Western Digital uvádí do běžného prodeje 20TB HDD. Zbavíme se SATA rozhraní pro NVMe i u HDD? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 17 listopad 2021
altDvě zajímavé novinky na poli pevných disků. V následujících letech možná přijdeme o SATA.

 

 

 

 

Začněme aktuální novinkou, kterou je oznámení společnosti Western Digital, která aktuálně uvádí do běžného prodeje první 20TB klasické 3,5“ pevné disky. Verzi pro datová centra, tedy Ultrastar DC HC560 (WUH722020ALE6L1 a WUH722020ALE6L4) a univerzální variantu Gold (WD201KRYZ). U všech disků je zajímavá inovace v podobě technologie OptiNAND, která využívá 64GB flash paměť typu NAND (BiCS3) k vylepšení vlastností pevných disků, ale nejde o klasický hybridní disk. Jde spíše o bezpečnostní opatření, kvůli ztrátě dat apod. Disky mají klasiky SATA rozhraní, 7200ot/min a udávaná rychlost přenosu je až 269MB/s. Záruka je klasicky 5 let.

20TB už je pořádná kapacita, a solidní posun vzhledem k tomu, že jde stále o standardní 3,5“ disky. Obsahuje prý 9 diskových ploten, tedy prostor mezi nimi je opravdu minimální, nemluvě o odpovídajícím počtu hlaviček. Nepřekvapí, že tyto modely jsou samozřejmě plněny héliem. Pokud jde o využitelnou kapacitu po zformátování, tak je to 18 626GB prostoru. Tam už se pár fotek a videí z dovolené vejde :). Jestli vás zajímavá cena, tak v současnosti jde o TOP model v nabídce WD a oficiálně se prodává za 19 510 korun vč. DPH. To znamená že po zformátování vás vyjde 1GB prostoru na méně než 1 korunu, což je slušné.

Za podobnou cenu na poli SSD může mít 8TB QLC SATA model, ale z kvalitních disků s kvalitními TLC jsou za ty peníze obvykle 2TB maximálně 4TB modely. Takže poměr cena/kapacita je u nového 20TB disku WD excelentní. Ano, má „jen“ SATA 6Gbps, ale bohatě to na jeho výkon stačí …

  • SATA rozhraní skončí? Nahradí ho NVMe i pro HDD?

Současné SATA je na trhu už pěknou řádku let, je to jedna z nejstarších technologií, která se ve stejné podobě dnes stále používá v PC i serverech. Nutno říci, že prostě z hlediska výkonu ji nebyl důvod nějak vylepšovat. I nejrychlejší HDD mají necelých 300MB/s, což zdaleka nevyužívá plný potenciál SATA 6Gbps. Něco jiného je to teoreticky u SSD, které jsou samozřejmě na toto rozhraní v daných verzích omezeny výkonově. Každopádně SATA se u HDD, včetně serverů a datových center stále používá, protože ho mají prostě všechny pevné disky. U serverů existuje také SAS. Každopádně SEAGATE ukázalo prototyp klasického HDD s NVMe rozhraním. Tedy stejným typem, které se dnes primárně používá pro SSD. Asi tušíte, že cílem je zbavit se SATA, především v serverech a datacentrech, kde by jednotné rozhraní pro HDD i SSD bylo z mnoha důvodů výhodnější.

Firma počítá s nasazením i u běžných PC, ale první finální HDD pro datacentra s NVMe rozhraním prý nebudou na trhu dříve jak v roce 2024, takže pokud se SATA začne nahrazovat, bude to Nejspíše u běžných PC až po roce 2025. Nemyslím si, že je to ale zásadní věc, i když co si budeme povídat, SATA má dnes už malé využití u mnoha počítačů. Důležité je mít v PC alespoň 2, ideálně 3 NVMe pozice. Pro klasické úložiště je dnes vyplatí mít doma i ve firmě NAS řešení, takže SATA má dnes opravdu už okrajové využití pro většinu.

