Výroba RAM a SSD v Evropě se rozšiřuje – GoodRAM expanduje, a to i oficiálně do ČR Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 03 listopad 2022
altEvropa musí investovat do výstavby moderních továren a někteří na tom usilovně pracují.

 

 

 

Jak se ukázalo, spoléhat na výhradní výrobu v Asii na druhé straně světa byla pořádná hloupost. Evropa je dnes extrémně zranitelná tím, že nedokáže uspokojit vlastní spotřebu čipů. Přitom stačí nějaká drobnost a doprava z Asie anebo výroba může být přerušena, což by znamenalo obrovské potíže v Evropě, která prostě není soběstačná. Ano, o projektech nových továren se mluví a některé se již staví, ale věci jdou příliš pomalu. Jsou však výjimky :). Takovou jsou výrobní kapacity na SSD, RAM, SD paměťové produkty, které má Wilk Elektronik SA, známý u nás pod produktovou značkou GoodRAM a IRDM.

Továrny stojí blízko českých hranic v Polské části Slezska. A neustále se rozšiřují. V letošním roce se navýšily kapacity pro DRAM a SSD, a firma plánuje nabídnout zkraje roku 2023 také nejnovější rychlé DDR5 moduly a SSD Gen5 disky. Tyto produkty totiž nyní začíná v nové části továrny vyrábět. Plocha továrny se letos rozšířila ze 3000m2 o dalších 1140m2.

Produkty GoodRam a IRDM znáte i z českých recenzí, avšak v ČR (i na Slovensku) byly tyto značky dostupné jen zprostředkovaně. Což se nyní mění. Firma totiž současně nyní oznámila zřízení oficiálního lokálního zastoupení a můžeme se tak těšit i na větší dostupnost produktů a věcí s tím související i na našem trhu. Samozřejmě se tedy téměř jistě o to více setkáte s recenzemi GoodRam a IRDM pamětí a disků na DDWorld.cz.

Doufejme, že nezůstanou jedinými podobnými produkty vyráběnými v Evropě, protože je naprosto zásadní pro Evropu i ČR, a naši bezpečnost a hospodářství, aby tu výroba špičkových IT produktů přímo probíhala zde, a byli jsme co možná nejvíce samostatní. Na co tahat věci z druhé strany světa, když z Polska je to k nám mnohem blíže! A nepochybuji o tom, že by se místo pro nějakou tu paměťovou továrnu našlo i v ČR ;).

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Richelieu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-11-03 13:05:38
avatar
Jako super, určitě rád bych si postavil EU počítač, ale problém Evropy je ten, že tyhle fabriky sežerou velké množství energie, chemikálií a vody a to je eko fujky fujky. Dále inženýři na "západě" opravdu nechtějí pracovat na směnný provoz nebo od 9 do 21, 6 dní v týdnu jako v asijských továrnách. To byl taky jeden z důvodů na co si šéf TSMC stěžoval ohledně fabrik v USA.
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-11-03 13:18:43
avatar
Tak pracovat od 9 do 21 hod 6 dní v týdnu nemůže firmě nijak pomoci, protože ty lidi to nemůže bavit a pracují s nechutí, v Asii (i jinde ve světě) stále probíhá vykořisťování.
EuGenio [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-11-03 17:32:54

Tak uvidíme. Bylo by dobré, kdyby byla Evropa v tomto alespoň z části nezávislá. Je otázka, jak dlouho to vydrží. Cenově to určitě nebude schopné konkurovat Asii - cena práce, požadavky na bezpečnost, to je úplně jiný svět..., ale něco by se mohlo ušetřit na dopravě.
Problém může nastat v momentě, kdy se to vě světě uklidní a opět zavládne nadšení z globalozace. Aby ty evropské produkty někdo vůbec kupovat (včetně Evropanů), když bude k dispozici stejná věc z Asie za polovic.
budy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-11-03 17:49:18
avatar
To zní dobře, doufám že se brzy objeví i nějaké ty zajímavé TOP produkty v rámci DDR5, PCIe 5.0 M2 disků...
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-11-03 18:06:02
avatar
je jasné, že práce tam bude mizérie pokud má cena být konkurenceschopná asii.

Osobně bych si připlatil klidně 50% za něco co bylo vyrobenu v EU pod nějakou fair policy - zaměstnanci pracují max 8h denně, žádné agentury a pod. Doživotní záruka,pouze kvalitní série s vysokou marží.

Místo toho to vypadá spíš na lowend only, stojí to v Polsku, prakticky se tam ani nezaměstnávají poláci, ale nějaké agentury co tam navezli dál z východu - rumunsko a pod. Tohle nás fakt nespasí
budy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-11-03 19:49:35
avatar
Jestli to je opravdu takhle, tak vcelku bída...Ale prozatím některé výrobky od tohoto výrobce byly fajn...A Poláky bych neházel do jednoho pytle. Když člověk nekupuje to nejlevnější, tak vyrábějí i kvanta kvalitních produktů napříč všemožnými segmenty - stavebnictví, průmysl, potraviny...
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-11-03 20:16:57
avatar
však já vůbec nic dehonestujícího o Polácích neřekl. Psal jsem právě, že je naopak smůla když tam ani nezaměstnají místní "normální" Poláky, podobně jako v některých montovnách v česku už ani nenarazíte na Čecha. Copak má taková "česká" továrna společného s českem? Nic moc. Já i většina si asi představujeme, že když se řekne že bude něco "u nás" tak že tam budou pracovat češi (analogicky v polsku Poláci, prostě místní), nejlépe na plné úvazky, budou tam slušné podmínky, lidé to tam budou opečovávat a rozvíjet. Tak by měl místní business vypadat. Nebudu konkrétní, dělám teď pro jednu firmu, která expanduje do Itálie, otevírá tam pobočku/sklad a hádejte kdo tam bude pracovat. Italové ne, teda management/HR prostě "bílé límečky" ano, ale tím to končí, hlavní pracovní síla budou dovezení filipínci přes agenturu. Co těm místním Italům asi taková firma přinese?
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 665x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 725x
Komentářů: 1
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1333x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1175x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1111x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1756x
Komentářů: 6