli SSD nebo HDD, kriticky je mit SSD na system.
ReveNCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-20 12:25:55

ja mam v pc 500GB pcie3 ssd na system a nejdulezitejsi aplikace/git repa, 1TB pcie2 ssd na hry a dalsi nutny data, na filmy/fotky/backup pak nas. co sem jinym lidem v posledni dobe stavel pc, tak vse jen ssd, kdyz hdd na data a nechcou resit nas, tak externi. na pc/ntb si na to muzou stahnout co chcou a pak si pripojej k tv a prehrajou primo na ni, aniz by musely mit zbytecne zaply pc a streamovat z nej.
mittar [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-20 12:48:12
avatar
Jo, akorat je treba si pohlidat aby to nebylo USB2 ... nevyhoda je, ze pokud to je 3.5 exterak potrebuje napajeni. Nejlepsi je poridit si USB3 ramecek a vybrat si svuj preferovanej disk nez kupovat spotrebku kde ten disk nejde vymenit. Taky to resim na kompu s NASem, takze ty disky z nej asi pujdou pryc nebo bych jeden mozna mohl pouzivat jako exterak, uvidim az se mi prepocita RAID co s nema dal provedu, docela to trva jak to ma 10TB disk, tak tyto operace jsou ukrutne pomaly
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-20 15:47:05
avatar
Samozřejmě, pokud máš diskové pole tak v PC není HDD potřeba a stačí SSD, no a pokud někomu stačí 500GB tak proč by kupoval HDD. Jenom říkám že drtivá většina PC nemá jen SSD.
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-20 16:09:25
avatar
No ale drtivá většina nových PC se staví bez HDD. Veř tomu nebo ne ty co stavím za cca poslední rok, tak jsem dával je jedinkrát HDD asi z 15 PC. A bylo jedno zda šlo o nejlevnější PC jen na internet + pro vnoučata na hraní nebo herní Pc, kdy se tlačilo na cenu nebo naopak herní PC kdy se zase na cenu moc netlačilo, HDD je jednoduše na okraji zájmu pro běžného uživatele Je to tím, že velké části těch 500GB opravdu stačí. A ten zbytek má buďto nas a nebo větší SSD. Těch co potřebují více jak 1TB nebo 2TB je opravdu minimum.
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-20 20:26:10
avatar
No, tak to koukám že jsem asi hodně zaspal, nicméně co občas vypomáhám známému v krámu se skládáním sestav tak bez hdd šli akorát kancl sestavy které měli za zadkem nas. Do herních sestav a sestav na běžné užití kde původně byly pouze SSD se časem dávali HDD protože jejich majitelům prostě těch 500GB-1TB došlo celkem rychle.

Ale i tak, co jsem se s ním o tom bavil tak se na data snaží dávat i HDD, říkal že SSD mají vyšší procento úmrtí v prvních pár týdnech činnosti než HDD. Pár lidí takhle přišlo o fotky a videa protože téměř nikdo samozřejmě zálohy nedělá a už nechce aby mu kvůli tomu někdo nadával.
Zmijacek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-20 11:34:14
avatar
Ja osobne mam dve ssd po cca 500GB na system, hry a bordel a 4TB hdd v NASu pro celou domactnost. Kamos to ma obdobne a dalsi taky akorat bez NASu. Odesel mu hdd po asi 10letech a misto neho si koupil dalsi ssd protoze ty potreby jsou jinde - v jeho pripade Netflix
Pred par lety bylo vic mista potreba vic, ted to vidim ze vic lidi postupne prechazi na ssd only
jack.k [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-20 08:42:25

Seagate Archive měl uvedeno, že se jedná o SMR disk. Krom toho právě u řady Archive má SMR smysl, protože na takové disky se jednou zapíše a pak to tam třeba léta leží. Spolehlivost je víceméně srovnatelná s PMR disky. SMR je průser u diskových polí.
Jinak kdo čte, tak i z technických parametrů zjistí, zda je disk SMR nebo PMR. Stačí totiž hledat položku hustoty stop (track density). Třeba takový Ironwolf NAS ST6000VN001 má 540 KTPI, kdežto jiné běžné disky mají kolem 370 KTPI, takže zde je jasné, že se jedná o SMR disk. Má dokonce větší hustotu stop než řada Archive se svými 435 KTPI.
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Jen pro zajímavost 2020-04-20 08:54:04
avatar
Už i Linus došel k tomu, že 4Pci-e 16x layout má větší smysl než ten stupidní 5x pci-e Layout:

https://www.youtube.com/watch?v=oa9VQuPsivU
"Much better slot layout".

Ale vtipná část je ta s 15tkovou Noctuou
pavel.pavol [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Jaký disk vybrat 2020-04-21 11:13:52

Chtěl bych si koupit nějaký externí hdd na zálohu všeho možného, převážně teda filmů k TV. Koukám na Heu..ku a vybírám mezi 6 a 8 TB. Může mě prosím někdo poradit jaký popř. vybrat ?. Musí mít 5400 nebo 7200 ot. na přehrávání 4k filmů atd. Cena okolo 5000 za 8TB mě přijde jako velice rozumná.
Děkuji všem za jakoukoliv odpověď.
Pavel
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-22 17:17:49
avatar
Disk který má být na zálohy by neměl být disk ze kterého se budou ty filmy zároveň přehrávat.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 503x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 821x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3110x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1346x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1214x
Komentářů: 5
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1894x
Komentářů: 1