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-18 02:39:51
avatar
Já bych raději ExaDrive DC–100TB, nejlíp dva kousky, pěkně do raid 1 a k tomu nějaké NVME na systém. Jenom se mi kvůli tomu nechce prodávat barák, ale představa že mám PC bez HDD a s opravdu dostatečnou kapacitou vhodnou i pro zálohování internetu je hezká a k dokonalosti by tomu chyběla jenom pásková mechanika na LTO 9 pro kazety s kilometrem pásku.
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Rychle rozhrani v jednouzivate 2021-11-19 07:54:25

V jednouzivatelskem (neserverovem) prostredi maji rychla diskova rozhrani pri normalnim zpusobu vyuziti pc jen vekmi maly realny prinos. Ty velke rychlosti se uplatni jen v benchmarcich, nebo pri sekvencnich prenosech velkych objemu dat mezi dvema nvme disky. Pri prenosech jinam je rychlost omezena pomalejsimi rozhranimi (sata, lan, usb).

A pri pouzivani beznych programu je brzdou nahodne cteni 4k bloku, kde je rychlost prenosu priblizne o 2 rady mensi, nez u sekvencniho pristupu. Vyssi rychlosti u 4k operaci se dosahuji jen pri velkem zaplneni fronty pozadavky, kdy se ma sanci uplatnit paralelni zpracovani a zmena poradi zpracovani pozadavku umoznujici praci s vetsimi bloky. Ale pri beznem vyuziti je ve fronte maximalne jeden, nebo dva pozadavky a tak se (temer) zadne zrychleni prenosu diky fronte nekona.

Nedavno jsem zname prehazoval ve starsim notebooku windows 10 ze sata hdd na sata ssd. Doba startu merena programem BootRace se zmenila z 230s na 24s, coz je zrychleni skoro 10x. A to pri stejne rychlosti sata rozhrani.

Na svem PC jsem v te dobe prechazel ze stareho m2 sata zeleneho WD 240GB ssd disku na 500GB nvme 4x pcie3 ssd kioxia (drive toshiba). Ta ma (nejen) v tehle cenove relaci velmi dobrou rychlost zpracovani 4k bloku. Narust sekvencni rychlosti byl z asi 440MB/s na 1500MB/s, tady vic, nez 3x. Pritom rychlost startu win10 se zmenila z 22s na 18s. To je zlepseni o asi 20%, coz je pri techto kratkych casech zrychleni z pohledu uzivatele temer neposrehnutelne.

U rotacnich hdd byl jasnou brzdou disk. Ale u ssd je uzkym mistem zpusob zpracovani a rychlost programu pri praci s diskem a ne rychlost rozhrani disku. Nema tedy moc smysl se v PC hnat za zvysovanim poctu linek, nebo generace pcie.
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-20 04:25:31
avatar
To co píšeš vím, však jsem taky psal o domácím užití a RAID 1, tedy zrcadlení. Ty exadrive stejně umí akorát sata a nebo SAS-2, což je asi o 50% vyšší rychlost než sata. A dávat systém na 100TB disk by se mi nechtělo, proto jsem psal nějakém NVME na systém a jestli by byl na systém nějaký menší SATA SSD místo NVME je úplně jedno.

Samozřejmě že SATA HDD a SATA SSD je velký skok a SATA SSD a NVME SSD už takový skok není.

To o čem jsem psal byla pouze představa že by bylo fajn se v domácím PC zbavit hlučných a poruchových HDD a přitom stále mít na jednom SSD disku kapacitu která vydrží hezkých pár let bez nutnosti starat se o volné místo na disku.
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-18 07:54:20

Po pravdě u plotnových disků mne SATA a AHCI protokol nijak neomezovaly. Tyhle disky prakticky nikdy nedosáhnou výkonů, kdy by SATA pro ně představovalo nějakou brzdu a omezení. Tady máte disky s 9 plotnami a dostanou se s bídou na polovinu možností SATA rozraní. Navíc vzhledem ke konstrukci, která vždy bude v podobě velké krabice to vždy bude o datovém a napájecím kabelu. Tedy žádná malá karta do M.2 slotu. Tedy do normálního desktopu to žádnou výhodu nepředstavuje. Prostě místo na AHCI to pojede na NVME protokolu. Fyzicky to bude stejné, nic se nezmění ani u konektorů a kabelů, které budou stále potřeba, na výkonu to také nikdo nepozná.

Tedy v tomto případě jediný, kdo bude v budoucnu těžit z přechodu na NVME u plotnových disků těžit jsou výrobci serverů, kdy se budou moci zbavit SAS řadičů a jet všechny disky přes PCI-E. Takže se trochu zjednoduší desky.

Jinak přijde mi opravdu smutné, že jsme se dostali do doby, kdy mluvíme o SSD založených na TLC čipech jako o kvalitních. Bývaly doby, kdy jako kvalitní se chápaly SLC čipy a jako levný produkt MLC, kdyby tehdy někdo tušil, že přijde odpad jako TLC nebo dokonce QLC, tak je tehdy nenazvali MLC, ale DLC. Považovat dnes TLC čipy za kvalitu ... to je jako když se bezdomovci rozhodují, který prošlý párek je méně zelený a ještě dobrý. Asi tak bych viděl TLC a QLC čipy.
ripper6 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-12-15 23:14:57

Stim moc neudelas, diky kapacite to uz ma svoje limity a MLC mam doma posledni Kingston KC 500GB. Vse uz pak pojede na TLC. QLC je zle ze ztraci hodne vykon no.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-18 12:50:53
avatar
Mám SATA HDD na zálohy. Výkon ještě přizabitý RAID 1 kou a výkonově je to i tak naprosto dostačující. Abych tam něco nakopíroval tam a zpět, pustil přímo z umístění hudbu nebo klidně 4K film to stačí. Víc asi netřeba to rozhraní je pro domácí uživatele ok, paradoxně máme dnes na SATA menší nároky než v dobách kdy na něm byly připojené systémové/herní úložiště. Případné nahrazení za Nvme by byl problém, protože jich na spotřebitelských deskách stále není dost. Tzn musely by se začít oběvovat na deskách v alespoň podobných počtech jako SATA.

Btw proč se upustilo od SATA express? Mělo to sice jen 2 linky ale jinak to bylo ok. Na staré Intel Gigabytce ke Skylaku jsem to měl a na nové AM4 taky Aorus už ne
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-18 13:13:46

SATA rozhraní je dnes v podstatě jen doména plotnových disků nebo pomalejších SSD disků pro ukládání větších objemů dat, případně prostor pro levný upgrade starých sestav.

Pokud někdo chce výkon, tak jde jednoznačně do M.2 disk na PCI-E, tedy s NVME protokolem. Ty možnosti výkonu u PCI-E 4.0 disků jsou celkem jasné a dalšími generacemi PCI-E ještě narostou, v podstatě dokáží být 10x rychlejší jak SSD disky na SATA s AHCI protokolem.

Proč se zabilo SATA express? No protože to byl ve své době nesmysl. V té době kolem Haswellu masově nastupovaly M.2 sloty, které jsou jednoznačně lepší řešení a hlavně existovalo serverové řešení v podobě U.2 slotů. Obojí v sobě má podporu jak SATA, tak PCI-E, U.2 i SAS. A po pravdě, než ten zbastlený SATA express, tak to bych raději v desktopu uvítal právě ty U.2 ze serverů místo SATA. Což je funkční elegantní řešení, které jednoho času dokonce i pár desek mělo v časech Broadwellu, ale lidé nedotčení servery netušili k čemu to je. Přitom to mohla být super věc, jak zapojit 2,5 palcové SSD disky a neomezovat je rychlostí SATA rozhraní, ale nabídnout jim úplně stejné možnosti jako diskům v M.2. Ale to bylo v dobách, kdy v mainstreamu nebyl zrovna přebytek PCI-E linek pro disky a to v podstatě přetrvalo. Tak má většina desek 1-2 M.2 sloty pro rychlé disky na PCI-E a pak řadu SATA.
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-18 18:05:43

NAS dostal kudlou mezi žebra a to z titulu razantního zdražení elektřiny. Při spotřebě 20-30 W to dělá za rok cca 200 kWh, což není zrovna málo.
Ziik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-18 23:21:03

Petronias, a kolik ti to vycházelo, cca 1000Kč za rok? ... to je
méně než koncesionářské poplatky za rok
méně než polovina Netflixu za rok
méně než povinné ručení auta za rok
přibližně 6 obědů v hospodě

Zase na druhou stranu ...
Google má 6Kč za 1GB/měsíc ... to můžeš mít cca 15GB v Cloudu na rok. A žádný vstupní poplatky, to je zase pravda.
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-19 08:54:27

Zalezi jak velka naska to je. Jako domaci uloziste clovek muze vystacit s 1 hdd a jeho obcasnym zalohovanim pres esata nebo usb. Nebo se 2disky a zrcadlenim. Takova mala krabicka (mam starsi nsa310 od zyxelu) ma 30w max prikon, ale po vetsinu casu spi a tak bere jen velmi malo.

Nevyhoda takovych malych krabicek je, ze nezvladnou naplno vyuzit rychlost 1GB ethernetu (teoreticky 125MB/s, realne kvuli rezii protokolu neco malo pres 100MB/s). Ta moje nsa310 dava 35MB/s a tak zalohovani celeho PC po siti celkem trva. Da se to ale vyresit pripojenim primo k pc pres usb3.0, jehoz (teoreticka) rychlost 5Gb/s je srovnatelna se sata3 (6Gb/s).

Ale uvazuji o nasce udelane z raspberry pi 4. Ma linux, 4 jadrovy ARM, plnokrevny 1GB ethernet a 2x usb3. S diskem pripojenym pres bezny sata3 na usb3 adapter zvlada rychlost pres i 100GB/s, coz se blizi teoreticke rychlosti 1GB ethernetu. Na aliexpressu se da za 7 stovek koupit usb3 skatulka pro 2 hdd, ktera umi sama duplikovat disky a tak je reseni s 1 hdd a jeho obcasnym zalohovanim velmi snadne.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-19 11:37:00
avatar
NSA310 ale má jen USB 2.0, což v lepším případě bude dávat maximálně 40MB/s. Jinak zrovna včera jsem se díval taky na Alíkovi po nějakých NAS boxech, kde by se dalo nacpat Pi CM4 v Radxa Taco, ale vše má jen 4 baye nebo 8 a chtělo by to na 5, ale tak zase by se to mohlo postavit jako 4 baye pro HDD a jeden interní pro SSD Cache. A fakt za rozumné ceny. Jenže je tu softwarový problém, že na RPi je snad k sehnaání jen OpenMediaVault a ten zatím ten Raxda Taco nepodporuje a třeba TrueNAS nebo XigmaNAS na RPI ani vůbec není, nebo tedy aspoň o tom nevím. A asi bez ZFS by to muselo být.
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-20 00:23:14

Pravda, ta nsa310 je uz babicka a usb3 nema, tak cele pc zalohuji na samostatny usb3 externi disk. Ale novejsi krabicky uz usb3 mivaji.

Je ale otazka, jak je to usb3 implementovane. Uvazoval jsem i o moznosti povesit usb3 disk na router, protoze ten stene musi bezet porad. Ale naprosta vetsina vcetne tech docela drahych verzi ma bud jen usb2, nebo usb3, ktere ale neni v testech o moc rychlejsi, nez to usb2. Cim vic anten, tim vic adidas a rychle usb prece nikoho nezajima.

Muze to byt implementovane treba podobne jako u raspberry pi 3b+. To ma sice 1Gb ethernet, ale ten je pry povesen na usb2 radici a v testech dosahduje lan rychlosti tusim nekde kolem 300Mb/s a tedy 37MB/s.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-19 11:06:26
avatar
Nemám nic proti tomu nahradit SATA tím NVMe, hlavně pokud by vznikly nové hybridní disky, kde by byla NAND cache aspoň 32 nebo 64 GB a byla rychlá aspoň R/W 2500/2500MB/s a vlastně by to byla taková náhrada za AMD StoreMI a podobné vymoženosti.
Kalidasa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-19 15:03:17

"... je to 18 626GB prostoru. ... prodává za 19 510 korun vč. DPH. ... To znamená že po zformátování vás vyjde 1GB prostoru na méně než 1 korunu..."
1,047 není méně než 1
Sephinothf [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-23 16:11:24
avatar
MVMe pro plotnový disk je k ničemu,... prístupová doba trvá věčnost a propustnos SATA3 ješte postačuje,... krom toho na HDD už se dávají jenom filmy a fotky,..
ripper6 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-12-15 23:11:25

Vsak HDD je lepsi na zalohovani stale a i v PC. Kdyz se to pokazi, lepsi se z toho dostanou data nez SSD. Na film nebo jine veci stale HDD je v PC dobre uz diky velke kapacite. Je mozne dat do PC dostacujici 10TB disk a SSD provozovat pro SW a tam kde je ta rychlost nutna
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 784x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 803x
Komentářů: 4
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1527x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1364x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1141x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1775x
Komentářů: 6